فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل خوش نما*، احمد برجعلی، نورعلی فرخی صفحات 5-20
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مواجهه ای مبتنی بر واقعیت مجازی بر کاهش اضطراب سخنرانی در جمع دانشجویان خوابگاهی بود.

    روش

    روش پژوهش این مطالعه از  توع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علامه طباطبایی تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود که تعداد 30 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. به گروه آزمایش هشت جلسه درمان مواجهه ای مبتنی بر واقعیت مجازی ارایه شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. از پرسشنامه مقیاس اضطراب سخنرانی در جمع جهت جمع آوری داده ها در دو مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله استفاده شد. دادها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل دهنده تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و کنترل بود (01/0 p <). یافته ها نشان داد که درمان مواجهه ای مبتنی بر واقعیت مجازی به منظور کاهش اضطراب سخنرانی در جمع دانشجویان خوابگاهی موثر است.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، درمان مواجهه ای، اضطراب سخنرانی در جمع، دانشجو، خوابگاه
  • صدف شیخی گراکویی*، عباس ابوالقاسمی، مهناز خسروجاوید صفحات 21-40
    هدف

    با توجه به دشواری در تنظیم هیجان و مشکلات رفتاری نوجوانان دارای اختلال انفجاری متناوب، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر مشکلات برو ن سازی‏شده / درو ن سازی‏شده در دانش‏آموزان دختر دارای اختلال انفجاری متناوب انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود.  نمونه پژوهش 30 دانش آموز دختر دارای اختلال انفجاری متناوب بود که از میان 655 دانش آموز مقطع متوسطه شناسایی و سپس به شکل تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان مدل گراس را در هشت جلسه دریافت نمودند در حالی که گروه کنترل در طول هشت جلسه به تماشای فیلم آموزشی نامرتبط با تنظیم هیجان  پرداختند. در این پژوهش از پرسشنامه اختلال انفجاری متناوب کوکارو، برمن و مک کلوسکی (2017) و پرسشنامه مشکلات رفتاری هیجانی آخنباخ و رسکورلا (2003) در دو مرحله پیش‏آزمون و پس‏آزمون استفاده شد. داده ‏های پژوهش با تحلیل کوواریانس یک و چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش شان داد که آموزش تنظیم هیجان موجب کاهش مشکلات برو ن سازی شده و مشکلات درو ن سازی شده در دختران  دارای اختلال انفجاری متناوب اشده است. این یافته ها حاکی است که می‏توان از آموزش تنظیم هیجان در جهت مدیریت رفتارها و هیجانات دانش آموزان دارای این اختلال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال انفجاری متناوب، تنظیم هیجان، مشکلات برو ن سازی شده، مشکلات درو ن سازی شده
  • مریم رنجکش، طاهره الهی*، ذکراله مروتی، کبری قاسمی صفحات 41-59
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر اضطراب و حافظه کاری با مدنظر قرار دادن نقش نگرانی و نشخوار فکری بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون سه گروهی بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر مقطع یازدهم و دوازدهم شهرستان قروه در سال تحصیلی1394 -95 تشکیل می دادند. از میان این جامعه آماری، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 93 دانش آموز که اضطراب بالاتر از متوسط را تجربه می کردند، انتخاب  شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی، دارونما و کنترل گمارش شدند. به گروه آزمایش هشت جلسه برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و به گروه دارونما هشت جلسه زبان انگلیسی آموزش داده شد. گروه کنترل هیچگونه آموزشی را دریافت نکردند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر، مقیاس پاسخ نشخوار فکری، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و آزمون گام به گام جمع بندی توالی شنیداری استفاده شد. داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس مختلط بین- درون گروهی (SPANOVA) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش، دارونما و کنترل در زمینه متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری وجود داشته است، بدین صورت که آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش اضطراب، نشخوار فکری، نگرانی و افزایش عملکرد حافظه کاری تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اضطراب، نشخوار فکری، حافظه کاری، نگرانی
  • جمشید شجاعی، امین کرایی*، ذبیح الله عباس پور صفحات 60-80
    هدف

