فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، بهار 1400)

نشریه تامین اجتماعی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهریار زروکی*، مستانه یدالهی اطاقسرا، آرمان یوسفی بارفروشی صفحات 13-46
    تعریف

    عمده منابع تامین اجتماعی در ایران بر دریافت حق بیمه استوار است و اشتغال در بخش غیررسمی از شمار بیمه پردازان می کاهد. بنابراین اشتغال غیررسمی موجب از دست رفتن منابع درآمدی سازمان تامین اجتماعی می گردد.

    هدف

    با توجه به اهمیت موضوع منابع مالی ازدست رفته برای سازمان تامین اجتماعی، در پژوهش حاضر سعی شده است با محاسبه میزان اشتغال غیررسمی در بخش های اقتصادی در فاصله سال های 1392 تا 1398، به برآورد و تجزیه وتحلیل منابع مالی ازدست رفته ناشی از اشتغال غیررسمی پرداخته شود.

    روش

    بدین منظور با استفاده از ریزداده های هزینه و درآمد خانوارها در بازه زمانی مذکور و بهره گیری از شاخص های بیمه اجتماعی و حداقل مزد قانونی، میزان اشتغال غیررسمی برحسب مناطق و بخش های اقتصادی اندازه گیری و ساختار آن تحلیل شد. سپس با استفاده از روش توصیفی و به کارگیری مفهوم اشتغال غیررسمی قابل ارتقا، میزان منابع ازدست رفته در بخش های عمده اقتصادی و بخش های مربوطه به صورت استانی و کشوری محاسبه شد.

    نتیجه

    نتایج حاکی از آن است که نخست، در سال های موردمطالعه سهم اشتغال غیررسمی از کل اشتغال افزایش یافته است. همچنین در میان چهار بخش عمده اقتصادی، بخش کشاورزی بیشترین میزان شاغلان غیررسمی را در خود جای داده است. دوم، منابع مالی ازدست رفته ناشی از اشتغال غیررسمی در بازه زمانی مذکور کاهش یافته است. علاوه بر این، در میان چهار بخش عمده اقتصادی، بخش صنایع و معادن بیشترین منابع ازدست رفته تامین اجتماعی را دارد.

    کلیدواژگان: اشتغال غیررسمی، تامین اجتماعی، منابع مالی
  • زهرا زمانیان صفحات 47-70
    تعریف

    دیجیتال سازی در مقیاس و سرعتی بی سابقه در حال تحول جوامع و اقتصادهای سراسر جهان است. در پی این پدیده، اشکال جدیدی از اشتغال در بخش های مختلفی مانند اقتصاد پلتفرم دیجیتال ظهور کرده اند. ظهور اشکال جدید اشتغال مانند کار در پلتفرم های دیجیتال مستلزم آن است که سیستم های حمایت اجتماعی موجود با شرایط و نیازهای خاص چنین کارگرانی سازگار باشند تا حق بشری به تامین اجتماعی برای همه محقق گردد.

    روش

    ازاین رو مقاله حاضر مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که چگونه می توان سیستم های حمایت اجتماعی را با اشکال در حال تغییر کار تطبیق داد تا پوشش کامل و موثری از کارگران در کلیه اشکال اشتغال از جمله اشکال «جدید» اشتغال در پلتفرم های دیجیتال تضمین نمود.       

    نتیجه

    نتایج حاکی است پوشش فعلی حمایت اجتماعی برای کارگران در پلتفرم های دیجیتال، شکاف ها و خطرات قابل توجهی را نشان می دهد. ازاین رو با نگاهی به چالش ها و فرصت های ناشی از اقتصاد دیجیتال سعی کردیم ویژگی های مشترکی برای کمک به توسعه مکانیزم هایی برای کاهش شکاف ها و خطرات موجود شناسایی و ارایه شود و با ترکیب سازوکارهای مشارکتی و غیرمشارکتی، مبتنی بر مکانیسم های مالی عادلانه و پایدار، تامین اجتماعی جامع و کافی برای همه افراد تضمین گردد.

