فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صالح کرامت*، بنیامین ترابی، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی صفحات 175-191
    برنج در رژیم غذایی مردم ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برای تامین نیاز کشور لازم است تولید این محصول افزایش یابد که با توجه به محدودیت سطح زیر کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح روش مناسب تری است. یکی از بهترین راه ها برای افزایش تولید، کاهش خلاء عملکرد می باشد. مطالعه حاضر با هدف برآورد خلاء عملکرد برنج در کشور در سال 1395 طراحی و اجرا شد. در این مطالعه، با استفاده از پروتکل اطلس جهانی خلاء عملکرد، مناطق اقلیمی و ایستگاه های هواشناسی مرجع تولید برنج در ایران تعیین شدند. ابتدا عملکرد واقعی برنج از آمارنامه کشاورزی کشور استخراج و سپس عملکرد پتانسیل در مناطق اصلی تولید این محصول با استفاده از مدل شبیه سازی SSM-iCrop2 و داده های مربوط به آب و هوا، مدیریت و خاک برآورد شد. خلاء عملکرد از اختلاف بین عملکرد واقعی کشاورزان و عملکرد پتانسیل محاسبه شد. مقدار عملکرد واقعی برنج در مناطق اقلیمی اصلی تولید این محصول در کشور از 5/3 تا 2/5 تن در هکتار و عملکرد پتانسیل شبیه سازی شده از 3/6 تا 5/9 تن در هکتار برآورد شد. بنابراین میزان خلاء عملکرد از 1/2 تا 1/5 تن در هکتار متغیر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در صورت کاهش خلاء عملکرد برنج، میزان تولید این محصول را می توان از 2 میلیون و 440 هزار تن به 4 میلیون و 103 هزار تن افزایش داد و بنابراین به خودکفایی در تامین برنج کشور دست یافت.
    کلیدواژگان: عملکرد پتانسیل، عملکرد واقعی، شبیه سازی
  • سحر صالحی، بابک عبدالهی مندولکانی*، هادی علی پور، کامران مرادی گنگچین صفحات 193-204
    از استراتژی های گیاهان در مقابله با تنش ها، به ویژه تنش‏های مربوط به کمبود ریزمغذی‏ها، استفاده از سیستم دفاعی آنتی اکسیدان های آنزیمی است. به منظور بررسی اثر تنش کمبود روی بر بیان ژن های کدکننده آنزیم های کربنیک آنهیدراز (CAN)، پراکسیداز (PRX) و گلوتاتیون اس- ترانسفراز (GST) در ارقام روی- کارا (هامون) و روی- ناکارا (هیرمند) گندم نان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. ارقام در شرایط کمبود روی (صفر) و کفایت آن (5 میلی گرم روی در کیلوگرم خاک) کشت و بیان نسبی این ژن‏ها در ریشه و برگ در دو مرحله رشدی شامل یک ماه بعد از جوانه زنی (رویشی) و 30 درصد سنبله دهی (زایشی) با روش Real time PCR اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان افزایش بیان ژن کربنیک آنهیدراز (211 برابر شاهد) در مرحله زایشی در ریشه رقم روی- کارای هامون مشاهده شد. این ژن در برگ نیز در مرحله زایشی بیان نسبی بالایی در هر دو رقم نشان داد. بیش ترین میزان افزایش بیان ژن های پراکسیداز (187 برابر شاهد) و گلوتاتیون اس- ترنسفراز (230 برابر شاهد) در برگ رقم روی- ناکارا (هیرمند) در مرحله زایشی مشاهده شد. به طور کلی بیان هر سه ژن در ریشه رقم روی- کارا (هامون) در مرحله زایشی بیش تر از رقم روی- ناکارا (هیرمند) بود. البته بیان ژن کربنیک آنهیدراز در برگ رقم روی- کارا نیز به طور معنی داری بیش تر از رقم روی- ناکارا بود. نتایج این آزمایش نشان داد که در مرحله زایشی، ژنوتیپ های روی- کارای گندم نان با افزایش بیش تر بیان این ژن ها در ریشه، به طور موثرتری می توانند نسبت به ژنوتیپ های روی- ناکارا در برابر آسیب های حاصل از تنش تحت شرایط کمبود روی مقابله کنند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، ارقام روی- کارا، ارقام روی- ناکارا، Real Time PCR
