فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 32
|
  • احمد دهقان زاده، اسفندیار دشمن زیاری*، مجتبی معظمی، اسماعیل کاووسی صفحات 1-14
    هدف

    پژوهش حاضر به طراحی و ارایه مدل ارزیابی اثربخشی دوره های مجازی آموزش های ضمن خدمت کارکنان در بانک تجارت پرداخت.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش ، تلفیقی از نوع روش های کیفی و کمی بود. در مرحله اول از روش کیفی تحلیل محتوا (قیاسی) جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد، جامعه آماری در این مرحله حدودا 80 منبع در حوزه ارزیابی اثربخشی دوره های مجازی آموزش های ضمن خدمت کارکنان بود که به صورت هدفمندانتخاب شد. در این تحقیق تعداد 15 نفر از خبرگان و اعضای هییت علمی دانشگاه های استان تهران (تمام وقت و حق التدریس) در رشته های مدیریت آموزشی به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفدار از نوع گلوله برفی جهت تعیین روایی مرحله کیفی در نظر گرفته شدند. در مرحله دوم تحقیق،جامعه آماری اعضای هییت علمی و دانش آموختگان رشته های مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی بودند، تشکیل دادند. که  مطابق اطلاعات سامانه دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران حدودا 2500 نفر بودند.  حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد و پس از گردآوری داده ها، تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از شاخص های آماری (نظیر فراوانی، درصد و میانگین) و سطح استنباطی تحلیل عاملی تاییدی، با استفاده از Spss 22 وLisrel8.54  و Excel صورت گرفت.

    یافته ها

    معناداری ضرایب و پارامترهای بدست آمده ابعاد تدریس اثربخش مدرسان دوره های مجازی ، کیفیت خدمات آموزشی در آموزش مجازی ، نفش فناوری اطلاعات در آموزش های مجازی و روش های آموزش الکترونیکی نشان داد که تمامی ضرایب بدست آمده، معنادار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های حاصل از تحلیل ابعاد بیانگر آن می باشد که از بین ابعاد مدل ارزیابی اثربخشی دوره های مجازی آموزش های ضمن خدمت کارکنان در بانک تجارت ، بعد کیفیت خدمات آموزشی در آموزش مجازی با میانگین (91/0) بیشترین و بعد نقش فناوری اطلاعات در آموزش های مجازی با میانگین (75/0) کمترین تاثیر را در ارزیابی اثربخشی دوره های مجازی آموزش های ضمن خدمت کارکنان در بانک تجارت دارند.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش مدرسان دوره های مجازی، کیفیت خدمات آموزشی در آموزش مجازی، نفش فناوری اطلاعات در آموزش های مجازی و روش های آموزش الکترونیکی
  • غلامرضا نصیری، پرویز سعیدی*، سامره شجاعی صفحات 15-28

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف مدل سازی ساختاری تفسیری مولفه های موثر بر رشد شرکت های زایشی دانشگاهی انجام شد.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه پژوهش بخش کیفی اسناد و متون درباره شرکت های زایشی دانشگاهی و خبرگان در این زمینه بودند که تعداد 30 نفر از آنان طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی مدیران و کارشناسان شرکت های زایشی دانشگاهی، مراکز رشد و پارک های علم و فناوری شمال کشور در سال 1398 به تعداد 400 نفر بودند که طبق جدول کرجسی و مورگان تعداد 196 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مرور متون، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته 93 گویه ای بود که شاخص های روانسنجی آنها تایید شد. داده ها با روش های دلفی و مدل سازی ساختاری تفسیری در نرم افزار PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مولفه های موثر بر رشد شرکت های زایشی دانشگاهی شامل 93 مولفه فرعی در 10 مولفه اصلی شامل ساختار نهادی، استراتژی، سیستم پژوهشی، منابع مالی، حمایت های منابع انسانی، شبکه سازی و مهارت های ارتباطی، فرایندها، عوامل فردی، نقش حمایت های دولت و گرایش به مشتری بودند. نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد که پنج مولفه ساختار نهادی، استراتژی، منابع مالی، فرایندها و نقش حمایت های دولت در سطح اول، سه مولفه سیستم پژوهشی، شبکه سازی و مهارت های ارتباطی و عوامل فردی در سطح دوم و دو مولفه حمایت های منابع انسانی و گرایش به مشتری در سطح سوم قرار داشتند و بر اساس آن مدل ساختاری تفسیری مولفه های موثر بر رشد شرکت های زایشی دانشگاهی طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزان و متخصصان آموزش عالی می توانند از نتایج این پژوهش بهره برداری کرده و برای بهبود و رشد شرکت های زایشی دانشگاهی از طریق مولفه های موثر شناسایی شده در آن برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: رشد شرکت های زایشی، شرکت های زایشی دانشگاهی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • ماندانا فرهناک، علی اصغر ماشینچی*، عباس قلتاش، سید احمد هاشمی صفحات 29-40
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه الگوی عناصر برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش شناسی

    نوع تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش اجرا اکتشافی از نوع کیفی بود. جامعه پژوهش اسناد و متون برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری و خبرگان برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش 20 مورد از اسناد و متون مرتبط با عنوان و 28 نفر از خبرگان بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه و طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش های فیش برداری و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده که روایی مصاحبه ها با روش مثلث سازی و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار (76/0=r) تایید شد. در نهایت داده ها با روش تحلیل محتوا با رویکرد قیاسی تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس مبانی نظری و پیشینه پژوهشی عناصر برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری شامل چهار بخش اهداف، محتوی و فعالیت های یادگیری، روش های تدریس و ارزشیابی شناسایی شد. همچنین، بر اساس مصاحبه ها نیز عناصر برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری برای هر چهار بخش استخراج شد. در نهایت عناصر شناسایی شده هر دو بخش مبانی نظری و پیشینه پژوهشی و مصاحبه ها با هم ادغام و بر اساس آن الگوی عناصر برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان طراحی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به الگوی عناصر برنامه درسی تلفیقی تربیت هنری در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بر اساس مبانی نظری و پیشینه پژوهشی و مصاحبه ها، متخصصان و برنامه ریزان برنامه درسی برای بهبود نظام آموزشی می توانند از آن در طراحی اهداف، محتوی و فعالیت های یادگیری، روش های تدریس و ارزشیابی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: عناصر برنامه درسی، برنامه درسی تلفیقی، تربیت هنری، دانشجویان
  • حسین معجونی*، محمدرضا اردلان، سیروس قنبری، افشین افضلی صفحات 41-56
    هدف

    هدف پژوهش بررسی رابطه ی رهبری توزیعی با تعالی سازمانی مدارس با نقش میانجی توانمندسازی ساختاری و روان شناختی در معلمان بود.

    روش شناسی:

     روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه معلمان مقطع ابتدایی استان فارس در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 16264 نفر تشکیل داده بودند که از این جامعه، نمونه ای به حجم 375 نفر بر مبنای فرمول کوکران انتخاب شد. با توجه به طبقات جامعه پژوهش مانند نوع منطقه، تعداد شهرستان/ناحیه و جنسیت از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی استفاده شد. جمع آوری داده ها بر اساس چهار پرسشنامه رهبری توزیعی (المور، 2000)، توانمندسازی روان شناختی (اسپریتزر، 1995)، توانمندسازی ساختاری (کردناییج، بخشی زاده و فتح الهی، 1394) و تعالی سازمانی (عمارلو، 1396) صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری، بوسیله ی دو نرم افزار SPSS نسخه 25 و LISREL نسخه 80/8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از شاخص های برازندگی مدل تحلیل مسیر تاییدی نشان داد که، مدل ساختاری پژوهش دارای برازش مناسب و قابل قبول می باشد. بر اساس سایر نتایج پژوهش، رهبری توزیعی رابطه مستقیم، مثبت و معناداری با توانمندسازی ساختاری، توانمندسازی روان شناختی و تعالی سازمانی مدارس؛ توانمندسازی ساختاری رابطه مستقیم، مثبت و معناداری با تعالی سازمانی مدارس و توانمندسازی روان شناختی؛ و توانمندسازی روان شناختی رابطه مستقیم، مثبت و معناداری با تعالی سازمانی مدارس داشت (0011/0). رهبری توزیعی بواسطه توانمندسازی ساختاری و توانمندسازی روان شناختی رابطه غیرمستقیم، مثبت و معنادار با تعالی سازمانی مدارس؛ و توانمندسازی ساختاری بواسطه توانمندسازی روان شناختی رابطه غیرمستقیم، مثبت و معنادار با تعالی سازمانی مدارس داشت (004/0).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مدیران و رهبران مدارس باید از راهکارهای رهبری توزیعی جهت واگذاری هرچه بیشتر قدرت، اختیار و مسوولیت بین معلمان استفاده کنند، تا ضمن بهبود توانمندی های روان شناختی و ساختاری آن ها، شرایط مساعدی جهت همکاری و مشارکت هرچه بیشتر معلمان جهت رشد و ارتقاء سطح مدرسه در تمامی ابعاد و تعالی سازمانی مدرسه فراهم شود.

    کلیدواژگان: رهبری توزیعی، توانمندسازی ساختاری، توانمندسازی روان شناختی، تعالی سازمانی مدارس
  • حوریه جهانی، حمیدرضا یزدانی*، رضا طهماسبی، حسین خنیفر، محمد ابویی اردکان صفحات 57-71
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، فهم سوگیری های تصمیم گیری مشاوران سازمانی مبتنی بر رویکرد علوم شناختی بود.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش کیفی  بود. جامعه آماری پژوهش، مشاوران سازمانی یک شهرک صنعتی واقع در استان تهران در سال 1399 بودند. حجم نمونه 10 نفر به دلیل اشباع نظری و از طریق نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه ساختاریافته برای تعیین پایایی از روش پایایی بین دو کدگذار (ضریب کاپای کوهن) استفاده شد، که عدد 0.86 بدست آمد و مورد تایید قرار گرفت. روایی نیز بر اساس پروتکل مصاحبه بود. تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز معادل تحلیل محتوای کیفی در نرم افزار Maxqda 11 صورت گرفت.  

    یافته ها

    یافته های حاصل از مصاحبه با مشاوران شامل: 3 مقوله اصلی، 8 مقوله فرعی، 28 مفهوم و 161 کد اولیه بود که (3 مقوله اصلی؛ اطلاعات بیش از حد، نیاز به سریع عمل کردن و فقدان معنا) و (8 مقوله فرعی؛ در دسترس بودن، چارچوب بندی، اثر مرجع، تایید، نمایندگی، پافشاری، تعهد و توهم کنترل) بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد برای هر سه مقوله اصلی بدست آمده تجویزهای راهبردی وجود دارد، که با به کار بردن آن ها می توان تا حد زیادی سوگیری های را کاهش داد. برگزاری کارگاه هایی مانند تفکر انتقادی یا نقادانه به دلیل ساختارشکنی در چارچوب ذهنی افراد، شناخت تیپ شخصیتی خود و دیگران، روشن کردن اهداف قبل از دیدن و بررسی گزینه ها، تخمین منابع اطلاعاتی به صورت موشکافانه و افزایش زمان برای تصمیم گیری باعث کاهش در بروز این سوگیری ها می شود.

    کلیدواژگان: علوم شناختی، سوگیری شناختی، سوگیری تصمیم گیری، صنعت، مشاوره مدیرت
  • سیده طیبه طبائی، حمید شفیع زاده*، نادر سلیمانی صفحات 72-85
    هدف

    مسیولیت اجتماعی در مدارس نقش موثری در عملکرد و موفقیت مدارس دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارایه الگوی مسیولیت اجتماعی مدارس انجام شد.

    روش شناسی

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی مبتنی بر نظریه اشتراوس و کوربین (1998) بود. جامعه پژوهش خبرگان مسیولیت اجتماعی مدارس کشور ایران در سال 1399 بودند. حجم نمونه طبق اصل اشباع نظری 15 نفر برآورد که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA-12 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیولیت اجتماعی مدارس دارای 98 مفهوم و 28 مقوله فرعی در 8 مقوله اصلی شامل مسیولیت های قانونی و مسیولیت های اخلاقی (شرایط علی)، مسیولیت های عمومی و بشردوستانه (پدیده محوری)، مسیولیت های اجتماعی و سیاسی (شرایط مداخله گر)، مسیولیت های اقتصادی (شرایط زمینه ای)، مسیولیت های زیست محیطی و دانش افزایی ذینفعان (راهبردها) و آگاهی و همکاری (پیامدها) بود.

    نتیجه گیری

    الگوی پژوهش حاضر می تواند یک راهنما برای متخصصان و برنامه ریزان باشد و آنان بر اساس آن برنامه هایی جهت ارزیابی و بهبود مسیولیت اجتماعی مدارس طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مدارس، آگاهی، همکاری
  • منیر صادقیان، کیانوش هاشمیان*، خدیجه ابوالمعالی، مهرداد ثابت صفحات 86-96

    هدف:

     این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی تلفیق آموزش خودتعیین گری و هنر بر کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر انجام شد.

    روش شناسی:

     مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی منطقه یک شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بودند. نمونه پژوهش 60 دانش آموز بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه (سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش 8 جلسه 40 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه فرسودگی تحصیلی (Schaufeli, Martinez, Pinto, Salanova & Bakker, 2002) بود و داده ها با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در SPSS-19 نرم افزار تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر سه روش مداخله یعنی آموزش خودتعیین گری، آموزش هنر و آموزش تلفیق خودتعیین گری و هنر باعث کاهش معنادار فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی شدند و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (05/0<p). دیگر یافته ها نشان داد که بین سه روش مداخله در کاهش فرسودگی تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر برای متخصصان، برنامه ریزان درسی و معلمان تلویحات کاربردی دارد. آنان با آموزش روش های مذکور و یا بهره گیری از آنها می توانند گام موثری در جهت کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان بردارند.

    کلیدواژگان: آموزش خودتعیین گری، آموزش هنر، تلفیق آموزش خودتعیین گری و هنر، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان
  • عبادالله هادی پور، کامران محمد خانی*، امیرحسین محمد داوودی صفحات 97-108

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی و واکاوی موانع موثر بر نشاط سازمانی در سازمان های دولتی انجام شد.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش اسناد نشاط سازمانی و اعضای هیات علمی و مدیران و معاونان سازمان دولتی استان مازندران در سال 1398 بودند. علاوه بر بررسی اسناد نشاط سازمانی، تعداد 11 نفر از خبرگان طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش های مرور اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان استفاده که روایی محتوایی آن توسط دو پژوهشگر دیگر تایید و پایایی آن با روش ضریب کاپای کوهن 83/0 محاسبه شد. در نهایت، داده ها با روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA12 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که موانع موثر بر نشاط سازمانی در سازمان های دولتی دارای 120 مفهوم، 49 مولفه و 9 مضمون بود. مضمون مدیریتی شامل پنج مولفه سبک رهبری مستبدانه، بی اعتمادی در کار، نظارت سخت گیرانه، ناکارآمدی مدیران و نگرش منفی مدیران به کارکنان، مضمون فردی شامل شش مولفه منفی نگری در کار، خودسانسوری و سکوت سازمانی، درون گرایی، نارضایتی شغلی، شکاف بین نسلی در سازمان و تبعیض جنسیتی، مضمون سازمانی شامل شش مولفه بی عدالتی در سازمان، شرایط سخت محیط کار، ساختار متمرکز سازمانی، بی ثباتی شغلی، روابط انسانی کنترل شده و استرس شغلی، مضمون اقتصادی شامل هفت مولفه بی سامانی در حقوق بر اساس سمت، اهمال کاری در بازپس دهی پاداش و مزایا، تورم، گرانی و بیکاری چند سال اخیر، شکاف طبقاتی، توزیع نادرست خدمات و امکانات بین کارکنان، پرداخت مالیات های نامتناسب با حقوق و درآمد نامتناسب با هزینه های زندگی، مضمون سیاسی شامل پنج مولفه محدودیت آزادی سیاسی و فردی در سازمان، بی اعتمادی به توانایی دولت در بهبود وضعیت کشور، وجود فساد در سیستم اداری و مالی، بی اعتمادی به برنامه ریزی در کارهای مدیران و عدم پایبندی مدیران و سرپرستان به قوانین و مقررات، مضمون محیط کالبدی شامل پنج مولفه محیط های نامناسب برای استراحت، نبود امکانات و تجهیزات ورزشی، استفاده از رنگ های سرد و نامناسب در طراحی ساختمان ها، عدم استفاده از نمادها و اصول بومی در معماری ساختمان ها و استفاده نامناسب از روشنایی در ساختمان ها، مضمون مذهبی- ارزشی شامل شش مولفه اهمال کاری در برگزاری جشن های ملی و دینی به صورت جمعی، سهل انگاری در برگزاری اعیاد و آیین های مذهبی، سستی در برگزاری فعالیت های مذهبی و معنوی، بی توجهی به فرهنگ های سنتی، بدخلقی با دیگران به عنوان یک ارزش و بی اعتمادی به قضا و قدر الهی، مضمون تکنولوژیکی شامل چهار مولفه ارتباط کارکنان با تکنولوژی نوین به جای روابط انسانی، کاهش نیاز به منابع انسانی به دلیل کاربرد تکنولوژی، تخصیص زمان زیاد برای استفاده از تکنولوژی و استفاده از تکنولوژی نوین (ربات) به جای انسان و مضمون اجتماعی- فرهنگی شامل پنج مولفه عدم دلبستگی و احساس تعلق به محل زندگی، نداشتن حس هویت و خاطرات خوش از محل زندگی، عضویت در گروه ها و تشکل های اجتماعی خاص، عدم حس آزادی و امنیت در جامعه و عدم دسترسی به فضاها، خدمات و امکانات در شهرها بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مدیران و برنامه ریزان سازمان ها می توانند گام موثری در جهت رفع موانع موثر بر نشاط سازمانی بردارند که برای این منظور نیاز است تا شرایط را برای بهبود مضامین و مولفه های شناسایی شده فراهم سازند.

