فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه زراعت دیم ایران
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرید چایچیان، بابک پاساری*، سید حسین صباغ پور، اسعد رخزادی، خسرو محمدی صفحات 125-141
    به منظور بررسی شاخص های اکولوژیکی و اقتصادی کشت مخلوط نخود و گندم با کاربرد کود زیستی نیتروکسین در شرایط دیم، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان در طی دو فصل زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا شد. کرت های اصلی الگوی کاشت در دو سطح (ردیفی و درهم) و کرت های فرعی شامل نسبت های مختلف کشت گندم و نخود (25:75، 75:25، 50:50، 100:0 و0:100 به ترتیب: 3 ردیف گندم: 1 ردیف نخود، 1 ردیف گندم: 3 ردیف نخود، 2 ردیف گندم: 2 ردیف نخود، کشت خالص نخود و کشت خالص گندم) و تلقیح بذر با کود زیستی در دو سطح (تلقیح با نیتروکسین و عدم تلقیح) به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که عملکرد گندم، نخود و شاخص های ارزیابی کشت مخلوط تحت تاثیر الگوی کاشت، نسبت های کاشت و تلقیح با نیتروکسین قرار گرفتند. حداکثرعملکرد گندم و نخود در الگوی کاشت ردیفی، نسبت کاشت 50:50 و تحت تاثیر تلقیح با نیتروکسین حاصل گردید. مقایسه شاخص های ارزیابی کشت مخلوط نشان داد که حداکثر نسبت معادل زمین، افت عملکرد واقعی، شاخص بهره وری سیستم، ارزش محصولات مخلوط، شاخص مزیت پولی و سودمندی کشت مخلوط در الگوی کاشت ردیفی، نسبت کاشت 50:50 و تلقیح با نیتروکسین بدست آمد. در این آزمایش حداکثر نسبت رقابتی در نسبت کاشت 75 درصد نخود و 25 درصد گندم به میزان 18/2 حاصل گردید و حداکثر میزان نسبت برابری زمین (53/1)، اتلاف عملکرد واقعی (13/1)، شاخص بهره وری سیستم (28/1253)، ارزش محصولات مخلوط (5435368 تومان)، شاخص مزیت پولی (1886533 تومان) و سودمندی کشت مخلوط (1/4676 تومان) در نسبت کاشت 50 درصد گندم و 50 درصد نخود حاصل گردید.
    کلیدواژگان: چندکشتی، حبوبات، رقابت، عملکرد دانه
  • رامین لطفی*، هادی خرسندی، غلامرضا ولیزاده، نسرین صادقیان صفحات 145-164
    به منظور بررسی میزان بهره وری بارش و عملکرد گندم دیم تحت مدیریت های مختلف تناوب و خاکورزی، آزمایشی در قالب طرح دوبارخرد شده برپایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت چهار سال زراعی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه اجرا شد. سه تیمار تناوبی (علوفه-گندم، نخود-گندم و گلرنگ-گندم) در کرت های اصلی، سه سطح خاک ورزی (مرسوم، کم خاکورزی و بی خاکورزی) در کرت های فرعی و دو رقم گندم دیم (باران و آذر2) در کرت های فرعی-فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تناوب، خاکورزی و رقم اثر معنی داری روی بهره وری بارش داشتند. رقم باران در هر دو تیمار کم خاکورزی و بی خاکورزی به ترتیب با مقادیر 71/0 و 70/0 کیلوگرم در متر مکعب بیشترین بهره وری بارش را داشت. با گذشت سال های اجرای آزمایش، میزان بهره وری بارش در تیمار بی خاکورزی (کشت مستقیم) به میزان 32 درصد بهبود پیدا کرد. بیشترین محتوای نسبی آب برگ، تبادلات گازی برگ و شاخص برداشت از رقم باران در تناوب علوفه و تحت سیستم بدون خاکورزی حاصل شد. حداکثر عملکرد دانه در تناوب ماشک-گندم، نخود-گندم و گلرنگ-گندم به ترتیب به میزان 2231، 2105 و 1991 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. با افزایش ذخیره رطوبت در خاک و بهبود بهره وری بارش در شرایط کشت حفاظتی، عملکرد دانه گندم در کم خاکورزی 5 درصد و در کشت مستقیم 8 درصد نسبت به خاکورزی مرسوم برتر بود. بنابراین، در اقلیم سردسیر دیم توسعه کشت حفاظتی گندم در تناوب علوفه و نخود پاییزی و در شرایط بدون خاکورزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تناوب‎‎‏‎، خاکورزی، نیاز آبی، گندم دیم
