فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال نهم شماره 1 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اصغر کلاهی صفحات 1-4

    به سال نهم انتشار مجله سلامت اجتماعی رسیدیم. از همراهی اساتید، نویسندگان و خوانندگان محترم سپاسگزاریم. مجله تاکنون فصلنامه بوده است، با اینکه مراحل بررسی و پذیرش مجله با سرعت انجام می شود ولی چون نوبت چاپ مقالات پذیرفته شده حدود یک سال بود، برای کوتاه کردن این زمان بر حسب تقاضای نویسندگان محترم تصمیم گرفتیم که مجله به صورت دوماهنامه منتشر شود. در یک سال گذشته متوسط زمان بررسی توسط سردبیر سه روز، پذیرش مقالات 45 روز، رد مقالات بعد از داوری 18 روز و میزان پذیرش مقالات 28% بود. همان طوری که آشکار است تصمیم گیری در مقایسه با مجلات دیگر سریع تر اتفاق می افتد. علاوه بر این، امکان تقاضای بررسی سریع تر نیز فراهم می باشد. در صورت همکاری بیشتر نویسندگان جوان و دانشجویان دکترا حتی این مدت نیز قابل کاهش بوده و میزان پذیرش بالاتر می رود. طبیعی است که معیار تیم سردبیری و داوران محترم راهنماها و الزامات اعلام شده مجله می باشد. اغلب دانشجویان دکتری به علت عجله برای دفاع از پایان نامه، هیچ توجهی به راهنماها و الزامات اعلام شده مجله ندارند و این موضوع موجب تاخیردر بررسی و در نهایت رد مقاله می شود. این موضوع نقص غرض است که عجله نه تنها موجب حصول نتیجه سریع تر نشده بلکه موجب از دست رفتن زمان نیز می شود. دانشجویان محترم نیاز به این یادآوری دارند همان گونه که باید الزامات دانشگاه خود و اساتید راهنما و مشاور را رعایت نمایند، الزامات مجلات نیز باید رعایت شود. با اینکه اصول تحصیل، پژوهش و چاپ مقاله یکسان است ولی در بین دانشگاه ها و مجلات تفاوت هایی وجود دارد. بنابراین برای حصول نتیجه سریع نیاز به مطالعه راهنماها، رعایت الزامات و مشاهده مقالات چاپ شده در مجله مورد نظر می باشد. ما تلاش کردیم ساده ترین روش سابمیت مقاله را فراهم کنیم و فقط یک نسخه word از مقاله را مطابق فرمت مجله می خواهیم.

    کلیدواژگان: دو ماهنامه، الزامات مجله، سلامت اجتماعی
  • علیرضا باباجعفری اسفندآبادی، سجاد امینی منش صفحات 5-14
    زمینه و هدف

    خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد از عوامل مهم در زمینه ترک اعتیاد و عدم بازگشت آن است. پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد در افراد معتاد تحت درمان با متادون بر اساس سرمایه‌های روانشناختی، اختلال خواب و راهبردهای مقابله‌ای انجام شد.

    روش و مواد

    این مطالعه به صورت همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه معتادانی بود که در سال 1398 در مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز تحت درمان با متادون قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه 175 نفر از معتادان بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس جهت انجام پژوهش گزینش شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه‌های سرمایه روانشناختی Luthans، سنجش میزان خودکارآمدی پرهیز از مواد، کیفیت خواب Pittsburgh و فرم کوتاه سیاهه مقابله با شرایط استرس آور بود. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش، از نرم افزار SPSS-21 و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    افزایش مولفه‌ها‌ی سرمایه‌ها‌ی روانشناختی شامل امیدواری با میانگین (انحراف معیار) (8/4) 5/21، خوش بینی با (5/5) 5/32 و انعطاف‌پذیری با (5/8) 5/45 با افزایش خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد با (9/7) 7/46 همراه بود (01/0P<). افزایش اختلال خواب با میانگین (انحراف معیار) (8/6) 6/32 با کاهش خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد همراهی داشت (001/0>P). با افزایش نمره راهبرد مساله‌مدار با میانگین (7/8) 4/43 و با کاهش راهبردهای هیجان‌مدار با (5/6) 5/31 و اجتنابی با میانگین (6/8) 7/45 نیز خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد افزایش یافت (01/0<p).

