فهرست مطالب

علوم و مهندسی آب و فاضلاب - سال ششم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه علوم و مهندسی آب و فاضلاب
سال ششم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید قنادی صفحات 2-3
  • سید محمدهادی مشکاتی*، نازنین هم نبرد، علیرضا ولی پور، عباس اکبرزاده صفحات 4-14

    طراحی و ترویج روش های نوین و برخوردار از راه‎کارهای علمی و فناورانه، به‎روز و بومی شده می تواند در مدیریت کارآمد صنعت تصفیه فاضلاب و نیز دستیابی به توسعه پایدار موثر واقع شود. در این راستا قوانین و سیاست های کنونی، بعضا کارایی لازم را نداشته و یا منتهی به نتایج مطلوب نشده است. از این‎رو تهیه یک سند راهبردی بالادستی، به‎ویژه در حوزه تخصصی توسعه فناوری های تصفیه فاضلاب، با درنظر گرفتن کلیه فرصت ها و چالش های موجود می تواند خلاها را شناسایی نموده و برای مرتفع نمودن آن‎ها، ترتیبی اتخاذ نماید تا اقدامات لازم الاجرا به دستگاه های ذیربط ارجاع شود. در این تحقیق ضمن آینده پژوهی در خصوص توسعه فناوری های تصفیه فاضلاب به چشم اندازپردازی و تعیین شاخص های کمی تا 20 سال آینده با استفاده از نظرات 58 نفر از مدیران بخش آب و فاضلاب کشور، خبرگان صنعت و اساتید دانشگاه ذیل جلسات کمیته فنی و راهبری پرداخته شد. مبنای تدوین اقدامات و سیاست های موردنیاز در این پژوهش، نظام نوآوری فن آورانه مبتنی بر مولفه هایی برای توسعه، انتشار و بهره برداری از فن آوری بوده است. در این تحقیق ضمن احصای چالش های توسعه فناوری فاضلاب در کشور به تبیین سیاست های مربوطه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توسعه فناوری، تصفیه فاضلاب، سند راهبردی
  • امید استرش*، عبدالکاظم نیسی، افشین تکدستان، مهسا ولی پور صفحات 15-22

    فرآیندهای متداول تصفیه آب شامل آشغال‎گیری، انعقاد، لخته‏سازی، ته‏نشینی، صاف‏سازی و گندزدایی است. بسیاری از منعقد‏کننده‎ها به‎طور گسترده‎ای در فرآیندهای تصفیه آب متداول استفاده می‎شوند. این مواد را می‎توان به منعقد‏کننده‎های غیر‏آلی و آلی طبقه‏بندی کرد. در سال‎های اخیر تحقیقات زیادی در مورد منعقد‏‏کننده‎‎های طبیعی انجام شده است. در این مطالعه کتیرا به‏عنوان کمک منعقد‏‏کننده طبیعی به‎همراه پلی آلومینیم کلراید (PAC) برای حذف کدورت و باکتری‎های کلیفرم از آب رودخانه کارون مورد ارزیابی قرارگرفت. کتیرا صمغی است که از گون استخراج می‎شود. طبق نتایج این مطالعه، افزودن کتیرا به‏عنوان کمک منعقد‏کننده روند عملکرد را بهبود بخشید و مشاهدات نشان داد که استفاده از کتیرا به‎همراه PAC موجب تشکیل ذرات بزرگتر و افزایش نرخ ته‏نشینی می‎شود. در مجموع این مطالعه نشان داد که دوز 06/0 میلی‏گرم در لیتر کتیرا به‏عنوان کمک منعقد‏‏کننده به‎همراه 15 میلی‏گرم در لیتر ماده منعقد‏کننده PAC در کدورت بالا (NTU 480-500) بهترین عملکرد را در کاهش کدورت و کلیفرم کل دارد.

