فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و پنجم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی پژوهان، نجلا حریری، یعقوب نوروزی*، فهیمه باب الحوائجی صفحات 1-30
    هدف

    پژوهش پیش رو به بررسی وضعیت کاربرد هستی شناسی ها در کتابخانه دیجیتال از طریق تحلیل مطالعات این حوزه می پردازد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش مطالعه پیش رو کیفی و از نوع فراترکیب است. به منظور گردآوری داده ها در این مطالعه از روش کتابخانه ای و برای تحلیل آن از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو استفاده شد. جامعه مورد مطالعه، مطالعات (مقاله و پایان نامه) مرتبط در حوزه کاربرد هستی شناسی ها در کتابخانه های دیجیتال است که از پایگاه های علمی داخلی و خارجی بازیابی شد. به منظور اطمینان از کیفیت مطالعات مورد بررسی از چک لیست ارزیابی کسپ استفاده شد. در نهایت از بین 267مطالعه بازیابی شده، 43 عنوان انتخاب و تحلیل شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل مطالعات حوزه کاربرد هستی شناسی در کتابخانه دیجیتال به شناسایی 4 مقوله، 8 مولفه و 48 بعد در این حوزه انجامید. مقولات اصلی در این حوزه شامل کاربرد هستی شناسی در خدمات کتابخانه دیجیتال، کاربرد هستی شناسی در ساختارهای کتابخانه دیجیتال، زمینه های کاربرد هستی شناسی در کتابخانه دیجیتال و کاربرد هستی شناسی ها در پوشش دامنه موضوعی کتابخانه دیجیتال می شوند.

    اصالت

     در این مطالعه که به نظر می رسد تاکنون مشابه آن انجام نشده است، سعی شد تا تحلیل جامعی از حوزه کاربرد هستی شناسی در کتابخانه های دیجیتال، وضعیت موجود و ابعاد و زوایای آن ارایه شود. همچنین با روشن شدن و تبیین موضوعاتی که کمتر به آن ها پرداخته شده است، زمینه های پژوهشی تازه ای برای محققان این حوزه ارایه شد.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، وب معنایی، هستی شناسی، فراترکیب
  • مهناز ریزان، مهدی علپور حافظی*، علی اکبر فامیل روحانی صفحات 31-55
    هدف

    ارایه الگوی مفهومی انتشار مقالات ویدیویی در نشریات علمی - پژوهشی ایران و دستیابی به زیرساخت های فنی و قانونی برای پیاده سازی آن می باشد.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی است . از نظر نحوه گردآوری داده ها غیرآزمایشی و با رویکرد کمی است که به روش فن دلفی انجام شده است . ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. به همین منطور پنل دلفی متشکل از15 متخصص الگوی اولیه با 132 مولفه را در سه دور بررسی کردند و سرانجام الگوی نهایی با 81 مولفه برای انتشار مقاله ویدیویی در نشریات علمی - پژوهشی ارایه شد. ارایه ی الگو به روش معادلات ساختاری و مدلسازی PLS-SEM و اعتباریابی مدل نهایی با بررسی شاخص های روایی افتراقی، پایایی و روایی همگرایی سازه های انعکاسی و بررسی معیارهای برازش مدل انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش مقدار t بدست آمده برای ضریب تاثیر متغیرهای مدل نهایی نشان میدهد رابطه بین متغیرهای وابسته و متغیرهای مستقل پژوهش مثبت و معنی دار می باشد. استلزامات انتشار مقاله ویدیویی دارای بیشترین ضریب تاثیر بر انتشار مقاله های ویدیویی در نشریه های علمی- پژوهشی ایران را با مقدار 0.436 داراست . ب با توجه به مقدار بدست آمده برای شاخص ضریب افزونگی با مقدار 0.171 برای متغیر انتشار مقاله های ویدیویی در نشریه های علمی - پژوهشی ایران می توان نتیجه گرفت که توانایی مدل در پیش بینی انتشار مقاله های ویدیویی بیش از حد متوسط می باشد. همچنین مدل بدست آمده از این پژوهش بامقدار 0.281 از نیکویی برازش قوی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مقاله های ویدیویی، نشریه های علمی &ndash، پژوهشی، نشریه های الکترونیکی، الگوی مفهومی
  • صدیقه احمدی فصیح*، مریم ناخدا، محمدرضا اسمعیلی، فهیمه باب الحوائجی صفحات 55-70
    هدف