    نتیجه‌ گیری

    مطالعه نشان داد که خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد با افزایش سرمایه‌ها‌ی روانشناختی و راهبرد مساله مدار، افزایش و با بیشتر شدن اختلال خواب و راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی کاهش یافت.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد، سرمایه روانشناختی، اختلال خواب، راهبردهای مقابله
  • محدثه نجفی زاده، طاهره حمزه پور حقیقی صفحات 15-24
    زمینه و هدف

    برقراری روابط خارج از چارچوب زندگی زناشویی (خیانت) یکی از مشکلات زوجین و از علل جدایی و طلاق محسوب می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش تاب آوری، راهبردهای حل تعارض و هیجان خواهی در پیش بینی نگرش به خیانت زناشویی دانشحویان زن متاهل دانشگاه آزاد واحد لاهیجان انجام شد.

    روش و مواد

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل می دادندکه 351 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه نگرش به خیانت، پرسشنامه تاب آوری، پرسشنامه راهبردهای حل تعارض و پرسشنامه هیجان خواهی بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با بکارگیری نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-22 استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان، (7/8) 4/31 سال بود. با افزایش تاب آوری با میانگین (انحراف معیار) (8/18) 4/55، نگرش مثبت به خیانت زناشویی با میانگین (انحراف معیار) (2/10) 1/37 کاهش یافت (01/0>P). با افزایش راهبردهای حل تعارض سازنده با میانگین (انحراف معیار) (2/15) 9/48 نگرش مثبت به خیانت زناشویی کاهش یافت (01/0>P). با افزایش راهبردهای حل تعارض غیرسازنده با میانگین (انحراف معیار) (3/11) 4/32 و هیجان خواهی با میانگین (انحراف معیار) (1/15) 3/53، نگرش مثبت به خیانت زناشویی افزایش یافت (01/0>P). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد تاب آوری، راهبردهای حل تعارض و هیجان خواهی به ترتیب، 27/0، 30/0 و 24/0 درصد از واریانس نگرش به خیانت زناشویی را پیش بینی می نمایند.

    نتیجه‌ گیری

     مطالعه نشان داد که خودکارآمدی پرهیز از سوءمصرف مواد با افزایش سرمایه‌ها‌ی روانشناختی و راهبرد مساله مدار، افزایش و با بیشتر شدن اختلال خواب و راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی کاهش یافت.

    کلیدواژگان: تاب آوری، راهبردهای حل تعارض، هیجان خواهی، نگرش به خیانت زناشویی، دانشجویان متاهل
  • عادل امیرخانلو، یار علی دوستی، رضا دنیوی صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    اختلال سلوک با مشکلات زیادی همراه بوده و روش های درمانی متعددی برای درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به این اختلال ارایه شده است. هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری با آموزش هوش هیجانی بر کاهش پرخاشگری نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک بود.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک در کانون اصلاح تربیت تهران در سال 1398 بود که از بین آن ها 90 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش درمان شناختی-رفتاری، گروه آزمایش آموزش هوش هیجانی و گروه گواه در هر گروه 30 نفر گمارده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری در دو دوره زمانی پیش از اجرای مداخله و پس از اجرای مداخله جمع آوری شد. درمان شناختی-رفتاری طی هشت جلسه 60 دقیقه ای و به طور هفتگی به مدت دو ماه برای گروه آزمایش اول اجرا شد. درمان هوش هیجانی نیز طی هشت جلسه 75 دقیقه ای و به طور هفتگی به مدت دو ماه برای گروه آزمایش دوم اجرا شد. گروه گواه، درمانی دریافت نکرد. در راستای تحلیل استنباطی از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد که با نرم افزار SPSS-22 به اجرا در آمد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) پرخاشگری در گروه شناختی رفتاری از (1/7) 8/93 در پیش آزمون به (6/7) 3/63 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P) و در گروه هوش هیجانی نیز از (8/8) 2/93 در پیش آزمون به (4/7) 69 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P)، اما در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) نمرات در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. مقایسه دو مداخله درمان شناختی-رفتاری و آموزش هوش هیجانی نشان داد در بعد خشم تفاوتی نداشتند. در مولفه خشم فیزیکی (007/0>P)، خصومت (001/0>P) و پرخاشگری کل (019/0=P) در گروه درمان شناختی رفتاری کاهش معنی دار بیشتری نسبت به گروه هوش هیجانی رخ داده ولی در مولفه خشم کلامی این کاهش در گروه هوش هیجانی مشهودتر بوده است (005/0=P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد، هر دو مداخله درمان شناختی-رفتاری و آموزش هوش هیجانی موجب کاهش پرخاشگری نوجوانان با مشکل اختلال سلوک شدند. در مقایسه دو مداخله، درمان شناختی رفتاری در کاهش پرخاشگری و مولفه های خشم فیزیکی و خصومت موثرتر از آموزش هوش هیجانی بود، در حالی که در کاهش مولفه خشم کلامی آموزش هوش هیجانی موثر تر بود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، آموزش هوش هیجانی، پرخاشگری، نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک
  • زهرا اسکافی ثابت، شهره قربان شیرودی، محمدرضا زربخش بحری، کیوان امینیان صفحات 36-46
    زمینه و هدف

