فهرست مطالب

پژوهشنامه رسانه بین الملل - سال ششم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه رسانه بین الملل
سال ششم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهزاد سیفی صفحات 1-32

    محاصره دریایی که به عنوان روش جنگی متاثر از پیشرفت فناوری های جدید بوده است، منجر به ایجاد چالش های حقوقی و تغییر در شیوه و دامنه آن شده است. علاوه بر این، به کارگیری محاصره دریایی توسط ایتلاف سعودی نشان می دهد این شیوه یکی از شیوه های جنگی موثر است. از این رو هدف این مقاله، مطالعه نقض قواعد محاصره دریایی و حقوق بین الملل بشردوستانه در یمن به همراه بررسی رویکرد رسانه های سعودی و رسانه های خارجی در بازنمایی نقض این قواعد است. بنابراین، نگارنده در این مقاله سعی دارد به این سوالات پاسخ دهد که قواعد حقوقی حاکم بر محاصره دریایی توسط ایتلاف سعودی در جنگ یمن تا چه حدی رعایت شده است؟ و رویکرد بازنمایی محاصره دریایی یمن توسط ایتلاف سعودی در رسانه ها چگونه بوده است؟ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای- اسنادی است. یافته های تحقیق نشان می دهد قواعد حاکم بر محاصره دریایی و حقوق بشردوستانه توسط ایتلاف سعودی نقض شده است. با اینکه رسانه های سعودی تلاش داشته اند نقض های ناشی از محاصره غیرقانونی را کم رنگ جلوه دهند اما رسانه های خارجی تا حدودی در بازتاب این نقض ها تلاش داشته اند. در نهایت، پیشنهادهایی به رسانه های برون مرزی برای بازنمایی محاصره دریایی یمن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: محاصره دریایی، یمن، ائتلاف سعودی، بازنمایی رسانه ای، حقوق بین الملل بشردوستانه
  • زهرا سلیمانی*، علی محمد صالحی صفحات 33-55

    با آغاز هشتمین سال تحمیل جنگ از سوی ایتلاف سعودی بر مردم یمن، واقعیت های میدانی حاکی از مداخله و نقش آفرینی رو به افزایش رژیم صهیونیستی به نفع این ایتلاف است. در این مقاله، کوشش شده است علل و ابعاد مداخله و نقش آفرینی رژیم صهیونیستی در بحران یمن، بررسی و میزان انطباق فعالیت رسانه های همسو و مدافع ملت یمن در این بحران با حجم تحرکات خصمانه رژیم صهیونیستی در آن ارزیابی شود. بر این اساس، هدف اصلی مقاله، تبیین علل و مستند سازی مداخلات رژیم صهیونیستی در جنگ یمن و مطالعه میزان کفایت فعالیت های رسانه ای محور مقاومت و رسانه های همسو با حجم مداخلات رژیم صهیونیستی در این بحران است. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی و چارچوب نظری آن موازنه تهدید است. یافته های مقاله حاکی از آن است که مداخلات رژیم صهیونیستی در یمن را می توان در قالب های نظامی- فنی، آموزشی، جاسوسی و سیاسی- تبلیغاتی دسته بندی کرد. این رژیم بر حسب عادت، می کوشد تا ضمن نقش آفرینی در بحران ها و مداخله و بهره برداری از آنها برای مقابله با ایران و محور مقاومت، ردپای کمتری از خود در یمن برجای بگذارد. در انتهای مقاله، راهکارهای رسانه ای برای بهبود فعالیت های رسانه ای شبکه های برون مرزی صداوسیما در بازتاب این جنگ ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، یمن، ائتلاف سعودی، محور مقاومت، رویکردهای رسانه های برون مرزی
  • زهرا اردکانی فرد*، حسین پاکدهی صفحات 57-88