    کلیدواژگان: اشتغال، اقتصاد پلتفرم، بازار کار، حمایت اجتماعی، کارگر پلتفرم دیجیتال
  • یعقوب فاطمی زردان*، محمدحسن فطرس صفحات 71-97
    هدف

    هزینه بهداشت و درمان تاثیر قابل ملاحظه ای در زندگی اجتماعی و اقتصادی جوامع بشری دارد و سهم قابل توجهی از سبد خانوارها را شامل می شود. طی چند سال اخیر، بروز شوک های اقتصادی باعث تغییر الگوی مصرفی خانوار، مخصوصا در بخش مخارج بهداشتی شده اند. بنابراین، با توجه به اهمیت این بخش در توسعه و رشد اقتصادی کشور، لازم است اثرات این شوک ها بر روی این مخارج بررسی شود. از این رو پژوهش حاضر سعی دارد به بررسی اثرات شوک های کلان اقتصادی بر روی مخارج بهداشتی خانوارها در استان های مختلف بپردازد.

    روش

    برای تخمین داده ها، از مدل پنل ور بیزی (Bayesian Panel VAR) در نرم افزار متلب (Matlab) طی دوره 1398-1380 برای تمامی استان های ایران به صورت سالانه استفاده شد. متغیرهای موردبحث در این پژوهش شامل شوک درآمد نفتی، شوک سیاست مالی، شوک تورمی و شوک نرخ ارز بود. همچنین، داده های آماری موردنظر از طریق سالنامه آماری استان ها، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران جمع آوری شد.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده نشان داد که  شوک تورمی، شوک مخارج دولت، شوک درآمد نفتی و شوک نرخ ارز دارای اثر افزایش بر مخارج بهداشتی خانوار در تمامی استان ها شده است. با این حال، آثار این شوک ها برای هر استان مقدار متفاوتی بود. در نهایت، نتایج تجزیه واریانس نشان داد که پس از 20 دوره به جز اثر خود متغیر، بیشترین و کمترین تاثیر شوک ها بر روی مخارج بهداشتی به طور غالب برای اکثر استان ها به ترتیب برای نرخ تورم و نرخ ارز بوده است.

    نتیجه

    با توجه به تاثیر مثبت شوک های اقتصادی در افزایش مخارج بهداشتی خانوار و همچنین، اهمیت بالای این متغیر در رشد و توسعه اقتصادی، لازم است دولت و برنامه ریزان، سیاست و برنامه مناسبی را در جهت کاهش اثرات این شوک ها و حمایت از خانوارهای آسیپ پذیر، مخصوصا برای چندسال اخیر که این نوسانات شدید بوده است، درنظر بگیرند.

  • حبیب انصاری سامانی*، زهرا غفوری صفحات 99-122
    هدف

    کشورها سیاست های مختلفی را با هدف ایجاد شغل برای جوانان به اجرا گذاشته اند. یکی از این سیاست ها طرح های بازنشستگی پیش ازموعد به منظور آزادکردن فرصت های شغلی برای جوانان بوده است؛ اما به دلیل نرخ پایین باروری و امید به زندگی بالا چالش سالمندی جمعیت مطرح است که خود لزوم توجه به حفظ و ایجاد شغل برای سالمندان را به همراه دارد. با توجه به هزینه های بالای این طرح ها برای صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی به تدریج این طرح ها از دستور کار خارج و قوانین تامین اجتماعی سختگیرانه تری ارایه شد. هدف این مقاله بررسی تطبیقی سیاست های اجرا شده و نتایج آن ها در کشورهای مختلف در این حوزه است.

    روش

    در این تحقیق با روش مطالعه تطبیقی، تجارب اجرای این سیاست ها در این حوزه بررسی شده است. در مجموع، تجربه 15 اصلاح ساختاری در 9 کشور جهان و همچنین جمهوری اسلامی ایران مرور شده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد که در اکثر کشورهای مورد بررسی، بازنشستگی های پیش ازموعد، کاهش نرخ اشتغال جوانان و سالمندان را به همراه داشته است. برخی کشورها با لغو این سیاست و اجرای سیاست های مرتبط با نوع شغل جوانان و سالمندان، افزایش شغل هر دو گروه را تجربه کرده اند. نتایج برخی تحقیقات بر رابطه منفی و یا عدم وجود ارتباط آشکار بین نرخ بیکاری جوانان و اشتغال سالمندان تاکید دارند.