    سندرم روده تحریک‌پذیر از شایع ترین اختلالات دستگاه گوارش است که کیفیت زندگی افراد مبتلا را کاهش می‌دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت بیماری، کیفیت زندگی و بهزیستی روان‌شناختی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر انجام شد.

    روش و مواد

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری چهار ماهه بود. جامعه آماری شامل 160 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر مراجعه کننده به یک کلینیک فوق تخصصی گوارش در شهر رشت در بازه زمانی مهرماه تا بهمن 1398 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 60 بیمار بر اساس معیار تشخیصی Rome III و نیز نظر پزشک معالج انتخاب شدند و بطور تصادفی به دو گروه 30 نفری (گروه آزمایش و گروه گواه) اختصاص داده شدند. ابزار جمع آوری داده‌ها، معیار تشخیصی Rome III، پرسشنامه شدت علایم سندرم روده تحریک‌پذیر، فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان‌شناختی بودند. همچنین مداخله درمان گروهی پذیرش و تعهد به صورت هشت جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) انجام شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری به کمک نرم افزار SPSS-22 صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در گروه آزمایش، (7/7) 5/38 و در گروه گواه، (1/8) 6/39 سال بود. میانگین (انحراف معیار) شدت علایم بیماری گروه آزمایش در پیش آزمون (1/4) 4/183 بود که در پس آزمون به (4/1) 4/171 و در پیگیری به (5/1) 3/171 کاهش یافت (001/0>P). همچنین میانگین (انحراف معیار) کیفیت زندگی گروه آزمایش در پیش آزمون (5/1) 78 بود که در پس آزمون به (6/2) 1/87 و در پیگیری به (2/2) 5/86 افزایش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) بهزیستی روان‌شناختی گروه آزمایش در پیش آزمون (2/2) 7/55 بود که در پس آزمون به (3/2) 6/69 و در پیگیری به (1/2) 4/68 افزایش یافت (001/0>P). در هیچ کدام از متغیرها میانگین (انحراف معیار) نمرات گروه گواه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاونی نداشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش شدت بیماری، افزایش بهزیستی روان‌شناختی و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر موثر بود. بنابراین می‌توان از این رویکرد درمانی در سلامت جسم و روان بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر سود جست.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت بیماری، کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، سندرم روده تحریک پذیر
  • زهرا رعنایی، علی اکبر سلیمانیان، علی محمدزاده ابراهیمی، مهدی قاسمی مطلق صفحات 47-63
    زمینه و هدف

    تمایزیافتگی یکی از ویژگی‌های انسان سالم به شمار می‌رود، به‌طوری‌که افراد با سطح تمایز بالا از سازگاری روان‌شناختی بهتری برخوردارند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان سیستمی بوین و درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک برافزایش سطح تمایزیافتگی بود.

    روش و مواد

    روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان مراکز و موسسات آموزش عالی شهرستان بجنورد که در سال 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. از بین جامعه هدف ابتدا پنج مرکز به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس از بین دانشجویان این مراکز، 39 نفر از دانشجویانی که در آزمون غربالگری اولیه تمایز خود نمره یک انحراف معیار پایین‌تر از میانگین را کسب کرده بودند، به‌صورت نمونه‌گیری داوطلبانه و جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابتدا از هر سه گروه با اجرای پرسشنامه تمایزیافتگی دریک (DSI-SH) پیش‌آزمون به عمل آمد. سپس، گروه آزمایش اول نه جلسه 60 دقیقه‌ای درمان سیستمی بوین و گروه آزمایش دوم نه جلسه 60 دقیقه‌ای درمان سیستمی بوین به همراه 15 جلسه 20 دقیقه‌ای درمان نوروفیدبک دریافت کردند و گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. در انتها مجددا از هر سه گروه پس‌آزمون به عمل آمد و بعد از دو ماه پیگیری انجام شد. داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS-24 و با روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر تجزیه‌وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه درمان سیستمی بوین میانگین (انحراف معیار) تمایزیافتگی از (2/9) 7/62 در پیش‌آزمون به (0/12) 8/77 در پس‌آزمون و (7/9) 7/79 در مرحله پیگیری افزایش یافت (01/0>P). در گروه مداخله ترکیبی بوین و نوروفیدبک میانگین (انحراف معیار) تمایزیافتگی از (0/9) 6/64 در پیش‌آزمون به (3/6) 9/97 در پس‌آزمون و (4/5) 2/100 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) تمایزیافتگی از (9/6) 9/57 در پیش‌آزمون به (1/7) 5/58 در پس‌آزمون و (0/8) 5/58 در مرحله پیگیری رسید که تفاوتی نداشت. نتایج به‌دست‌آمده از مقایسه زوجی بر اساس آزمون بونفرونی نشان می‌دهد که روش درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک در بهبود تمایزیافتگی موثرتر از درمان سیستمی بوین می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری

