فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه زراعت دیم ایران
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا پورحیدر غفاربی*، جعفر جعفرزاده، غلامرضا قهرمانیان، حسین نجفی صفحات 1-11
    گیاه دارویی بالنگو با وجود سازگاری به شرایط دیم ایران، به دلیل قدرت رقابتی کم با علف های هرز در ابتدای رشد و کاهش عملکرد، زراعت و توسعه این محصول محدود می باشد. برای ارزیابی تاثیر علف کش های پس رویشی بر کنترل علف های هرز و عملکرد بالنگو شهری آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 15 تیمار در سیستم بدون خاک ورزی در سال زراعی 1400 -1399 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه اجرا شد. تیمارها شامل کاربرد علف کش های دیورون، اکسی فلورفن، اگزادیازون و متری بوزین با میزان های 50، 75 و 100 درصد توصیه شده، اکسی فلورفن با دز توصیه شده به صورت تقسیطی (50 درصد مرحله سبزشدن و 50 درصد یک ماه پس از سم پاشی)، با شاهد وجین و شاهد عدم وجین بود. نتایج نشان داد که 30 روز پس از سم پاشی کمترین تراکم و بیوماس علف هرز برای تیمارهای 75 و 100 درصد متری بوزین و 100 درصد اکسی فلورفن مشاهد شد. در این تیمارها تراکم و بیوماس علف های هرز به ترتیب با 2،9/1 و 2/2 بوته در مترمربع و 33/0، 45/ 0 و 52/0 گرم در مترمربع بود. در زمان رسیدگی بالنگو نیز کمترین زیست توده علف هرز در دز 100 درصد متری بوزین (23/0 گرم در مترمربع) مشاهده شد. بیشترین تراکم و زیست توده بالنگو در شاهد وجین و میزان 50 درصد متری بوزین 30 روز پس از سم پاشی و بیشترین زیست توده و عملکرد دانه بالنگو برای میزان 100% متری بوزین (به ترتیب با 76 و 32 گرم در مترمربع) ثبت شد. بر اساس نتایج حاصله متری-بوزین، تیمار علف کشی مناسب برای کنترل علف های هرز بالنگو است.
    کلیدواژگان: اکسی فلورفن، اگزادیازون، کنترل شیمیایی، گیاه دارویی، متری بوزین
  • حامد بروشان، رضا درویش زاده*، حمید حاتمی ملکی، ناصر محمدی صفحات 13-44
    مقدمه

    افزایش جمعیت جهان در کنار تغییرات اقلیمی که باعث کاهش راندمان محصولات کشاورزی می شود، یک چالش اصلی برای تامین مواد غذایی موردنیاز مردم است. تنش های غیرزیستی مثل خشکی، شوری، گرما و سرما باعث تغییرات زیادی در فرآیندهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی گیاهان می شوند. با آگاهی از نقش پروتیین های بیان شده در پاسخ به تنش، می توان مکانیزم ها و فرآیندهای تحمل به تنش را به طور دقیق و جامعی تحلیل و ارزیابی کرد. همچنین با کشف پروتیین های جدید مقاوم به تنش، می توان مقاومت به تنش را در گیاهان تراریخته با روش های مهندسی ژنتیک و ویرایش ژنوم بهبود بخشید و عملکرد را بالا برد. مطالعه پروتیومیکس به عنوان ابزاری نیرومند برای تفکیک، جداسازی و تشخیص پروتیین های پاسخگو به تنش در این مسیر به ما کمک خواهد کرد.

    روش شناسی پژوهش:

     مقاله حاضر یک مقاله مروری می باشد که با جستجو در مقاله های مرتبط در سایت های معتبر (Google Scholar, Web of Science, PubMed, Scopus, SID) بدست آمده است.

