فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 17 (بهار 1400)

مجله زمین ساخت
پیاپی 17 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میثم تدین*، المیرا مصدق زاده صفحات 1-23

    در این تحقیق بخش خاوری البرز مرکزی که در بین پهنه های گسلی فیروز کوه در جنوب و شمال البرز در شمال محدود شده و از نظر لرزه خیزی فعال و دارای شهرستان های رو به توسعه است، از دیدگاه لرزه خیزی و نوریخت زمین ساختی بررسی شد. یازده زیر حوضه زهکش در محدوده با امتداد کلی شمال خاوری- جنوی باختری تا شمالی-جنوبی و یک زیر حوضه با امتداد خاوری- باختری شناسایی شدند. شاخص های فعالیت زمین ساختی تقعر و شیب نرمال رودخانه برای زیر حوضه های مورد بررسی به ترتیب 0.36-1 و 72-288 است. زیرحوضه های شمالی و جنوبی دچار جابجایی های آبراهه و ایجاد رودشکن های متعدد شده-اند. پهنه زمین ساختی با امتداد شمال خاوری- جنوب باختری محدود شده بین پهنه های گسلی زرینکوه- فیروزکوه، چاشم و اوریم از جنوب و گسل های بادرود و لرد از شمال میزبان لرزه هایی با بزرگای بیشتر است. ضرایب لرزه خیزی a و bبه ترتیب 3.84 و 0.85 محاسبه شد. فراوانی زمین لرزه ها در منطقه از بزرگای 2.4 در مقیاس ریشتر به سمت بزرگای 4.2 که بیشینه بزرگاست به صورت تصاعدی کاهش می یابد و نیز عمق تمرکز 60.7 درصد از زمین لرزه ها بین اعماق 4.5 تا 10 کیلومتری قرار گرفته است. مقایسه شواهد صحرایی با محاسبات انجام گرفته بر مبنای شاخص های شیب نرمال و تقعر رودخانه در امتداد گسل های شمال البرز، فیروزکوه، نورد، لله بند ایجاد رودشکن های متوالی که حاصل اثر مولفه شیب لغز گسل هاست را تایید می کند. نتایج نشانگر کاهش فعالیت نوریخت-زمین ساختی و لرزه خیزی بخش میانی منطقه است درنتیجه برای توسعه محدوده شهری نسبت به بقیه بخش های محدوده پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: البرز مرکزی، ریخت زمین ساخت، لرزه خیزی، رودشکن، گسل فیروز کوه و شمال البرز
  • فرزین قائمی*، حمیدرضا افخمی اردکانی، فریبا کارگران بافقی صفحات 23-37

    منطقه کوه خرانق در پهنه زمین ساختی ایران مرکزی، در شمال خاوری بلوک یزد با روند شمال باختری-جنوب خاوری قرار دارد. سازندهای زمین شناسی منطقه که از زمان پالیوزوییک تا عهدحاضر می باشند تحت تاثیر فعالیت تکتونیکی قرارگرفته اند. چرخش بلوک های ایران مرکزی، برخورد صفحه عربی با ایران و همچنین فرایندهای ساختاری میان بلوک های ایران مرکزی در طی تکامل زمین ساختی خود، سبب تغییردرجهت گیری محورهای تنش جنبشی(Kinematic Stress Tensor,P-T-B) و درنتیجه شکل گیری ساختارهای جدید و تغییر در ساختارهای کهن در طول تاریخ زمین شناسی منطقه شده است. در این پژوهش تغییرات میدان تنش مزوزوییک در گستره فهرج-خرانق مورد ارزیابی قرار گرفته است.در این راستا داده های صفحه گسلی و خش لغز ودیگرشواهد زمین ساختی و چینه نگاری در 13 ایستگاه برداشت گردید روند عمومی گسل های برداشت شده در این ایستگاه ها NW-SE است و سازوکار اکثریت گسل های برداشت شده امتدادلغز راستگرد است که روند و سازوکاری مشابه با گسل اصلی انار را دارند. تغییر جهت راستای محور فشارش(P Axis) به صورت پادساعتگرد از حالت عمود برگسل انار تا موازی با آن در بازه زمانی پالیوزوییک پایینی تا سنوزوییک بالایی است که سبب تغییر سازوکار جنبشی در منطقه شده است. وجود خش لغز در رسوبات عهدحاضر و همچنین ضخامت زیاد رسوبات در منطقه نشان دهنده فعال بودن گسل انار در عهدحاضر است.