    کلیدواژگان: انعقاد و لخته ‏سازی، پلی آلومینیوم کلراید، کتیرا، کدورت، کلیفرم، رودخانه کارون
  • فهیمه مهرانفر* صفحات 23-31

    یکی از مراحل مهم در فرآیند حذف کدورت آب، استفاده از مواد منعقد‏ کننده است. یکی از موادی که کاربرد مهمی دارد، پلی آلومینیوم کلراید (PAC) است که به‎منظور ته نشینی ذرات کلوییدی از آن استفاده می شود. استفاده از این ترکیب در فرآیند انعقاد به‎دلیل داشتن آلومینیوم، باعث باقی‎ماندن مقداری آلومینیوم در آب می شود. برای کاهش اثرات استفاده بیش از حد مجاز از پلی آلومینیوم کلراید می توان از کمک منعقد کننده های طبیعی و مصنوعی کمک گرفت. در این مطالعه، اثر کمک منعقدکننده های بنتونیت و پلی الکترولیت در حذف کدورت تصفیه خانه آب باباشیخعلی مورد تحقیق قرار گرفته است. نتایج نشان داد که pH بهینه برای حذف کدورت 8 و مقدار غلظت بهینه PAC در pH بهینه برابر mg/L 10 به‎دست آمد و در حضور بنتونیت و پلی الکترولیت، غلظت بهینه PAC به mg/L 4 کاهش یافته و راندمان حذف کدورت به 92% افزایش یافت. هم‎چنین نتایج نشان داد که از ترکیب PAC و پلی الکترولیت در کنار هم می توان برای کاهش غلظت فلزات سنگین آب ورودی استفاده کرد. بنابراین، مواد کمک منعقد کننده بنتونیت و پلی الکترولیت می توانند به‏عنوان گزینه مناسبی در کنار پلی آلومینیوم کلراید برای حذف کدورت آب تصفیه خانه مورد استفاده قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: تصفیه خانه آب باباشیخعلی، پلی آلومینیوم کلراید، بنتونیت، پلی الکترولیت، کدورت
  • حسین نصراللهی، رضا صفایی بروجنی*، سید محمدحسین صالح صفحات 32-44

    کنترل فشار در شبکه های توزیع آب می تواند منجر به کاهش نشتی و هدررفت آب شود. ازاین‏رو، مدیریت فشار یکی از مهم‏ترین راه‎کار ها برای کاهش هزینه های مربوط به بهره برداری و نگهداری شبکه های توزیع آب و به‎خصوص در شبکه های فرسوده تلقی می شود. بنابراین فشار آب تامین شده برای مصرف کنندگان باید تا حد ممکن پایین باشد. رویکرد کاهش فشار در شبکه توزیع توسط شرکت های آب و فاضلاب، منجر به افزایش نیاز به سیستم های تقویت کننده فشار آب خانگی (استفاده از پمپ و مخزن) شده که این امر افزایش مصرف انرژی را با خود به‎همراه دارد. این تناقض در منافع شرکت های آب و فاضلاب و مصرف کنندگان انرژی، چشم‎انداز رابطه آب و انرژی را برجسته می کند. هدف این تحقیق یافتن راه‎حلی برای بهینه سازی فشار در شبکه های توزیع آب از طریق استفاده از سیستم های تقویت کننده فشار آب خانگی برای به‎حداقل رساندن هم‎زمان هزینه کل رفع نشتی، تعمیرات ترکیدگی لوله ها و مصرف انرژی است. در این تحقیق از نرم افزار EPANET  برای تحلیل هیدرولیکی شبکه و هم‎چنین استفاده از تحلیل مبتنی بر فشار برای مدل‎سازی هرچه نزدیک‏تر به شرایط واقعی بهره‏برداری استفاده می شود. روش تحقیق به‎صورت پایلوت برای شهر بهارستان اصفهان پیاده سازی شده، و نتایج نشان می دهد فشار بهینه در حدود 48 متر ستون آب بوده و در فشار 41 متر هزینه های بخش آب و انرژی با هم برابر می شود.

