فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1402)

نشریه تامین اجتماعی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس عسکری ندوشن، حجیه بی بی رازقی نصرآباد* صفحات 13-43
    هدف

    باروری در ایران از اوایل دهه 1380 به زیر سطح جانشینی رسید و علی رغم افزایش اندکی در سال 1395، در سطح پایینی باقی مانده است. طی این دوره میانگین تعداد فرزندان ایدیال زوجین حدود 2/5 فرزند بوده است. شواهدی از شکاف بین شمار ایدیال و واقعی فرزند وجود دارد و نشان می دهد که دست کم بخشی از تمایلات فرزندآوری زوجین فعلیت پیدا نمی کند. مادران شاغل یکی از زیرگروه های خاص و مهم جمعیتی هستند که به واسطه تعارضات شغلی و خانوادگی، انتظار می رود تحقق ایدیال های فرزندآوری آنان با موانع و چالش های جدی تری در مقایسه با زنان غیرشاغل مواجه باشد. هدف مطالعه حاضر این است که نشان دهد فهم و تفسیر مادران شاغل از تصمیمات باروریشان چیست؟ و آنان استراتژی مواجهه خود را با خواست فرزندآوری از یک سو و دغدغه ها و چالش های ذهنی فرا روی خود را از دیگر سو، چگونه تعریف و تنظیم می کنند؟

    روش

    با بهره گیری از رویکرد پژوهش کیفی، 22 نفر از زنان ازدواج کرده شاغل در شهر تهران در این پژوهش موردمطالعه قرار گرفتند. مشارکت کنندگان در پژوهش، از طریق نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع به لحاظ سن، تعداد فرزندان، نوع سمت انتخاب شدند. داده ها به کمک تکنیک مصاحبه عمیق در بهمن سال 1401 تا اردیبهشت 1402 جمع آوری شدند و به کمک تکنیک تحلیل مضمون موردتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه، سه الگو از تصمیمات باروری زنان شاغل استخراج شد: الگوی چشم پوشی از تمایلات باروری که شامل زنانی است که قصد فرزندآوری ندارند اما تعداد فرزندان ایدیال شان بالاتر از تعداد فرزندانی است که درحال حاضر دارند. الگوی معقول پنداری پرهیز از فرزندآوری شامل افرادی است که قصد فرزندآوری ندارند و تصمیمات باروری خود را درست و عقلانی می دانند. الگوی سوم شامل افرادی است که درک متناقضی از تصمیمات باروری دارند، قصد فرزندآوری دارند، بااین حال دغدغه ها و نگرانی های متعددی در رابطه با محیط کار، محیط خانواده و فرزندان دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه، اهمیت و ضرورت اتخاذ سیاست های رفاهی و برنامه هایی که به سازگاری نقش های کاری و والدینی می انجامد را نشان می دهد. جامعه ایران نیاز به ساختاری دارد که ناسازگاری بین اشتغال و والدگری را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: باروری پایین، تعداد فرزندان ایده آل، زنان شاغل، سیاست های جمعیتی
  • بنیامین نعیمائی* صفحات 45-64
    هدف
    هدف این تحقیق بررسی علل ناکامی و موانع تحقق «قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی»، دستیابی به درس آموخته های مراحل تدوین تا اجرای آن و به کارگیری مثبت آن ها در مسیر تحقق «سیاست های کلی تامین اجتماعی» است.
    روش
    روش این تحقیق، کیفی است و در آن از ترکیب مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، تحلیل ثانویه و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. در این پژوهش داده های حاصل، بر اساس شیوه تحلیل مضمون، تنظیم و تحلیل شده است.
    یافته ها
    بررسی مسیر تاریخی طراحی تا اجرای قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و فرازوفرودهای آن نشان می دهد تعارضات ساختاری، ارزشی، ماهیتی، منفعتی و اطلاعاتی موجود، منجر به عدم تحقق و ایجاد موانع مختلف بر سر راه آن شده است و همین مسایل در راه تدوین و تصویب سیاست های کلی تامین اجتماعی ادامه یافته است. 
    نتیجه گیری
    در صورت عدم توجه به ماهیت این تعارض ها و عدم تلاش برای رفع آن ها، سیاست های کلی تامین اجتماعی نیز سرنوشت 47 سیاست کلی دیگر ابلاغی را پیدا کرده و نمی تواند اثربخش باشد. درحال حاضر می توان از ابلاغ این سیاست ها به عنوان یک فرصت برای احیای نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: قانون ساختار، نظام جامع، رفاه و تامین اجتماعی، سیاست های کلی
  • حمزه محمدی خشوئی*، اسماعیل کاظمی، محسن دستگیر صفحات 65-89
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه مدلی برای کنترل های داخلی در سازمان تامین اجتماعی با رویکرد مدیریت ریسک می باشد.