    مطالعه نشان داد درمان سیستمی بوین و درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک هر دو سطح تمایزیافتگی را بهبود دادند و در این میان درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک به دلیل استفاده هم‌زمان از بازخورد زیستی و روان‌شناختی اثربخشی بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، درمان سیستمی بوئن، درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک
  • مانا سادات حاجی محمد رضایی، مجید ضرغام حاجبی، عبدالله شفیع آبادی صفحات 64-72
    روش و مواد

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی و طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیکارشدگان جویای کار بالای دیپلم بود که برای دریافت آموزش و کسب مهارت به مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهر تهران معرفی شدند. روش نمونه‌گیری در تحقیق حاضر خوشه‌ای تصادفی بود. 60 نفر به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی در دو گروه 30 نفری شامل یک گروه آزمایشی با رویکرد مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر امید و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه انطباق‌پذیری مسیر شغلی بود. در ابتدا پرسشنامه انطباق‌پذیری مسیر شغلی به‌عنوان پیش‌آزمون بر روی دو گروه اجرا شد. سپس بر روی گروه آزمایش بسته آموزشی مبتنی بر امید در شش جلسه اجرا شد و در گروه گواه هیچ مداخله‌ای اجرا نشد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) انطباق پذیری مسیر شغلی از (9/3) 7/70 در پیش آزمون به (6/3) 4/79 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). همچنین در گروه آزمایش از مولفه های انطباق پذیری مسیر شغلی، میانگین (انحراف معیار) دغدغه از (5/3) 5/32 در پیش آزمون به (1/3) 1/37، میانگین (انحراف معیار) کنترل از (2/1) 3/12 در پیش آزمون به (3/2) 6/15، میانگین (انحراف معیار) کنجکاوی از (3/1) 1/13 در پیش آزمون به (3/1) 5/17، میانگین (انحراف معیار) اعتماد از (6/1) 7/12 در پیش آزمون به (1/2) 4/16 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). در گروه گواه نمرات پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد مشاوره مسیر شغلی مبتنی موجب افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی و خرده مقیاس‌های آن شامل میزان دغدغه، کنترل، کنجکاوی و اعتماد شد.

    کلیدواژگان: مشاوره، مسیر شغلی مبتنی بر امید، انطباق پذیری
  • زهرا پورحسین لزرجانی، مسعود نویدی مقدم صفحات 73-81
    زمینه و هدف

    سازگاری اجتماعی در نوجوانان یکی از نشانه سلامت روان است که عواملی ازجمله تاب آوری و شفقت می تواند در ایجاد و تقویت آن موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین تاب آوری و خودشفقت ورزی با سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر کلاچای انجام شد.

