فهرست مطالب

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفرعلی قانونی*، نعمت الله صفری صفحات 7-30
    یکی از روش های درمان آسیب های فرهنگی شیعیان توسط امام صادق تقیه است، زیرا دوران امامت ایشان (148-114 ه-ق) به جهت وجود برخی از شرایط با دوران ایمه دیگر متمایز شد به همین جهت امام از این فرصت استفاده نمود و در جهت رفع آسیب ها ازجمله آسیب های فرهنگی آن هم با روش تقیه اقدام نمود. این نوشتار عهده دار اقدامات امام صادق در جهت رفع آسیب های فرهنگی با تکیه به روایات تقیه است. برای این هدف با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با ارجاع به منابع روایی تاریخی به بررسی وضعیت ویژه دوران امام صادق پرداخته، سپس آسیب های فرهنگی موجود در عصر ایشان را بررسی نموده و در ادامه به اقدامات امام صادق پرداخته است. بررسی و تحلیل ها نشان داد که حضرت برای درمان آسیب های فرهنگی شیعیان را به تقیه و مدارا، توجه دادن اصحاب به حساسیت زمانه، همزیستی مسالمت آمیز شیعیان با دیگران، بیان معارف به روش متعدد توصیه نمود.
    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، تقیه، آسیب شناسی، آسیب های فرهنگی
  • مهناز کوهی*، محمدعلی چلونگر صفحات 31-46

    دلایل نگاری در سیره نبوی (ص) به بررسی گزارش هایی می پردازد که به طور ویژه بر نشانه های پیامبری حضرت محمد (ص) به عنوان دلیلی برای اثبات نبوتش متمرکز شده اند. نوع پرداختن این نویسندگان به نشانه های پیامبری حضرت محمد (ص)، نشان می دهد که چه مولفه هایی در این گونه از سیره نگاری پیامبر مورد توجه آنها بوده، و این امر تا حد زیادی بر اساس مکتب کلامی و یا حدیثی این نویسندگان صورت پذیرفته است. اولین اثری که از اندیشمندان اسماعیلی در این موضوع ارایه شده، کتاب اعلام النبوه اثر ابوحاتم رازی (م322 ق) است. پژوهش حاضر به روش توصیف و تحلیل تاریخی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای در پی پاسخگویی به این سوال است که ابوحاتم رازی به عنوان یک متکلم مشهور اسماعیلی، به کدام مولفه های دلایل نگاری نبوی توجه نشان داده و آیا از این نظر با نویسندگان غیراسماعیلی تفاوتی دارد یا نه؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد که ابوحاتم با تقسیم بندی نشانه های پیامبری حضرت محمد به دلایل و معجزات، فاعلیت پیامبر را در این امر به طور خاص مورد توجه قرار داده و از این نظر مشابه متکلمان و متفاوت از محدثان عمل کرده است. اهمیت و ضرورت انجام این پژوهش در این نکته نهفته است که کتاب ابوحاتم رازی، کهن ترین اثر اسماعیلی در موضوع موردبحث بوده و تاکنون از نظر نوع نگاه او به معجزات و نشانه های پیامبری حضرت محمد (ص)، موضوع هیچ تحقیقی قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: دلائل نگاری، اعلام النبوه، ابوحاتم رازی، اسماعیلیان، معجزه، دلائل
  • الهه پنجه باشی* صفحات 47-71
    تابلوی نقاشی شمایل نگاری امام علی ع و حسنین ع نسخه تصویری است که نوعی از نقاشی های پرده مذهبی بوده و در ابعاد بزرگ بوده و جزو نقاشی های مذهبی در دربار شاهی می باشد. این نوع پرده ها در ابعاد بسیار بزرگ بوده و برای شاه تهیه می شده است. یکی از بهترین نمونه های تصویری نقاشی شمایلی نقاشی حضرت علی ع و حسنین ع می باشد که در موزه آستان قدس رضوی قرار دارد، در بازدید عموم نیست و تابه حال موردپژوهش قرار نگرفته است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که این نقاشی بر اساس معیارهای نقاشی درباری قاجار، موضوع ولایت در هنرشیعی کارشده است و برای رساندن پیام از نشانه های نمادین درنقاشی به صورت پنهان استفاده شده است. مفروض این پژوهش مطالعه عناصر ساختاری و ویژگی های بصری نقاشی در راستای رسیدن به معنای اثر یعنی ولایت می باشد. دراین راستا پژوهش حاضر درپی پاسخ به این دو سوال اساسی است که دراین نقاشی ازچه ویژگی های بصری استفاده شده است؟ ویژگی ساختاری و متفاوت این اثرچیست؟ محتوای پژوهش حاضر کیفی است و براساس روش شناسی توصیفی- تحلیلی کار شده و شیوه گردآوری کتابخانه ای صورت گرفته است. نتایج یافته ها حاکی از آن است که دراین نقاشی نشانه ها و ویژگی های بصری به موضوع ولایت شیعی اشاره دارد.
    کلیدواژگان: قاجار، نقاشی مذهبی، شمایل نگاری، ویژگی بصری، ساختار
  • کمال ظریفیان منش*، مالک یعقوبی مقدم صفحات 72-93

