فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر شهریاری، سعید دائی کریم زاده*، رضا بهمنش صفحات 9-37

    ماهیت فعالیت های تجاری و سرمایه گذاری به گونه ای است که کسب بازدهی مستلزم تحمل ریسک است. انتخاب سبد سهام عمل دشوار و سختی است که سرمایه گذار خود را در مقابل انتخاب زیاد و گوناگونی می بیند که باید یکی از آن ها را به عنوان بهترین روش انتخاب کند. پژوهش حاضر به مساله بهینه سازی سبد سهام با توجه به ارزش در معرض خطر  بر مبنای الگوریتم هوشمند آتش بازی و مقایسه آن با الگوریتم انبوه ذرات از روش شبیه سازی تاریخی با استفاده از نرم افزارMATLAB  می پردازد. تنظیم پارامترهای الگوریتم های فراابتکاری به روش تاگوچی با استفاده از نرم افزارMINITAB  انجام شد. در این پژوهش از اطلاعات سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که اطلاعات قیمت و بازده نقدی آن ها بین سال های  1396 تا شهریور 1399 ثبت شده است و مطابق ماده 141 قانون تجارت مشمول تعلیق نیستند، استفاده شد. جهت پایایی پژوهش از آزمون دیکی فولر تعمیم یافته و آزمون فیلیپس پرون استفاده شد. برای ارزیابی دقت مدل ارزش در معرض خطر از آزمون نسبت شکست کوپیک، آزمون استقلال کریستوفرسن و آزمون ترکیبی استفاده شده است. همچنین مقایسه ای نیز بین مدل ها توسط آزمون لوپز صورت گرفت. زمان اجرای الگوریتم انبوه ذرات نسبت به الگوریتم آتش بازی در هر سه سطح اطمینان کمتر بوده است اما سرعت همگرایی الگوریتم آتش بازی نسبت به الگوریتم انبوه ذرات در همه سطوح بیشتر بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که مدل ارزش در معرض خطر با استفاده از الگوریتم آتش بازی علی رغم زمان اجرای بیشتر  به علت سرعت همگرایی بهتر و رتبه بالاتر آزمون لوپز از اعتبار مناسب تری جهت بهینه سازی سبد سهام برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبد بهینه، ارزش در معرض خطر، الگوریتم آتش بازی، الگوریتم انبوه ذرات
  • حامد صادقی، عباسعلی دریائی* صفحات 39-65
    پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا بین سوگیری رفتاری سرمایه گذاران و بازده عرضه اولیه در کوتاه مدت رابطه وجود دارد یا خیر و در ادامه آیا این رابطه تحت تاثیر کیفیت حسابرسی (اندازه موسسه حسابرسی) و رشد شرکت تعدیل می شود یا خیر. در این پژوهش از داده های 172 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1399- 1388 استفاده شده است. برای اندازه گیری علاقه به بخت آزمایی سرمایه گذاران از طریق معیار چولگی مورد انتظار آنان و همچنین بازده تجمعی کوتاه مدت، در طی 10 روز کاری پس از عرضه محاسبه شده است. آزمون تحلیل داده ها بر اساس تحلیل داده های مقطعی انجام گرفت. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر اثر مثبت چولگی مورد انتظار سرمایه گذاران بر بازده عرضه اولیه در کوتاه مدت است وکیفیت حسابرسی بیشتر (اندازه موسسه حسابرسی)، میزان اثر مذکور را تقلیل می دهد. همچنین شدت این اثر در شرکت هایی که فرصت های رشد کمتری نسبت به میانگین دارند کمتر از شرکت هایی است که فرصت های رشد بیشتری نسبت به میانگین دارند.
    کلیدواژگان: بازده کوتاه مدت عرضه اولیه، سوگیری رفتاری، چولگی، کیفیت حسابرسی، رشد شرکت
  • محدثه کوچکی تاجانی، رضا فلاح*، مهدی مران جوری، رضیه علی خانی صفحات 67-90
    بانک ها برای حفظ تعادل گردش پول بین اعتباردهندگان و دریافت کنندگان وام باید از یک اکوسیستم مالی مناسب استفاده کنند. هنگامی که این جریان توسط NPL (مطالبات غیرجاری) کند و یا مختل شود، در روند حیات بانک ها و اجرای سیاست های اقتصادی کشور آسیب جدی ایجاد می کند. مدیریت ضعیف و انعطاف پذیری در پرداخت و بازپرداخت تسهیلات عامل و محرک NPL‍ ها است. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی برای بهینه سازی پرتفوی تسهیلات بانکی در شرایط عدم قطعیت است، از یک مدل استوار سناریو محور بر اساس رویکرد مالوی و همکاران (1995) که جهت عدم قطعیت از عوامل اقتصادی مانند ریسک سیستماتیک، نرخ ارز، تورم استفاده شده است. این مدل دارای سه تابع هدف بوده تابع هدف اول افزایش بازده بانک ها از طریق افزایش تسهیلات جاری، تابع هدف دوم کاهش ریسک اعتباری و تابع هدف سوم کاهش ریسک ورشکستگی براساس نسبت ‍ های مالی آلتمن می باشد که داده ‍ ها با استفاده از نرم افزار GAMS مورد تجریه و تحلیل قرار گرفته است. با استفاده از این مدل مدیران بانک ها براساس وضعیت و استحکام هریک از انواع تسهیلات در شرایط عادی و عدم قطعیت می توانند تصمیم گیری صحیحی جهت پرداخت میزان مشخصی از هر نوع تسهیلات با توجه به مرز بهینه داشته باشد که سبب کاهش ریسک اعتباری و ورشکستگی بانک ها می گردد. همچنین نتایج نشان دهنده این است که به ترتیب ریسک سیستماتیک، نرخ تورم و نرخ ارز دارای بیشترین تاثیر بر کاهش کیفیت تسهیلات می باشند.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانک، بهینه سازی چند هدفه، شرایط عدم قطعیت، تسهیلات غیرجاری، مطالبات معوق
  • محمد اصولیان*، سید جلال صادقی شریف، وحید شریفیانا صفحات 91-118