  • فاطمه طولابی، حمیدرضا عیسوند*، داریوش گودرزی صفحات 205-224

    در بخش هایی از ایران کمبود رطوبت و تنش خشکی در مراحل پایانی رشد گندم، سبب کاهش عملکرد آن می شود. استفاده از برخی تیمارهای کودی می تواند به کاهش آسیب های ناشی از این تنش کمک کند. به منظور بررسی اثرات کود ورمی کمپوست و محلول پاشی عنصر روی بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی گندم نان (رقم چمران2) تحت شرایط تنش محدودیت رطوبت انتهای فصل، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان طی سال زراعی 98-1397 انجام شد. عامل اصلی شامل تنش محدودیت رطوبت در دو سطح (آبیاری کامل تا انتهای فصل رشد و قطع آبیاری از ابتدای مرحله پر شدن دانه) و عامل فرعی شامل ترکیب فاکتوریل دو فاکتور یعنی ورمی کمپوست در دو سطح (عدم کاربرد و کاربرد ورمی کمپوست به میزان پنج تن در هکتار) و محلول پاشی عنصر روی در دو سطح (محلول پاشی با آب خالص و محلول پاشی سه در هزار سولفات روی معادل 36/0 گرم در متر مربع) بودند. نتایج نشان داد که تنش رطوبتی باعث کاهش معنی دار وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت و افزایش عدد فالینگ شد. اثر متقابل سه گانه تنش رطوبتی، ورمی کمپوست و کاربرد روی بر درصد پروتیین و رسوب زلنی معنی دار بود. ورمی کمپوست سبب افزایش عملکرد دانه، عملکرد زیستی، شاخص برداشت، درصد پروتیین و رسوب زلنی و کمیت و کیفیت گندم به ویژه تحت شرایط عدم تنش رطوبتی شد. محلول پاشی روی نیز به طور معنی داری عملکرد دانه، عملکرد زیستی، محتوای روی دانه، درصد پروتیین و رسوب زلنی را افزایش داد. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد تلفیقی و نیز جداگانه ورمی کمپوست و محلول پاشی روی موجب کاهش خسارت کمبود رطوبت بر عملکرد کمی و کیفی گندم شد و بنابراین، کاربرد آن ها به عنوان یک راهکار مناسب در منطقه خرم آباد به ویژه تحت شرایط محدودیت رطوبت آخر فصل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رسوب زلنی، تنش خشکی، کود آلی، تغذیه برگی، رقم چمران 2
  • محمدعلی آقاجانی*، حسین براری، حسین کربلایی خیاوی صفحات 225-242

    بیماری بادزدگی فوزاریومی سنبله یکی از مهم ترین بیماری های گندم و یکی از بیماری های بسیار پراهمیت برای پیش آگاهی محسوب می شود. تحقیق حاضر به منظور تعیین ارتباط آماری میان وقوع بیماری و متغیرهای آب و هوایی و زراعی به مدت سه سال (سال های زراعی 95-94، 96-95 و 97-96) در استان های گلستان، مازندران و اردبیل انجام شد. بدین منظور، در مزارع گندم موجود در اطراف ایستگاه های هواشناسی، مشخصات زراعی و شدت بیماری یادداشت برداری شد. تعداد نه داده آب و هوایی روزانه به 30 متغیر دوره ای تبدیل شد. تلفیق تاریخ های شروع مرحله گلدهی و طول این دوره در سال ها و مناطق مختلف نیز به صورت 11 متغیر تقویم زمانی و آب و هوایی محاسبه شد و در تحلیل های آماری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمون همبستگی متغیرهای یادشده با بیماری نشان داد که بهترین پنجره زمانی برای پیش آگاهی بیماری، B020 (20 روز قبل از گلدهی) بود و متغیرهای میانگین دمای بیشینه، تعداد روزهای بارانی، تعداد روزهای خشک، میانگین نسبت ویژه دمایی مرطوب و تعداد روزهای بارانی با رطوبت نسبی بالاتر از 80 درصد، بالاترین همبستگی را با بیماری داشتند. نتایج تجزیه رگرسیون لجستیک و تابع تشخیص برای متغیرهای منتخب به صورت مستقل، دوتایی و سه‎ تایی نشان داد که بهترین