    ایده برند کشور به معنای ایجاد نام یا نماد مشخص است که برای ایجاد تمایز میان یک کشور از کشورهای دیگر در نظر گرفته شده است. ایجاد برند ملی می تواند در اهداف بلندمدت دیپلماسی عمومی و برای منافع ملی کشور استفاده شود. برند ملی علاوه بر سیاست های داخلی و خارجی، مردم، میراث فرهنگی، گردشگری و برند صادراتی یک کشور، از طریق رسانه ها نیز می تواند ساخته شود و در سطح بین المللی عرضه شود. دیپلماسی رسانه ای به عنوان حوزه تازه ای در دیپلماسی عمومی، می تواند در ساخته شدن برند ملی یک کشور نقش موثری را ایفا کند. به همین دلیل، این تحقیق به دنبال توصیف برند ملی ایران و ویژگی های آن در سایت های اینترنتی دو شبکه برون مرزی العالم و پرس تی وی است. بر این اساس، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی 107 خبر از سایت شبکه العالم و 80 خبر از سایت شبکه پرس تی وی در بازه زمانی 18 تا 30 آگوست 2020 تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد برند ملی در دیپلماسی رسانه ای ایران در شبکه های برون مرزی تصویر کشوری دارای استقلال، امنیت داخلی و دفاعی، همراه با نهادهای بین المللی، در تقابل با آمریکا و با اقتصادی متکی بر منابع طبیعی می باشد. نکته قابل توجه در تصویر برند ملی ایران در حجم نمونه مورد بررسی، کم توجهی به مولفه های مهمی مانند گردشگری، میراث فرهنگی، مشاهیر، فرهنگ و سرمایه گذاری است.

    کلیدواژگان: برند ملی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی رسانه ای، العالم، پرس تی وی
  • حسن قاسمی، لیلا نیرومند*، آنی میرزاخانیان صفحات 89-116

    خروج یک جانبه آمریکا از برجام و به دنبال آن کاهش تعهدات برجامی ایران پس از یک سال، موضوعی بود که مورد توجه رسانه های مختلف برون مرزی قرار گرفت. هر یک از این رسانه ها بر اساس گفتمان و سیاست های خبری خود به پوشش اخبار مربوط به این رویداد پرداخته اند. هدف این مقاله شناخت گفتمان دو سایت خبری بی بی سی فارسی و العربیه فارسی در پوشش این اخبار است. روش پژوهش این مقاله، تحلیل گفتمان با رویکرد ون دایک و جامعه آماری آن تمام خبرهایی است که در سایت های مذکور و در بازه زمانی 18 اردیبهشت تا 20 آبان 1398 (8 می تا 11 نوامبر 2019) به پوشش اخبار مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران پرداخته است. در این بازه، از بین 141 خبر منتشر شده در العربیه فارسی 8 خبر و از بین 122 خبر منتشر شده در بی بی سی فارسی 7 خبر، با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع انتخاب شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد بی بی سی فارسی همسو با گفتمان امپریالیسم، خروج آمریکا از برجام را تصمیم شخصی ترامپ و ایران را عامل اصلی نقض کننده برجام بازنمایی می کند. العربیه فارسی نیز همسو با رسانه های غربی، ایران را عامل ناامنی در منطقه و تهدیدی برای جامعه جهانی معرفی کرده و گفتمان ایران هراسی را رواج می دهد.

    کلیدواژگان: کاهش تعهدات برجامی، ایران، بی بی سی فارسی، العربیه فارسی، تحلیل گفتمان، پوشش خبری
  • ساناز منظم قلعه جوقی، حمیدرضا حسینی دانا*، افشین محمدی صفحات 117-146

    ایران پس از انقلاب اسلامی همواره تحت تحریم و فشارهای گسترده در عرصه روابط بین الملل و به ویژه از منظر اقتصادی بوده است. گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی در حوزه روابط بین الملل با بهره گیری از توانمندی رسانه های اجتماعی می تواند راه گشا باشد. در مطالعه حاضر کوشش شده است تا الگوی راهبردی گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر رسانه های اجتماعی در عرصه ارتباطات بین الملل ارایه شود. همچنین این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای و از منظر شیوه گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی با روش پیمایش مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاهی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با 17 نفر اشباع نظری حاصل شد. در بخش کمی نیز از دیدگاه 130 نفر از کارشناسان استفاده شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده گردید. مقوله های زیربنایی الگوی گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی در عرصه ارتباطات بین الملل با روش تحلیل مضمون و با نرم افزار MaxQDA 20 شناسایی شد. در بخش کمی جهت اعتبارسنجی الگو از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد عوامل زیرساختی بر عوامل ماهیتی و حقوقی گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی در عرصه بین المللی تاثیر می گذارند. این عوامل نیز بر عوامل روانی و امنیتی تاثیر گذاشته و در ادامه عوامل محتوایی در رسانه های اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند. با استفاده از محتوای تولید شده در رسانه های اجتماعی می توان عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در عرصه بین المللی تحت تاثیر قرار داد.

