فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

مجله آموزش عالی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فیروزه اصغری* صفحات 1-30

    بین المللی سازی آموزش عالی یکی از مهم ترین اتفاقات تاثیرگذار در دهه های اخیر بوده است فرایند جذب دانشجو به عنوان یکی از استراتژی های موثر در دستیابی به اهداف بین المللی سازی آموزش عالی، در دهه های اخیر به رقابتی جدی میان کشورها تبدیل شده است. از این رو به میزان شناخت و آگاهی دانشگاه ها از تجارت دانشجویان، امکان استفاده از مزایا و فرصت های بین المللی سازی برای آنان افزایش خواهد یافت. پژوهش حاضر با هدف آگاهی از چالش های دانشجویان بین المللی به منظور کمک به ارتقای راه های موثر در زمینه جذب، نگهداشت به واکاوی تجربیات دانشجویان بین المللی در ایران پرداخته است. پژوهش با رویکردی کیفی به گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته به جمع آوری تجربیات زیسته 28 نفر از دانشجویان بین المللی اقدام نموده است. انتخاب مشارکت کنندگان از طریق نمونه گیری در دسترس و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل داده های پژوهش براساس تحلیل تم انجام شده است. یافته ها براساس چالش دانشجویان در سه مرحله پیش از تحصیل، حین تحصیل و پس از تحصیل تفکیک و تم های اصلی براساس کدگذاری حاصل از مفاهیم ذیل هر مرحله ارایه شده است. براساس نتایج پژوهش حاضر، چالش آکادمیک، سازگاری فرهنگی، موانع زبانی و چالش امنیت شغلی به عنوان تم های اصلی و تاثیرگذار در تحقق اهداف «برنامه تحرک بین المللی دانشجویان به داخل» نیازمند توجه بیشتر برنامه ریزان و مدیران دانشگاهی به منظور اصلاح و بهبوداست.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی آموزش عالی، تحرک آکادمیک، تحرک بین المللی دانشجو، دانشجوی بین المللی، دانشگاه ایرانی
  • شهربانو خشکاب* صفحات 31-71

    مطالعه حاضر وضعیت کارایی آموزشی و پژوهشی دانشگاه های صنعتی ایران با استفاده از دو روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها و روش پارامتری تحلیل مرز تصادفی برای متغیرهای ورودی (تعداد دانشجویان ورودی، تعداد اعضاء هیات علمی، تعداد کارکنان و بودجه) و خروجی (درآمد اختصاصی، تعداد دانشجویان در حال تحصیل، تعداد دانش آموختگان و مقالات همایشی) و داده های مستخرج از لایحه بودجه، آمار و مستندات موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی و وبسایت پایگاه جهان اسلام مربوط به 20 دانشگاه صنعتی طی سال های تحصیلی 1392-1393 و 1393-1394 را مورد ارزیابی قرار داده است. نتایج پژوهش نشانگر؛ 1- وجود ناکارایی در واحدهای دانشگاهی؛ 2- تفاوت درجه ی ناکارآمدی در واحدهای دانشگاهی مختلف؛ 3-کاهش میانگین کارایی کل دانشگاه های منتخب در سال 1393 در مقایسه با سال 1394؛ 4- کاهش میانگین کارایی آموزشی و افزایش میانگین کارایی پژوهشی دانشگاه های منتخب در طول زمان ؛ 6- عدم وجود ناهمسانی واریانس داده ها در تحلیل مرز تصادفی؛ و 7- همخطی بین برخی متغیرهای توضیحی از جمله اعضاء هیات علمی و بودجه در آزمون عامل تورم واریانس بود. در روش تحلیل مرز تصادفی، علاوه بر ناکارایی فنی، ناکارایی تصادفی و ضریب کشش نهاده ها بر ستانده های آموزش و پژوهش نیز برآورد شد تا نقشه راه مطلوبی پیش روی سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان واحدهای دانشگاهی برای اتخاذ تصمیمات اثربخش ترسیم کند.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل مرز تصادفی، دانشگاه های صنعتی
  • مریم سادات قریشی خوراسگانی*، محسن نظرزاده زارع صفحات 72-95