  • صابر الهی، اسمعیل نبی زاده*، عزیز مجیدی، محمود پوریوسف صفحات 165-182
    به منظور بررسی اثر گلایسین بتایین و عناصر روی و بور بر عملکرد و جذب عناصر غذایی دانه نخود تحت شرایط دیم، آزمایشی طی سال زراعی 1398 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان مهاباد انجام شد. عوامل آزمایشی شامل: مصرف خاکی سولفات روی در دو سطح (مصرف 40 کیلوگرم در هکتار روی و عدم مصرف روی)، محلول پاشی اسید بوریک در سه سطح (عدم مصرف، مصرف سه کیلوگرم در 1000 لیتر آب در دو مرحله قبل و بعد از گلدهی) و محلول پاشی گلایسین بتایین در سه سطح (عدم مصرف، مصرف 88/1 گرم در یک لیتر در دو مرحله قبل و بعد از گلدهی) بود. نتایج نشان داد مصرف عنصر بور و گلایسین بتایین در مرحله قبل و بعد از گلدهی اثر افزایشی بر وزن دانه در بوته، وزن صد دانه، قند محلول، نیتروژن دانه و پروتیین دانه داشت. بیشترین عملکرد دانه با 1489 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار عدم مصرف روی و کاربرد همزمان گلایسین بتایین و بور در مرحله بعد از گلدهی بود. بیشترین درصد جذب روی دانه (17/54 درصد) مربوط به مصرف گلایسین بتایین بعد از گلدهی و عدم مصرف روی و بور بود. در این پژوهش اثر بور بر افزایش قند محلول جهت تعدیل شرایط خشک دیم موثرتر از گلایسین بتایین بود. بر اساس نتایج کلی با کاربرد بهینه عنصر بور و در حالت ترکیبی با گلایسین بتایین می توان تا حدودی اثر تنش خشکی را در مرحله زایشی در مناطق دیم تعدیل نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تغذیه، عملکرد، قند محلول، نخود دیم
  • حسین نظری*، صابر گلکاری، سید محمد علوی سینی، امین نامداری صفحات 183-198
    به منظور بررسی ارتباط بین خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی ژنوتیپ های گندم پژوهشی با 24 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال های زراعی 98 -1397 و 99-1398 تحت شرایط دیم انجام شد. صفات سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، هدایت روزنه ای، Co2 زیر روزنه ای، هدایت مزوفیلی، روز تا سنبله دهی، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، ارتفاع گیاه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در طول فصل رشد اندازه گیری شدند. تجزیه همبستگی ساده ارتباط معنی داری بین عملکرد و صفات فیزیولوژیک در طی دو سال آزمایش نشان داد. تجزیه همبستگی کانونی نیز بین متغیرهای صفات فیزیولوژیک و صفات زراعی یک همبستگی کانونی معنی دار در سال اول (r=0.64) و سال دوم (r=0.64) آزمایش نشان داد. همبستگی صفات با متغیرهای کانونی خود و متغیرهای کانونی مقابل در طی دو سال آزمایش نشان داد، تمامی صفات فیزیولوژیک رابطه مثبت و معنی داری با یکدیگر و متغیرهای کانونی مقابلشان دارند. رابطه روز تا سنبله دهی با صفات زراعی و فیزیولوژیک در هر دوسال آزمایش منفی و معنی دار بود ولی نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار عملکرد دانه با صفات زراعی و فیزیولوژیک طی دوسال آزمایش بود. همچنین در سال دوم آزمایش، رابطه صفت ارتفاع بوته با صفات زراعی و فیزیولوژیک مثبت و معنی دار ارزیابی شد. از این رو می-توان ژنوتیپ هایی با دوره رشدی کوتاه تر و دوره پرشدن طولانی تر دانه را برای حصول حداکثر عملکرد تحت شرایط دیم توصیه کرد.