    کلیدواژگان: اشتغال جوانان، اشتغال سالمندان، اصلاح نظام تامین اجتماعی، طرح های بازنشستگی، سازمان تامین اجتماعی
  • سعیده گراوند* صفحات 123-150
    هدف

    در این پژوهش وضعیت تدوین و اجرای مواد 67، 68 و 69 قانون تامین اجتماعی مورد بررسی و موشکافی قرار گرفت.

    روش 

    رهیافت روش شناسی این پژوهش، کیفی است. تکنیک گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته، مطالعه اسناد، معاهدات بین المللی، قوانین و آیین نامه های سازمان تامین اجتماعی بوده است.

    یافته ها

     بررسی قوانین نشان داد، ماده هایی با محتوای مرخصی زایمان و کمک بارداری برای اولین بار در قانون کار مصوب 1325 به قوانین بیمه ای ایران راه پیدا کردند. موضوع مرخصی زایمان با گذشت زمان مورد توجه قرار گرفت به طوری که مدت زمان آن از 12 هفته در قانون سازمان تامین اجتماعی مصوب سال 1354 به بیش از 38 هفته در قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 1392رسید. همچنین، بررسی های حاصل از مصاحبه با صاحب نظران به منظور شناسایی چالش های تدوین و اجرای مواد قانونی 67، 68 و 69 قانون تامین اجتماعی بر پنج مضمون کلی تفسیرپذیری قوانین، نبود مطالبه از طرف بیمه شدگان، تعجیل در تصویب قانون تامین اجتماعی، گشاده دستی قانون گذار و چالش های اجرای قوانین جنبی دلالت داشتند.

     نتیجه گیری

     نتایج نشان داد، «همسر بیمه شده مرد» مشمول مزایای مندرج در ماده 67 نمی شود. بخش «کمک ها»ی ماده 68 و همچنین، ماده 69 برای «بیمه شده زن» و «همسر بیمه شده مرد» نیز اجرا نمی شود. در نهایت، اگر بر اساس متون مورد مطالعه در پژوهش، وضعیت کفایت مزایای کمک بارداری را بر اساس ضوابط کنوانسیون شماره 183 سازمان بین المللی کار اندازه گیری کنیم، وضعیت ایران در شاخص مدت زمان مرخصی زایمان با بیش از 38 هفته، مطلوب و حتی با اختلاف چشم گیری از استانداردهای این کنوانسیون بیشتر است؛ همچنین، مزایای نقدی پرداختی از طرف سازمان تامین اجتماعی با استانداردهای کنوانسیون شماره 183 برابر است. لذا وضعیت شاخص کفایت مزایای کمک بارداری در ایران به مراتب از استاندارهای مورد نظر سازمان بین المللی کار بالاتر است.

    کلیدواژگان: مرخصی زایمان، قانون تامین اجتماعی، همسر بیمه شده مرد، حق مادری زنان، اشتغال
  • علی طیبی رهنی*، عبدالصمد برزگر صفحات 151-173
    تعریف

     امروزه از جمله عوامل کلیدی موفقیت سازمان ها برای رسیدن به تعالی، جلب نظر و رضایت ذی نفعان به ویژه مشتریان است. با وجود آنکه به نظر می رسد بروز خطا و اشتباه در ارایه خدمت به مشتریان که توسط منابع انسانی سازمان ارایه می شود، جزء موارد استثنا باشد؛ اما در جهان واقعی خطا و اشتباه اتفاق می افتد. در نتیجه پرداختن به موضوع قابلیت اعتماد نسبت به عملکرد منابع انسانی (عملکرد بدون خطا)، میزان اطمینان به عملکرد منابع انسانی را نسبت به خطا در ارایه خدمات مدنظر قرار می دهد.

    هدف

    هدف این تحقیق طراحی مدلی برای محاسبه و ارزیابی قابلیت اعتماد یا اطمینان نسبت به عملکرد منابع انسانی در سازمان های مرتبط با تامین اجتماعی است.

