فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1400)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ویدا زراوشانی، هژیر کرد صفحات 1-9
    زمینه و اهداف

    بیمارستان‌ها جزء مراکز حیاتی هستند. حضور افراد آسیب پذیر وتجهیزات گرانبها، آسیب پذیری آنها را بالا برده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی خطر آتش‌سوزی و شناسایی عوامل موثر بر میزان خطر آتش‌سوزی در یکی از بخش‌های پرخطر بیمارستان انجام گردید.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه به صورت مقطعی با استفاده از روش ارزیابی خطر آتش‌سوزی برای مهندسین در واحد ICU یکی از بیمارستان‌های شهر قزوین انجام گرفت. ریسک حریق با استفاده از معادلات موجود در روش و در نرم افزار EXCEL محاسبه و سهم مشارکت هر یک از فاکتورها محاسبه گردید. ملاحظات اخلاقی نظیر محرمانه بودن اطلاعات افراد ، به کارگیری افراد متخصص در فرآیند پژوهش و بی طرفی پژوهشگران در جمع آوری ، تحلیل و گزارش داده‌ها و اطلاعات در این پژوهش رعایت گردید.

    یافته‌ ها:

     مقدار عددی ریسک برای ساختمان، ساکنین و فعالیت‌ها به ترتیب 815/0، 308/2 و 055/1 بود و در حیطه ساکنین و فعالیت‌ها در سطح غیرقابل قبول قرار گرفت. فاکتورهای ارتفاع (80/26%)، گسترش حریق (80/16%)، بار حریق (73/12%) و دسترسی (76/4%) عواملی بودند که بیشترین تاثیر را بر تراز ریسک داشتند و سه مورد اول در هر دو حیطه مشترک بودند. 

    نتیجه‌گیری:

    در ریسک حریق، فاکتورهایی وجود دارند که بیشترین سهم مشارکت را دارند از اینرو شناسایی و کنترل این عوامل ریشه‌ای بخصوص در فاز طراحی بیمارستان می‌تواند دستیابی به بیمارستان ذاتا ایمن‌تر را با هزینه کمتر محقق سازند. توصیه می شود از ارزیابی های تخصصی ریسک حریق در کنار نتایج اعتباربخشی و ایمنی بیمار استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، ایمنی، آتش سوزی ها، بیمارستان ها، بخش مراقبت های ویژه
  • محمد رفیعی، مهرنوش ابطحی، علی حاجی حسینلو صفحات 10-18
    زمینه و اهداف

     پسماندهای مراکز بهداشتی- درمانی به لحاظ نقش عمده آن‌ها در گسترش انواع بیماری‌ها و همچنین آلودگی محیط دارای اهمیت ویژه‌ای هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین عملکرد دستگاه‌های غیرسوز بی‌خطرساز پسماند در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی خوی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی و مشاهده‌ای و در شش‌ماهه دوم سال 1399 و شش‌ماهه اول سال 1400 در کلیه بیمارستان‌های شهر خوی انجام‌شده است. اطلاعات لازم از طریق مشاهده مستقیم و به‌ روش مصاحبه با کارشناسان بهداشت محیط بیمارستان‌ها استخراج ‌شده است. عملکرد دستگاه‌ها از نظر فیزیکی (مکانیکی) و بیولوژیکی بررسی گردیده است. بررسی عملکرد مکانیکی توسط دماسنج و ثبات‌های دستگاه انجام شد و به‌منظور بررسی عملکرد بی‌خطرسازی بیولوژیکی از ویال اندیکاتور بیولوژیک استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم‌افزار  Excel و SPSS تجزیه‌ وتحلیل شد. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    میانگین کل پسماندهای تولیدی در بیمارستان‌های خوی 65/731 کیلوگرم در روز و سرانه تولید زباله به ازای هر تخت فعال در روز 32/1 کیلوگرم برآورد شد. عملکرد همه دستگاه‌های بی‌خطرساز پسماند مورد بررسی، از نظر مکانیکی (100 درصد) و بیولوژیکی (100 درصد) مطلوب ارزیابی گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    دستگاه‌های هایدروکلاو مورد بررسی به دلیل عملکرد مناسب از نظر شاخص‌های مکانیکی و بیولوژیکی و نیز تولید آلودگی کمتر  و هزینه‌های بی‌خطر سازی پایین‌تر و همچنین در صورتی ‌که توسط اپراتورهای ماهر و توانمند راهبری شوند می‌توانند بعنوان مناسب‌ترین گزینه در بین فناوری‌های مختلف مدیریت پسماندهای عفونی از امتیاز انتخاب بالاتری برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد، دستگاه غیرسوز، بی خطرسازی، پسماند عفونی، خوی
  • مشرفه چالشگر کردآسیابی، محسن رمضانی شوب، محسن گرگانی فیروزجایی صفحات 19-26
    زمینه و اهداف