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذار بر روند شکل گیری حباب در بازار سهام می باشد. برای این منظور داده های روزانه شاخص قیمت کل همچنین شاخص احساسات سرمایه گذار برای دوره زمانی 1398-1388 استفاده شده است. این پژوهش در پی یافتن رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و احتمال ایجاد حباب در بورس تهران است.در این پژوهش ابتدا به وسیله ی دیکی - فولر تعمیم یافته حباب را در بازار سهام شناسایی می کنیم، پس از آن شاخص احساسات سرمایه گذار را به وسیله شاخص احساسات بازار سرمایه (EMSI) محاسبه می کنیم، سپس به وسیله ی یک رگرسیون لجستیک رابطه ی معناداری بین احساسات سرمایه گذار و شکل گیری حباب را مورد بررسی قرار می دهیم. طبق یافته های این پژوهش و بر اساس آماره BSADF (سوپریمم عمومی دیکی فولر بازگشتی) وجود پنج حباب مالی مهم در تاریخ های مختلف در فرایند تولید داده های شاخص کل بورس تهران تایید می شود.طبق یافته های پژوهش، فرضیه تاثیرگذاری احساسات در بازار سرمایه بر شکل گیری حباب مالی رد می شود، همچنین باتوجه به نتایج رگرسیون لجستیک و پروبیت، ارزش احتمال متغیر EMSI (شاخص احساسات بازار سرمایه) در سطوح آماری مرسوم بی معنی می باشد. براین اساس در این پژوهش مشاهده شد که احساسات سرمایه گذاران هیچ گونه تاثیری بر روی شکل گیری حباب در بازار سرمایه ندارد.

