فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 9 (پیاپی 146، آذر 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 9 (پیاپی 146، آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول صادقی، نادر آقاخانی*، رحیم بقائی، رحیم نژادرحیم صفحات 683-695
    پیش زمینه و هدف

    دیابت یکی از بیماری های مزمن است که با مشکلات عروقی و عوارض جسمی و روانی خود می تواند کیفیت زندگی بیماران را مختل کند. عوارض مزمن این بیماری، ازجمله زخم پای دیابتی بر اهمیت درمان بر پایه خودمراقبتی در این بیماری می افزاید که تاثیری عمیق در بهبود کیفیت زندگی بیماران دارد. به همین دلیل مشارکت بیماران در امر درمان ضروری است. یکی از مهم ترین روش های رسیدن به این هدف استفاده از الگوی مراقبت مشارکتی است. مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی با هدف تعیین تاثیر اجرای مدل مراقبت مشارکتی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی بستری در بیمارستان طالقانی ارومیه انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 60 بیمار واجد شرایط به صورت نمونه گیری تصادفی از جامعه در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. طی جلسه اول برای هر دو گروه، پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی و پرسشنامه دموگرافیک تکمیل شد. سپس برنامه اجرای مدل مراقبت مشارکتی برای گروه مداخله (شامل مراحل: انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی، ارزشیابی) به صورت چهره به چهره و پمفلت به مدت 7 جلسه یک ساعته برگزار شد. سه ماه پس از اتمام برنامه مشارکتی، هر دو گروه مجددا نسبت به تکمیل پرسشنامه اقدام کردند.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های به دست آمده، میانگین نمرات کیفیت زندگی و ابعاد آن (به جز مولفه ی اوضاع اقتصادی) بین دو گروه مداخله و کنترل بعد از اجرای مدل مراقبت مشارکتی متفاوت بود (001/0> p). همچنین میانگین نمرات کیفیت زندگی و ابعاد آن (به جز مولفه های فعالیت روزانه، رضایت از زندگی و اوضاع اقتصادی) درون گروه مداخله بعد از اجرای مدل مراقبت مشارکتی نسبت به قبل از مداخله، به طور معنی داری افزایش یافت (001/0> p).

    بحث و نتیجه گیری: 

    اجرای مدل مراقبت مشارکتی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی موثر هست. بنابراین توصیه می شود پرستاران بر اساس این تیوری به همراه ارزیابی نیازها و توانایی بیمار، آن ها را در خودمراقبتی تشویق کرده تا از وقوع و پیشرفت عوارض دیابت پیشگیری کرده و باعث کاهش هزینه های درمانی شوند.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت مشارکتی، کیفیت زندگی، زخم پای دیابتی
  • افسانه بدری زاده، حسن رضایی جمالویی*، مصطفی خانزاده، سعید فروغی، ماندانا ساکی صفحات 696-703
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به ماهیت بیماری و عوارض درازمدت، دیابت در زمره اختلالات مزمن دسته بندی می شود که درمان قطعی ندارد ولی قابل کنترل و مهار شدنی است و یکی از اصول کنترل دیابت، تبعیت بیماران از توصیه های درمانی پزشک می باشد، که در این خصوص نقش حمایت اجتماعی در تبعیت از درمان دارویی در این بیماران بسیار تاثیرگذار است. لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش حمایت اجتماعی و مولفه های آن در پیروی از درمان دارویی بیماران دیابتی نوع 2 شهر خرم آباد انجام گردید.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی-همبستگی 392 نفر از زنان و مردان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر خرم آباد بین اردیبهشت تا مرداد 1399 به صورت هدفمند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، تبعیت از درمان موریسکی، پرسشنامه حمایت اجتماعی واکس و ریدر استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آنالیزهای توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حمایت اجتماعی (ابعاد خانواده و دوستان)، با تبعیت از درمان دارویی رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین در کل ابعاد حمایت اجتماعی قادر به تبیین نزدیک به 13 درصد (9/12) از تغییرات تبعیت از درمان دارویی می باشد.

