فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:14 Issue: 44, Winter 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نازی نجات، زهرا برزآبادی فراهانی* صفحات 1-2

    پرستاران در خط مقدم مبارزه با COVID-19 هستند. توسعه حرفه پرستاری و حمایت از پرستاران به عنوان اعضای کلیدی نظام مراقبت بهداشتی برای ایجاد خدمات مراقبتی استاندارد و ایمن و پاسخگویی موثر به بحران بسیار مهم است. پیشنهادات زیر در آموزش پرستاری، تحقیق و حمایت از پرستاران برای بهبود وضعیت پرستاری، کاهش حجم کاری پرستاران و افزایش کیفیت خدمات برای پیشگیری، کنترل و درمان COVID-19 ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کویید19، پرستاری، آموزش پرستاری
  • فرشته عراقیان مجرد، یاسمن شیرمحمدی، فاطمه طالبیان، رویا ملک زاده، طاهره یعقوبی* صفحات 19-27
    زمینه و هدف

    مدل آموزشی پرسپتورشیپ یک روش یاددهی و یادگیری است و با بررسی مزایا و چالش های به کارگیری این مدل می توان به افزایش کیفیت آموزش و تربیت پرستاران کارآمد کمک نمود. این مطالعه با هدف مروری بر چالش ها و فواید مدل پرسپتورشیپ در آموزش بالینی پرستاری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مرور روایتی انجام شد. برای انتخاب مطالعات، در پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان Magiran, Scholar Google,SID Barakat Knowledge Network System, با کلیدواژه های «پرسپتورشیپ»، «آموزش پرستاری»، «چالش»، «پرسپتور»، «دانشجوی پرستاری» و با استفاده از کلیدواژه های preceptorship، nursing education, challenge, preceptors, nursing student در پایگاه داده های Google scholar، Scopus، science direct، PubMed، web of science جستجو شد. معیارهای ورود شامل مطالعات چاپ شده به زبان انگلیسی یا فارسی بدون محدودیت زمانی تا پایان سال 1398 که مرتبط باهدف مطالعه و دارای متن کامل در دسترس بود. مقالات مروری نیز از مطالعه خارج شدند. درنهایت از بین 160 مقاله 10 مقاله انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

     یافته ها نشان داد چالش های مدل پرسپتورشیپ شامل چالش های مرتبط با پرسپتورها (حجم کاری زیاد، زمان ناکافی برای آموزش) و چالش های مرتبط با پرسپتی (عدم علاقه دانشجویان به مراقبت مستقیم، بی علاقه و بی انگیزه بودن دانشجویان) و چالش های مرتبط با جو آموزشی (پشتیبانی ناکافی از سوی مدیران دانشکده، همبستگی ضعیف تیوری و بالین) هست. فواید مدل پرسپتورشیپ شامل فواید مرتبط با دانشجو (کاهش خطای بالینی، توسعه مهارت های پرستاری) و فواید مرتبط با آموزش (تضمین پیروی از سیاست ها و رویه های سازمان، هدفمند شدن کارورزی) بود.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه مروری نشان داد علیرغم چالش های متعددی بر سر راه اجرایی نمودن مدل پرسپتورشیپ، فوایدی بسیاری نیز وجود دارد. لذا مسیولین آموزش پرستاری و مربیان بالینی پس از مطالعه نتایج این مطالعه می توانند موانع و چالش های موجود در اجرایی نمودن مدل را برطرف نموده و منجر به ارتقاء کیفیت آموزش بالینی دانشجویان گردند.

    کلیدواژگان: چالش ها، فواید، آموزش بالینی، پرسپتورشیپ
  • حسن نامدار احمدآباد، علیرضا عباسپور، زهره عباسی، فرزانه رشیدی فکاری*، مهرگان بزرگمهر صفحات 28-35
    زمینه و هدف

    آموزش پزشکی و تربیت نیروهای انسانی موثر و کارآمد، همواره از دغدغه های برنامه ریزان آموزشی بوده است. با توجه به قدمت  آموزش پزشکی در کشور ما، شناسایی مشکلات، موانع و چالش های آموزش پزشکی و تلاش برای برطرف کردن و اصلاح آن ها موجب بهبود دستیابی به اهداف آموزشی و تربیت افراد متخصص، توانمند و کارامد در سطح کشور خواهد شد. لذا این پژوهش با هدف واکاوی چالش های آموزشی دانشجویان پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شد.