    روش و مواد

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر کلاچای بود که 186 نفر از آنها به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های تاب آوری Conner-Davidson، خودشفقت ورزی Neff و سازگاری اجتماعی Clark و همکاران بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 وز آزمون های آماری رگرسیون چند متغیره و همبستگی تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان (8/1) 8/16 سال بود. میانگین (انحراف معیار) نمره تاب آوری (1/8) 8/85، خودشفقت ورزی (2/11) 5/108 و سازگاری اجتماعی (9/8) 8/76 بود. بین تاب آوری با سازگاری اجتماعی (001/0>P) و بین خودشفقت ورزی با سازگاری اجتماعی (001/0>P) افراد رابطه معنادار مثبت وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد در مجموع دو متغیر توانسته اند 6/78 درصد سازگاری اجتماعی را پیش بینی نمایند. آزمون تحلیل واریانس برای معنی دار بودن رگرسیون نشان داد با 99 درصد اطمینان، متغیر تاب آوری توان پیش گویی سازگاری اجتماعی را داشت (001/0>P و 017/174=184 و 1F). همچنین با 99 درصد اطمینان، متغیر خود شفقت ورزی توان پیش گویی سازگاری اجتماعی را داشت (001/0>P و 123/340=183 و 2F).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد بین تاب آوری و خودشفقت ورزی با سازگاری اجتماعی دانش آموزان رابطه وجود داشت. هرچه دانش آموزان تاب آوری بیشتری داشته باشند، سازگاری اجتماعی شان بیشتر می شود. همچنین، هرچه دانش آموزان خودشفقت ورزی بیشتری داشته باشند، سازگاری اجتماعی شان بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خود شفقت ورزی، سازگاری اجتماعی
  • زهراء آذری، سجاد امینی منش، محمد مظفری، بنفشه امیدوار صفحات 83-90
    زمینه و هدف

    امروزه اهمیت کیفیت زندگی در کودکان کم توان ذهنی مورد توجه روزافزون قرار گرفته است. با توجه به نقش والدین در بهبود کیفیت زندگی کودکان کم‌توان ذهنی، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر رابطه والد فرزندی والدین کودکان کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر انجام شد.

    روش و مواد

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش والدین کودکان کم‌توان ذهنی بودند که در سال تحصیلی 1400-1399 در شیراز مشغول به تحصیل بودند و بر مبنای سن و سطح تحصیلات همتا شدند. نمونه پژوهش 30 نفر از والدین دارای فرزند کم‌توان ذهنی بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و به‌شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، هر گروه 15 نفر قرار گرفتند. آموزش به صورت حضوری به مدت هشت جلسه دوساعته، در هر هفته یک جلسه و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه رابطه والد فرزند گردآوری شد و با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیری و با استفاده از نرم افزارSPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) حل تعارض گروه آزمایش از (1/6) 6/47 در پیش‌آزمون به (2/8) 9/51 در پس آزمون افزایش یافت (001/0=P). همچنین میانگین (انحراف معیار) پذیرش فرزند گروه آزمایش از (5/4) 9/36 در پیش‌آزمون به (9/5) 41 در پس آزمون افزایش یافت (001/0=P). در گروه گواه نمرات پذیرش فرزند و حل تعارض در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. همچنین نتایج تحلیل کوریانس تک متغیری نشان داد که بین ابعاد رابطه والد و فرزند دو گروه گواه و آزمایش در مرحله پس‌آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد آموزش مهارت‌های زندگی مبتنی بر ذهن‌آگاهی، موجب افزایش پذیرش فرزند و حل تعارض در والدین کودکان کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر شد. لذا استفاده از این مداخله در حوزه برای خانواده های دارای کودکان کم‌توان ذهنی سودمند به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، ذهن آگاهی، رابطه والد فرزندی، کم توان ذهنی
|
  • Alireza Babajafari-Esfandabadi, Sajad Aminimanesh Pages 5-14
    Background and Objective

    Drug avoidance self-efficacy is an essential factor in substance abuse treatment and relapse prevention. The aim of this study was to predict the self-efficacy of drug avoidance among people with addiction undergoing treatment with methadone based on psychological capital, sleep disorders, and coping strategies.

    Materials and Methods

    The research method was among the correlation schemes. The statistical population of the study included all people with addiction who were being treated with methadone in addiction treatment centers of Shiraz in 2019. As many as 175 addicts were selected by the available sampling method for the study. The research measuring instruments included the Luthans Psychological Capital Questionnaire, the Questionnaire on Automated Material Avoidance, the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire, and the Short Form of Stressful List. Data analysis was performed using SPSS software at both descriptive and inferential levels, and Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis tests were used to test the research hypotheses.

    Results

    The components of psychological capital, the component of hope, optimism, and the component of flexibility could positively and significantly predict the self-efficacy of substance abuse (P<0.01). In addition, sleep disturbances could negatively and significantly predict the self-efficacy of substance abuse (P<0.001). Concerning coping strategies, the problem-oriented strategy could predict the self-efficacy of substance abuse prevention positively and significantly. However, emotion-oriented strategy and avoidance strategy negatively and significantly could predict drug self-efficacy prediction (P<0.01).

    Conclusion

    Psychological capital and problem-focused strategy were positively, and sleep disorder, emotional and avoidant strategy were negatively associated with the score of abstinence self-efficacy.