    پژوهش حاضر از نوع آمیخته اکتشافی متوالی بود؛ بنابراین، بخش کیفی پژوهش به روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کیفی، مدیران و رهبران دانشگاهی با سوابق مدیریتی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری معیاری و با در نظر گرفتن اشباع نظری در یافته ها، درمجموع با تعداد 12 نفر مصاحبه انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل داده ها نیز روش تحلیل مضمون بود. برای پایایی داده های بخش کیفی، از روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان در پژوهش استفاده شد. یافته های بخش کیفی نشان داد، چالش های مرزگستری رهبران دانشگاهی در سه دسته چالش های فردی (مهارتی و ادراکی)، سازمانی (ساختاری و زیرساختی - مالی) و محیطی (نهادی - اجتماعی) طبقه بندی شد. در بخش دوم پژوهش؛ با توجه به اینکه هدف، اعتباریابی مضامین اصلی و فرعی احصا شده بخش کیفی بود، بنابراین از رویکرد کمی و روش پیمایشی استفاده شد. جمع آوری داده ها، توسط پرسشنامه محقق ساخته شامل 15 سوال در مقیاس پنج درجه ای لیکرت و متشکل از ابعاد چالش های فردی، سازمانی و محیطی انجام شد. پایایی پرسشنامه، با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب برای چالش های فردی (813/0)، سازمانی (861/0) و محیطی (771/0) به دست آمد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم‏افزار SPSS16 و آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن بهره گرفته شد. نتایج بخش کمی نشان داد، با توجه به اینکه، میانگین چالش فردی (25/4)، چالش سازمانی (45/4) و چالش محیطی (25/4) از میانگین (3) بیشتر بود؛ بنابراین، از دیدگاه مدیران و رهبران دانشگاهی، امتیاز همه ابعاد چالش ها بیشتر از حد متوسط بوده و بر اساس مقدار t در سطح (01/0 = p)، نتایج معنادار بود. ازاین رو می توان گفت، هریک از ابعاد کشف شده بخش کیفی، موردتوافق بالای مشارکت کنندگان در پژوهش بود. همچنین، اولویت بندی چالش ها، به ترتیب چالش های سازمانی، فردی و محیطی به دست آمد.

    کلیدواژگان: مرزگستری، فعالیت های مرزگستری، رهبران مرزگستر دانشگاهی، چالش های رهبران مرزگستر
  • سکینه اشرفی*، حمیدرضا اراسته، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 96-134

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الزام های اجرایی دوره های برخط آزاد انبوه(موک) در دانشگاه پیام نور از منظر اقتصادی انجام گرفت. روش مورد استفاده در این پژوهش، کاربردی و نحوه گردآوری اطلاعات، کیفی بود. مولفه های مورد استفاده بر اساس بررسی اسناد و مدارک و ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند شناسایی شدند. به منظور بررسی اسناد و مدارک و تحلیل یافته های مصاحبه از روش تحلیل محتوای استقرایی در سه سطح باز، محوری و گزینشی استفاده شد. برای شناسایی جامع مولفه های اصلی و زیرمولفه های الزام های اجرایی دوره های موک در دانشگاه پیام نور از منظر اقتصادی، علاوه بر بررسی مطالعه های انجام شده در این زمینه، مصاحبه ای نیمه ساختارمند با 15 نفر از خبرگان حوزه در دوره های موک صورت گرفت. نتایج نشان داد که الزام های اجرایی دوره های موک در دانشگاه پیام نور از منظر اقتصادی شامل یازده مولفه اصلی: تشکیل تیم اقتصادی، تعیین اهداف اقتصادی از راه اندازی و ارایه دوره های موک، عرضه وتقاضا، هزینه و درآمدها، منابع، سرمایه گذاران، استراتژی قیمت گذاری، مدل کسب و کار، تهیه و نوشتن یک طرح و ارایه مدل اقتصادی، بازاریابی و مباحث مالی و حقوقی و 37 زیرمولفه است.

    کلیدواژگان: دوره های برخط آزاد انبوه(موک)، استراتژی قیمت گذاری، مدل کسب و کار، مدل اقتصادی، بازاریابی
  • آسیه خیراللهی، احمدرضا نصراصفهانی*، ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 135-164