    کلیدواژگان: پالئواسترس، میدان تنش، گسل انار، بلوک یزد، ایران مرکزی
  • مهدی بهیاری*، منصور رضایی عزیزی، علی عابدینی، صمد علیپور صفحات 37-57

    در این پژوهش، تاثیر عوامل ساختاری در شکل گیری رگه های فلویوریتی در شمال باختر پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان مورد مطالعه قرار گرفته است. بنابر تحلیل ساختاری و ریز ساختاری و بررسی مقاطع عرضی تهیه شده نشان می دهندکه چین خوردگی ساختار اصلی در منطقه باقرآباد بوده و سیستم شکستگی های مرتبط با گسلش معکوس ساختارهای اصلی کنترل کننده تشکیل رگه های رگه های فلویوریت به ترتیب در مناطق باقرآباد و قهرآباد هستند. تحلیل تصاویر ماهواره ای با روش های نسبت باندی، تحلیل مولفه های اصلی و روش نقشه بردار زاویه طیفی انجام گرفته آشکار می کنند که واکنش محلول گرمابی با سنگ های مسیر جریان این سیالات سبب گسترش دگرسانی های پروپیلیتیک و فیلیک در منطقه باقرآباد و دگرسانی های فیلیک و آرژیلیک در منطقه قهرآباد شده اند. نتایج مطالعات ریزدماسنجی میانبارهای سیال اولیه نشان داد که کانی سازی فلویوریت رخ داده در منطقه باقرآباد در عمق کم (در حدود 30 متر) و در دمای کم (50 الی 100 درجه سانتی گراد) رخ داده است. در صورتی که که کانی سازی فلویوریت در منطقه قهرآباد در عمق بیشتر (150 الی 250 متر) و دمای بالاتر اتفاق افتاده است. مطالعات انجام شده حکایت از آن دارد که در منطقه باقرآباد، نفوذ آب های جوی همراه با انحلال در شکستگی های واحدهای آهکی و اختلاط با محلول گرمابی باعث افزایش شوری میانبارهای سیال شده است.

    کلیدواژگان: فلوئوریت، کنترل کننده ساختاری، نقشه دگرسانی، میانبار سیال
  • خشایار کاویانی صدر، بهنام رحیمی*، محمدمهدی خطیب صفحات 57-74

    هندسه ذخایر معدنی در پهنه های برشی شکنا، به فضای باز موجود در این پهنه ها و به خصوص ساختارهای ریدل وابسته است. تلاقی سیستماتیک شکستگی های ریدل در مسیر پهنه های مزبور، باعث تشکیل بلوک های ریدل می شود که ابعاد آن ها متناسب با فاصله بندی بین این شکستگی هاست. با افزایش کرنش برشی (γ) در یک پهنه برشی و به دنبال آن چرخش بلوک های مزبور، انتظار می رود فضاهای باز متناسبی پدید آید که با نفوذ و نهشت محلول های کانه دار درون این فضاها، باعث تشکیل رگه معدنی هم شکل این فضاها گردد. از آنجایی که مقدار فضاهای باز در پهنه های برشی متفاوت است، در این تحقیق از طریق مدل سازی تجربی و عددی با استفاده از نرم افزار 3DEC نشان داده شد که تغییر در ابعاد بلوک ها در شرایط جنبشی برابر، یکی از پارمترهای تاثیرگذار بر مقدار فضاهای باز این پهنه هاست. لذا این حجم از فضاهای خالی در گستره واحدی از پهنه های برشی گوناگون که از جنبه فاصله-بندی شکستگی های ریدل با یکدیگر متفاوت هستند، با افزایش ابعاد بلوک های ریدل، رابطه معکوس دارد؛ به نحوی که هر چه تعداد بلوک های ریدل بیشتر، چرخش بلوکی بیشتر و در پی آن فضاسازی بیشتری انتظار می رود. با افزایش کرنش برشی طی یک دگرشکلی پیش رونده، در ابعاد بزرگ تر بلوک های ریدل مورد آزمایش، بیشتر نیرو صرف لغزش های بین بلوک های ریدل می شود تا چرخش بلوکی و ایجاد فضای باز. مقدار فضای باز ایجاد شده در مدل سازی عددی همخوانی مطلوبی را با مدل سازی آنالوگ نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پهنه برشی، بلوک گسلی، حجم ذخیره معدنی، مدل سازی آنالوگ، مدل سازی عددی
  • مجید نعمتی*، احمد عباس نژاد صفحات 74-92

