فهرست مطالب

تعالی مشاوره و روان درمانی - پیاپی 40 (زمستان 1400)

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین صالحی، علی جهانگیری*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 1-17
    هدف

    سیر صعودی آمار طلاق و وجود تعارضات و آشفتگی های روابط زوجین انگیزه محققان برای یافتن روش های مداخله ای مقرون به صرفه جهت کاهش مشکلات زوجین را افزایش داده است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی پذیرش و تعهد بر کارکرد خانواده و انعطاف پذیری شناختی زوجین انجام شد.

    روش

    این پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرسای شهر آشخانه در سال 1398 بودند، که از بین آن ها تعداد 60 نفر با روش در دسترس انتخاب و در سه گروه مساوی گمارش شدند. مداخلات درمانی برای هر یک از رویکرهای زوج درمانی طی 12 جلسه، 1 جلسه در هفته و هر جلسه 90 دقیقه اعمال شد، اما گروه گواه مداخله درمانی دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از چک لیست اطلاعات دموگرافیک، مقیاس عملکرد خانواده (اپشتاین و همکاران، 1983) و مقیاس انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) استفاده شد. داده ها با روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری‎های مکرر با نرم افزار آماری SPSS-26 تحلیل شد.

    یافته ها

     در ترکیب خطی متغیرهای کارکرد خانواده و ابعاد آن (حل مساله، ارتباطات، نقش ها، همراهی و پاسخ گویی عاطفی و کنترل رفتار) برحسب عضویت گروهی اثر تعاملی گروه و زمان معنادار بود (001/0=P). تفاوت میانگین نمره گروه زوج درمانی پذیرش و تعهد و زوج درمانی شناختی-رفتاری با گروه گواه در انعطاف پذیری شناختی معنادار بود (009/0=P). زوج درمانی شناختی-رفتاری در مقایسه با زوج درمانی پذیرش و تعهد بر کارکرد خانواده زوجین تاثیر بیشتری داشت (001/0=P)، اما بین روش های مداخله بر انعطاف پذیری شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت (092/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اهمیت هر دو روش بر کارکرد خانواده و انعطاف پذیری شناختی زوجین بود. بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از روش های مذکور به ویژه زوج درمانی شناختی -رفتاری برای مداخله در بهداشت روانی زوجین استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، کارکرد خانواده، زوج درمانی پذیرش و تعهد، زوج درمانی شناختی-رفتاری
  • منیره نکوکرداران، مهشید ایزدی*، مژگان مردانی صفحات 18-28
    هدف

    صمیمیت زناشویی نقش مهمی در استحکام خانواده دارد. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و سرسختی روانشناختی با صمیمیت زناشویی در زنان متاهل بود.

    روش

    مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره صدرا در شهر قم در سال 1399 به تعداد 240 نفر بودند. طبق فرمول کوکران حجم نمونه 144 نفر برآورد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس های بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989)، سرسختی روانشناختی (لانگ، گولت و امسل، 2003) و صمیمیت زناشویی (والکر و تامپسون، 1983) بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که بهزیستی روانشناختی (و هر شش مولفه آن شامل پذیرش خود، رابطه مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) و سرسختی روانشناختی (و هر سه مولفه آن شامل کنترل، تعهد و چالش جویی) با صمیمیت زناشویی در زنان متاهل رابطه مثبت و معنادار داشتند (001/0˂P) همچنین، متغیرهای بهزیستی روانشناختی و سرسختی روانشناختی به طورمعناداری توانستند 53 درصد، شش مولفه بهزیستی روانشناختی به طورمعناداری توانستند 67 درصد و سه مولفه سرسختی روانشناختی به طورمعناداری توانستند 37 درصد از تغییرات صمیمیت زناشویی در زنان متاهل را تبیین کنند (001/0˂P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده رابطه مثبت معنادار بهزیستی روانشناختی و سرسختی روانشناختی با صمیمیت زناشویی در زنان متاهل و نقش آنها در تبیین صمیمیت زناشویی آنان بود. بنابراین، برای ارتقای صمیمیت زناشویی می توان بهزیستی روانشناختی و سرسختی روانشناختی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سرسختی روانشناختی، صمیمیت زناشویی، زنان متاهل
  • مهدی داداشی حاجی، صوفی مرادی* صفحات 29-40
    هدف

