فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز سهیلی، آذین حمیدی، علی اکبر خاصه* صفحات 1-20
    مقدمه و هدف

    سرقت علمی، عبارت است از کپی کردن کلمات، متون، تصاویر و مانند آن و استفاده از اندیشه های دیگران به عنوان اندیشه خود است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان عوامل مختلف بر تمایل دانشجویان دکتری دانشگاه بوعلی همدان به سرقت علمی است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دکتری دانشگاه بوعلی همدان تشکیل می دهند که براساس فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 263 نفر به دست آمد. جهت گردآوری داده ها از پنج پرسشنامه استفاده شد. پایایی این پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 948/0، 955/0، 968/0، 986/0 و 975/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، از مدلیابی معادلات ساختاری در نرم افزار وارپ پی ال اس 7 استفاده گردید.

    یافته ها

     نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که متغیرهای درک سرقت علمی، نگرش به سرقت علمی و ارزش های شخصی، بر میزان سرقت علمی دانشجویان تاثیر منفی و معنی داری دارند. همچنین، متغیر محق پنداری تحصیلی بر میزان سرقت علمی دانشجویان تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد دانش، درک و آگاهی دانشجویان از سرقت علمی و مصادیق آن، سیاست ها و مجازات قانونی در این زمینه در سطح پایینی قرار دارد که لازم است مسیولان و مدیران دانشگاه ها در راستای آگاه سازی و آشنایی بیشتر دانشجویان و عواقب این کار اقدامات لازم را انجام دهند و با برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی میزان سرقت علمی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سرقت علمی، اخلاق پژوهش، بدرفتاری دانشگاهی، ارزش های شخصیتی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
  • کتایون نصیری نیا، جواد عباس پور*، مجید نبوی صفحات 21-48
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناخت دیدگاه مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی زیر نظر دو وزارت خانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیرامون دسترسی کاربران به پایان-نامه ها است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش از نوع پیمایش توصیفی است. جامعه پژوهش شامل تمامی مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی زیر نظر دو وزارت خانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود. با توجه به شمار محدود اعضای جامعه، در این پژوهش از نمونه گیری استفاده نشده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که به طور کلی مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها دیدگاه های متفاوتی در مورد دسترسی به پایان نامه ها دارند. دیدگاه مدیران در مورد سطوح دسترسی به پایان نامه برای کاربران داخل و خارج دانشگاه متفاوت بود به طوری که در مورد کاربران داخل دانشگاه آنان بیشتر با دسترسی به متن کامل و در مورد کاربران خارج از دانشگاه نیز بیشتر با دسترسی به اطلاعات کتابشناختی موافق هستند. همچنین آنان با دسترسی بخش هایی از پایان نامه ها (نه متن کامل) در هردو شکل چاپی و الکترونیکی و در قبال پرداخت هزینه موافق ترند. مدیران مورد بررسی از میان قالب های گوناگون نسخه الکترونیک با قالب «پی.دی.اف.» موافق بودند.

    اصالت

    علیرغم اهمیت شناخت نگرش مدیران کتابخانه ها نسبت به تعیین خط مشی و سیاست دسترس پذیر نمودن پایان نامه ها برای کاربران کتابخانه، تا کنون این مهم بررسی نشده است. در این مقاله به این مهم پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پایان نامه، دسترسی، کتابخانه دانشگاهی، سیاست کتابخانه، مدیران کتابخانه
  • محمدصادق افراسیابی*، حسن بشیر، مسعود کوثری، حسین ابراهیم آبادی صفحات 49-62
    هدف

    یکی از ویژگی‏های جامعه شبکه‏ای، گسترش شبکه‏های «اجتماعی و پیام‏رسان» و از جمله کارکردهای این شبکه‏ها، مدیریت اطلاعات و دانش است. مقاله  حاضر قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که دانشجویان دانشگاه‏های ممتاز شهر تهران به عنوان نخبگان جامعه تا چه اندازه توانسته‏اند از شبکه‏های یاد‏ شده برای  مدیریت دانش استفاده کنند؟

    روش پژوهش

     از روش پیمایشی با نمونه گیری تصادفی در میان دانشجویان 7 دانشگاه ممتاز تهران بر اساس رتبه بندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام برای ارایه توصیفی از وضعیت فعلی استفاده شده است. برای تحلیل عمیق‏تر یافته‏ها و ارایه راهبردهایی از جنس سیاستگذاری از مصاحبه عمیق استفاده شده است.  

