فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 47 (پاییز 1400)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لادن قدرتی، مصطفی کریم زاده*، سید مهدی مصطفوی، احمد سیفی، مهدی نجاتی صفحات 1-29
    افزایش همگرایی اقتصادی و گسترش روابط تجاری زمینه جابه جایی عوامل تولیدی بین کشورها را با هدف کسب درآمد بیشتر فراهم نموده است. بر اساس نظریه ماندل (1975) و نیز طبق نظریه های سنتی تجارت، موجودی نابرابر و متفاوت عوامل تولیدی در کشورها باعث برقراری تجارت کالا و جابه جایی عوامل تولیدی، تا زمانی که موجودی عوامل دو کشور با هم برابر شوند، می گردد. به عبارتی تحرک عوامل تولیدی جانشین تجارت کالا می شود، اگرچه در اغلب موارد شواهد تجربی نتایج متفاوت و بعضا متناقض با نظریه ماندل ارایه می دهند. در همین ر استا تحقیق حاضر به بررسی اثر آزادسازی تجاری و افزایش مراودات تجاری بر جابه جایی بین المللی نیروی کار ماهر و غیرماهر در ایران پرداخته است. بدین منظور آزادسازی تجاری از طریق کاهش تعرفه های وارداتی برای سه گروه کالاهای صنعتی، کشاورزی و تمامی کالاهای وارداتی طی چهار سناریوی کاهش 5 درصدی، 10 درصدی، 25 درصدی و 50 درصدی تعرفه ها با استفاده از پروژه تحلیل تجارت جهانی صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه مکملی بین آزادسازی تمامی کالاهای وارداتی و گروه کالاهای صنعتی با تحرک نیروی کار ماهر و غیر ماهر دارد. هم چنین آزادسازی واردات کالاهای کشاورزی با تحرک و مهاجرت نیروی کار ماهر رابطه مکملی و با جابه جایی نیروی کار غیرماهر رابطه جانشینی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، نظریه ماندل، پروژه تحلیل تجارت جهانی، مهاجرت، نیروی کار ماهر و نیروی کار غیرماهر
  • ابراهیم انواری*، عبدالمجید آهنگری، احمد کاظمی فرد، لینا چاسبی نژاد صفحات 33-70

    در این مطالعه با استفاده از تیوری پورتفولیو و مدل های ریسک محتوایی صادرات و مزیت نسبی آشکار شده وزنی، ریسک و تنوع سبد صادرات غیرنفتی ایران تجزیه و تحلیل شده است. در واقع هرکدام از بخش های کالایی صادراتی به عنوان یک دارایی تلقی و نوسانات آن در ساختار صادراتی به عنوان ریسک محتوایی صادرات محاسبه شده است. در این راستا با استفاده از داده های صادرات طی دوره زمانی 2019-1988 شاخص تنوع بخشی صادرات غیرنفتی ایران براساس معیار تفاضل کل اندازه گیری شده است. ریسک مزیت نسبی آشکار شده وزنی محاسبه و رابطه آن با ریسک محتوایی صادرات و شاخص تنوع صادراتی با استفاده از تخمین ناپارمتری و نیمه پارمتری و با برنامه نویسی متلب تجزیه و تحلیل شده است. مطابق نتایج این تحقیق رابطه میزان متنوع سازی صادرات با ریسک مزیت نسبی آشکار شده وزنی به صورت U شکل است. این امر بدین معنی است که چنانچه دربخش های صادراتی مطمین کشور، مزیت نسبی وجود داشته باشد صادرات کاملا تخصص گرایی را انتخاب می کند. در بخش های پرریسک اگر قدرت مزیت نسبی به اندازه کافی قوی باشد صادرات تخصص گرا خواهد شد. درحالیکه در حالت حد وسط قدرت مزیت نسبی، صادرات بین بخش های ریسکی و بدون ریسک متنوع می شود و یک ترکیب بهینه انتخاب می گردد.