    بعد از پایه گذاری حکومت غزنوی در سال (351ق) سلاطین این حکومت به منظور گسترش قلمرو، به دست آوردن مشروعیت سیاسی و کسب منافع اقتصادی حملاتی را به سرزمین هند تدارک دیدند. دامنه این حملات به خصوص در دوره سلطان محمود توسعه یافت. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای، در پی پاسخ به این پرسش است که حملات سلطان محمود غزنوی چه بازتابی در منابع این عصر داشته اند؟ بر اساس یافته های این پژوهش آثار منظوم و منثور عصر غزنوی گرچه با توصیف لشکرکشی های سلطان محمود به شبه قاره توجه فراوانی به ابعاد اقتصادی این فتوحات داشته اند اما با پرداختن به مسایلی همچون تخریب معابد هندوان و احداث مساجد به جای آن ها، تعلیم آموزه های اسلامی، ارسال بخش از غنایم به مرکز خلافت اسلامی و همچنین اختصاص سهمی به سادات انگیزه های مذهبی سلطان محمود را عامل اصلی این فتوحات ذکر کردند.

    کلیدواژگان: غزنویان، سلطان محمود، هند، آثار منظوم و منثور، اقتصاد، مذهب
  • محمد جعفری هرندی، مسعود بهرامیان*، احمد فلاح زاده صفحات 94-117
    بغداد، پایتخت چند فرهنگی دولت عباسیان در حالی در سال 334 قمری از سوی آل بویه (ح 321-447ق) گشوده شد که اقوام و مذاهب گوناگونی در آن می زیستند. چیرگی بویهیان بر این شهر، کفه ی قدرت را به سوی مذهب شیعه و ملیت ایرانی بالا برد و مناسبات قومی-مذهبی را با دگرگونی اساسی روبرو نمود. نسل اول پادشاهان بویهی گرچه مناسبات دولتی را ذیل برنامه کلی تعاملات قومی و مذهبی تعریف می کردند، اما از پدیدآمدن زمینه های واگرایی اجتماعی، جلوگیری می نمودند. اما نسلهای بعدی فرمانروایان آل بویه، چون گذشته قدرت لازم را نداشتند از این رو به رغم روحیه مدارای مذهبی در میان این حاکمان، ناآرامی های اجتماعی در حوزه تحت سلطه آنان فزونی یافت. علت به معنای آن چیزی است که از وجودش چیز دیگری (معلول) حاصل شود. زمینه نیز در لغت به معنای سطح و متن هرچیز می باشد. به عبارت دیگر علل یا عوامل بیشتر ناظر به کنشگران انسانی که با کنش های خود تاثیراتی بر روند حوادث می گذارند دانست و زمینه ها که دارای ابعاد تاریخی، اجتماعی، اقتصادی و..باشند و به نوعی بسترها و پس زمینه های خلق پدیده ها تلقی گردند.پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی و بر مبنای نظریه «واگرایی جوامع پویای چند فرهنگی-چند مذهبی» در پی پاسخ به چیستی مهم ترین زمینه ها و علل واگرایی اجتماعی جامعه اسلامی در دوران آل بویه است. یافته ها نشان می دهند، زمینه های واگرایی اجتماعی در این دوره عبارت بود از: «نبود عقلانیت دینی»، «ناآگاهی در میان مردم»، «جمعیت ناهمگون» و «پویایی اقلیت های دینی». و علل واگرایی نیز به ترتیب این موارد بودند: «نبود امنیت»، «تقابل فکری تشیع آیینی و اهل حدیث»، «نزاع های قومی»، «فریب افکار عمومی» و «حوادث طبیعی».
    کلیدواژگان: دولت بویهیان، زمینه های واگرایی اجتماعی، علل واگرایی اجتماعی، نظریه واگرایی جوامع پویای چند فرهنگی-چند مذهبی، دوره بندی فرمانروایی بویهی در بغداد
  • علی بحرانی پور، خاطره اسمی زاده* صفحات 118-137