    یافته ها

     در حالی که 50.1 درصد دانشجویان معتقدند شبکه‏های مذکور به بخش از زندگی روزمره ایشان تبدیل شده است، اکثریت دانشجویان، صرفا مصرف‏کننده محتوا با اولویت محتوای سیاسی هستند. بیشترین محتوای مرتبط با دروس، صرفا دنبال کردن اخبار کلاس‏هاست. بر اساس شاخص‏های تعیین شده برای سنجش میزان استفاده دانشجویان از این شبکه‏ها برای مدیریت دانش، 7 درصد دانشجویان به هیچ وجه از شبکه‏ های یاد شده برای مدیریت دانش استفاده نمی کنند. 49 درصد در مقادیر کم و خیلی کم، 15.5 درصد در مقادیر خیلی زیاد و زیاد و 28.4 درصد تا حدودی از شبکه‏ های مذکور برای مدیریت دانش استفاده می کنند. در ادامه پژوهش راهبردهایی از جنس سیاستگذاری برای اصلاح الگوی استفاده از این شبکه‏ ها پیشنهاد شده است.‏

    نتیجه گیری

    شبکه‏های اجتماعی از ظرفیتی بسیار مهم برای مدیریت دانش برخوردار هستند و اساسا مفهوم شبکه ‏های اجتماعی و مدیریت دانش به دلیل ناشی شدن هر دو مفهوم از انقلاب اطلاعاتی، توسعه جوامع اطلاعاتی و در نهایت شکل ‏گیری و توسعه شبکه ‏های اجتماعی دارای پیوندی اجتناب‏ناپذیر با یکدیگر هستند. یافته ها نشان داد که در سطح 7 دانشگاه ممتاز شهر تهران هنوز استفاده از شبکه ‏های اجتماعی برای مدیریت دانش در سطح مطلوبی نیست؛ اما تنها 7 درصد دانشجویان از هیچ یک از گویه‏ های مرتبط با مدیریت دانش شامل اخذ مشاوره‏ های علمی و پژوهشی از استادان، استفاده از ظرفیت کار تیمی برای فعالیت‏های علمی و...، استفاده نکرده ‏اند. 

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مدیریت دانش، دانشجویان، دانشگاه های تهران، سیاستگذاری
  • نیکو بهارزاده، نادر نقشینه*، سپیده فهیمی فر صفحات 63-100
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مخزن سازمانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تاکید بر شناسایی عوامل پیش برنده است.

    روش

    این پژوهش ‏با استفاده از روش فراترکیب انجام شده است. جامعه آماری اول پژوهش کلیه اسناد مکتوب مربوط به مخزن سازمانی شامل 40 مقاله و اثر بر مبنای معیارهای معتبر از بین 175 مقاله و اثر انتخاب و تحلیل شد. جامعه آماری دوم شامل خبرگان حوزه فناوری اطلاعات، مخزن سازمانی، مدیریت دانش و... بودند که در نهایت 15 نفر تعیین شدند.

    یافته ها

    با کاربرد مراحل هفتگانه فراترکیب، الگوی مفهومی در شش لایه ‏مفهومی، مقوله ای و کدها به دست امد. در هر یک از لایه ها مفاهیم و موضوعاتی گنجانده شد که در نهایت 29 مقاله شناسایی شد. جهت اعتباریابی کیفی الگوی به دست آمده بر اساس نظرات خبرگان در قالب گروه های کانونی اخذ شد و الگوی مفهومی مورد تایید خبرگان پژوهش قرار گرفت. با توجه به یافته های حاصل از اجرای فرایند فراترکیب در شناسایی ابعاد و مقوله های پیاده سازی مخزن سازمانی که می تواند مبنایی برای پژوهش های آتی در جهت نحوه پیاده سازی مخزن سازمانی در راستای سیاست های اجرایی برای مسیولان و تصمیم گیران در سازمان ها و نهادهای ذی نقش دولتی قرار گیرد در قالب الگویی مفهومی که به تایید و توافق بالای خبرگان رسید، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدل، مخزن سازمانی، مناطق نفت خیز جنوب، عوامل، پیش برنده
  • زهرا نیکدل، نجلا حریری*، فهیمه باب الحوائجی صفحات 101-122
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شاخص های الگوی اطلاع رسانی مخاطرات طبیعی شهری بر اساس تحلیل فراترکیبی به منظور ایجاد الگو صورت پذیرفته است.

