فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

فصلنامه پژوهش های تاریخی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عارف اسحاقی، علی اکبر جعفری*، فریدون الهیاری صفحات 1-38

    در دوره قاجار (1210تا1344ق/1788تا1925م)، در میان مبادی ورودی جنوبی و بنادر ایران در کناره خلیج فارس، بوشهر جایگاه عالی و اهمیت بسیار داشت. این شهر بندری، مرکز مبادلات اقتصادی و ارتباطات سیاسی و فرهنگی و حتی مسایل نظامی محسوب می شد. ارتباط این مرکز مهم با شهرهای داخلی و پایتخت و مسایل پیش روی این ارتباط که از محور بوشهرشیراز انجام می شد، بر ضرورت توجه بیشتر به آن می افزود. عبور این محور مواصلاتی از نواحی زیر سلطه ایل ممسنی و تاثیرگذاری شدید ایل ممسنی بر امنیت و رونق و روانی فعالیت های این راه یا ناامنی و بی رونقی و ایجاد مشکلات متعدد، بیان کننده تاثیرپذیری کنشی و واکنشی این محور از ساختار ایلی ساکنان اطراف آن بوده است. با عنایت به اهمیت موضوع، این پژوهش با هدف بررسی اثرگذاری عناصر ایلی بر کارکردهای راه های ممسنی در محور بوشهرشیراز در دوره قاجار، قصد آن دارد به این پرسش پاسخ گوید: ایل لر ممسنی بر کارکرد راه های این منطقه در محور مهم بوشهرشیراز در دوره قاجار چه تاثیری گذاشته است؟ پژوهش به شیوه مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و مطالعه میدانی، این موضوع را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: ممسنی، محور بوشهرشیراز، ایلات، حکام محلی، قاجاریه، دولت انگلستان
  • فهیمه رحیمی خویگانی، مرتضی دهقان نژاد*، ابوالحسن فیاض انوش صفحات 39-60

    بررسی علت های شکل گیری و رشد پدیده های تاریخی و فرهنگی در بستر اجتماع، ضرورتی انکارناپذیر است. عرفان حلقه یکی از این پدیده هاست که در حال حاضر با رشد درخور توجهی روبه رو شده و هوادارانی پیدا کرده است. این پژوهش به دنبال آن است که به شیوه مصاحبه و میدانی، به این پرسش پاسخ دهد: روند تاریخی رشد عرفان حلقه با چه علل و عوامل اجتماعی و فرهنگی پیوند خورده است؟داده های پژوهش، حاصل مطالعه های کتابخانه ای، مصاحبه با صاحب نظران جنبش های نوپدید دینی یا (NMR)، مصاحبه با اعضای گرایش یافته به عرفان حلقه و رصد فعالیت این عرفان در بستر فضای مجازی است. مهم ترین یافته پژوهش آن است که: عرفان حلقه در چهار دوره تاریخی خود، با تکیه بر دو خط مشی آموزش حضوری و مجازی، تاکید بر حقوق زنان و زندانیان سیاسی، تلاش برای طرح شعارهای عام پسند وغیره موفق شده است به رشد چشمگیری دست یابد. البته براساس یافته ها، در این چهار دوره بین روش و محتوا تفاوت های چشمگیری وجود دارد. محتوای دوره نخست و دوم، بیشتر بر عقاید دینی منطبق بود؛ ولی مسایل طرح شده در دوره سوم و چهارم با عقاید دین اسلام انطباق کمتری دارد؛ همچنین در دوره سوم و چهارم و پس از دستگیری طاهری، مسترها و مربی ها رکن اصلی تبلیغ اند؛ حال آنکه در دوره نخست و دوم، کلاس های حضوری را موسس عرفان حلقه برگزار می کرد.