    روش بررسی

     پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی و بر روی 15 نفر شامل اعضای هیات علمی بالینی و علوم پایه دانشکده ی پزشکی، دانشجویان پزشکی، مدیر گروه آموزش بالینی، معاون درمان، معاون آموزش و پژوهشی بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال 1399 انجام شده است. فرایند انتخاب مشارکت کنندگان با روش مبتنی بر هدف بود.

    یافته ها:

      نتایج تجزیه و تحلیل مصاحبه ها با مشارکت کنندگان نشان داد که مهم ترین چالش های آموزشی دانشجویان پزشکی عمومی مشتمل بر سه طبقه  ساختارهای آموزش، فرایندهای آموزشی، مولفه های زمینه ای و هفت زیر طبقه: نیروی انسانی، فضای فیزیکی و تجهیزات، برنامه ریزی، مدیریت، ارزشیابی و نظارت، علل انگیزشی و حرفه ای گری است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه ی حاضر، درک عمیق تری از چالش های آموزشی دانشجویان پزشکی نشان داد. درک این چالش ها می تواند به توسعه رشته ی پزشکی و غلبه بر موانع پیش روی آن کمک کند.

    کلیدواژگان: آموزش، پزشکی، چالش
  • معصومه رستمی معز، مهدی بیگلرخانی، اعظم معیاری* صفحات 36-42
    زمینه و هدف

    ارزشیابی گام اصلی در فرایند آموزش است که توانایی فراگیران را می سنجد و تحلیل آزمونها به عنوان یک ابزار، میزان کارایی آن را مورد سنجش قرار می دهد. آزمون پیش کارورزی آزمونی است که صلاحیت دانشجویان پزشکی قبل از ورود به مرحله کارورزی را می سنجد. بنابراین تحلیل آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  لذا در این مطالعه به بررسی شاخص های کمی و کیفی  آزمونهای پیش کارورزی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سالهای97 تا 99 پرداخته شد.

    روش بررسی

     در این مطالعه اسنادی کلیه سوالات  پیش کارورزی شهریور ماه  97 تا 99 از نظر تاکسونومی سوالات، اشکالات ساختاری و ضرایب دشواری و تمیز بررسی شد.  تاکسونومی سوالات بر اساس تقسیم بندی بلوم، ساختار سوالات بر اساس چک لیست میلمن و ضریب دشواری وتمایز سوالات بر اساس فرمول های علمی با استفاده از فرم های اکسل موجود در دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss20  انجام شد.

    یافته ها: 

     در سال 97 ، 56% سوالات  و در سال 98 و 99، 64% سوالات در سطح تاکسونومی 2 و 3 طراحی شده اند و بیش از 90% سوالات بدون ایراد ساختاری بودند. ضریب دشواری سوالات بطور میانگین در سطح مناسب، اما ضریب تمایز سوالات در سالهای 97 و  99  متوسط و در سال 98 ضعیف بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به تعداد زیاد سوالات با ضریب تمایز منفی، توصیه می شود سوالات، گزینه ها و کلید پاسخ های صحیح پس از طراحی آزمون، مورد بازبینی قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آزمون پیش کارورزی، تجزیه و تحلیل آزمون، تاکسونومی، ساختار سوال، سوالات چند گزینه ای
  • فریبا زاهدی فر، زهرا لبادی*، فاطمه پرسته صفحات 43-51
    زمینه و هدف

    اعضای هییت علمی یکی از ذی نفعان اصلی نظام آموزش عالی و رکن اصلی و تاثیرگذار در عملکرد دانشگاه ها به شمار می آیند. شناسایی شایستگی های کارآفرینی اعضای هییت علمی، راهی به سوی افزایش کیفیت دانشگاه ها به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر ارایه ی مدل توسعه شایستگی های کارآفرینانه اعضای هییت علمی می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا ترکیبی (کیفی و کمی) بود.جامعه ی پژوهش در بخش کیفی 25 نفر ازخبرگان و اساتید کارآفرین دانشگاهی ودر بخش کمی اعضای هییت علمی مرتبط بادفاتر رشد و کارآفرینی در دانشگاه های کشور به تعداد 1500 نفر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 306 نفر تعیین شد. در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته حاصل از یافته های بخش کیفی استفاده شد. روایی بخش کمی از طریق اعتبار صوری و محتوایی و پایایی ازطریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزهای SPSS و PLS استفاده شد.