     سرطان کولورکتال (Cancer Colorectal)، یک مشکل مهم بهداشتی و چهارمین سرطان شایع در جهان است. یکی از راه‌های ارتقا سلامت عمومی بزرگسالان، مراقبت‌های سلامتی از قبیل غربالگری سرطان و اقدامات درمانی به‌موقع است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان باورهای مردم در خصوص غربالگری سرطان کولورکتال جمعیت 50-69 سال شهری و روستایی در شهرستان فریدونکنار انجام شده است.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد 220 نفر افراد بالای 69-50 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر فریدونکنار در زمستان 98 وارد مطالعه شدند. نمونه‌ها به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. از پرسشنامه جمعیت‌شناختی و الگوی اعتقاد بهداشتی چمپیون (Champion Health Belief Model) برای بررسی میزان باورهای مردم استفاده شده است. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون‌های آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    بررسی نتایج نشان داد که از میان خرده مقیاس‌های بررسی شده مدل اعتقاد بهداشتی، خرده مقیاس خودکارآمدی بیشترین میانگین و خرده مقیاس حساسیت درک شده کمترین میانگین نمره را داشته‌اند. متغیرهای ابتلا به سرطان، حساسیت درک‌ شده، شدت درک شده و موانع درک شده با انجام غربالگری سرطان کولون ارتباط معنی‌داری داشت.

    نتیجه‌گیری: 

    بررسی نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان آگاهی و انجام رفتارهای غربالگری در افراد بالای 50 سال پایین بوده است. نیمی از افراد حساسیت نسبت به سرطان کولورکتال را درک نکرده‌اند و بیش از نیمی از افراد موانع زیادی را در امر غربالگری درک کرده‌اند.

    کلیدواژگان: غربالگری، سرطان کولورکتال، مدل اعتقاد بهداشتی
  • طیبه سیمایی فر، حسین حاتمی، محمد رفیعی، مهرنوش ابطحی، مانی اسدی عراقی صفحات 27-37
    زمینه و اهداف

    در مطالعه حاضر شوری نان در نانوایی های شهرستان های ورامین و پاکدشت با دستگاه شوری‌سنج آتاگو اندازه ‌گیری و نتایج آن با روش آزمایشگاهی موهر مقایسه گردید.

    مواد و روش‌ها:

     در این بررسی شوری 676 نمونه نان به وسیله دستگاه شوری‌سنج دیجیتال رفراکتومتر آتاگو سنجش و سپس نتایج با روش موهر مقایسه گردید. همچنین توانایی تشخیص آن دستگاه با روش ارزش تشخیصی در شاخص های حساسیت، ویژگی، صحت و ارزش اخباری دستگاه بررسی گردید. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین وانحراف معیار شوری نان در شهرستان پاکدشت به روش موهر برای نان بربری، تافتون، سنگک و لواش 42/0±51/0، 57/0±58/0، 45/0±60/0 و 49/0±53/0 بود و این مقادیر توسط دستگاه شوری سنج آتاگو مدل Pal-Salt برای نان های بربری، تافتون، سنگک و لواش 56/0±42/0، 55/0±43/0، 66/0±44/0، 61/0± 43/0 بدست آمد. میانگین شوری نان در شهرستان ورامین به روش موهر برای نان های بربری، تافتون، سنگک و لواش 32/1±80/0، 09/1±81/0، 10/1±82/0 و 98/0±78/0 همچنین طبق پاسخ شوری سنج فوق برای نان بربری، تافتون ،سنگک و لواش 03/1±56/0، 89/0±58/0، 85/0±60/0 و 81/0±57/0 بدست آمد. حساسیت، ویژگی، توانایی تشخیص موارد شوری بالاتر از استاندارد، توانایی تشخیص موارد شوری پایین تر از استاندارد، درستنمایی مثبت و منفی به ترتیب35/80 ، 37/88 ، 97/77 ، 77/89 ، 91/6، 22/0 درصد محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    توانایی دستگاه شوری سنج مدل آتاگودر شناسایی موارد کمتر از حد استاندارد میزان 35/80 درصد بوده و همچنین شناسایی موارد تشخیص بالاتر از حد استاندارد 97/77 درصد می باشد، لذا می توان آن را به عنوان یک آزمون مناسب مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: نمک، اندازه گیری شوری، ارزش تشخیصی، نان
  • رقیه ارشاد سرابی، حسنیه سعیدی گراغانی، علی محمدی صفحات 38-44
    زمینه و اهداف

    فناوری‌های اطلاعات، ابزارهای با ارزشی در آموزش و ارتقاء سلامت هستند و برای بررسی سطح آگاهی و عملکرد جامعه بسیار سودمند می‌باشند. لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر آموزش از طریق موبایل بر نحوه انجام خودآزمایی پستان بود.