    یافته های پژوهش:

     مطالعات پروتیومیکس منجر به شناسایی مسیر های متعدد بیولوژیکی و فیزیولوژیکی مسیول تحمل به تنش های غیرزیستی در گونه های مختلف گیاهی شده است. در این راستا، شناسایی ژن رمز کننده ی پروتیین های درگیر در این فرآیند ها و نیز انتقال و بیش بیان این ژن های کاندید در گیاهان مقاوم به تنش، به یک استراتژی موثر جهت بهبود مقاومت به تنش در محصولات اقتصادی محسوب گشته است. علاوه بر این، بیان افتراقی ژن ها در پاسخ به تنش های مختلف نشان داده است که برخی پروتیین ها دارای تظاهرات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی یکسانی در پاسخ به تنش های مختلف اعمال شده روی آن ها هستند.

    کلیدواژگان: گیاهان، پروتئومیکس، تنش های غیرزیستی
  • رویا فردوسی*، غلامرضا قهرمانیان، مظفر روستایی صفحات 45-62
    در این پژوهش سعی شد عوامل موثر بر ضایعات گندم دیم با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی شناسایی و رتبه بندی شده و براساس آن میزان تلفات گندم دیم طی فرآیند تولید اندازه گیری و زیان اقتصادی ناشی از آن ارزیابی گردد. در نهایت بر اساس عوامل شناسایی شده، راهکارهایی جهت کاهش ضایعات ارایه شود. بدین منظور در سال های زراعی 1400-1399 و 1401-1400 در ایستگاه تحقیقاتی مراغه از مزارع تکثیر بذر گندم در مراحل مختلف تولید به صورت تصادفی نمونه گیری شد و ارزش اقتصادی آن ها محاسبه گردید. برای تعیین عوامل مهم و موثر بر ضایعات، از پرسشنامه مقایسات زوجی که توسط کارشناسان و افراد خبره در این زمینه تکمیل گردید، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel و Expert Choice بهره گرفته شد. نتایج نشان دادند که سالانه، در هر هکتار به طور متوسط 12/1 درصد گندم به صورت ریزش طبیعی، 46/2 درصد در مرحله برداشت به واسطه دستگاه کمباین و 32/1 درصد به صورت مواد خارجی جامد و علف هرز و کاه از چرخه مصرف خوراک انسانی خارج شده و 95/8 درصد نیز به صورت دانه شکسته به مصرف خوراک دام و طیور می رسد. در کل، 84/13 درصد معادل 233 کیلوگرم در هکتار گندم به صورت ضایعات از چرخه مصرف انسانی خارج می ‍شود. این حجم از ضایعات، معادل محصول تولید شده در سطحی حدود 1387 مترمربع است. اگر هر کیلوگرم از این میزان ضایعات حدود 160000 ریال ارزش داشته باشد، خسارت ناشی از آن سالانه 37280 هزار ریال در هر هکتار خواهد بود. همچنین نتایج فرآیند تحلیل سلسله مراتبی نشان داد عوامل فنی به ترتیب شامل واحد جداکننده، واحد کوبنده، سکوی برش کمباین و بستر نامناسب بذر به عنوان مهمترین عوامل ایجاد تلفات هستند. در نهایت، براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره، آموزش تنظیمات درست کمباین به عنوان راهکار اصلی برای کاهش میزان ضایعات شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، ضایعات، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • عزیز مجیدی*، غلامرضا خلیل زاده صفحات 65-81
    به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریزا آربسکولار و هیومیک-فولویک اسید بر برخی از ویژگی های کمی و کیفی گندم دیم، تحقیقی در ایستگاه تحقیقات دیم خرم آباد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی در سال های زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. عامل اول شامل مایه تلقیح جامد قارچ های میکوریزا آربسکولار در سه سطح (1) شاهد (عدم تلقیح) (2) بذر مال با گونهGlomus intraradices (GI) به میزان دو درصد (3) بذر مال با ترکیب متشکل از سه گونه G.mosseae (GM) ، G.intraradices وG.etunicatum به میزان دو درصد، عامل دوم شامل هیومیک-فولویک اسید در دو سطح (1) شاهد (عدم بذر مال) و (2) بذر مال با غلظت پنج درصد هیومیک-فولویک اسید بودند. نتایج نشان داد که درصد کلونیزاسیون ریشه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای قارچ میکوریزا قرارگرفته و از 98/9 درصد در تیمار شاهد به ترتیب به 57/30 و 71/40 درصد در تیمارهای GI و GM افزایش یافت. با مصرف مایه تلقیح GM و GI، عملکرد دانه گندم به ترتیب 269 و 187 کیلوگرم در هکتار افزایش نشان داد (P≤0.05). کاربرد مایه تلقیح میکوریزا باعث افزایش محتوی پروتیین دانه و غلظت عناصر فسفر، روی و مس در دانه شد. کارایی تیمار GM در تمامی صفات مذکور بیشتر از تیمار GI بود (P≤0.05). بذر مال هیومیک-فولویک اسید، باعث افزایش عملکرد دانه به میزان 110 کیلوگرم در هکتار، درصد کلونیزاسیون ریشه به میزان 09/3 درصد و غلظت فسفر دانه به میزان 64/2 درصد شد (P≤0.05). بنابراین، بذر مال کردن گندم با مایه تلقیح مرکب از سه گونه قارچ میکوریزا آربسکولار و هیومیک-فولویک اسید در شرایط انجام این آزمایش، سبب افزایش عملکرد و محتوی پروتیین دانه و غنی سازی آن با عناصر روی و فسفر می گردد.
    کلیدواژگان: بذر مال، عملکرد گندم دیم، غنی سازی زیستی، مایه تلقیح میکوریزا
  • حسین حاتم زاده*، رضا محمدی، ایرج برنوسی، صابر گلکاری، سوک وایندر سینگ صفحات 83-104