متغیر پیشگو به صورت مستقل، میانگین دمای بیشینه بود. بهترین ترکیب دوتایی از متغیرهای پیشگو نیز با استفاده از متغیرهای میانگین دمای بیشینه و تعداد روزهای بارانی با رطوبت نسبی بالاتر از 80 درصد به دست آمد و افزودن متغیر میانگین نسبت ویژه دمایی مرطوب به این دو متغیر، افزایش معنی داری در کارایی پیش بینی مدل ایجاد نکرد. بنابراین دو متغیر میانگین دمای بیشینه و تعداد روزهای بارانی با رطوبت نسبی بالاتر از 80 درصد در پنجره 20 روزه قبل از گلدهی، به عنوان بهترین مدل برای پیش بینی بیماری بادزدگی فوزاریومی سنبله گندم معرفی شدند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، وقوع بیماری، Fusarium graminearum
  • سرور ارژنگ، رضا درویش زاده*، هادی علی پور صفحات 243-266
    ذرت به عنوان یکی از محصولات غذایی اصلی و علوفه ای، علاوه بر دارا بودن عملکرد دانه و زیستی بالا، از اهمیت ویژه ای در تامین کربوهیدرات، روغن خوراکی و انرژی تجدیدپذیر برخوردار است که در طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی کشت می شود و نسبتا به شوری حساس است. تولید گیاهان متحمل به تنش شوری جهت پاسخ به تقاضای روزافزون مواد غذایی از طریق کشاورزی پایدار امری اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 86 لاین ذرت با استفاده از صفات مورفولوژیک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، تحت شرایط نرمال و تنش شوری سدیم کلراید در سطح شوری dS/m 8 در شرایط گلدانی بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری منجر به کاهش معنی دار میانگین صفات عملکرد دانه، طول، عرض و سطح برگ پرچم، ارتفاع بلال اصلی، زاویه برگ، قطر ساقه، نسبت پتاسیم به سدیم، محتوای نسبی آب برگ و تعداد ردیف دانه بلال شد. در مقابل، تنش شوری سبب افزایش بسیار معنی دار میانگین صفات روز تا ظهور گل تاجی و روز تا ظهور کاکل نسبت به شرایط نرمال شد. عملکرد دانه همبستگی مثبت بسیار بالایی در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری با صفات عملکرد بیوماس، تعداد دانه در ردیف، طول و قطر بلال، عمق دانه و وزن چوب بلال داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام به کمک آماره Cp مالوس و تجزیه علیت نشان داد که تحت شرایط نرمال، صفات تعداد دانه در ردیف، وزن صد دانه، عرض دانه و تعداد کل برگ، و تحت شرایط تنش شوری، صفات تعداد دانه در ردیف، عمق دانه، وزن چوب بلال و قطر بلال، مهم ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه بودند. میزان اشتراک بالای این صفات در تحلیل عاملی، در راستای تایید این نتایج بود. در روش تحلیل عاملی، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل موازی و معیار ساختار بسیار ساده (VSS)، تعداد چهار عامل پنهانی در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری تعیین شد که به ترتیب 60 و 65 درصد از تنوع کل لاین های ذرت را توجیه کردند. تجزیه خوشه ای به روش حداقل واریانس وارد با در نظر گرفتن تعداد سه خوشه به عنوان تعداد بهینه خوشه ها بر اساس روش های آرنج، سیلویت و آماره Gap در هر یک از شرایط نرمال و تنش شوری انجام گرفت. بر اساس مقایسه میانگین خوشه ها تحت شرایط تنش شوری و نیز به کمک بای پلات به دست آمده از تجزیه به مولفه های اصلی، می توان والدین مناسب را از بین لاین های موجود در خوشه های اول و سوم انتخاب و از تلاقی های هدفمند بین آن ها از پدیده هایی همچون هتروزیس و تفکیک متجاوز استفاده و به هیبریدهای ذرت متحمل به تنش شوری و ویژگی های مهم زراعی اصلاح شده دست یافت.