    کلیدواژگان: تخصص گرایی، تنوع بخشی، تئوری پورتفولیوی مارکویتز
  • علی فریدزاد*، علی اصغر بانوئی، الله شکری صفحات 71-105

    یکی از فروض اساسی در جداول داده-ستانده، فرض ثبات تکنولوژی و به تبع آن ثبات ضرایب فزاینده تولید است. در این پژوهش با استفاده از یک روش بهنگام سازی پیشنهادی مبتنی بر روش بهنگام سازی راس (RAS)، نشان داده خواهد شد که یک شوک برونزای سیاستی مانند افزایش قیمت بنزین چگونه ضرایب فزاینده تولید را در مقایسه با یک مدلسازی اقتصادی در جدول داده-ستانده با ضرایب فزاینده تولید استاندارد تغییر خواهد داد. برخلاف روش RAS متعارف در این روش، علاوه بر تغییر ساختار تکنولوژیکی تولید ناشی از شوک قیمتی بنزین، بمنظور پیوند میان مصرف خانوارها و درآمد عوامل تولید، ارزش افزوده و تقاضای نهایی بر مبنای شوک قیمتی بنزین تعدیل می شوند و بدین ترتیب رابطه درآمد و مصرف خانوارها و پیوند آن به قیمت برجسته می گردد. برای ارایه سناریوهای تعدیل ارزش افزوده و تقاضای نهایی، افزایش قیمت بنزین از لیتری 10،000 ریال به لیتری 30،000 ریال در نظر گرفته شده است. در این پژوهش از جدول داده-ستانده فعالیت در فعالیت سال 1395 بانک مرکزی ایران استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در اثر شوک افزایش قیمت بنزین، ضرایب فزاینده تولیدی برای همه فعالیت های اقتصادی به جز بنزین با استفاده از روش پیشنهادی در مقایسه با ضرایب تولیدی در حالت استاندارد، کاهش یافته اند. بررسی نتایج بدست آمده برای هزینه کل تولید و ستانده کل فعالیت های اقتصادی نیز نشان می دهد که، بیشترین افزایش در هزینه تولید و کمترین کاهش در ستانده کل مربوط به خود بنزین هست و پس از آن فعالیت حمل و نقل در جایگاه دوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: بهنگام سازی، جدول داده ستانده، روش راس (RAS)، سنجش خطاهای آماری، بنزین
  • محبوبه شجاعیان، مسعود خداپناه*، منصور زراء نژاد صفحات 107-139

    واکنش تقاضای حمل و نقل عمومی درون شهری به انواع تکانه های داخلی و خارجی از مهم ترین مسایل در سیاست گذاری حمل و نقل عمومی درون شهری است. هدف این پژوهش بررسی اثرات سرریز تقاضای وسایل حمل و نقل عمومی درون شهری در کلان شهر تهران با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری جامع GVAR طی دوره زمانی 1398-1387 بوده است. نتایج توابع ضربه-واکنش نشان داد که وقوع تکانه مثبت در تقاضای مترو، تقاضای اتوبوس تندرو را افزایش و تقاضای اتوبوس عادی را کاهش می دهد. همچنین وقوع تکانه مثبت در تقاضای اتوبوس عادی، تقاضای مترو و اتوبوس تندرو را کاهش خواهد داد. از سوی دیگر، وقوع تکانه مثبت در تقاضای اتوبوس تندرو، به افزایش تقاضای مترو و کاهش تقاضای اتوبوس عادی می انجامد. وقوع تکانه مثبت در کرایه مترو، تقاضای اتوبوس عادی و تندرو را کاهش داده و وقوع تکانه مثبت در کرایه اتوبوس عادی، افزایش تقاضای مترو و اتوبوس تندرو را به دنبال دارد. با وقوع تکانه مثبت در کرایه اتوبوس تندرو، تقاضای مترو افزایش و تقاضای اتوبوس عادی و تندرو با شیب کم افزایش می یابد. با وقوع تکانه مثبت در قیمت بنزین، تقاضای مترو، اتوبوس عادی و تندرو افزایش خواهد یافت. با وقوع تکانه مثبت در درآمد سرانه، تقاضای مترو ثابت، تقاضای اتوبوس عادی افزایش و تقاضای اتوبوس تندرو کاهش خواهد یافت. افزون بر این، با وقوع تکانه مثبت در نرخ بیکاری، تقاضای مترو و اتوبوس تندرو افزایش و تقاضای اتوبوس عادی کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: اثرات سرریز، تقاضای حمل و نقل عمومی، الگوی خودرگرسیون برداری جامع (GVAR)، کلان شهر تهران
  • الهام اپرا جونقانی، زهرا نصراللهی* صفحات 141-164