    راندمان گندم در اکثر نقاط جهان تحت تاثیر خشکی کاهش پیدا می کند. اصلاح برای تحمل به خشکی از اجزای کلیدی است که تولید پایدار گندم را تقویت می کند. نقشه یابی ارتباطی با نشانگرهای چند شکلی تک نوکلیوتیدی را می توان برای شناسایی مکان های ژنی کنترل کننده صفات کمی (QTLs) بکار برد. بنابراین 249 توده بومی گندم نان از سراسر ایران گردآوری و در شرایط آبیاری تکمیلی و دیم به صورت مشاهده ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود کرمانشاه) مورد مقایسه قرار گرفتند. در طی آزمایش داده های مربوط به صفات فنولوژیک، مورفولوژیک و فیزیولوژیک یادداشت برداری و اندازه گیری شد. تجزیه ارتباط با روش MLM، تعداد 64 و 61 عدد QTL را به ترتیب در شرایط آبیاری تکمیلی و دیم شناسایی نمود. نتایج نشان داد عدم تعادل پیوستگی بین کروموزوم ها متغییر است و با افزایش فاصله ژنتیکی، عدم تعادل پیوستگی کاهش می_یابد. بعضی صفات مانند روز تا رسیدن و دوره پرشدن دانه، ارتفاع بوته و طول پدانکل، تعداد دانه در هر سنبله و عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد روز تا رسیدن توسط QTLهای مشترکی کنترل می شدند که دلیلی بر وجود اثرات پلیوتروپیک یک ژن می باشد و می توان گزینش هم زمان را برای آن صفات انجام داد. نشانگرهای شناسایی شده در این مطالعه (در شرایط آبیاری تکمیلی QTLهای صفات ارتفاع بوته (|F|0-7:A>G 1125680) و طول پدانکل (|F|0-8:G>A 1092041) با فاصله-های 153 و 164 سانتی مورگان بر روی کروموزوم 2B و در شرایط دیم QTLهای صفات تعداد دانه در هر سنبله (|F|0-37:T>C 1087201) و عملکرد دانه (|F|0-21:C>T 2256346) بترتیب با فاصله های 251 و 15 سانتی مورگان بر روی کروموزوم 5A) منابع ژنومیک سودبخشی هستند و پس از اعتبار سنجی آن ها، می توان به جای ارزیابی فنوتیپی از گزینش به کمک نشانگر تحت شرایط تنش خشکی و عدم تنش و در نقشه یابی دقیق و کلون نمودن ژن ها و QTLهای زمینه ای بکار برد.