    کلیدواژگان: آماره Gap، تجزیه علیت، تجزیه های چند متغیره، تنش NaCl، صفات مورفولوژیک
  • محمدصادق حسینی، خداداد مصطفوی*، محمدرضا شیری، عبدالله محمدی، سید مهدی میری صفحات 269-280

    اطلاعات جامع در مورد مبنای ژنتیکی وراثت برای برنامه های اصلاحی از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر به صورت تلاقی دای آلل با استفاده از نه لاین برگزیده ذرت زودرس انجام شد. تعداد 36 هیبرید حاصل از تلاقی های دای آلل یک طرفه طی دو سال زراعی 1399 و 1400 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، کشت و از نظر صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، درصد رطوبت دانه و درصد چوب بلال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب، تفاوت معنی داری را در سطوح احتمال یک و پنج درصد میان تلاقی ها از نظر تمامی صفات مورد بررسی نشان داد. تجزیه دای آلل به روش چهارم گریفینگ نشان داد که در کنترل وراثت صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته و ارتفاع بلال، ژن هایی با آثار افزایشی و غیر افزایشی دخالت داشتند، در حالی که در وارثت صفات وزن هزار دانه، درصد رطوبت دانه و درصد چوب بلال، فقط ژن های با اثر افزایشی نقش داشتند. برآورد نسبت بیکر نیز نشان داد که اثر افزایشی ژن ها نقش بیش تری در کنترل صفات وزن هزار دانه، درصد چوب بلال، ارتفاع بوته، درصد رطوبت دانه، ارتفاع بلال و عملکرد دانه داشت. مطلوب ترین ترکیب شونده های عمومی برای عملکرد دانه، دو لاین NK79 و KE 77008/1 بودند، در حالی که ترکیب پذیری خصوصی هیبریدهای KE 77005/2×K 1263/1 و KE 76009/311×K 1264/5-1 برای عملکرد دانه مثبت و معنی دار بود. نتایج به دست آمده از ترکییب پذیری عمومی و خصوصی نشان داد که استفاده از لاین ها مورد مطالعه در برنامه های به نژادی برای اصلاح عملکرد دانه می تواند امیدبخش باشد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تنوع ژنتیکی، عملکرد دانه
|
  • Saleh Keramat *, Benyamin Torabi, Afshin Soltani, Ebrahim Zeinali Pages 175-191
    Rice has a special role in the diet of Iranians. To meet the needs of the country, it is necessary to increase the production of this crop. Therefore, due to the limited cultivation area, increasing yield per unit area is a more appropriate method. One of the best methods to increase production is to reduce the yield gap. The present study was designed and conducted to estimate the rice yield gap in Iran in 2016. In this study, the climatic zones and reference weather stations of rice production in Iran were determined using the global yield gap atlas (GYGA) protocol. First, the actual yield of rice was extracted from the Iranian agricultural statistics. Then, potential yield in the main production areas of rice was estimated using the SSM-iCrop2 simulation model and management, soil and climatic data. Yield gap was calculated from the difference between the actual yield of farmers and potential yield. The actual yield of rice in the main climatic regions of this crop in Iran was estimated from 3.5 to 5.2 ton.ha-1 and the simulated potential yield from 6.3 to 9.5 ton.ha-1. Therefore, the yield gap varied from 2.1 to 5.1 ton.ha-1. The results of this study showed that if the yield gap of rice is reduced, its production can be increased from 2,440,000 tons to 4,103,000 tons and achieve the self-sufficiency in rice supply in the country.