    انتقال به دوره ی والدگری غالبا با شور و نشاط و لذت فراوانی همراه است، اما این مرحله تغییرات زیادی را به دنبال دارد که می تواند کارکردهای فردی و زوجی را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند بر کیفیت رابطه جنسی و استرس والدینی زوجین دارای فرزند زیر سه سال انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش، کلیه زوجین دارای فرزند کمتر از 3 سال بودند که در سال 1399 به مراکز مشاوره شهرستان بهبهان مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش، 20 زوج بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 10 زوج) گمارده شدند. اعضای گروه آزمایش، به صورت گروهی تحت زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند در 6 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، شامل مقیاس کیفیت رابطه جنسی زناشویی و مقیاس استرس والدینی بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه ها از نظر کیفیت رابطه جنسی و استرس والدینی تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر، زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند باعث افزایش معنی دار کیفیت رابطه جنسی  (001/0 , p < 944/485F=) و کاهش معنی دار استرس والدینی (001/0 , p < 647/274F=) زوجین شد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی تلفیقی به روش الماس، کیفیت رابطه جنسی، استرس والدینی
  • شیرین مرادی*، صالح محمدپور، قاسم آهی صفحات 81-100
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش درماندگی روا‍ن‍شناختی و تاب‍آوری در کیفیت زندگی ناباروری زنان نابارور بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان ناباروری که درطول سه ماه به چهار کلینیک درمان ناباروری در سطح شهر مشهد در شش ماهه دوم سال 1398 مراجعه کرده اند، تشکیل می دادند. از این جامعه به شیوه نمونه در دسترس 346 داوطلب زن انتخاب و به پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت سنجش تاب‍آوری از پرسشنامه تاب‍آوری کانر و دیویدسون (2003)، جهت سنجش درماندگی روان‍شناختی از پرسشنامه لوی‍باند و لوی‍باند (1995) و جهت سنجش کیفیت زندگی ناباروری از پرسشنامه کیفیت زندگی ناباروری بوین و همکاران (2011) استفاده شد. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که بین درماندگی روان‍شناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی ناباروری رابطه معنی داری وجود دارد. این به این معنی است که درماندگی روان‍شناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و تاب‍آوری در پیش بینی کیفیت زندگی ناباروری زنان ناباور نقش دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی ناباروری، تاب آوری، درماندگی روان شناختی
  • زهرا علیزاده بیرجندی*، مسعود جانبزرگی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، علی فتحی آشتیانی صفحات 101-114
    هدف

    خودکشی یکی از علل اصلی مرگ ومیر در جهان است. با توجه به اهمیت شناسایی افراد در معرض خطر خودکشی، وجود ابزار سنجشی معتبر در این زمینه  ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مقیاس نیازهای بین فردی بر اساس نظریه بین فردی خودکشی در جمعیت دانشجویان ایرانی بود.

    روش

    فرم انگلیسی مقیاس نیازهای بین فردی ابتدا توسط متخصصین به فارسی ترجمه و دوباره به انگلیسی بازگردانده شد. نمونه این مطالعه شامل 378 دانشجو از سه دانشگاه بود که از آنها خواسته شد بر پرسشنامه های پژوهش شامل مقیاس نیازهای بین فردی، پرسشنامه افکار خودکشی بک و مقیاس ناامیدی بک پاسخ بدهند.  ویژگی های روانسجی مقیاس با استفاده از روش های همسانی درونی، باز آزمایی، روایی محتوایی، روایی سازه و روایی همگرا مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ برای همه ی خرده مقیاس ها و کل مقیاس در هر دو جنس و کل شرکت کنندگان از نظر روان سنجی مطلوب بوده و ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، نشان دهنده برازش قابل قبول ماده ها بوده است.  همچنین الگوی ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس ها و روایی همگرای پرسشنامه که با مقیاس افکار خودکشی بک و ناامیدی بک سنجیده شد، روایی مطلوب این مقیاس را نشان داد.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، تمایل به خودکشی، نظریه بین فردی خودکشی
  • فاطمه هادی پور، حسن رضایی جمالویی* صفحات 115-134
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل ساختاری باورهای فراشناختی با ذهن آگاهی دانشجویان مبتلا به اختلال فوبی اجتماعی با میانجیگری حساسیت اضطرابی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی و در غالب یک طرح مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد نجف آباد بودند که در سال 98-97 انتخاب واحد کرده بودند.  از  این تعداد و از طریق نمونه گیری در دسترس 500 نفر از دانشجویانی که تمایل به همکاری داشتند انتخاب شدند و به سوالات چهار پرسشنامه فوبی اجتماعی کانور و همکاران (17 سوالی)، باورهای فراشناختی ولز و کارترایت (30 سوالی)، ذهن آگاهی فرایبورگ (14 سوالی) و حساسیت اضطرابی (16 سوالی) پاسخ دادند. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، از نرم افزار Amos و مدل سازی به شیوه معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که مدل ساختاری باورهای فراشناختی با ذهن آگاهی دانشجویان مبتلا به اختلال فوبی اجتماعی با میانجیگری حساسیت اضطرابی با داده های تجربی برازش دارد. اثر مستقیم باورهای فراشناختی بر ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی بر حساسیت اضطرابی و اثر مستقیم حساسیت اضطرابی بر ذهن آگاهی استاندارد معناداراست. همچنین اثر استاندارد غیرمستقیم باورهای فراشناختی بر ذهن آگاهی دانشجویان مبتلا به فوبی اجتماعی از طریق حساسیت اضطرابی معنادار است.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، ذهن آگاهی، حساسیت اضطرابی، فوبی اجتماعی
|
  • Abolfazl Khoshnama *, Ahmad Borjali, Noorali Farrokhi Pages 5-20
    Purpose