    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، بهینه‏سازی، تحلیل هیدرولیکی مبتنی بر فشار، پیوند آب و انرژی، مدیریت فشار
  • محمد فتحی، مجید نوریان بیدگلی* صفحات 45-57

    نشست زمین به‏عنوان یکی از پرمخاطره ترین پدیده‏های زیست محیطی می‏تواند به دلایل متعددی از جمله خالی شدن سفره آب و افت سطح آب‏های زیرزمینی رخ دهد. نشست با جابجایی‏های قایم زمین شروع شده و اغلب باعث ایجاد گودی، گودال یا شکاف‏های عمیق در سطح زمین می‏شود. وقوع این پدیده در اکثر موارد باعث ایجاد خساراتی می‏شود که عمدتا برگشت‏ناپذیر و پرهزینه‏اند. لذا بسیار مهم است که به منظور توسعه پایدار منطقه، قبل از وقوع نشست آن را بتوان به‎نحوی دقیق پیش‏بینی و کنترل نمود. در چند دهه اخیر، خشکسالی و برداشت بیش از حد منابع آب زیرزمینی و در نتیجه افت سطح ایستابی، به‎ویژه در مناطق خشک و کم باران، علت اصلی این پدیده در اغلب دشت‏های ایران بوده است. هدف از انجام این تحقیق محاسبه میزان نشست زمین ناشی از افت سطح ایستابی در دشت کاشان بوده است. بدین منظور با جمع‏آوری اطلاعات مورد نیاز، مدل‏سازی آب زیرزمینی به کمک نرم‎افزار GMS انجام شده و در نهایت میزان نشست طی 15 سال اخیر تعیین شده است. نتایج این مطالعه نشان می‏دهد که نشست در منطقه مورد مطالعه، هم از نظر مقدار (از چند میلی‏متر تا چند سانتی‏متر) و هم از نظر وسعت روند افزایشی دارد. حداکثر میزان نشست برابر با 95/5 سانتی‏متر به‏دست‏آمده‏است. لذا بسیار ضروری است با مدیریت صحیح و نظارت بیشتر در خصوص برداشت آب‏های زیرزمینی منطقه، مطالعات علمی و اقدامات سریع به منظور تامین آب شرب و کشاورزی مورد نیاز از سایر روش‏های نظیر انتقال آب از دیگر مناطق انجام گیرد.

    کلیدواژگان: مدل‏سازی آب زیرزمینی، افت سطح ایستابی، نشست سطح زمین، نرم‏افزار GMS، دشت کاشان
  • محمد شاه سوندی، جعفر یزدی*، حسین زنگویی، معین آصفی صفحات 58-70

    شبکه‎ های جمع ‎آوری آب‎های سطحی یکی از زیرساخت‎های حیاتی هستند که وظیفه انتقال ایمن رواناب را برعهده دارند. در دهه ‎های اخیر، افزایش حجم رواناب یا سیلاب موجب شده تا در برخی از قسمت‎های شبکه ظرفیت کافی برای عبور جریان وجود نداشته باشد. وجود کاربری اراضی و تراکم جمعیتی در اطراف این مناطق ریسک بالایی را برای انسان‎ها به‎ همراه دارد. با توجه به این‎که در مطالعات پیشین شاخص‎های آسیب‎پذیری در بررسی نقاط حادثه‎ خیز شبکه درنظر گرفته نشده است، در این پژوهش شاخص‎های خطر و شاخص‎های آسیب‎پذیری توامان با یکدیگر در محاسبه شاخص ریسک استفاده شده و اولویت ‎بندی گلوگاه‎ها بر اساس آن انجام شده است. به این ترتیب با استفاده از مدل‏سازی هیدرولیکی شبکه، روش تحلیل سلسله‎ مراتبی 1 و تعریف پنج شاخص: تمرکز جمعیتی در اطراف گلوگاه، تراکم و تنوع کاربری‎ها در حاشیه گلوگاه، متوسط درصد پرشدگی کانال/ رودخانه در محل گلوگاه، درجه کانال سیلابرو یا رودخانه و سرعت در کانال/ رودخانه، وزن‎های شاخص‎ها به‎دست آمده و با استفاده از روش مجموع ساده وزنی2، گلوگاه‎های موجود در شبکه جمع‎ آوری آب‎های سطحی شهر تهران برای انجام عملیات بهسازی، اولویت ‎بندی شده است. نتایج این تحقیق نشان می‎دهد که عمده گلوگاه‎های بحرانی در زیرحوضه شرق تهران و در کانال‎های ابوذر، مقصودبیک و باختر قرار دارند.