    یافته ها: 

     نتایج بدست در بخش کیفی، عوامل موثر بر توسعه شایستگی های کارآفرینانه اعضای هییت علمی را در قالب 5 شاخص اصلی (شایستگی های کارآفرینانه اعضای هییت علمی ،مهارت ها، شایستگی های شخصیتی، عوامل تسهیل گر کارآفرینی و عوامل مداخله) و 82 شاخص فرعی نشان داد. بر اساس این یافته ها؛ مدل توسعه شایستگی های کارآفرینانه اعضای هییت علمی طراحی گردید و نتایج بخش کمی نشان داد که مدل تحقیق از برازش مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری: 

    کارآفرینی اعضای هییت علمی یک چارچوب چند بعدی و پیچیده می باشد. عوامل مختلفی مانند ویژگی های فردی کارآفرین، ،مهارت ها، رهنگ و،ساختار،سازمانی در توسعه این شایستگی ها موثر می باشد.

    کلیدواژگان: مدل، توسعه، شایستگی، کارآفرینانه، اعضای هیئت علمی، دانشگاه ها
  • مصطفی صادقی، الهام شکیبا*، زهرا حمزه ای صفحات 52-60
    زمینه و هدف

    اولین سطح از مدیریت آموزشی که بر کیفیت آموزش تاثیرگذار است، مدیریت کلاس است که در شکل دادن به ساختار آموزش، فرایند تدریس و رشد شخصیت و روند ذهنی، عاطفی، آموزشی و تربیتی فراگیران نقش اساسی دارد. هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر مدیریت کلاس توسط اساتید بر مسیولیت پذیری دانشجویان دندانپزشکی بود.

    روش بررسی

     تحقیق حاضر توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان دانشکده دندانپزشکی رفسنجان بعد از آزمون علوم پایه به تعداد 132 نفر بودند که 97 نفر از آنان با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسش نامه سبک مدیریت کلاس ولفانگ وگلیکمن 1986 و پرسشنامه مسیولیت پذیری فهرست پنج عاملی کاستا و مک کار 1991 بود. داده های تحقیق با استفاده از روش های اماری توصیفی و رگرسیون خطی در26SPSS- تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین امتیاز متغیر مدیریت کلاس 63/11±0/4 از 5 بود و متغیر مسیولیت پذیری نیز میانگین 22/1±83/3 را بدست آورد. در بین ابعاد مدیریت کلاس، مدیریت رفتار بیشترین میانگین را داشت (01/1±29/4). بعد مدیریت آموزش، بعد مدیریت افراد و بعد مدیریت رفتار بر مسیولیت پذیری دانشجویان دندانپزشکی تاثیر مثبت و معناداری داشت. سبک مدیریت کلاس اساتید 55 درصد مسیولیت پذیری دانشجویان دندانپزشکی را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    هر سه بعد مدیریت آموزش، مدیریت افراد و مدیریت رفتار بر مسیولیت پذیری دانشجویان تاثیر داشت. بعد مدیریت افراد بیشترین تاثیر را بر میزان مسیولیت پذیری داشت. دانشجویان دندانپزشکی با بهره مندی از راهنمایی ها و حمایت های اساتید در طول آموزش مسیولیت پذیری بیشتری کسب خواهند نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، مسئولیت پذیری، دانشجویان دندانپزشکی
  • علی سلطانی، فرهاد مردانه* صفحات 61-69
    زمینه و هدف

    با پیشرفت علم، بمنظور بروزمانی، دانشگاهیان به ویژه فراگیران لازم است مطالب بسیاری را مطالعه نمایند. پژوهش حاضر، تاثیر استفاده از نرم افزارهای AnkiDroid و ReaderAcer را درحوزه ی یادگیری الکترونیک بر دایره ی واژگان، تندخوانی و درک مطلب انگلیسی فراگیران بررسی نمود.

    روش بررسی

     مطالعه ی حاضر، ازنوع شبه تجربی تک-گروهی قبل و بعد بود که روی 23 دانشجوی رشته ی کارشناسی اتاق عمل انجام شد. طی پیش آزمون، دانش واژگان، درک مطلب و سرعت خواندن فراگیران با استفاده از Vocabulary Size Test-1400، و نرم افزار ReaderAcer اندازه گیری شد. با نرم افزار AnkiDroid و ReaderAcer آموزش های لازم به فراگیران داده شد. طی 42 جلسه ی 20 دقیقه ای تندخوانی و واژگان جدید به فراگیران آموزش داده شد. بدنبال هر مداخله (دو نوبت)، دانش واژگانی، سرعت خواندن و درک مطلب فراگیران سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 26 و آزمون آماری فریدمن آنالیز شد.