    کلیدواژگان: گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی، ایران، رسانه های اجتماعی، عرصه بین الملل
  • جابر فیروزی، محمد سلطانی فر، علی جعفری* صفحات 147-177

    مناقشه بین جمهوری های آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قراباغ، با آغاز جنگ دوم قرا باغ در سال 2020 بار دیگر در کانون توجه جهانی قرار گرفت. در این جنگ، دولت باکو به دستاوردهای میدانی رسید و هفت ناحیه اطراف قراباغ را به دست آورد. در این پژوهش سعی شده است بر اساس نظریه های «برجسته سازی و دروازه بانی خبر»، ضمن فهم گرایش های فکری و جهت گیری ها، نحوه بازتاب جنگ دوم قرا باغ در روزنامه های کیهان، اعتماد و اطلاعات با روش تحلیل محتوای کمی مطالعه شود. بر این اساس، تمام 173 مطلب چاپ شده از بازه زمانی 7 مهر تا 21 آبان 1399 (28 سپتامبر تا 11 نوامبر 2020) در این سه روزنامه، بررسی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مقوله های لزوم پایان جنگ قرا باغ، تحقق صلح و امنیت پایدار و تاثیر مناقشه بر منافع ملی ایران برجسته ترین مباحث مطبوعات مذکور بوده اند. طبق داده ها، بیشترین مطالب جنگ دوم قرا باغ به سبک «مصاحبه، گفتگو و گزارش» به مخاطب ارایه شده است و رویدادهای خبری این جنگ، بیش از فرآیندها مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: جنگ دوم قرا باغ، جمهوری آذربایجان، جمهوری ارمنستان، کیهان، اعتماد، اطلاعات
  • رشید رکابیان*، رسول انگزی صفحات 179-204

    ایران و عربستان سعودی به مثابه دو قطب مهم در غرب آسیا، روندی از همگرایی و واگرایی را در مناسبات خود طی کرده اند. وزن ژیوپلیتیکی دو کشور در این منطقه و نقش بالقوه آن ها در حل تعارضات تا حدی است که هر یک از دو کشور، همواره به عنوان بازیگری راهبردی در پروژه های کلان بازیگران جهانی، انتخاب شده اند. بر این اساس، هدف مقاله حاضر تحلیل عوامل همگراساز و واگراساز در روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی و تاثیر این عوامل بر سیاست خارجی دولت امریکا در قبال ایران است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که روابط ایران و عربستان سعودی مبتنی بر تقابل و همکاری بوده است. رابطه ای که مکانیزم های آن با درگیری های ژیوپلیتیک، جنگ های نیابتی، نفتی و ایتلاف سازی منطقه ای پیوند خورده است؛ بر این اساس، با داشتن تهدیدهای مشترک و توانمندی ها و قابلیت های دو کشور و راهبرد «منفعت محور» و«دخالت گرایانه » دولت امریکا در امور داخلی کشورهای غرب آسیا، قرار گرفتن ایران و عربستان بر مدار واقعیت ها و اشتراکات جغرافیایی، فرهنگی و اقتصادی با تقویت «سیاست همسایگی» از طریق دیپلماسی عمومی و دیپلماسی رسانه ای، همگرایی دو کشور ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، همگرایی، واگرایی، دولت امریکا
  • اکبر معصومی تبار، حسین فروغی نیا*، علی بابایی مهر صفحات 205-230

    فناوری هسته ای، در کنار کاربردهای نظامی و بازدارنده خود، دارای قابلیت استفاده صلح آمیز برای حق بر توسعه کشورها است و این امکان در سال های متمادی، کانون توجه بسیاری از حقوق دانان بوده است. این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و بهره گیری از آنچه که در رسانه های بین المللی بازتاب یافته، درصدد پاسخگویی به این سوال است که استفاده کشورها، از جمله ایران از انرژی صلح آمیز هسته ای در راستای «حق بر توسعه» چگونه با موازین حقوق بین الملل، قابل ارزیابی است؟ در پاسخ به این سوال، این فرضیه مطرح می شود مادامی که یک قاعده مسلم حقوق بین الملل، حق بر توسعه فناوری و دانش صلح آمیز هسته ای را از دولت ها سلب نکرده باشد، توسعه در کلیت آن از جمله در حوزه فناوری هسته ای نه تنها ممنوع نبوده، بلکه می تواند در راستای «حق بر توسعه» و حقوق بشر و نیز به موجب حقوق بین الملل عام مجاز باشد. رسانه های برون مرزی نیز می توانند این موضوع را به یک مطالبه جهانی، خصوصا برای کشورهای در حال توسعه مانند ایران از نهادهای بین المللی، قدرت های بزرگ و صاحبان باشگاه هسته ای در جامعه بین المللی و جنبش نم (NAM) تبدیل نمایند.