    اصلی پژوهش حاضر ارایه الگوی بومی مدیریت قبل از بحران در مراکز اسنادی ایران می باشد.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه پژوهش، شامل 20 نفر از متخصصان مدیریت بحران و مدیران مراکز اسنادی در ایران بودند. تحلیل داده ها از طریق کدگذاری نظری انجام شد.

    یافته ها

    یافته های الگوی حاصله، شامل بخش های شرایط علی، راهبردها، شرایط مداخله گر و زمینه ای و نیز پیامد حاصل از آن ها است. شرایط علی و آنچه که باعث شده تا تحقیق مورد نظر شکل بگیرد، سه مقوله بحران های خارجی (زلزله ، سیل و آب گرفتگی وغیره)، بحران های داخلی (بحران های بیولوژیکی، آتش سوزی و...) و همچنین عوامل انسانی ازجمله (دسترس پذیری به اصل سند و فقدان مدیریت درست) در مراکز آرشیوی هستند. شرایط مداخله گر و زمینه ها نیز ازمقوله هایی چون هماهنگی های بین دستگاهی ، عدم توجه به بیمه در آرشیوها و مکانیزم های مدیریتی؛ انتخاب درست محل ساختمان آرشیو، رعایت شرایط محیطی مناسب برای نگهداری اسناد، و مسایل مرتبط با نیروی انسانی تشکیل شده است. با توجه به یافته های پژوهش، برای پیشگیری از بحران در آرشیوها لازم است راهبردهایی چون ، تهیه نقشه جامع بحران، پیشگیری از آسیب های احتمالی آنها در مرحله قبل از بحران ، ؛ استاندارد سازی ساختمان و تجهیزات، در مراکز آرشیوی اتخاذ شود. درنهایت پیامد اجرای فرایند مدیریت قبل از بحران در آرشیوهای ایران، باعث آمادگی و پیشگیری از بحران ها برای کاهش و یا بین بردن بحران ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: بومی سازی، آرشیوها، روش داده بنیاد، مدیریت قبل از بحران
  • مریم چهرقانی*، فاطمه فهیم نیا، امیرمسعود شهرام نیا، محمدرضا وصفی صفحات 71-94
    هدف

    هدف مقاله حاضر شناسایی ظرفیت مانایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با استفاده از مدل سیستم های مانا است.

    روش

    به منظور دستیابی به این هدف با تلفیق مراحل مختلفی از سه نوع متداول این روش شناسی به تعریف هویت و اهداف و محیط نمایشگاه به منزله یک سیستم پرداخته سپس با تبیین فرایند تبدیل و از هم گشودن پیچیدگی های سیستم دو مدل تکتولوژیکی و مشتری-تامین کننده ارایه شد و در نهایت با شناسایی زیرسیستم های پنج گانه مدل سیستم های مانا در ساختار فعلی نمایشگاه به بررسی نواقص موجود پرداخته شد. در نهایت نقص های ساختار فعلی جهت دستیابی به مانایی که رفع آنها نمایشگاه را برای مواجهه با چالش های محیطی و رسیدن به مانایی کمک می کند، مشخص شد.

    یافته ها

     نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به منظور دستیابی به مانایی نیازمند رفع نواقص موجود در ساختار و ایجاد ساختار متناسب با مدل سیستم های مانا است تا بتواند با وجود تغییرات محیطی، به عنوان یک موجودیت مستقل در طول زمان به مانایی و بقا دست یابد.