    نتیجه گیری

    حمایت خانواده و دوستان می تواند یک عامل مهم و تاثیرگذار در حفظ و ارتقاء سلامت بیماران دیابتی باشد و این افراد به عنوان منابع ارزشمندی در کنار پرسنل بهداشت و تیم سلامت و درمان در جهت ارتقای رفتارهای خود مراقبتی در این بیماران می باشند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تبعیت از درمان دارویی، دیابت نوع 2
  • معصومه شاهنگی، علی وفایی نجار، بهاره بشرویی شرق، پریسا رجایی، الهه هوشمند* صفحات 704-715
    پیش زمینه و هدف

    ارزیابی عملکرد ارزیابی دوره ای و رسمی از عملکرد شغلی کارکنان است که نتیجه آن در ارتقاء اثربخشی، بهره وری، افزایش کیفیت خدمات و پاسخگویی لحاظ می شود. مطالعه حاضر باهدف تبیین چالش های ارزیابی عملکرد کارکنان پرستاری از دیدگاه مدیران پرستاری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا است که در سال 1399 انجام شد. در این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 18 نفر از مدیران خدمات پرستاری (مترون) بیمارستان و سرپرستاران بخش ها در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد مصاحبه شد. آنالیز داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی داده ها و به کمک نرم افزار MAXQDA10 صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه چهار مفهوم اساسی (ساختاری - انگیزشی - آموزشی - ماهیت فرآیند ارزیابی) و دوازده زیر مفهوم به عنوان چالش های دستورالعمل ارزیابی عملکرد کارکنان پرستاری از دیدگاه مدیران پرستاری شناسایی شدند. نتایج نشان داد قوی ترین چالش از دیدگاه مدیران خدمات پرستاری (مترون) بیمارستان و سرپرستاران بخش به ترتیب اولویت اول و دوم مربوط به مسئله انگیزش (100 درصد) و کم رنگ شدن نقش انگیزشی تشویقات (72 درصد) هست.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بزرگ ترین چالش ها در مفهوم اساسی انگیزش است. لذا تلاش و توجه هر چه بیشتر مسیولان ارزیابی عملکرد دانشگاه در اصلاح فرآیند انگیزشی در اجرای دستورالعمل ارزیابی کارکنان ضروری هست.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پرستار، انگیزش، علوم پزشکی مشهد
  • احمد واحدنصیری*، سالار عینی صفحات 716-724
    پیش زمینه و هدف

    خطای پرستاری به معنای قصور و اشتباه در انجام استانداردهای مراقبتی است که درنتیجه خطای سازمانی و یا خطای نیروی انسانی رخ می دهد. این مطالعه باهدف تعیین علل خطاهای پرستاری و عوامل موثر بر عدم گزارش دهی آن از دیدگاه پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه مقطعی-توصیفی حاضر به صورت در دسترس بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مراغه در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS(Ver.25) تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    7/86 درصد از شرکت کنندگان زن و 3/13 درصد مرد بودند. مهم ترین دلیل بروز و مهم ترین دلیل عدم گزارش دهی خطاهای پرستاری ازنظر پرستاران در این مطالعه به ترتیب «شلوغی شیفت کاری و کمبود وقت و فرصت» با میانگین 7/0±5/4 و «ترس از اطلاع یافتن مسیولان بخش و سرزنش از طرف آن ها» با میانگین 7/0±4 بود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    طبق نتایج پژوهش حاضر، مهم ترین دلیل بروز خطا ازنظر پرستاران، بارکاری زیاد و انجام کار خارج از توان بود که می توان با افزایش و مدیریت بهتر نیروی انسانی تا حدود زیادی این بارکاری زیاد را کاهش داد. همچنین مهم ترین دلیل عدم گزارش دهی پرستاران ترس از اطلاع یافتن مسیولان بخش و سرزنش از طرف آن ها می باشد که پیشنهاد می شود جهت بهبود این مشکل مدیران بیمارستان شرایطی را فراهم کنند که افراد بتوانند در صورت بروز خطا، به آن ها اعتماد کرده و خطای خود را گزارش کنند.