    حکومت اتابکان لر بزرگ یکی از حکومت های محلی ایران در فاصله بین سالهای 550 تا 827ه.ق. می باشد. این حکومت در طول فرمان روایی خود بحران های مختلفی را گذراند. یکی از مهم ترین موضوعاتی که به شدت بر حیات این سلسله تاثیر گذاشت مسئله مناسبات آن با دو حکومت بنی عباس و ایلخانان بوده است. مقاله حاضر درصدد است تا با بهره گیری از اسناد و به روش توصیفی _تحلیلی این موضوع را مورد پژوهش قرار دهد. اتابکان لر بزرگ همانند سایر سلسله های محلی از همان روزهای نخست حاکمیت به دنبال کسب مشروعیت سیاسی با خلفای عباسی ارتباط برقرار کرد. در واکاوی روابط اتابکان با ایلخانان مغول آنچه با اهمیت به نظر می رسد، دخالت و حضور اتابک در منازعات جانشینی پس از اباقاخان است که اتابک در ابتدا به حمایت از احمد تکودار بر خاست و پس از شکست تکودار نسبت به ارغون اظهار اطاعت کرد. اتابکان در دوران فرمانروایی خود درگیری هایی با حکومت های محلی همچون آل مظفر و اتابکان لر کوچک داشتند.

    کلیدواژگان: ایذج، مال میر، ایذه، اتابکان لر، مغولان، خوارزمشاهیان، سلجوقیان
|
  • Safarali Ghanouni *, Ne’Matollah Safari Pages 7-30
    Imams (as) have always sought pathology and treatment of the damages in society of Shiites and their companions. Imam Sadegh (AS) is one of those who dealt with various types of pathology, especially the cultural pathology of Shiites, and treated it with various methods. One of these methods is taqiya; Because the period of the Imamate of him (148-114 AH) was different from the period of other Imams due to some conditions. For this reason, the Imam used this opportunity and took action to eliminate the damages, including cultural ones, by the method of Taqiya. This article talks about Imam Sadegh's actions to eliminate cultural damages based on the narrations of Taqiyya. For this purpose, using descriptive-analytical method and referring to historical narrative sources, the article studied the special situation of Imam Sadegh's time, then examined the cultural damage in his time and then Imam Sadegh's actions. Studies and analyzes showed that in order to treat cultural damages, the Imam advised Shiites to have Taqiya and tolerance, to pay attention to the sensitivity of the time, to resolve intellectual differences within the religion, and to express knowledge in various ways.
    Keywords: Imam Sadegh (AS), Taqiya, Pathology, cultural damages
  • Mahnaz Koohi *, MuhammadAli Chelongar Pages 31-46

    Dalaelgraphy of Nabavi (PBUH) examines books that focus specifically on the signs of the prophethood of the Prophet Muhammad (PBUH) as evidence for his prophethood. The way these writers deal with the prophetic signs of the Prophet Muhammad (pbuh) shows what components of the Prophet's biography are of interest to them in this genre, and this is largely based on the theological or hadith school. These authors are done. The first work of Ismaili thinkers on this subject is the book by Abu Hatem Razi (322 AH).The present study seeks to answer the question that Abu Hatam Razi, as a prominent Ismaili theologian, has paid attention to which components of prophetic reasoning and whether he is different from other non-Ismaili writers in this regard or not? The answer obtained shows that the Ismaili views on prophetic reasoning were not significantly different from the authors of other schools, including muhaddithin, Zaidi theologians, Mu'tazilites, and Ash'arites. The importance and necessity of this research lies in the fact that the book of Abu Hatem Razi was the oldest Ismaili work on the subject and so far no research has been done on this subject.