    کلیدواژگان: سرعت تعرق، سرعت فتوسنتز، گندم، وزن هزار دانه
  • صادق شهبازی، جلال جلیلیان*، خشنود علیزاده، عبدالله جوانمرد صفحات 199-226
    کشت مخلوط سیستمی است که در آن دو (یا چند) گونه مختلف و یا ارقامی از یک گونه به منظور تنوع در اگرواکوسیستم، بهره برداری بهینه از عوامل محیطی و افزایش تولید، در یک محیط کاشته می شوند. این پژوهش به منظور ارزیابی کمی و کیفی علوفه و تعیین بهترین الگوی کشت مخلوط ماشک و تریتیکاله تحت سیستم های مختلف کاشت به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1398-1397 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص تریتیکاله (ST)، کشت خالص ماشک (SV) و کشت مخلوط با نسبت های 50:50(IP1) ، 25: 75(IP2) ، 75: 25(IP3) ،100: 20(IP4) ، 100: 40(IP5) ، 100: 60 (IP6)به ترتیب درصد تریتیکاله و ماشک بودند که در دو سیستم کودهای شیمیایی و آلی-زیستی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار IP1 دارای بیشترین عملکرد علوفه خشک (8/8 تن در هکتار) بود.کمترین درصد الیاف نامحلوط در شوینده اسیدی (ADF) و الیاف نامحلوط در شوینده خنثی (NDF)، همچنین بیشترین درصد مصرف ماده خشک علوفه (DMI)، به تیمارهای ماشک خالص، IP2 و IP1 تعلق داشت. علاوه بر این، بالاترین مقادیر ارزش نسبی علوفه (RFV) و درصد پروتیین خام (CP) در الگوهای کاشت IP2 وIP1 و در سیستم کودی آلی -زیستی حاصل شد. همچنین بیشترین انرژی ویژه شیردهی (NEL)، درصد ماده خشک قابل هضم (DDM) و مجموع مواد معدنی قابل هضم (TDN) نیز در الگوهای کاشت خالص ماشک و IP2 مشاهده شد. بنابراین بر اساس کمیت تولید علوفه و شاخص برابری زمین، الگوی 50 درصد ماشک + 50 درصد تریتیکاله و بر اساس کیفیت، 25 درصد تریتیکاله+ 75 درصد ماشک دارای بالاترین مقادیر بودند. در نهایت بر اساس همه شاخص های مورد مطالعه الگوی کاشت 50 درصد ماشک + 50 درصد تریتیکاله در هر دو سیستم کودی مناسبترین الگوی کشت جهت مناطق دیم سردسیری کشور ایران بود.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، پرنهاده، ماشک مراغه، تریتیکاله، کم نهاده
  • مژگان تبریزی وندطاهری* صفحات 225-242
    حبوبات بعد از غلات، دومین منبع غذایی مهم برای انسان بوده و به عنوان یک مکمل غذایی با ارزش پروتیینی بالا محسوب می شوند. نخود در بین حبوبات هم از نظر سطح زیر کشت و هم از نظر تولید در درجه اول اهمیت قرار دارد. با این وجود عملکرد آن پایین است و یک شکاف بین عملکرد بالقوه و عملکرد واقعی آن وجود دارد. بنابراین، به منظور دستیابی به ژنوتیپ های نخود پر محصول تر و دارای صفات مطلوب زراعی، تنوع ژنتیکی 40 ژنوتیپ نخود دسی (از منشاء ایکریسات) همراه با شاهدهای کاکا و پیروز به مدت دو سال زراعی 1398-1397 و 1399-1398 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقاتی دیم مراغه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج واریانس مرکب نشان داد که بین اختلاف ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر صفات عملکرد، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته و تعداد شاخه اصلی در سطح 1 درصد و از نظر صفات ارتفاع بوته در سطح 5 درصد معنی دار بود. وراثت پذیری بالایی برای صفات تعداد غلاف در بوته (90/0) و تعداد شاخه اصلی (85/0) مشاهده شد. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها را در چهار گروه طبقه بندی کرد. از نظر صفات عملکرد، وزن صد دانه، بیوماس و تعداد شاخه اصلی، گروه 4 و برای تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته گروه 2 از ویژگی های مطلوب برخوردار بودند. با توجه به نتایج تجزیه به عامل ها، چهار عامل اول مجموعا 22/71 درصد از کل تغییرات را توجیه کردند. می توان عامل اول را عملکرد و عامل دوم را اجزای عملکرد نام گذاری کرد. با توجه به نتایج، ژنوتیپ های ICCV 16116، ICCV 08102، ICCV 13107، ICCX-110054-F3-BP-P30-BP، ICCX-110050-F3-BP-P1-BP و ICCX-110050-F3-P28-BP برتر بوده و می توانند در جهت نیل به حداکثر عملکرد و سایر صفات مطلوب زراعی در برنامه های اصلاحی نخود را مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، شرایط دیم، عملکرد، تیپ دسی‏