    Keywords: Coping guides, Psychological capital, Self-efficacy, Sleep disorders, Substance abuse
  • Mohadeseh Najafizadeh, Tahereh Hamzehpoor Haghighi Pages 15-24
    Background and Objective

    Establishing relationships outside the framework of marital life, also known as infidelity, is one reason for couples' problems, separation and divorce. The aim of this study was to determine the role of resilience, conflict resolution strategies and sensation seeking in predicting attitudes toward marital infidelity

    Materials and Methods

    The present study was descriptive-correlational. The study's statistical population consisted of all married female students of Islamic Azad University of Lahijan in the academic year of 2019-2019, 351 of who were selected by convenience sampling method. Data collection tools were attitude toward infidelity questionnaire, resilience questionnaire, conflict resolution strategies questionnaire and emotional seeking questionnaire. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data using SPSS software version 22 and AMOS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 31.4 (8.7). The results showed that the correlation coefficient between resilience and attitude toward marital infidelity was -0.46 and significant. That is, with increasing resilience with a mean (SD) of 55.4 (18.8), positive attitude to marital infidelity decreased by 37.1 (10.2) (P<0.01). The correlation coefficient between constructive conflict resolution strategies and attitude toward marital infidelity was -0.4 and significant. That is, by increasing constructive conflict resolution strategies with the mean (SD) 48.9 (15.2) positive attitude to marital infidelity decreased (P<0.01). The correlation coefficient between counterproductive conflict resolution strategies and sensation seeking with attitude toward marital infidelity was 0.48 and significant. That is, by increasing counterproductive conflict resolution strategies with a mean (SD) of 32.4 (11.3) and sensation seeking with a mean (SD) of 53.3 (15.1), positive attitude to marital infidelity increased (P<0.01). Regression analysis also showed that resilience, conflict resolution strategies, and sensation seeking predicted a result of 0.27, 0.30, and 0.24 of the variance of attitude toward marital infidelity.

    Conclusion

    It could be concluded that with increasing resilience and constructive conflict resolution strategies, a positive attitude to marital infidelity decreases. Also, by increasing counterproductive conflict resolution strategies and sensation seeking, a positive attitude to marital infidelity increases.

    Keywords: Resilience, conflict resolution strategies, sensation seeking, attitude toward marital infidelity, married students
  • Adel Amirkhanloo, Yarali Dousti, Reza Donyavi Pages 25-35
    Background and Objective

    Several therapeutic methods have been proposed for the treatment of children and adolescents with conduct disorder. Therefore, this study aimed to compare cognitive-behavioral therapy's effectiveness with emotional intelligence training on reducing aggression among adolescents with conduct disorder

    Materials and Methods

    The present study was an applied and semi-experimental pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of all adolescents with conduct disorder who were selected purposefully in Tehran Education Reform Center in 2019, among whom 90 were randomly assigned to three groups of cognitive-behavioral therapy, emotional intelligence training, and a control group. Data were collected using an aggression questionnaire in two periods before and after the intervention. Cognitive-behavioral therapy was performed in eight sessions of 60 minutes weekly for the first experimental group for two months. Emotional intelligence therapy was performed in eight 75-minute weekly sessions for two months for the second experimental group. The control group did not receive any treatment. Inferential analysis, univariate analysis of covariance was used, which was performed by SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) aggression score in the cognitive-behavioral group decreased from 93.8 (7.1) in the pre-test to 63.3 (7.6) in the post-test (P<0.001). Also, in emotional intelligence group it decreased from 93.2 (8.8) in the pre-test to 69.0 (7.4) in the post-test (P<0.001). A comparison of cognitive-behavioral therapy and emotional intelligence training showed that there was no difference in anger. In physical anger, hostility, and total aggression in the cognitive behavioral therapy group, there was a significant decrease compared to the emotional intelligence group, but in the verbal anger component, this decrease was more evident in the emotional intelligence group.

    Conclusion

    The study showed that cognitive-behavioral therapy and emotional intelligence training reduced aggression in adolescents with conduct disorder problems. In comparison with the two interventions, cognitive behavioral therapy was more effective in reducing aggression and components of physical anger and hostility than emotional intelligence training. At the same time, it was more effective in reducing the verbal anger component of emotional intelligence training.