    روش

    در این تحقیق از روش HEART که یکی از روش های دقیق در اندازه گیری و ارزیابی قابلیت اعتماد است، استفاده شده است. برای این امر به کمک ادبیات موضوع تحقیق، تکمیل پرسشنامه توسط خبرگان، کارشناسان و منابع انسانی به جمع آوری اطلاعات، آنالیز شغل منابع انسانی و شناسایی خطاهای هر یک از مشاغل منابع انسانی پرداخته شده است.

    یافته ها

    بر مبنای اطلاعات به دست آمده و با بهره گیری از روش HEART، پس از محاسبه و تجزیه وتحلیل می توان نتیجه گرفت، عوامل «نحوه ارتباط با کارفرمایان»، «انجام کار بیشتر از ظرفیت فرد» و «تعامل و ارتباط بین مدیران و متولیان اجرا» از مهم ترین علل بروز خطای ناشی از عدم تمرکز کافی در زمان اجرای خدمت کاربر است که به میزان بیش از 70 درصد تاثیر گذاشته است.

    نتیجه

    پس از محاسبات نهایی میزان قابلیت اطمینان این خطاها 988/0 بوده است که می توان نتیجه گرفت، به طور متوسط از هر 1000 فعالیت صورت گرفته کاربر به میزان 98 مورد ثبت خطا اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: قابلیت اعتماد، منابع انسانی، ارزیابی
  • حسین رضازاده، رسول عبدالعظیم زاده*، حسن مرادی صفحات 175-200
    هدف

    در این پژوهش به بررسی عوامل بیرونی موثر بر رضایتمندی مخاطبان تامین اجتماعی شعبه اسلامشهر پرداخته شد. عوامل برند، مکان، بازاریابی، کانال های ارتباطی غیرحضوری، سازمان های مرتبط و خصوصیات فردی مخاطبان متغیرهای مستقل و رضایتمندی مخاطبان متغیر وابسته این تحقیق هستند.

    روش

    روش پژوهش با توجه به هدف کاربردی از نوع پیمایشی است. جامعه مخاطبان شامل 240 هزار نفر از بیمه شدگان و مستمری بگیران اصلی و تبعی تامین اجتماعی شعبه اسلامشهر است. با استفاده از فرمول کوکران 384  نفر از این افراد با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری دیدگاه ها و نظرات در این تحقیق پرسشنامه لیکرتی بود و به وسیله آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه سنجیده و با توجه به مقدار آن (0.78) تایید شده است.

    یافته ها و نتیجه

    نتایج این تحقیق  نشان داد مدل پیشنهادی دارای برازش کلی قوی (مقدار GOF، 0.69)، کیفیت مناسب (CV-COM برای تمام سازه ها غیرمنفی) و اعتبار مدل ساختاری (بار عاملی هر گویه بر سازه مربوطه بزرگتر از بار عاملی همان گویه بر سازه های دیگر است) است. همچنین، بر اساس مدل ارایه شده، تاثیر عوامل کانال های ارتباطی غیرحضوری، بازاریابی و مکان بر رضایتمندی مخاطبان معنادار است (بارهای عاملی مربوط به گویه ها بزرگتر از 2.66 است) و عامل کانال های ارتباطی غیرحضوری در مقایسه با سایر عوامل بیشترین اثر را در رضایتمندی مخاطبان دارد (ضرایب مسیر بتا برای عامل کانال های ارتباطی غیرحضوری بزرگتر از سایر عوامل است). لذا تمرکز بر گویه های موثر بر کانال های ارتباطی غیرحضوری می تواند راه گشای بسیاری از مشکلات پیش رو در بالابردن رضایتمندی مخاطبان تامین اجتماعی شعبه اسلامشهر باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، برند، رضایتمندی مخاطبان، سازمان تامین اجتماعی، کانال های ارتباطی غیرحضوری، مکان
  • ایزابل ماریا گارسیا سانچز*، الجندرا گارسیا سانچز ترجمه: حسن اسدی لاری صفحات 203-232
    تعریف

    پیامدهای بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی ویروس SARS-CoV-2 نیاز به همکاری همه عوامل برای مواجهه با سناریویی را که قبلا ندیده ایم، برجسته کرده است.