    اختلال وزوز گوش در افراد نظامی شایع است و به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهن آگاهی و سلامت عمومی در افراد نظامی با و بدون اختلال وزوز گوش انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش نظامیان مرد مراجعه کننده به بیمارستان خانواده ارتش و دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) در سال های 1400-1399 بودند. حجم نمونه 50 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه مساوی (25 نفر با اختلال وزوز گوش و 25 بدون آن) جایگزین شدند. گروه ها به پرسشنامه های ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2006) و سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلیر، 1979) پاسخ دادند و داده ها با روش های خی دو و تی مستقل در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که گروه ها از نظر متغیرهای جمعیت شناختی تاهل و سن تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p). گروه ها از نظر نمره کل ذهن آگاهی و مولفه های مشاهده، توصیف و عمل با آگاهی تفاوت معناداری داشتند (05/0˂P)، اما از نظر مولفه های عدم قضاوت گری و عدم واکنشگری تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p). همچنین، گروه ها از نظر نمره کل سلامت عمومی و مولفه های علایم جسمانی، افسردگی و بدکارکردی اجتماعی تفاوت معناداری داشتند (05/0˂P)، اما از نظر مولفه اضطراب و بی خوابی تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p).

    نتیجه گیری

     نتایج حاکی از وضعیت نامناسب تر نظامیان با اختلال وزوز گوش در مقایسه با نظامیان بدون آن از نظر ذهن آگاهی و سلامت عمومی بود. بنابراین، برنامه ریزی برای بهبود ویژگی های روانشناختی آنها جهت استفاده از روش های درمانی مناسب ضروری است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سلامت عمومی، اختلال وزوز گوش، افراد نظامی
  • نیرە مردی، مختار عارفی*، خدامراد مومنی، حسن امیری صفحات 41-54
    هدف

    با توجه به افزایش آمار سالمندان و اهمیت شادکامی در آنان، پژوهش حاضر با هدف هم سنجی اثربخشی سایکودرام، خاطره پردازی و درمان عقلانی عاطفی رفتاری الیس بر شادکامی مردان سالمند انجام شد.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مردان سالمند سرای سالمندی شهر کرمانشاه در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طورتصادفی در چهار گروه مساوی (سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 12 جلسه یک ساعتی تحت آموزش سایکودرام، گروه آزمایش دوم 10 جلسه یک و نیم ساعتی تحت آموزش خاطره پردازی، گروه آزمایش سوم 8 جسه یک و نیم ساعتی تحت درمان عقلانی عاطفی رفتاری قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با معاینه مختصر وضعیت شناختی و سیاهه شادکامی آکسفورد جمع آوری و با روش تحلیل کواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی LSD در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج حاکی از آن بود که هر سه روش مداخله سایکودرام، خاطره پردازی و درمان عقلانی عاطفی رفتاری الیس در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش نمره شادکامی مردان سالمند شدند و اثربخشی روش سایکودرام بیشتر از درمان عقلانی عاطفی رفتاری بود (05/0˂P)، اما بین اثربخشی دو روش سایکودرام و خاطره پردازی و دو روش خاطره پردازی و درمان عقلانی عاطفی رفتاری بر افزایش شادکامی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از هر سه روش به ویژه روش سایکودرام برای افزایش شادکامی مردان سالمند استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سایکودرام، خاطره پردازی، درمان عقلانی عاطفی رفتاری، شادکامی، مردان سالمند
  • مهسا جورابی عصرجدید، منصوره شهریاری احمدی*، مهدیه صالحی، مهناز استکی صفحات 55-70
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل خودتنظیمی یادگیری بر اساس باورهای هوشی و ادراک جو کلاس با میانجی گری خودکارآمدی  دانش آموزان تیزهوش بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه دوم مناطق 2و 4شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد افراد نمونه 400 دانش آموز بودند که با روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودتنظیمی یادگیری (پینتریچ و همکاران، 1990)، باورهای هوشی (عبدالفتاح و ییتس، 2006)، ادراک از جو کلاس (رووی، 2002) و خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982) بودند. داده های گردآوری شده با روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزارهای Amos24 و spss26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    برآیندها نشان دادند که الگوی نهایی از برازش خوبی برخوردار بود. براساس نتایج حاصل از روابط مستقیم متغیرهای پژوهش نشان داد که باورهای هوشی بر خودکارآمدی و خودتنظیمی یادگیری، همچنین ادراک از جو کلاس بر خودکارآمدی و خودتنظیمی یادگیری و خودکارآمدی بر خودتنظیمی اثر مثبت و معناداری داشتند (001/0>P). اثر غیرمستقیم باورهای هوشی و ادراک از جو کلاس بر خودتنظیمی یادگیری از طریق خودکارآمدی به ترتیب برابر 1215/0 و 1185/0 بود که از لحاظ آماری معنادار بودند (001/0>P)