    روش شناسی

     در مرحله اول از روش فراترکیب استفاده شد. از 337 سند مرتبط با موضوع پژوهش، درنهایت 140 سند مورد تحلیل قرار گرفت. برای بررسی و اصلاح مولفه های به دست آمده در طی فراترکیب از روش کیفی (با رویکرد دلفی) که با استفاده از نظرسنجی از خبرگان، با ابزار پرسشنامه انجام شده است. بدین ترتیب روش پژوهش حاضر، آمیخته از نوع چند زاویه نگری است.

    یافته ها

     پژوهش در سه قسمت (اطلاع رسانان با 50 شاخص، ابزارها و رسانه ها با 66 شاخص، محتوای پیام اطلاع دهی با 78 شاخص) مورد بررسی قرار گرفته است ، سازمانهای حاکمیت محلی با استفاده از جامعه مدنی و بخش خصوصی در اجرای سیاستگزاریها نقش موثری دارند.تعداد زیادی از ابزارهای مختلف اطلاع رسانی برای زمان بحران و پس از بحران مناسب دیده نشده اند و تعیین پیامهای اطلاع دهی استاندارد و مناسب جامعه نقش موثری در اطلاع رسانی مخاطرات دارد.

    اصالت اثر

    این پژوهش برای نخستین بار به شناسایی شاخصهای اطلاع رسانی مخاطرات طبیعی در ایران را مورد بررسی قرار داده است.و بعلاوه با تعریف شاخصه های اطلاع رسانان ، ابزارها و رسانه ها ، محتوای پیام اطلاع دهی در سه موقعیت بحران همانند نقشه راه اطلاع رسانی با تعیین سهم اطلاع رسانان و ابزارهای مناسب و محتوای پیام استاندارد موثر ترین شیوه اطاع رسانی مخاطرات را برای مسیولین در سه موقعیت بحران (پیش از بحران ، حین بحران ، پس از بحران) ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، مخاطرات طبیعی، پیش از بحران، حین بحران، پس از بحران
  • علی بیرانوند، محمدابراهیم سمیع، رضا اکبرنژاد*، زهرا جمال زاده صفحات 123-155
    هدف

    ایاین تحقیق به شناسایی ابعادو شاخص های مدیریت دانش شخصی و ارایه مدل ساختاری- تفسیری شاخص های موثر بر مدیریت دانش شخصی در سازمان آب منظقه ای فارس پرداخته است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ نوع و هدف، کاربردی و از جنبه روش جمع آوری داده ها، توصیفی- تحلیلی می باشد که با رویکرد کمی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست و ماتریس عوامل می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان سازمان آب منطقه ای فارس در سال 1400(350 نفر) می باشند که با روش نمونه گیری هدفمند، 25 نفر از خبرگان مدیریت دانش به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب گردید.

    یافته ها

    بر اساس مدل قدرت نفوذ و میزان وابستگی شناسایی شده در بین شاخص های مورد مطالعه در این تحقیق، شاخص های "فعالیت های علمی جهت دستیابی به راه حل برای مسایل یا مشکلات خاص در حوزه علمی"، " فعالیت های علمی جهت ابداع روش های آزمایشگاهی جدید"،" ثبت اختراع یا اکتشاف علمی بر اساس فعالیت های علمی"، " ذخیره و طبقه بندی فایل ها و پوشه های مهم و مورد نیاز"، " انتشار کتاب (تالیف)" و " انتشار مقاله علمی پژوهشی" تاثیرگذارترین شاخص های مدیریت دانش شخصی در بین کارکنان سازمان آب منطقه ای فارس به شمار می روند.