    کلیدواژگان: عرفان نوظهور، محمدعلی طاهری، عرفانحلقه، فرادرمانی
  • محمدعلی طاوسی، محمودرضا اسفندیار*، شهرام پازوکی صفحات 61-76

    نسبت تصوف با فرهنگ و تمدن در عالم اسلام، یکی از موضوعاتی است که پژوهشگران دوره جدید در ایران درباره آن بحث می کنند. در این مقاله، ابتدا آراء اصلی مربوط به این موضوع و سهم مهم صوفیه در رشد تفکر و فرهنگ و تمدن اسلامی به صورت اجمالی واکاوی می شود؛ سپس از آنجا که عصر قاجار دوره پیدایش مظاهر تمدن نوین و مفاهیم جدید بی سابقه ای در سپهر سیاسی و فرهنگی و اجتماعی ایران بود، بررسی شیوه مواجهه مشایخ بزرگ صوفیه آن زمان با مسئله فرهنگ و تمدن جدید، در فهم نسبت تصوف با فرهنگ و تمدن راهگشا خواهد بود.طریقه نعمت اللهیه از مهم ترین طریقت های عرفانی تاثیرگذار در حیات فکری و مدنی ایران دوره قاجار بود؛ بنابراین در این جستار برای نخستین بار، برخی آراء دینی و فرهنگی و اجتماعی نورعلیشاه گنابادی، از مشایخ آن عصر و از بزرگان صاحب نظر این طریقه درباره مسئله فرهنگ و تمدن جدید و مقولاتی از آنها در نسبت با آموزه های عرفانی او بررسی می شود. ازطرفی چون نورعلیشاه فرزند و جانشین طریقتی سلطان علیشاه است و در مکتب عرفانی او تربیت یافته است ، در خلال مباحث به تناسب موضوع، به بعضی نظریه های سلطان علیشاه نیز اشاره می شود. آشنایی حاج ملاعلی گنابادی با دستاوردهای نوین فرهنگی و درک صحیح او از مقتضیات تمدن جدید، فرضیه این پژوهش است. نتیجه مقاله آن است که او توجه به مقولات مذکور و اقتضایات و تحولات زمانه را امری اجتناب ناپذیر دانسته است؛ پس در مقام عارفی فقیه، در عین پایبندی به آموزه های اصیل اسلامی، توفیق می یابد بین دیدگاه های دینی و مظاهر فرهنگ و مدنیت جدید، ایجاد وفاق کند. این مقاله با رویکردی تاریخی و با استفاده از روش کتابخانه ای و تحلیل یافته های مبتنی بر منابع دست اول تدوین شده است.

    کلیدواژگان: تصوف، تمدن جدید، نورعلیشاه گنابادی، سلطان علیشاه، قاجاریه
  • اعظم فرامرزی، محمد کلهر*، علی اکبر خدری زاده صفحات 77-92

    تاسیس دولت مدرن در ایران معاصر، آموزش سنتی را دچار تحولی اساسی کرد. وظیفه مهم نهاد آموزش به شکل مدرن آن، بازتولید و نهادینه سازی ایدیولوژی سیاست است؛ بنابراین با استقرار سلطنت پهلوی اول و تداوم گفتمان ملی گرایی در دوره رضاشاه و تاکید جانشین او، محمدرضاشاه، بر وجهه باستانی دولت در ایران، بازتولید مولفه های ملی درباره تاریخ باستانی ایران و نقش محوری شاهنشاه را در نظام سیاسی ایران شاهدیم؛ سپس این محتوا به صورت تعمدی در کتاب های درسی تاریخ تزریق شد. در پژوهش پیش رو، از این منظر به چگونگی بازتاب مولفه های ملی در کتاب های درسی، آن هم از راه «تحلیل زبانی» توجه شده است. فرضیه پژوهش بر این نکته تاکید می کند که تاریخ نگاری در کتاب های درسی تاریخ عصر پهلوی دوم، پیرو سنت تاریخ نگاری ناسیونالیستی که در ابعاد گسترده تر رواج داشت، به مولفه های خاص زبانی مجهز شد تا معنایی مشخص از تاریخ را به مخاطب، دانش آموز، القا کند. در این پژوهش، روش به کارگرفته شده در تحلیل زبانی محتوای کتاب های درسی تاریخ در دوره پهلوی دوم، برگرفته از ماحصل پژوهش های «روث وداک» (Ruth Wodak) در این زمینه است. او در جایگاه پژوهشگر، به پنج سطح متفاوت از مراحل شکل گیری صورت زبان برای صورت بندی گزاره های علمی توجه می کند. بنابراین این پژوهش درصدد است در دیالکتیک میان تاریخ و نظریه و قدرت، استراتژی های نهاد سیاست عصر پهلوی دوم را در خلق متن و تفسیر و گزینش گزاره های تاریخی، از راه بررسی محتوای کتاب های درسی تاریخ و با توجه به رویکرد تحلیل گفتمان تاریخی «روث وداک» ارزیابی کند.