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه عواملی چون باورهای هوشی و انگیزشی و محیطی بر خودتنظیمی یادگیری تاثیرگذار است و خودتنظیمی یادگیری نقش مهمی در عملکرد تحصیلی دارد. نتایج این پژوهش می تواند تلویحات مهمی برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت و خدمات بهداشت روانی و خانواده ها دارد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی یادگیری، باورهای هوشی، ادراک از جو کلاس، خودکارآمدی، دانش آموزان تیزهوش
  • مرضیه ملکیها* صفحات 71-87
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی حکایت درمانی بر تعالی شغل-خانواده و بهزیستی ذهنی زنان کارمند دانشگاه اصفهان بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی زنان کارمند دانشگاه اصفهان در سال 1400بودند که از این جامعه تعداد 30 نفر از زنان کارمند بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل با 15 عضو قرار گرفتند. آزمودنی ها به پرسشنامه ی تعالی شغل- خانواده (گرینهاوس و پاول،2006) و مقیاس بهزیستی ذهنی بزرگسالان (کی یز و ماگیار-مو، 2003) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش به مدت 11 جلسه (هر جلسه90 دقیقه) حکایت درمانی (وایت و اپسون، 1985) را دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار آماری SPSS23   و با استفاده از  تحلیل کوواریانس انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که حکایت درمانی بر افزایش تعالی خانواده -شغل و تعالی شغل- خانواده زنان کارمند موثر است (05/0>P). همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که حکایت درمانی بر افزایش سطح بهزیستی ذهنی موثر بوده است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که می توان از حکایت درمانی به عنوان یکی از مداخلات حوزه ایجاد سریزی مثبت بین دو نقش شغل و خانواده و ارتقاء بهزیستی ذهنی زنان کارمند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حکایت درمانی، تعالی شغل- خانواده، تعالی خانواده- شغل، بهزیستی ذهنی، زنان کارمند، دانشگاه اصفهان
  • محمدرضا مظلوم زاده، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی*، عاطفه جهانگیری صفحات 88-103
    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین صفات شخصیتی و رضایت از زندگی با نقش میانجی گری هوش هیجانی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بزرگسالان ایرانی ساکن شهر مشهد در سال 2021 در دامنه سنی 18 تا 60 سال بودند که از این میان 407 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت نیو (Costa & McCrae, 1992)، پرسشنامه رگه هوش هیجانی - فرم کوتاه (Petrides & Furnham, 2006) و پرسشنامه رضایت از زندگی (Diener et al., 1985) جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار بود. روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی به تجربه و وجدان گرایی بر رضایت از زندگی و هوش هیجانی اثر مستقیم معنادار داشتند. همچنین، مولفه های هوش هیجانی شامل درک و ارزیابی عواطف خود و دیگران، خوش بینی، خودآگاهی و مهارت های اجتماعی بر رضایت از زندگی اثر مستقیم معنادار داشتند. علاوه براین، نقش میانجی خوش بینی در رابطه بین روان رنجوری، برون گرایی و وجدان گرایی با رضایت از زندگی (05/0<p)،  نقش میانجی خودآگاهی، درک و ارزیابی عواطف خود و دیگران در رابطه بین روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی به تجربه و وجدان گرایی با رضایت از زندگی (001/0<p) و نقش میانجی مهارت های اجتماعی در رابطه بین روان رنجوری، برون گرایی و وجدان گرایی با رضایت از زندگی (001/0<p) تایید شدند.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که صفات شخصیتی از طریق هوش هیجانی بر رضایت از زندگی اثر می گذارد؛ درنتیجه یکی از راه های افزایش رضایت از زندگی بالا بردن هوش هیجانی افراد با توجه به صفات شخصیتی آن هاست.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، صفات شخصیتی، هوش هیجانی
|
  • Hossein Salehi, Ali Jahangiri *, Abolfazl Bakhshipour Pages 1-17
    Purpose