    گسل ها از مهم ترین عوامل ایجاد زمین ریخت ها هستند. در این پژوهش، از میان زمین ریخت ها تنها زمین ریخت های پیامد زمین ساخت جنبا بررسی می شوند. زمین ریخت های خاور ایران، به دلیل شرایط آب وهوایی گرم و خشک، به کمک جابه جایی آب راهه های فصلی و بادزن های آب رفتی قابل بررسی هستند. در این پژوهش،این بررسی با کار صحرایی و کار روی شکل های ماهواره ای، انجام شده است. جابه جایی بزرگ انباشتی در راستای قایم با اندازه ای بیش از 2000 متر (گسل گلباف) و 1800 متر (گسل کوه بنان)، از ویژگی های بارز گسل های استان کرمان می باشد. بیشینه جابه جایی انباشتی افقی و قایم، به شماره، نزدیک به 1700 متر و 1500 متر روی گسل لکرکوه اندازه گیری شد. روی گسل های جیرفت و سبزه واران نیز به شماره، در دو نقطه که قابل بررسی بودند، جابه جایی انباشتی افقی 110 و 150 متر دیده شد. در نیمرخ ها در آب راهه ها، جابه جایی معکوس، از چند سانتی متر (گسل جیرفت)، نزدیک به متر (گسل شهداد) و تا چندمتر (گسل سروستان) نیز مشاهده شد. از میان گسل های معکوس استان کرمان، گسل های نای بند، سروستان، کوه بنان و شهداد، دست کم در بخش عمده ای از درازای خود، مرز بارزی میان کوه و دشت تشکیل داده اند. گسل های نای بند و لکرکوه در هردو پایانه خود خمش دارند. گسل لرزه زای زمین لرزه 1978 طبس در پایانه شمالی گسل نای بند و گسل لرزه زای گدار (زمین لرزه های 2017 هجدک) در پایانه جنوبی گسل لکرکوه از پایانه های جنبا و مهم گسلی در خاور ایران و استان کرمان هستند. جابه جایی هم لرز زمین لرزه های گسل گلباف، به دلیل نرخ پایین فرسایش، پس از گذشت دست کم 26 سال هنوز از بین نرفته و قابل اندازه گیری است.

    کلیدواژگان: استان کرمان، زمین لرزه، زمین ریخت شناسی و زمین ساخت جنبا
  • بهرام نکوئی صدری*، زهرا تواضع صفحات 92-117

    استان کرمانشاه از منظر زمین شناسی در پهنه زاگرس مرتفع قرار گرفته است.واحد های زمین شناسی این ناحیه، به دلیل بسته شدن نیوتتیس و برخورد صفحات ایرانی- عربی با فرارانش سکانس پوسته اقیانوسی، تنوع ساختارهای تکتونیکی (از قبیل چین ها، گسل ها، درزه ها، پهنه های برشی، ناپیوستگی ها و کلیپ) بسیار درخور توجه است؛ در این پژوهش ابتدا تنوع زمین شناختی (عمدتا تکتونیکی) ناحیه صحنه - هرسین، شامل چین های منحصر به فرد در رادیولاریت ها، گسل، ناپیوستگی و درزه و غیره، شناسایی و معرفی شده اند. سپس با استفاده از شاخص های ژنتیکی(ساختاری، استراتیگرافی)، تنوع زمین ساخت این منطقه و ارزش میراثی آنها، مورد بررسی قرار گرفت. متعاقبا، پس از تعیین میراث زمین ساخت منطقه، معرفی و طبقه بندی شده اند. اهمیت این مدل ارزیابی ایتالیایی ها، بر پایه ارزش های تحولات زمین شناسی، کرنو استراتیگرافی، محیط های قدیمی و آموزشی آن می باشد. بنابراین تعیین میراث زمین ساخت به عنوان میراث طبیعی در منطقه صحنه - هرسین استان کرمانشاه در ایران، نتیجه ای ابتکاری و نویدبخشی است که برای مطالعات بیشتر جهت تاسیس ژیوپارکی در سطح ملی و یا جهانی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: میراث طبیعی، صحنه- هرسین، تنوع زمین شناختی تکتونیکی، میراث زمین ساخت
|
  • Meisam Tadayon *, Elmira Mosadeghzadeh Pages 1-23