    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، گزارش دهی، علل
  • ماه منیر حقیقی، سهیلا ربیعی پور، نادیا حاجی رحیمی* صفحات 725-732
    پیش زمینه و هدف

    پذیرش نقش پدری یکی از پیچیده ترین فرآیندهای روان شناختی هست که مستلزم تغییرات شخصی و خانوادگی بسیار است. بااین وجود برای این دوران گذار پر چالش تعریف جامعی وجود ندارد؛ پیشینه حلقه اجتماعی، خانوادگی هر فرد بیشترین تاثیر را در قبول هویت پدری و ایفای نقش پدری می گذارد. در طول سال ها محققان بیشتر توجه خود را به مادران و بررسی جنبه های مختلف نقش مادری و نحوه ی ایفای آن معطوف ساخته و پدران مورد غفلت قرارگرفته اند و ابزار زیادی جهت سنجش دل بستگی پدر و جنین وجود ندارد. یکی از ابزارهای موجود نسخه تعدیل شده بررسی دل بستگی پدر و جنین کرانلی و ویور است؛ اما روایی و پایایی نسخه فارسی در منابع اطلاعاتی یافت نمی شود. لذا این مطالعه باهدف ترجمه و استانداردسازی نسخه فارسی پرسشنامه دل بستگی پدر و جنین کرانلی و ویور در شهر ارومیه انجام شد.

    مواد و روش کار

    نسخه اصلی پرسشنامه سنجش دل بستگی پدر و جنین کرانلی و ویور در یک مطالعه اکتشافی طی 3 مرحله ترجمه و نسخه نهایی فارسی تهیه شد. جهت بررسی روایی صوری و محتوایی از نظرات کارشناسان و از ضریب توافق کاپا استفاده شد. جهت تعیین پایایی نسخه فارسی، به روش نمونه گیری خوشه ای، 100 پدر در انتظار فرزند انتخاب شدند و آزمون - باز آزمون در نمونه ها انجام شد. درنهایت داده های به دست آمده بر اساس نرم افزار آماری spss 16 و آلفای کرونباخ و شاخص همبستگی درون خوشه ای و روش تحلیل اکتشافی مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    سازگاری درونی حیطه های پنج گانه پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ بین 768/0 تا 874/0 به دست آمد. مقادیر پایایی با شاخص همبستگی درون خوشه ای بین 623/0 تا 777/0 بود. همبستگی بین پنج حیطه بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن مطلوب بود.

    نتیجه گیری: 

    نسخه ترجمه شده فارسی پرسشنامه دل بستگی پدر و جنین کرانلی و ویور با 24 آیتم و در پنج حیطه مختلف از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و به عنوان ابزاری جهت ارزیابی و ارزشیابی دل بستگی پدر و جنین در کلیه مراکز بهداشتی و درمانی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه دل بستگی پدر و جنین، استانداردسازی پرسشنامه، روایی و پایایی
  • جهانبخش امیرارسلانی، لیلا آلیلو*، معصومه همتی مسلک پاک، جواد رسولی صفحات 733-742
    پیش زمینه و هدف