    The rising trend of divorce statistics and the existence of turmoil in couples relationships has increased the motivation of researchers to find less costly intervention methods to reduce couples problems. The aim of this study was to comparing the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy and acceptance and commitment couple therapy on family function and cognitive flexibility of couples.

    Methodology

    This study was a quasi-experimental with pre-test, post-test and two-months follow-up with a control group. The statistical population included all couples who referred to mehrsai counseling center in Ashkhaneh during 2019, among them, 60 people were selected by the available method and assigned to three equal groups. Therapeutic interventions were applied for each of the two couples therapy approaches in 12 sessions, 1 session per week and 90 minutes per session, But the control group did not receive any medical intervention. Demographic information checklist, family assessment device (Epstein& et al, 1983) and cognitive flexibility inventory (Dennis& VanderWal, 2010) were used to collect data. Data were analyzed by descriptive statistics and analysis of variance with repeated measures using SPSS-26 statistical software.

    Findings

    There was a significant difference in the linear composition of the Family Function and its dimensions include the tendency to (problem solving, communication, roles, involvement and affective responsiveness and behavior control) to difficult situations in terms of group membership, and the interactive effect of the group and time (P=0.001). Besides, the two treatment groups (acceptance and commitment, cognitive-behavioral couple therapy) showed significant differences with the control group in terms of the components of psychological flexibility and its dimensions (P=0.009). Cognitive-behavioral couple therapy has a greater effect on the functioning of couples' families than acceptance and commitment couple therapy (P=0.001), but there was no significant difference between the intervention methods on cognitive flexibility (P=0.092).

    Conclusion

    The results showed the importance of both methods on family functioning and cognitive flexibility of couples. Therefore, counselors and therapists can use these methods, especially cognitive-behavioral couple therapy to intervene in the mental health of couples.

    Keywords: cognitive flexibility, family function, Acceptance, Commitment Couple Therapy, cognitive-behavioral couple therapy
  • Monireh Nekokerdaran, Mahshid Izadi *, Mojgan Mardani Pages 18-28
    Purpose

    Marital intimacy plays an important role in family strength. Therefore, the aim of this study was investigate the relationship between psychological well-being and psychological hardiness with marital intimacy in married women.

    Methodology

    The present study was cross-sectional from type of correlation. The research population was married women who referred to Sadra counseling center in Qom city in 2020 year with number of 240 people. According to Cochran's formula, the sample size was estimated 144 people who were selected by simple random sampling method. The research instruments were the scales of psychological well-being (Ryff, 1989), psychological hardiness (Lang, Goulet and Amsel, 2003) and marital intimacy (Walker and Thompson, 1983). Data were analyzed by methods of Pearson correlation coefficients and multiple regression with enter model in SPSS-21 software.

    Findings

    The findings showed that psychological well-being (and all six components including self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, environment mastery, purpose in life and personal growth) and psychological hardiness (and all three components including control, commitment and challenge) had a positive and significant relationship with marital intimacy in married women (P˂0.001). Also, the variables of psychological well-being and psychological hardiness significantly able to explained 53%, six components of psychological well-being significantly able to explained 67% and three components of psychological hardiness significantly able to explained 37% of the changes of marital intimacy in married women (P˂0.001).