    کلیدواژگان: حباب، احساسات سرمایه گذار، رگرسیون لجستیک، انفجار حباب، دیکی - فولر تعمیم یافته
  • مرتضی آرام، افسانه سروش یار*، داریوش فروغی صفحات 119-141
    هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر برداشت سرمایه گذاران آگاه و اخلال گر از گزارش های مالی بر بازده سهام  است. در این راستا از داده های کیفی گزارش های هیات مدیره 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی1390-1398 استفاده شده است. جهت تحلیل کیفی گزارش های هیات مدیره و استخراج عناصر متنی مد نظر دو گروه معامله گران آگاه و اخلال گر از رویکرد متن کاوی و رگرسیون لاسو و به منظور تفکیک معامله گران بازار سرمایه به دوگروه معامله گران آگاه و اخلال گر از فیلتر کالمن استفاده گردید. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد هر دو گروه سرمایه گذاران آگاه و اخلال گر قادر هستند تا با استفاده از اطلاعات گزارش های هیات مدیره و مبنا قراردادن لغات و تفکیک آن ها به لغات با مبنای واقعی و احساسی به بازده غیرعادی دست پیدا کنند. در خصوص لغات با مبنای ترکیبی ، برداشت معامله گران آگاه می تواند بر بازده غیرعادی سهام تاثیر گذارد، این در حالی است که معامله گران اخلال گر قادر به تفکیک لغات ترکیبی نبوده و به نظر در تصمیم گیری های خود توجه زیادی به این لغات نمی نمایند. به طور کلی نتایج پژوهش با نظریه معامله گران اخلال گر همسو بوده و به نوعی نشان دهنده وجود سویه های رفتاری (سویه اثر تقلیدی) در بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: معامله گران آگاه، معامله گران اخلال گر، متن کاوی، بازده غیرعادی
  • نعیم شکری*، مرتضی سحاب خدامرادی، امیرحسین حاجیلو مقدم صفحات 143-172

    پول مجازی یکی از پدیده های نوظهور است که می توان آن را یکی از نتایج نفوذ و گسترش فضای مجازی در زندگی بشر دانست. در واقع، تسهیل در انجام امور مالی بدون حضور واسطه هایی مانند بانک ها و موسسات مالی را می توان یکی از اهداف پیدایش پول مجازی دانست. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات سرریز نوسانات از سمت بیت کوین به عنوان بزرگ ترین ارز دیجیتالی بر سایر ارزهای دیجیتالی می باشد. در این مطالعه متغیرها به واحد پولی ریال تبدیل شدند تا نوسانات ریال نیز بصورت همزمان منعکس گردد. یکی از اجزای این تحلیل شناسایی ارزهای دیجیتالی است که بیشترین تاثیر را از حباب های قیمتی و سقوط آزادهای قیمتی بیت کوین داشته اند. یافته‎های پژوهش حاضر نشان می‎دهد که بیت کوین در بین ارزهای دیجیتال به ترتیب بیشترین سرریز نوسانات را بر دوج کوین و دش داشته است و از سایر ارزهای دیجیتالی که ارزش معامله ای بالا دارند، دریافت کننده سرریز نوسان است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، حباب‎های موجود در بازار ارزهای دیجیتالی غیرعقلایی بودن بازار ارزهای دیجیتال را نشان می دهد و با توجه به اثرات سرریز موجود، ممکن است به بازارهای مالی داخل نیز سرایت کرده و نوسانات زیادی را به وجود آورد.

    کلیدواژگان: سرریز نوسانات مالی، ارزهای دیجیتالی، رهیافت گارچ چند متغیره
  • فاطمه رحیم پور خانقاه*، علیرضا فضل زاده، سجاد نقدی، وحید احمدیان صفحات 173-197
    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر خودکنترلی و دانش مالی بر رضایت مالی با میانجی گری رفتار مالی در میان سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران است. از لحاظ نوع روش تحقیق پژوهش حاضر پیمایشی و از لحاظ هدف بنیادی محسوب می شود. در این مطالعه، نمونه گیری به روش در دسترس و با فرمول کوکران از جامعه مورد نظر به عمل آمده است. همچنین، داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد با طیف لیکرت و از نظرات سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران گردآوری شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. درنهایت، داده های جمع آوری شده و تحلیل روابط بین متغیرها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای SPSS  نسخه 23 و Smart PLS نسخه 3 بررسی شده است. یافته های حاصل از نتایج پژوهش نشان می دهد که خودکنترلی و دانش مالی به صورت مستقیم بر رفتار مالی سرمایه گذاران تاثیر دارند. همچنین، رفتار مالی به صورت مثبت بر رضایت مالی تاثیر دارد، در نتیجه نقش متغیر میانجی رفتار مالی تایید می شود. پیامد اصلی مطالعه حاضر این است که وجود سطح مطلوبی از خودکنترلی و دانش مالی در بین سرمایه گذاران می تواند رفتار مالی منطقی آن ها را تقویت کرده و درنهایت رضایت مالی سرمایه گذاران را فراهم کند.
    کلیدواژگان: خودکنترلی، دانش مالی، رفتار مالی، رضایت مالی، سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران
|
  • AliAsghar Shahriari, Saeed Daei- Karimzadeh *, Reza Behmanesh Pages 9-37