    کولونوسکوپی یکی از پروسیجرهایی است که در بررسی دستگاه گوارش مانند ارزیابی بیماران دچار اسهال با منبع ناشناخته، خونریزی مخفی، آنمی، استفاده می شود. اولین گام ضروری برای کولونوسکوپی کارآمد کافی بودن آمادگی روده است. هدف این مطالعه بررسی کیفیت آمادگی روده و علت مراجعه در بیماران کاندید کولونوسکوپی مراجعه کننده به بخش کولونوسکوپی بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه است.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی است که به صورت مقطعی بر روی 180 بیمار کاندید کولونوسکوپی مراجعه کننده به بخش کولونوسکوپی بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه به مدت سه ماه صورت گرفت، و نمونه ها به صورت تمام شماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و معیار آمادگی روده بوستون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16-SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    کیفیت آمادگی روده بیماران بر اساس معیار آمادگی روده بوستون ارزیابی شد. یافته های حاصل از نتایج پژوهش نشان داد که 1/26 درصد از افراد موردپژوهش دارای آمادگی روده ناکافی بودند و همچنین طبق نتایج مطالعه کمترین فراوانی علت مراجعه جهت انجام کولونوسکوپی مربوط به متغیر کاهش وزن و بیشترین فراوانی مربوط به مثبت شدن خون مخفی در آزمایش های بیماران بود. تجزیه وتحلیل نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس معیار آمادگی روده بوستون میانگین نمره آمادگی روده در کل نمونه های موردپژوهش برابر با 4/6 با انحراف معیار 61/2 بود و کولون چپ بیشترین میانگین نمره آمادگی (33/2) و کولون راست کمترین میانگین نمره آمادگی (86/1) را داشت.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت آماده سازی روده تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که این عوامل می تواند روی کیفیت و نتایج کولونوسکوپی اثرگذار باشند، و موجب تشخیص اشتباه و همچنین موجب افزایش هزینه های درمانی بر سیستم بهداشتی و همچنین بیماران گردد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، آموزش بیماران و استفاده از دانش به روز و انجام تصمیم گیری صحیح در مورد آماده سازی روده بیماران می تواند نقش مهمی در حل این مشکلات داشته باشد.

    کلیدواژگان: کولونوسکوپی، کولون، پلی اتیلن گلیکول
  • شهین صفری، شیما پرندین* صفحات 743-751
    پیش زمینه و هدف

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که با مشکلات روان شناختی به ویژه خشم رابطه زیادی دارد. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش کنترل خشم بر شادکامی، کیفیت زندگی و میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شهر کرمانشاه است.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام بیماران مبتلا به دیابت شهر کرمانشاه در سال 1398 است که به شیوه نمونه گیری خوشه ای تعداد 40 نفر انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (26-WHOQL)، پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1990) و تست قند خون ناشتا بود. در بیماران، مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک حذف یا کاهش پیدا نکرد. آموزش کنترل خشم طی 10 جلسه بر روی گروه آزمایشی اجرا شد و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد ولی آزمون ها به صورت پیش آزمون و پس آزمون از هر دو گروه اجرا شد. سپس نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS بعد از تایید نرمال بودن داده ها با آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره (آنکوا) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده بیانگر آن بود که آموزش کنترل خشم در بیماران مبتلا به دیابت می تواند موجب افزایش شادکامی و افزایش سطح کیفیت زندگی و کاهش و کنترل میزان قند خون آن ها شود و بین پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایشی تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    آموزش کنترل خشم می تواند موجب افزایش شادکامی و کیفیت زندگی و کنترل قند خون افراد دیابتی باشد؛ بنابراین پیشنهاد می شود که در مراکز درمانی برای بیماران مبتلا به دیابت در کنار دارودرمانی از آموزش های کنترل خشم جهت افزایش و بهبود نتایج درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کنترل خشم، شادکامی، کیفیت زندگی، قند خون، دیابت
  • مصطفی امینی رارانی، لیلا اسدی* صفحات 752-761
    پیش زمینه و هدف

    پاندمی کرونا ویروس بسیاری از کشورها را مجبور به اتخاذ تدابیر اختصاصی در جهت کاهش یا مهار انتقال این بیماری نموده است، این تدابیر منجر به بروز پیامدهای منفی روحی و روانی ازجمله افزایش خشونت خانگی شده است. هدف از پژوهش حاضر ارایه دیدگاه در مورد فرآیند دستورکارگذاری مشکل خشونت خانگی در همه گیری کرونا است.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر از نوع بیان دیدگاه می باشد که در آن محققین بر اساس مدل جریانات چندگانه کینگدان، فرآیند دستورکار گذاری مشکل خشونت خانگی در دوران کرونا را با استفاده از تشریح جریان مشکل، جریان سیاست (راه حل مشکل) و جریان سیاسی (اراده سیاسی) تبیین نمودند.