    روش

    روش این پژوهش از لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات اکتشافی است و از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش340 نفر از کارکنان بخش مالی سازمان تامین اجتماعی است. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در پژوهش حاضر از مصاحبه و پرسش نامه بهره گیری شده است و برای بررسی فرضیه ها آمار استنباطی و آزمون های معادلات ساختاری به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که در سازمان تامین اجتماعی سیستم بانک درآمد، سیستم تعهدات قانونی، حقوق و دستمزد، سیستم دفترداری مالی، سیستم اموال منقول و غیرمنقول، سیستم مدیریت مالی و الزامات صدور چک به ترتیب بیشترین میزان تاثیر را بر کنترل های داخلی و به تبع آن بر مدیریت ریسک در سازمان تامین اجتماعی دارند.
     

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد از عوامل موثر بر مدیریت ریسک می توان به اثربخشی کنترل های داخلی و مولفه های موثر بر کنترل های داخلی اشاره کرد. ازجمله تاثیرگذارترین عوامل موثر بر اثربخشی کنترل های داخلی در سازمان تامین اجتماعی می توان به سیستم دفترداری مالی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: کنترل های داخلی، مدیریت ریسک، سازمان تامین اجتماعی
  • سید حامد نوروزی*، محمد آشوب، الهام سنگتراش، غلام علی ایزدی صفحات 91-109
    هدف

    ابزارهای دیجیتال به بخش بزرگی از زندگی شخصی روزمره تبدیل شده اند، با ایجاد بسترهای فناوری اطلاعات و انجام فعالیت های شغلی از این طریق کارمندان می توانند کارآمدتر و انعطاف پذیرتر باشند. هدف از انجام پژوهش تبیین و شناخت تاثیر کیفیت خدمات الکترونیکی تامین اجتماعی بر توانمندسازی کارکنان و رضایت بیمه شدگان با نقش میانجی کیفیت زندگی کاری کارکنان است تا بتوان با تعیین سطح نیازها خدمات بهتری ارایه داد.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه اقدام به سنجش متغیرهای پژوهش توسط نمونه مورد مطالعه ، کارکنان شعب تامین اجتماعی شیراز پرداخته شد و سپس ازطریق نرم افزار Smartpls3 به تحلیل داده ها و اثر متغیرها به روش مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر پرداخته شد. این پژوهش ازلحاظ طبقه بندی پژوهش و هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، از نوع توصیفی-همبستگی است.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل مسیر مدل مفهومی پژوهش، خدمات الکترونیک طرح (3070) اثر معناداری بر بهبود کیفیت زندگی (645/=β) و توانمندسازی کارکنان (607/=β) داشته است. اثر غیرمستقیم خدمات الکترونیک در تامین اجتماعی با واسطه بهبود کیفیت زندگی بر توانمندسازی کارکنان (392/=β) معنادار بوده و میزان ضریب تبیین شده توانمندسازی کارکنان (662/=R2) می باشد، درحالی که توانمندسازی کارکنان (503/=β) تاثیر قابل توجهی بر رضایت بیمه شدگان با واریانس (253/=R2) دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد خدمات الکترونیک سازمان تامین اجتماعی موجب بهبود دسترسی و سرعت در انجام امور اداری شده، که این امر به تداوم فعالیت های کاری و افزایش بهره وری کارمندان کمک کرده است. همچنین، ارتقاء کیفیت خدمات الکترونیک به میانجی گری در ارتقاء رضایت بیمه شدگان منجر شده، که این افزایش رضایت بهبود کیفیت زندگی کاری آنان را نیز تضمین می کند. به طور کلی، تداوم پیشرفت در خدمات الکترونیک تامین اجتماعی، باعث بهبود کلان کیفیت زندگی کاری و ارتقاء رضایت بیمه شدگان شده و تاثیر مثبتی بر توانمندسازی کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: خدمات الکترونیک، توانمند سازی کارکنان، بهبود زندگی کارکنان، رضایت بیمه شدگان
  • محمدمهدی فرقانی، مریم حسینی* صفحات 111-129
    هدف