    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، تجزیه ارتباط
  • هادی خرسندی*، سعید زهتاب سلماسی، رامین لطفی، کاظم قاسمی گلعذانی صفحات 105-123
    کشاورزی حفاظتی از راهبردهای موفق کشاورزی پایدار در شرایط تغییرات اقلیمی به ویژه کاهش بارندگی می باشد. در سیستم کشاورزی حفاظتی با حفظ بقایا دمای خاک کاهش می یابد و این موضوع ممکن است روی رشد محصول در اقلیم سرد موثر باشد. برای این منظور، آزمایشی در سال های زراعی 98-1397 و 99-1398 در دو شرایط کنترل شده و مزرعه ای در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور روی ارقام مختلف گندم دیم اجرا شد. در شرایط کنترل شده، ارقام گندم (سرداری، باران، ریژاو، ساجی‏، گردیش و راسکون) در اتاقک رشد در معرض دماهای مختلف سرد و یخبندان (4+، 5-، 10- و 15- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند و در شرایط مزرعه ارقام گندم در سه تاریخ مختلف کاشت (اواخر شهریور، اواخر مهر و اواخر آبان) در تناوب با نخود در سیستم کشاورزی حفاظتی و مرسوم در قالب طرح اسپلیت- اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. نتایج شرایط کنترل شده نشان داد که ارقام سرداری و باران با دارا بودن بیشترین میزان کلروفیل و آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کمترین میزان پراکسیداسیون لیپیدی غشا از ارقام متحمل به سرما بودند. در مقابل میزان پراکسید هیدروژن ارقام ریژاو و ساجی (حساس به سرما) در دمای 15- درجه سانتی گراد بیشتر از سایر ارقام بود. تمامی ارقام در شرایط مزرعه و در تیمار بدون خاکورزی بیشترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و کمترین میزان H2O2 و MDA را داشتند، با این وجود سرداری و باران نسبت به سایر ارقام از کارایی بیشتری در تحمل به تنش سرما برخوردار بودند. بنابر نتایج بدست آمده در سیستم کشاورزی حفاظتی در اراضی دیم مناطق سرد‏، تاریخ کاشت و مراحل فنولوژیکی گیاه در برخورد با سرما در زمستان و بهار از اهمیت بالایی برخوردار بوده و انتخاب ارقام متحمل به سرما با بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی تحت تنش سرما میتواند آسیبهای تنش سرمایی را به شدت کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، دیم، فتوسنتز، کشاورزی حفاظتی، تنش دمایی
  • وحید صدقیه*، فریبرز شکاری، مظفر روستایی، امین عباسی، ناصر صباغ نیا صفحات 125-146