    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، حق بر توسعه، حقوق بشر، ان.پی.تی، رسانه برون مرزی
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، رسول شریفی صفحات 231-256

    در 5 ژوین سال 2017، با انتشار سخنان امیر قطر در تارنمای خبرگزاری الجزیره مبنی بر نقش مثبت ایران در غرب آسیا، مخالفت با تحریم جریان فلسطینی- اخوانی حماس و حزب الله تنش میان قطر و عربستان سعودی شعله ور شد. عدم عقب نشینی قطر از مواضع خود، بحران را تشدید و سرانجام به قطع روابط دیپلماتیک این دو کشور و محاصره قطر از سوی عربستان سعودی منجر گردید. این مقاله، با هدف شناخت سیاست رسانه ای عربستان سعودی در مورد قطر در دوره بحران و محاصره دوحه در سال های 2017 تا 2021 انجام شده است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، سیاست رسانه های عربستان سعودی از سال 2017 تا 2021 بررسی شده است. برای این منظور، محتوای وب سایت های شبکه های العربیه، حساب های توییتری وزیر اطلاع رسانی عربستان و عایض القرنی و العریفی به عنوان داعیه های معروف عربستان سعودی، وب سایت روزنامه های الحیاه و العکاظ به عنوان نمونه آماری در بازه زمانی 2017 تا 2021 بررسی شد. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که رسانه های سعودی با تبعیت از سیاست و خط مشی نظام سیاسی محمد بن سلمان و به کارگیری فنون تکنیک های مختلف پروپاگاندا مانند گواهی، دروغ، تکرار و ترور شخصیت، به طور گسترده، ترور شخصیت امیر قطر، توجیه دینی و سیاسی محاصره این کشور و معرفی دوحه به عنوان حامی تروریسم را اتخاذ کرده اند.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، قطر، 2021-2017، پروپاگاندا، سیاست رسانه ای، توییتر
  • کمال اکبری*، زهرا اکبری صفحات 257-282

    جنبش عدم تعهد در فضای جنگ سرد با هدف استقلال از ابرقدرت ها، مبارزه با استعمار و پیشرفت و توسعه کشورهای جهان سوم، اعلام موجودیت کرد. برخی این جنبش را واجد ظرفیت های رسانه ای، اقتصادی و سیاسی می دانند. سوال اصلی مقاله این است که جنبش عدم تعهد چه ظرفیت های عملی، شامل سیاسی، اقتصادی و به ویژه رسانه ای-ارتباطی برای تقویت روابط و مناسبات بین اعضا دارد؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعه اسنادی و مصاحبه نیمه ساخت یافته با 5 نفر از صاحب نظران این حوزه بوده است. بر اساس نظریه نهادگرایی نولیبرال، می توان از ظرفیت سازمان ها و رژیم های بین المللی برای ایجاد روابط حسنه میان کشور ها بهره برد. با توجه به ظرفیت رسانه ای-ارتباطی، این جنبش می تواند بر ناکارآمدی ها و چالش های موجود غلبه کرده و باعث ایجاد اتحادی قدرتمند از کشور های درحال توسعه شود و منافع اعضاء را تامین کند. علاوه بر تبیین ظرفیت های مختلف جنبش عدم تعهد، سه راهکار ارتباطی- رسانه ای اصلی ارایه شده در این پژوهش شامل «همکاری رسانه ای اعضاء در نهادهای بین المللی مانند یونسکو و اتحادیه جهانی ارتباطات از راه دور»، «استفاده اعضاء از ظرفیت های رسانه ای در ایجاد رسانه های مشترک در جهت مقابله با جریان رسانه ای امپریالیستی» و «ایجاد نهاد رسانه ای در جنبش برای اثرگذاری بر جریان های اقتصادی، سیاسی و امنیتی در جهان» است.