  • مظفر روستایی*، جعفر جعفرزاده، ایرج اسکندری، غلامرضا قهرمانیان، علیرضا جاویدان صفحات 245-259
    به منظور نمایش ظرفیت زراعی و پتانسیل عملکرد ارقام معرفی شده و لاین های پیشرفته گندم دیم در مزرعه کشاورزان، تعداد 15 لاین و رقم گندم دیم در روستای جغول از توابع شهرستان هشترود طی دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398در پروژه ارتقای امنیت غذایی در دیم زارهای کشورتحت روش های متفاوت خاک ورزی شامل سه روش مرسوم، کم خا ک ورزی و بی خاک ورزی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس صفات زراعی در طی دوسال زراعی نشان داد که بین روش های مختلف خاک ورزی تفاوت معنی-داری وجود نداشت. اختلاف ژنوتیپ های مورد مطالعه برای صفات عملکرد دانه،تعداد سنبله بارور در مترمربع، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک وشاخص بهره وری از بارش معنی دار بود. اثر متقابل خاک-ورزی با ژنوتیپ برای صفات مذکور غیر معنی دار بود. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم تحت روش-های مرسوم، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی به ترتیب 1228، 1306 و 1482 کیلوگرم درهکتار بود. در تیمار خاک ورزی مرسوم ارقام باران و جام به ترتیب با 1562 و 1404، در تیمار کم خاک ورزی رقم جام و لاین های شماره 12 و 13 به ترتیب با 1698، 1541 و1604 و در تیمار بدون خاک ورزی (کشت مستقیم) ارقام هما، باران، جام و لاین های 11 و 14 به ترتیب با 1742، 1698، 1622، 1681 و 1595 کیلوگرم در هکتار از عملکرد دانه بیشتری برخوردار بودند. در این بررسی رابطه (همبستگی) صفات ارتفاع بوته، تعداد سنبله بارور در مترمربع، وزن هزار دانه، شاخص بهره وری از بارش و عملکرد بیولوژیک با عملکرد دانه مثبت و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، خاکورزی، شاخص بهره وری بارش، عملکرد دانه
|
  • Farid Chaechian, Babak Pasari *, Sayed Hossain Sabaghpour, Asad Rokhzadi, Khosro Mohammadi Pages 125-141
    In order to evaluation of ecological and economic indicators in chickpeas and wheat intercropping by application of nitroxin biofertilizer in rain-fed conditions of Hamedan, an experiment conducted as a split-factorial based on a complete randomized block design at tree replication in the Agricultural Research and Training Center of Natural Resources of Hamadan for two consecutive cropping seasons 2017-18 and -2018-19. The main plots were sowing method in two levels include (row and mixed sowing) and sub-plots were intercropping ratios of wheat and chickpea (75: 25, 25:75, 50:50, 100:0 and 0:100) and nitroxin biofertilizer seed inoculation at two levels (inoculation and non-inoculation) as factorial. The results of two-year analysis showed that yield of wheat and chickpea significantly increased under the influence of sowing pattern, sowing ratios and inoculation with nitroxin. The maximum yield of wheat and chickpeas in the row sowing pattern, planting ratio of 50:50 and nitroxin inoculation was achieved. Comparison of intercropping evaluation indices showed that the maximum land equivalent ratio, actual yield loss, system productivity index, value of intercrops, monetary advantage index and intercropping advantage in row planting pattern, 50:50 planting ratio and nitroxin were obtained. In this experiment, the maximum competitive ratio in the planting ratio of 75% chickpeas and 25% wheat was 2.18. The maximum ratio equivalent to land , actual yield loss . system productivity index , the value of mixed crops. monetary advantage index and intercropping advantage of mixed cultivation were obtained in the ratio of planting 50% of wheat and 50% of chickpeas.