    محدودیت منابع به عنوان موضوع اصلی علم اقتصاد، ضرورت توجه به اولویت بندی در بهره برداری از منابع در دسترس را گوشزد می کند، به همین سبب شناسایی بخش های کلیدی هر اقتصاد یکی از دغدغه های برنامه ریزان و سیاستگذاران اقتصادی است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی بخش های کلیدی اقتصاد استان اصفهان است. بدین منظور جدول داده- ستانده ی ملی سال 1390 بر اساس روش سهم مکانی تعمیم یافته SFLQ در بیست بخش برای استان اصفهان و سایر اقتصاد ملی در دو منطقه تهیه شد. سپس با استفاده از روش های سنتی ، کشش تقاضای نهایی ستانده و تحلیل پوششی داده ها به شناسایی بخش های کلیدی پرداخته شد. در آخر با بهره گیری از شاخص چند رتبه ای (MRI) یک تعریف همزمان از نتایج ارایه شده است. نتایج حاصل نشان دهنده دو نکته مهم است. نکته اول: تفاوت در بخش های کلیدی شناسایی شده هر منطقه اشاره به اهمیت توجه به رویکرد برنامه ریزی منطقه ای دارد که منجر به شناخت درست پتانسیل ها و توانایی های منطقه خواهد شد. نکته دوم: با توجه به تفاوت موجود در نتایج روش های بکار برده شده در شناسایی بخش های کلیدی، ضروری است در بررسی های مربوطه صرفا به یک روش اکتفا نشود و باتوجه به اهداف سیاستگذاری و برنامه ریزی روش مربوطه انتخاب شود. در یک جمع بندی کلی از نتایج، بخش های کلیدی استان اصفهان صنعت محور هستند.

    کلیدواژگان: بخش های کلیدی، برنامه ریزی منطقه ای، رشد اقتصادی، استان اصفهان
  • حسنعلی قنبری ممان، فاضل مریدی*، مهدی پهلوانی صفحات 165-193