    به منظور ارزیابی توانایی انتقال مجدد کربوهیدرات های ذخیره شده ژنوتیپ های مختلف گندم نان در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی،آزمایشی با 49 لاین پیشرفته گندم زمستانه دیم، در قالب طرح لاتیس ساده 7×7 در دو تکرار در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، مراغه در دو سال زراعی 99-1397 انجام گرفت. نتایج آزمایش نشان داد اثر متقابل ژنوتیپ درسال بر عملکرد دانه، میزان و کارایی فتوسنتز جاری، انتقال مجدد، کارایی و سهم انتقال مجدد در سطح احتمال یک درصد معنی دارگردید. در سال اول بیش ترین عملکرد دانه در شرایط دیم مربوط به ژنوتیپ شماره 4 با 2462 کیلوگرم در هکتار و در شرایط آبیاری تکمیلی مربوط به ژنوتیپ شماره 33 با 4234 کیلوگرم در هکتار بود. بیش ترین میزان فتوسنتز جاری درشرایط آبیاری تکمیلی مربوط به ژنوتیپ شماره 33 با 05/439 میلی گرم در بوته و در شرایط دیم مربوط به لاین شماره 26 با 300/196 میلی گرم در بوته بود. از نظر کارایی فتوسنتز جاری بیشترین مقدار این مولفه در شرایط آبیاری تکمیلی به لاین شماره 33 با 950/42 گرم بر گرم و در شرایط دیم به لاین شماره 21 با 950/17 گرم برگرم اختصاص یافت. میزان انتقال مجدد مواد ذخیره ای در بین ژنوتیپ ها در سطح یک درصد معنی دار بود به طوری که بیش ترین میزان در شرایط آبیاری تکمیلی به لاین شماره 8 با مقدار 200/248 میلی گرم در بوته و در شرایط دیم به ژنوتیپ 4 با مقدار 60/201 میلی گرم در بوته تعلق گرفت. در مورد صفت کارایی انتقال مجدد در شرایط دیم ژنوتیپ شماره 4 و درشرایط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ 8 و از نظر سهم انتقال مجدد در شرایط دیم ژنوتیپ 12 و در شرایط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ 8 بیش ترین مقدار را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ژنوتیپ های گندم نان، عملکرد دانه، میزان فتوسنتز جاری، کارایی انتقال مجدد
|
  • Soheila Porheidar Ghafarbi *, Jafar Jafarzadeh, Gholamreza Ghahramanian, Hossein Najafi Pages 1-11
    Dragon's head medicinal plant, despite adapted to Iran's dryland conditions, due to low competitive ability with weeds at the beginning of growth and reduced yield, the cultivation and development of this plant is limited. In order to survey the effect of diuron, oxyfluorfen, oxadiazon, and metribuzin as post emergence in different doses (0, 50%, 75%, and 100% of recommended dose) on weeds control in Dragon's head, an experiment based on a randomized complete block design with three replications was done in Dryland Agricultural Research Institute in Maragheh 2020-2021. Treatments including Diuron, Oxyfluorfen, Oxadiazon, and Metribuzin at 50%, 75%, and 100% of the recommended dose, split application of oxyfluorfen (50% at crop emergence, and 50% after 30 days), weed-free (control (hand weeding)), and weed infests (control). Minimum weeds density and biomass was recorded in 100% and 75% recommended doses of Metribuzin and 100% of recommended dose of Oxyfluorfen with 1.9, 2 and 2.2 plants m-2 and 0.33, 0.45 and 0.52 g m-2 respectively at 30 days after herbicides application. At the maturity stage, the minimum weed biomass was observed in 100% dose of recommended of Metribuzin (23 gr.m-2). Maximum Dragon's head biomass and densitywas observed in weed-free (control) and 50% recommended dose of Metribuzin at 30 days after herbicides and the highest biomass and grain yield of Dragon's head was recorded for 100% recommended dose of Metribuzin (76, and 32 gr.m-2, respectively). Based on the results Metribuzin is suitable herbicide for weeds control in Dragon's head field.
    Keywords: Chemical control, medicinal plant, metribuzin, oxadiazon, Oxyfluorfen
  • Hamed Broushan, Reza Darvishzadeh *, Hamid Hatami Maleki, Naser Mohammadi Pages 13-44
    Introduction

    The increase in the world's population, along with climate change, which reduces the efficiency of agricultural products, is a major challenge for food security. Abiotic stresses such as drought, salinity, heat and cold cause many changes in the physiological, biochemical and molecular processes of plants. By knowing the role of proteins expressed in response to stress, the mechanisms and processes of stress tolerance can be accurately and comprehensively analyzed and evaluated. Also, by discovering new stress-resistant proteins, it is possible to improve stress resistance in transgenic plants with genetic engineering and genome editing methods and increase yield performance. The study of proteomics as a powerful tool for the separation and detection of stress-responsive proteins will help us in this way.

    Materials & Methods

    This article is a review paper that was obtained by searching related articles on reliable sites (Google Scholar, Web of Science, PubMed, Scopus, SID).

    Research findings

    Proteomics studies have led to the identification of several biological and physiological pathways responsible for tolerance to abiotic stresses in different plant species. In this regard, the identification of genes encoding the proteins involved in these processes as well as the transfer and overexpression of these candidate genes in plants is an effective strategy to improve stress resistance in economic agricultural products. In addition, the differential expression of genes in response to different stresses showed that some proteins have the same morphological and physiological manifestations in response to multiple stresses applied to them.