    مواد و روش‌ها:

     مطالعه شبه تجربی بود و به صورت مداخله آموزشی در سال1399 در 56 خانه‌ بهداشت شهرستان کهنوج با رعایت ملاحظات اخلاقی (تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کرمان) انجام شد. جامعه پژوهش 40 بهورز زن شاغل در خانه‌های بهداشت بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که شامل 3 بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و عملکرد بود، جمع‌آوری شدند. پرسشنامه‌ها از طریق واتساپ ارسال، پاسخ‌ها نیز با استفاده از واتساپ دریافت، سپس فایل‌های آموزشی نیز با واتساپ برای نمونه‌ها ارسال شدند. یک ماه بعد از آموزش مجددا پرسشنامه‌ها توزیع و پاسخ‌ها دریافت گردیدند. داده‌ها با SPSS20 و آزمون‌های توصیفی (میانگین و فراوانی) و تحلیلی t وابسته انجام گردید.

    یافته‌ ها : 

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات آگاهی 5/3 و 87/5 و عملکرد 15/3 و 8/5 به ترتیب قبل و بعد از آموزش تفاوت وجود داشت. همچنین بین مدرک تحصیلی با آگاهی و عملکرد و بین منابع اطلاعاتی با آگاهی رابطه معناداری (P<0.0001) وجود دارد. اما بین منابع اطلاعاتی با عملکرد رابطه معناداری یافت نشد (P=0.1).

    نتیجه‌گیری :

     خودآزمایی، ساده‌ترین روش غربالگری در تشخیص زودرس سرطان پستان است. آگاهی و عملکرد افراد باعث کاهش مرگ ناشی از این سرطان می‌شود و لازمه این رفتار آموزش مستمر است.

    کلیدواژگان: آموزش، موبایل، سرطان پستان، خودآزمایی پستان، بهورز
  • نسترن کشاورزمحمدی، علیرضا زالی، مجتبی زینی وند، زاهد رضایی، میترا تیموری، مژگان جزیزاده کریمی، سمیرا محمدی صفحات 45-55
    زمینه و اهداف

    میزان سواد با سطح سلامت ارتباط بسیار قوی دارد، اما این ارتباط در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این نوشتار شناسایی شواهد بومی تاثیر سطح سواد بر سلامت در مطالعات داخلی است.

    مواد و روش ها

    مرور گزارشات سازمانی داخلی و خارجی در مورد شاخص های سلامت و سواد در ایران مورد بررسی قرار گرفت. برای یافتن مطالعات مرتبط انجام شده در ایران پایگاه‌های داده‌ی داخلی و انگلیسی زبان از سال‌های 1400-1384، مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    سواد و سلامت در ایران در نیم قرن اخیر پیشرفت های مهمی داشته است؛ ولی هنوز به سطح ایده آل نرسیده اند. شواهد بومی نیز تایید کننده ارتباط سواد و سلامت در مطالعات ایران هستند. مطالعات متعدد داخلی نشان داده اند که بی‌سوادی و کم سوادی ارتباط معناداری با امید زندگی کمتر، شانس ابتلاء بیشتر به بیماری ها و مواجه با عوامل خطر سلامت و نیز مرگ و میر بیشتر برای فرد و نیز فرزندان وی داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به شواهد داخلی و جهانی در زمینه تاثیر مهم سطح سواد بر سلامت، برای ارتقاء شاخص های سلامت لازم است بی‌سوادی و کم‌سوادی به عنوان یک عامل خطر مهم سلامت و یک تعیین‌کننده‌ی اجتماعی کلیدی مهم بیش از پیش مورد توجه مدیران و محققان سلامت به خصوص در مناطق کم برخوردار در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سواد، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، ارتقای سلامت، ایران
|
  • Vida Zaroushani, Hazhir Kurd Pages 1-9
    Background and Aims

    Hospitals are vital centers. The presence of vulnerable people, and precious equipment has increased their vulnerability. The aim of this study was to evaluate the risk of fire and to identify the factors affecting the risk of fire in one of the high-risk wards of the hospital.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed using fire risk assessment method for engineering in the ICU of one of the hospitals in Qazvin. Fire risk was calculated using the related equations in EXCEL software and contributed each of the factors. Ethical considerations such as confidentiality of individuals’ information, employing experts in the research process and the neutrality of researchers in collecting, analyzing and reporting data and information were observed in this research.