    Keywords: Actual yield, Potential yield, Simulation
  • Sahar Salehi, Babak Abdollahi Mandoulakani *, Hadi Alipour, Kamran Moradi Gangachin Pages 193-204
    One of the plant strategies against stresses, especially micronutrient deficiencies, is the use of enzymatic antioxidant defense system. To investigate the effect of Zn deficiency on the genes expression of carbonic anhydrase (CAN), peroxidase (PRX) and glutathione S-transferase (GST) enzymes in Zn-efficient (Hamun) and -inefficient (Hirmand) bread wheat cultivars, a factorial experiment was carried out in completely randomized design (CRD) with three replications in greenhouse. The cultivars were grown in Zn deficient (zero) and adequacy (5 mg Zinc per kg soil) conditions and relative expression of the studied genes was measured using real time PCR technique in root and leaf of the cultivars at two growth stages, one month after germination (vegetative stage) and 30 % of flowering (reproductive stage). The results revealed the highest increase in CAN  (211 fold) expression in the root of Zn-efficient (Hamoon) cultivar in the reproductive stage. A realtively high expression of this gene was observed in the leaf of both cultivars in the reproductive stage. The highest increase in PRX (187 fold) and GST (230 fold)  expression was observed in the leaf of Zn-inefficient (Hirmand) cultivar at the reproductive stage. Generally, the expression of all three studied genes in the root of Zn-efficient (Hamoon) cultivar in the reproductive stage was higher than those of Zn-inefficient (Hirmand) cultivar. Also, the CAN expression in the leaf of Zn-efficient cultivar was significantly higher than that of Zn-inefficient cultivar. In conclusion, the results of the current study show that in the reproductive stage, Zn-efficient cultivars can effectively face against stress-induced damages through increasing the expression of the above-mentioned genes in the roots under Zn deficiency conditions.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Real Time PCR, Zn-efficient cultivars, Zn-inefficient cultivar
  • Fatemeh Toulabi, HamidReza Eisvand *, Darush Goodarzi Pages 205-224

    In some regions of Iran, drought stress generally reduces yield at the final stages of wheat growth. This experiment was performed to investigate the effects of vermicompost and zinc foliar application on yield, yield components and quality traits of bread wheat (Chamran 2) under terminal moisture limitation stress, during 2018-19 in the research farm of the faculty of Agriculture of Lorestan University. The experiment was carried out as split-factorial based on a Randomized Complete Block Design with eight treatments and three replications. The main factor was moisture limitation stress (full irrigation until the end of the growing season and cessation of irrigation from the beginning of grain filling) and sub-factors were vermicompost (no application, and application of vermicompost 5 t ha-1) and foliar application of zinc (distilled water and zinc sulfate solution 3/1000 (w/v) equals to 0.36 g zinc sulfate m-2). The results showed that moisture limitation stress significantly reduced the 1000-grain weight, grain yield, harvest index, and Falling number. Interaction of moisture limitation × vermicompost × zinc was significant for grain protein and Zeleny sedimentation. Application of vermicompost increased grain yield, biological yield, harvest index, grain protein and Zeleny sedimentation thereby improved quantity and quality of wheat grain particularly under non-moisture limitation condition. Zinc foliar application also significantly increased the grain yield, biological yield, grain zinc content, protein percentage and Zeleny sedimentation. Combined and separate application of vermicompost and zinc foliar application reduced the damage of moisture limitation stress on the quantitative and qualitative yield of wheat. Therefore, use of them is recommended as a crop management practice in Khorramabad climatic condition particularly where terminal moisture limitation stress is usually occur.

    Keywords: Chamra 2 cultivar, Drought stress, Foliar nutrition, Organic fertilizer, Zeleny sedimentation
  • MohammadAli Aghajani *, Hossein Barari, Hosein Karbalaee Khiavi Pages 225-242

    Fusarium head blight (FHB) is one of the most important diseases of wheat that is a suitable disease for forecasting. In order to determine the statistical relationship among disease occurrence and weather and crop variables, this study was conducted in Golestan, Mazandaran and Ardabil provinces during 3 years (crop years 2016-17, 2017-18 and 2018-19). Crop characteristics and disease severity were recorded in wheat fields around meteorological stations. Nine weather data was received from the stations as daily data and converted to 30 periodic variables. Integrating flowering start date and anthesis length in different years and regions calculated as 11 time and meteorological calendar variables and used in statistical analyses. Results of correlation tests of these variables with disease showed that the best window for disease prediction was B020 (20 days before anthesis) and ATX (average of maximum temperature), RD (number of rainy days), DD (number of dry days), ASHTR (average of special hydrothermal ratio) and NP80 (number of days with rain and relative humidity > 80%) showed the highest correlation with disease. Results of logistic regression and discriminant analysis for the selected variables as one, two and three showed that ATX was the best individual variable, and the best combination of two variables was ATX + NP80 and adding ASHTR to them did not cause significant increase in prediction efficacy. Therefore, logistic regression and discriminant analysis model of ATX and NP80 in 20 days before anthesis, introduced as the best model for forecasting wheat FHB.