    کلیدواژگان: جنبش عدم تعهد، نهادگرایی نولیبرال، ظرفیت های رسانه ای، ظرفیت های اقتصادی-سیاسی، ایران
  • مهدی بهمنی، جهاندار امیری*، محمدقلی میناوند صفحات 283-309

    رشد فزاینده نقش آفرینی مهاجران بین المللی و سیر صعودی نفوذ آنها در نظام های دولتی و خصوصی، باعث شده این بازیگران نوظهور عرصه روابط بین الملل ظرفیت بیشتری برای تاثیرگذاری پیدا کنند. در میان طیف متنوع جوامع دور از وطن، دایاسپوراها در شمار تاثیرگذارترین بازیگرانی هستند که هم بر سیاست داخلی کشورها تاثیرگذارند و هم نقش های مهمی در حوزه های مختلف بین الملل به ویژه در حوزه تبادلات فرهنگی بر عهده دارند. این مقاله، در پی پاسخ دادن به این پرسش های کلیدی است که «دایاسپورای ایرانی چه ویژگی ‎ها و اهمیتی دارد، چه تاثیری در توسعه روابط ایران با سایر کشورها می تواند داشته باشد و در این عرصه شبکه های برون مرزی صداوسیما چگونه می توانند از ظرفیت های این جوامع در پیشبرد اهداف توسعه ملی بهره گیری کنند»؟ یافته های این پژوهش که با رویکرد کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی و با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای انجام شده، نشان می دهد که در دهه های اخیر این جوامع دور از وطن با روندی رو به رشد در چهار زمینه بنیادین سیاست گذاری یعنی سیاسی- امنیتی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و علمی-فنی تاثیرگذار بوده اند. جوامع دیاسپورای ایرانی از ظرفیت های قابل توجهی برخوردارند که می توانند از جنبه های مختلف در خدمت حل مشکلات ایران قرار بگیرند. رسانه های برون مرزی ایران با اتخاذ راهکارهای مختلف و عملیاتی کردن ارتباط با جوامع ایرانی خارج از کشور، می توانند نقش موثری در این زمینه ها ایفا کنند.

    کلیدواژگان: ایرانیان خارج از کشور، دایاسپورا، مهاجرت، دیپلماسی عمومی، رسانه برون مرزی
  • محمدرضا بهادرخانی صفحات 311-333

    یکی از ویژگی های مهم قرن بیست و یکم- به ویژه پس از بحران اقتصادی سال 2008- افول تدریجی هژمونی ایالات متحده در سطح نظام بین الملل است. با توجه به نفوذ و سلطه ایالات متحده بر منطقه غرب آسیا، طبیعی است که این افول هژمونی نتایجی را بر این منطقه خواهد داشت. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی تلاش شده تا به این سوال اصلی پاسخ داده شود که نتایج افول هژمونی ایالات متحده بر منطقه غرب آسیا چه خواهد بود. در این مقاله، در چارچوب نظریه افول هژمونی فرض بر این است که هم زمان با افول هژمونی ایالات متحده، تعهدات منطقه ای این کشور نیز در خصوص متحدین خود کاهش خواهد یافت و نتایج آن در سه سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی شکل خواهد گرفت. در سطح داخلی کشورهای متحد ایالات متحده، بحران های داخلی از قبیل بحران مشروعیت و مسایل حقوق بشر بیشتر نمایان خواهد شد. در سطح منطقه ای، زمینه برای حل اختلافات منطقه ای شکل خواهد گرفت. در سطح بین الملل نیز فرصت برای حضور بازیگران فرامنطقه ای از قبیل چین و روسیه بیشتر فراهم خواهد شد. بر این اساس، پیشنهادهایی برای شبکه های برون مرزی صداوسیما جهت تنویر افکار عمومی منطقه غرب آسیا در خصوص افول هژمونی آمریکا در انتهای مقاله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: هژمونی، ایالات متحده، بازیگران فرامنطقه ای، غرب آسیا، رویکردهای رسانه ای
|
  • Behzad Seyfi Pages 1-32

    The naval blockade, which as a method of warfare has been influenced by the development of new technologies, has led to legal challenges and changes in its method and scope. In addition, the use of naval blockade by the Saudi coalition in the war against Yemen shows that this is one of the most effective methods of warfare. The purpose of this article is to study the violation of the rules of naval siege and international humanitarian law in Yemen by Saudi forces, as well as to examine the approach of the Saudi and foreign media in representing the violation of these rules. Therefore, in this article, the author tries to answer the questions of the extent to which the legal rules governing the naval blockade have been observed by the Saudi coalition in the Yemeni war. What has been the approach of the Saudi coalition representing the naval blockade of Yemen in the media? The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library-documentary. The findings show that the rules governing the naval blockade and humanitarian law have been violated by the Saudi coalition in its war against Yemen. Although the Saudi media has tried to downplay the violations of the illegal blockade, the foreign media has tried to cover these violations to some extent. Finally, suggestions have been made to the foreign media to represent the naval siege of Yemen.