    پایان نامه و رساله از مهم ترین اجزاء نظام آموزش عالی است و انجام دقیق آن، به افزایش و توسعه تولیدات علمی در هر کشوری منجر می شود. رساله دکتری از جوانب گوناگونی قابل بررسی است که یکی از آنها، توجه به رویکرد راهنمایی و انجام آن است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رویکردهای راهنمایی رساله در مقطع دکتری و بررسی آن بین دانشجویان در وضع موجود و مطلوب در دانشگاه اصفهان، به عنوان یکی از دانشگاه های مادر در ایران است. روش پژوهش ترکیبی و از نوع اکتشافی است. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 27 نفر از مدیران، معاونان و اعضای هیات علمی، داده های پژوهش گردآوری شده است. در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته، بین 97 نفر از دانشجویان دکتری که درحال نوشتن پایان نامه هستند، در سه گروه آموزشی علوم انسانی، فنی _ مهندسی و علوم پایه اجرا شده است. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند بوده و در بخش کمی از روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم استفاده شده است. ارزیابی اعتبار ابزار پژوهش با نظر متخصصان و تحلیل روایی CVR  انجام شده است. یافته ها نشان داد که در راهنمایی پایان نامه، درمجموع دو رویکرد فردی و گروهی وجود دارد که هرکدام با سه روش اجرا می شوند. رویکردهای فردی: 1- دانشجو با یک استاد راهنما و مشاور؛ 2- دانشجو با بیش از یک استاد راهنما و مشاور؛ 3- تشکیل کمیته پایان نامه. رویکردهای گروهی نیز عبارتند از: 1- گروه های پژوهشی شامل: گروه پژوهشی دو یا چند استاد و خوشه پژوهشی؛ 2- آزمایشگاه تحقیقاتی؛ 3- هرم پژوهشی استادمحور و هرم پژوهشی مجموعه گروه آموزشی. تحلیل نتایج در بخش کمی نشان داد که رویکرد فردی بیش تر مورد استفاده بوده و مورد اقبال دانشجویان نیز هست. بیش ترین اختلاف وضع موجود و مطلوب درخصوص عضویت در گروه های پژوهشی هرمی است که بیانگر تمایلات دانشجویان نسبت به رویکرد گروهی است. نتایج تحلیل واریانس و آزمون های تعقیبی نیز بیانگر تفاوت قابل ملاحظه ای بین گروه های علوم انسانی و فنی- مهندسی با علوم پایه در مورد رویکردهای فردی در وضع موجود و مطلوب است. ازجمله پیشنهادهای پژوهش فراهم کردن زیرساخت های لازم توسط مسیولین دانشگاهی جهت بکارگیری رویکردهای گروهی در دانشگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: رویکردهای راهنمایی، پایان نامه های دکتری، رویکرد فردی، رویکرد گروهی
  • سید رضا رضوی سعیدی* صفحات 165-188

    یکی از مباحث اصلی در نظام آموزش عالی، گزینش اساتید دانشگاه ها خصوصا اساتید مدعو می باشد. هدف این پژوهش، ارایه مدل و رتبه بندی شایستگی های اساتید مدعو بوده که در واحد تهران شمال دانشگاه آزاد انجام گرفته است و پژوهشی کاربردی محسوب می شود. در این تحقیق از روش ترکیبی (کیفی-کمی) استفاده شد. ابتدا ضمن مطالعه ادبیات پژوهش و مدل های شایستگی، 16 نفر از خبرگان دانشگاهی با روش هدفمند انتخاب شدند و  با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید تا اشباع نظری حاصل شد و مدل اولیه شایستگی های اساتید با روش تحلیل محتوا حاصل شد. بر اساس شایستگی های مدل اولیه، پرسشنامه ای طراحی و در بین 5 نفر از خبرگان دانشگاهی که به روش گلوله برفی انتخاب شده بودند، توزیع شد. با انجام فرایند دلفی در سه مرحله، مدل اصلاح شده شایستگی ها حاصل شد. در مرحله اعتباربخشی مدل، پرسشنامه ای تدوین و دربین 285 نفر از اساتید توزیع گردید و با نرم افزار Lisrel داده ها تحلیل شده و در نهایت، مدل شایستگی اساتید در 3 بعد (شخصیتی، علمی، اخلاقی) ، 6 مولفه (فردی، بین فردی، حرفه ای، عمومی، عینی و ذهنی) و 33 شاخص ارایه گردید. برای رتبه بندی شایستگی ها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی، پرسشنامه مقایسات زوجی در بین 7 نفر از خبرگان دانشگاهی که با روش هدفند انتخاب شده بودند، توزیع شد و داده ها با نرم افزار Expert Choice تحلیل شدند. نتایج نشان داد شایستگی شخصیتی-فردی با وزن 286/0 دارای بیشترین اهمیت می باشد. بعد از آن شایستگی های علمی-حرفه ای با وزن 263/0 ، شایستگی شخصیتی-بین فردی با وزن 180/0 ، شایستگی اخلاقی-عینی با وزن 148/0 ، شایستگی اخلاقی-ذهنی با وزن 078/0 و شایستگی علمی-عمومی با وزن 046/0 در مراتب بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های اساتید، شایستگی شخصیتی، شایستگی علمی، شایستگی اخلاقی
|
  • Firoozeh Asghari* Pages 1-30