    اصالت اثر

    به نظر می رسد این پژوهش برای نخستین بار ساختار نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را از منظر مانایی مورد بررسی و سنجش قرار داده است. نتایج این پژوهش می تواند به منظور هماهنگی، برنامه ریزی، سازماندهی و کنترل مورد بهره برداری مدیران نمایشگاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل سیستم های مانا، سایبرنتیک سازمانی، رویکرد سیستمی، ساختار سازمانی، نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
  • الهام عابدی، سپیده فهیمی فر*، مریم صراف زاده صفحات 95-116
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی راهکارهای تامین مالی در کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های دولتی شهر تهران است.

    روش

    این پژوهش ازنظر روش اجرا ابتدا کتابخانه‏ای، سپس پیمایشی و ابزار گردآوری داده‏ها مطالعه‏ متون و سپس پرسش‏نامه‏ی محقق ساخته است. ابتدا به وضعیت موجود کتابخانه‏ها به لحاظ تامین مالی از دیدگاه روسا یا معاونین و یا نماینده‏ی آن‏ها (11 دانشگاه دولتی) پرداخته شده است. سپس به منظور آگاهی از دیدگاه مدیران و کتابداران نسبت به راهکارهای تامین مالی پرسش‏نامه به شیوه‏ی سرشماری (156 نفر) در بین آن‏ها توزیع شد. تحلیل یافته‏های این پژوهش از طریق نرم‏افزار اس.پی.اس.اس. و پی.ال.اس. انجام گرفته است.

    یافته ها

    یافته ‏های پژوهش نشان داد که در حال حاضر راهکارهای به کاررفته برای تامین مالی در کتابخانه‏ های مرکزی دانشگاه‏های دولتی شهر تهران با توجه به وضع موجود مناسب نیست. به ‏‏علاوه مشخص شد که بین متغیر اصلی پژوهش، یعنی راهکارهای تامین مالی و ابعاد آن رابطه معناداری وجود دارد و فعالیت‏های درآمدزا، روش‏های تامین منابع مالی و آموزش در جهت تامین مالی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر راهکارهای تامین مالی در کتابخانه‏ های مرکزی دانشگاهی دارند.

    اصالت اثر

     این پژوهش برای نخستین بار به بررسی نحوه ی تامین مالی کتابخانه های دانشگاهی دولتی شهر تهران پرداخته و علاوه بر آن با استفاده از دیدگاه مدیران و کتابداران راهکارهایی را جهت تامین مالی در کتابخانه های دانشگاهی ارایه داده است.

    کلیدواژگان: بودجه، تامین مالی، درآمدزایی، کتابخانه‏ های دانشگاهی، تهران
  • میترا دیلمقانی*، مجید رمضان، مهناز فرقانی صفحات 117-134
    هدف

    امروزه، گرایش به استفاده از فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی در بین کاربران رو به افزایش است. یکی از مهمترین این فناوری ها، شبکه های اجتماعی بوده و اعتماد کاربران به این شبکه ها، بر تصمیم آنها به ادامه استفاده از این نوع فناوری تاثیر می گذارد. هدف این مقاله، بررسی تاثیر اعتماد الکترونیک بر تمایل به استفاده از شبکه های اجتماعی در بین کاربران شبکه واتساپ در شهر تهران است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، به لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی، از نظر ارتباط بین متغیرها، همبستگی و از نوع تحقیقات مقطعی می باشد. تعداد اعضای نمونه آماری انتخاب شده برای جوامع نامحدود بر اساس جدول مورگان، شامل 384 نفر از کاربران شبکه واتساپ شهر تهران می باشد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد ابعاد تشکیل دهنده اعتماد الکترونیک شامل کیفیت اطلاعات درک شده، امنیت و حفظ حریم خصوصی بر تمایل به استفاده از شبکه های اجتماعی تاثیر دارند. در بین این ابعاد، امنیت درک شده توسط کاربران بیشترین و حفظ حریم خصوصی کمترین تاثیر را در به کارگیری شبکه های اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: اعتماد الکترونیک، امنیت درک شده، حریم خصوصی درک شده، شبکه های اجتماعی واتساپ
|
  • Mehdi Pajohan, Nadjla Hariri, Yaghoub Norouzi *, Fahimeh Babalhavaeji Pages 1-30
    Objective

     the present study examines the current status of the use of ontologies in the digital library area through the analysis of studies in this field.