    Keywords: Abiotic stresses, plants, Proteomics
  • Roya Ferdowsi *, Gholamreza Ghahramanian, Mozaffar Roustayi Pages 45-62
    it was tried to identify and rank the factors affecting dry wheat losses using the analytical hierarchical process, and the amount of losses of dry wheat during the production process was measured and the economic loss caused by it was evaluated, and finally, based on the identified factors,, at the Maragheh research station in 2020-2021 and 2021-2022 , the fields where wheat was cultivated in different stages of production were sampled in the form of proportional random sampling and their economic value was calculated. To determine the most important factors affecting damage, a paired comparison questionnaire was used, which was completed by experts in this field. Excel and Expert Choice software were used for data analysis. The results showed that every year, on average, 1.12% of wheat in each hectare is in the form of natural fall, 2.46% in the harvesting stage by the combine machine and 1.32% in the form of solid foreign materials, weeds and straw from the cycle. The consumption of human feed is removed and 8.95% is in the form of broken grains, which is consumed by livestock and poultry. In total, 13.84% equivalent to 233 kg/hectare of wheat is removed from the human consumption cycle as waste. Also, the results of the hierarchical analysis process This amount of waste is equivalent to the product produced on an area of about 1387 square meters. If each kilogram of this amount of waste is worth about 160,000 Rials, the resulting damage will be 37,280000 Rials per hectare.
    Keywords: Multi-Criteria Decision Making (MCDM), Waste, analytical hierarchy process (AHP)
  • Aziz Majidi *, Gholamreza Khalilzadeh Pages 65-81
    To evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and humic-fulvic acid (HFA) on some quantitative and qualitative characteristics of rainfed wheat, this study conducted at the Agricultural Research and Education Center of West Azerbaijan, Iran during the growing season in 2017-18 and 2018-19. The experiment was conducted as a factorial randomized complete block design (RCBD) with three replications. The first factor consisted of three levels of bio-fertilizer application (1- non-application or control, 2- inoculation with Glomus intraradices (GI), 3- combination of fungal spices inoculation with G.mosseae, G.intraradices, and G.etunicatum (GM)). The second factor included two levels of HFA application including control (non-application) and seed treatment at 5% HFA/seeds. The results showed that root colonization was significantly affected by AMF treatments and increased from 9.89% in control to 30.57% and 40.71% in GI and GM, respectively. Wheat grain yield increased by 269 and 187 kg ha-1 in the GM and GI treatments, respectively (P≤0.05). Application of AMF treatments increased grain protein content, phosphorus (P), zinc (Zn), and copper (Cu) concentrations in the grain. GM treatment had higher efficiency than GI treatment in all the mentioned traits (P≤0.05). HFA seed treatment increased grain yield by 110 kg ha-1, root colonization (3.09%), and phosphorus concentration in the wheat grain (2.64 %)(P≤0.05). Therefore, wheat seed treatments with a compound inoculum of three species of AMF and HFA in dryland conditions increase the yield and protein content of the seed and enrich it with Zn and P nutrients under similar conditions to this experiment.
    Keywords: AMF inoculant, Biological enrichment, Rainfed wheat yield, seed treatment
  • Hossein Hatamzadeh *, Reza Mohammadi, Iraj Bernousi, Saber Golkari, Sukhwinder Singh Pages 83-104

    The yield and efficiency of wheat decreases affected by drought stress. Breeding for drought tolerance is one of the key components that enhance sustainable wheat production. Association mapping with SNP markers can be used to identify loci controlling quantitative traits (QTLs). For this purpose, 249 landraces of Iranian bread wheat from throughout Iran were collected and compared under supplemental irrigation and rain-fed conditions at the Dryland Agriculture Research Station (Kermanshah, Iran). During the growing season and after harvesting, data related to phonological, morphological and physiological traits were recorded and measured. Association analysis with MLM method identified 64 and 61 QTLs numbers in supplementary irrigation and rainfed conditions, respectively. The results showed that the linkage disequilibrium among chromosomes is variable and with increasing genetic distance, the linkage disequilibrium decreasing. Some traits were controlled by common QTLs, which is a proof of the existence of pleiotropic effects of a gene, and simultaneous selection can be done for those traits. The markers identified in this study (in supplemental irrigation conditions QTL for plant height 1125680 F|0--7:A>G|, Peduncle length 1092041 F|0--8:G>A| with 153 and 164 cM, respectively on chromosome 2B and in rain-fed conditions QTL for number of seed per spike 1087201 F|0--8:G>A|, Grain yield 2256346 F|0--21:C>T| with 251 and 15 cM, respectively on chromosome 5A) are useful genomic resources and after genotyping so that we can initiate marker-assisted selection (MAS) in wheat under drought-stressed and non-stressed conditions, and for fine mapping and cloning of the underlying genes and QTL. 