    کلیدواژگان: مولفه های ملی، کتاب های درسی تاریخ، پهلوی دوم، تحلیل گفتمان، روث وداک
  • فاطمه حاتمی، حبیب الله سعیدی نیا*، محمدرضا منصوری مقدم صفحات 93-114

    در دوران پهلوی، صنعتی کردن کشور از اصلی ترین برنامه های دولت بود؛ بنابراین در این دوره به ساخت کارخانه های نوین، به ویژه کارخانه های نساجی به علت اشتغال زایی و ارزش افزوده آن، در زمره یکی از مهم ترین شاخه های صنعت توجه شد. شهر بوشهر یکی از شهرهایی بود که برای ایجاد کارخانه های نساجی مناسب تشخیص داده شد؛ پس در سال 1317ش/1938م، حسین ایگار کارخانه نساجی اعتمادیه را در این شهر به طور رسمی تاسیس کرد. هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین چگونگی تاسیس، روند فعالیت و اثرهای کارخانه ریسندگی وبافندگی اعتمادیه بر اوضاع اجتماعی و اقتصادی بوشهر است. پرسش اصلی نیز این است: چه علل و عواملی باعث تاسیس شرکت ریسندگی وبافندگی اعتمادیه در بوشهر شد و راه اندازی این شرکت بر اوضاع اقتصادی و اجتماعی این شهر چه تاثیراتی گذاشت؟ فرضیه اصلی این است که سیاست های صنعتی سازی دولت پهلوی موجب تاسیس شرکت ریسندگی وبافندگی اعتمادیه در بوشهر شد و این امر رونق اقتصادی اجتماعی بوشهر را به دنبال داشت.  این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر داده های اسنادی آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اسناد نویافته محلی، نشریات، منابع کتابخانه ای و متون دست اول، موضوع را بررسی و تحلیل می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد این شرکت بر ساختار اقتصادی و اجتماعی بوشهر تاثیرات چشمگیری گذاشت و علاوه بر افزایش اشتغال و مهاجرت، رشد آگاهی کارگران و شکل گیری طبقه کارگر شهری و صادرات کالاهای غیرنفتی را در این شهر موجب شد.

    کلیدواژگان: کارخانه ریسندگی وبافندگی، طبقه کارگر، مهاجرت، پهلوی، بوشهر
  • جعفر آقایانی چاوشی* صفحات 115-142

    محمدبن زکریای رازی، شیمیدان و پزشک بلندآوازه ایرانی، ازجمله دانشمندانی است که به کشف الکل از راه تقطیر دست یافت. این کشف با ترجمه لاتینی یکی از آثار شیمیایی او در قرون وسطا صورت گرفته است؛ اما برخی مورخان علم اروپایی معاصر آن را انکار می کنند و حتی به کیمیاگران غربی نسبت می دهند. اهمیت دیگر اثر رازی در کشف الکل، به کارگیری روش تجربی در تحصیل این ماده است. روشی که باز هم برخی مورخان علم اروپایی تلاش می کنند دانشمندان اروپایی را مبتکر آن بدانند. مقاله حاضر پس از یک بررسی تاریخی در کشف الکل، سهم رازی را در این کشف تحلیل علمی می کند. در ادامه، با شبیه سازی دستورات او در ساخت الکل در آزمایشگاه، نشان می دهد امکان تحصیل چنین کشفی با ابزار آزمایشگاهی آن زمان وجود داشته است. این مقاله همچنین نشان می دهد علاوه بر رازی، جابربن حیان در اثری کیمیایی و یعقوب بن اسحاق الکندی در کتاب العطر و التصعیدات خود ، الکل را از تقطیر شراب به دست آورده اند. چون روش آنها در تهیه این ماده با روش رازی متفاوت بوده است، این امکان وجود دارد که هر سه آنها را کاشف یا تهیه کنندگان الکل برای نخستین بار نامید. با این حال، روش رازی از یک نظر بر کار الکندی و جابر برتری دارد و آن تاثیری است که در قرون وسطا بر کیمیاگران غربی گذاشته است؛ از این رو در تمام جهان، رازی مکتشف الکل شناخته می شود.