    یافته ها: 

    در زمینه جریان مشکل به دنبال شیوع بیماری کرونا ویروس روند تمایل به بروز خشونت خانگی به دلیل محدودیت های اجتماعی، در خانه ماندن، فقر، افزایش مشکلات اقتصادی و افزایش سوءمصرف مواد به میزان قابل توجهی افزایش یافته و در حال حاضر در مقیاس جهانی ظهور کرده است. بر این اساس پرداختن به خشونت خانگی با توجه به شیوع و عوارض جسمانی، روان شناختی و مرگ ومیر ناشی از آن یک مشکل دارای اولویت جهانی بهداشت عمومی است. پیرامون جریان سیاست، مهم ترین تحلیل ها و راه حل های احتمالی مواجهه با این مشکل می تواند به صورت راه اندازی خطوط راهنما و سیستم های پشتیبانی، محرک های آگاهی بخش و پیام رسانی فعال، استفاده از مشارکت جامعه، تعریف و تعیین مجدد پناهگاه های ایمن و تهیه پروتکل واحد می باشد. همچنین، با توجه به اینکه خشونت خانگی یک مشکل اجتماعی با ابعاد پزشکی، روان شناختی و حقوقی است لازم است متولیان، روش های غربالگری حساس تر به مراکز مشاوره، مراکز بهداشتی درمانی، آموزش های جامع و مبتنی بر حساس سازی ارایه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی، مشاوران و خط اول سیستم مراقبتی درمانی، ایجاد خطوط پاسخگویی و شماره تماس های بیشتر جهت ارایه حمایت به این زنان، ارزیابی و بازدید از خطوط کمک، مشاوران، خانه های امن بهزیستی و ماموران حفاظت شبانه روزی برای کمک به قربانیان خشونت، به کارگیری رسانه های اجتماعی نسبت به افزایش خطر خشونت خانگی در طول بیماری کووید 19 و ایجاد آگاهی همه جانبه را مدنظر قرار دهند. در زمینه جریان سیاسی لازم است دولت به مشکل خشونت خانگی توجه نماید و با درک صحیح مشکل و پیامدهای منفی آن، اراده ای برای حل آن داشته باشد. فلذا، در سطح دولت، می بایست با یک عزم جدی، مشکل خشونت خانگی در دستور کار قرار گیرد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    وقتی سه جریان مشکل، راه حل مشکل و اراده سیاسی با هم وجود داشته باشند، پنجره سیاست گذاری برای خشونت خانگی در دوران کرونا باز خواهد شد و این مشکل در دستور کار سیاست گذاران قرار خواهد گرفت. در رابطه با خشونت های خانگی متعاقب کووید 19، علیرغم وجود دو جریان مشکل و راه حل مشکل، به نظر می رسد جریان اراده سیاسی به خوبی شکل نگرفته است.

    کلیدواژگان: دستورکار گذاری، کینگدان، خشونت خانگی، کرونا ویروس
|
  • Rasoul Sadeghi, Nader Aghakhani*, Rahim Baghaei, Rahim Nejadrahim Pages 683-695
    Background & Aims

    Diabetes is one of the chronic diseases that can disrupt the quality of life of patients with its vascular problems and physical and psychological complications. The chronic complications of this disease, including diabetic foot ulcers, add to the importance of self-care treatment in this disease, which has a profound effect on the quality of life of patients. For this reason, the participation of patients in the treatment process is essential. One of the most important treatments for these patients is the use of participatory care model. The present study was conducted as a clinical test with the aim of determining the effect of implementing a participatory care model on quality of life in patients with diabetic foot ulcers hospitalized to Taleghani Hospital of Urmia.