    Results

    The numerical value of risk for the building, residents and activities were 0.815, 2.308 and 1.055, respectively, and was at an unacceptable level in area of ​​residents and activities. Elevation (26.80%), fire spread (16.80%), fire load (12.73%) and accessibility (4.76%) were the factors that had the greatest impact on risk level and the first three in each of the two areas were common.

    Conclusion

    There are factors in fire risk that have the largest share of participation, so identifying and controlling these root causes can achieve an inherently safer hospital at a lower cost, especially in the design phase of the hospital. It is recommended to use specialized fire risk assessments along with the results of accreditation and patient safety.

    Keywords: Risk Assessment, Safety, Fires, Hospitals, Intensive Care Units
  • Mohammad Rafie, Mehrnoosh Abtahi, ali hajihosseinlou Pages 10-18
    Background and Aims

    Waste from health-care facilities is important because of its major role in the spread of various diseases as well as environmental pollutants. Therefore, it is important to pay attention to assess the performance of Non-Incineration waste decontamination devices in hospitals. The present study set out to assess the performance of non-combustible non-hazardous waste decontamination devices in hospitals covered by Khoy University of Medical Sciences in 2020-2021.

    Materials and Methods

    The present descriptive cross-sectional study was conducted in in all hospitals of Khoy city in 2020-2021. In this research, the necessary information and data has been extracted through direct observation and interviews with officials and environmental health experts of hospitals. The performance of the devices has been evaluated in term of physical and biological parameters. Mechanical performance was assessed by thermometers and device registers, and a biological indicator vial was used to assess their biological performance. Data were analyzed using SPSS & Excel softwares.

    Results

    The average total waste production in Khoy hospitals was estimated to be 731.65 kg/day. This parameter in terms of waste production active bed per day was 1.32 kg. In the all studied hospitals, Non-Incineration waste decontamination devices had a favorable performance in terms of mechanical (100%) and biological concerns (100%).Devices had a favorable performance in terms of mechanical (100%) and biological properties. (100%).

    Conclusion

    Non-Incineration waste decontamination devices whit hydroclave technology in the studied hospitals can be considered as the most suitable if operated by skilled and capable operators due to their proper performance in terms of mechanical and biological parameters, lower pollution production, as well as lower safety costs. This technology have a higher selection score as the most appropriate option among different technologies of infectious waste management.

    Keywords: Performance, Non-Incineration Devices, Non- Hazardous Devices, infectious waste, Khoy
  • Mosharafeh Chaleshgar-kordasiabi, mohsen Ramazani Shob, Mohsen Gorgani Firouzjae Pages 19-26
    Background and Aims

    Colorectal cancer is considered as a major health prolem and the fourth most common cancer in the world. One of the ways to promote adult public health is cancer screening and timely treatment measures. This study was conducted in order to determine people's beliefs about colorectal cancer screening in urban and rural population aged 50-69 years old in Fereydunkenar city.

    Materials and methods

    in this descriptive-analytical, 220 subjects aged 50-69 years referred to health care centers in Fereydunkenar city in winter 2019 were included in the study. Samples were selected using cluster sampling method. A demographic questionnaire along with Champion Health Belief Model were used to assess people beliefs. All stages of the present study were carried out based on ethical standards. Data were analyzed using SPSS20 software and descriptive statistics and logistic regression.

    Results

    The results indicated that the self-efficacy construct had the highest mean and perceived susceptibility construct had the lowest mean score among the subclasses of health belief model. Variables such as cancer, perceived susceptibility, perceived severity and perceived barriers were significantly associated with colon cancer screening.

    Conclusion

    The results of this study showed that knowledge and screening behaviors among people over 50 years old was low. Half of participants did not understand the susceptibility to colorectal cancer, and more than half understood barriers to screening.

    Keywords: Screening, Colorectal cancer, Health belief model
  • Taiebeh Simaeifar, Hossein Hatami, Mohammad Rafiei, Mehrnoosh Abtahi, Mani Asadi Eraghi Pages 27-37
    Background and Aims

    In the study, bread salinity was measured in bakeries in Varamin and Pakdasht cities with Atago salinity meter and the results were compared by Mohr method.