    کلیدواژگان: نشاط، نشاط سازمانی، سازمان های دولتی
  • فائزه عزیزی فارسانی، زهره سعادتمند*، محمدعلی نادی صفحات 109-121

    هدف :

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه الگوی برنامه درسی مهارت های زندگی در دوره ابتدایی از دیدگاه خبرگان بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا پژوهشی کیفی با تحلیل مضمون بود. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی مختلف کشور در سال تحصیلی 400-1399 بودند که به صورت هدفمند 14 نفر انتخاب و تا قاعده اشباع نظری مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که اعتبار آن با روایی محتوایی (4 خبره  شامل 2 استاد جامعه شناس، 1 استاد روان شناس و 1 استاد علوم تربیتی) مورد بررسی قرار گرفت و برای پایایی نیز از روش توافق کدگذاران استفاده شد که 3 مصاحبه به تصادف انتخاب و با همکار مجربی دیگری کدگذاری شدند که میزان توافق کدگذاری 94/0 حاصل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش کدگذاری (باز محوری و انتخابی) استفاده شد

    یافته ها

    نتایج نشان داد 39 مضمون اولیه(کدگذاری باز)، 9 مضمون محوری شامل (خانواده محوری، مهارت های اقتصادی، مهارت های شهروندی، ارتقای مهارت های اخلاقی و دین محوری و در بعد محتوا مهارت های زیست محیطی، تفکر انتقادی، مهارت سواد رسانه ای و مهارت جسمانی- روانی) و 2 مضمون انتخابی (هدف و محتوا) به عنوان الگوی برنامه درسی مهارت های زندگی در دوران ابتدایی وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت برنامه ریزان برنامه های درسی می توانند در قالب دو بعد کلی اهداف و محتوا، مهارت های زندگی را در دوره ابتدایی در کتب این دوره ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، مهارت های زندگی، دوره ابتدایی، محتوا و اهداف
  • جیران مرادی، یحیی یاراحمدی*، محمود گودرزی، امید مرادی صفحات 122-136
    هدف

    هدف از پژوهش بررسی نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین فاکتورهای موفقیت با انگیزش پیشرفت دانش آموزان بود.

    روش شناسی:

      این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه دانش آموزان دختر پایه ی یازدهم شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 98-1397 بود. از این جامعه، 400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی دانش آموز جینک و مورگان (1999)، هویت تحصیلی موفق واز و ایزاکسون (2008)، باورهای معرفت شناختی شومر (1990)، نیازهای اساسی روانشناختی گاردیا و همکاران (2000) و انگیزش پیشرفت هرمنس (1987) بود. داده ها با استفاده از روش آماری مدل معادلات ساختاری، در نرم افزار SPSS24 و Amos24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که برازش مدل اندازه گیری و مدل ساختاری پژوهش، تایید شد. نتایج نشان داد که باورهای معرفت شناختی، هویت تحصیلی موفق و نیازهای اساسی روانشناختی بر خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی بر انگیزش پیشرفت اثر مستقیم و معنادار داشتند، همچنین خودکارآمدی تحصیلی بر انگیزش پیشرفت، باورهای معرفت شناختی بر هویت تحصیلی موفق و نیازهای اساسی و نهایتا نیازهای اساسی بر هویت تحصیلی موفق تاثیر مثبت و معنی داری سطح 95 درصد اطمینان معنادار دارد (05/0 > P).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، دانش آموزانی که دچار افت تحصیلی شده و انگیزش پیشرفت و موفقیت در آنها روند کاهشی دارد را می توان با استفاده از برنامه های آموزشی و مشاوره ای در جهت بهبود هویت تحصیلی، باورهای معرفت شناختی و نیازهای اساسی روانشناختی مورد مداخله قرار داد و زمینه پیشرفت تحصیلی را در آنها محیا کرد. نتایج این پژوهش همچنین می تواند زمینه برنامه ریزی مناسب در جهت اتخاذ راهکارهای آموزشگاهی مناسب در جهت افزایش انگیزش پیشرفت دانش آموزان و به تبع آن کاهش افت و بی میلی تحصیلی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، فاکتورهای موفقیت، باورهای معرفت شناختی، نیازهای اساسی روانشناختی، هویت تحصیلی، انگیزش پیشرفت
  • ابوذر قاسمی، ذبیح پیرانی*، فائزه ناطقی صفحات 137-149

    هدف:

     هدف از پژوهش حاضر تحلیل و تبیین الگوی برنامه درسی تلفیقی در آموزش مجازی دوره ابتدایی در شرایط همه گیری کووید-19 بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش، آمیخته از نوع اکتشافی متوالی و از نظر شیوه گردآوری داده ها در بخش کیفی داده بنیان و در بخش کمی، همبستگی و معادلات ساختاری بود. در بخش اول (کیفی) برای انجام مصاحبه میدانی، مشارکت کنندگان شامل اساتید برنامه ریزی درسی و برخی معلمان ابتدایی برجسته بود که در ارزشیابی معلمان، دارای رتبه های برتر استانی بودند که این افراد، به صورت هدفمند انتخاب گردیدند (20 مصاحبه با 20 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه داشت) و در بخش دوم (کمی)، جامعه آماری شامل معلیمن ابتدایی شهر اراک بود (360 نفر). ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه (36 گویه و در قالب چهار شاخص) انتخاب شد. برای بررسی و پاسخ به سوالات پژوهش و رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهایMaxQDAPro ، SPSS24 و Smart PLS2 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که چهار کد محوری فعالیت های یادگیری، اهداف، محتوای برنامه درسی تلفیقی و ارزشیابی پیشرفت تحصیلی به عنوان کدهای محوری مدل برنامه درسی تلفیقی در آموزش مجازی دوره ابتدایی در شرایط همه گیری کووید-19 بودند. همچنین نتایج مدل ساختاری نشان داد هر چهار بعد از برازش کافی برخوردار می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر، حتی بعد از پایان دوران پاندومی کووید-19 ، می تواند راهگشای مدیران و برنامه ریزان آموزش ابتدایی کشور برای بهبود آموزش در دوران ابتدایی باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی تلفیقی، آموزش مجازی، کووید-19
  • محسن نورانی، رضا شعبان نژاد*، بیت الله اکبری مقدم صفحات 150-165
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر حالات روان شناختی بر وفاداری کارکنان در آموزش و پرورش انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش آمیخته (کیفی وکمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان تعلیم وتربیت و اساتید روانشناختی بودندکه براساس اصل اشباع نظری به تعداد20نفر انتخاب و باروش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی مصاحبه شدند. تمام مصاحبه ها به شیوه تحلیل مضمون کدگذاری و با نرم افزار Maxqude تحلیل شد. در بخش کمی جامعه آماری شامل کارکنان ستادی، دبیران و مدیران منتخب آموزش وپرورش استان قزوین در پاییز 1399به تعداد 1200نفر و براساس فرمول کوکران 292 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. روایی پرسش نامه بااستفاده از روایی صوری و محتوایی تایید شد. پایایی پرسش نامه با آزمون کرونباخ مقدار 92/0حاصل شد. تجزیه وتحلیل داده ها با تحلیل عاملی استنباطی و با نرم افزار MICMAC انجام شد. درنهایت برای اعتبار سنجی معادلات ساختاری و برازش مدل از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار  PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشان داد 64 شاخص و 26مولفه در قالب 7بعد وجودداشت که شامل : بعدشخصی با مولفه های (خودکارآمدی، تاب آوری، عزت نفس، رفتار فرانقشی)، بعد شرایط شغلی با مولفه های (حمایت سرپرستان، استقلال وآزادی عمل، توسعه حرفه ای، تناسب شغل- فرد)، بعدشرایط سازمانی بامولفه های (اعتمادسازمانی، فرصت رشد و یادگیری، پاداش وقدردانی، هویت واستراتژی های سازمانی)، متغیر تعدیل گر حالات روان شناختی با مولفه های (امنیت شغلی، تعامل سازمانی، وجوه شخصیتی، هنجارهای اجتماعی)، بعدنتایج فردی با مولفه های (شورواشتیاق، جذب درکار، سطح مهارت)، بعدنتایج شغلی شامل مولفه های (رضایت شغلی، تعهدبه کار، توانمندسازی) و  بعد نتایج سازمانی شامل مولفه های (بهره وری مطلوب، بهبودکیفیت، شایسته سالاری درسازمان، تکریم ورضایت ارباب رجوع) استخراج شده دارای اثر مثبت بر وفاداری کارکنان آموزش و پرورش بودند. نتایج بخش کمی نشان داد مدل برازش (39/0= GOF) مناسبی داشت و مجموعه متغیرهای الگو توانستند به میزان 76/0 واریانس وفاداری را پش بینی کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش در الگوی ارایه شده می توان نتیجه گرفت حالات روان شناختی یکی از مهمترین و حیاتی ترین عوامل در پرورش وفاداری کارکنان آموزش وپرورش بود. این نتایج می تواند زمینه بازنگری و ایجاد تغییرات اساسی در قوانین سازمانی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: وفاداری کارکنان، حالات روان شناختی، روش فرا ترکیبی
  • ناهید رستمانه نجف آبادی، محبوبه سادات فدوی*، بدری شاه طالبی صفحات 166-177

    هدف:

     با توجه به اهمیت سندهای تحول بنیادین و برنامه درسی ملی در برنامه های آموزش وپرورش، پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی رهبری مبتنی بر ارزش بر اساس سند تحول بنیادین و سند برنامه درسی ملی در آموزش وپرورش ایران انجام شد.

    روش شناسی:

     این مطالعه کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش دو سند تحول بنیادین و برنامه درسی ملی در آموزش وپرورش ایران بودند که تمام جمله ها و پاراگراف ها آنها به روش سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مرور کامل هر دو سند مذکور و ثبت جمله ها و پاراگراف های مرتبط با رهبری مبتنی بر ارزش استفاده شد که روایی محتوایی با نظر 15 نفر از خبرگان و متخصصان تایید و پایایی آنها از طریق ضریب توافق بین دو کدگذار 77/0 بدست آمد. داده ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سند تحول بنیادین دارای 227 شاخص در دو مقوله فرایندها و رسالت ها بود؛ به طوری که مقوله فرایندها شامل دو زیرمقوله فرایندهای ساختاری رهبری (با سه مفهوم راهبردهای سازمان محور، راهبردهای خانواده محور و راهبردهای مدرسه محور) و فرایندهای محتوایی رهبری (با یک مفهوم راهبردهای تربیت محور) و مقوله رسالت ها شامل چهار زیرمقوله رسالت هایی درباره معلمان، دانش آموزان و فرهنگیان، فضاهای تربیتی، ساحت های ارزشی- تربیتی و ساحت های فرهنگ و تمدن اسلامی- ایرانی بودند. دیگر یافته ها نشان داد که سند برنامه درسی ملی دارای 322 شاخص در چهار مقوله اصول، راهبردها، عناصر و شاخص ها بود؛ به طوری که مقوله اصول شامل سه زیرمقوله ارزش های حاکم بر ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و تربیتی، ارزش های حاکم بر انتخاب راهبردهای یاددهی و یادگیری و ارزش های ناظر بر برنامه های درسی و تربیتی، مقوله راهبردها شامل دو زیرمقوله راهبردهای تولید و اجرای برنامه ها و راهبرد مرکزی فطرت گرایی توحیدی، مقوله عناصر شامل پنج زیرمقوله تعقل، ایمان، علم، عمل و اخلاق و مقوله شاخص ها شامل شش زیرمقوله ارزش های دینی و ملی تربیت نسل، ارزش های اخلاقی تربیت نسل، برنامه های ارزشی تربیت نسل، الگوی هدف گذاری در تربیت نسل، اهداف کلی برنامه های درسی و تربیتی در تربیت نسل ارزشی و تحقق اهداف برنامه درسی و تربیتی در تربیت نسل ارزشی بودند. در نهایت، الگوی رهبری مبتنی بر ارزش بر اساس هر دو سند سند تحول بنیادین و برنامه درسی ملی ترسیم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به دو الگوی رهبری مبتنی بر ارزش طبق سندهای تحول بنیادین و برنامه درسی ملی، متخصصان و برنامه ریزان آموزش وپرورش می توانند از آنها بهره برداری کنند که برای این منظور بهبود مقوله ها و زیرمقوله ها ضروری است.

    کلیدواژگان: رهبری مبتنی بر ارزش، سند تحول بنیادین، سند برنامه درسی ملی، آموزش و پرورش
  • میترا اژدری، زهرا افتخار صعادی*، محمدرضا برنا، سحر صفرزاده صفحات 178-189

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان اثربخشی مدیریت زمان بر تعهد نسبت به مدرسه و خلاقیت دانش آموزان دختر متوسطه شهر اهواز بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه (دوم) شهر اهواز در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از بین 3 ناحیه شهر، ناحیه 2 تعیین و سپس به صورت تصادفی 50 دانش آموز انتخاب شدند. نمونه انتخاب شده به دو گروه آزمایش (25 نفر) و گروه کنترل (25 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل برنامه مداخله آموزشی مدیریت زمان ترسی (2008)، پرسشنامه آزمون خلاقیت (MPPT) تورنس و  پرسشنامه تعهد به مدرسه عابدی (1388) بود. اعتبار پرسشنامه به وسیله روایی محتوایی و پایایی آن با روش آزمون آلفای کرونباخ 91/0 به دست آمد. جلسات مداخله مدیریت زمان (طی 2 ماه و 7 جلسه)  برای گروه آزمایش اجرا شد و در این مدت هیچ گونه آموزشی به گروه کنترل ارایه نشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس یک متغیری و چند متغیری با نرم افزار Spss24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثر مداخله مدیریت زمان بر تعهد به مدرسه و خلاقیت دانش آموزان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت و این تفاوت تداوم داشت (01/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اثرگذاری مدیریت زمان بر تعهد به مدرسه و خلاقیت دانش آموزان، برنامه ریزان نظام آموزشی باید در برنامه درسی دوره متوسطه، دروس مهارتی مانند برنامه ریزی و مدیریت زمان را لحاظ نمایند تا در کنار مباحث درسی، مهارت های زندگی نیز ارتقا یابند.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، تعهد به مدرسه، خلاقیت، دانش آموزان دختر
  • ندا محسنی، محمدعلی حسینی*، نادرقلی قورچیان صفحات 190-206
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل  ارتقاء تعامل مدرسه و خانواده در پیشگیری از سوء رفتارهای اجتماعی نوجوانان بود.

    روش شناسی: 

    روش شناسی پژوهش کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد (گرندد تیوری) و تحلیل مضمون کتب و مقالات مرتبط با موضوع بود. جامعه آماری 10 نفر از متخصصانی که در زمینه مدیریت آموزشی کار پژوهشی انجام داده و خبرگان و صاحب نظران و اساتید حوزه مدیریت آموزشی و علوم تربیتی در دانشگاه بودند، انتخاب و مصاحبه با آن ها انجام شد. روش نمونه گیری  به صورت هدفمند بود تجزیه وتحلیل داده های کیفی با استفاده از فرایند کدگذاری مبتنی بر طرح نظام مند راهبرد نظریه داده بنیاد کوربین و اشتراس (2008)، انجام شد. بر اساس این طرح داده های مورد نیاز گردآوری و از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری، کدگذاری گزینشی مقوله ها، زیر مقوله ها احصا شدند. نرم افزار  اجرای تحلیل MAXQDA 2018 بود .