    کارگران و کارفرمایان دو نیروی بسیار مهم در حوزه اقتصاد و بازار هستند. بااین وجود منافع طرفین باعث شده است راهکارهایی برای ایجاد ارتباطات و تعامل موثر جهت تعادل در بین منافع کارگران و کارفرمایان ایجاد شود. یکی از این راهکارها گفتگوهای اجتماعی سه جانبه است که در آن نمایندگان کارفرمایان، کارگران و نمایندگان دولت در مورد مسایل کارگری و ازجمله تعیین حداقل دستمزد کارگران در دوره های زمانی مشخص گفتگو می کنند. در این پژوهش تلاش شده است تا رویکردها و استراتژی های کارگران در گفتگوهای سه جانبه با رویکرد ارتباطی و به صورت مشخص با استفاده از نظریه مدیریت هماهنگ شده معنا موردبررسی قرار دهیم.

    روش

    در این پژوهش یادداشت ها و مصاحبه های انجام گرفته با نمایندگان کارگران در یک دوره چهارماهه از آذر 1396 تا اسفند همان سال که در نشریات تخصصی حوزه کار و رفاه منتشر شده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. این یادداشت ها و مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل موضوعی و همچنین روش تحلیلی خاص نظریه مدیریت هماهنگ شده معنا تحلیل شده اند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها به ما دیدی کلی در مورد جهان اجتماعی سه گروه درگیر در گفتگوهای سه جانبه می دهد که آن را تحت عنوان یک داستان یا روایت بازنویسی کرده ایم که این داستان ها مبنای اصلی تحلیل ما قرار گرفته اند. در این بخش داستان های زیسته، داستان های ناگفته، داستان های ناشنیده و داستان های حذف شده شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از تحلیل های ما نشان می دهد که استراتژی های ارتباطی و گفتگویی کارگران از امکانات ارتباطی لازم برای حل مسایل و مشکلاتشان برخوردار نیست. این گفتگوها بیشتر به عنوان مراسمی آیینی درنظر گرفته می شود که سالیانه برگزار می شود و اصولا خود کنشگران این گفتگوها، امیدی برای اثرگذاری بر همدیگر و خلق جهان اجتماعی بهتر ندارند. نتیجه گفتگوهای اجتماعی، تداوم جهان های اجتماعی فعلی کارگران و درگیری و تضاد با جهان های اجتماعی کارفرمایان و نمایندگان دولت است.

    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، سه جانبه گرایی، گفتگوهای اجتماعی، نظریه مدیریت هماهنگ شده معنا
  • امیدرضا کرمی*، محدثه عباسی صفحات 131-159
    هدف

    یکی از چالش های مهم سازمان های عصر حاضر، حضور در محیط های پرتلاطم ، ظهور تکنولوژی و فناوری های جدید، عدم اطمینان های محیطی می باشد. تغییر معمولا موجب می شود تا کارمندان از وضعیت آشنا به ناچار به وضعیت ناآشنایی حرکت کنند به همین خاطر است که هرگاه تغییر احساس شود، کارکنان در برابر آن مقاومت می کنند. در تحقیق حاضر برخی از عوامل که دراین رابطه نقش مهمی ایفا می کنند ازجمله اعتماد، حمایت سازمانی ادراک شده ، مقاومت در برابر تغییر و ابعاد ساختار سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. ازجمله اهداف اصلی این تحقیق بررسی عوامل اثرگذار بر آمادگی سازمان در برابر تغییر باتوجه به نقش میانجی گر اعتماد می باشد که در آن نقش عوامل پیش بین نظیر ساختار سازمانی (رسمیت، پیچیدگی، تمرکز)، اعتماد و حمایت ادراک شده مورد بررسی واقع می شود تا به وسیله آن ها سازمان درک درستی از این عوامل کسب کند.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی- پیمایشی می باشد. با ابزار پرسش نامه از تعداد 112 نفر کارمند و مدیر در اداره آموزش وپرورش ناحیه یک شیراز داده ها گردآوری گردید. بعد از استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه برابر با مقدار 87 به دست آمد. باتوجه به کوچک بودن حجم نمونه و مشخص بودن اعضا جامعه از نمونه گیری تصادفی ساده و جهت روایی سازه از آزمون AVE و جهت پایایی از آزمون پایایی ترکیبی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش حاضر متغیرهای اعتماد کارکنان و حمایت سازمانی ادراک شده،‎ دارای رابطه مثبت و معنی دار با متغیر آمادگی برای تغییر و متغیر مقاومت در برابر تغییر، رسمیت و تمرکز دارای رابطه منفی و معنی دار با متغیر آمادگی برای تغییر بودند. همچنین متغیر اعتماد در رابطه بین مقاومت در برابر تغییر و آمادگی برای تغییر نقش میانجی دارد. در این تحقیق بین پیچیدگی سازمان با آمادگی برای تغییر رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق شامل آزمون هفت فرضیه بوده که ازاین بین شش فرضیه تایید شد که نشان از رابطه مثبت بین اعتماد، حمایت سازمانی با آمادگی برای تغییر و رابطه منفی بین مقاومت، رسمیت و تمرکز با آمادگی برای تغییر دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد، حمایت سازمانی ادراک شده، مقاومت در برابر تغییر
|
  • Abbas Askari-Nodoushan, Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad * Pages 13-43
    Introduction