    The nature of business and investment activities is such that earning a return requires risk tolerance. Choosing a stock portfolio is a difficult and difficult task that the investor sees in the face of the many and varied choices that she must choose as one of the best methods. The present study deals with the problem of stock portfolio optimization according to the Value at Risk based intelligent fireworks algorithm and compares it with Particle Swarm Optimization algorithm with the historical simulation method using MATLAB software. The parameters of meta-heuristic algorithms were adjusted by Taguchi method using MINITAB software. Not suspended, used. For reliability of the study, generalized Dickey-Fuller test and Phillips-Prone test were used. To evaluate the accuracy of the Conditional Value at Risk model, the kupiec proportion of failure test, Christoffersen independence test and Conditional coverage test are used.  A comparison was also made between the models by Lopez test. The execution time of the Particle Swarm Optimization was less than that of the fireworks algorithm at all three levels of confidence, but the convergence speed of the fireworks algorithm was faster than that of the Particle Swarm Optimization at all levels. Findings showed that the Value at Risk model using the fireworks algorithm, despite the longer execution time due to better convergence speed and higher rank of Lopez test has a more appropriate validity for stock portfolio optimization.

    Keywords: Optimal Portfolio, Value at Risk, Fireworks' Algorithm, particle swarm optimization algorithm
  • Hamed Sadeqi, Abbas Ali Daryaei * Pages 39-65
    The present study seeks to answer the question of whether there is a relationship between investor behavioral bias and short-term returns of initial public offering (IPO) or not and whether this relationship is affected by audit quality (audit size) and the firm growths of be moderated or not? In this research, the data of 172 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) during the years 2008-2021 have been used. To measure investors' interest in lottery through the expected skewness criterion as well as short-term cumulative return, it is calculated within 10 working days after the offer. Regression test was performed based on cross-sectional regression. The results of the study indicate that the direct relationship between the investors’ preference for skewness and short-term returns of IPO and higher audit quality (audit size), reduces the amount of the effect. Also, the intensity of this effect is less in companies that have less growth options than the average than companies that have more growth options than the average.
    Keywords: IPO Returns, Behavioral Bias, Skewness, Audit Quality, Firm Growth
  • Mohadese Kouchaki Tajani, Reza Fallah *, Mehdi Maranjory, Razieh Alikhani Pages 67-90
    In order to maintain the balance of cash flow between lenders and borrowers, banks have to use a financially appropriate ecosystem. When such a flow is rebated and or disrupted by non-performing loans (NPLs), life trends of banks and implementation of national economic policies are damaged seriously. Mis management and flexibility in lending and repaying off a loans are considered a drive force of NPLs.The aim of present research is to present a model for the optimization of bank loans portfolio under conditions of uncertainty, which is based on the robust scenario-based approach developed by Mulvey et al. uncertainty criteria set in this study include such economic factors as exchange rates, inflation, and systematic risks. This model has three objective functions: (1) increasing the returns of banks by increasing current loan, (2) decreasing the credit risk, and (3) mitigating the risk of bankruptcy based on Altman Financial Ratios, which are analyzed by using GAMS software. Using this model, bank managers based on the status and strength of each type of loan under normal circumstances and uncertainty can make the right decision to pay a certain amount of each type of loan according to the optimal limit, which reduces the credit risk and bankruptcy of the bank. The results also show that respectively systematic risk, inflation rate and exchange rate have the greatest impact on loan quality reduction.
    Keywords: Bank loans, Multi-Objective Optimization, Uncertainty Conditions, Non-current loans, Overdue receivables
  • Mohammad Osoolian *, Seyed Jalal Sadeghisharif, Vahid Sharifiana Pages 91-118