    Keywords: Adolescents with conduct disorder, Aggression, Cognitive-behavioral therapy, Emotional intelligence
  • Zahra Eskafi-Sabet, Shohreh Ghorban Shiroodi, MohammadReza Zarbakhsh Bahri, Keyvan Aminian Pages 36-46
    Background and Objective

    Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the most common gastrointestinal disorders that reduce the quality of life of patients. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment to disease severity, quality of life, and psychological well-being of patients with IBS.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and 4-month follow-up. The statistical population included 160 patients with IBS referred to a subspecialty gastroenterology clinic in Rasht from September 2019 to February 2020. Using purposeful sampling method, 60 patients were selected based on the diagnostic criteria of Rome III and the opinion of the treating physician. They were randomly assigned to two groups of experimental and control, each including 30 people. Data collection tools were Rome III diagnostic criterion, Irritable Bowel Syndrome Symptoms Severity Questionnaire, Quality of Life Short Scale, and Psychological Well-Being Scale. Also, the acceptance and commitment group therapy intervention was performed in 8 sessions of 90 minutes (one session per week) according to Hayes and Strosahl instructions. Data were analyzed using a univariate analysis of covariance by SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of participants in the experimental group was 38.5 (7.7) and in the control group was 39.6 (8.1). The results showed that the mean (SD) severity of symptoms in the experimental group was 183.4 (4.1) in the pre-test, which decreased to 171.4 (1.4) in post-test and 171.3 (1.5) in follow-up (P<0.001). However, the mean (SD) of the control group in the pre-test (1.8) was 179.8, which was 178.8 (1.6) in the post-test and 178.6 (1.4) in follow-up, which was not statistically significant. Also, the mean (SD) of quality of life in the experimental group was 78 (1.5) in the pre-test, which increased to 87.1 (2.6) in post-test and 86.5 (2.2) in follow-up. However, the mean (SD) score of the control group in the pre-test (1.7) was 77.7, which was 78.7 (1.7) in post-test and 78.5 (1.6) in follow-up, which was not statistically significant. The mean (SD) of psychological well-being in the experimental group was 55.7 (2.2), which increased to 69.6 (2.3) in post-test and 68.4 (2.1) in follow-up (P<0.001). However, the mean (SD) score of the control group in the pre-test was 57.2 (1.7) which was 58.8 (2.1) in post-test and 58.5 (1.8) in follow-up, which was not statistically significant.

    Conclusion

    The study showed that acceptance and commitment group therapy was effective in reducing disease severity, increasing psychological well-being, and improving the quality of life in patients with irritable bowel syndrome. Therefore, this therapeutic approach can be used in the physical and mental health of patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Acceptance, commitment-based therapy, disease severity, quality of life, psychological well-being, irritable bowel syndrome
  • zahra Ranaee, AliAkbar Soleimanian, Ali Mohammadzadeh Ebrahemi, mehdi ghasemi Motlagh Pages 47-63
    Background and Objective

    Self-differentiation is one of the characteristics of a healthy person so that people with high levels of differentiation have better psychological adjustment. The aim of the present study was to compare the effectiveness of Bowen's system therapy and the combination therapy of Bowen's system and neurofeedback on increasing self-differentiation level.

    Materials and Methods

    Theis semi-experimental study was of pretest-posttest design with a follow-up and a control group. Participants included students of higher education centers and institutions studying in Bojnourd city in 2019-2020. Among all centers, five were randomly selected. Then, among the students of these centers, 39 students who scored a standard deviation lower than the average in their initial screening test were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group. First, a pretest was performed among all three groups by performing the Drake Differentiation Questionnaire (DSI-SH). Then, the first experimental group received nine 60-minute sessions of Bowen's system therapy and the second experimental group received nine 60-minute sessions of Bowen's system therapy along with fifteen 20-minute neurofeedback treatment sessions. The control group did not receive any intervention. Finally, a posttest was performed again for all three groups in the two-months follow-up. Data were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of variance with repeated measures.

    Results

    In the Bowen's system therapy group, the mean (SD) self-differentiation score increased from 62.7 (9.2) in the pretest to 77.8 (12.0) in the posttest and 79.7 (9.7) in the follow-up, p<0.01. In the combination therapy of Bowen's system and neurofeedback group, the mean (SD) self-differentiation score increased from 64.6 (9.0) in the pretest to 97.9 (6.3) in the posttest and 100.2 (5.37) in the follow-up (P<0.001). In the control group, the mean (SD) self-differentiation score varied from 57.90 (6.9) in the pretest to 58.5 (7.1) in the posttest and 58.5 (8.0) in the follow-up, which was not statistically significant.