    یافته ها: 

     نتایج آزمون فریدمن تفاوت آماری معنادار در سرعت خواندن را نشان داد (001/0 > p، 30/46 = x^2). درک مطلب نیز افزایش معناداری داشت (001/0 > p، 516/45=  x^2). افزایش دایره ی واژگان فراگیران نیز معنا دار بود (001/0 > p، 00/46 = x^2).

    نتیجه گیری: 

    بکارگیری خواندن گسترده با استفاده از نرم افزارهای مذکور در دایره ی واژگان، تندخوانی و درک مطلب فراگیران تاثیر مثبتی داشت. به نظر می رسد استفاده از این دو نرم افزار فراگیران برای ارتقا توانمندی های فراگیران در یادگیری زبان انگلیسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: درک مطلب انگلیسی، تندخوانی، دایره ی واژگان، AnkiDroid، ReaderAcer
|
  • Nazi Nejat, Zahra Borzabadi Farahani* Pages 1-2

    Nurses are on the front line in the fight against COVID-19. It is crucial to develop the nursing profession and support nurses as the key members of  health care system to create a standard and safe care services and respond effectively to the crisis. Following suggestions are provided in nursing training, research and supporting nurses to improve the nursing status, reduce nurses workload, and increase the quality of services to prevent, control, and treat COVID-19.

    Keywords: Covid-19, nursing, nursing training
  • Abdullah Ansari*, Mohammed Abdul Rafi, Syed Faisal, Ayesha Raoof Pages 3-11
    Background & Objective

    The objective of the study to assess the incidence of the prescription errors done by the medical practitioners and to grade its severity as per NCC MERP criteria and their compliance with the WHO core drug prescribing guidelines. The study focuses on the feedback by the doctorsrelated to the prescription errors and the reasons for the same.

    Materials & Methods

    A multicenter, cross-sectional study was conducted in Out-patient departments of several hospitals in Hyderabad wherein 360 prescriptions were randomly selected and assessed for prescription errors. A self assessment form for the overall prescription skills was given to the medical practitioners along with the feedback from for improvement of the same.

    Results

    Evaluation of the prescriptions had shown that almost all the prescriptions did not comply with the set WHO core drug indicators and majority of the prescriptions landed under the category of clinically insignificant errors of the NCC MERP criteria.The feedback from the doctors laid emphasis on the integration of the pharmacology with the clinical medicine during the internship.

    Conclusion

    The study focuses the significant lack in the prescribing competencies amongst the medical practitioners and noncompliance with the WHO Set guidelines for core drug prescribing. The study emphasizes on the need of the medical education department to focus on the same for the prevention of the significant errors and help in reducing the disease burden on the society.

    Keywords: Prescription errors, WHO core drug indicators, NCC MERP, Health care, irrational drug use, medical education, clinical pharmacology, and therapeutics
  • Bharti Nigam*, Luxmi Singh, Sonal Gupta Pages 12-18
    Background & Objective

    The present study was undertaken to determine the perception of medical students towards the Online Assessment in North Indian medical university amidst COVID-19 Pandemic.

    Materials & Methods

    An online questionnaire was validated and distributed among 500 medical students of a tertiary care hospital in North India. The consent was taken and the responses were analyzed anonymously. It consisted of standard Likert scale questions, close-ended and open-ended questions comprising a total of 22 questions. The questionnaire was grouped into 4 categories such as demographics, Comparison between traditional and online assessment, Advantages and limitations, and Acceptance of online assessment. The responses were analyzed by using descriptive analyses.

    Results

    Out of the 500 students, 430 responded out of which 57.8 % were females and within 20-25yrs (86.8%). 54.6 % students found online exams less stressful, comfortable (58.13%) & within the covid norms (75.11 %). Limitations included no interaction with patients (64.88%),social isolation (36.04%) & bad internet connection (80.9%). 50 % of undergraduate students preferred traditional assessment while 30% prefer blended method and least number of students preferred online assessment (20%).

    Conclusion

    The results show that undergraduate students prefer traditional than online assessment. The online assessment provides several limitations such as technical issues, no interaction with patients, etc. The student's responses provided the educators an insight into the online assessment and will help in improving the assessment method.