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) on reducing public speaking anxiety in dormitory students.

    Method

    The research methodology was a semi-experimental design with pretest-posttest and a control group. The research statistical population consisted of all dormitory students of Allameh Tabataba'i University in the academic year of 2017-2018. Of these, using purposive sampling technique, thirty students who met the research criteria and experienced high levels of public speaking anxiety were selected and randomly assigned into two groups: the experimental group (15 individuals) and the control group (15 individuals). The experimental group received eight sessions of VRET while the control group received no intervention. Data were collected using Public Speaking Anxiety Scale (PSAS: Bartholomay & Houlihan, 2016) in two stages of pretest and post-test. The data were then analyzed using ANCOVA statistical method.

    Findings

    The results showed a significant difference between the experimental and control groups (p<0.001) indicating that VRET is beneficial for reducing public speaking anxiety of dormitory students.

    Keywords: virtual reality, exposure therapy, public speaking anxiety, student. Dormitory
  • Sadaf Sheikhi Gerakoui *, Abbas Abolghasemi, Mahnaz Khosrojavid Pages 21-40
    Purpose

    Considering the difficulties in emotion regulation and behavioral problems in adolescents with Intermittent Explosive Disorder (IED), the aim of the present study was to determine the effectiveness of emotion regulation training on internalized-externalized problems in female students with IED.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. A sample of 30 students was selected out of 655 high school students in the city of Rasht. These students were identified with a diagnosis of IED and were then randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received the Grass emotion regulation training in eight sessions while the control group watched educational video unrelated to emotion regulation during eight sessions. Both groups completed these questionnaires in two stages of pretest and post-test: Intermittent Explosive Disorder Screening Questionnaire (IED-SQ; Coccaro, Breman & McCloskey, 2017) and Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA: Achenbach & Raskorla, 2003).  The data were analyzed using one-way and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that the emotion regulation training reduced externalizing and internalizing problems in female adolescents with IED. These findings suggest that this type of training can be used to manage the behaviors and emotions of students with IED.

    Keywords: Emotion regulation, externalized-internalized problems, intermittent explosive disorder
  • Maryam Ranjkesh, Tahereh Elahi *, Zekrollah Morvvati, Kobra Ghasemi Pages 41-59
    Purpose
      The aim of the present study was to investigate the effectiveness of mindfulness training on anxiety and working memory by taking the role of worry and rumination into consideration.
    Method
      The method of this study was quasi-experimental with a three-group pre-test/post-test design. The research statistical population consisted of all eleventh and twelfth grade female students in Qorveh city in the academic year 2015-16. From this population, using purposive sampling method, 93 students who had above-average anxiety scores were selected and randomly assigned to three groups: experimental, placebo, and control. The experimental group received eight training sessions of mindfulness-based stress reduction program. The placebo group received eight training sessions of the English language and the control group received no training. Data were collected using Spielberger Anxiety Inventory, Rumination-Reflection Scale, Penn State Worry Questionnaire, and Paced Auditory Serial Addition Test. The data were analyzed by SPANOVA statistical method.
    Findings
    The results indicated significant differences between the experimental, placebo, and control groups in all the variables of interest. It was specified that mindfulness-based stress reduction program was influential in reducing anxiety, rumination, and worry, and increasing working memory performance.
    Keywords: mindfulness, anxiety, rumination, Working memory, worry
  • Jamshid Shojaei, Amin Koraei *, Zabihollah Abbaspour Pages 60-80
    Purpose

    The transition to parenting period is often accompanied by experiencing joy and fun; however, this stage leads to many changes that may affect individual and marital functions. This study was conducted to investigate the effect of integrated couple therapy via diamond method on the quality of marital sexual relationship and parental stress in couples with very young children.