    Materials & Methods

    In this random clinical study, 60 eligible patients were randomly selected from available population and assigned to intervention and control groups.During the first session, for both groups, the standard questionnaires of quality of life of patients suffering from diabetic foot ulcer as well as demographic questionnaires were completed. The program for implementing the participatory care model was held face to face and pamphlet for the intervention group (including steps: motivation, preparation, engagement, evaluation) for seven sessions each for an hour. Three months after the completion of the partnership program, both groups completed the questionnaire again.

    Results

    Based on the findings, the mean scores of quality of life and its dimensions (except for the economic component) between both intervention and control groups after the implementation of participatory care model were different (p <0.001). Also, the mean scores of quality of life and its dimensions (except for the components of daily activity, life satisfaction, and economic situation) within the intervention group after implementing the participatory care model increased significantly related to that before the intervention (p <0.001).

    Conclusion

    The implementation of participatory care model is effective in improving the quality of life of patients with diabetic foot ulcers. Therefore, it is recommended that nurses, encourage the patients in self-care along with assessing their needs and abilities, to prevent the occurrence and progression of diabetes complications and reduce treatment costs.

    Keywords: Participatory Care, Quality Of Life, Diabetes, Diabetic Foot Ulcerr
  • Afsaneh Badrizadeh, Hasan Rezaii Jamaloi*, Mostafa Khanzadeh, Saeid Foroughi, Mandana Saki Pages 696-703
    Background & Aims

    According to the nature of the disease and long-term complications, diabetes is classified as a chronic disorder that has no definitive treatment but can be controlled. To control diabetes, patients should follow the recommendations of the doctor. So, role of social support in adherence to drug treatment in these patients is very important. Therefore, the present study was conducted to determine the role of social support and its components in adherence to treatment in type 2 diabetic patients in Khorramabad in 2020.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 392 men and women with type 2 diabetes referred to comprehensive health centers in Khorramabad between May and August 2020 were examined. Wax and Reader’s social support questionnaire was used. Data were analyzed using SPSS software using descriptive (frequency, percentage and mean) and inferential (Pearson correlation coefficient and regression analysis) analyses.

    Results

    The results showed that the dimensions of family and friends, as well as the total score of social support, have a positive and significant relationship with adherence to drug treatment. Also, in all dimensions of social support, it can explain about 13% (12.9) of the changes in adherence to drug treatment.

    Conclusion

    The support of family and friends can be an important and effective factor in maintaining and promoting health, and these people are valuable resources along with health personnel and the health and treatment team to promote self-care behaviors in these patients.

    Keywords: Social support, Medication Adherence, Type 2 diabetes
  • Masome Shahangi, Ali Vafaee Najar, Bahare Boushrouei Shargh, Parisa Rajaei, Elaheh Hooshmand* Pages 704-715
    Background & Aims

    Performance appraisal is a periodic and formal evaluation of employees' job performance that results in employee productivity in specified annual periods. The aim of this study was to explain the challenges of assessing the performance of nursing staff from the perspective of nursing managers in hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This study is a qualitative study of content analysis. In this study, using purposeful sampling method, researchers interviewed with hospital nurses (metrons), managers, and heads of hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences. Data analysis was performed using a data analysis framework consisting of five familiarization stages with MAXQDA10 software.

    Results

    In this study, four basic concepts (Structural - Motivational - Educational - Nature of Evaluation Process) and twelve sub-concepts were identified from the perspective of nursing managers.

    Conclusion

    The motivation has been reduced in staff. Therefore, effort and attention by university performance appraisers is needed to improve the motivational process in implementing staff appraisal guidelines.

    Keywords: Challenge, Performance Evaluation, Nurse, Mashhad University of Medical Sciences
  • Ahmad Vahednasiri*, Salar Eini Pages 716-724
    Background & Aims

    A nursing error means failure and error in carrying out care standards, which occurs as a result of an organizational error or manpower error. The present study was conducted to investigate the causes of nursing errors and effective factors in non-reporting of errors from the perspective of nurses.

    Materials & Methods

     This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted among the nurses working in hospitals affiliated to Maragheh University of medical sciences in 2021. The sampling method of the present study was convenience sampling. The data collection tool was the Researcher-made questionnaire. Data were analyzed in SPSS software (version 25).