    یافته ها

    پس از بررسی و مطابقت این کدها و حذف کدهای تکراری، کدهای مشترک تعیین و مقولات با پیشینه و مبانی نظری تطابق و مفاهیم مشترک بازنگری شدند. بعد از انجام عملیات کدگذاری باز، در مرحله کدگذاری محوری، مفاهیم (کدها) مشترک و مشابه ازنظر معنایی تعیین و طبقه بندی شدند. در نهایت مدل ارتقاء تعامل مدرسه و خانواده در پیشگیری از سوء رفتارهای اجتماعی نوجوانان توسط خبرگان اعتبار سنجی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مدل مورد نظر شامل شرایط علی: عامل ساختاری و عامل فرهنگی راهبردها: گسترش امکان مشارکت والدین، گسترش اخلاق حرفه ای، وضع قوانین و مقررات و فرهنگ سازی پیامدها :عوامل اجتماعی، عوامل آموزشی؛ زمینه ای: تجارب دانش آموزان، نقص مدیریتی، نقش تربیتی خانواده  و شرایط مداخله گرشامل : عدم همکاری با خانواده با مربیان، کمبود منابع مالی خانواده، کمبود نیرو متخصص می باشد.

    کلیدواژگان: خانواده، تعامل مدرسه، سوء رفتارهای اجتماعی، نوجوانان
  • محمدعلی بیاتی، سعید صیادی*، ابراهیم گیوکی، سنجر سلاجقه، امین نیک پور صفحات 207-217

    هدف :

    مسیولیت اجتماعی یک پارادایم نسبتا جدید مدیریتی است که در آن به ایجاد کسب وکار مسیولانه و متعهدانه تاکید می شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مسیولیت اجتماعی با استفاده از روش فراترکیب انجام شد.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر زمانی از نوع مقطعی، از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه اجرا از نوع کیفی با استفاده از روش فراترکیب بود. جامعه پژوهش منابع مرتبط با مسیولیت اجتماعی در 20 سال اخیر بودند که از میان 200 مقاله موجود با توجه به ملاک های مورد نظر و تعداد 3 مرحله پالایش تعداد 42 مقاله با روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با کمک مرور اسناد و یادداشت برداری از مقاله ها جمع آوری که پایایی یافته ها با کمک ضریب توافق بین دو کدگذار 86/0 بدست آمد و در نهایت، داده ها با روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA-10 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مسیولیت اجتماعی تعداد 65 شاخص، 41 مقوله و 7 بعد داشت که شامل ابعاد اقتصادی (6 مقوله)، اخلاقی (8 مقوله)، محیط زیستی (8 مقوله)، کارکنان (6 مقوله)، نهادهای نظارتی (5 مقوله)، جامعه (5 مقوله) و نهادهای حاکمیتی (3 مقوله) بود. در نهایت، مدل مسیولیت اجتماعی با استفاده از روش فراترکیب طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده 7 بعد اقتصادی، اخلاقی، محیط زیستی، کارکنان، نهادهای نظارتی، جامعه و نهادهای حاکمیتی برای مدل مسیولیت اجتماعی بود. مدیران و مسیولان سازمانی با کمک ابعاد شناسایی شده در پژوهش حاضر می توانند زمینه را برای بهبود مسیولیت اجتماعی در سازمان خود فراهم آورند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، فراترکیب، اخلاقی، محیط زیستی
  • علیمراد کرمی، معصومه صمدی*، محمد آرمند، فهیمه انصاریان صفحات 218-229

    هدف:

     با توجه به اهمیت جامعه پذیری دانش آموزان در نظام تعلیم وتربیت جمهوری اسلامی ایران، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین در نظام تعلیم وتربیت انجام شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر زمانی مقطعی، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش سند تحول بنیادین نظام تعلیم وتربیت و خبرگان نظام تعلیم وتربیت و مدیریت آموزشی استان بوشهر در سال 1399 بودند. علاوه بر سند تحول بنیادین در نظام تعلیم وتربیت، نمونه پژوهش طبق اصل اشباع نظری 16 نفر بدست آمد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با کمک مرور اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری که روایی آن با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین سه کدگذار 88/0 بدست آمد و با روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA-12 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که برای جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی 48 شاخص، 9 مولفه و 2 بعد استخراج شد. بعد درون فردی شامل چهار مولفه ارتباطات و تعامل، خلاقیت و مهارت، نگرش و خانواده و بعد محیطی شامل پنج مولفه مدرسه، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ارزشی و فرهنگی بود. در نهایت، با توجه به ابعاد و مولفه ها، نظام بازخورد و اصلاح، فلسفه و اهداف، مراحل اجرایی الگو و سازوکار اجرایی الگو، الگوی جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین در نظام تعلیم وتربیت ترسیم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزی جهت بهبود جامعه پذیری دانش آموزان از طریق الگوی جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین در نظام تعلیم وتربیت ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، دانش آموزان، جامعه شناختی، سند تحول بنیادین، نظام تعلیم وتربیت
  • مریم قباخلو، نرگس حسن مرادی*، غلامعلی احمدی صفحات 230-241

    هدف:

     جانشین پروری نقش مهمی در عملکرد آتی سازمان دارد. بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی مولفه های جانشین پروری با تاکید بر آموزش و بررسی وضعیت آنها در بانک تجارت بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجر مقطعی از نوع کمی بود. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان مسیول حوزه منابع انسانی بانک تجارت استان تهران در سال 1400 (به تعداد 400 نفر) بودند که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 196 نفر برآورد که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته جانشین پروری با تاکید بر آموزش بود که روایی محتوایی آن با نظر 12 نفر از خبرگان تایید و پایایی کل آن با روش های آلفای کرونباخ 75/0 و ترکیبی 86/0 بدست آمد. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از وجود پنج عامل شرایط شغلی (با مولفه های عوامل تفویض اختیار و سطوح تصمیم گیری، تعهد کاری و اخلاق حرفه ای، پویایی، امنیت شغلی، تفکر تحلیلی و کلان نگری، سبک رهبری و رضایت شغلی)، منابع انسانی (با مولفه های فرهنگ سازمانی، تجزیه و تحلیل شغلی، ارزشیابی عملکرد کارکنان و سیستم های اطلاعاتی مدیریت منابع انسانی)، سیاست های سازمانی (با مولفه های اعتماد سازمانی، آموزش و یادگیری، خلاقیت، ذینفعان، سیاست ها و قوانین و مزیت رقابتی)، جو سازمانی (با مولفه های جو حاکم بر سازمان، غنای دانشی، تجربه و سابقه خدمتی و آینده نگری و ریسک پذیری) و ارتباطات و توانمندی (با مولفه های تعارض درون سازمانی، سبک ارتباطی و توانمندسازی) بود که همگی بار عاملی و پایایی مناسبی داشتند. دیگر نتایج حاکی از آن بود که همه عامل ها و مولفه های هر یک از عامل ها بالاتر از حد متوسط جامعه بودند (001/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پرسشنامه جانشین پروری با تاکید بر آموزش ابزاری روا و پایا است و متخصصان و مسیولان می توانند از آن جهت برنامه ریزی برای جانشین پروری استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، آموزش، شرایط شغلی، منابع انسانی، سیاست های سازمانی
  • سجاد کلانتری، علی اصغر شجاعی*، بابک حسین زاده صفحات 242-254

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی تاثیر مدیریت منابع انسانی الکترونیک بر بهره وری پژوهشی معلمان انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش حاضر از نظر شیوه اجرا تلفیقی (کیفی- کمی) و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی مازندران در سال تحصیلی 99-1398بودند که 15 نفر بر اساس اشباع نظری و به صورت هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی نیز ، شامل معلمان آموزش و پرورش استان مازندران در سال تحصیلی 99-1398 (2287 نفر)  بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 380 نفر تعیین که با روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار یافته های کیفی با دیدگاه خبرگان و استراتژی بازبینی مجدد و پایایی با روش ضریب توافق کدگذاری 83/0 شد.  در بخش کمی نیز با روایی محتوایی و پایایی با روش آلفای کرونباخ 91/0 شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری  با نرم افزار Maxquda18 و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار  Pls Smart3 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی نشان داد کد انتخابی مدیریت منابع انسانی الکترونیک دارای 33 شاخص در 5 مضمون محوری شامل (تکنولوژیکی، ساختاری، فرهنگی، استراتژیک و فرایندی) و کد انتخابی بهره وری پژوهشی نیز دارای 36 شاخص در 5 مضمون محوری شامل (فردی، سازمانی، اقتصادی، فنی- عملیاتی و اجتماعی) بود. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد تمام بارهای عاملی سازه ها بالای 40/0 بودند. نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد مدیریت منابع انسانی الکترونیک بر بهره وری پژوهشی دارای تاثیر مثبتی بود (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزان نظام آموزش و پرورش باید با توانمندسازی معلمان در زمینه منابع انسانی الکترونیکی موجبات بهره وری پژوهشی آنان را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، بهره وری پژوهشی، معلمان
  • فاطمه رزم، فریبا حافظی*، فاطمه سادات مرعشیان، فرح نادری، زهرا دشت بزرگی صفحات 255-265
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش تدریس معکوس بر سواد اطلاعاتی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با گروه پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بودند. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 99-1398 بودند که نمونه ای 50 نفره به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 25 نفر) گمارده شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه سواد اطلاعاتی تریلز (2007) و مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) بود. به گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش روش تدریس معکوس برگمن و سمز (2014) ارایه شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش های آماری استنباطی (تحلیل اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی) با نرم افزار Spss24 استفاده شد.

     یافته ها:

     نتایج نشان داد که روش تدریس معکوس بر سواد اطلاعاتی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری باعث افزایش نمرات آنان شد و این اثر تا دوره پیگیری یک ماهه ادامه داشت (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت روش آموزش کلاس معکوس باعث افزایش اشتیاق تحصیلی و سواد اطلاعاتی در دانش آموزان متوسطه (دوم) می شود و از این رو، برنامه ریزان نظام آموزشی باید با معرفی و تشریح بیشتر این روش زمینه استفاده بیشتر معلمان در فرایند یاددهی- یادگیری را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: تدریس معکوس، سواد اطلاعاتی، اشتیاق تحصیلی، دانش آموزان
  • آرش خدابخش، حسینعلی تقی پور*، مهران مختاری بایع کلایی صفحات 266-278
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل برنامه آموزشی برای دانشگاه های نسل چهارم در ایران انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق از نظر هدف بنیادی و از نظر روش اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه بخش کیفی شامل خبرگان و اساتید برنامه ریزی آموزشی دانشگاهی ایران در سال تحصیلی 400-1399 بودند که طبق اصل اشباع نظری 17 نفر از آنها با روش های نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه بخش کمی شامل کلیه دانشجویان مراکز آموزش عالی سراسر ایران در سال تحصیلی 400-1399 بودند که طبق فرمول کوکران 384 نفر آنها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که شاخص های روانسنجی آنها تایید شدند. داده ها با روش های کدگذاری در نرم افزار MAXQDA و تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی نشان داد که 51 شاخص در قالب 7 مقوله رویکرد آموزشی مبتنی بر آموزش همتایان، آموزش مبتنی بر عمل، تسهیل فرصت های شبیه سازی شده، توجه به روش های یادگیری گروهی، یادگیری خودهدایت شده و خودراهبر، فعالیت های مبتنی بر یادگیری اکتشافی و روش های نوین تدریس شناسایی شد. یافته های بخش کمی نشان داد که 34 گویه در قالب 7 مقوله مذکور قرار گرفتند که بار عاملی همه آنها بالاتر از 70/0، میانگین واریانس استخراج شده همه آنها بالاتر از 60/0 و پایایی همه آنها بالاتر از 80/0 بود. دیگر نتایج نشان داد که برنامه آموزشی برای دانشگاه های نسل چهارم بر هر هفت مقوله رویکرد آموزشی مبتنی بر آموزش همتایان، آموزش مبتنی بر عمل، تسهیل فرصت های شبیه سازی شده، توجه به روش های یادگیری گروهی، یادگیری خودهدایت شده و خودراهبر، فعالیت های مبتنی بر یادگیری اکتشافی و روش های نوین تدریس اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شناسایی هفت مقوله و اثر مستقیم و معنادار برنامه آموزشی پژوهش حاضر بر هفت مقوله، برنامه ریزی جهت بهبود برنامه آموزشی برای دانشگاه های نسل چهارم از طریق هفت مقوله ذکرشده در بالا ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، دانشگاه، دانشگاه های نسل چهارم، آموزش مبتنی بر همتایان
  • محسن یوسفی، امین کرایی*، منصور سودانی صفحات 279-291
    هدف
    ازدواج مجدد مادر می تواند همراه با پیامدهای مثبت و منفی برای فرزندان به خصوص پسران باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر، تجربه زیسته پسران نوجوان از ازدواج مجدد مادران بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان پسر به عنوان نمونه متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 400-1399 بودند که 16 نفر بر اساس روش اشباع نظری به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. برای اعتبار یافته ها ابتدا فرایند کدگذاری توسط خبرگان (روایی صوری) بررسی شد. همچنین خود محقق فرایند کدگذاری را مجدد بررسی کرد. پایایی نیز با ضریب توافق کدگذاری توسط دو کدگذار انجام و 85/0 حاصل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA نسخه 2020 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 53 مفهوم، 17 مضمون محوری و 7 مضمون انتخابی شناسایی شد؛ به طوری که مضامین انتخابی شامل بهزیستی روانی (افکار انحرافی، آسیب روانی و شرایط روانی مساعد)، حمایت عاطفی (خلا عاطفی و احساس تنهایی)، تجارب هیجانی (روابط حمایتگر، احساس گناه و عصبانیت)، نگرش به ازدواج (نگرش منفی و ترس)، رفاه اقتصادی (رایط مالی و شرایط دخل و خرج اعضا)، روابط بین فردی (طرد شدگی، انزواطلبی، مواجه با رفتارهای اجتماعی منفی و استقلال طلبی) و پذیرش طلاق (تبعیت از طلاق و ناتوانی در قبول طلاق) بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت ازدواج مجدد مادر دارای مزایا و آسیب هایی برای نوجوانان است، بنابراین برنامه ریزان نظام آموزش و پرورش و مشاورین جهت کاهش آسیب های ناشی از ازدواج مجدد مادر می توانند این دانش آموزان را تحت مشاوره و مراقبت بیشتر جهت سازگاری با شرایط جدید و توانمندسازی روانی قرار دهند.
    کلیدواژگان: طلاق، ازدواج مجدد مادر، نوجوانان پسر، بهزیستی روانی، پذیرش طلاق
  • اشرف السادات موسوی، مهتاب سلیمی*، رمضان جهانیان، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 292-305
    هدف

    خودرهبری در بهبود عملکرد اعضای هیات علمی نقش مهم و موثری ایفا می کند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های خودرهبری در اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی انجام شد.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد و دولتی شهر کرج بودند. نمونه پژوهش طبق اصل اشباع نظری 12 نفر محاسبه که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 11 سوال بود که مصاحبه ها به صورت انفرادی انجام و روایی آن با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 86/0 محاسبه شد. داده ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که خودرهبری در اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی دارای 53 کد باز یا شاخص، 14 کد محوری یا مولفه و 8 کد انتخابی یا بعد بود. ابعاد خودرهبری در اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی شامل توسعه شخصی (با دو مولفه خودمدیریتی و خودهدایتی)، توسعه حرفه ای (با دو مولفه استراتژی حرفه ای و مهارت های حرفه ای و اجتماعی)، اخلاق مداری (با سه مولفه اخلاق مداری حرفه ای، اخلاق مداری روابطی و مهارت های تفکر انتقادی)، بهبود عملکرد (با دو مولفه اثربخشی و کارآمدی)، تحول گرا (با دو مولفه راهبرد رفتارمحور و خودانگیزی)، برنامه گرا (با یک مولفه هدفمند)، خودآگاهی (با یک مولفه شناخت انگیزه و رفتار خود) و اصلاح گر و هم افزا (با یک مولفه خودنظارتی و خودکنترلی) بودند. در نهایت، برای خودرهبری در اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی 29 مقوله فرعی در 8 مقوله اصلی شامل شناخت خود، خودانگیزشی، خودکنترلی، اثربخشی، هدف گذاری، اصلاح و تحول، اخلاق مداری و خودشکوفایی شناسایی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به ابعاد و مولفه های شناسایی شده برای خودرهبری در اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی، برای بهبود خودرهبری در اعضای هیات علمی می توان زمینه را برای تحقق ابعاد، مولفه ها و مقوله های شناسایی شده فراهم کرد.