    اصالت اثر

     شناسایی مدل قدرت نفوذ و میزان وابستگی شاخص های مدیریت دانش ضمنی باعث می شود تا سازمان ها نقاط قوت و ضعف خود را برای بهبود جریان دانش در درون و بیرون سازمان خود شناسایی کنند. این تحقیق برای اولین بار در سازمان آب منطقه ای فارس انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش شخصی، ابعاد و شاخص ها، مدل ساختاری- تفسیری، سازمان آب منطقه ای فارس
|
  • Faramarz Soheili, Azin Hamidi, AliAkbar Khasseh * Pages 1-20
    Purpose

    Plagiarism is copying words, texts, images, and the like, and using the thoughts of others as one's own. The purpose of this study is to determine the extent of various factors on the tendency to plagiarism among Ph.D. students of Bu-Ali University.

    Method

    The method of the present research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. The statistical population of this study consists of all Ph.D. students of Bu-Ali University. The total number of students at Bu-Ali University is equal to 832 students, which according to Cochran's formula, the sample size was equal to 263 people. Five questionnaires were used to collect data. The reliability of these questionnaires through Cronbach's alpha was equal to 0.948, 0.955, 0.968, 986, and 0.975 respectively. In order to test research hypotheses, structural equation modeling in Warp PLS7 software was used.

    Findings

    The results of data analysis showed that the variables of perception of plagiarism, attitude to plagiarism and personal harassment have a negative and significant effect on the rate of plagiarism of students. Also, the variable of academic jurisprudence has a positive and significant effect on the rate of plagiarism of students.

    Conclusion

    It seems that students' knowledge, understanding and awareness of plagiarism and its examples, policies and legal punishment in this field are at a low level. That the officials and administrators of the universities take the necessary measures in order to make the students more aware and familiar with the consequences of this work.

    Keywords: Plagiarism, Research Ethics, academic dishonesty, Personal values, Bu-Ali Sina University of Hamedan
  • Katayoun Nasirinia, Javad Abbaspour *, Majid Nabavi Pages 21-48
    Objective

    The purpose of the present study is to identify the viewpoints of central libraries'' managers of governmental universities which are supervised by two ministries of Science, Research and Technology and Health and Medical Education regarding users'' access to dissertations.

    Methodology

    As a descriptive survey, all Managers of the central libraries of governmental universities which are supervised by two ministries of Science, Research and Technology and Health and Medical Education were participated in the study. Considering limited number of population members, sampling was not used in this study. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire.

    Findings

    The findings showed that central libraries'' managers of the universities have different viewpoints on access to dissertations. The managers'' points of view about the levels of access to the dissertation are different for users within or outside the university campus, so that they think that it''s better users have access to the full text within the university, and they have access to only bibliographic information outside the university. In addition, they agree with accessing to parts of the dissertations (not full text) in both printed and/or electronic version on charge. Managers were agreed with "PDF" format among different electronic versions.

    Originality

    Despite the importance of recognizing the attitude of library managers towards determining the policy of making dissertations available to library users, this issue has not been studied till now. This article addresses this important issue.

    Keywords: dissertation, Access, academic library, library policy, library managers
  • MohammadSadegh Afrasiabi *, Hasan Bashir, Masoud Kosari, Hossain Ebrahimabadi Pages 49-62

    One of the characteristics of the networking community is the development of 'social and messenger' networks, including the functions of these networks, knowledge and information management. The present article aims to answer the question of how well the students of Tehran's top universities as community elites have been able to use the aforementioned networks for this purpose. Abroad, which has focused on the extent of online student interest in knowledge management, has focused on how students from top universities in Tehran use these networks.A random sampling method was used among the students of Tehran University of Excellence based on the ranking of the Islamic World Science Citation Database to provide a description of the current situation. In-depth interviews were used to delve deeper into the findings and provide policy-making strategies.While 50.5% of students believe that these networks have become part of their daily lives, the majority of students are simply content consumers with political content preferences. Most content related to the lessons is simply following the news of the classes. According to indicators set to measure the extent to which students use these networks for knowledge management, 5% of students do not use these networks for knowledge management at all. 3% use low and very small amounts, 15.5% use very high and 28.4% use some of these networks for knowledge management. Policy research strategies for modifying the pattern of use of these networks are suggested below.