    هدف

    اهداف این مقاله تجزیه وتحلیل تصمیماتی است که شرکت های بزرگ اسپانیایی در سخت ترین دوران اپیدمی نشان داده اند و تعیین موضوعاتی که این شرکت ها در پی آنها بوده اند.

    نتیجه

    نتایج نشان می دهد که چندین شرکت در قبال جامعه تعهد زیادی نشان داده اند و اقداماتی را انجام می دهند که از عواقب COVID-19 می کاهد که به روش های مختلفی تلاش بر بهبود شرایط دارند. به طور مشخص، سه گروه مسیولیت شناسایی شده است: (1) حفاظت از منافع ذی نفعان و سرمایه گذاران (2) حمایت از رفاه جامعه اسپانیا به طور کلی و گروه های آسیب پذیر به طور خاص و (3) ترکیب اقدامات نوع دوستانه قبلی با منافع تجاری.

    کلیدواژگان: کووید -19، مسئولیت اجتماعی شرکتی، نوع دوستی، تعامل ذی نفعان، بحران
  • صفحات 236-240

    در بخش کتابشناسی این شماره کتاب «مسیولیت اجتماعی و خیر همگانی- راهنمای استاندارد ملی ایران- 22910» معرفی شده است. این اثر راهنمایی در مورد اصول اساسی مسیولیت اجتماعی، به رسمیت شناختن مسیولیت اجتماعی و مشارکت ذی نفعان، موضوعات اصلی و مسایل مرتبط با مسیولیت اجتماعی و راه نهادینه‌سازی رفتار مسیولیت اجتماعی در یک حوزه را فراهم می‌آورد.

|
  • Shahryar Zaroki *, Mastaneh Yadollahi Otaghsara, Arman Yousefi Baarforoshi Pages 13-46
    Definition

     Most social security resources in Iran are based on receiving insurancepremiums while employment in the informal sector reduces the number ofinsurers. Thus, informal employment causes the loss of income sources of the Social Security Organization

    Purpose

    Due to the importance of the issue of lost financial resources for the Social Security Organization, in the present study, by calculating the amount ofinformal employment in economic sectors between 1392 and 1398, we try toestimate and analyze the lost financial resources due to informal employment.

    Method

    For this purpose, using the expenditure and income data of households in the mentioned period and using the indicators of social insurance and the minimum legal wage, the amount of informal employment was measured interms of regions and economic sectors, and the structure was analyzed. Then,using a descriptive method and applying the concept of expandable informalemployment, the number of resources lost in the major economic sectors andrelated sectors was calculated provincially and nationally.

    Result

    The results indicate that first, in the studied years, the share of informalemployment in total employment has increased. Also, among the four majoreconomic sectors, the agricultural sector has the highest number of informalemployees. Second, the financial resources lost due to informal employment havedecreased during this period. In addition, among the four major economic sectors,the industries and mines sector has got the most lost social security resources.

    Keywords: Informal Employment, Social security, Financial Resources
  • Zahra Zamanian Pages 47-70
    Definition

    Digitalization is transforming societies and economies worldwide atan unprecedented scale and pace. Following this phenomenon, new forms ofemployment have been emerging in various sectors, such as the digital platformeconomy. The emergence of new forms of employment, such as work on digitalplatforms, requires the adaptation of the existing social protection systems to thespecific situation and needs of such workers.    

    Method

    The present paper is based on descriptive - analytic method, seekingthe answer to this question: How can social protection systems adapt to changingforms of work to ensure full and effective coverage for workers in all forms ofemployment, including “new” forms of employment in digital platforms?  

    Result

    Findings demonstrate that current social protection coverage for workerson digital platforms reveals significant gaps and risks. Therefore, focusing the challenges and opportunities generated by the digital economy, we tried to identify and introduce common features that lead to development of mechanismsof reducing the gaps and risks. Combining the contributory and non-contributorymechanisms based on equitable and sustainable financing mechanisms, we try toensure comprehensive and adequate social security for all.

    Keywords: employment, Platform Economy, Labor Market, Social protection, Digital Platform Worker
  • Yaghob Fatemi Zardan *, MohammadHassan Fotros Pages 71-97
    Purpose

    Health expenditure has a significant impact on social and economic life of human societies and includes an important share of the household basket. In recent years, the economic shocks that occurred in the country led to a change in household consumption patterns, especially in the area of health expenditure. Therefore, considering the importance of this sector in development and economic growth of the country, it is necessary to examine the effects of these shocks on this sector. Therefore, the present study investigates the effects of shocks of macroeconomic variables on household health expenditure in different provinces. 