    Methodology

    The present research is a qualitative study using the meta-synthesis method. In order to collect data in this study, the library method, and to analyze data the seventh-step process of Sandelowski & Barroso for meta-synthesis was used. The research population of the study includes related studies (articles and dissertations) in the area of ontology applications in digital libraries retrieved from scientific databases. CASP evaluation checklist was used to ensure the quality of the studies. Finally, out of 267 retrieved studies, 43 titles were selected and analyzed.

    Findings

    Analysis of studies in the area of ontology application in the digital library led to the identification of 4 categories, 8 components, and 48 dimensions in this field. The main categories include the application of ontology in digital library services, the application of ontology in digital library structures, the basis of ontology application in digital libraries, and the application of ontologies in covering the subject domain of digital libraries.

    Originality

     In this study, which seems to have never been done before, a comprehensive analysis of the field of ontology application in digital libraries, the current situation and its dimensions were presented. Also, by clarifying the topics that have been less addressed, new research subjects were provided for researchers in this field.

    Keywords: digital library, semantic web, Ontology, Meta-synthesis
  • Mahnaz Rizan, Mehdi Alipour Hafezi *, Seyed AliAkbar Famil Rouhany Pages 31-55
    Purpose

    The research aimed to proposing a conceptual model for Publishing Video Articles in Scientific Journals in Iran. The objective of the present study is to offer a conceptual model for utilizing video in publishing research founding in in Scientific Journals in Iran and its methodology is a combination of surveys and Delphi technique also, to present the model Structural Equation Modeling (SEM) and PLS-SEM modeling were used, and validating the final model was done by examining the indices of discriminant validity, reliability, and the validity of the convergence of reflective structures and Examination of model fit criteria.

    Findings

    According to the research findings, the t - value obtained for the effect of the final model variables show that the relationship between dependent variables and independent variables is positive and significant. The implications of the release of video paper have the highest impact on the publication of video articles on Iranian scientific - scholarly journals. Based on the model obtained based on the Delphi panel view, it is responsible for the release of video articles providing hardware, software, network imaging, and communication and legal requirements. According to the value obtained for the redundancy coefficient index with R2 0.171 value for the diffusion variable of video articles in academic journals, it can be concluded that the model's ability to predict the diffusion of video articles is too moderate and strong values for The GOF demonstrates the overall moderate fit of the model.

    Keywords: Video articles, Scientific journals, Electronic journals, Conceptual model
  • Sedigheh Ahmadifasih *, Marayam Nakhoda, Mohamadreza S.Givi, Fahimeh Babalhavaeji Pages 55-70
    Objective

    The main purpose of the present research is to provide a native pattern of post-crisis management in archives.

    Methodology

    this research was carried out qualitatively with the use of grounded theory. The research community was crisis management specialists, as well as archives managers in Iran.

    Findings

    The results of this pattern include the sections of the causal conditions, strategies, intervening conditions and the field, as well as the outcome of them. The causal conditions are due to factors such as the lack of proper policies at the national level for post-crisis management, the lack of proper and to combat fire, as well as the absence of organizations that do the act of freezing and falsifying records. Intervener conditions and areas is consisted of some issues such as the lack of a comprehensive crisis plan for the post-crisis phase in the archives, compliance with standards in the reconstruction of records by specialists, the use of disinfection and acidification methods to protect information resources against pests, use of the crisis map in the post-crisis phase and issues related to manpower. According to research findings, in archives, strategies such as modern resilience training, restoration of records, evaluation of building aftershocks, and state level due to accelerated reconstruction of records should be used. Eventually, the aftermath of the crisis management process in Iran's archives will have the effect of eliminating the effects of crises and returning to the pre-crisis stage.