    کلیدواژگان: خودرهبری، اعضای هیات علمی، رویکرد اسلامی
  • مهران جعفری، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری*، حسن فهیم دوین، حسین پیمانی زاد صفحات 306-316
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل توسعه ای اقتصادی اجتماعی فوتبال ایران انجام گرفت.

    روش شناسی:

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا به صورت آمیخته بود که به صورت میدانی انجام شدجامعه آماری پژوهش در مرحله اول «اکتشاف عوامل» از طریق مصاحبه های عمیق، کلیه خبرگان و افراد صاحب نظر و آگاه در ارتباط با حوزه اقتصادی صنعت فوتبال کشور (مدیران حوزه اقتصادی در فوتبال (فدراسیون، برخی روسای هییت ها و کارشناسان خبره حوزه اقتصاد ورزش)  بود که از این مجموعه تا جایی که نسبت به موضوع پژوهش اشباع نظری حاصل گردید، افراد برای انجام مصاحبه و کسب اطلاعات لازم در ارتباط با موضوع مورد نظر به صورت کاملا غیراحتمالی انتخاب شدند. با توجه به این مطالب، مصاحبه با انتخاب هدفمند افرادی که صاحب نظر و آگاه در ارتباط با موضوع پژوهش (توسعه اقتصادی) بودند آغاز شد و طی یک پروسه 3 ماهه و مصاحبه با 20 نفر پژوهشگر احساس کرد که به نقطه اشباع نظری رسید. همچنین در بخش کمی جامعه آماری متشکل از کلیه کارشناسان حوزه بازاریابی ورزش بویژه فوتبال، برخی مسیولین حوزه اقتصادی و بازاریابی فوتبال در فدراسیون، هییت های ورزشی، صاحب نظران و اساتید دانشگاه، اصحاب رسانه، مدیران عامل باشگاه های فوتبال، مربیان، داوران و ورزشکاران به منظور تکمیل داده های لازم انتخاب شدند. با توجه به حجم بالایی از افراد جامعه پژوهش برای ارایه داده های لازم جهت آزمون مدل روش نمونه گیری در دسترس برای انتخاب نمونه ها استفاده گردید. بر این اساس تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای بدست آوردن روایی پرسشنامه از روایی محتوایی، روایی سازه و برای پایایی آن از آلفای کرونباح استفاده شد. مراحل تحلیل داده ها در بخش کیفی از طریق کدگذاری باز ، کدگذاری محوری  و کدگذاری گزینشی  با نرم افزار MAXQDA 2020 بر اساس روش گلیزر بود. در بش کمی نیز برای تحلیل داده های استنباطی از مدل معادلات ساختاری بر اساس نرم افزار SPSS و pls نسخه 23 استفاده شد

    یافته ها

    چهار عامل شامل عامل توسعه سیاستگذاری، اقتصادی، باشگاهی و تطبیقی بر توسعه اقتصادی اجتماعی فوتبال موثر می باشند؛ که بین آنها تفاوت معناداری وجود دارد به طوری که، « مولفه توسعه تطبیقی» بالاترین رتبه در عوامل موثر بر توسعه اقتصادی فوتبال از دیدگاه نمونه تحقیق داشته و «عوامل باشگاهی» پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش پس از تدوین مدل توسعه ای اقتصادی اجتماعی فوتبال ایران مشخص شد که شاخص های برازش مدل از مقدار قابل قبول و مطلوب برخوردار بوده و مدل تحقیق تایید شد.

    کلیدواژگان: توسعه سیاستگذاری، اقتصادی اجتماعی، باشگاهی و تطبیقی، فوتبال
  • فاطمه آقاخانی، افسانه صابر گرکانی*، علاءالدین اعتماد اهری صفحات 317-328
    هدف

    سرزندگی نقش مهم و موثری در بهبود و ارتقای متغیرهای روانشناختی و تحصیلی در دانش آموزان دارد. بنابراین، هدف این مطالعه، ارایه مدل برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف و روش اجرا به ترتیب کاربردی و توصیفی از نوع کمی بودند. جامعه پژوهش معلمان مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 11526 نفر بودند که تعداد 374 نفر از آنها بر اساس جدول کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه ها به پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی در دانش آموزان مقطع ابتدایی (100 سوالی) پاسخ دادند که شاخص های روانسنجی آن قابل قبول بود. داده ها با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی در دانش آموزان مقطع ابتدایی در مقوله اصلی یعنی برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی شامل انگیزش و باور مثبت، روابط اجتماعی و اشتیاق تحصیلی، در مقوله شرایط علی شامل اهداف آموزشی، متن کتب درسی، روش های آموزشی و ارزشیابی برنامه درسی، در مقوله شرایط زمینه ای شامل شرایط درون کلاسی و شرایط مدرسه، در مقوله شرایط مداخله گر شامل سیاست گذاری آموزشی، محیط و فرهنگ، در مقوله راهبردها شامل تمرکززدایی و زیرساخت و در مقوله پیامدها شامل اشتیاق و رفتار بود. همچنین، بار عاملی مقوله اصلی، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها بالاتر از 50/0، میانگین واریانس استخراج شده آنها بالاتر از 70/0 و پایایی آنها با روش های آلفای کرونباخ و ترکیبی بالاتر از 80/0 برآورد شد. افزون بر آن، مدل برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی در دانش آموزان مقطع ابتدایی برازش مناسبی داشت و در این مدل شرایط علی بر مقوله اصلی، مقوله اصلی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر بر راهبردها و راهبردها بر پیامدها اثر معنادار مستقیم داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش، مدل طراحی شده برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی در دانش آموزان مقطع ابتدایی می تواند به برنامه ریزان و متخصصان در طراحی و اجرای برنامه هایی برای بهبود سرزندگی در دانش آموزان کمک نماید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سرزندگی، دانش آموزان، روش های آموزشی، ارزشیابی برنامه درسی
  • سعید عباسپور اسفدن، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 329-340
    هدف

    خود ناتوان سازی تحصیلی نقش مهمی در سایر متغیرهای تحصیلی دارد. بنابراین، هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی روان درمانی انگیزشی و درمان شناختی رفتاری بر خودناتوان سازی تحصیلی در نوجوانان بود.

    روش شناسی:

     این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آن همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر قاین در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 45 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقه ای با روش های روان درمانی انگیزشی و درمان شناختی رفتاری آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی شوینگر و استینسمر-پلستر (2011) بود که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تی مستقل در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هر دو روش روان درمانی انگیزشی و درمان شناختی رفتاری باعث کاهش خودناتوان سازی تحصیلی در نوجوانان شدند و اثربخشی روان درمانی انگیزشی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در کاهش خودناتوان سازی تحصیلی در نوجوانان بیشتر بود (001/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه بهره گیری از هر دو روش مداخله روان درمانی انگیزشی و درمان شناختی رفتاری به ویژه روش روان درمانی انگیزشی در کاهش خودناتوان سازی تحصیلی ضروری است. بنابراین، مشاوران و روانشناسان می توانند از روش روان درمانی انگیزشی در کنار سایر روش های موثر جهت کاهش خودناتوان سازی تحصیلی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: روان درمانی انگیزشی، درمان شناختی رفتاری، خودناتوان سازی تحصیلی، نوجوانان
  • فریدون دامنی، صغری کربلایی هرفته*، ولی مهدی نژاد صفحات 341-351
    هدف

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی آموزش سرزندگی تحصیلی و معنادرمانی بر جهت گیری انگیزشی در دانش آموزان مقطع دوم بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون باگروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهرستان ایرانشهر در سال تحصیلی 99-1398 بودند. از میان آنان 60 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش سرزندگی تحصیلی در 12 جلسه 70 دقیقه ای و معنادرمانی 10 جلسه 70 دقیقه ای آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزار پژوهش پرسشنامه جهت گیری انگیزشی (رایان، 1989) بود. داده ها در نرم افزار SPSS-V21 با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزایش میزان جهت گیری انگیزشی در گروه آموزش سرزندگی در مقایسه با گروه آموزش معنا درمانی و کنترل از لحاظ آماری معنی دار می باشد درحالی که آموزش معنا درمانی میزان جهت گیری انگیزشی را در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش نداده است (05/0<P).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، توصیه می گردد که مشاوران و روانشناسان برای افزایش جهت گیری انگیزشی از روش های آموزش سرزندگی تحصیلی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: جهت گیری انگیزشی، سرزندگی تحصیلی، معنادرمانی
  • پگاه عاشقی، محمدنقی ایمانی، اصغر شریفی صفحات 352-361
    هدف

     یکی از عوامل موثر در وضعیت مدارس، عملکرد مدیران آن به ویژه در دوره ابتدایی می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی متغیرهای هنجاری و رفتاری موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف و شیوه اجرا به ترتیب کاربردی و کیفی از نوع توصیفی- توسعه ای بود. جامعه پژوهش مدیران مدارس ابتدایی و متخصصان دانشگاهی در حوزه آموزش وپرورش بودند که تعداد 20 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته انفرادی گردآوری (روایی مصاحبه با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 8/77 محاسبه شد) و با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که برای متغیرهای موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی 76 شاخص، 11 مولفه و 2 بعد شناسایی شد. بعد رفتاری موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی شامل 37 شاخص در 5 مولفه ارزش، رضایت شغلی، انگیزش، شخصیت و خلاقیت بود. همچنین، بعد هنجاری موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی شامل 39 شاخص در 6 مولفه ارتباطات سازمانی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، سبک های تصمیم گیری، نقش ها و انتظارها و هدف ها و استراتژی ها بود. در نهایت، الگوی هنجاری و رفتاری موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش، جهت بهبود عملکرد مدیران مدارس می توان گام های موثری از طریق شاخص ها، مولفه ها و ابعاد شناسایی شده برای متغیرهای موثر در عملکرد مدیران مدارس ابتدایی برداشت.

    کلیدواژگان: عملکرد، مدیران مدارس، هنجاری، رفتاری، انگیزش، ارتباطات سازمانی
  • مهدی کهنسال کل کناری، مجید علی عسکری*، علی حسینی خواه، بلال ایزانلو صفحات 362-372
    هدف

     این مقاله به بررسی تاثیر طراحی برنامه درسی ریاضی مبتنی بر قصه گویی بر خلاقیت دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی پرداخته بود.

    روش شناسی: 

    در پژوهش حاضر از روش نیمه آزمایشی استفاده شد .جامعه ی آماری بخش کمی، متشکل ازکلیه دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی شهرستان ساری بود که نمونه ی آماری به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به تعداد 240 نفر به تفکیک جنسیت در دو گروه آزمایش و کنترل (پسران 120 نفر و دختران 122 نفر) جای گرفتند. با استفاده از فرم ب خلاقیت تورنس که از نظر روایی محتوا، مورد تایید متخصصان تعلیم و تربیت و روانشناسی قرار گرفته است و ضریب پایایی آن نیز با استفاده از نرم افزار spss، 74/0، به دست آمد، پیش آزمون و پس آزمون ازگروه های مورد پژوهش بعمل آمد.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه نشان داد که طراحی برنامه درسی ریاضی مبتنی بر قصه گویی تاثیر مثبتی بر خلاقیت دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی داشته است. همچنین، مقایسه مجذور اتای جزیی پسران و دختران نشان داد که آموزش ریاضی مبتنی بر قصه گویی تاثیر بیشتری بر خلاقیت دختران داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که طراحی برنامه درسی ریاضی مبتنی بر قصه گویی می تواند بهبود قابل توجهی در خلاقیت دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی داشته باشد. این یافته ها نشان داد که طراحان برنامه های درسی می توانند از طراحی محتوای آموزشی مبتنی بر قصه گویی، که با ویژگی های دانش آموزان سازگار است، بهره بگیرند. همچنین، تلفیق قصه های آموزشی با برنامه های درسی در سطوح و رشته های مختلف نیز به تولیدکنندگان برنامه درسی پیشنهاد می شود.بر اساس مطالعه حاضر، طراحی برنامه درسی ریاضی مبتنی بر قصه گویی تاثیر مثبت و قابل توجهی بر خلاقیت دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی دارد. به علاوه، نتایج نشان داد که این تاثیر بر خلاقیت دختران بیشتر است. بنابراین، توصیه می شود که طراحان برنامه های درسی از طراحی محتوای آموزشی مبتنی بر قصه گویی که با ویژگی های دانش آموزان سازگار است، بهره بگیرند. همچنین، تلفیق قصه های آموزشی با برنامه های درسی در سطوح و رشته های مختلف نیز به تولیدکنندگان برنامه های درسی پیشنهاد می شود. این تحقیق می تواند به برنامه ریزان درسی و طراحان آموزشی کمک کند تا روش های نوآورانه تری را برای تقویت خلاقیت دانش آموزان در حوزه ریاضی تدوین کنند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ریاضی، خلاقیت، دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی، قصه گویی
  • خلیل شمس، عبدالخالق غلامی چنارستان علیا*، کرم الله دانش فرد، علی پیرزاد صفحات 373-385
    هدف

     با توجه به اهمیت برنامه ریزی مسیر شغلی و آسیب شناسی آن، هدف این مطالعه ارایه الگوی آسیب شناسی برنامه ریزی مسیر شغلی با رویکرد عملکرد بالا با استفاده از تکنیک دلفی فازی بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی  از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری این مطالعه همه کارکنان منطقه ده عملیات انتقال گاز ایران بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 323 نفر برآورد، اما برای اطمینان حجم نمونه 350 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه محقق ساخته آسیب شناسی برنامه ریزی مسیر شغلی با 132 گویه بود که روایی و پایایی آن مناسب ارزیابی شد. داده ها با روش های دلفی فازی، تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و Lisrel تحلیل شدند.

    یافته ها

     گویه های پرسشنامه محقق ساخته آسیب شناسی برنامه ریزی مسیر شغلی با مقیاس هفت درجه فازی مورد بررسی قرار گرفتند و بررسی ها نشان داد که پس از دو دور دلفی تعداد 128 گویه دارای ضریب توافق بالاتر از 70/0 بودند. همچنین، مقوله های الگوی آسیب شناسی برنامه ریزی مسیر شغلی با رویکرد عملکرد بالا دارای بار عاملی بالاتر از 50/0 و پایایی کرونباخ و ترکیبی بالاتر از 80/0 بودند. الگوی مذکور دارای برازش مناسبی بود و در این الگو عوامل علی بر پدیده محوری، پدیده محوری، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر بر راهبردها و راهبردها بر پیامدها اثر مستقیم و معنادار داشت (001/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این مطالعه و الگوی طراحی شده آسیب شناسی برنامه ریزی مسیر شغلی با رویکرد عملکرد بالا، برنامه ریزی متناسب با آن برای بهبود مسیر شغلی ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه ریزی، مسیر شغلی، برنامه ریزی مسیر شغلی، دلفی فازی
  • سرهاد مدنی، روزا کرم پور*، زهرا قاسمی صفحات 386-394
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی سطح مشارکت سیاسی فرهنگیان و عوامل اجتماعی موثر بر آن انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی بود. جامعه آماری این مطالعه همه فرهنگیان شاغل استان اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 16300 نفر بودند که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 380 نفر تعیین و این تعداد با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه محقق ساخته 85 گویه ای مشارکت سیاسی فرهنگیان با تاکید بر عوامل اجتماعی موثر بر آن بود که روایی صوری آن با نظر خبرگان آشنا به حیطه پژوهش تایید و پایایی کل آن با روش آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد. برای پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از روش های فراوانی، درصد فراوانی، ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در بیشتر فرهنگیان استان اردبیل میزان مشارکت سیاسی، انگیزه سیاسی، وضعیت سیاسی محیط، رضایت از نخبگان سیاسی، فعالیت سیاسی و اثرگذاری سیاسی در سطح پایین، مهارت سیاسی در سطح متوسط و آگاهی سیاسی، استفاده از رسانه های جمعی و برون گرایی سیاسی در سطح بالا قرار داشت. همچنین، متغیرهای مهارت سیاسی، آگاهی سیاسی، استفاده از رسانه های جمعی، انگیزه سیاسی، وضعیت سیاسی محیط، رضایت از نخبگان سیاسی، فعالیت سیاسی، اثرگذاری سیاسی و برون گرایی سیاسی با مشارکت سیاسی فرهنگیان رابطه مثبت و معنادار داشتند (001/0<p). علاوه بر آن، هر یک از متغیرهای مهارت سیاسی، آگاهی سیاسی، استفاده از رسانه های جمعی، انگیزه سیاسی، وضعیت سیاسی محیط، رضایت از نخبگان سیاسی، فعالیت سیاسی، اثرگذاری سیاسی و برون گرایی سیاسی نقش معناداری در پیش بینی مشارکت سیاسی فرهنگیان داشتند (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، برای افزایش مشارکت سیاسی فرهنگیان می توان زمینه را برای بهبود و ارتقای مهارت سیاسی، آگاهی سیاسی، استفاده از رسانه های جمعی، انگیزه سیاسی، وضعیت سیاسی محیط، رضایت از نخبگان سیاسی، فعالیت سیاسی، اثرگذاری سیاسی و برون گرایی سیاسی فراهم کرد.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، آگاهی سیاسی، مهارت سیاسی، انگیزه ی سیاسی و اثرگذاری سیاسی
  • اکرم انصاری، وحید فلاح *، محمد صالحی صفحات 395-406
    هدف

    این پژوهش با هدف تاثیر شوک فرهنگی بر روی روابط بین فردی دانشجویان تربیت بدنی استان مازندران به منظور ارائه مدل صورت گرفت.