    Method

    The Bayesian Panel VAR model in Matlab software was used to estimatedata during the period 2001-2019 for all provinces of Iran.

    Findings

    The results showed that inflation shock, government spending shock, oil revenue shock as well as the exchange rate shock have a positive and significant effect on the household health expenditure in all provinces. Meanwhile, the results of analyzing the variance show that after 20 periods, except for the variable effect, the maximum and minimum impact of shocks on health expenditure for most of the provinces were inflation and exchange rates, respectively.  

    Findings

    The results showed that inflation shock, government spending shock, oil revenue shock as well as the exchange rate shock have a positive and significant effect on the household health expenditure in all provinces. Meanwhile, the results of analyzing the variance show that after 20 periods, except for the variable  effect, the maximum and minimum impact of shocks on health expenditure for most of the provinces were inflation and exchange rates, respectively.

    Conclusion

    Considering the positive impact of shocks on increasing the household health expenditure and also high importance of this variable in economic growth and development, it is necessary for the government and planners to have appropria policies and programs to reduce the effects of these shocks and supporting vulnerable households, especially in recent years, when these fluctuations have intensified.

    Keywords: Health Expenditures, Economic shocks, bayesian model
  • Habib Ansari Samani *, Zahra Ghafoori Pages 99-122
    Purpose

    Countries have implemented various policies aimed at creating jobs for the youth. One of these policies has been the early retirement plan to open job opportunities for young people; However, due to low fertility rate and increasing life expectancy, the society is facing the challenge of aging, which requires attention to maintain and create jobs for the elderly. Due to the high cost of these schemes for pension funds and social security system, these schemes were gradually removed from the agenda and stricter social security laws were introduced. The purpose of this article is a comparative study of implemented policies and their results indifferent countries in this field.

    Method and Material

     In this research, by comparative study method, the experience of implementing the abovementioned policies as well as the literature of related experimental research have been reviewed. Totally, the experience of 15 structural modifications in 9 countries has been reviewed along with 14 foreign studies and 5 related domestic studies.

    Findings and Results

     

    The results shows that in most of the surveyed countries, early retirement has led to a decrease in the employment rate of young people and the elderly. Some countries have experienced an increase in the employment of both groups by repealing this policy and implementing policies related to the type of employment of young people and the elderly. The results of some studies emphasize the negative relationship or lack of obvious relationship between youth unemployment rate and elderly employment.

    Keywords: Youth Employment, Elderly Employment, Social Security Reform, Retirement Plans, social security organization
  • Saeedeh Geravand * Pages 123-150
    Purpose

    In this study, the status of development and implementation of Articles 67, 68 and 69 of the Social Security Law was examined and scrutinized.

    Method

    The methodological approach of this research is qualitative. The technique of data collection was semi-structured interview, study of documents, international treaties, laws and regulations of the Social Security Organization.

    Findings

    A review of the laws showed that articles with the content of maternity leave and maternity allowance were introduced into the insurance laws of Iran in 1325. The issue of maternity leave was considered over time, so that its duration from 12 weeks in the law approved in 1975, increased to more than 38 weeks in the law amending the laws of population and family planning approved in 1392. Also, interviews with experts to identify the challenges of drafting and implementing Articles 67, 68 and 69 of the Social Security Law revealed five general themes consisting of law interpretation; lack of claims by the insured; haste in passing the Social Security Law; generosity of the legislature; and challenges of other laws enforcement.

    Result

    The results showed that the “insured spouse of a man” is not entitled to the benefits set forth in Article 67. The “allowances” indicated in Article 68 as well as Article 69 do not apply to “insured woman” and “insured spouse of man”. Finally, if we measure the adequacy of maternity benefits based on the criteria of the International Labor Organization Convention No. 183, based on the texts studied in theresearch, the situation of Iran in the index of maternity leave with more than 38 weeks, is favorable and even higher than the standards of this convention with a significant difference.In this regard, the cash benefits paid by the Social Security Organization are equal to thestandards of Convention No. 183, as well. Therefore, the status of the adequacy indexof maternity allowance in Iran is far higher than the standards set by the International Labor Organization.