    In the recent decades, Internalization has been one of the most influential events in the higher education systems worldwide. And recruitment of international students, as one of the most effective strategies to achieve the goals of internationalization, has been a common solution to prevail in the competition between countries in the last decade. Therefore, studying these international students’ various experiences and interactions is very important for the destination countries. Purpose of this qualitative study is to investigate the experiences of international students in the Iranian universities. The approach in this research is data collection through semi-structured interviews, collecting the lived-experiences of 28 international students and the research data analysis is based on thematic analysis. Findings are presented in three stages of pre-study challenges, in-study challenges and post-study challenges. The results show that academic challenges, cultural adjustment, language barriers and future job challenges are the most important topics that require more attention from the higher education planners and university administrators to achieve the goals of the International Student Mobility programs.

    Keywords: Internationalization of Higher Education, Academic Mobility, International Student Mobility Program, Iranian Universities
  • Shahrbanoo Khoshkab* Pages 31-71

    The present study is the efficiency of Iranian industrial universities using non-parametric methods of data envelopment analysis and random border analysis parameter for input variables (number of incoming students, number of faculty members, number of staff and budget) and output (specific income, Has evaluated the number of students studying, the number of graduates and conference papers) and data extracted from statistical databases and documents of higher education for 20 industrial universities during the academic years 1392-1393 and 1393-1394 . Expressive research results; 1- Existence of inefficiency in university units; 2- Difference in the degree of inefficiency in different university units; 3- Decreasing the average efficiency of all selected universities in 1393 compared to 1394; 4- Decreasing the average educational efficiency and increasing the average research efficiency of selected universities at the time of the study; 6- No heterogeneity of data variance in random boundary analysis test; And 7- Coordination between some explanatory variables, including faculty members and budget in the variance inflation test. In the random border analysis method, in addition to technical inefficiency, random inefficiency and the coefficient of elasticity of inputs on education and research outputs were also estimated to draw a favorable roadmap for policy makers and decision makers of academic units to make effective decisions.

    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Stochastic Boundary Analysis, University of Technology
  • Maryam Sadat Ghoraishi Khorasgani, Mohsen Nazarzadeh Zareh* Pages 72-95

    The present study was an exploratory sequential mixed method approach, so the qualitative section of the study was done by descriptive phenomenology method. The participants in the qualitative section included academic administrators with managerial experience who by criterion sampling and saturation in the research findings, 12 were selected for the interview. Research tools in the section were semi-structured interviews and the data analysis was by thematic analysis. In order to get assured of the validity of the data in the section, member-checking was employed. The findings of the qualitative section showed that the challenges of boundary-spanner academic leaders can be categorized into three main categories: individual, organizations, and environment. In the second section of the study; given that the purpose was to validate the main and sub-themes of the qualitative section, so a quantitative survey strategy was used. To collect quantitative data, a researcher-designed questionnaire was applied consisting of 15 questions on a five-point Likert scale and including individual, organizational and environmental challenges. The reliability of the questionnaire was calculated Cronbach's alpha coefficient and was obtained for individual (0.813), organizational (0.861), and environmental (0.771) challenges.  For the data analysis, a One-sample t-test and Friedman test were used in SPSS16 software. The results of the section showed that considering that, the mean of individual challenge (4.25), organizational challenge (4.45), and environmental challenge (4.25) was higher than the theoretical mean (3); Therefore, from the perspective of academic administrators and leaders, the score of all dimensions of the challenges was above theoretical mean and based on the value of t at the level (p =0.01), the results were significant. So, each of the discovered dimensions in the qualitative section was highly agreed upon by the participants in the study. Also, the prioritization of the challenges was included, respectively, organizational, individual, and environmental challenges.