    روش

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها کمی بود و به شکل میدانی صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه های آزاد و دولتی استان مازندران بود که با توجه به ملاک حداقل حجم نمونه لازم در تحلیل عاملی تعداد 237نفر بر اساس روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته شوک فرهنگی و پرسشنامه روابط بین فردی محمودی و همکاران (1395) استفاده گردید. روایی پرسشنامه به لحاظ محتوایی و سازه‏ای تایید شد. برای آزمون پایایی از  پایایی ترکیبی و روایی واگرا و همگرا استفاده گردید. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و Amos استفاده گردید.

    یافته ها

      بر اساس نتایج شوک فرهنگی بر روابط بین فردی دانشجویان دانشگاه های استان مازندران (001/0=Sig، 896/6-=t) با ضریب مسیر (703/0-=β) تاثیر منفی مستقیم معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مولفه استرس بین فردی، مولفه فاصله فرهنگی، مولفه فاصله بین فردی، مولفه غم و اندوه، مولفه فاصله اخلاقی، مولفه فشار روانی- جسمانی و مولفه سردرگمی بر روابط بین فردی دانشجویان اثر منفی معناداری دارند اما اثر مولفه طرد شدن  و اضطراب و خستگی بر روابط بین فردی دانشجویان معنادار نبود.

    کلیدواژگان: شوک فرهنگی، روابط بین فردی، دانشجویان، معادلات ساختاری
|
  • Ahmad Dehghanzadeh, Esfandiyar Fishman Ziyari *, Mojtaba Moazami, Esmail Kavousi Pages 1-14
    Purpose

    Entering the third millennium AD and with technological advances and tremendous and rapid changes in work environments, one of the main preoccupations of the managers of organizations in the present era is the training and development of human resources, and the training of employees is the most important tool for the development of human resources. Through these trainings, the employees of the organization acquire the necessary capabilities and develop their capabilities and acquire the required skills. Researches on the effectiveness of training show that encouragement and training programs lead to an increase in the level of creativity and the improvement of employees' skills, and since the potential for creativity exists among all people, training plays an essential role in identifying and fostering creativity and promotion. It has employees. Isira defines evaluation as a final step in the training process, with the aim of improving training or judging the value and effectiveness of training programs. The present study designed and presented a model for evaluating the effectiveness of virtual in-service training courses for employees in Tejarat Bank.

    Methodology

    This research was applied in terms of purpose and in terms of method, a combination of qualitative and quantitative methods. In the first stage, the qualitative method of content analysis (deductive) was used to collect information. In this stage, the statistical population was about 80 sources in the field of evaluating the effectiveness of virtual in-service training courses for employees, which were purposefully selected. In this study, 15 experts and faculty members of universities in Tehran province (full time and tuition fees) in the fields of educational management as a statistical sample using snowball sampling method to determine the validity of the qualitative stage Were taken.In the second phase of the research, the statistical population consisted of faculty members and graduates of educational management at the Islamic Azad University. According to the Islamic Azad University of Tehran, there were about 2,500 people. The sample size was estimated based on Cochran's formula of 384 people and after collecting data, statistical analysis of research data in two descriptive levels using statistical indicators (such as frequency, percentage and mean) and the inferential level of confirmatory factor analysis, using Spss 22, Lisrel 8.54 and Excel.

    Findings

    Significance of coefficients and parameters obtained Dimensions of effective teaching of virtual course teachers, quality of educational services in virtual education, the impact of information technology in virtual education and e-learning methods showed that all coefficients were significant.

    Conclusion

    The findings of the dimension analysis indicate that among the dimensions of the model for evaluating the effectiveness of virtual courses of in-service training of employees in Tejarat Bank, the quality of educational services in virtual education with an average (0.91) is the highest and the role of technology Information in virtual training with an average (0.75) has the least impact on evaluating the effectiveness of in-service training courses for employees of Tejarat Bank.

    Keywords: effective teaching of teachers at virtual course, quality of instruction service, the role of IT in virtual instruction, methods of E instruction
  • Gholamreza Nasiri, Parviz Saeedi *, Samereh Shojaei Pages 15-28
    Purpose

    In today's world, in addition to educational and research missions, universities have found a new mission that is an increasing participation in the process of innovation and technology development, and if a university engages in entrepreneurial activities, it is known as a source of technology development. In recent years, universities' contract research with industry has increased, and the tendency to patent and sell universities' technologies, creating new structures such as entrepreneurship centers in universities, growth centers, and university spawning companies all indicate the importance of knowledge commercialization from universities to industry. Academic seed companies are known as a part of seed companies that were formed with the aim of commercializing new technologies from the results of research and development in universities. Present research was conducted with the aim of interpretive structural modeling of effective components on growth of academic spin-off.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative and quantitative). The research population in the qualitative section was documents and texts about academic spin-off and experts in this field, which 30 people of them according to the principle of theoretical saturation were selected by snowball sampling method. The research population in the quantitative section was managers and experts of academic spin-off, growth centers and science and technology parks in the north of the country in 2019 year with number of 400 people, which 196 people according to Krejcie and Morgan table were selected as a sample by simple random sampling method. The research instruments were included text review, semi-structured interview and 93 items researcher-made questionnaire whose psychometric indices were confirmed. Data were analyzed by methods of Delphi and interpretive structural modeling in PLS software.

    Findings

    The findings showed that the effective components on growth of academic spin-off were included 93 sub-components in 10 main components including institutional structure, strategy, research system, financial resources, human resource supports, networking and communication skills, processes, individual factors, role of government support and customer orientation. The results of interpretive structural modeling showed that five components of institutional structure, strategy, financial resources, processes and role of government support were located in the first level, three components of research system, networking and communication skills and individual factors were located in the second level and two components of human resource support and customer orientation were located in the third level and based on the interpretive structural model of effective components on growth of academic spin-off was designed.

    Conclusion

    According to the results of the present study, higher education planners and specialists can take advantage from the results of this study and planning for improve and growth of academic spin-off through the effective components identified in it.

    Keywords: Growth of spin-off, academic spin-off, Interpretive Structural Modeling
  • Mandana Farhanak, AliAsghar Machinchi *, Abbas Gholtash, Seyed Ahmad Hashemi Pages 29-40
    Purpose

    The aim of this research was presenting of elements pattern of the integrated curriculum of arts education in Farhangian University students.

    Methodology

    The type of research based on the aim was applied and based on the implementation method was exploratory from type qualitative. The research population was the documents and texts of the integrated curriculum of arts education and the curriculum experts of Farhangian University in 2020 year. The research sample were 20 documents and texts related to the title and 28 experts who were selected by purposive sampling method after reviewing the inclusion criteria and according to the principle of theoretical saturation. For data collection were used from take noting and semi-structured interviews methods, which its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was confirmed by the agreement coefficient method between the two coders (r=0.76). Finally, the data were analyzed by content analysis method with a deductive approach.

    Findings

    Based on the theoretical foundations and research background, the elements of the integrated curriculum of art education were identified including four sections of aims, content and learning activities, teaching methods and evaluation. Also, based on the interviews, elements of the integrated curriculum of art education were extracted for all four sections. Finally, the identified elements of both sections of the theoretical foundations and research background and interviews were combined and based on designed elements pattern of the integrated curriculum of arts education in Farhangian University students.

    Conclusion

    According to the elements pattern of the integrated curriculum of arts education in Farhangian University students based on theoretical foundations and research background and interviews, curriculum specialists and planners to improve the educational system can use it in designing the aims, content and learning activities, teaching methods and evaluation.

    Keywords: curriculum elements, integrated curriculum, arts education, students
  • Hosein Majooni *, MohamadReza Ardalanm, Siroos Ghanbari, Afshin Afzali Pages 41-56
    Purpose

    Educational institutions and schools are extremely important for the social, economic and cultural stability of any country. Therefore, in order to succeed in various fields, countries are looking for ways to improve their schools, educational systems, and the quality of their education, so that they can increase their ability in the global competition environment. One of the ways that plays an important role in improving the quality and gaining the competitive advantage of educational organizations is the issue of organizational excellence. The aim of this study was to investigate the relationship between distributive leadership and school organizational excellence with the mediating role of structural and psychological empowerment in teachers.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all primary school teachers in Fars province in the academic year 2020-21 to 16264 people, from which a sample of 375 people was selected based on Cochran's formula. Considering the classes of the research community such as type of region, number of cities / districts and gender, the stratified random sampling method was used. Data collection based on four questionnaires of distributive leadership (Almore, 2000), psychological empowerment (Spritzer, 1995), structural empowerment (Kordanij, Bakhshizadeh and Fatholahi, 2015) and organizational excellence (Amarloo, 2018) done. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data using SPSS software version 25 and LISREL version 8.80.

    Findings

    The results of the fit indices of the confirmatory path analysis model showed that the structural model of the research has a suitable and acceptable fit. Based on other research results, distributive leadership has a direct, positive and significant relationship with structural empowerment, psychological empowerment and organizational excellence of schools; Structural empowerment has a direct, positive and significant relationship with the organizational excellence of schools and psychological empowerment; And psychological empowerment had a direct, positive and significant relationship with the organizational excellence of schools (0.0011). Distributive leadership through structural empowerment and psychological empowerment has an indirect, positive and significant relationship with the organizational excellence of schools; Structural empowerment due to psychological empowerment had an indirect, positive and significant relationship with the organizational excellence of schools (0.004).

    Conclusion

    According to the results of the present study, school principals and leaders should use distributive leadership strategies to transfer more power, authority and responsibility among teachers, to improve their psychological and structural capabilities, favorable conditions for cooperation and Provide the participation of as many teachers as possible for the growth and promotion of the school level in all dimensions and organizational excellence of the school.

    Keywords: Distributive leadership, structural empowerment, Psychological Empowerment, Organizational excellence of schools
  • Hoorie Jahani, Hamidreza Yazdani *, Reza Tahmasebi, Hossein Khanifar, Mohammad Abooyee Ardakan Pages 57-71
    Purpose

    In the classical era, the decision-making process was considered to be completely identifiable, but in the modern era, this assumption was increasingly challenged because decision-making is very complex and in various ways, intuitive, experimental, heuristic, static and dynamic rationality. It takes place in different situations and naturally the human brain may make mistakes in this process. Today, the concept of rational decision-making has been seriously criticized; Criticisms such as that the reasoning capacity of each person is limited and low and influenced by cognitive biases and hidden biases the aim of this study was to understand the decision-making orientations of organizational consultants based on the cognitive science approach.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and qualitative in nature and method. The statistical population of the study was the organizational consultants of an industrial town located in Tehran province in 2020. The sample size of 10 people was selected due to theoretical saturation and through snowball sampling. Structured interview method was used to collect data and reliability method between two coders (Cohen kappa coefficient) was used to determine the reliability, which was obtained as 0.86 and was confirmed. The validity was also based on the interview protocol. Data analysis was performed using open coding equivalent to qualitative content analysis in Maxqda 11 software.

    Findings

    Findings from interviews with consultants included: 3 main categories, 8 sub-categories, 28 concepts and 161 initial codes (3 main categories; excessive information, need to act quickly and lack of meaning) and (8 subcategories: availability, framing, reference effect, validation, representation, insistence, commitment and control illusion).

    Conclusion

    The results showed that there are strategic prescriptions for all three main categories, which can be used to greatly reduce bias. Holding workshops such as critical thinking due to deconstruction in the mental framework of individuals, recognizing their personality type and others, clarifying goals before seeing and reviewing options, carefully estimating information sources and increasing the time for decision making reduce this incidence It becomes biased.

    Keywords: cognitive sciences, Cognitive Bias, Decision making, Industry, Management consulting
  • Seyede Tayebeh Tabai, Hamid Shafizadeh *, Nader Soleimani Pages 72-85
    Purpose

    Social responsibility in schools plays an important role in the schools performance and success. As a result, the present study was conducted with the aim of designing and presenting the schools social responsibility model.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative based on the theory of Strauss and Corbin (1998). The research population was schools social responsibility experts of Iran country in 2020 year. The sample size according to the theoretical saturation principle was estimated 15 people who were selected by snowball sampling method. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed by open, axial and selective coding method in MAXQDA-12 software.

    Findings

    Findings showed that social responsibility of schools has 98 concepts and 28 sub-categories in 8 main categories including legal responsibilities and moral responsibilities (causal conditions), public and humanitarian responsibilities (central phenomenon), social and political responsibilities (intervening conditions), economic responsibilities ( Contextual conditions), environmental responsibilities and stakeholder awareness (strategies) and awareness and cooperation (consequences).

    Conclusion

    The present research model can be a guide for professionals and planners and they can design and implement programs based on it to evaluate and improve the schools social responsibility.

    Keywords: Social Responsibility, schools, Awareness, cooperation
  • Monit Safeghiyan, Kiyanosh Hashemian *, Khadijeh Abolmaali, Mehrdad Sabet Pages 86-96
    Purpose

    Students are considered to be a type of worker due to being involved with homework, which sometimes causes major pressure on students for various reasons, and just as a satisfactory job causes dissatisfaction over time and leads a person to burnout; it is possible that lead a person to academic burnout. Studies indicate that all employees and even students may suffer from burnout and the most important objective indicator of burnout can be a significant decrease in performance over a period of several months, which is in the form of low quality performance in performing tasks, loss of efficiency, and increased absenteeism. And it shows a decrease in the desire to perform one's job or academic duties. This research was conducted with the aim of the effectiveness of combining education of self-determination and art on reducing academic burnout in male students.

    Methodology

    The present study was quasi-experimental with pre-test, post-test and quarterly follow-up with control group. The research population was fifth grading elementary male students in district one of Tehran city in the academic years of 2017-18. The research sample consisted of 60 students who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to four groups (three experimental groups and one control group). Each experimental group underwent 8 sessions of 40 minutes and the control group did not receive any training. The research instrument was the academic burnout questionnaire (Schaufeli, Martinez, Pinto, Salanova & Bakker, 2002) and the data were analyzed by methods of repeated measures analysis of variance and bonferroni post hoc test in SPSS-19 software.

    Findings

    The results showed that all three methods of intervention, namely self-determination education, art education and combining education of self-determination and art significantly led to reduce the academic burnout of fifth grade elementary male students and the results were maintained in the follow-up phase (P<0.05). Other findings showed that there was no significant difference between the three intervention methods in reducing academic burnout (P>0.05).

    Conclusion

    The results of the present study have practical implications for professionals, curriculum planners and teachers. They by teaching the above methods or using of them can take an effective step to reduce academic burnout of students.

    Keywords: Self-determination education, Art Education, combining education of self-determination, art, Academic Burnout, students
  • Ebadollah Hadipour, Kamran Mohammad Khani *, Amirhosein Mohammad Davoudi Pages 97-108
    Purpose

    Organizational vitality has an effective role on organizational performance and effectiveness, so the present study was conducted with the aim of identify and analyze the effective barriers on organizational vitality in government organizations.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was the documents of organizational vitality and faculty members and managers and deputies of the governmental organization of Mazandaran province in 2019 year. In addition to reviewing the documents of organizational vitality, number of 11 experts according to the principle of theoretical saturation was selected as a sample by purposive sampling method. For data collection were used from the methods of document review and semi-structured interviews with experts, which the its content validity was confirmed by two other researches and its reliability was calculated by Cohen's Kappa coefficient method 0.83. Finally, the data were analyzed by thematic analysis method in MAXQDA12 software.