    Keywords: Naval Blockade, Yemen, Saudi Coalition, Media representation, International Humanitarian Law
  • Zahra Solaimani *, Ali Mohammad Salehi Pages 33-55

    With the beginning of the eighth year of the Saudi coalition imposing war on the Yemeni people, the facts on the ground indicate that the Zionist regime is increasingly intervening and plotting in favor of the coalition. In this article, an attempt has been made to examine the causes and dimensions of the Zionist regime's intervention and planning in the Yemeni crisis, and to assess the compatibility of the activities of the pro-Yemeni media in this crisis with the volume of Zionist regime hostile movements. Accordingly, the main purpose of this article is to explain the reasons and document of the Zionist regime's interventions in the Yemeni war and to study the adequacy of the activities of the resistance-oriented media and the media in line with the volume of Zionist regime's interventions in this crisis. The research method in this paper is descriptive-analytical and its theoretical framework is threat balance. The findings of the article indicate that the Zionist regime's interventions in Yemen can be classified into military-technical, educational, espionage and political-propaganda forms. As usual, this regime is trying to leave less of a mark in Yemen while intervening and exploiting this crisis to confront Iran and the axis of resistance. At the end of the article, media solutions to improve the media activities of the radio's foreign networks are presented in the reflection of this war.

    Keywords: Zionist regime, Yemen, Saudi Coalition, Axis of Resistance, Approaches of Foreign Media
  • Zahra Ardekanifard *, Hossein Pakdehi Pages 57-88

    The idea of a country brand means assigning a specific name or symbol that is intended to differentiate a country from other countries. Creating a national brand can be used in the long-term goals of the public diplomacy and in the national interest of the country. In addition to domestic and foreign policies, the people, cultural heritage, tourism and export brand of a country, the national brand can also be created through the media and offered internationally.  The media diplomacy, as a new field in public diplomacy, can play an effective role in building a country's national brand. Using qualitative content analysis method, 107 news items from Al-Alam website and 80 news items from Press TV have been analyzed in this study. Findings show that Iran’s national brand in media diplomacy reflected in foreign TV channels consists of an image of a country with independence, internal security and military, having international institutions, in opposition to the United States and an economy reliant on natural resources. A noteworthy point in the image of the Iranian national brand is the lack of attention to important components such as tourism, cultural heritage, national elites, culture and investment.

    Keywords: National Brand, public diplomacy, the media diplomacy, Al-alam, Press TV
  • Hasan Ghasemi, Leila Niroomand *, Ani Mirzakhanian Pages 89-116

    In recent years, news about Iran's nuclear energy has always been one of the most important news in the media around the world. The signing of the Borjam agreement and a year after the signing of this agreement, the unilateral withdrawal of the United States from it and the subsequent action of Iran to reduce its Borjam obligations, became an important subject for the media. In this article, we have analyzed the news coverage related to the reduction of Iran's obligations under the Persian news sites Al-Arabiya and Persian BBC.We have used the method of discourse analysis with Wendike approach. The period of time that we have studied and examined in this article, started on Wednesday, May 7, 2017 and continues until November 11, 2017. In this period, we selected 8 news out of 141 news published in Al-Arabiya Farsi and 7 news out of 122 news published in BBC Persian.The results of this study show that the Persian BBC introduces the US withdrawal from Borjam as Trump's personal decision and represents Iran as the main violator of Borjam. Al-Arabiya Persian identifies Iran as a source of insecurity in the region and an important threat to the international community, and promotes a discourse of Iranophobia.

    Keywords: Reduction of JCPOA obligations, Persian BBC, Al-Arabiya Farsi, Discourse Analysis, news coverage
  • Sanaz Monazzam Ghale Jughi, Hamidreza Hosseini Dana *, Afshin Mohammadi Pages 117-146

    After the Islamic Revolution, Iran has always been under sanction and intense pressure in the arena of international relations, especially from an economic point of view. Resistant economic discourse in the field of international communication can be instrumental by utilizing the potential of social media. In the present study an attempt is made to provide a strategic model for the resistance economy discourse based on social media in the field of international communication. This research is an applied-developmental in terms of purpose and a descriptive cross-sectional in terms of data collection method. The statistical population of the qualitative section includes university professors, members of the Islamic Consultative Assembly and managers of the Ministry of Culture and Islamic Guidance; selected by purposive sampling method and achieved theoretical saturation by 17 people. In a quantitative part, the views of 130 experts were used. To collect data, semi-structured interview and questionnaire were used. The underlying categories of the discourse model of resistance economics in the field of international communication were identified by content analysis method and MaxQDA 20 software. In the quantitative part, the partial least squares method and Smart PLS software were used to validate the pattern. Findings showed that infrastructural factors affect the nature and legal factors of resistance economics discourse in the international arena. These factors also affect psychological and security factors and furthermore influence the content factors in social media. Also, social cultural and ultimately economic factors can be influenced on the international arena by using the content produced on social media.