    Results

    86.7% of participants were female and 13.3% were male. The important reasons for occurring and non-reporting of nursing errors were "Overcrowded work shift and lack of time and opportunity" with an average of 4.5±0.7 and "fear of informing department authorities and being reprimanded by them" with an average of 4±0.7.

    Conclusion

    The most important reason for the error incident among nurses was heavy workload and doing works beyond their power and it is possible to significantly reduce this workload by increasing and managing the manpower. The most important reason for non-reporting is fear of informing department authorities and being reprimanded by them; to solve this problem, the hospital managers and administrators can provide conditions for nurses so that they can trust in case of an error incident and report their errors to prevent further problems.

    Keywords: Nursing errors, Reporting, Factors
  • Mahmonir Haghighi, Soheila Rabiepoor, Nadia Hajirahimi* Pages 725-732
    Background & Aims

    Accepting the paternal role is one of the most complex psychological processes that requires numerous personal and family changes. However, there is no comprehensive definition for this challenging transition period, and family background has the greatest impact on accepting paternal identity and playing the role of father. Over the years, researchers have focused more on mothers and examining the various aspects of motherhood and how it is played. They are neglected and there are not many tools to measure paternal fetal attachment. One of the tools available is a modified version of Cranley and Weaver paternal fetal attachment, but the Persian version is not valid and reliable in information sources. Therefore, this study was conducted to translate and standardize the Persian version of the Cranley and Weaver paternal fetal attachment questionnaire in Urmia.

    Materials & Methods

    The original version of the measure of paternal fetal attachment in a cross-sectional study was translated in three stages. A final version in Persian was provided. Experts' opinions and the Kappa agreement coefficient were used to examine the face and content validity. To determine the reliability of the Persian version, by random sampling, 100fathers were selected and a test-retest was administered. Finally, the data were analyzed using SPSS 16 software, Cronbach's alpha, intracluster correlation coefficient, and multi factors analysis.

    Results

    The internal consistency of the five domains of the questionnaire obtained using Cronbach's alpha was between 0.768 and 0.874. The reliability values were within the cluster correlationindex between 0.623 and 0.777. The correlation between the five domains was favorable on the basis of Spearman correlation coefficient.

    Conclusion

    The Persian version of the measure of process of Cranley and Weaver paternal fetal attachment with 24 items and in five different areas has a good validity and reliability as a tool for evaluating the paternal attachment in all health care centers.

    Keywords: paternal fetal Attachment Questionnaire, Translation, validation
  • Jahanbakhsh Amirarsalani, Leyla Alilu*, Masumeh Hemmati Maslak Pak, Javad Rasouli Pages 733-742
    Background & Aims

    Colonoscopy is performed in order to examine the gastrointestinal tract. It can be used to evaluate the patients who suffer from certain medical conditions including chronic diarrhea of unknown etiology, occult bleeding, and anemia. The first essential step in performing an effective colonoscopy is adequate bowel preparation.

    Materials & Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional study that involved 180 patients who underwent colonoscopy and were referred to the colonoscopy unit of Imam Khomeini Hospital in Urmia. It was conducted in a three-month period of time. The samples of the study were selected randomly. The demographic information questionnaire and the Boston preparation scale were used to collect the data. The data were analyzed using SPSS 16 software.

    Results

    The quality of the patients’ bowel preparation was assessed based on the Boston bowel preparation scale. The obtained results showed that 26.1% of the subjects had inadequate bowel preparation. Moreover, based on the results of the study, the lowest frequency of referral to hospital for colonoscopy was related to the weight loss. On the other hand, the highest frequency of these referrals was related to positive occult blood test. Furthermore, the analysis of the results showed that the mean bowel preparation score in all of the samples was 6.4 with a standard deviation of 2.61. Finally, the left colon had the highest mean preparation score (2.33) and the right colon had the lowest mean preparation score (1.86).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that bowel preparation is affected by various factors that influence the quality and the results of colonoscopy, cause misdiagnosis, and increase the treatment costs for the patients and health system. Therefore, considering the importance of the issue, educating patients, and using up-to-date knowledge about the patients’ bowel preparation can play an important role in the provision of solutions to these problems.