    Keywords: Fusarium graminearum, Modeling, Disease occurrence
  • Sorour Arzangh, Reza Darvishzadeh *, Hadi Alipour Pages 243-266
    Maize, or corn, as one of the staple food products and forage crop, in addition to having a high grain and biomass yield, is of particular importance in the supply of carbohydrates, edible oils, and renewable energy. The plant is grown under a wide range of climatic conditions and is relatively sensitive to salinity. The development of salt-tolerant varieties of plants is inevitable policy in response to the growing demand for food in sustainable agriculture system. In the present study, the genetic diversity of 86 maize lines was investigated using morphological traits in a randomized complete block design (RCBD) with three replications under normal and NaCl salinity stress (EC 8 dS/m) in potted conditions. The results showed that salinity stress led to a significant decrease in mean of grain yield (GY), flag leaf length (FLL), flag leaf width (FLW), flag leaf area (FLA), ear height (EH), leaf angle (LA), stem diameter (SD), potassium to sodium ratio (K/Na), relative leaf water content (RWC), and number of rows per ear (RPE). In contrast, salinity stress caused a significant increase in the mean of days to tasseling (DTT) and days to silking (DTS) compared to normal conditions. Grain yield showed a very high positive correlation with biomass yield (BY), number of grains per row (GPR), ear length (EL), ear diameter (ED), grain depth (GDE), and cob weight (CD) under both normal and salinity stress conditions. The results obtained from stepwise regression analysis using Mallows’ Cp, and path analysis showed that, traits include number of grains per row (GPR), hundred grain weight (HGW), grain width (GW), and total leaves (TL) under normal conditions and traits include number of grains per row (GPR), grain depth (GDE), cob weight (CD), and ear diameter (ED) under salinity stress conditions were the most important traits affecting grain yield (GY). The great amount of h2 communality of mentioned traits in factor analysis was in order to confirm these results. According to the results of factor analysis using parallel analysis and very simple structure criterion (VSS), four hidden factors were determined in both normal and salinity stress conditions, which explained 60% and 65% of the variability among the maize lines, respectively. Before conducting the cluster analysis, three clusters were determined as the optimal number of clusters by elbow, silhouette and Gap statistics methods in each of normal and salinity stress conditions. Then, hierarchical cluster analysis of the studied maize lines was performed based on measured traits using Ward’s minimum variance method. Therefore, in case of need for hybridization to achieve salt-tolerant maize hybrids and improvement of important agronomic traits, suitable parents can be selected from the first and third clusters using comparisons of mean of the traits in clusters under salinity stress conditions and also with the help of the biplot obtained from principal component analysis (PCA). Targeted crossbreeding between selected parental lines allows for further exploitation of phenomena such as heterosis and aggressive segregation.
    Keywords: Gap statistic, Morphological traits, Multivariate analysis, NaCl stress, Path analysis
  • MohammadSadegh Hosseini, Khodadad Mostafavi *, Mohammadreza Shiri, Abdollah Mohammadi, Seied Mehdi Miri Pages 269-280

    Comprehensive information on the genetics basis of inheritance is important for breeding programs. Therefore, the present study was performed as a diallel cross using nine selected early maturity maize lines. Thirty-six hybrids resulting from their one-way diallel crosses were planted during the two crop years of 2020 and 2021 in a randomized complete block design with three replications. Based on a two-year combined analysis of variance, a significant difference was observed in the probability levels of one and five percent between the crosses for all studied traits. Diallel analysis by the fourth Griffing method showed that genes with additive and non-additive effects are involved in inheriting control of grain yield, plant height and ear height, but only genes with additive effects play a role in inheriting the traits of 1000-seed weight, grain moisture percentage and cob percentage. According to Baker ratio, the additive effect of genes has a greater role in controlling 1000-seed weight, cob percentage, plant height, grain moisture percentage, ear height and grain yield, because they explained high values of this ratio. The most desirable general combinator ability for grain yield were NK79 and KE 77008/1. Specific combining ability of grain yield of crosses KE 77005/2 × K 1263/1 and KE 76009/311 × K 1264 / 5-1 positive and significant was estimated. According to the results obtained for general and specific combining ability, the use of these lines and crosses in grain yield breeding programs will be promising.

    Keywords: Grain yield, Genetic diversity, Yield components