    The main purpose of this study is to investigate the effects of investor sentiment on bubble formation in the stock market. This study aims to find a significant relationship between investors' sentiments and the creation and explosion of the bubble in the Tehran stock exchange. For this purpose, daily index data is used as well as investor sentiment index for the 2009 - 2019 period. By using Dicky – Fuller test, we identify bubbles in the Tehran stock market and calculate the indicator of investor sentiment. Afterwards, we study the relationship between investor sentiment and bubble formation by using Logistic regression. According to the research findings, the hypothesis of the influence of investor's feelings in the capital market on the formation of the financial bubble is rejected.Also according to the results of logistic regression and probit regression, The probability value of the variable EMSI (Equity Market Sentiment Index) at conventional statistical levels is meaningless. Further, the author observes that, Investor's sentiment have no effect on the formation of a bubble in the Stock market.

    Keywords: Bubble, Investor Sentiment, Logistic Regression, Bubble Burst, Augmented Dicky Fuller
  • Morteza Aram, Afsaneh Soroushyar *, Daruosh Foroghi Pages 119-141
    The purpose of this study is to investigate the effect of informed and noise investors' perceptions of financial statements on stock returns. In this regard, the qualitative data of the reports of the board of directors of 116 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2011-2019 have been used. To qualitative analyzing the reports of the board of directors and extracting the textual elements considered by the two groups of informed and noise traders, the text mining and Lasso regression approach was used and to separate the capital market traders into two groups of informed and noise traders, Kalman filter was used. Findings of the study show that both groups of informed and noise traders can achieve abnormal returns by using the information of board reports and basing words and separating them into words with real and fact basis. In the case of mix-meanning based words, the perception of informed traders can affect abnormal stock returns, while noise traders are unable to distinguish mix-meaning words and do not seem to pay much attention to them in their decisions. The results of the research are generally in line with the theory of noise traders and show the behavioral basis (imitative effect) in the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Informed Traders, Noise Traders, Text Mining, Abnormal Returns
  • Naeim Shokri *, Morteza Sahab Khodamoradi, AmirHossein Hajiloo Moghadam Pages 143-172

    Virtual money is one of the emerging phenomena that can be considered as one of the results of the penetration and expansion of cyberspace in human life. Facilitating financial transactions without the presence of intermediaries such as banks and financial institutions can be considered as one of the goals of creating virtual money. The purpose of this study is to investigate the effects of volatility spillover from Bitcoin as the largest digital currency on other digital currencies. In this study, the variables were converted into Rial currency to reflect Rial fluctuations simultaneously. One component of this analysis is identifying the digital currencies that have been most affected by the price bubbles and the free fall of bitcoin prices. The findings of the present study show that Bitcoin has the highest fluctuations on Dogecoin and dash among digital currencies, respectively, and it receives overflow from other digital currencies that have high transaction value. According to the results of the present study, the bubbles in the digital currency market show that the market is irrational and due to the effects of the existing overflow, it may spread to domestic financial markets and cause a lot of fluctuations.

    Keywords: Financial volatility spillover, digital currencies, multivariate GARCH approach
  • Fatteme Rahimpoor Khaneghah *, Alireza Fazlzadeh, Sajad Naghdi, Vahid Ahmadian Pages 173-197
    The main purpose of this study is to investigate the effect of self-control and financial knowledge on financial satisfaction mediated by financial behavior among investors in the Tehran Stock Exchange. This research is one of the types of quantitative and applied studies. In this study, sampling was done by Convenience method with Cochran's formula from the target population. Also, the data were collected through a questionnaire with Likert scale and from the opinions of investors of Tehran Stock Exchange. The face and content validity of the questionnaires were confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Finally, the collected data and the analysis of the relationships between the variables were analyzed by structural equation modeling and SPSS and SmartPLS software. Software output shows that self-control and financial knowledge directly affect the financial behavior of investors. Also, financial behavior has a positive effect on financial satisfaction. The important result of this study was that the role of financial behavioral mediator between independent and dependent variables was significant. The results of this study show that the existence of a desirable level of self-control and financial knowledge among investors can strengthen their rational financial behavior and ultimately, provide financial satisfaction to investors.
    Keywords: Self-control, Financial Knowledge, Financial Behavior, Financial Satisfaction, Investors of Tehran Stock Exchange