    Keywords: Discourse of Resistance Economy, Iran, Social Media, international arena
  • Jaber Firuzi, Mohammad Soltanifar, Ali Jafari * Pages 147-177

    The conflict between the Republics of Azerbaijan and Armenia over the Nagorno-Karabakh region has once again become the focus of global attention with the beginning of the second Nagorno-Karabakh War in 2020. The Baku government gained fields of achievement and began liberating seven districts around the Nagorno-Karabakh region. In this research, based on theories of “Highlighting and Gatekeeping”, while understanding the intellectual tendencies and orientations, how the Second Karabakh war was reflected in Keyhan, Etemad and Ettelaat newspapers were studied by quantitative content analysis. Accordingly, all 173 articles published between (September 28 to November 11, 2020) in these three newspapers were reviewed. The results of the article show that the topics of the end of the Nagorno-Karabakh war, realization of lasting peace and security, and the effect of conflict on Iran's national interests are among the prominent noticeable points of this research. According to our research, most of the content of the second Nagorno-Karabakh war was presented to the audience in the style of “interviews and conversations & reports”, and the news events of this war were more important than the processes.

    Keywords: Second Nagorno-Karabakh War, Republic of Azerbaijan, Republic of Armenia, Keyhan, Etemad, Ettelaat Newspapers
  • Rashid Rokabian *, Rasoul Angzi Pages 179-204

    Iran and Saudi Arabia, as two important poles in West Asia, have undergone a process of convergence and divergence in their relations. The geopolitical weight of the two countries in the region and their potential role in resolving conflicts is such that each of the two countries has always been selected as a strategic actor in major projects of global actorsAccordingly, the purpose of this article is to analyze the convergent and divergent factors in the relations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia and the impact of these factors on the foreign policy of the US government towards Iran. The research method is descriptive-analytical. The results of the research indicate that the relations between Iran and Saudi Arabia have been based on confrontation and cooperation. A relationship whose mechanisms are linked to geopolitical conflicts, proxy wars, oil wars, and regional alliances; Accordingly, with the common threats and capabilities of the two countries and the "utilitarian" and "interventionist" strategy of the US government in the internal affairs of West Asia, Iran and Saudi Arabia are placed on the orbit of facts and geographical, cultural and economic commonalities by strengthening " Neighborhood Policy "Through public diplomacy and media diplomacy, the convergence of the two countries is an inevitable necessity.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Convergence, Divergence, U.S. government
  • Akbar Masoumi Tabar, Hossein Foroughiniya *, Ali Babaei Mehr Pages 205-230

    Nuclear technology, in addition to its military and deterrent applications, has the potential to be used peacefully for the right of countries to development, and this possibility has been the focus of many jurists for many years. The present article, using a descriptive-analytical method and using library and documentary sources and using what has been reflected in the international media, seeks to examine the major issue that the use of countries in the international community, Especially in Iranian society, how can peaceful nuclear energy in line with the right to development be assessed in accordance with international law? In answer to this question, the hypothesis is that as long as a clear rule of international law does not deprive governments of the right to develop technology and peaceful nuclear knowledge, development in its entirety, including in the field of nuclear technology, is not only prohibited. It could not, but it could be in line with the right to development and human rights, as well as under general international law. Foreign media can also make this a global demand, especially for developing countries like Iran, from international institutions, major powers, and nuclear club owners in the international community.