    Keywords: Online assessment, Medical students, Survey, COVID 19
  • Fereshteh Araghian Mojarad, Yasman Shirmohammadi, Fatemeh Talebian, Roya Malekzadeh, Tahereh Yaghoubi* Pages 19-27
    Background & Objective

    The preceptorship model is a training and learning approach, evaluation of benefits of challenges of which can contribute to the improvement of education quality and training of efficient nurses. The present study aimed to review the challenges and benefits of the preceptorship model in nursing clinical education.

    Materials & Methods

    This study was conducted as a narrative review. To select articles, Farsi databases such as Magiran, Google Scholar, SID, and Barakat Knowledge Network System using keywords of “preceptorship”, “nursing education”, “challenge”, “preceptor”, and “nursing student” were searched. In addition, databases of Google Scholar, Scopus, Science Direct, PubMed and Web of Science were investigated applying keywords of preceptorship, nursing education, nursing student, challenge and preceptors. Inclusion criteria were Farsi and English articles published up to 2020 with no time limits, access to full texts of the articles and relevance to the research objective. In the end, 10 out of 160 extracted articles were considered appropriate and entered into the study.

    Results

    In this study, the challenges of the preceptorship model were related to preceptors (high workload and insufficient time for education), preceptees (students’ lack of desire for direct care and lack of motivation) and the education atmosphere (insufficient support by school managers and poor correlation between theory and clinic). On the other hand, the benefits of the preceptorship model were related to students (reduced clinical errors and development of nursing skills) and education (ensuring compliance with the policies and procedures of the organization and targeted internships)

    Conclusion

    According to the results of the study, despite the numerous barriers to the implementation of the preceptorship model, it has many benefits. Therefore, our findings could help clinical instructors and nursing education authorities eliminate the challenges of the implementation of the model, which increases the quality of students’ clinical education.

    Keywords: Challenges, Benefits, Clinical education, Preceptorship
  • Hassan Namdar Ahmadabad, Alireza Abaspour, Zohreh Abasi, Farzaneh Rashidi Fakari*, Mehrgan Bozorgmehr Pages 28-35
    Background & Objective

    Medical education and training efficient human resources have always been among educational planners’ concerns. Given the history of medical education in our country, identification of medical education problems, barriers, and challenges and attempting to eliminate or correct them will increase the chance of achieving educational goals and training expert, capable and efficient people. Therefore, the present study aimed to analyze the educational challenges of general medicine students at North Khorasan University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This qualitative study was performed on 15 faculty members, medical students, the head of the medical education department, treatment vice-chancellors, and education and research vice-chancellors using conventional content analysis in 2020. The subjects were selected by purposive sampling.

    Results

    In this study, the most important educational challenges of medical students were classified into three categories of educational structures, training processes, and underlying components and seven sub-categories of human resources, physical space, equipment, planning, management, evaluation and monitoring, motivational causes and professionalism.

    Conclusion

    Our findings provided a deeper understanding of the educational challenges of medical students, comprehension of which helps develop the field of medicine and eliminate its barriers.

    Keywords: Education, Medicine, Challenge
  • Masoumeh Rostami-Moe, Mahdi Biglarkhani, Azam Meyari* Pages 36-42
    Background & Objective

    Evaluation is a major step in the educational process that measures learners' abilities and test analysis is a tool to measure its effectiveness. The pre-internship exam is a test by which qualification of medical assessed before entering the internship stage. Therefore, its analysis can indicate its evaluates the competencies of medical students. In this study, the quantitative and qualitative indices of pre-internship exams of medical students of Hamadan University of Medical Sciences were studied.

    Materials & Methods

    In this documentary research, all pre-internship questions in September 2018 to 2020, were assessed in terms of taxonomy, structural defects, and difficulty, discrimination indexes. The taxonomy of the questions was evaluated based on Bloom's classification, the structure of the questions based on the Millman checklist, and the index of difficulty and discrimination using the Excel forms available at the university. Data analysis was performed using SPSS 20 software.

    Results

    In 2018, 56% of the questions and in 2019 and 2020, 64% of the questions were designed at the level of taxonomy 2 and 3. More than 90% of the questions haven't any structural defects. The difficulty index of the questions was on average at the appropriate level, but the discrimination index of the questions was moderate in 2018 and 2020 and weak in 2019.

    Conclusion

    In attention to the amount of questions with a negative discrimination index, the review of questions, options and the key questions after designing the exam is suggested.