    Since the early 1380s, fertility in Iran has reached below the replacement level. Despite a slight increase in 2015, after that fertility remains at a low level. Over this period the ideal number of children has been about 2.5 children. There is evidence of a gap between the ideal and actual number of children and it shows that at least part of the couples' desire to have children is not realized. Working women are one of the special and important subgroups of the population that, due to work and family conflicts, it is expected that the realization of their childbearing ideals will face more serious obstacles and challenges compared to non-working women. The aim of this study is to show what is the understanding and interpretation of working mothers about their fertility decisions. What is their strategy in dealing with the desire to have children and the mental concerns and challenges they face?

    Material and method

    The research approach of this study is qualitative. The sample consists of 22 employed mothers in Tehran who were determined through purposive sampling with maximum diversity based on the level of theoretical saturation. The data collection method is in-depth interview and the analysis method is thematic analysis.

    Result

    In this study, three patterns of women's fertility decisions were extracted. A pattern of ignoring fertility desires that includes women who do not intend to have children but whose ideal number of children is higher than the number of children they currently have. The model of rationalizing the avoidance of childbearing, which includes women who do not intend to have more children and consider their fertility decisions to be rational. The third pattern is a contradictory understanding of reproductive decisions that includes women who intend to have children, however, they have many concerns and challenges related to the work environment, family and children.

    Conclusion

    The findings show that there is a significant conflict between work and family roles that affects the fertility decisions of working women. Iranian society needs a structure that reduces the incompatibility between employment and parenthood.

    Keywords: low fertility, Ideal number of children, Working Women, Population policies
  • Benyamin Naeimaei * Pages 45-64
    Purpose
    The purpose of this research is to examine the causes of failure and obstacles to the realization of the "Comprehensive Welfare and Social Security System Structure Law", to achieve the lessons learned from the stages of drafting to its implementation and to apply them positively in the path to the realization of "General Social Security Policies" which in the year 1401 has been notified.
    Method
    The method of this research is qualitative and it uses a combination of documentary and library studies, secondary analysis and semi-structured interview tools. In this research, the obtained data has been organized and analyzed based on the method of thematic analysis.
    Findings
    Examining the historical path from the design to the implementation of the comprehensive welfare and social security system law and its ups and downs shows that existing structural, value, nature, benefit and informational conflicts have led to the non-fulfillment and creation of various obstacles on its way, and these issues in The process of drafting and approving general social security policies has continued.
    Conclusions
    In case of not paying attention to the nature of these conflicts and not trying to resolve them, general social security policies will also meet the fate of  other general policies and cannot be effective. Currently, the announcement of these policies can be used as an opportunity to revive the comprehensive welfare and social security system.
    Keywords: structure law, comprehensive system, welfare, social security, general policies
  • Hamzeh Mohammady Khoshouei *, Esmail Kazemi, Mohsen Dastgir Pages 65-89
    Purpose

    The purpose of this research is to develop a model for internal controls in the social security organization with a risk management approach.

    Method

    This Methods research is an exploratory research in terms of its nature, and it is an applied research in terms of its purpose. The statistical population of this research is 340 employees of the financial department of the Social Security Organization. Interviews and questionnaires were used to collect the required information in this research, and inferential statistics and structural equation tests were used to check the hypotheses.

    Findings

    The results of the research showed that the factors affecting the internal controls in the social security organization include the income bank system, the system of legal obligations, salaries and wages, the financial accounting system, the system of movable and immovable property, the financial management system and the requirements for issuing checks.
     

    Conclusion

    In addition, the results showed that among the factors affecting risk management, the effectiveness of internal controls and the components affecting internal controls can be mentioned. One of the most influential factors affecting the effectiveness of internal controls in the social security organization is the financial accounting system.