    Methodology

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and a control group. The study population was all couples with children less than 3 years’ old who had referred to counseling centers in the city of Behbahan during the year 2020. The sample consisted of 20 couples who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (10 pairs in each group). The members of the experimental group received six 90-minute sessions of the integrative couple therapy via diamond method. Data collection tools included Quality of Marital Sexuality Scale and Parental Stress Scale. Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance statistixal method.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the two study groups in the variables of marital sexual relationship quality and parental stress. This indicates that the integrated couple therapy with diamond method increases the quality of marital sexual relationship (F=485.944, P<0.05) and reduces parental stress (F=274.647, P<0.05) in couples with very young children.

    Keywords: integrative couple therapy via Diamond method, Quality of Sex, Parental Stress
  • Shirin Moradi *, Saleh Mohammadpour, Qasim Ahi Pages 81-100
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the role of psychological distress and resilience in the quality of life in infertility in infertile women.

    Method

    The present study was a correlational study. The statistical population of this study consisted of all infertile women who were referred to four infertility treatment clinics during three months of 2019-20. Of this population, 346 women who were willing to participate were selected througth convenient sampling method. They were then asked to complete the measures including Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2003), DASS-21 (Lovibond & Lovibond, 1995) and Quality of Life in Infertility Questionnaire  (Boivin et al., 2011). SPSS software and multiple regression analysis were used to analyze the data.

    Findings

    The findings of this study showed that there is a significant relationship between psychological distress and resilience with quality of life in infertility. These findings indicate that psychological distress (i.e., depression, anxiety and stress) and resilience play a significant role in predicting the quality of life in infertility.

    Keywords: Quality of life in Infertility, Resilience, Psychological distress
  • Zahra Alizadeh Birjandi *, Masoud Janbozorgi, Seyed Kazem Rasoolzadeh Tabatabaee, Ali Fathi Ashtiani Pages 101-114
    Purpose

    Suicide is one of the leading causes of death in the world. Given the importance of identifying at-risk individuals, it is necessary to have valid assessment tools. The aim of the present study, using an Iranian student population, was to investigates the factor structure and psychometric properties of the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ) based on the Interpersonal Suicide Theory (IPTS).

    Method

    Using translation and back-translation method, the English version of INQ was translated into the Persian language. The sample consisted of 378 students from three universities who were asked to complete the research measures including INQ, Beck Suicide Inventory and Beck Hopelessness Scale. The psychometric properties were then assessed through internal consistency, test-retest, content validity, construct validity and convergent validity methods.

    Findings

    Cronbach's alpha values were favorable for all subscales and the whole scale in both genders and all participants. The factor structure of the scale, using confirmatory factor analysis, showed acceptable material fit. Moreover, the correlation coefficients between the subscales and convergent validity with Beck Suicide Inventory and Beck Hopelessness Scale demonstrated the validity of the scale.

    Keywords: Factor Structure, Suicidal desire, Interpersonal Theory of Suicide
  • Fateme Hadipour, Hasan Rezaei-Jamalouei * Pages 115-134
    Purpose

    The aim of this study was to test a structural model of metacognitive beliefs with mindfulness of students with social phobia by taking the mediating role of anxiety sensitivity into consideration.

    Method

    This research was a correlational study in the form of a structural equation modeling design. The Statistical population of the study consisted of all the female undergraduate students of Najafabad Azad University who had taken academic courses in 2019-2020. Among them, 500 students who were willing to participate were selected through convenient sampling method. They were then asked to complete four questionnaires of Social Phobia Inventory (SPIN: Connor et al, 2000), Metacognition Questionnaire (MCQ: Wells & Cartwright-Hatton, 2004); the short form of Freiburg Mindfulness Inventory (FMI: Walach et al, 2006), and Anxiety Sensitivity Index (ASI: Floyd et al., 2005). The data were analyzed using structural equation modeling by Amos software.

    Findings

    The results showed that the structural model of metacognitive beliefs with mindfulness of students with social phobia through the mediating role of anxiety sensitivity fits the emprical data. The direct effect of metacognitive beliefs on mindfulness and anxiety sensitivity, and the direct effect of anxiety sensitivity on standard mindfulness are significant. The indirect standard effect of metacognitive beliefs on mindfulness of students with social phobia through anxiety sensitivity is also significant.

    Keywords: Metacognitive Beliefs, mindfulness, anxiety sensitivity, social phobia