    بعد از خودکفا شدن کشور در تولید محصولات ضروری مثل بنزین و گازوییل، همواره بحث در مورد ادامه روند پالایشگاه سازی یا صادرات نفت خام وجود داشته است. صنعت پالایش یک صنعت سرمایه بر و ذاتا کم سود است و به همین دلیل همواره تصمیم گیری در دوراهی احداث پالایشگاه یا واردات فرآورده های نفتی دشوار بوده است. در این پژوهش سعی شده است، با ارایه یک چارچوب نظری، تصمیم گیری در مورد ساخت پالایشگاه نظام مند شود. روش مورد استفاده، تحلیل هزینه-فایده است که علاوه بر دیدگاه مالی شامل دیدگاه اقتصادی نیز می باشد و از مجتمع پالایشی سیراف به عنوان مطالعه موردی استفاده می شود. یافته های تحقیق حاکی از آنست که با وجود تخفیف هایی که پروژه از آن برخوردار است، بازهم از منظر تحلیلهای مالی، توجیه پذیری کامل ندارد؛ با این حال با در نظر گرفتن رویکرد اقتصادی و بکارگیری چارچوب های تحلیل هزینه-فایده، توجیه پذیری طرح به طرز معنی داری افزایش می یابد. به منظور واقعی تر شدن مدل، سناریوهای مختلف برای قیمت نفت، قیمت فرآورده ها، نرخ تنزیل و هزینه های زیست محیطی، طراحی شده و در مجموع، مدل در 15 سناریو اجرا شده است. در مدل مالی، پروژه در سه سناریو توجیه پذیر است در حالیکه در مدل اقتصادی در هر پانزده سناریو، توجیه پذیری وجود دارد و NPV مثبت حاصل خواهد شد. در مدل اقتصادی علاوه بر استفاده از قیمت های سایه ای و نرخ تنزیل اجتماعی به محاسبه آثار خارجی منفی (آلودگی زیست محیطی) و آثار خارجی مثبت (امنیت انرژی) پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه فایده، ارزیابی اقتصادی، صنعت پالایش، امنیت انرژی، آثار زیست محیطی
|
  • Ladan Ghodrati, Mostafa Karimzadeh *, Mahdi Mostafavi, Ahmad Seifi, Mehdi Nejati Pages 1-29
    Increasing economic integrity and expansion of trade across countries have caused international movement of production factors in order to achieve higher income. According to Mundell's theory (1975) and based on traditional theories of trade, unequal and different endowment of factors of production in countries cause the establishment of trade and the movement of factors, until reaching the equalized factor endowment. In other words, factors movement is a substitute for trade, although in most cases the empirical evidence reveals different and sometimes contradictory results to Mandell's theory. The present study investigates the effect of trade liberalization on the international movement of skilled and unskilled labor in Iran. Accordingly, trade liberalization is stimulated through four scenarios of import tariffs reduction of 5%, 10%, 25% and 50% in agricultural, industrial and the whole imported goods by using Global Trade Analysis Project. The findings of this research indicate that there is a complementary relationship between the liberalization of industrial and all imported goods with the mobility of skilled and unskilled labor. However, trade liberalization in the agricultural sector and skilled labor mobility are a complement, they are substitutes in terms of the unskilled labor movement.
    Keywords: Trade liberalization, Mundell’s Theorem, GTAP, migration, Skilled, Unskilled Labor
  • Ebrahim Anvari *, Abdolmajid Ahangari, Ahmad Kazemifard, Lina Chasebi Nezhad Pages 33-70

    In this study, using portfolio theory and the risk content of exports models and risk- weighted comparative advantage (RiskCA), the risk and diversification of Iran's non-oil export portfolio are analyzed. In fact, each of the export commodity sectors is considered as an asset and its variation in the export structure are calculated as the content risk of exports. In this regard, using export data during the period 1988-2019, the diversification index of Iran's non-oil exports has been measured based on the overall difference measures. Also, the risk- weighted comparative advantage is calculated and its relationship with the risk content of exports and export diversification index using nonparametric estimation and semi-parametric and analyzed by Matlab programming. According to the results of this research, the relationship between the degree of export diversification and the risk of the risk- weighted comparative advantage (RiskCA) is U-shaped. This means that if there is a comparative advantage in the safe export sectors of the country, it will choose fully specialized. Exports will specialize in high-risk sectors if the comparative advantage is strong enough. However, in intermediate values of comparative advantage, the export will diversify between risky and risk-free sectors and an optimal combination solution is selected.

    Keywords: Comparative Advantage, Diversification, Export Risk
  • Ali Faridzad *, AliAsghar Banouei, Elahe Shokri Pages 71-105

    One of the basic assumptions in input-output tables is the assumption of technology stability and consequently the stability of production multipliers. In this study, using a proposed approach based on the RAS update method, we show that how an exogenous policy shock such as rising gasoline prices changes production multipliers compared to an economic modeling with updating on a Standard RAS. Unlike the conventional RAS method, in addition to changing the technological structure of production due to gasoline price shock, in order to link household consumption and income of production factors, value added and final demand are adjusted based on gasoline price shock and thus the relationship between household income and consumption and its connection with the price is highlighted. To provide value-added adjustment scenarios and final demand, an increase in the price of gasoline from 10,000 rials per liter to 30,000 rials has been considered. In this research, the input-output table of the Central Bank of Iran in 2016 has been employed. The findings of this study indicate that due to the increasing the price of gasoline, the production multipliers for all economic activities except gasoline have been reduced using the proposed method compared to the standard RAS model. Examination of the results obtained for the total cost of production and output of all economic activities also shows that the highest increase in production cost and the lowest decrease in total output is related to gasoline.

