فهرست مطالب

زیست شناسی تکوینی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، زمستان 1400)

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غزاله علیزاده، زهرا کشتمند* صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    از نظر بالینی یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز، دیابت نوع اول می باشد. امروزه در درمان دیابت گرایش به سوی استفاده از ترکیباتی که دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند، روز به روز در حال گسترش است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات پرو بیوتیک های لاکتو باسیلوس کازیی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس بر میزان بیان ژن RAGE و TGFβ در بافت کلیه موشهای صحرایی مبتلا به دیابت بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی 35موش صحرایی در 5گروه(7 n=)کنترل، دیابتی، سه گروه دیابتی دریافت کننده لاکتو باسیلوس کازیی ،بیفیدوباکتریوم لاکتیس و مخلوط هر دو پروبیوتیک گروه بندی شدند. موش های دیابتی به صورت تک دوز داروی اسپرتوزتوسین را به صورت درون صفاقی دریافت کردندو گاواژپروبیوتیک ها 35 روزانجام شد. بعد ازدوره تیمار، سطح گلوکز و انسولین اندازه گیری و میزان تغییرات بیان RAGE و TGFβ در بافت کلیه نیز با روش ریل تایم مورد بررسی قرار گرفت.جهت مقایسه میانگین گروه ها ازنرم افزارspss ، آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی استفاده شد.

    یافته ها

    میزان گلوکز خون، سطح انسولین، میزان بیان ژن های RAGE و TGFβ در بافت کلیه موش های صحرایی مبتلا به دیابت تیمار شده با پروبیوتیک ها در مقایسه با موش های مبتلا به دیابت تغییرات معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج مطالعه حاضر، احتمالا مصرف پروبیوتیک لاکتو باسیلوس کازیی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس در شرایط دیابت یک روش تاثیرگذار بر کاهش فعالیت آبشار سیگنالینگی مسیرهای پاتوژنز در بافت کلیه موش های صحرایی دیابتی نوع یک می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، استرپتوزتوسین، پروبیوتیک، TGFβ، RAGE
  • کیاوش هوشمندی، الهام حویزی*، سعد گورانی نژاد، محمدرضا تابنده صفحات 9-18

    سرطان پستان در بین سرطان های زنان رتبه اول ابتلاء و مرگ را به خود اختصاص داده است. امروزه کوچک مولکول ها به علت خصوصیات ویژه ابزارغالب در نوآوری های دارویی محسوب می شوند. هدف این تحقیق تعیین اثرات ضدرشدی و ضدتکثیری کوچک مولکول TPSF (4-(4—Fluorophenyl)-4-oxobutyl]thio]-1,3,6,9-tetrahydro-1,3-dimethyl-6-thioxo-2H-purin-2-one)دررده ی سلولی سرطانی سینه MCF-7 بود. در این مطالعه آزمایشگاهی، سلول های سرطانی پستان رده MCF-7 در محیط کشت حاوی سرم 10% کشت و با غلظت های 5/0، 1، 2، 5 و 10 میکرومولار TPSF تیمار و سپس در روزهای 1و3 و 5 با استفاده از تست MTT بررسی شدند. سپساثرات ضدرشدی و ضدتکثیری کوچک مولکول TPSF بر سلول های MCF-7 بررسی شد. داکینگ مولکولی با استفاده از نرم افزار مولگرو انجام شد. آنالیز داده ها باآزمون ANOVA دوطرفه با تست تعقیبی Tukey انجام شد. طبق نتایج TPSF به صورت وابسته به دوز و زمان، میزان بقاء و تکثیر سلول های MCF-7 را بطور معنی داری (001/0 ≥P)کاهش داد. به طوریکه بعد از 24 ساعت بقای سلول های تیمار شده با غلظت های 5/0، 1، 2، 5 و 10 میکرومولار به ترتیب 90، 79، 68، 50 و 32 درصد بود که تایید کننده کاهش معنی دار (001/0 ≥P) بقا به صورت وابسته به دوز می باشد وغلظت 5 میکرومولار به عنوان غلظت IC50 (غلظت مهار رشد) تعیین گردید. بررسی مورفولوژی هسته تغییراتی از جمله چروکیدگی، پیگمانته شدن هسته و قطعه قطعه شدن کروماتین را نشان داد. همچنین نتایج داکینگ تایید کننده برهمکنش TPSF با HER2 و ER بود. TPSF به عنوان یک کوچک مولکول موثر باعث مهار رشد سلول های سرطانی پستان می شود بنابراین می تواند به عنوان یک داروی ضدسرطان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کوچک مولکول، TPSF، سرطان سینه، رده سلولی MCF-7
  • مرجان جاویدان*، احمد مجد، طاهر نژاد ستاری، صدیقه اربابیان صفحات 19-30