    Keywords: pre-internship exam, test analysis, Taxonomy, question structure, Multiple Choice Questions
  • Fariba Zahedifar, Zahra Lebady*, Fatemeh Parasteh Ghambavanee Pages 43-51
    Background & Objective

    Faculty members are the main stakeholders of the higher education system and play a pivotal role in the performance of universities. Therefore, identifying the entrepreneurial competencies of faculty members could enhance the quality of universities. The present study aimed to propose an entrepreneurial competency development model for faculty members.

    Materials & Methods

    This was an applied study in terms of objective and an integrated study (qualitative-quantitative) in terms of implementation. The sample population of the qualitative section included 25 university elites, entrepreneurs, professors, and the faculty members of the development and entrepreneurship sectors in the quantitative section. In total, 1,500 participants were selected from universities across Iran. Morgan’s table was used to estimate the sample size at 306. In the quantitative section, data were collected using a researcher-made questionnaire, which was developed based on the findings of the qualitative section. The validity of the quantitative section was evaluated and confirmed by face and content validity, and reliability was confirmed using Cronbach’s alpha coefficient. Data analysis was performed in SPSS and PLS by open, axial, and selective coding and structural equation modeling.

    Results

    According to the qualitative findings, the influential factors in the development of entrepreneurial competencies of faculty members included five main categories (entrepreneurial competencies, skills, personal competencies, entrepreneurial facilitators, and intervening factors) and 85 sub-categories. Correspondingly, the entrepreneurial competency model of faculty members was developed, and the results of the quantitative section indicated the good fit of the model.

    Conclusion

    Entrepreneurial competency of faculty members is a multidimensional and complex framework, affected by several factors such as personal characteristics, skills, cultural background, and organizational structure.

    Keywords: Model, Development, Competency, Entrepreneurial, Faculty members, Universities
  • Mostafa Sadeghi, Elham Shakiba*, Zahra Hamzei Pages 52-60
    Introduction

    The quality of education depends on several factors, including classroom management; The first level of educational management is classroom management, which plays a key role in shaping the structure of education, teaching process and the development of personality and the mental, emotional, educational and training process of learners. The aim of this study was to investigate the effect of classroom management on the responsibility of dental students.

    Methods

    The present study is descriptive, in terms of purpose is applied research and correlational. The statistical population of the present study was 132 students of Rafsanjan Dental School after the basic sciences exam, and 97 people were selected as the available sample. The research instruments were Wolfgang-Glickman 1986 class management style questionnaire and Costa and McCar 1991 five-factor list responsibility questionnaire. Research data were analyzed using statistical tests of mean, standard deviation and simple regression in spss26 software and confirmatory factor analysis in Amos26 software.

    Results

    the regression coefficient of education management was 0.50, individual management was 0.61 and behavior management was 0.36 and the regression coefficient between the classroom management and responsibility variables was 0.74.

    Conclusion

    The results showed that the classroom management style of the professors of the dental school is interventional and all three dimensions of education management, people management and behavior management have a positive and significant effect on studentschr('39') responsibility. Dental students will gain more responsibility during the training by benefiting from the guidance and support of professors.

    Keywords: Classroom Management, Responsibility, Dental Students
  • Ali Soltani, Farhad Mardaneh* Pages 61-69
    ​Introduction

    Bulky material publication in disparate fields is an encarnation of swift science development. Therefore, academics need peruse voraciously to keep up-to-date; the situation is direr concerning students.

    Materials and Methods

    The present process is a follow-up process in which students took a course (including training, tools, study skills, learning contracts, feedback, and follow-up). The present process, commencing in February 2016 based on theoretical studies by the faculty members of Language group, was designed in two main phases and several steps. Initially, surprise reading-comprehension and speed tests were given to the students. AnkiDroid and ReaderAcer were employed so as to boost the students' general lexicon and first speed-reading sub-skill (first semester), and academic vocabulary and second speed-reading sub-skill (second semester). Each session, 15 and 5 minutes were spent onspeed-reading sub-skills and lexicon development, respectively. struggling students were supported through learning contracts.

    Results

    Students improved their reading speed and vocabulary knowledge by 4.5 and approximately 2 times, respectively. According to the students, the utility of the skills was also expanded to other courses; this claim is justifiable considering the transferability of acquired skills.

    Conclusion

    This process was presented as a general language course, where time limit was extremely tangible. Overall, the students were satisfied with the process, and the joy of learning new and useful points rendered the process for the students hard to miss. Researchers believe that the special courses of learning, motivation and study planning techniques are very effective in improving educational and community spirits when conducting educational processes.

    Keywords: speed reading, study skills, AnkiDroid, ReaderAcer, GSL, AWL