    Keywords: social networks, Knowledge Management, students, Tehran Universities, Policy making
  • Nikoo Baharzadeh, Nader Naghshine *, Sepide Fahimifar Pages 63-100

    Organizational repository can be the bedrock of knowledge-based activities in organizations, especially project-based organizations. The oil-rich regions of the south, as one of the project-oriented and influential companies in the country's oil industry, have an important role in the economic development of the country, which has managers and specialized staff at the micro and macro levels of the organization. The present study aimed to design an organizational reservoir model in the National Company of Southern Oilfields with emphasis on identifying the driving factors using the meta-combined method. The first statistical population of the study was all written documents related to the organizational repository including 40 articles and works based on valid criteria from among 175 articles and works were selected and analyzed. The second statistical population included experts in the field of information technology, organizational repository, knowledge management, etc., who were eventually selected as 15 people and due to the conditions and limitations of the Corona pandemic, remotely compared to the presentation. Comments and suggestions were taken. Using the seven steps of meta-combination, a conceptual pattern was obtained in six conceptual layers, categories and codes. In each layer, concepts and topics were included, and finally 29 articles were identified. For qualitative validation, the obtained model was obtained based on the opinions of experts in the form of focus groups and the conceptual model was approved by the research experts. According to the findings of the implementation of the meta-integration process in identifying the dimensions and categories of

    Keywords: model, Organizational Reservoir, Southern Oilfields, Factors, Developer
  • Zahra Nikdel, Nadjla Hariri *, Fahimeh Babalhavaeji Pages 101-122
    Objective

    The present study was conducted to identify the indicators of the urban natural hazards information model based on meta-combination analysis in order to create a model.

    Methodology

    In the first stage, the meta-combined method was used. Out of 337 documents related to the research topic, 140 documents were analyzed. To examine and modify the components obtained during the trans-combination of qualitative method (with Delphi approach) which has been done by using a survey of experts with a questionnaire. Thus, the method of the present study is a mixture of polynomials

    Findings

    The research was reviewed in three parts (informants with 50 indicators, tools and media with 66 indicators, content of information messages with 78 indicators), local government organizations using civil society and the private sector in implementing policies They play an effective role. A large number of different information tools have not been seen as appropriate for the time of crisis and after the crisis, and determining standard and appropriate information messages to the community has an effective role in informing about risks.

    Originality

     This study has for the first time examined the identification of natural hazard information indicators in Iran. In addition, by defining the characteristics of informants, tools and media, the content of the information message in three crisis situations such as the information roadmap By determining the share of informants and appropriate tools and the content of the standard message, provides the most effective way of reporting risks to officials in three crisis situations

    Keywords: Information, Natural Hazards, Before the crisis, During the crisis. After the crisis
  • Ali Biranvand, MohammadEbrahim Samie, Reza Akbarnejad *, Zahra Jamalzadeh Pages 123-155
    Objective

    This research identified dimensions and Indicators of personal knowledge management and presented an Interpretative Structural Model of Indicators affecting personal knowledge management in the Regional Water Company of Fars.

    Methodology

    This study is practical in terms of type and purpose and descriptive-analytical in terms of data collection method, which has been done with a quantitative approach. Data collection tools are checklists and factor matrices. The statistical population of this study includes all employees of Regional Water Company of Fars in 1400 (350 people). That by Using of purposive sampling method, 25 knowledge management experts were selected as the statistical sample of the research.

    Findings

    According to Penetration power model and the degree of dependence identified among the Indicators studied in this study, Indicators of "scientific activities to achieve solutions to specific issues or problems in the Scientific field ", "Scientific activities for inventing new laboratory methods", "Patent or scientific discovery based on scientific activities", "Storage and classification of important and required files and folders", "Book Publishing (Compilation)", and "Publication of a scientific research article" are the most effective indicators of personal knowledge management among the employees of Regional Water Company of Fars.

    Originality

     Identifying the Penetration power model and the degree of dependence of indicators of tacit knowledge management causes organizations to identify their strengths and weaknesses to improve the flow of knowledge in inside and outside of their organization. This research is conducted for the first time in Regional Water Company of Fars.

    Keywords: Knowledge Management, Personal Knowledge Management, dimensions, indicators. Interpretative Structural Model, Regional Water Company of Fars