    گیاه کنوکارپوس (Conocarpus erectus L) از درختان مانگروی زینتی و همیشه سبز مناطق استوایی است که سازش زیادی با تنش های محیطی دارد. این گیاه در 10 سال اخیر در استان های جنوبی ایران به ویژه در شهر اهواز، مورد استفاده گسترده قرار گرفته است. ویژگی های تشریحی ریشه، ساقه و برگ این گیاه، با استفاده از برش های دستی و بررسی اندام های زایشی با استفاده از روش های سلول- بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفت. مشاهدات گل ها کرک های فراوان را در سراسر سطح اندام های گیاه نشان داد. اندازه گیری میزان کمی پروتیین ها، با روش برادفورد و بررسی کیفی آنها با الکتروفورز SDS-PAGE انجام شد. برای اندازه گیری توان آلرژی زایی دانه های گرده، عصاره های 5 درصد تهیه شده دو فصل بهار و پاییز، در سه نوبت به میزان 75 میکرولیتر با فاصله زمانی 10 روز به خوکچه های هندی تزریق شدند و سپس 8 ساعت و یک هفته بعد از آخرین تزریق، خون گیری از خوکچه ها برای آزمون های سرولوژی و سنجش IgE به روش الایزا انجام شد. نتایج نشان داد، محتوای کمی پروتیین های گرده ای فصل پاییز، از فصل بهار بیشتر است. بررسی محتوای کیفی پروتیین های گرده ها در فصل پاییز، باندها را در محدوده 10، 15،25 و 30 کیلودالتون نشان داد. در ارزیابی توان آلرژی زایی دانه های گرده در دو فصل بهار و پاییز، آزمونهای پوستی، IgE ، میزان قندخون، تفاوت معنی داری را در فصل پاییز نسبت به بهار نشان دادند.

    کلیدواژگان: آلرژی، اهواز، کنوکارپوس، گرده
  • صابر صابونی، محمد چمنی*، علی اصغر صادقی، مهدی امین افشار، ناصر امام جمعه کاشان صفحات 31-38

    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر آنتی بیوتیک فسفو مایسین و همچنین پروبیوتیک مخمری ساکارومایسس بولاردی و ساکارومایسس سرویزیه بر عملکرد، فعالیت آنتی اکسیدانی و بیان ژن اینترلوکین-6 در گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام شد. جهت انجام آزمایش 20 راس گوساله تازه متولد شده هلشتاین پس از تغذیه با آغوز در قالب یک طرح کاملا تصادفی از سن 3 روزگی در 5 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار شامل 1 راس گوساله) به مدت 60 روز توزیع شدند. جیره تیمارهای آزمایشی شامل 1: شاهد (بدون مصرف آنتی بیوتیک و پروبیوتیک)، 2: فسفومایسین (165/0 گرم/کیلوگرم وزن بدن)، 3: ساکارومایسس بولاردی محلول در شیر (1 گرم/کیلوگرم وزن بدن)، 4: ساکارومایسس سرویزیه محلول در شیر (1 گرم/کیلوگرم وزن بدن) و 5: مخلوط ساکارومایسس بولاردی و ساکارومایسس سرویزیه به صورت محلول در شیر (هرکدام 1 گرم/کیلوگرم وزن بدن) بودند. مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل هیچ یک از تیمارها تفاوت معنی داری را با شاهد نداشتند (05/0<P). مقدار انزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز سرم و همچنین مقدار بیان ژن اینترلوکین-6 در کل دوره در گوساله هایی که از مخلوط ساکارومایسس بولاردی و ساکارومایسس سرویزیه استفاده کرده بودند بالاترین اختلاف معنی دار را با شاهد داشتند (05/0>P). به طور کلی استفاده از مخلوط پروبیوتیک های مخمری نسبت به استفاده جداگانه آنها و همچنین نسبت به آنتی بیوتیک در تغذیه گوساله ها تاثیر بیشتری بر روی سیستم انتی اکسیدانی و سیستم ایمنی گوساله ها داشت.