    Keywords: Wheat, Drought Stress, association analysis
  • Hadi Khorsandi *, Saeid Zehtable-Salmasi, Ramin Lotfi, Kazem Ghassemi-Golezani Pages 105-123
    Conservation agriculture is one of the successful strategies of sustainable agriculture in the context of climate change. Conservation agriculture with residues mantanance systems, could decrese soil temperature and this may affect crop growth in cold regions. For this purpose, an experiment was conducted during 2018-2019 and 2019-2020 in two controlled and field conditions in Dryland Agricultural Research Institute of Maragheh. Under controlled conditions, wheat genotypes (Baran, Saradri, Rizhav, Saji, Rascon, Gerdish) were exposed to different cold and frost temperatures (+4, -5, -10 and -15 ° C) and under field conditions, those genotypes were planted inthree different dates (late shahrivar, late mehr and late aban) in chickpea rotation under conservation tillage (no till) and conventional tillage conditions. Results of controlled conditions showed that Sardari and Baran cultivars are cold tolerant cultivars due to having the highest amount of chlorophyll and Superoxide dismutase (SOD) and the lowest content of malondialdehyde (MDA). In contrast, H2O2 content in Rizhav and Saji genotypes at -15 ° C was higher than other genotypes. In conservation tillage conditions, all of the genotypes had the highest antioxidant enzymes activity and the lowest content of H2O2 and MDA. However, Sardari and Baran were more effective genotypes under cold stress conditions, compared toother genotypes. According to the results, in cold drylands regions, planting date can affect phenological stages of the plants in dealing with cold stress in winter and spring, and selection of cold-tolerant genotypes can improve physiological characteristics of plants especially in conservation agriculture system under cold stress conditions.
    Keywords: Antioxidant enzyme, Dryland, Photosynthesis, conservation agriculture. Temperature stress
  • Vahid Sedghieh *, Fariborz Shekari, Mozaffar Roustaei, Amin Abbasi, Naser Sabbagh Nia Pages 125-146

    The object of this study was the assessment of assimilate remobilization (AR) in different bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under rainfed (Rf) and supplemental irrigation conditions (SupIr). For this purpose, 44 winter wheat genotypes were evaluated in a lattice design arrangement (7×7) with two replications in both conditions during the 2018-2020 cropping seasons in the Dryland Agricultural Research Institute (DARI), Maragheh Iran. Results indicated significant year × genotypes interaction effects among the genotypes for grain yield (GY), current photosynthesis rate (CPhR) and photosynthesis efficiency (PhE), AR and assimilate remobilization efficiency (ARE), and AR contribution (P < 0.01). In the first year, maximum GY belonged to genotype 4 (2462 kg ha-1) and genotype 33 (4234 kg ha-1) in Rf, and SupIr conditions, respectively. For CPhR, genotypes 33 (439.05 mg plant-1) and 26 (196.300 mg plant-1) indicated the maximum value in the SupIr, and Rf conditions, respectively. For PhE, genotypes 33 (42.950 mg plant-1), and 21 (17.950 gr gr-1) showed the highest value in the SupIr, and Rf conditions, respectively. Genotypes indicated significant differences in AR contribution (P < 0.01). The highest value for AR contribution (248.200 mg plant-1) was observed for genotype 8 in SupIr, and genotype 4 (201.60 mg plant-1) in Rf conditions. For ARE, genotypes 4 and 8 indicated the maximum value and for AR contribution, genotypes 12 and 8 showed the highest value under the Rf, and SupIr conditions, respectively

    Keywords: Drought stress, bread wheat genotypes, Grain yield, current photosynthesis, remobilization efficiency