    Keywords: Dalaelgraphy, Alam al Nabovvah, Abu Hatem Razi, Ismailis, miracle, Dalael
  • Elaheh Panjehbashi * Pages 47-71
    Paintings of the iconography of Imam Ali and Hossein AS is an image version of a type of Darwish curtain painting, used in large and royal dimensions and is one of the religious paintings of the royal court. This type of dervish curtains was very large in size and was made for the king. Many scholars have drawn attention to the study of these paintings, but the two paintings have never been separated. One of the best visual examples of this painting is the Astan Quds Razavi Museum, which has not been studied at all. According to the author, this painting is probably "painted for the Shah and used by court painters. The findings of this study indicate that this painting is based on the criteria of Qajar court painting, the subject of Shi'a province, angle of view, religious elements in three sections. This study assumes that the structural elements and visual features of the painting are in order to reach an effective meaning .This study seeks to answer these two fundamental questions about what visual features are used in this painting? The content of the present study is qualitative and is based on descriptive methodology Lily and the library have collected the results and the results show that this painting is commissioned by a court-appointed painting by a courtesan and deals with the subject of Shi'ite province. Keywords: Qajar, Religious Painting, Iconography, Visual Property, Structure.
    Keywords: Qajar, Religious Painting, Iconography, Visual Property, structure
  • Kamal Zarifian Manesh *, Malek Ya’Ghoubi Moghaddam Pages 72-93

    After the establishment of the Ghaznavid government in 351 AH, the kings of this government attacked different parts of India in order to expand their territory and to gain political legitimacy and economic benefits. The scope and intensity of these attacks expanded especially during the reign of Sultan Mahmud. This research, using a descriptive-analytical method and based on library sources, seeks to answer what repercussions the attacks of Sultan Mahmud had on the sources of this era. According to the findings of this study, the poetic and prose works of the Ghaznavid era, though highlighting the economic dimensions of those conquests, by addressing issues such as ruining Hindu temples and constructing mosques instead, teaching Islamic principles, sending portions of trophies to the center of the Islamic Caliphate, and also allocating some portions to Sadat, religious motives of Sultan Mahmud has been said to be the main reason behind those conquests.

    Keywords: Ghaznavid, Sultan Mahmud, India, poetic, prose works, Economy, religion
  • Mohammad Jafari Harandi, Mas’Oud Bahramia *, Ahmad Fallahzade Pages 94-117
    Baghdad, the multicultural capital of the Abbasid state, was opened in 334 AH by the Buyids (327-447 AH), while various ethnic groups and religions lived there. The Buyids domination of this city raised the sphere of power towards the Shiite religion and the Iranian nationality and faced a fundamental change in the ethnic-religious relations. The first generation of Buyid kings, although defining state relations under the general program of ethnic and religious interactions, prevented the grounds for social divergence. But the next generations of Buyid rulers, because they did not have the necessary power like past, despite the spirit of religious tolerance among these rulers, social unrest increased in the area under their control. The present study seeks to answer what is the most important context and causes of social divergence of Islamic society in the time of Al-Buye with a descriptive-analytical approach and based on the theory of "divergence of dynamic multicultural-multireligious societies". The findings show that the fields of social divergence in this period were: "lack of religious rationality", "ignorance among the people", "heterogeneous population" and "the dynamism of religious minorities". The causes of divergence were: "lack of security", "intellectual confrontation between religious Shiites and hadith scholars", "ethnic conflicts", "deception of public opinion" and "natural events".
    Keywords: Buyids government, contexts of social divergence, causes of social divergence, the theory “divergence of dynamic multicultural-multireligious societies”, period of Buye's rule in Baghdad
  • Ali Bohrani Pour, Khatereh Esmizadeh * Pages 118-137

    AThe dynasty of Lor Atabakan the Greats (Atabakan-e-Lor-e-Bozorg) is one of the local dynasties of Iran in the period between 550 and 827 AH. This dynasty went through various crises during its rule. One of the most important issues that greatly affected the life of this dynasty was its relations with the two governments of Bani Abbas and the Ilkhans. The present article intends to investigate this issue according to the documents through a descriptive analytical method. Lor Atabakan the Great, like other local dynasties, established relations with the Abbasid caliphs seeking political legitimacy from the very first days of their regime. In analyzing the relations of Atabakan with the Mongol Ilkhans, what seems to be important is Atabak's involvement and presence in the succession disputes after Abaqa Khan. During their regime, the Atabaks had conflicts with local dynasty such as Al-Zafar and Atabakan Lor Kuchak.

    Keywords: Izej, Mal Mir, Izeh, Atabakan Lor, Mongols, Khwarezmshahians, Seljuks