    کلیدواژگان: شبکه های جمع ‎آوری آب‎های سطحی، گلوگاه‎های شبکه، شاخص ریسک، تحلیل سلسله مراتبی
  • صفحات 71-73
  • صفحات 74-90
  • صفحات 91-92
  • صفحات 93-95
  • صفحات 96-109
|
  • Sayed Mohamad Hadi Meshkati *, Nazanin Hamnabard, Alireza Valipour, Abbas Akbarzadeh Pages 4-14

    Designing and promoting innovative methods with up-to-date and localized technical solutions can be helpful in efficient management of the wastewater treatment industry and achievement of sustainable development. Despite this, prevailing laws and policies are sometimes ineffective or do not support the desired results. Therefore, the preparation of an upstream strategic document by taking into account the opportunities and challenges, particularly in the field of wastewater treatment technology development, can identify gaps and take measures to resolve them in order to refer the necessary measures to the relevant agencies. In this research, in addition to the future studies on the development of wastewater treatment technologies, vision and quantitative indicators for the next twenty years were determined. Accordingly, the opinions of 58 managers of the country's water and wastewater department, industry experts and university professors were used through the meetings of the technical and steering committee. The basis for formulating the actions and policies required in this research is the Technological Innovation System (TIS) based on components for the development, dissemination and exploitation of technology. In this research, while enumerating the challenges of the development of wastewater technology in the country, the relevant policies have been explained.

    Keywords: Technology Development, Wastewater Treatment, strategic plan
  • Omid Esteresh *, Abdolkazem Neisi, Afshin Takdastan, Mahsa Valipour Pages 15-22

    Conventional water treatment processes include screening, coagulation, flocculation, sedimentation, filtration and disinfection. Many coagulants are widely used in conventional water treatment processes. These materials can be classified into inorganic and organic coagulants. Many researches on natural coagulants were carried out in recent years. This study evaluates Tragacanth as natural coagulants aids with poly aluminum chloride (PAC) for the removal of turbidity and coliform bacteria from water Karoon River. Tragacanth is a gum that extracted from astragalus. According to results of this study, adding tragacanth as a coagulant aid improved performance of the process and experimental observations showed that by applying tragacanth as coagulant aid in optimal conditions, larger flocks are formed compared to PAC applications and the sedimentation rate was higher. In total, this study showed that dose of 0.06 mg/l of tragacanth as a coagulants aid with 15 mg/l of PAC coagulant in high turbidity (480-500 NTU) has the best performance in reducing turbidity and total coliform.

    Keywords: Coagulation, Poly Aluminum Chloride, Tragacanth, Turbidity, Coliform
  • Fahimeh Mehranfar * Pages 23-31

    One of the important steps in the process of removing water turbidity is the use of coagulants. Amongst the most applied materials is poly aluminum chloride (PAC) which is used to precipitate colloidal particles. The use of this compound, which contains Aluminum, in the coagulation causes some residual aluminum in the water. Natural and synthetic coagulants aid can be used to reduce the effects of overuse of poly aluminum chloride. In this study, the effect of bentonite and polyelectrolyte coagulant aid in the turbidity removal process of Babasheikhali water treatment plant is investigated. The results showed that optimum pH for turbidity removal was 8 and the optimal concentration of poly aluminum chloride at the optimum pH was 10 mg/L. In the presence of bentonite, the optimal PAC concentration decreased to 4mg/L and the turbidity removal efficiency increased to 92%. The results also showed that the combination of PAC and polyelectrolyte together can be used to reduce the concentration of heavy metals in the incoming water. Therefore, bentonite and polyelectrolyte coagulants aid can be used as a suitable option along with poly aluminum chloride to remove turbidity from the water treatment plant.