    Keywords: localization, Archives, Grounded Theory method, Pre-crisis management
  • Maryam Chehreghani *, Fatima Fahimnia, ‪AmirMasoud Shahramnia, MohamadReza Vasfi Pages 71-94

    Viable system model is one of the structural design models that as a model based on organizational cybernetics and a kind of qualitative methodology, enables the organization to achieve the set goals and be prepared to face the challenges of the environment. This model, which is one of the well-known models in the world and has been used to design the structure or to diagnose the existing structure of various organizations at micro and macro levels, can be used in various fields of activity. The purpose of this article is to identify the viability capacity of Tehran International Book Fair using the Viable systems model.In order to achieve this goal by combining different stages of the three common types of this methodology to define identity and goals and the environment as a system, then by explaining the conversion process and unraveling the complexities of the system, two technological and customer-supplier models were presented, and finally, by identifying the five subsystems of the Viable Systems Model in the current structure of the book fair, the existing defects were identified.Finally, the defects in the current structure were identified, which by eliminating them, the book fair is prepared to face environmental challenges and achieve viability.It seams this study has evaluated the structure of Tehran International Book Fair from the perspective of viability for the first time. The results of this research can be used by managers for coordination, planning, organization and control.

    Keywords: Viable systems model, organizational cybernetics, systems approach, organizational structure, Tehran International Book Fair
  • Elham Abedi, Sepideh Fahimifar *, Maryam Sarrafzadeh Pages 95-116
    Objective

    The purpose of this study is to identify financing strategies in Tehran central library of public universities.

    Methods

    This study in terms of implementation is library then survey, and data collection tools are study texts then a researcher made questionnaire. First, the current status of libraries in terms of funding from the heads or deputies or their representatives point of view is discussed. Then the questionnaires were distributed among the managers and librarians to inform us about their viewpoint about financing strategies. To measure the current situation the study population consisted of all managers and heads of 11 academic universities and the attitude assessment was in a census method. A total of 156 librarians responded to the questionnaires. The analysis of the findings of this study has been done through SPSS.

    Findings

    The findings of the study show that the current strategies used to finance in the central libraries of academic universities of Tehran are not appropriate to the current situation. Besides, it was founded that there is a significant relationship between the main variables of the research, namely financing strategies, and its dimensions, and income-generating activities, financing methods, and training in the financing, respectively, have the greatest impact on financing strategies in university central libraries.

    Originality

    This study for the first time examines the approach of financing in Tehran public university libraries in addition, using the perspectives of managers and librarians, offers some guidelines for financing in academic libraries.

    Keywords: Budget, Finance, Monetization, University libraries, Tehran
  • Mitra Dilmaghani *, Majid Ramezan, Mahnaz Forghani Pages 117-134
    Objective

    Today, tendency towards the use of information technology and information systems among the social networks users is increasing. One of the most important of these technologies is social networks. Users’ trust on these networks, impacts on their intention to use this type of technology. The purpose of this paper is to examine the impact of electronic trust on the tendency to use the WhatsApp network among the users of this network in Tehran.

    Methodology

    The present research method is applied, descriptive-survey in terms of data collection method, correlation between variables and cross-sectional research. The statistical sample for unlimited population according to Morgan table includes 384 WhatsApp’s users in Tehran.

    Findings

    Findings show that the dimensions of electronic trust, including perceived information quality, security and privacy impact on the tendency to use WhatsApp network and among them, the security perceived by networks users is the most important and privacy is the least important.

    Keywords: Electronic trust, Perceived Security, Perceived privacy Social network, Whats App