    Conclusion

    The results indicated the positive and significant relationship of psychological well-being and psychological hardiness with marital intimacy in married women and their role in explaining their marital intimacy. Therefore, to promote marital intimacy can be improved the psychological well-being and psychological hardiness

    Keywords: psychological well-being, psychological hardiness, Marital Intimacy, married women
  • Mehdi Dadashi Haji, Soofi Moradi * Pages 29-40
    Purpose

    Tinnitus disorder is common in the military personnel and therefore the present study was conducted with the aim of comparison the mindfulness and general health in military personnel with and without tinnitus disorder.

    Methodology

    This research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was causal-comparative. The research population was the male military who referred to the Army Family Hospital and students of Imam Ali Military University in 2020-2021 years. The sample size was considered 50 people who were selected by available sampling method and were replaced into two equal groups (25 people with tinnitus and 25 people without it). The groups answered to the questionnaires of mindfulness (Baer et al, 2006) and general health (Goldberg and Hillier, 1979) and the data were analyzed by methods of chi=square and independent t-test in SPSS-21 software.

    Findings

    The results showed that the groups did not have significant difference in terms of demographic variables of marriage and age (P>0.05). The groups have significant difference in terms of the total score of mindfulness and components of observation, description and action with awareness (P˂0.05), but did not have significant difference in terms of the components of non-judging and non-reactivity (P>0.05). Also, the groups have significant difference in terms of the total score of general health and components of somatic symptoms, depression and social dysfunction (P˂0.05), but did not have significant difference in terms of anxiety and insomnia component (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that the military with tinnitus were in a worse condition than the military without it in terms of mindfulness and general health. Therefore, planning to improve their psychological characteristics is necessary to use appropriate treatment methods.

    Keywords: mindfulness, General Health, Tinnitus Disorder, Military Personnel
  • Nayereh Mardi, Mukhtar Arefi *, Khodamorad Momeni, Hassan Amiri Pages 41-54
    Purpose

    Regarded to the increasing number of the elderly and the importance of happiness in them, the present study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of psychodrama, reminiscence and rational emotive behavioral therapy of Ellis on the happiness of elderly men.

    Methodology

    This research was semi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research population was an elderly men of home elderly in Kermanshah city in 2019 year. The sample research was 40 people who after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly were assigned to four equal groups (three experimental groups and one control group). The first experimental group received 12 one-hour sessions of psychodrama education, the second experimental group received 10 one-and-a-half-hour sessions of reminiscence education, the third experimental group received 8 one-and-a-half-hour sessions of rational emotive behavioral therapy and control group remained on the waiting list for training. Data were collected with using a mini-mental state examination and the Oxford happiness inventory and analyzed by univariate analysis of covariance and LSD post hoc test in SPSS software.

    Findings

    The results indicated that the all three intervention methods of psychodrama, reminiscence and rational emotive behavioral therapy of Ellis in compared to the control group led to increase the happiness score of elderly men and the effectiveness of psychodrama method was higher than rational emotive behavioral therapy (P<0.05), but there was no significant difference between the effectiveness of the two methods of psychodrama and reminiscence and the two methods of reminiscence and rational emotive behavioral therapy on increasing happiness (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, therapists and health professionals can use all three methods, especially the psychodrama method to increase the happiness of elderly men.

    Keywords: psychodrama, Reminiscence, Rational Emotive Behavioral Therapy, happiness, Elderly men
  • Mahsa Jourabi Asrejadid, Mansoureh Shahriari Ahmadi *, Mahdieh Salehi, Mahnaz Estaki Pages 55-70
    Purpose

    The aim of this study was to investigate a self-regulatory model of learning based on intelligence beliefs and classroom perception mediation of self-efficacy in gifted students.

    Methodology

    The present study was applied, in terms of purpose and descriptive and correlational, in terms of data collection method. The statistical population was all gifted high school students in the 2nd and 4th districts of Tehran in the academic year of 2009-2010. Four hundred students were selected by multi-stage cluster sampling method. Research tools included the Self-Regulatory Learning Questionnaire (Pintrich et al., 1990), Intelligence belief (Abdolfattah and Yiths, 2006), Classroom Perception atmosphere (Rovy, 2002) and General Self-Efficacy (Sherer et al, 1982). The collected data were analyzed by Pearson correlation method and structural equation modeling by Amos24 and SPSS26 software.