    Findings

    Findings showed that the effective barriers on organizational vitality in government organizations were included 120 concepts, 49 components and 9 themes. The managerial theme includes five components of authoritarian leadership style, distrust in work, strict monitoring, inefficiency of managers and negative attitude of managers towards employees, individual theme includes six components of negativity at work, self-censorship and organizational silence, introversion, job dissatisfaction, intergenerational gap in the organization and gender discrimination, organizational theme includes six components of injustice in the organization, tough working environment conditions, centralized organizational structure, job instability, controlled human relations and job stress, economic theme includes seven components of disorder in salary based on position, procrastination in repaying bonuses and benefits, inflation, high prices and unemployment in recent years, class gaps, misallocation of services and facilities among employees, payment of taxes disproportionate to salaries and disproportionate income to living expenses, political theme includes five components of restriction of political and individual freedom in the organization, distrust to the government's ability to improve the state of country, existence of corruption in the administrative and financial system, distrust of planning in the work of managers and lack of adherence of managers and supervisors to laws and regulations, physical environment theme includes five components of unsuitable environments for rest, lack of sports facilities and equipment, use of cold and inappropriate colors in the design of buildings, non-use of local symbols and principles in the architecture of buildings and inappropriate use of lighting in buildings, religious-value theme includes six components of procrastination in holding collectively national and religious celebrations, negligence in holding religious festivals and rituals, laxity in holding religious and spiritual activities, disregard for traditional cultures, bad temper with others as a value and distrust to divine judgment and predestination, technological theme includes four components of employees' relationship with new technology instead of human relations, reducing the need for human resources due to the use of technology, allocating a lot of time to use technology and using new technology (robot) instead of human and socio-cultural theme includes five components of lake of attachment and sense of belonging to the living area, lack of sense of identity and good memories of the living area, membership in certain groups and social organizations, lack of sense of freedom and security in society and lack of access to spaces, services and facilities in cities.

    Conclusion

    According to the results of the present study, managers and planners of organizations can take an effective step to remove the effective barriers on organizational vitality, which for this purpose is necessary to provide conditions for improving the identified themes and components.

    Keywords: Vitality, Organizational Vitality, Government Organizations
  • Faezeh Azizi Farsani, Zohreh Saadatmand *, MohammadAli Nadi Pages 109-121
    Purpose

    Man is a social being and because of this characteristic, he is bound to learn life skills. Life skills are abilities that are developed with continuous practice and prepare a person to face daily life issues, increase mental, social and health abilities. The World Health Organization has defined life skills as the ability to perform adaptive and positive behavior in such a way that a person can cope with the challenges and necessities of his daily life. Life skills are the kind of cognitive, emotional and practical abilities that are needed for success and happiness in everyday life. Life skills training have been receiving the attention of educational system practitioners in recent years due to the fact that it prepares people to deal with problems and create adaptive behaviors. The main purpose of this study was to provide a model of life skills curriculum in elementary school from the perspective of experts.

    Methodology

    The current research was applied in terms of its purpose and qualitative research with thematic analysis in terms of implementation method. The statistical population included various academic experts of the country in the academic year of 2020-21, 14 people were purposefully selected and interviewed until theoretical saturation. The research tool was semi-structured interviews, whose validity was checked with content validity (4 experts including 2 sociologists, 1 psychologist and 1 educational science professor), and for reliability, coders' agreement method was used, and 3 interviews were random. They were selected and coded with another experienced colleague, and the coding agreement rate was 0.94. For data analysis, the coding method (re-oriented and selective) was used.

    Findings

    The results showed that 39 primary themes (open coding), 9 central themes including (family oriented, economic skills, citizenship skills, promotion of moral and religion-oriented skills and in the content dimension environmental skills, critical thinking, media literacy skills and skills Physical-psychological) and 2 selected subjects (purpose and content) as a model of life skills curriculum in elementary school.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that curriculum planners can present life skills in elementary school in the books of this course in the form of two general dimensions of goals and content.

    Keywords: Curriculum pattern, life skills, Elementary, content, objectives
  • Jeyran Moradi, Yahya Yarahmadi *, Mahmood Goodarzi, Omid Moradi Pages 122-136
    Purpose

    Educational systems are based on the education and training of the future generation of the society, and students have a central role in this system, and the existence of social support from families, the government, the education system, and organizations. And other inputs are required for their growth. In this regard, psychologists and teachers consider motivation as one of the key concepts used to explain different levels of performance. The main cause of behavior is motivation and it can be defined as the driving force of human activities and the factor of his learning. Also, this concept can be used to explain the difference between students who have the same aptitude for learning, but their academic progress is different. From the point of view of psychologists, motivation is an internal process that activates, directs and maintains behavior over time, and motivation has been divided into two categories: "internal" and "external". The aim of this study was to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between success factors and student achievement motivation.

    Methodology

    This was a descriptive correlational study. The statistical population of the present study included all 11th grade female students in Kermanshah in the academic year 2018-19. From this population, 400 people were selected using multi-stage cluster sampling method. Data collection tools were the Student's Academic Self-Efficacy Questionnaire (Jink and Morgan (1999), Waz & Isaacson (2008), Schumer's Epistemological Beliefs (1990), The Basic Psychological Needs of the Guardian et al. (2000), and Progress Motivation. Were Hermans (1987). Data were analyzed using structural equation modeling statistical method in SPSS24 and Amos24 software.

    Findings

    The results showed that the fit of the measurement model and the structural model of the research were confirmed. The results showed that epistemological beliefs, successful academic identity and basic psychological needs had a direct and significant effect on academic self-efficacy and achievement motivation and academic self-efficacy on achievement motivation. Finally, basic needs have a positive effect on successful academic identity and significance of 95% confidence level (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the study, students who have suffered from academic failure and their motivation for progress and success has a declining trend can be used by using psychological counseling to improve academic identity, epistemological beliefs and basic psychological needs. He intervened and provided the ground for their academic progress. The results of this research can also lead to proper planning in order to adopt appropriate school strategies to increase the motivation of students' progress and consequently reduce academic decline and reluctance.

    Keywords: academic self-efficacy, success factors, Epistemological Beliefs, Basic Psychological Needs, Academic Identity, Achievement motivation
  • Abozar Ghasemi, Zabih Pirani *, Faezeh Nateghi Pages 137-149
    Purpose

    The educational institution is considered one of the largest producers of information and undoubtedly the largest consumer and storer of information and knowledge, this is important in our country due to the quantitative development of educational institutions and attention to religious and national components. And it has a higher value. The production of knowledge and its optimal application in the process of education and training will increase the knowledge and ability of learners in their most important mission, that is, the training of capable and efficient human resources will succeed more than in the past. However, throughout history and in the contemporary era, there have been many crises that have affected the process of social presence of people in the society and have reduced the desire of people to be outside the house. Seasonal diseases, air pollution, riots and street conflicts, etc. have been among these crises. But the new crisis that has affected all countries is the way of the Covid-19 virus. An outbreak of the novel Covid-19 pneumonia occurred in December 2019 in Wuhan, Hubei Province, China, and caused global concern. As with all disease outbreaks, the first likely psychological response of the general population is fear of contamination. They also fear that this epidemic will continue. The borderless spread of this new and deadly virus has caused the closure of public centers, educational facilities and important events, including various levels of social and research activities, etc. in different parts of the world. In this regard, one of the institutions affected by Covid-19 was educational organizations and institutions such as schools and universities. The aim of this study was to analyze and explain the pattern of integrated curriculum in elementary school virtual education in the context of the Covid-19 epidemic.

    Methodology

    In terms of applied purpose, in terms of method, the present study was a mixture of consecutive exploratory type and in terms of data collection method in the qualitative part of the data base and in the quantitative part, correlation and structural equations. In the first (qualitative) part of the field interview, the participants included curriculum instructors and some prominent elementary teachers who had top provincial rankings in teacher evaluation, and these individuals were purposefully selected (20 interviews). With 20 people and continued to the point of theoretical saturation) and in the second part (quantitative), the statistical population included elementary teachers in Arak (360 people). The research tool in the qualitative part of the interview was semi-structured and in the quantitative part, a questionnaire (36 items in the form of four indicators) was selected. MaxQDAPro, SPSS24 and Smart PLS2 software were used to review and answer the research questions and to draw and compile the measurement model and structural model.

    Findings

    The results of the present study showed that the four central codes of learning activities, objectives, content of the integrated curriculum and evaluation of academic achievement were the central codes of the integrated curriculum model in elementary school virtual education in the context of the Covid-19 epidemic. Also, the results of the structural model showed that all four dimensions have sufficient fit.

    Conclusion

    The results of the present study, even after the end of the Covid-19 pandemic period, can pave the way for primary education managers and planners in the country to improve primary education.

    Keywords: integrated curriculum, Virtual Eeducation, COVID-19
  • Mohsen Norani, Reza Shabannejad *, Beitollah Akbari Moghaddam Pages 150-165
    Purpose

    In human capital management, the term employee loyalty is used as a key to motivate and maintain employees with higher productivity and has a significant effect on well-being, attachment and job satisfaction, employee effectiveness and organizational performance. Enthusiastic employees completely integrate with the organization and consider the organization as their identity, consider the organization's failure and success as their own failure and success, and strengthen each other in difficult and critical times, cover the organization's weak points, and in They take the path of doing impossible things.This study aimed to investigate the effect of psychological states on loyalty in the educational organization employees.

    Methodology

    The research was applied in terms of purpose and mixed in terms of method (qualitative and quantitative). The research population in the qualitative section were education experts and psychology professors who based on the principle of theoretical saturation, 20 people were selected and interviewed by purposeful sampling and snowball. All interviews were coded by content analysis method and were analyzed by Maxqude software. In a small part of the statistical population, including staff, teachers and selected managers of education in Qazvin province in the fall of 2020 with a number of 1200 people and based on Cochran's formula 292 people were selected as a statistical sample. The validity of the questionnaire was confirmed using face and content validity. The reliability of the questionnaire was 0.92 with Cronbach's test. Data analysis was performed by inferential factor analysis with MICMAC software. Finally, Minimum Partial- Squares method and PLS software were used to validate the structural equations and model fit.

    Findings

    he results of the qualitative section showed that there were 64 indicators and 26 components in the form of 7 dimensions, which include: personal dimension with components (self-efficacy, resilience, self-esteem, role-playing behavior), working conditions dimension with components (supervisor support, Independence and freedom of action, professional development, job-person fit), organizational-organizational dimension with components (organizational trust, learning opportunities, reward and appreciation, identity, organizational strategies), moderating variables with Psychological components (job security, organizational interaction, personality traits, social norms), individual outcomes with components (passion, job attraction, skill level), job components (outcomes including, Job satisfaction, commitment to work, empowerment) and the dimension of organizational results including: (productivity, desirability, quality improvement, meritocracy in the organization, respect and client satisfaction) extracted have a positive effect on the loyalty of education staff. The results of a small part showed that the model had a good fit (GOF = 0.39) and the set of pattern variables could predict the loyalty variance of 0.76.

    Conclusion

    According to the research findings in the proposed pattern, it could be concluded that psychological states are one of the most important and vital factors in developing loyalty among educational organization employees. These results can provide a basis for reviewing and making fundamental changes in organizational rules.

    Keywords: employee loyalty, Psychological States, Meta-Synthetic Method
  • Nahid Rostamaneh Najafabadi, Mahboubeh Sadat Fadavi *, Badri Shah Talebi Pages 166-177
    Purpose

    Considering the importance of fundamental transformation and national curriculum documents in education programs, the present research was conducted with the aim of developing a value-based leadership pattern based on the fundamental transformation document and national curriculum document in Iranian education.

    Methodology

    This study was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was two documents of fundamental transformation and national curriculum in Iranian education that all sentences and paragraphs were selected as a sample by census sampling method. To collect the data were used from complete review of both mentioned documents and the recording of sentences and paragraphs related to value-based leadership, which content validity was confirmed by 15 experts and specialists and their reliability was obtained through an agreement coefficient between the two coders 0.77. Data were analyzed by open, axial and selective coding method.

    Findings

    The findings showed that the fundamental transformation document had 227 indicators in two categories of processes and missions; so that the category of processes included two sub-categories of structural leadership processes (with three concepts of organizational-centered strategies, family-centered strategies and school-centered strategies) and content leadership processes (with a one concept of education-centered strategies) and the category of missions included four subcategories of missions about teachers, students and educators, educational spaces, value-educational areas and areas of Islamic-Iranian culture and civilization. Other findings showed that the national curriculum document had 322 indicators in four categories of principles, strategies, elements and indicators; So that the category of principles included three subcategories of values ​​governing on the evaluation of academic and educational achievement, values ​​governing on the choice of teaching and learning strategies and values ​​ governing on the academic and educational curricula, the category of strategies included two subcategories of strategies for production and implementation of programs and central strategy of monotheistic naturalism, the category of elements included five subcategories of reason, faith, science, practice and ethics and the category of indicators included six subcategories of religious and national ​​ values of generation education, moral values ​​of generation education, value programs of generation education, goal setting pattern in generation education, general objectives of academic and educational programs in value generation education and achieving the academic and educational curriculum goals in educating the value generation education. Finally, the value-based leadership pattern based on the both documents of fundamental transformation and national curriculum was painted.

    Conclusion

    According to the two patterns of value-based leadership according to the documents of fundamental transformation and national curriculum, the education specialists and planners can use them which for it are necessary to improve the categories and subcategories.

    Keywords: Value-Based Leadership, Fundamental transformation document, National Curriculum Document, education
  • Mitra Azhdari, Zahra Eftekhar Saadi *, Mohammadreza Borna, Sahar Safarzadeh Pages 178-189
    Purpose

    Students spend an important part of their lives in school. In this period, special opportunities are provided for their cultivation and growth. The subject of creativity is one of these opportunities that, if formed in this period, will have favorable consequences in various cognitive, social, and psychological aspects, and will increase the chances of success in life. Creativity includes talent, initiative and creating, which exists potentially in every person and at every age and is closely related to the socio-cultural environment. Creativity has also been defined as those mental activities that lead to unique and new solutions, ideas, conceptualizations, artistic forms and theories. The aim of this study was to determine the effectiveness of time management on school commitment and creativity of female high school students in Ahvaz.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and pre-test and post-test semi-experimental design with control group. The statistical population of this study included all high school students (second) in Ahvaz in the academic year 2018-19-, which was determined from 3 districts of the city, district 2 and then 50 students were randomly selected. The selected samples were assigned to two experimental groups (n = 25) and the control group (n = 25). The research instruments included the fear intervention time management educational program (2008), the Torrance Creativity Test Questionnaire (MPPT) and the Abedi School Commitment Questionnaire (2009). The validity of the questionnaire was obtained by content validity and its reliability by Cronbach's alpha test method of 0.91. Time management intervention sessions (during 2 months and 7 sessions) were performed for the experimental group and no training was provided to the control group during this period. Descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and inferential statistical methods (analysis of covariance of univariate and multivariate with Spss24 software) were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the effect of time management intervention on school commitment and students' creativity in the experimental group increased significantly compared to the control group and this difference continued (p <0.01).

    Conclusion

    Considering the effect of time management on school commitment and students' creativity, planners of the educational system should include skill courses such as planning and time management in the secondary school curriculum in order to improve life skills along with the topics of the course.

    Keywords: time management, School Commitment, creativity, female students
  • Neda Mohseni, Mohammadali Hoseini *, Nadergholi Ghorchiyan Pages 190-206
    Purpose

    In educational systems, educational and behavioral issues are important categories whose radius of conflict and influence go beyond the framework of formal education and cover the whole life. In this direction and in the field of behavioral issues, there are lifelong approaches that can be considered and investigated, which should not be hidden or sidelined by the authorities. One of these approaches is home-school interaction. According to the opinion of researchers, the first step of the education process is to establish a relationship. And the final step is to ensure the reliability of relationships and communications. Effective and strong communication between home and school and increasing parental participation is considered essential, and one of the consequences of improving the qualitative and quantitative level of school interaction is the prevention of social misbehavior of students (especially teenagers). Misbehaviors and communication-social challenges can affect social relationships in verbal and non-verbal interactions, play, understanding the goals and intentions of others, emotion regulation, learning skills and other dimensions and fuel wide behavioral problems. The aim of this study was to identify the factors that promote school-family interaction in the prevention of adolescent social abuse.