    Keywords: Maternity Leave, Social Security Law, Insured spouse of a man, Women’s motherhood rights, employment
  • Ali Tayyebi Rahani *, Abdolsamad Barzegar Pages 151-173
    Definition

    Today, one of the key factors for the success of organizations to achieveexcellence is attracting the opinion and satisfaction of stakeholders, especiallycustomers. However, it seems that the occurrence of errors and mistakes in providingcustomer service provided by the human resources of the organization is one of theexceptions. But in the real world, mistakes happen. As a result of addressing the issueof human resource performance reliability (error-free performances) in the Social Security Organization.

    Purpose

    This study aims to design a model for measuring and evaluating the reliabilityof human resource performance in social security organizations.

    Method

    In this research, HEART method, which is one of the most accurate methodsin measuring and evaluating reliability, has been used.

    Findings

    For this purpose, with the use of the research literature, a questionnaire wascompleted by experts and human resources in order to collect information, analyzethe human resources jobs and identify the errors of each of the human resources jobs.

    Findings

    Based on the information obtained and using the HEART method, aftercalculation and analysis, it can be concluded that the factors including “how tocommunicate with employers”, “doing more than an individual’s capacity”, ae wellas “interaction and communication between managers and managers” are the mostimportant causes of errors due to lack of concentration during the implementation ofuse Result r service, which have been affected by more than 70%.

    Result

    After the final evaluations, the reliability of these errors was 0.988, whichmeans that, on average, out of every 1000 user activities, 98 errors were recorded.

    Keywords: Assessing, human resource, Reliability
  • Hosein Rezazadeh, Rasoul Abdolazimzadeh *, Hasan Moradi Pages 175-200
    Purpose

    This study investigates the external factors affecting the client’s satisfaction of the Islamshahr insurance branch – Tehran. A variety of factors including brand, location, marketing, online communication channels, related organizations and personalcharacteristics of the clients as independent variables, besides client satisfaction as a dependent variable have been considered in this research.

    Method

    According to the applied objective of the research, the survey method was used. The statistical population in this study consists of 240,000 clients of the Islamshahr insurance branch. Using Cochran’s formula, 384 of these people were selected as asample by the use of simple random sampling. The Likert questionnaire was also used to collect statistical sample opinions. The reliability of the questionnaire was assessed and confirmed by Cronbach’s alpha according to its value (0.78).

    Findings and results

    The results of this study show that the proposed model has a strong overall fit (GOF value, 0.69), good quality (CV-COM for all non-negative structures), reliability (Cronbach’s alpha for all structures greater than 0.7), as well as the validity of recognition and validity of the structural model (the factor load of each item on the relevant structure is greater than the factor load of the same item on other structures). Moreover, the factor of online communication channels compared to other factors has the greatest effect on client’s satisfaction (beta path coefficients for the factor of offline communication channels are larger than other factors).Therefore, focusing on the items affecting the online communication channels can solve many problems in the process of improving the satisfaction of the Islamshahr branch clients.

    Keywords: Brand, Location, Marketing, online communication channels, social security client’s satisfaction
  • Isabel María García-Sánchez *, Alejandra García-Sánchez, Hassan Asadi Lari Pages 203-232
    Definition

    The health, economic, and social consequences of the SARS-CoV-2 virus have highlighted the need for collaboration among all agents to face a scenario that we have not before seen. 

    Purpose

    The aims of this paper are to analyze the involvement that large Spanish companies have shown during the toughest moments of the epidemic and to determine the objectives these companies have pursued with them.

    Result

    The results show that several firms have shown a great commitment with society, developing actions that alleviate the consequences of the COVID-19 like others have developed several strategies with different objectives. More concretely, three clusters of responsibility have been identified: (i) protecting only the interests of shareholders and investors; (ii) favoring the wellbeing of the Spanish society in general and vulnerable groups in particular; and (iii) combining the previous altruistic actions  with commercial interests.

    Keywords: COVID-19, corporate social responsibility, Altruism, CEO, stakeholder, engagement, Crisis