    کلیدواژگان: جابربن حیان، محمدبن زکریای رازی، یعقوب بن اسحاق الکندی، داوود بن عمر انطاکی، ریمون لول، روش تقطیر، عمل تخمیر، آنزیم الکل اتیلیک، قرع و انبیق، الکحل، الغول، آب حیات، آب آتش زا
|
  • Aref Eshaghi, Aliakbar Jafari *, Fereydon Allahyari Pages 1-38

    Bushehr had a high status and was of high importance among the southern entry routes and ports in Iran on the coast of the Persian Gulf during the Qajar period (1210-1344 AH/1788-1925 AD). This port city was considered the center of economic exchanges, political and cultural relations, and even military affairs. Connection of this important center with the inner cities and the capital, as well as the ongoing issues related to this connection through Bushehr-Shiraz road network, added to the need for paying more attention to this subject matter. The passage of this transportation route through the areas controlled by Mamasani tribes and their strong impacts on the security and prosperity of activities along this road or insecurity, sluggishness, and the many problems created in this regard indicated the active and reactive effects of this road network triggered by the tribal structure of inhabitants surrounding it. Considering the importance of this issue, this study aimed to investigate the effects of tribal elements on the functions of the roads through Mamasani District along Bushehr-Shiraz road network during the Qajar period. In fact, we sought to answer this question: "What effects did the Lor tribes of Mamasani District have on the functioning of the roads in this region along the important Bushehr-Shiraz road network during the Qajar period?" This research dealt with this issue through library, documentary, and field study methods.

    Keywords: Mamasani District, Bushehr-Shiraz road network, tribes, local rulers, Qajar, British government
  • Fahimeh Rahimi Khoygani, Morteza Dehqannejad *, Abolhassan Fayaz Pages 39-60

    The discourse upon the reasons of the formations and  growth of historical and cultural phenomena is inevitably mandatory. A cultural phenomenon that has recently started to grow and attracted its own advocators is Halgheh Mysticism. The study at hand intended to utilize both  research on the basis of interview and a field research to find an answer to the following query: “What historical and cultural patterns has the progress of Halgheh Mysticism been linked to?”The data of the study were the results of library-based research, interviews with theoreticians of New Religious Movements (NMRs), interviews with people, who had become inclined towards Halgheh Mysticism, and observations on this mode of mysticism within the bounds of social media. The most significant achievement of this research was that Halgheh Mysticism, in its 4 historical periods, had attained an eye-catching development by benefitting from education both online and in person, emphasis on the rights of women and political prisoners, and efforts to formulate popular mottos. It should, however, be mentioned that there were several differences between the methods and contents developed in these 4 periods based on the findings. The contents in the 1st and 2nd periods were mostly built upon religious tenets, whereas the issues at stake in the 3rd and 4th periods were rarely compatible with Islam’s tenets. Furthermore, in the 3rd and 4th periods and subsequent to the event of Taheri’s arrest, masters and trainers were the main advertisers, whereas the classes were held in person by the founder of Halgheh Mysticism in the 1st and 2nd periods.