    Methodology

    The methodology of qualitative research was based on data theory (grounded theory) and content analysis of books and related articles.The statistical population consisted of 10 specialists who did research in the field of educational management and were experts, thinkers and professors in the field of educational management and educational sciences at the university, and were interviewed. The sampling method was purposive. Qualitative data analysis was performed using a coding process based on the systematic design of the data theory strategy of the Corbin and Strauss Foundation (2008). According to this plan, the required data were collected and counted by open coding, axial coding, selective coding of categories, and subcategories. The analysis software was MAXQDA 2018.

    Findings

    After reviewing and matching these codes and removing duplicate codes, common codes were determined and categories were reviewed with the background and theoretical foundations of matching and common concepts. After performing the open coding operation, in the axial coding stage, common and similar concepts (codes) were semantically determined and classified. Finally, the model of promoting school-family interaction in the prevention of adolescent social abuse was validated by experts.

    Conclusion

    The model includes causal conditions: structural factor and cultural factor Strategies: expanding the possibility of parental involvement, expanding professional ethics, setting rules and regulations and creating a culture of consequences: social factors, educational factors;

    Background

    Students' experiences, managerial deficiencies, family educational role and intervention conditions include: Lack of cooperation with the family with educators, lack of family financial resources, lack of specialized staff. K

    Keywords: Family, school interaction, social abuse, adolescents
  • MohammadAli Bayati, Saeed Sayadi *, Ebrahim Givaki, Sanjar Salajeghe, Amin Nikpour Pages 207-217
    Purpose

    Organizations, as intermediate links between people and society, are important and fundamental components of today's human social body, which need people and society to survive and continue their activities. In the traditional perspective, the focus of the governance makers is based on maximizing the profit of the shareholders, and for this purpose, they seek to establish laws to structure the relations between the board of directors, shareholders and managers and to resolve possible conflicts between them, but in the new perspective, the perspective goes further and is based on It is necessary to consider the consequences of the organization's governance decisions in all stakeholders and all economic, social and environmental dimensions. Social responsibility is a relatively new management paradigm that emphasizes creating a responsible and committed business. Therefore, the present study was conducted with the aim of presenting a social responsibility model with using the meta-combined method.

    Methodology

    This study in terms of time was cross-sectional, in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative with using the meta-combination method. The research population was resources related to social responsibility in the last 20 years, which from among 200 available articles according to the desired criteria and the 3 stages of refinement, number of 42 articles were selected as a sample by purposive method. Data were collected by reviewing documents and taking notes from articles, which the reliability of the findings was obtained using the agreement coefficient between the two coders 0.86 and finally, the data were analyzed by themes analysis method in MAXQDA-10 software.

    Findings

    Findings of the present study showed that social responsibility had 65 indicators, 41 categories and 7 dimensions, that were included economic (6 categories), ethical (8 categories), environmental (8 categories), staff (6 categories), regulatory institutions (5 categories).  society (5 categories) and governing institutions (3 categories). Finally, the social responsibility model with using the meta-combined method was designed.

    Conclusion

    The results of the present study indicated the 7 dimensions of economic, ethical, environmental, staff, regulatory institutions, society and governing institutions for the social responsibility model. Organizational officials and managers with the help of the identified dimensions in the present study can provide the basis for improving social responsibility in their organization.

    Keywords: Social Responsibility, Meta-combined, Ethical, Environmental
  • Alimorad Karami, Masomeh Samadi *, Mohammad Armand, Fahimeh Ansarian Pages 218-229
    Purpose

    One of the most important organizations that play an important role in the socialization of people is the organization or education system, which is often implemented through the content of the curriculum and teachers. Through socialization, adolescent students learn how to introduce, control, and manage their emotional, emotional, and social expression and revise their beliefs, values, and norms. The education and training system and schools through official curriculum and hidden curriculum cause the socialization of students. Considering the importance of students' socialization in the education system of the Islamic Republic of Iran, the present study was conducted with the aim of designing a socialization pattern of high school students based on the sociological foundations of the document of fundamental transformation in the education system.

    Methodology

    The present research in terms of time was cross-sectional, in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was the document of the fundamental transformation of the education system and the experts of the education system and educational management of Bushehr province in 2020 year. In addition of document of the fundamental transformation in the education system, the research sample according to the principle of theoretical saturation was obtained 16 people who were selected by purposive sampling method. Data were collected by reviewing documents and semi-structured interviews, which its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability by the agreement coefficient method between the three coders was obtained 0.88 and were analyzed by the thematic analysis method in MAXQDA-12 software.

    Findings

    The results indicated that for the socialization pattern of high school students based on the sociological foundations were extracted 48 indicators, 9 components and 2 dimensions. The intra-individual dimension were included four components of communication and interaction, creativity and skill, attitude and family and the environmental dimension were included five components of school, economic, social, political and value and cultural. Finally, according to the dimensions and components, feedback system and reform, philosophy and aims, pattern implementation stages and pattern implementation mechanism, the socialization pattern of high school students based on the sociological foundations of the document of fundamental transformation in the education system was drawn.

    Conclusion

    According to the results of the present study, planning to improve the students' socialization is necessary through the socialization pattern of high school students based on the sociological foundations of the document of fundamental transformation in the education system.

    Keywords: Socialization, students, Sociological, Document of Fundamental Transformation, Education System
  • Maryam Cاobakhloo, Narges Hassan Moradi *, Gholamali Ahmadi Pages 230-241
    Purpose

    Succession plays an important role in the future performance of the organization. Therefore, the purpose of this study was identifying the components of succession with emphasis on education and examining their status in Tejarat Bank. Today, more than ever, maintaining efficient and valuable organizational forces is doubly important for organizations, and therefore, attention to career planning and human resource management is becoming more important every day (Czarnowski & Pszczolkowski, 2020). Human resources, and especially the talents and abilities of employees, are the main factor in increasing organizational performance, which, while creating a competitive advantage, increases core productivity (Mills, Weary & Von Keyserlingk, 2021). Human resource management is an emotion-based discipline in the business and economic environment that relies on accurate evidence and quantitative and tangible information (Markoulli, Lee, Byington & Felps, 2017). With the increasing growth and development of global markets, identifying people who have the necessary skills and characteristics needed to lead the organization in the future, puts a lot of pressure on organizations, and many senior executives have stated that to recognize a successful organization must recognize its ability. , The development and utilization of effective leadership talents

    Methodology

    This study was applied in terms of purpose and quantitative in terms of cross-sectional execution method. The study population of managers and experts in charge of human resources in the field of human resources of Tejarat Bank of Tehran province in 2021 was 400 people who estimated the sample size according to Cochran's formula of 196 people who were selected by available sampling method. Criteria for selecting these individuals included willingness to participate in the research and signing the informed consent form for participation in the research, age over 30 years, higher education and the absence of stressful events such as divorce and death of loved ones in the past three months. To conduct this research, first, based on theoretical foundations, with the help of professors, a researcher-made questionnaire was developed, with an emphasis on education. For the samples, the importance and necessity of the research were stated and they were assured about the observance of ethical points and they were asked to answer the questionnaire completely. After completing the samples, they were appreciated for participating in the research and completing the researcher-made questionnaire, and the data were prepared to enter the computer and entered into the SPSS-24 software.

    Findings

    The results of the present study indicate the existence of five factors of job conditions (with the components of delegating factors and levels of decision making, work commitment and professional ethics, dynamism, job security, analytical and macro thinking, leadership style and job satisfaction), human resources (with components of organizational culture, job analysis, employee performance evaluation and human resource management information systems), organizational policies (with components of organizational trust, training and learning, creativity, stakeholders, policies and rules and competitive advantage), organizational climate (with components of atmosphere of organization, richness of knowledge, experience and service history and foresight and risk-taking) and communication and empowerment (with components of internal organizational conflict, communication style and empowerment), that all factor load of them was appropriated. Other results showed that all factors and components of each factor were higher than the population average (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the questionnaire of succession with emphasis on education is a valid and reliable tool and professionals and officials can use it to plan for succession.

    Keywords: succession, education, job conditions, human resources, organizational policies
  • Sajjad Kalantari, AliAsghar Shojaei *, Babak Hosseinzadeh Pages 242-254
    Purpose

    Today, research and scientific activities are the main context for the development of societies. In fact, research productivity can lead to the flourishing of scientific production and growth. Teachers, as the main provider of education to students, also need research activities to improve their educational quality, which lies in research productivity. Therefore, one of the main necessities of the education system is to address the basic issue of teacher research productivity. Teachers' research activities can play an important role in teaching and its quality. On the other hand, electronic human resource management provides a basis for teachers to rely on electronic research to get acquainted with up-to-date research and apply it in their research activities. Therefore, the use of electronic human resource management in research productivity is one of the axes to improve the quality of teaching and research productivity of teachers. The aim of this study was to present a model of the effect of electronic human resource management on research productivity of education teachers in Mazandaran province.

    Methodology

    The method of the present study was integrated in terms of implementation method (qualitative-quantitative) and applied in terms of purpose. The research population in the qualitative section included Mazandaran University experts in the academic year 2019-20, in which 15 people were selected based on theoretical saturation and purposefully. The statistical population of the quantitative section also included teachers of education and training in Mazandaran province in the academic year 2019-20 (2287 people). The sample size was determined using Cochran's formula of 380 people who were selected by simple sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire in the qualitative part of semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The validity of the qualitative findings with the view of experts and the review strategy and reliability by the coding agreement coefficient method was 0.83. In the quantitative part, it was 0.91 with content validity and reliability with Cronbach's alpha method. To analyze the data in the qualitative part, the coding method was used with Maxquda18 software and in the quantitative part; exploratory factor analysis and structural equation modeling in Pls Smart3 software were used.

    Findings

    Qualitative findings showed that the selected code of electronic human resource management has 33 indicators in 5 central themes including (technological, structural, cultural, strategic and process) and the selected code of research productivity also has 36 indicators in 5 central themes including (individual, organizational, Economic, technical-operational and social). Also, the results of exploratory factor analysis showed that all factor loads of the structures were above 0.40. The results of structural equations also showed that electronic human resource management had a positive effect on research productivity (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the planners of the education system should provide their research productivity by empowering teachers in the field of electronic human resources.

    Keywords: E- Human Resource Management, Research Productivity, teachers
  • Fatemeh Razm, Fariba Hafezi *, Fatemeh Sadat Marashian, Farah Naderi, Zahra Dashtbozorgi Pages 255-265
    Purpose

    The academic performance of students is the result of several factors that can affect their academic progress. One of the important issues related to the academic performance of students is academic enthusiasm. In fact, academic enthusiasm provides a basis for the student to enjoy education more and to increase his desire to go to school. Academic enthusiasm is usually used as a motivational structure that reflects the learner's commitment to education. Enthusiasm is an immediate state that includes emotional-motivational aspects and is focused on a specific subject or object or a specific person or behavior. Also, academic enthusiasm is a multidimensional construct. Its cognitive dimension implies the amount of student investment in learning activities such as self-direction and the desire to apply effort in academic affairs and use learning strategies. The aim of this study was to investigate the effectiveness of flipped classroom method on information literacy and academic motivation of female high school students.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and quasi-experimental with pre-test-post-test group and one-month follow-up with control group. The statistical population included all female high school students in Ahvaz in the academic year 2019-2020. A sample of 50 people was purposefully selected and then randomly assigned to two experimental and control groups (25 people in each group). The research instruments were the Trails Information Literacy Questionnaire (2007) and the Academic Achievement Scale of Fredericks et al. (2004). The experimental group was provided with 8 sessions of 70-minute training of Bergman and flipped classroom method (2014) and the control group did not receive any intervention to analyze the data using inferential statistical methods (Repeated measures analysis and Bonferroni post hoc test) with Spss24 software used.

    Findings

    The results showed that the flipped classroom method on information literacy and academic motivation of students in the experimental group compared to the control group significantly increased their scores and this effect continued until the one-month follow-up period (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the flipped classroom teaching method increases academic enthusiasm and information literacy in secondary (second) students, and therefore, the planners of the educational system should introduce and explain more about this method to make it more useful for teachers in the teaching-learning process provide.

    Keywords: Flipped Classroom, Information literacy, academic motivation, students
  • Arash Khodabakhsh, Hossein Ali Taghipour *, Mehran Mokhtari Baye Kalaei Pages 266-278
    Purpose

    In our country, most universities are in the first generation and a limited number of them are in the second generation, and the third and fourth generations of universities in Iran have not been seriously considered yet. Accordingly, many graduates do not succeed in the market due to lack of entrepreneurial skills. Therefore, it is essential that the university, as the source of all changes in society, be at the forefront of the entrepreneurial process, and in order to change educational and research patterns and change students' skills and abilities, they must change their education strategy and train entrepreneurial and creative people. In fact, third and fourth generation universities are education-oriented, research-oriented and knowledge-based universities that seek to create value and wealth by developing effective knowledge and entrepreneurship. Curricula, as the heart of higher education, must be aligned with the indicators of this generation of academics in order to pave the way for progress in line with these indicators. The fourth generation universities provide the ground for the realization of up-to-date progress and in accordance with the requirements that are commensurate with the development of changing knowledge and technology. The present study was conducted with the aim of providing a curriculum model for fourth generation universities in Iran.

    Methodology

    The research method was fundamental in terms of purpose and mixed (qualitative-quantitative) in terms of implementation method. The qualitative community consisted of experts and professors of Iranian university educational planning in the academic year 2020-21, according to the principle of theoretical saturation, 17 of them were selected as a sample by snowball and targeted sampling methods. The quantitative population consisted of all students of higher education centers throughout Iran in the academic year 1399-400, according to the Cochran's formula, 384 of them were selected as a sample by multi-stage cluster sampling. Semi-structured interviews were used to collect information in the qualitative section and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative section, and their psychometric indices were confirmed. Data were analyzed by coding methods in MAXQDA software and heuristic factor analysis and structural equation modeling in SPSS and LISREL software.

    Findings

    The findings of the qualitative section showed that 51 indicators in the form of 7 categories of educational approach based on peer education, action-based education, facilitating simulated opportunities, attention to group learning methods, self-directed and self-directed learning, activities based on exploratory learning and new methods Teaching was identified. The findings of the quantitative section showed that 17 items were removed due to a factor load of less than 0.30 and the initial questionnaire was reduced from 51 items to 34 items. , According to group learning methods, self-directed and self-directed learning, activities based on exploratory learning and new teaching methods, all of which have a factor load of more than 0.70, the mean variance of all of them is higher than 0.60 and the reliability of all of them is higher than It was 0.80 that their factor loading was confirmed due to being higher than 0.30, their mean extracted variance was confirmed due to being higher than 0.50 and their reliability was confirmed due to being higher than 0.70. Other results showed that the curriculum for fourth generation universities on all seven categories of peer-to-peer educational approach, action-based education, simulated opportunities, attention to group learning methods, self-directed and self-directed learning, exploratory learning-based activities and new methods. Teaching had a direct and significant effect (P <0.05).

    Conclusion

    Considering the identification of seven categories and the direct and significant effect of the current research curriculum on the seven categories, planning to improve the curriculum for fourth generation universities through the seven categories mentioned above is necessary.

    Keywords: Curriculum, University, fourth generation universities, educational approach based on peer education
  • Mohsen Yousefi, Amin Koraei *, Mansour Sodani Pages 279-291
    Purpose
    Maternal remarriage can have both positive and negative consequences for children, especially boys. The main purpose of this study was the lived experience of adolescent boys from remarriage of mothers.
    Method
    The present study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of implementation method. The study population consisted of second grade male high school students in Ahvaz in the academic year 2020-2021, in which 16 people were purposefully selected based on theoretical saturation method. The research tool was semi-structured interviews. To validate the findings, the coding process was first reviewed by experts (face validity). The researcher also re-examined the coding process. Reliability was also obtained with a coding agreement coefficient performed by two coders. The content analysis method in MAXQDA software version 2020 was used for data analysis.
    Findings
    The results showed that 53 concepts, 17 central themes and 7 selected themes were identified; The main themes include (deviant thoughts, psychological damage, favorable psychological conditions, supportive relationships, emotional emptiness, loneliness, guilt, anger, negative attitude, fear, economic conditions, rejection, isolationism, facing negative social behaviors, independence) , And inability to accept divorce) and selective topics (psychological well-being, emotional support, emotional experiences, attitudes toward marriage, economic well-being, interpersonal relationships, and accepting divorce).
    Conclusion
    Based on the results, it can be concluded that mother remarriage has advantages and disadvantages for adolescents, so education system planners and counselors to reduce the harms of mother remarriage can provide these students with more counseling and care to adapt to new conditions and psychological empowerment.
    Keywords: Divorce, remarriage of mother, adolescent son, psychological well-being, acceptance of divorce
  • Ashraf Al-Sadat Mousavi, Mahtab Salimi *, Ramezan Jahanian, Fatemeh Parasteh Qombwani Pages 292-305
    Purpose

    Self-leadership plays an important and effective role in improving the performance of faculty members. Therefore, the current research was conducted with the aim of identifying the dimensions and components of self-leadership in faculty members with an Islamic approach.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was the faculty members of Azad and Governmental universities of Karaj city. The research sample according to the principle of theoretical saturation was calculated 12 people who were selected by purposive sampling method. The research tool was a semi-structured interview with 11 questions, which the interviews were conducted individually and its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was calculated by the agreement coefficient method between two coders 0.86. Data were analyzed by open, axial and selective coding method in MAXQDA software.