    کلیدواژگان: فسفومایسین، پروبیوتیک، اینترلوکین-6، هلشتاین، عملکرد
  • پریسا کریشچی خیابانی*، سایه بیداران صفحات 39-48

    فافیا رودوزیما حاوی کاروتنویید آستاگزانتین می باشد که خاصیت آنتی اکسیدانتی و ضدالتهابی قوی دارد. در مطالعه پیش رو اثر آستاگزانتین فافیا رودوزیما در موش مدل بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)مورد بررسی قرار گرفت. مدل بیماری MS یا آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن ((EAE با استفاده از پپتید MOG35-55 در موش های ماده C57BL/6 ایجاد گردید. برای این مطالعه چهار گروه در نظر گرفته شدموشهای گروه کنترل طبیعی، گروه بیمار، گروه پیشگیری دریافت کننده آستاگزانتین یک هفته قبل از القا بیماری و گروه های درمانی که آستاگزانتین را پس از ایمونیزاسیون و ظهور اولین نشانه بیماری دریافت کرده بودند. هر گروه شامل 7 سر موش بود. مصرف آستاگزانتین تا 35 روز پس از ایمونیزاسیون ادامه یافت و هر روز به مقدار mg/kg400 آستاگزانتین فافیا رودوزیما مصرف می شد به این صورت که پلت مصرفی روزانه به این مقدار آستاگزانتین مخلوط می شد.علایم بالینی و میانگین وزن بدن روزانه بررسی می شد. همچنین میزان تکثیر لنفوسیت ها به وسیله آزمون MTT، میزان تولید سایتوکاین التهابی IL23 و ضد التهابی IL4 به وسیله ELISA سنجیده شد.مشاهدات نشان داد میانگین شدت بیماری در تمامی گروه های تجربی نسبت به گروه بیمار EAE کاهش معنی داری یافته است همچنین میانگین وزن بدن در گروه های پیشگیری و درمان آفزایش معنی داری نسبت به گروه بیمار EAE نشان می دهند(001/0 (P<. تجویز آستاگزانتین منجر به کاهش معنی دار سطح سایتوکاین التهابی IL23 و افزایش معنی دار سطح سایتوکاین ضدالتهابی IL4 در هر دو گروه تجربی گردید . نتایج آزمون MTT نیز نشان دهنده کاهش مقادیر شاخص تحریک (میزان تکثیر سلولهای ایمنی) در هر دو گروه پیشگیری و درمانی می باشد(001/0 <P)

    کلیدواژگان: آستاگزانتین، آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن، اینترلوکین 4 (IL4)، اینترلوکین 23 (IL23)، فافیا رودوزیما
  • سید محمدحسین نوری موگهی، زهرانادیا شریفی، شبنم موثقی، عطارد سادات مصطفوی نیا* صفحات 49-54

    با توجه به نقش مهم اکسید نیتریک (Nitric oxide, NO) در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیک در سلول ها و بافت های بدن از جمله در دوره حاملگی و مراحل مختلف آن، این مطالعه تاثیر ماده ای بنام L-Arginine به عنوان پیش ساز نیتریک اکساید و ماده ای بنام L-NAME) (L-NG-Nitroarginine-Methyl Ester, به عنوان مهارکننده سنتز آن را بر روی تغییرات ساختاری و استریولوژیکی تیموس موش صحرایی باردار بررسی کرده است. 32 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار با سن متوسط هشت هفته و وزن 250-200 گرم به طور تصادفی به 4 گروه هشت تایی شامل گروه کنترل، mg/kg 200L-Arginine ،mg/kg 20 L-NAME و L-Arginine  + L-NAME تقسیم شدند. در روز 18 حاملگی، موش ها با اتر بیهوش و سپس تیموس آن ها خارج و در فرمالین 10 درصد فیکس شد. پس از پاساژ بافتی مقاطع با روش هماتوکسیلین- ایوزین (E&H) رنگ آمیزی و بررسی بافت شناسی و مورفومتری انجام شد. L-Arginine با اثر تحریکی خود بر سنتز اکسید نیتریک، باعث افزایش جمعیت لنفوسیت T در تیموس و در نتیجه افزایش ضخامت کورتکس شده و از طرفی L-NAME با اثر مهاری بر سنتز اکسید نیتریک، باعث کاهش ضخامت مدولا می شود. تحلیل واریانس نشان داد که ضخامت کورتکس و مدولای تیموس در گروه L-Arginine در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری به ترتیب در سطح p=0.000 و p=0.002 داشت. ضخامت کورتکس و مدولا درگروه L-NAME کاهش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل در سطح p=0.000 شان داد.