    Keywords: emerging mysticism, Mohammad Ali Taheri, halgheh mysticism, Faradarmani
  • Mohammadali Tavousi, Mahmood Reza Esfandiar *, Shahram Pazouki Pages 61-76

    Sufism in relation to culture and civilization is one of the controversial issues among contemporary researchers. In this paper, after presenting the current controversial ideas on this topic in Iran and the key role of Sufis in the development of thoughts, culture, and Islamic civilization as well as condidering the manifestations of the new civilization and concepts in Iran in the Qajar era, the authors of the present paper discussed Sufi masters’ approach towards the culture and new civilization, as well as their related issues, which could be helpful in perceiving the relation between Sufism, culture, and civilization. Thus, in the current paper, the socio-cultural viewpoints of Nur Alishah Gunabadi as one of the great Sufi masters of Nimatullahi Sufi Order in Qajar era about the culture and new civilization, along with their related matters, were investigated. The researchers also pointed out some views of Sultan Alishah,  who was Nur Alishah Gunabadi’s father and Sufi predecessor. Consequently, Nur Alishah as a jurist mystic, who had comprehended the new culture and civilization, adjusted the religious viewpoints and circumstances of the new civilization to the cultural affairs of the new era with fidelity to genuine Islamic teachings.IntroductionSufism in relation to culture and civilization and their related issues in the Islamic world is one of the controversial topics among contemporary researchers. There are two different approaches related to the mentioned issue. On the one hand, there is a negative look at Sufism and mysticism considering them as causes of the decline of culture and Islamic civilization. On the other hand, advocates of the second approach believe that culture and civilization are some remarkable issues considered by Sufies, who have been always important characters for the developments of culture, as well as Islamic thoughts and civilization. According to the mentioned issues, as  that Qajar era could be claimed to be a period of recognition of Iranian culture and the new civilization for Persian scholars, the discussion on Sufi masters’ approach towards culture and the new civilization can be helpful in perceiving the relation between Sufism, culture, and civilization. Moreover, since Nimatollahi Sufi Order, which is one of the important Sufi orders with a strong background, has played an important role in Iran’s social circumstances in Qajar era, the researchers, for the first time, investigated the role of culture and new civilization based on the socio-cultural views of Hajj Mulla Ali Gunabadi known as Nur Alishah (A.H.L.1284-1337/A.D.1867-1918), one of the great Sufi masters of Nimatollahi Sufi Order. Since Hajj Mulla Ali Gunabadi was the son and Sufi successor of Hajj Mulla Sultan Mohammad Beidokhti known as Sultan Alishah (A.H.L.1251-1327/A.D.1835-1909), as well as the renewer of Nimatollahi Sufi Order, who was raised in his Sufi order, the researchers mention some of his juridical views as well. Materials & MethodsThe present study is a library research based on the main data in the library resources. Some of Hajj Mulla Ali’s manuscripts on socio-cultural issues in Qajar era were used in this regard. The current research used a descriptive-analytical method with reference to historical texts.Discussion of Results & ConclusionIn the current research, the researchers explained some clues about Hajj Mulla Ali Gunabadi’s interest in the culture and new civilization, as well as their related issues, thus showing his true perception of the domination of these issues on social etiquettes. Moreover, some contents of interest for learning the new sciences and technologies, along with Islamic sciences, were presented. The last part of the article dealt with Hajj Mulla Ali Gunabadi’s juridical views. He, like his father, avoided to issue juridical views as much as possible, but as a jurist mystic, he inevitably issued some of such views on some questions. The researchers mentioned three of these views of Nur Alishah on bigamy, narcotics, and slaveholding, which were related to the cultural changes and social issues in the new era. During this investigation, the researchers pointed out some of Sultan Alishah’s views on the prohibition of bigamy and opium as well. By referring to Islamic texts, such as Quranic verses and narrations, and due to the domination of cultural requirements in the society in the new era, it was found that Nur Alishah had had to issue these views exactly like his father and prohibit slaveholding. The result of the present study revealed that the new civilization and its different manifestations, such as development of science in the world, were some issues of Hajj Mulla Ali Gunabadi’s interest. He, like his father and other Sufi ancestors, believed that paying attention to culture and social progress was inevitable. Consequently, he tried to adjust the religious viewpoints and circumstances of the new civilization to the cultural affairs of the new era with fidelity to genuine Islamic teachings. Hence, this was a confirmation for some scholars’ views, who believed that not only Sufism and Sufis’ mystical teachings were not the reasons for the decline of civilization and an impediment to progress in the Islamic world, but also real Sufis made development of Islamic culture and progress of intellectual sciences in the Islamic world.