    Findings

    The findings showed that self-leadership in faculty members with an Islamic approach had 53 open codes or indicator, 14 axial codes or component, and 8 selective codes or dimension. The dimensions of self-leadership in faculty members with an Islamic approach were included personal development (with two components of self-management and self-guidance), professional development (with two components of professional strategy and professional and social skills), ethics (with three components of professional ethics, relational ethics and critical thinking skills) ), performance improvement (with two components of effectiveness and efficiency), transformational (with two components of behavior-oriented strategy and self-motivation), program-oriented (with one component of purposeful), self-awareness (with one component of recognizing own motivation and behavior) and corrective and synergistic (with one components of self-monitoring and self-control. Finally, for self-leadership in faculty members with an Islamic approach were identified 29 sub-categories in 8 main categories including self-knowledge, self-motivation, self-control, effectiveness, goal-setting, reform and transformation, ethics and self-actualization.

    Conclusion

    According to the identified dimensions and components for self-leadership in faculty members with an Islamic approach to improve self-leadership in faculty members can be provide the ground for realizing the identified dimensions, components and categories.

    Keywords: self-leadership, faculty members, Islamic approach
  • &Bull, Mehran Jafari, Mohammadreza Esmaeilzadeh Ghandhari *, Hasan Fahim Devin, Hossein Peymani Zad Pages 306-316
    Purpose

    The current research was carried out with the aim of the socio-economic development model of Iranian football.

    Methodology

    The research method was applied in terms of its purpose and mixed in terms of its execution method, which was conducted in the field. The football industry of the country (managers of the economic field in football (federation, some heads of delegations and expert experts in the field of sports economics) from this collection to the point where theoretical saturation was achieved regarding the research topic, people were asked to conduct interviews and obtain the necessary information related to The desired topic was chosen in a completely improbable way. According to these materials, the interview started with the purposeful selection of people who were experts and knowledgeable in relation to the research topic (economic development) and during a 3-month process and interviews with 20 Ehsas researchers. Kurd, which reached the point of theoretical saturation. Also, in a small part of the statistical community consisting of all experts in the field of sports marketing, especially football, some officials in the economic and marketing field of football in the federation, sports boards, experts and university professors, members of the media, managing directors of football clubs, Coaches, referees and athletes were selected in order to complete the necessary data. Due to the large number of people in the research community, the available sampling method was used to provide the necessary data to test the model. Based on this, 384 people were selected as samples. The research measurement tool in the qualitative part included semi-structured interviews. In the quantitative stage, a researcher-made questionnaire was used. To obtain the validity of the questionnaire, content validity, construct validity and Cronbach's alpha were used for its reliability. The steps of data analysis in the qualitative section were through open coding, axial coding and selective coding with MAXQDA 2020 software based on the Glazer method. In the quantitative analysis, the structural equation model based on SPSS and PLS software version 23 was used to analyze the inferential data.

    Findings

    Four factors including policy, economic, club and comparative development factors are effective on the socio-economic development of football; There is a significant difference between them, such that "comparative development component" has the highest rank in the factors affecting the economic development of football from the perspective of the research sample, and "club factors" have the lowest rank.

    Conclusion

    According to the findings of the research, after compiling the socio-economic development model of Iranian football, it was found that the fit indices of the model had an acceptable and desirable value, and the research model was confirmed.

    Keywords: policy development, social economy, club, comparative, Football
  • Fatemeh Aghakhani, Afsaneh Saber Garakani *, Alaedin Etemad Ahari Pages 317-328
    Purpose

    Vitality plays an important and effective role in improving and promoting psychological and academic variables in students. Therefore, the aim of this study was to presenting a curriculum model based on the vitality in primary school students.

    Methodology

    The present research in terms of purpose and implementation method was applied and descriptive from type of quantitative, respectively. The research population was primary school teachers of Tehran city in the academic years of 2019-20 with number 11526 people who 374 people of them were selected as a sample based on the Krejcie and Morgan table with the multi-stage cluster sampling method. The samples responded to the researcher-made questionnaire of curriculum based on the vitality in primary school students (100 questions) which whose psychometric indicators were acceptable. Data were analyzed with exploratory factor analysis and structural equation modeling methods in SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The findings showed that curriculum based on the vitality in primary school students in the main category i.e. curriculum based on the vitality were included of positive motivation and belief, social relations and academic engagement, in the category of causal conditions were included of educational goals, textbook text, educational methods and curriculum evaluation, in the category of contextual conditions were included of intra-classroom conditions and school conditions, in the category of intervening conditions were included of educational policy-making, environment and culture, in the category of strategies were included of decentralization and infrastructure and in the category of consequences were included of engagement and behavior. Also, the factor load of the main category, causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences was estimated higher than 0.50, their average variance extracted was estimated higher than 0.70, and their reliability with using Cronbach's alpha and combined methods was estimated higher than 0.80. In addition, the curriculum model based on the vitality in primary school students had a good fit and in this model the causal conditions on the main category, main category, contextual conditions and intervening conditions on the strategies, and strategies on the consequences had a direct significant effect (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this research, the designed curriculum model based on the vitality in primary school students can help planners and experts in designing and implementing programs to improve vitality in students.

    Keywords: Curriculum, Vitality, students, Educational Methods, curriculum evaluation
  • Saaed Abbaspour Esfeden, Hossien Sahebdel *, Majid Ebrahimpour Pages 329-340
    Purpose

    Academic self-handicapping plays an important role in other academic variables. Therefore, the aim of this study was to comparing the effectiveness of motivational psychotherapy and cognitive behavioral therapy on academic self-handicapping in adolescents.

    Methodology

    This study was a semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. Its population was all female students of the secondary high school of Qain city in the academic years of 2021-2022, which numbeer of 45 people of them were selected by purposive sampling method and randomly replaced in three equal groups. Each of the experimental groups separately was trained 10 of sessions 90 minute with motivational psychotherapy and cognitive behavioral therapy methods, and the control group remained on the waiting list for training. The research tool was Schwinger M, Stiensmeier-Pelster's academic self-handicapping questionnaire (2011), which was implemented in the pre-test and post-test stages. Data were analyzed by univariate analysis of covariance and independent t test in SPSS software.

    Findings

    The results of the present study showed that both motivational psychotherapy and cognitive behavioral therapy reduced academic self-handicapping in adolescents, and the effectiveness of motivational psychotherapy in compared to the cognitive behavioral therapy was higher in reducing academic self-handicapping in adolescents (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is necessary to use both motivational psychotherapy intervention and cognitive behavioral therapy methods, especially motivational psychotherapy method in reducing academic self-handicapping. Therefore, counselors and psychologists can use the motivational psychotherapy method along with other effective methods to reduce academic self-handicapping.

    Keywords: Motivational Psychotherapy, Cognitive Behavioral Therapy, Academic Self-Handicapping, adolescents
  • Fereydoon Damani, Fatemeh Soghra Karbalai Herofteh *, Vali Mehdinejad Pages 341-351
    Purpose

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of academic buoyancy training and logotherapy on motivational orientation in secondary school students.

    Methodology

    This study was applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of execution method with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was the second grade students of secondary school in Iranshahr city in the academic year of 2019-20. Among them, 60 students were selected by purposeful sampling and randomly divided into three equal groups. The experimental group of academic buoyancy received training in 12 sessions of 70 minutes and logotherapy in 10 sessions of 70 minutes, and the control group did not receive training. The research tool was motivational orientation questionnaire (Ryan, 1989). Data were analyzed in SPSS-V21 software with multivariate covariance analysis methods.

    Findings

    The results showed that the increase in motivational orientation in the buoyancy training group was statistically significant compared to the logotherapy and control groups, while the logotherapy training did not significantly increase the motivational orientation compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it is recommended that counselors and psychologists use academic vitality training methods to increase motivational orientation.

    Keywords: academic self-efficacy, Academic buoyancy, Logotherapy
  • Pegah Asheghi, MohammadNaghi Imani, Asghar Sharifi Pages 352-361
    Purpose

    One of the effective factors in the state of schools is the performance of its principals, especially in the primary period. The current research was conducted with the aim of identifying the effective normative and behavioral variables in the performance of primary school principals.

    Methodology

    This research in terms of purpose and implementation method was applied and qualitative from type of descriptive-developmental, respectively. The research population was primary school principals and universal specialists in the field of education, which number of 20 people of whom were selected as a sample with using the purposive sampling method and based on the principle of theoretical saturation. The data were collected by individual semi-structured interviews (the validity of the interview was confirmed by the triangulation method and its reliability was calculated by the agreement coefficient between two coders at 77.8) and analyzed by the open, axial and selective coding method in MAXQDA software.

    Findings

    The findings of the present research showed that for the effective variables in the performance of primary school principals were identified 76 indicators, 11 components and 2 dimensions. The effective behavioral dimension in the performance of primary school principals were included 37 indicators in 5 components of value, job satisfaction, motivation, personality and creativity. Also, the effective normative dimension in the performance of primary school principals were included 39 indicators in 6 components of organizational communication, organizational culture, organizational structure, decision-making styles, roles and expectations and goals and strategies. Finally, the effective normative and behavioral pattern in the performance of primary school principals was designed.

    Conclusion

    According to the results of this research, in order to improve the performance of school principals, can be taken effective steps through the identified indicators, components and dimensions for the effective variables in the performance of primary school principals.

    Keywords: Performance, school principals, Normative Behavioral, Motivation, Organizational Communication
  • Mehdi Kohansal Kalkenari, Majid Aliasgari *, Ali Hosseini Khah, Balal Izanloo Pages 362-372
    Purpose

    This article investigated the effect of designing a math curriculum based on storytelling on the creativity of fourth grade elementary students.

    Methodology

    In this mixed study, the quantitative results of a larger study were analyzed and reported. To evaluate the students' creativity, after implementing the mathematical educational package based on storytelling, their performance was examined. The educational package was designed by the researchers based on the concepts of the fourth-grade math book. Comparison of the pre-test and post-test results showed that the content design of mathematical concepts based on storytelling has a positive effect on students' creativity.

    Findings

    The results of this study showed that the design of math curriculum based on storytelling had a positive effect on the creativity of fourth grade students. Also, the partial eta square comparison of boys and girls showed that math education based on storytelling had a greater effect on girls' creativity.

    Conclusion

    The results of this study showed that designing a math curriculum based on storytelling can significantly improve the creativity of fourth grade students. These findings showed that curriculum designers can benefit from designing educational content based on storytelling, which is compatible with students' characteristics. Also, the integration of educational stories with curricula at different levels and disciplines is also suggested to curriculum producers. According to the present study, the design of math curriculum based on storytelling has a positive and significant effect on the creativity of fourth grade elementary students. In addition, the results showed that this effect is greater on the creativity of girls. Therefore, it is recommended that curriculum designers take advantage of the design of educational content based on storytelling that is compatible with the characteristics of students. Also, combining educational stories with curricula at different levels and disciplines is also suggested to curriculum producers. This research can help curriculum planners and educational designers to develop more innovative methods to enhance students' creativity in mathematics.

    Keywords: Math Curriculum, creativity, fourth Grade Elementary Students, storytelling
  • Khalil Shams, Abdolkhalegh Gholami Chenarestan Olia *, Karamollah Daneshfard, Ali Pirzad Pages 373-385
    Purpose

    Considering the importance of career path planning and its pathology, the aim of this study was presenting a pathological pattern of career path planning with a high performance approach with using fuzzy Delphi technique.

    Methodology

    This study in terms of purpose was practical and in terms of implementation method was descriptive from type of survey. The statistical population of this study was all the employees of Iran's gas transmission ten region. The sample size based on the table of Krejcie and Morgan table was estimated to be 323 people, but to be sure the sample size was considered 350 people, who were selected by cluster random sampling method. The tool of the current research was a researcher-made questionnaire of the pathology of career path planning with 132 items, which whose validity and reliability were evaluated as appropriate. Data were analyzed with methods of fuzzy Delphi, exploratory factor analysis and structural equation modeling in SPSS and Lisrel software.

    Findings

    The items of the researcher-made questionnaire of the pathology of career path planning were examined with a fuzzy seven-degree scale, and the investigations showed that after two Delphi rounds number of 128 items had an agreement coefficient higher than 0.70. Also, the categories of the pathological pattern of career path planning with a high performance approach had a factor load of higher than 0.50 and Cronbach's and combined reliability of higher than 0.80. The mentioned pattern had a good fit and in this pattern causal factors on the central phenomenon, central phenomenon, background conditions and intervening conditions on strategies and strategies on outcomes had a direct and significant effect (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study and the designed pathological pattern of career path planning with a high performance approach, appropriate planning with that is necessary to improve the career path.

    Keywords: pathology, Planning, Career Path, Career Path Planning, Fuzzy Delphi
  • Sarhad Madani, Rosa Karampour *, Zahra Ghasemi Pages 386-394
    Purpose

    Today in compared to the past, people's attitudes and tendencies towards political issues have changed, and political participation is one of the most important topics among global societies. As a result, the current research was conducted with the aim of sociologically investigating of the political participation level of teachers and social factors Affecting it.

    Methodology

    The current research in terms of purpose was applied and in terms of implementation, method was descriptive. The statistical population of this study was all working teachers of Ardabil province in the 2020-2021academic years with number of 16300 people, which the sample size according to Cochran's formula was determined 380 people and this number were selected by stratified random sampling method. The tool of the current research was the 85-item researcher-made questionnaire of teachers' political participation with an emphasis on social factors Affecting it, which its face validity was confirmed by the opinion of experts familiar with the research field, and its total reliability was obtained using the Cronbach's alpha method 0.87. In order to answer the research hypotheses were used from frequency, frequency percentage, Pearson correlation coefficients and multiple regression methods in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that in most teachers of Ardabil province the level of political participation, political motivation, and political situation of environment, satisfaction from political elites, political activity and political influence had on a low level, political skill had on an average level and political awareness, use of mass media and political extroversion had on a high level. Also, the variables of political skill, political awareness, use of mass media, political motivation, political situation of environment, satisfaction from political elites, political activity, political influence and political extroversion had a positive and significant relationship with the political participation of teachers (P<0.001). In addition, each of the variables of political skill, political awareness, use of mass media, political motivation, political situation of environment, satisfaction from political elites, political activity, political influence and political extroversion had a significant role in predicting the political participation of teachers (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, in order to increase the political participation of teachers, it is possible to provide the ground for improvement and promotion the political skill, political awareness, use of mass media, political motivation, and political situation of environment, satisfaction from political elites, political activity, political influence and political extroversion.

    Keywords: Participation, Political Participation, Political Awareness, political skill, political motivation, political influence
  • Akram Ansari, Vahid Fallah *, Mohammad Salehi Pages 395-406
    Purpose

    This research was conducted with the aim of the impact of culture shock on the interpersonal relationships of physical education students in Mazandaran province in order to present a model.

    Methodology

    The research method was practical in terms of purpose and quantitative in terms of data collection and was carried out in a field form. The statistical population of this research included all the physical education students of the free and state universities of Mazandaran province, who were selected as a statistical sample according to the criteria of the minimum sample size required in the factor analysis, based on stratified random method. In order to collect the data, the questionnaire made by the cultural shock researcher and the interpersonal relations questionnaire of Mahmoudi et al. (2015) were used. The validity of the questionnaire was confirmed in terms of content and structure. Composite reliability, divergent and convergent validity were used for the reliability test. Also, in order to analyze the data, spss and Amos software were used.

    Findings

    According to the results of culture shock, there is a significant negative direct effect on the interpersonal relationships of Mazandaran university students (Sig=0.001, t=-6.896) with the path coefficient (β=-0.703).

    Conclusion

    The results showed that the interpersonal stress component, the cultural distance component, the interpersonal distance component, the sadness component, the moral distance component, the psychological-physical pressure component and the confusion component have a significant negative effect on students' interpersonal relationships, but the effect of the rejection component Stress, anxiety, and fatigue were not significant on students' interpersonal relationships.

    Keywords: Cultural Shock, Interpersonal Relations, Students, Structural Equations