    Keywords: Competition, Multiple cropping, Pulse, Seed yield
  • Ramin Lotfi *, Hadi Khorsandi, Gholamreza Valizadeh, Nasrin Sadeghian Pages 145-164
    To evaluate rainfall productivity and grain yield of dryland wheat genotypes under different rotation and tillage managements, a split-split plot experiment based on RCBD with three replications was conducted in Dryland Agricultural Research Institute for 4 years (2016-20). Three crop rotations (chickpea-wheat, safflower-wheat, and vetch-wheat) were located in main plots and three different tillage methods (conventional, minimum, and zero tillage) were considered in subplots and two Baran and Azar 2 wheat genotypes were considered in sub-sub plots. Results indicated tillage and crop rotation treatments significantly affect precipitation efficiency. Maximum rainfall productivity was recorded for Baran in zero and minimum tillage systems with forage (vetch) rotation by 0.71 and 0.7 kg/m3. Rainfall productivity under zero tillage treatment during three years of the experiments increased from 0.45 up to 0.67 (approximately 32 %). The highest relative water content, stomatal conductance and harvest index were recorded from Baran in vetch rotation under zero tillage treatment. The highest grain yield was belonged to the vetch, chickpea and safflower rotations by 2231, 2105 and 1991 kg/ha, respectively. With increasing soil water content and improving rainfall productivity in the conservation agriculture system, grain yield was increased by 5% and 8 % under minimum and zero tillage treatments than that of a conventional system. Therefore, in cold rainfed climates, in order to develop in wheat conservation, it is recommended to the application of autumn forage and chickpeas rotation in zero tillage conditions.
    Keywords: Crop Rotation, Tillage, Water requirement, Dryland wheat
  • Saber Elahi, Esmail Nabizadeh *, Aziz Majidi, Mahmoud Poryousef Miandoab Pages 165-182
    In order to investigate the effect of glycine betaine and zinc and boron elements on yield and nutrient uptake of chickpea seeds under dryland conditions, a factorial experiment based on a randomized complete block design was conducted during growing season 2019 with three replications in Mahabad, Iran. Experimental treatments include: soil application of zinc sulfate at two levels (non-use of zinc and use 40 kg per hectare of zinc), boric acid spraying at three levels (Non-consumption, consumption of 3 kg per 1000 liters of water in two stages before and after flowering) and foliar application of glycine betaine were at three levels (Non-consumption, consumption of 1.88 g per liter in two stages before and after flowering). The results showed that boron and glycine betaine in the pre-and post-flowering stage had an increasing effect on seed weight in a pod, 100-seed weight, soluble sugar, grain nitrogen and grain protein. The highest grain yield with 1489 kg/ha was related to the non-consumption of zinc and simultaneous application of glycine betaine and boron in the post-flowering stage. The highest zinc uptake with 54.17% was related to glycine betaine consumption after flowering and no consumption of zinc and boron. In this study, the effect of boron on increasing soluble sugar to modulate dry rainfed conditions was more effective than glycine betaine. Based on the general results, with the optimal use of boron and in combination with glycine betaine, the effect of dehydration in the reproductive stage in rainfed areas can be moderated.
    Keywords: Nutrition, Rainfed chickpea, Seed protein, Soluble sugar, Yield
  • Hossein Nazari *, Saber Golkari, Seid Mohammad Alavi Siney, Amin Namdari Pages 183-198
    In order to investigate the relationship between agronomic and physiological characteristics of wheat genotypes, a research was conducted with 24 genotypes based on randomized complete blocks design with four replications in the 2018-19 and 2019-20 crop seasons under dryland conditions. Photosynthesis rate, transpiration rate, stomatal conductance, intercellular CO2 concentration, mesophyll conductance, days to heading, days to physiological maturity, plant height, 1000-kernel weight and grain yield were measured during the growing season. Simple correlation analysis showed significant relationship between yield and physiological traits during the two years of the experiment, Also, canonical correlation analysis between physiological traits and agronomic traits showed a significant canonical correlation in the first year (r = 0.64) and the second year (r = 0.64). Correlation of traits with their canonical variables and the opposite canonical variables during two years of experiment showed that all physiological traits have a positive and significant relationship with each other and their canonical variables. The relationship between days to heading with the agronomic and physiological traits was negative and significant over the two years of experiment, but the results showed a positive and significant relationship between grain yield with the agronomic and physiological traits during the two years of the experiment. Also, in the second year of the experiment, the relationship between plant height and the agronomic and physiological traits was assessed as positive and significant. Therefore, genotypes with a shorter growth period and a longer grain-filling period can be recommended for obtaining maximum grain yield under dryland conditions.