    Keywords: Boundary spanning, Boundary spanning activities, Boundary spanner academic leader, Boundary spanner academic leaders
  • Sakine Ashrafi*, HASANREZA ZINABADI, HOSSIN ABASIAN Pages 96-134

    The aim of present research was to identify Implementation requirements of Massive Open Online Course (MOOC) in Payam Noor University from an Economic perspective. The methodology used in this study was applied and the method of data collection was qualitative. The components used were based on the documentation and semi-structured interview tools. Inductive content analysis was used in three levels of open, axial and selective in order to review the documents. For a comprehensive identification of the main components and sub-components of the implementation requirements, in addition to reviewing studies conducted in this field, semi-structured interview with 15 field experts in MOOC Course were conducted. The results showed that the implementation requirements of MOOC Course in Payam Noor University from an Economic perspective include eleven main components: Forming an Economic team, setting economic goals from launching and delivering mooc Course, supply and demand, cost and revenue, resources, investors, pricing strategy, business model, preparing and writing a business plan and presenting business model, Marketing and financial and legal Issues and 37 sub-components.

    Keywords: Implementation requirements, Massive Open Online Course (MOOC), pricing strategy, business model, business plan, marketing
  • Asyeh Kheirollahi, AhmadReza Nasresfahani*, Ebrahim Mirshahjafari Pages 135-164

    Thesis and dissertation is one of the most important components of the higher education system and its accurate implementation leads to the increase and development of scientific production in any country. The doctoral dissertation can be examined from various aspects, one of which is to pay attention to the guidance approach and do it. Therefore, the purpose of this study is to identify the approaches to doctoral dissertation guidance and its study among students in the current and favorable situation at the University of Isfahan, as one of the parent universities in Iran. The research method is hybrid and exploratory. In the qualitative section, research data were collected using semi-structured interviews with 27 managers, deputies and faculty members. In the quantitative part of the researcher-made questionnaire, among 97 PhD students who are writing their dissertations, it was administered in three educational groups: humanities, technical-engineering and basic sciences. The sampling method is targeted in the qualitative part and in the quantitative part the stratified random method proportional to the volume is used. The validity of the research tool was assessed with the opinion of experts and CVR validity analysis was performed. Findings showed that in dissertation guidance, there are a total of two individual and group approaches, each of which is implemented in three ways. Individual approaches: 1- Student with a supervisor and consultant; 2- Student with more than one supervisor and consultant; 3- Forming the dissertation committee. Group approaches also include: 1- Research groups including: research group of two or more professors and research clusters; 2- Research laboratory; 3- Master-centered research pyramid and research pyramid of the educational group. Analysis of the results in the quantitative section showed that the individual approach is more widely used and is also favored by students. The biggest difference between the current and favorable situation regarding membership in pyramid research groups, which indicates the tendencies of students towards the group approach. The results of analysis of variance and post hoc tests also show a significant difference between the humanities and engineering groups with the basic sciences in terms of individual approaches to the current and desired situation. One of the research suggestions is to provide the necessary infrastructure by university officials to apply group approaches in universities.

    Keywords: guidance approaches, doctoral dissertations, individual approach, group approach
  • Seyed Reza Razavi Saeedi* Pages 165-188

    One of the main issues in the higher education system is the selection of university professors and the characteristics of guest professors. The purpose of this study was to present a model and ranking the competency of visiting professors, which is located in the North Tehran branch of Azad University Has been done and applied research. In this research, a combined method (qualitative-quantitative) was used. Simultaneously with conducting scientific and research, 16 people from the University of Experts were selected by selecting the method and a semi-structural interview was conducted with them to saturate the theory and rumor model of professors' rumors. The content analysis method was obtained. Based on the merits of the innovative model, a questionnaire was designed and distributed among 5 university experts who were selected by the snowball method. By performing the Delphi process in three steps, a modified model of rumors is obtained. In the model validation stage, a questionnaire was developed and distributed among 285 professors and analyzed the data with Lisrel software. Finally, the professors' rumor model in 3 dimensions (personality, scientific, ethical), 6 components (personal, interpersonal), Professional, general, objective, and subjective) and 33 indicators are presented. To rank the competencies using the hierarchical analysis process, the paired results questionnaire was distributed among 7 people from the University of Experts who were selected by the selected method and the data were analyzed with Expert Choice software. The results showed the competency Personality-Individual with a weight of 0.286 has the most of your qualities. After that, being a scientific-professional rumor with a weight of 0.263, personality-interpersonal competence with a weight of 0.180, moral-objective rumor with a weight of 0.148, moral-mental rumor with a weight of 0.078, and general scientific-competence Weighing 0.046 put it next.

    Keywords: Competence, Teacher Competency, Personality Competence, CompetenceAcademic, Moral competence