    کلیدواژگان: اکسید نیتریک، تیموس، L-arginine، L-NAME، مورفومتری
  • مهین قائمی، زهرا زارع*، فریبا عقیلی صفحات 55-66

    گیاه کاسنی (Cichorium intybus L) از گیاهان دارویی مهم و دارای متابولیت های ثانویه با ارزش است. کالوس کاسنی منبع خوبی برای تولید و استخراج متابولیت های این گیاه است. در این پژوهش تغییرات کالوس کاسنی از لحاظ برخی خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی جهت بدست آوردن بهترین تیمار هورمونی مورد بررسی قرارگرفت. از بذر های استریل کاسنی گیاهچه های سالم در محیط کشت (MS2/1) به دست آمد و از گیاهچه های حاصله ریزنمونه های ساقه، برگ و ریشه تهیه شد و جهت کالوس زایی در محیط های کشت MS مایع و هورمون های 2,4-D ، BAP و Kin در غلظت های 5/0، 75/0و 1 میلی گرم بر لیتر کشت شدند. نتایج نشان داد که رنگ کالوس در جداکشت ها با تیمارهای هورمونی متفاوت از زرد تا سبز و قهوای تیره و بافت کالوس ها نیز از سست و نرم تا سفت تفاوت نشان دادند. بیشترین میزان درصد کالوس (22/76 درصد) مربوط به اندام برگ با تیمار هورمونی 2,4-D (0.5mg/L) بیشترین میزان وزن تر کالوس (30/7 گرم) و وزن خشک کالوس (077/0 گرم) مربوط به اندام برگ با تیمار هورمونی Kin (0.75 mg/L)، بیشترین میزان کلروفیل a ، b و کل مربوط به جداکشت برگ با تیمار هورمونی BAP (0.75mg/L) مشاهده شد. بیشترین میزان کاروتنویید نیز مربوط به جداکشت ریشه با تیمار هورمونی Kin (1mg/L) بود. به طور کلی اثرات متقابل هورمون ها و ریزنمونه صفات مختلف کالوس زایی را تحت تاثیر قرار می دهد و میزان این تاثیر به نوع جداکشت و غلظت تنظیم کننده های رشد بستگی دارد و بیشترین میزان تاثیرات در جدا کشت برگ مشاهده شد.

    کلیدواژگان: Cichorium intybus L، کالوس، کاسنی، هورمون های گیاهی
|
  • Ghazaleh Alizadeh, Zahra Keshtmand * Pages 1-8
    Background and aims

    Diabetic nephropathy is one of the most common complications of diabetes that increases the mortality and mortality of patients with diabetes. Probiotics, due to their function, can help control diabetes as dietary supplements.. The aim of this study was to evaluate the effects of Lactobacillus casei and Bifidobacterium lactis probiotics on the expression of RAGE and TGFβ gene in the tissues of all diabetic rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 35 rats were grouped into 5 groups (n = 7) control, diabetic, and three diabetic groups receiving Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis and a mixture of both probiotics. Diabetic mice received a single dose of streptozotocin intraperitoneally, and probiotics were gavaged for 35 days. After the treatment period, glucose and insulin levels were measured and changes in RAGE and TGFβ expression in kidney tissue were measured by real-time method .

    Results

    Blood glucose, insulin levels, expression of RAGE and TGFβ genes in the tissues of all diabetic rats treated with probiotics showed significant changes compared with diabetic rats.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is possible that the use of probiotics Lactobacillus casei and Bifidobacterium lactis in diabetic conditions is an effective method to reduce the expression of RAGE and TGFβ gene in the kidney tissue of type 1 diabetic rats.