    Keywords: Colon, Colonoscopy, Polyethylene Glycol
  • Shahin Safari, Shima Parandin* Pages 743-751
    Background & Aims

    Diabetes is one of the most common chronic diseases asssociated with psychological problems, especially anger. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of anger management training on happiness, quality of life, and blood sugar in diabetic patients in Kermanshah.

    Materials & Methods

    The design of the present study is quasi-experimental and of the pretest-posttest type with a control group. The statistical population of the study involved all the diabetic patients in Kermanshah in 2019, among which 40 people were selected by Cluster sampling method and placed in two experimental and control groups, each involving 20 participants. The research instruments included Quality of Life Questionnaire (WHOQL-26), Oxford Happiness Questionnaire (1990), and fasting blood sugar test. Taking medications prescribed was not eliminated or reduced in patients at all. Anger management training was performed on the experimental group over 10 sessions. The control group did not receive any training, but the tests were performed as pre-test and post-test on both groups. The results were analyzed using SPSS software, and after confirming the normality of the data, the analysis of covariance (ANCOVA) test was used to check the mean difference between the groups.

    Results

    The results showed that anger management training in diabetic patients can increase happiness and improve quality of life and also reduce and control the blood sugar levels, which was statistically meaningful between between pre-test and post-test in the experimental group.

    Conclusion

    Anger management trainings can increase happiness and quality of life and control blood sugar in diabetics. Therefore it is suggested that be used in diabetes treatment centers along with medication to enhance and ameliorate treatment outcomes.

    Keywords: Anger management, Happiness, Quality of life, Blood sugar, Diabetics
  • Mostafa Amini Rarani, Lela Asadi* Pages 752-761
    Background & Aims

    The coronavirus pandemic has forced many countries to take specific plans to reduce or control the transmission of the disease, which has led to negative psychological consequences, including an increase in domestic violence. The purpose of this study is to provide insights into how the problem of domestic violence in the corona pandemic is placed on the policy agenda.

    Materials & Methods

    The present study is a perspective one in which based on Kingdon's agenda setting model, the process of domestic violence agenda setting identified in the Corona period and three streams of problem, policy (problem solution) and political (political will) explained.

    Results

    In the context of the problem stream following the spread of coronavirus, the trend towards domestic violence due to social constraints, staying at home, poverty, increasing economic problems and increasing substance abuse has increased significantly and is now emerging on a global scale. Accordingly, domestic violence is a problem of global public health priority due to its prevalence and physical, psychological and mortality complications. Regarding the policy stram, the most important analyzes and possible solutions to this problem can be done in the form of setting up guidelines and support systems, active incentives and messaging, using community participation, defining and redefining safe havens, and preparing a single protocol. Also, due to the fact that domestic violence is a social problem with medical, psychological, and legal dimensions, it is necessary for trustees to 1- use more sensitive screening methods to counseling centers, health centers, comprehensive training and sensitization-based health care providers, counselors, and the first line of the health care system, 2- create more response lines and contact numbers to provide support to these women, 3- evaluate and visit helplines, counselors, welfare shelters and day care staff to help victims of violence, and 4- consuder that using the social media should increase the risk of domestic violence during Covid disease while raising awareness. In the field of political stream, it is necessary for the government to pay attention to the problem of domestic violence and, with a correct understanding of the problem and its negative consequences, have the will to solve it. Therefore, at the government level, the new president must put the problem of domestic violence on the agenda with a serious determination.

    Conclusion

    When the three currents of problem, problem-solving, and political will coexist, the policy window for addressing domestic violence in the Corona will open, and this problem will be on the agenda of policymakers. With regard to domestic violence following Covid 19, despite the existence of two streams of problem and solution to the problem, the stream of political will does not seem to be well formed.

    Keywords: Agenda Setting, Kingdon, Domestic Violence, Corona Virus