    In this research, the seismicity and neomorphotectonics of the eastern part of the Alborz range, which is delimited by the North Alborz fault zone and Firoozkuh Fault zone to the north and south respectively, has been studied. Eleven sub drainage basins in the study area along with the general northeast-southwest north-south trend and a sub-basin along the eastern-west trend were identified. The stream gradient (Ksn) and stream concavity (θ) morphotectonic indexes for all sub-basins were calculated where the range between 0.36-1 for θ and 72-288 for Ksn. The northern and southern rivers of sub-basins were tilted and several knickpoints were made by fault movements. A NE-SW striking fault zone with a width of 15 kilometers, is confined between Zarkin-Firoozkooh, Chashm, and Orim fault zones in the south, and Badroud and Lord faults in the north host the more magnificent earthquakes that have been occurred. a and b values were calculated to 3.84 and 0.85, respectively. The magnitude of earthquakes is between 2.4 to 4.2 values and the concentration depth of 60.7 percent of earthquakes is between 4.5 to 10 kilometers. Comparison of field evidence with calculations based on Ksn and θ indicators along North Alborz, Firuzkuh, Nord, LaleBand, and other fault branches, creating consecutive knickpoints from their activity is confirmed. Our results reveal low signals of neomorphotectonic and seismic activity in the middle part of the study area, which we would recommend for the development of the urban compared to the rest of the region.

    Keywords: Central Alborz, Neomorphotectonic, Seismicity, Knickpoint, North Alborz, Firuzkuh Fault
  • Farzin Ghaemi *, Hamidreza Afkhamiardakani, Fariba Kargaran Bafghi Pages 23-37

    Kharanagh Mountain which has NW-SE trend is located in Central Iran Zone, northeast Yazd block. Stratigraphically, the area is composed of Paleozoic (Devonian) to Quaternary strata. The rotation of the blocks of Central Iran, the collision of the Arabic plate with Iran, and also the structural interaction between the blocks of Central Iran during its tectonic evolution, has caused a change in the direction of the kinematic stress tensors (P-T-B). As a result, the formation of new structures and changes in paleo-structures had chronologically occurred throughout the study area. In this research, stress field variations of Mesozoic era of Fahraj-Kharanagh areas is evaluated. Hence, geological fault and fault-slip data and other tectonic and stratigraphic evidence were collected at 13 stations. The general trend of faults in the study area is NW-SE which are right-lateral strike-slip in type similar to features of Anar Fault. The change in direction of the pressure axis (P Axis) occurred counterclockwise from the vertical position of the Anar Fault to parallel to it in the period of Lower Paleozoic to Upper Cenozoic, which has changed the kinematic mechanism in the area. The presence of fault-slip in the Quaternary sediments, as well as the great thickness of the deposits in the area, indicate that the Anar fault is active presently.

    Keywords: Paleostress, Stress field, Anar fault, Yazd block, Central Iran
  • Mahdi Behyari *, Mansour Rezaei Azizi, Ali Abedini, Samad Alipour Pages 37-57

    In this research the impact of structural controlling factors in the fluorite mineralization was evaluated, north west of the Sanandaj-Sirjan metamorphic zone. The structural and microstructural analysis indicated the major structure in the Bagher Abad region is fold related structures and shear fractures that cut the fold axes are the host for fluorite mineralization. In the Qahr-Abad area, fluorite deposits are reverse fault-related. Satellite image analysis with band ratio, PCA, and SAM techniques revealed the hydrothermal fluid circulation in the host rock caused the propagation of propylitic and phyllic alterations in the BA region whereas phyllic and argillic alteration in the QA region is dominated. The fluid inclusions micro-thermometry indicated in the BA region, mineralization occurred in the shallow depth approximately at 30 meters and low temperature 50-100 Cº. In the QA region, mineralization takes place in the 150-200 meters and higher tempreture. Analysis of salinity of the fluid inclusion shows in the BA region, mixing of meteoric water with hydrothermal fluid and Dissolution of host rock increase the salinity percent of fluid inclusion.