    Keywords: transpiration rate, photosynthesis rate, Wheat, 1000 kernel weight
  • Sadegh Shahbazi, Jalal Jalilian *, Khoshnod Alizadeh, Abdollah Javanmard Pages 199-226
    A mixed cropping system is an agronomic method in which different species/cultivars are sown in a unique farm in order to gain diversity in the agri-ecosystem, efficient control of pests and diseases as well increase in the yield quantity or quality. This study was conducted to determine the best cultivation pattern of vetch (Vicia dasycarpa L) mixed with triticale (X Triticosecale wittmack) under different farming systems during 2018 at Dryland Agricultural Research Institute (DARI), Iran. The experimental was laid in RCDB with different levels of sole or mixed cropping the plants in three replications with two chemical and biological fertilizing systems. Treatments were at 8 levels including sole cropping of vetch and triticale and intercropping ratios of vetch: triticale 50:50(IP1), 75:25 (IP2), 25:75 (IP3), 20:100 (IP4), 40:100 (IP5) and 60:100 (IP6). The results showed that the yield of IP1 treatment was the highest compared with the other ratios under both fertilizing systems. Increasing the proportion of vetch in mixture intercrops improved forage quality and among mixed treatments, two mixing patterns including 50%v+ 50%t and 75%v + 25%t had the highest quantity and quality of the forage. Therefore, it can be concluded that the mixing of vetch with triticale at 50%v: 50%t ratio could be regarded as one of the most efficient and sustainable cropping systems. Furthermore, the study showed organic application had a high effect on the quality and quantity of forage production and has the potential to improve performance with high land-use efficiency in cold-dryland area condition of Iran.
    Keywords: Intercropping, High input, Low input, Smooth Vetch, triticale
  • Mojhgan Tabrizivand Taheri * Pages 225-242
    Legumes are a second important food source for humans and a valuable supplement with high protein quality. Chickpea has the highest harvested area and yields within legumes. However, the yield of chickpea is low and there is a gap between the expected and observed yield of this crop. In order to access high yielded genotypes with suitable agronomic characteristics, genetic diversity of 40 ICRISAT originated desi chickpea genotypes and two check varieties (Kaka and Pirouz) were evaluated in complete block design with two replications in dryland agricultural research institute in Maraghe station during 2017-2018 and 2018-2019. Agronomic traits were recorded. Combined analysis results showed that there were significant differences between genotypes at 1% for yield, 100sw, pod number in plant and main branch numbers. For plant height at 5%. High heritability was observed for pod number in the plant (0.90) and main branch number (0.85). Cluster analysis categorized genotypes into 4 groups. Group 4 had desirable characteristics for yield, 100SW, biomass and main branch numbers. Group 2 was desirable for plant height and pod number in the plant. Principal component analysis results showed that the first four PCs explained the 71.22% of differences. The first and second PCs could be named yield and yield attributes. Results showed that ICCV 16116, ICCV 08102, ICCV 13107, ICCX-110054-F3-BP-P30-BP, ICCX-110050-F3-BP-P1-BP and ICCX-110050-F3-P28-BP were suitable to use as parents in chickpea breeding programs to access high yielded genotypes.
    Keywords: desi type, dryland condition, Genetic diversity, yield
  • Mozaffar Roostaei *, Jafar Jafarzadeh, Iraj Eskandari, Gholamreza Ghahramanian, Alireza Javidan Pages 245-259
    In this study, in order to show the crop capacity and production potential of wheat cultivars and advanced lines in farmers' fields under different tillage methods, 15 bread wheat genotypes in Joghool village of Hashtrood city during two cropping years 2018-2020 with the cooperation of provincial executives the food security project, Farmer, was evaluated under three scenarios: conventional, low tillage and direct cultivation. The results of analysis of variance of agronomic traits during two crop years (2018-20) showed that there was no significant difference between different tillage scenarios. The differences between the studied genotypes were significant for grain yield, number of fertile spikes per square meter, 1000-seed weight, biological yield and rainfall productivity index. The interaction of different tillage methods with genotype was not significant for the mentioned traits. The mean grain yield of wheat genotypes under conventional, low tillage and direct sowing methods were 1228, 1306 and 1482 kg / ha, respectively. In the conventional method, Baran and Jam cultivars with 1562 and 1404 kg/ha, in low tillage method, Jam cultivar and lines No. 12 and 13 with 1698, 1541 and 1604 kg/ha respectively, and under direct cultivation of Homa, Baran, Jam and line No. 11 with 1742, 1698, 1622 and 1681 kg/ha, they had higher grain yield respectively. In this study, the relationship between plant heights, number of fertile spikes per square meter, 1000-seed weight, rainfall productivity index and biological yield with grain yield was positive and significant.
    Keywords: plant height, Tillage, Rainfall productivity index, Grain yield