    Keywords: Internal controls, Risk Management, social security organization
  • Seyd Hamed Noruzi *, Mohamad Ashob, Elham Sangtarash, Gholamali Izady Pages 91-109

    Social security e-services strongly influence the way work and personal time are combined in the employee's perspective. Digital tools have become a big part of daily personal life, by creating information technology platforms and performing work activities, in this way, employees can be more efficient and flexible.

    Method

    In this research, using a questionnaire to measure the research variables by the sample, the employees of the social security branches of Shiraz were surveyed, and then through the Smartpls3 software, the data and the effect of the variables were analyzed using the method of structural equation model and path analysis. .

    Findings

    Based on the path analysis of the conceptual model of e-services research, project (3070) has had a significant effect on improving the quality of life (β=645) and empowering employees (β=607). The indirect effect of e-services on social security through mediation Improving the quality of life on employee empowerment (β=392) is significant and the explained coefficient of employee empowerment is (R2/662), while employee empowerment (β=503) has a significant impact. It pays attention to the satisfaction of the insured with variance (R2/253).

    Results

    This study formulates new insights by defining the role of social security organization's electronic services in enriching the quality of life at work and the strategies that social security managers can use to empower their employees, allow effective technological support and create an atmosphere of mutual trust to achieve them. in providing

    Keywords: electronic services, Empowering employees, improving the lives of employees, satisfying the insured
  • MohammadMehdi Forghany, Maryam Hosseini* Pages 111-129
    Objective

    Workers and employers are two very important forces in the field of economy and market. However, the difference in the interests of the parties demanding for creation of solutions to effective communication in order to balance the interests of workers and employers. One of these solutions is tripartite social dialogues, in which representatives of employers, workers, and government representatives, discuss labor issues, including setting the minimum wage for workers in certain periods of time. In this research, we tried to examine the approaches and strategies of workers in tripartite dialogues with a communicative approach and specifically using the theory of coordinated management of meaning.

    Method

    In this research, notes and interviews conducted with representatives of workers, in a four-month period from December to March 2016, are examined. This contents were published in specialized publications in the field of labor and welfare. These content have been analyzed using the thematic analysis method as well as the specific analytical method of the theory of coordinated management of meaning.

    Findings

    Data analysis gives us a general view of the social world of the three groups involved in tripartite dialogues, which we have rewritten under the title of a story or narrative, and these stories are the main basis of our analysis. In this section, lived stories, untold stories, unheard stories, and deleted stories are identified.

    Conclusion

    The results show that the communication and dialogue strategies of the workers do not have the necessary communication facilities to solve their problems. These dialogues are mostly considered as a ritual ceremony that is held annually, and basically the actors of these dialogues have no hope of influencing each other and creating a better social world. The result of social dialogue is the continuation of the current social worlds of workers and continuation of the conflict with the social worlds of employers and government representatives.

    Keywords: Minimum Wage, tripartism, social dialogue, theory of coordinated management of meaning
  • Omidreza Karami *, Mohadeseh Abbasi Pages 131-159
    Objective

    One of the major challenges for contemporary organizations is their presence in turbulent environments, the emergence of new technologies, and environmental uncertainties. Change often forces employees to move from a familiar state to an unfamiliar one, which is why employees tend to resist it when they sense change. In the present research, certain factors that play a significant role in this regard were examined, including trust, perceived organizational support, resistance to change, and organizational structure dimensions.

    Method

    This research is considered an applied study in terms of its objective and a descriptive-survey study in terms of data collection methods. Data were collected through questionnaires from 112 employees and managers in the Education and Training Department of District One in Shiraz. After using the Cochran formula, a sample size of 87 was determined. Given the small sample size and the known population, simple random sampling was used, and for the validity of the structure, the AVE test, and for reliability, a composite reliability test were employed. Structural equation modeling was used for data analysis and examining the relationships between research variables.

    Findings

    According to the findings of this research, the variables of employee trust and perceived organizational support had a significant positive relationship with the readiness for change variable, while the variables of resistance to change, formality, and centralization had a significant negative relationship with the readiness for change variable. Moreover, trust acts as a mediator in the relationship between resistance to change and readiness for change. In this research, there is no significant relationship between organizational complexity and readiness for change.

    Conclusion

    The research results included the testing of seven hypotheses, six of which were confirmed. These confirmations indicate a positive relationship between trust, organizational support, and readiness for change and a negative relationship between resistance, formality, and centralization with readiness for change.

    Keywords: Trust, perceived support, Resistance to change
  • Pages 162-163