    Keywords: Fluorite, structural control, alteration map, fluid inclusion
  • Khashayar Kavyani-Sadr, Behnam Rahimi *, Mohammad Mahdi Khatib Pages 57-74

    The geometry of mineral deposits in brittle shear zones depends on the open spaces in these zones and especially in the Riedel structures. The systematic intersection of Riedel fractures in the path of these zones causes the formation of Riedel blocks, the dimensions of which are proportional to the spacing between these fractures. By increasing the shear strain (γ) in a shear zone and consequently the rotation of these blocks, it is expected to create proportionate open spaces that with the penetration and deposition of ores in these spaces, causes the formation of mineral veins in all these spaces. Since the amount of open spaces in shear zones is different, in this study, through analogue and numerical modeling using 3DEC software, it was shown that the change in the dimensions of the blocks in equal kinetic conditions is one of the parameters affecting the amount of open spaces of these zones. Therefore, this volume of open spaces in a single range of different shear zones, which are different from each other in terms of spacing of Riedel fractures, is inversely related to increasing the dimensions of Riedel blocks; the more Riedel blocks, the more block rotation and consequently more space is expected. As the shear strain increases during a progressive deformation, in bigger dimensions of the Riedel blocks tested, more force is expended on inter-block slips than on block rotation and open space. The amount of open spaces created in numerical modeling shows good agreement with this type of modeling.

    Keywords: Shear zone, Fault block, Mineral reserve volume, Analogue modeling, Numerical modeling
  • Majid Nemati *, Ahmad Abbasnejad Pages 74-92

    Regarding to that fault geomorphology could be an information layer in earthquake hazard assessment, is so important. In this research, only landforms of active tectonic within all geomorphs are investigated. These geomorphological features in east of Iran have been investigated using displacement of seasonal streams in field work and on sattlite images. Greatest vertical cumulative movements, more than 2000 m (Golbaf fault) and 1800 m (Kuhbanan) are manifest specifications of the faults in Kerman province. Lakarkuh fault, also, has 1700 m and 1500 m maximum vertical and horizontal displacements, respectively. On the two investigable points on Jiroft and Sabzevaran faults, 110 m and 150 m horizontal displacements were seen, respectively. In sections of streams, from a few centimeters (Jiroft fault), near one meter (Shasdad fault) to few meters (Sarvestan fault) vertical displacements were seen. Among the reverse faults in Kerman province, Nayband, Sarvestsn, Kuhbanan, Shahdad faults, at least in part of their lenghts, created an obvious boundary between mountain and plain. Lakarkuh and Nayband faults have bending on their one or two terminations. The 1978 Tabas earthquke on north termination and Godar earthquake fault (the 2017 Hojedk earthquakes) on south termination of the Lakarkuh fault, are from these active and important fault terminations in eastern Iran and Kerman province. Following field work, on of the eastern Iran specifications was confirmed: coseismic displacements of earthquakes of the Golbaf fault are measurable after at least 26 years.

    Keywords: Kerman Province, earthquake, Geomorphology, Displacements, Active tectonic
  • Bahram Nekouie Sadry *, Zahra Tavazo Pages 92-117

    Kermanshah province, geologically is located in high Zagros zone.The Neo-Tethys closure and Iranian – Arabian plate collision, which causes the obduction of oceanic crust sequence and various tectonic structures such as the folds, faults, joints, shear zones, unconformity and klippe have formed the remarkable geological units of the Kermanshah region. First of all, this study aims to introduce and designate the geodiversity of theSahne-Harsin region (mostly tectonically) including the unique folding in radiolarites, faults, unconformities, joints, etc. Secondly, using the genetic characteristics (structural, stratigraphic), the diversity of tectonic modes of the region and their values was studied. Subsequently, after the designation of the tectonic heritages, they were classified and introduced. The importance of this Italian assessment model is based on geological evolution, chronostratigraphy, palaeo-environmental and educational values. The designation of tectonic geoheritage as natural heritage in the Sahne-Harsin region of Kermanshah province in Iran is an initiative and promising result for further studies towards the establishment of a geopark at the national level and a member of the GGN.

    Keywords: Natural Heritage, Sahne-Harsin, Tectonic Geodiversity, tectonic geoheritage