    Keywords: Diabetes, Streptozotocin, probiotics, TGFβ, RAGE
  • Kiavash Hoshmndi, Elham Hoveizi *, SAAD GOORANI NEJAD, Mohammadreza Tabandeh Pages 9-18

    Breast cancer among women cancers has been the first to suffer from mortality and morbidity. Today, small molecules are still dominating the field of drug innovation, because of their special properties. The aim of this study is the investigation of the growth inhibitory and anti-proliferation effects of TPSF (4-(4-Fluorophenyl)-4-oxobutyl]thio]-1,3,6,9-tetrahydro-1,3-dimethyl-6-thioxo-2H-purin-2-one) on MCF-7 breast cancer cell line. In this laboratory study, MCF-7 breast cancer cells were cultured in a medium containing serum 10% and the cells were treated with the concentrations of 0.5, 1, 2, 5, and 10 of TPSF in 1, 3, and 5 days. Then the inhibitory effects of TPSF on cell growth and proliferation were assessed by MTT assay. Molecular docking was performed using Molegro software. For data analysis, two-way ANOVA and Tukey's post hoc test were used. According to the results, TPSF significantly (P≤0.001) decreases the survival rate and proliferation of MCF-7 cells in a time and dose-dependent manner. So that, the cell viability of cells treated with concentrations of 0.5, 1, 2, 5, and 10 µM were 90, 79, 68, 50, and 90 % respectively after 24h that confirmed that cell viability significantly decreases (P≤0.001) depended on dose, and the concentration of 5 µM was determined as the IC50 concentration. The study of morphological showed changes consisting of cell shrinkage, nucleotide pigmentation, and fragmentation of chromatin. The docking results also confirmed the interaction of TPSF with HER2 and ER.TPSF inhibits the growth of breast cancer cells and can be regarded as an anticancer medicine.

    Keywords: Small molecule, TPSF, breast cancer, MCF-7 Cell Line
  • Marjan Javidan *, Ahmad Majd, Taher Nejadsattari, Sedighe Arbabyan Pages 19-30

    Cenocarpus erectus L. or Button mangrove is native to Bermuda, West Indies, and USA . It can withstand a range of ambient temperatures (15 ˚C - 50 ˚C) but appears to be slightly frost sensitive. The plants has been used from 2000 to the provinces of Ahwaz.The aim of this research studied allergenic properties pollen grains in Cenocarpus erectus L. in two different seasons spring and autumn. pollen grains from different regions of Ahwaz were studied and tissues organs by optical and scanning electron microscope. Pollens were collected and extracted in PBS. As an experimental model, 21 male Gina pigs were divided into three groups and Pollen extraction injected each 10 days. . NPT and OPT tests using spring and autumn crude extracts were also performed on pre-sensitized guinea pigs.The spring and autumn extracts induced IgE in blood, glucose level was tested and positive skin tests in Sensitized guinea pigs. Eight hours and one week after the blood samples were taken from guinea pigs. Autumn quantity is more than spring. SDS-PAGE analysis of autumn protein content showed apparent major bands ranging from 10,15,25,30 KD respectively.The skin test, clinical test, IgE, glucose level, showed different results in autumn and spring.

    Keywords: Ahwaz, Allergy, Cnnocarpus, pollen
  • Saber Sabooni, Mohammad Chamani *, Ali Asghar Sadeghi, Mehdi Amin-Afshar, Nasser Emam Jomeh Kashan Pages 31-38

    The aim of this study was to evaluate the effect of fosfomycin antibiotic as well as yeast probiotics of S. bulardii and S. cerevisiae on performance, antioxidant activity and expression of interleukin-6 gene in Holstein calves. In order to test, 20 newborn Holstein calves were distributed in 5 treatments and 4 replications (each replication including 1 calf) for 60 days after feeding with colostrum in a completely randomized design from the age of 3 days. Experimental treatment diets include 1: control (without antibiotics and probiotics), 2: fosfomycin (0.165 g/kg BW), 3: milk-soluble S. boulardii (1 g/kg BW), 4: milk-soluble S. cerevisiae (1 g/kg BW) and 5: A mixture of S. boulardii and S. cerevisiae were dissolved in milk (1 g/kg BW each). The amount of feed intake, weight gain and feed conversion ratio of none of the treatments were not significantly different from the control (P>0.05). The amount of serum glutathione peroxidase and superoxide dismutase enzymes as well as the amount of interleukin-6 gene expression in the whole period in calves that used a mixture of S. boulardii and S. cerevisiae had the highest significant difference with the control (P<0.05). In general, the use of a mixture of yeast probiotics had a greater effect on the antioxidant system and immune system of calves than their separate use and also compared to antibiotics in calves nutrition.