    Methods and material:

     In this study, 676 bread samples were measured for salinity Atago digital, and then the results were compared by the Mohr method. The ability to detect this salinity was also evaluated by the diagnostic value method. Then the indicators of sensitivity, specificity, accuracy ,and predictive value of the device were used. Ethical considerations were considered at all stages of the study.

    Results

    Mean and standard deviation of bread salinity in Pakdasht city by Mohr method for Barbari, Taftoon, Sangak and Lavash bread 0.42± 0.51, 0.57± 0.58, 0.60± 0.45 and 0.53± 0.49 And the same values ​​according to the response of Atago salinity meter for Barbari, Taftoon, Sangak and Lavash breads: 0.42 ± 0.56, 0.43 ± 0.55, 0.44 ± 0.66, 0.61 ± 0.41 was obtained. Mean bread salinity in Varamin city by Mohr method for Barbari, Taftoon, Sangak and Lavash breads 0.80 ± 0.32, 0.81 ± 1.09, 0.82 ± 0.10 and 0.78 ± 0.98. Also according to the answer Atago salinity meter was obtained for Barbari, Taftoon, Sangak and Lavash breads: 0.56 ± 1.03, 0.58±0. 89, 0.85 ± 0.60 and 0.57 ±0.81. Sensitivity, specificity, ability to detect salinity cases above the standard, ability to detect salinity cases below the standard, positive and negative likelihood, respectively 80.35, 88.37, 77.97, 77.89, 6.91, 0.22 Percentage was calculated.

    Conclusion

    The ability of Atago salinity meter to detect cases below the standard is 80.35% and also to detect cases above the standard limit of 77.97%, so it can be considered as a suitable test.

    Keywords: Salt, salinity measurement, Diagnostic value, bread
  • Roghayeh Ershad Sarabi, Hassanieh Saeedi Garaghani Pages 38-44
    Background and Aims

    Information technologies are valuable tools in health education and promotion and are very useful for examining the level of awareness and function of society.The purpose of this study was therefore to investigate the effect of cell phone education on breast self-examination.

    Materials and Methods

    The quasi-experimental study was conducted as an educational intervention in 2020 in 56 health centers of Kahnooj city with ethical considerations (approved by the ethics committee of Kerman University of Medical Sciences). The study population consisted of 40 female health workers in health care centers who were selected by census. Data were collected using a researcher-made questionnaire that included three sections: demographic information, awareness and performance. Questionnaires were sent via WhatsApp, answers were received using WhatsApp, then training files were sent via WhatsApp for samples. One month after the training, the questionnaires were distributed again and the answers were received. Data were analyzed using SPSS 20 through descriptive (mean and frequency) and dependent t-test.

    Results

    The results showed that there was a difference between the mean scores of knowledge of 3.5 and 5.87 and performance of 3.15 and 5.8 before and after training, respectively. Also a significant relationship between degree with knowledge and performance and between information sources with knowledge (P<0.001). However, no significant relationship was found between information sources and performance (p=0.1).

    Conclusion

    Self-examination is the simplest screening method for early detection of breast cancer. Awareness and practice of individuals could reduce deaths due to this cancer and this behavior requires continuous education.

    Keywords: Education, Mobile, Breast Cancer, Breast Self-Examination, Health Worker
  • Nastaran Keshavarz Mohammadi, Alireza Zali, Mojtaba Zeinivand, Zahed Rezaei, Mitra Teymouri, Mojgan Jazizadeh Karimy, samira mohammadi Pages 45-55
    Background and Aim

    Literacy and education levels are strongly associated with health. However, this relationship has received little attention in Iran. The aim of this scoping review is to identify local evidence for the link between health and education and accordingly providing recommedations for future health promoting interventions in Iran.

    Materials and Methods

    Persian and English databases and as well as organizational reports were searched from 2005 to 2021.

    Results

    Literacy and health in the last half-century have witnessed significant progress in Iran. Iranian researches, similar to international evidence, confirm the link between literacy and health in Iranian studies. The results of most studies have shown that illiteracy and low literacy have a statistically significant association with lower life expectancy, higher chances of morbidity and exposure to health risk factors, as well as higher mortality for the individual and her children.

    Conclusion

    Based on the result of this study, literacy should be considered as a key risk factor for health by health managers and researchers, especially in disadvantaged states.

    Keywords: Literacy, Social determinants of health, Health Promotion, Iran