    Keywords: Nuclear Energy, Right to Development, Human rights, NPT, IRIB World Service
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Rasul Sharifi Pages 231-256

    On June 5, 2017, opposition to the boycott of the Palestinian-Brotherhood Hamas and Hezbollah sparked tensions between Qatar and Saudi Arabia, following the publication of remarks by the Emir of Qatar on Al Jazeera's website about Iran's positive role in the region. Qatar's non-retreat from its positions exacerbated the crisis and eventually led to the severance of diplomatic relations between the two countries and the siege of Qatar by Saudi Arabia. This study aims to understand the media policy of Saudi Arabia regarding Qatar during the crisis and siege (2017-2021). To achieve this goal, Saudi Arabia's media policy from 2017 to 2021 has been studied using the qualitative content analysis method. For this purpose, the content of the websites of Al-Arabiya networks, the Twitter accounts of the Saudi Minister of Information and A'iz Al-Qarni and Al-Arifi as well-known claims of Saudi Arabia, the websites of Al-Hayah and Al-Okaz newspapers were examined as a statistical sample in the period 2017 to 2021. The findings of this study show that the Saudi media, following the policy and policy of Muhammad bin Salman's political system and using various propaganda techniques such as testimony, lies, repetition and assassination, widely assassinated the Emir of Qatar, religious and political justification of the siege. They have adopted the country and the introduction of Doha as a sponsor of terrorism.

    Keywords: Media Policy, propaganda, Muhammad bin Salman, Saudi Arabia, Qatar, Siege
  • Kamal Akbari *, Zahra Akbari Pages 257-282

    The Non-Aligned Movement emerged in the tension of the Cold War and the rivalry between the Eastern and Western blocs, with the aim of gaining independence from the superpowers and fighting colonialism and the economic development of third world countries. This movement owns a variety of economic, political and communicational capacities to help the members at the international level, which would be easier and faster to achieve using the media capabilities of it. According to the theory of Neo-liberal Institutionalism, the capacity of international organizations and regimes can be used to establish good relations between states. Considering the economic capabilities and financial exchanges and media-communication capacity, this movement can overcome its inefficiencies and challenges and create a strong alliance of developing countries and ensure the interests of its members. The main question of this research is: What practical capacities, including media and political-economic capabilities does Non-Aligned Movement have to ensure and strengthen the relationship between members? the research method is descriptive-analytical, besides using the semi-structured interview with the professors and experts of Media and International Relations. The most important media-communication strategies include cooperation within the Movement in international institutions such as UNESCO and the World Telecommunication Union, cooperation in creating joint media to counter the imperialist media flow, and using the joint media to influence the world economic, political and security streams.

    Keywords: Non-Aligned Movement, Neoliberal Institutionalism, Media capacities, political capacities, National Interest
  • Mehdi Bahmani, Jahandar Amiri *, MohammadGholi Minavand Pages 283-309

    The growing role of international immigrants and the growing influence of public and private systems have given these emerging actors in international relations a greater capacity to influence. Among the diverse range of far-flung communities, diasporas are among the most influential actors in influencing domestic politics and also play important roles in various fields of international affairs, especially in the field of cultural exchanges. This article seeks to answer the key questions: "What are the characteristics and importance of the Iranian diaspora, what effect can it have on the development of Iran's relations with other countries?" And in this area, how can the foreign networks of IRIB use the capacities of these communities in advancing the goals of national development? The findings of this study, which is done with a descriptive-analytical qualitative approach and with the study of documents and libraries, show that in recent decades, these communities far from home with a growing trend in four basic policy areas. That is, they have been politically-security, socio-cultural, economic and scientific-technical influential. Iranian diaspora communities have significant capacities that can be used to solve Iran's problems in various ways. Iran's foreign media can play an effective role in these areas by adopting various strategies and operationalizing relations with Iranian communities abroad.

    Keywords: Iranians abroad, Diaspora, Immigration, public diplomacy, World Service Media
  • Mohammadreza Bahadorkhani Pages 311-333

    One of the main features of the early 21st century- specially after 2008 economic crisis -  is declining of US in international system and in the different regions of the world. Considering of US domination in the west Asia region, it is clear that this declining has some consequences on this region. In this manuscript the descriptive-analytical method is applied and the question is that what are the consequences of US declining of hegemony on west Asia region? In this manuscript the hypothesis is that the declining of US hegemony has decreased its regional commitments, simultaneously. The effects of this declining have divided in three national, regional and international parts. In national area the legitimacy crisis and human right problems will restart in dictatorship regimes of this region. In regional level, declining can pave the way for resolving regional discriminations and conflicts and it leads to cooperation among this region states. Finally, in international level, the opportunity for Chain and Russia will increase compare to the past. So, at the end of this manuscript some advices have been mentioned for international media, that can lead to enlightment of publc opinion in west asai.

    Keywords: Hegemony, US, Transrigional Actors, West Asia, Media Approches