    Keywords: Updating, Input-output Table, RAS method, Mean Absolute Deviation (MAD), Gasoline
  • Mahboobeh Shojaeian, Masoud Khodapanah *, Mansour Zarra-Nezhad Pages 107-139

    Urban public transport demand response to various internal and external shocks is one of the most important issues in urban public transport policymaking. The purpose of this study was to investigate the spillover effects of demand for urban public transportation in Tehran megacity using Global Vector Autoregressive (GVAR) Approach during period from 2008 to 2019. The results of the impulse response function analysis indicated that the occurrence of a positive shock in metro demand increases the demand for BRT and decreases the demand for bus. Moreover, a positive shock in bus demand declines the demand for metro as well as BRT simultaneously. The occurrence of a positive shock in BRT demand leads to the increase of metro demand and reduction of demand for common bus. Besides, a positive shock in metro fares decreases the demand for both BRT and common bus while a positive shock in bus fares increases the demand for metro and BRT. When a positive shock occurs in BRT fares the demand for metro increases while the demand for bus and BRT increases gradually. Also, a positive shock in gasoline price leads to the increase of demand for all three types of public transport modes. Moreover, with a positive shock in income per capita, metro demand will remain stable, bus demand will increase while BRT demand will decrease. Finally, the occurrence of a positive shock in the unemployment rate would lead to the increase of demand for metro and BRT and the reduction in demand for bus.

    Keywords: Spillover Effects, public transportation demand, Tehran Megacity, global vector autoregressive approach (GVAR)
  • Elham Opera Jonaghani, Zahra Nasrollahi * Pages 141-164

    Resource constraint as the main issue in economics, warns of the need to prioritize the use of available resources, therefor identify the key sectors of economy is one of the important concerns for economic planners and politicians. the purpose of this study is to identify key sectors of ISFAHAN province. therefore, the national input- output table for 2011 was prepared based on the SFLQ method in twenty sections for ISFAHAN province and other national economies in two regions. then, by traditional methods, final output demand elasticity and data envelopment analysis, the key sectors are identified. finally, a simultaneous definition of the result is provided using multi-rank index (MRI). the results show two important points. the first point: differences in the key sections of each region indicate the importance of attention to the regional planning approach, which will invite to the proper understanding of the potentials and capabilities of each region. the second point: due to differences in the results of the methods used in identify key sectors, its necessary that the relevant studies should not to just one method and the appropriate method due to the policy and planning goals. in a summary of the results, key sectors of ISFAHAN province is industry oriented.

    Keywords: key sections, regional planning, Economic Growth, Isfahan province
  • Hasanali Ghanbari Maman, Fazel Moridi Farimani *, Mahdi Pahlevani Pages 165-193

    By the self-sufficiency in production of essential refining products (e.g. gasoline, gas oil) in Iran, always there has been a constant debate about constructing new refineries or exporting oil in crude form instead. On the one hand, refineries are vital for modern life but on other hand, Refining is a capital-intensive and low profit industry; because of these, it’s always been difficult to make decision in dilemma of constructing new refineries or exporting crude. Due to this, in this research will be tried by presenting a theoretical framework, be assist in making better decision about refinery construction. Our method in this research is Cost-Benefit Analysis(CBA) that in addition of financial view contains the economic point of view and also as the case study, the Siraf refineries complex is chosen. The results indicate that, despite the advantage of Siraf, the full feasibility doesn’t approved; but by regarding the economic view, feasibility increases meaningfully. In financial model, project is feasible in 3 scenarios (out of 5) whereas; in economic model, project is feasible in every 15 scenarios. In economic model besides using shadow prices, the externalities (energy security and environmental effects) has monetarized. By considering the results, in current consumption and production conditions of refined products, stablishing a new refinery leads to more welfare for society; accordingly stablishing Siraf is recommended.

    Keywords: Cost- benefit analysis, economic evaluation, refinery industry, Energy Security, environmental effects