    Findings

    The results showed that the final model had a good fit with the data. Based on the results of direct relationships of research variables showed that intelligence beliefs had a positive and significant effect on self-efficacy and self-regulation of learning, as well as perception of classroom atmosphere on self-efficacy and self-regulation of learning and self-efficacy on self-regulation (P<0.001). The indirect effects of intelligence beliefs and perception of classroom atmosphere on self-regulation of learning through self-efficacy were 0.1215 and 0.1185, respectively, which were statistically significant (P<0.001).

    Conclusion

    Considering that factors such as intelligence, motivational and environmental beliefs affect the learning self-regulation and subsquently learning self-regulation has an important role in academic achievement. The results of this study can have important implications for those involved in education and mental health services and families.

    Keywords: Learning self-regulation, Intelligence beliefs, Perception of classroom atmosphere, Self-efficacy, gifted students
  • Marziyeh Malekiha * Pages 71-87
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the narrative therapy (NT) on increasing work-family enrichment and subjective well-being of of female employees of the University of Isfahan.
     
    Methodology
    The research design was semi experimental with pre- and post-test and control group and random assignment. The research population included all female employees of the University of Isfahan at 2021 that from this population 30 person have been selected by available sampleing and have been placed randomly between expeimental and control group each with 15msmber. The subjects filled out work-family enrichment qouestionnaire (Greenhous & Powell, 2006) and adults subjective well-being scale (Keyes & Magyar-Mae, 2003). Then, the treatment group received 11, 90-min weekly sessions of NT (Whote & Epson, 1985) enriched with compassion while the control group received any intervention. The data were analyzed using analysis of covariance and via statistical package for social sciences version 23.
     
    Findings
    The results of Analysis of Covariance showed that NT has effected on increasing work-family enrichment and family –work enrichment (p<0/05). Also, results of this study showed that narrative therapy has been effective in increasing the level of subjective well-being in three emotional, social and psychological dimensions (p<0/05).
    Conclusion
    According to the the findings of this study, it can be concluded that narrative therapy can be used as one of the interventions in the field of creating a positive spillover between the two roles of work and family and enhancing subjective well-being in employee women.
    Keywords: Narrative therapy, work-family enrichment, family-work enrichment, subjective well- being, female employees, University of Esfahan
  • MohammadReza Mazloomzadeh, BahramAli Ghanbari Hashemabadi *, Atefeh Jahangiri Pages 88-103
    Purpose

    The aim of the current study was to investigate the relationship between personality characteristics and life satisfaction regarding the mediating role of emotional intelligence.

    Methodology

    The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population of this study Included Iranian adults living in Mashhad in 2021 with an age range of 18 to 60, from which 407 people were selected by available sampling method. Data were collected using short form of NEO Personality Questionnaire (Costa & McCrae, 1992), Trait Emotional Intelligence Questionnaire-Short Form (Petrides & Furnham, 2006) and Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985). Data were analyzed by Pearson correlation method and path analysis using SPSS version 26 and AMOS version 24 software.

    Findings

    The path analysis results showed that the research model had a good fit. Neuroticism, extraversion, openness to experience and conscientiousness had a significant direct effect on life satisfaction and emotional intelligence. Components of emotional intelligence including perception and understanding self and others' emotions, optimism, self-awareness and social skills had a significant direct effect on life satisfaction. In addition, the mediating role of optimism in the relationship between neuroticism, extraversion and conscientiousness and life satisfaction (p <0.05), the mediating role of self-awareness and perception and understanding self and others' emotions  in the relationship between neuroticism, extraversion, openness to experience and conscientiousness and life satisfaction (p <0.001) and the mediating role of social skills in the relationship between neuroticism, extraversion and conscientiousness and life satisfaction (p <0.001) was confirmed.

    Conclusion

    Based on the results of the current study, it can be concluded that personality characteristics affect life satisfaction through the mediating role of emotional intelligence; therefore, increasing people's emotional intelligence according to their personality characteristics is one of the ways to enhance life satisfaction.

    Keywords: life satisfaction, personality characteristics, emotional intelligence