    Keywords: Babasheikhali water treatment, Poly aluminium chloride, Bentonite, Polyelectrolyte, Turbidity
  • Hossein Nasrollahi, Reza Safaei Boroujeni *, Seyed Mohammad Hossein Saleh Pages 32-44

    Pressure management can reduce leakage and water loss in water distribution networks. Therefore, pressure management is considered as one of the most important ways to reduce costs related to the operation and maintenance of water distribution networks, especially in worn-out networks. Therefore, the pressure of water supplied to consumers should be as low as possible. This approach to reducing pressure in the distribution network by water and wastewater companies has led to an increase in the need for domestic water pressure boosting systems (using pumps and tanks), which in turn increases energy consumption. This discrepancy in the interests of water and wastewater companies and energy consumers highlights the perspective of the water-energy relationship. The aim of this study is to find a solution to optimize the pressure in water distribution networks through the use of domestic water pressure boosting systems while simultaneously minimize the total cost of leakage, pipe burst repairs and energy consumption. In this research, EPANET software is used for hydraulic analysis of the network as well as the use of pressure-based analysis to model as close as possible to the actual operating conditions. The research method has been implemented as a pilot for Baharestan city in Isfahan, and the results show that the optimal pressure is about 48 meters of water column and at a pressure of 41 meters, the costs of water and energy are equal.

    Keywords: Water Distribution Network, optimization, Pressure-based hydraulic analysis, Water, energy nexus, Pressure Management
  • Mohammad Fathi, Majid Noorian-Bidgoli * Pages 45-57

    Land subsidence, as one of the most dangerous environmental phenomena, can occur for a number of reasons, including the over-extraction of the aquifer and the decline of groundwater level. Subsidence begins with vertical displacements and often causes trough, sinkhole, or deep cracks in the ground surface. The occurrence of this phenomenon in most cases causes damages that are often irreversible and costly. Therefore, for the sustainable development of the region, it is very important to accurately predict the occurrence of subsidence and controll it prior to its occurance. In recent decades, the drought and excessive extraction of groundwater resources, and as a result, the water-level decline, especially in dry and low rainfall regions, has been the main cause of this phenomenon in the plains of Iran. The aim of this study was to calculate the amount of subsidence due to the water table decline in Kashan plain. For this purpose, by collecting the required data, the groundwater has been modeled using GMS software, and based on that, the amount of subsidence during the last years has been determined. The results of this study showed that the land subsidence in the study area is increasing both in terms of quantity (from a few millimeters to several centimeters) and in terms of extent. The maximum subsidence was obtained as 5.95 cm. Therefore, it is very necessary that in addition to planned management and exact control on the exploitation of groundwater of region, academic studies, and quick actions be applied to provide the drinking and agriculture water required by other methods such as the water transfer from other areas.

    Keywords: Groundwater modeling, Water-level decline, Land subsidence, GMS software, Kashan plain
  • Mohammad Shahsavandi, Jafar Yazdi *, Hossein Zangoui, Moein Assefi Pages 58-70

    Urban drainage Systems are of the vital infrastructures, which are responsible for the safe transport of runoff. In recent decades, the increase in surface runoff has led to inadequate capacity in some parts of drainage network, which results in over-flowing. Land use and population density around these areas pose a high risk of loss of lives and injuries. Since in previous studies, vulnerability indicators were not considered in the assessment of bottleneck’s risk, in this study, hazards and vulnerability indicators are combined together for calculating the risk index which is used for the prioritization of bottlenecks. In order to prioritize the bottlenecks of urban drainage system in Tehran catchment using the Simple Additive Weighting (SAW) method, the hydraulic modeling and Analytic Hierarchy Process (AHP) has been used for calculating the weight of indicators. For this purpose, five indicators have been defined which are population density around the bottlenecks, density of properties and diversity of land uses at these areas, average percentage of canal/main channel river filling, degree of bottleneck submergence, channel or river rank and flow velocity in canal/river. The results showed that the major critical bottlenecks are located in the eastern sub-basin of Tehran: in Abuzar, Maghsoudbeig and Bakhtar canals.

    Keywords: Urban drainage system, bottlenecks, risk index, Analytic Hierarchy Process