    Keywords: fosfomycin, probiotics, interleukin-6, Holstein, performance
  • Parisa Kerishchi Khiabani *, Sayeh Bidaran Pages 39-48

    Phaffia rhodozyma contains the carotenoid astaxanthin, which has strong antioxidant activity and anti-inflammatory properties. In the present study, the Effects of astaxanthin produced by Phaffia rhodozyma on multiple sclerosis (MS) model of mice were investigated.Mice model of MS or experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) was developed using MOG35-55 peptide in female C57BL/6 mice.Four groups were considered for this study: normal control group mice, EAE group, prevention group mice that received astaxanthin a week before immunization and treatment group that received astaxanthin after immunization at the time of first sign of EAE. Each group consisted of 7 mice. Astaxanthin consumption up to 35 days after immunization continued. Each day 400 mg of Phaffia rhodozyma astaxanthin was consumed in this way, the daily consumption pellet was mixed with this amount of astaxanthin. Daily clinical signs and mean body weight were monitored then proliferation was measured by MTT assay; IL23 level (proinflammatory cytokines) and IL4 level (anti-inflammatory cytokine) were measured by ELISA. Observations showed that the mean disease severity in all experimental groups was significantly reduced compared to the EAE group and the mean body weight in the experimental groups had a significant increase compared to the EAE group (P<0.001). Also, Astaxanthin administration significantly reduced the level of inflammatory cytokine, IL23 and increased the level of anti-inflammatory cytokine, IL4 in both experimental groups (P<0.001). The results of MTT test also show a decrease in Proliferation index (The rate of proliferation of immune cells) in both prevention and treatment groups. P<0.001

    Keywords: Astaxanthin, experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE), Interlukin 4 (IL4), Interlukin 23 (IL23), Phaffia rhodozyma
  • SMH Noori Moogahi, ZN Sharifi, Shabnam Movaseghi, A Mostafavinia * Pages 49-54

    Considering the important role of Nitric Oxide (NO) in many biologic processes of cells and tissues including during pregnancy and its different stages, this study investigated the effects of L-Arginine as a NO precursor and L-NAME as a NO inhibitor on structural and stereological changes of the thymus in pregnant rats. In this experimental study, thirty-two female Wistar rats, aged 8 weeks and weighing 200-250g, were randomly divided into 4 groups: Control, L-Arginine (200 mg / kg), L-NAME (20 mg / kg) and L-Arginine + L-NAME; 8 rats in each group. On the 18th day of pregnancy, the rats anesthetized with ether, then, their thymus was extracted and fixed in 10% formalin. After tissue passage, the sections were stained with H&E and the histological and morphometric studies were performed. L-Arginine with its stimulative effect on NO synthesis in thymus causes to increase T-lymphocyte population, therefore thickness of cortex is increased and thickness of medulla decreased. Analysis of variance showed that the thickness of cortex and medulla of thymus in the L-Arginine group was significantly different in comparison with the control group, with p=0.000 and p=0.002, respectively. The thickness of cortex and medulla in the L-NAME group showed a significant decrease, with p=0.000, compared to the control group.

    Keywords: nitric oxide, Thymus, L-arginine, L-NAME, Morphometry
  • Mahin Ghaemi, Zahra Zare *, Fariba Aghili Pages 55-66

    Chicory (Cichorium intybus L) is an important medicinal plant with valuable secondary metabolites. Chicory callus is a good source for the production and extraction of metabolites of this plant. In this study, chicory callus changes were investigated about some morphological and biochemical characteristics to obtain the best hormonal treatment. Healthy seedlings were prepared from sterile chicory seeds in ½ MS culture medium. Stem, leaf, and root explants were prepared from seedlings and used for culture in liquid MS and 2,4-D, BAP, and kinetin hormones at concentrations of 0.5, 0.75, and 1 mg / l were cultured. The results showed that callus was yellow and green to dark brown and callus texture also showed from weak and soft to firm. The highest percentage of callus (76.22%) related to leaf explant and treatment 2,4-D (0.5mg / L), the highest amount of fresh weight of callus (7.30 g), and dry weight of callus (0.077 g) In leaf explant and Kin treatment (0.75 mg / L), the highest amount of chlorophyll a, b and total was related to leaf and BAP hormone treatment (0.75 mg / L). The highest amount of carotenoids was related to root explant and Kin (1 mg / L). In general, the interactions of hormones and explants affect different callus-forming characteristics and these effects depend on the type of explants and the concentration of growth regulators, and the greatest effect was observed in leaf explant culture.

    Keywords: Cichorium intybus L, Callus, chicory, explant, Plant hormones