    Keywords: Sufism, New Civilization, Nur Alishah Gunabadi, Sultan Alishah, Qajar era
  • Azam Faramarzi, Mohammadm Kalhor *, Ali Akbar Khedrizadeh Pages 77-92

    The establishment of the modern state in contemporary Iran brought about a fundamental change in the traditional education. The special function of the educational institution in its modern form is to reproduce and institutionalize the ideology of politics. Emphasis on the ancient history of Iran and the central role of the emperor in the Iranian political system during the reign of Mohammad Reza Shah Pahlavi has been formulated as an external manifestation of nationalism in various studies, but the intentional injection of this ideology into the content of history textbooks has not been studied by any researcher. In the present study, from this perspective, attention has been paid to how national components are reflected in textbooks through linguistic analysis. The technique used in the linguistic analysis of the content of history textbooks in the second Pahlavi period in this research is derived from the research of Ruth Wodak (2015) in this field. She pays attention to 5 different levels of language formation stages for the formulation of scientific propositions. Therefore, this study, in the dialectic between history and ideology and power, seeks to investigate the strategies of political institutions (second Pahlavi era) in creating the text, interpretation, and the selection of historical propositions by examining the content of history textbooks according to Ruth Wodak’s approach of historical discourse analysis.

    Keywords: National Components, History Textbooks, Second Pahlavi, Discourse Analysis, Ruth Wodak
  • Fatimah Hatami, Habibollah Saeedinia *, Mohammad Reza Mansorimoghadam Pages 93-114

    In the Pahlavi era, industrialization was one of the policies of the government, and therefore establishing new factories especially textile factories were among the most important priorities due to offering employment opportunities and added value. One of the cities that was deemed suitable for establishing textile factories was Bushehr where Bushehr Etemadieh textile factory was officially established in 1938. The aim of this study is to investigate the establishment, the activities, and the effects of spinning and weaving factories on the socio-economic conditions of Bushehr. The main question of this study is: what factors lead to the establishment of the spinning and weaving company in Bushehr, and what impact did it have on the economic and social situations in this city? This research uses the descriptive-analytical method based on documentary data of library archives and national libraries, local new documents, periodicals, library resources, and first-hand texts. The results showed that the company had a great impact on the economic and social structure of Bushehr, and in addition to increasing employment and migration, it led to growing awareness of the workers and the formation of urban workers and non-petroleum products in the city.

    Keywords: spinning, weaving industry, labour class, Migration, Pahlavi, Boushehr
  • Jafar Aghayani Chavoshi * Pages 115-142

    Abu Bakr Mohammad Ibn Zakaria al-Razi, one of the greatest Iranian scientists in the Middle Ages, discovered “alcohol” through the distillation process for the first time. In spite of this discovery, which had been done via Razi’s ancient Latin version, some of the European historians of sciences denied it and attributed it to the occidentals’ chemists. More importantly, Razi’s version could be an experimental method for preparing alcohol. This method, however, had wrongly attributed to the occidentals’ scientists because the European scientists had been influenced by Islamic philosophers, especially Razi. After presenting a short history of the fabrication of alcohol in the world, this paper aimed to discuss in detail Razi’s treatise in this regard. Also, it re-examined his experimental method in the laboratory to show that his description of the operation had actually made this discovery possible with the chemical instruments of his time. It is important to know that in addition to Razi, other Islamic chemists like Jabir Ibn Hayyan, al-Kindi, and al-Antaki had already discovered alcohol through different methods. For example, in his book entitled "Kitāb Kīmiyā' al-'Iṭr Wat-Taṣ'īdāt", al-Kindi had discovered alcohol via wine distillation. However, Razi’s method was better than al-Kindi’s since the occidental alchemists of the Middle Ages had been more influenced by his method. Indeed, Razi was the first alchemist who discovered alcohol.

    Keywords: Razi, Jabir Ibn Hayyan, al-Kindi, Alcohol, Experimental method, Alghool, Araghi