    Conclusion

    Using Bowen's system therapy and combination therapy of Bowen's system and neurofeedback, the level of differentiation can be improved. Nevertheless, combination therapy of Bowen's system and neurofeedback is more effective than Bowen's system alone.

    Keywords: differentiation of self, Bowen's system therapy, combination therapy of Bowen's system, neurofeedback
  • Mana-Sadat Haji Mohammad-Rezaei, Majid Zargham Hajebi, Abdollah Shafiabadi Pages 64-72
    Background and Objective

    One of the abilities that seems to contribute to the success of people in their occupation is the flexibility of career path. The aim of this study was to determine the effectiveness of career path counseling based on hope on career path adaptability.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental method with pre-test and post-test design with a control group. The study population included all unemployed job seekers with a diploma grade who referd to technical and vocational training centers for receive training and skills in Tehran. Sixty people participated in the study. Participants were randomly divided into two groups of 30, including an experimental group with a hope-based career path counseling approach and a control group. Data were collected using a career path adaptation questionnaire. At first, the questionnaire was administered to both groups as a pre-test. Then, a hope-based training package was performed on the experimental group in six sessions. No intervention was performed in the control group. Statistical analysis of covariance using SPSS-22 software was used to analyze the data.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) of career path adaptation increased from 70.7 (3.9) in the pre-test to 79.4 (3.6) in the post-test (P<0.001). In the components of career path adaptation, the experimental group increased the mean (SD) in terms of concern from 32.5 (3.5) in the pre-test to 37.1 (3.1) in the post-test (P<0.001). Also for Control from 12.3(1/2) to 15.6(2/3), for curiosity from 13.1(1.3) to 17.5(1.3) (P<0.001), for trust from 12.7(1.6) to 16.4(1/2) were increased (P<0.001). No difference was found in pre-test and post-test scores in the control group.

    Conclusion

    The study showed that hope-based career path counseling increased career path adaptability and its subscales including concern, control, curiosity and trust.

    Keywords: Counseling, Career Path Based on Hope, Adaptability
  • Zahra Poorhousein Lazarjani, Masoud Navidi Moghadam Pages 73-81
    Background and Objectives

    Social adjustment in adolescents is one of the symptoms of mental health that factors such as resilience and compassion can be effective in creating and strengthening it. The aim of this study was to determine the relationship between resilience and self-compassion with social adjustment of female high school students in Kalachai city.

    Materials and Methods

    The present study was an applied, descriptive-correlational study. The statistical population of this study was all female high school students in Kalachai city. Of these, 186 of whom were selected by stratified sampling. Data collection instruments were the Conner-Davidson resilience, Neff Self-Compassion and Clark et al. social adjustment scales. Collected data were analyzed in SPSS-21 software using multivariate regression and correlation tests.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 16.8 (1.8). The mean (SD) scores of resilience were 85.8 (8.05), self-compassion 108.5 (11.2) and social adjustment 76. 8 (8.9). There was a significant positive relationship between resilience and social adjustment (P<0.001) and between self-compassion and social adjustment (P<0.001). The results of regression analysis showed that a total of two variables could predict 78.6% of social adjustment. Analysis of variance for regression significance showed that with 99% confidence, the resilience variable was able to predict social adjustment (F1,184=174.017, P<0.001). In addition, with 99% confidence, the variable of self-compassion was able to predict social adjustment (F1,183=340.123, P<0.001).

    Conclusion

    The study showed that there was a relationship between resilience and self-compassion with students' social adjustment. The more resilient students, the greater their social adjustment. Also, the more self-compassionate students, the greater their social adjustment.

    Keywords: Resilience, Self-compassion, Social adjustment
  • Zahra Azari, Sajad Aminimanesh, Mohammad Mozafari, Banafshe Omidvar Pages 83-90
    Background and Objective

    The importance of quality of life in children with intellectual disabilities (ID) is receiving increasing attention nowadays. Considering the role of parents in improving the quality of life of children with mental disabilities, the present study was conducted to determine the effectiveness of mindfulness-based life skills training on the parent-child relationship among parents with ID children.

    Materials and Methods

    The research design was experimental with a pretest, post-test and control group. The statistical population of the study was the parents with ID children who were training in schools in Shiraz in 2021. The parents were matched based on age and level of their literacy. The sample size is 30 parents who were selected by convenience sampling and randomly assigned into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The intervention was performed in 8 sessions of 120 minutes (one session per week) for experimental group. Data were collected using a child-parent relationship questionnaire and analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance and SPSS Statistics for Windows, version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA).

    Results

    The mean (SD) of conflict resolution in the pre-test was 47.66 (6.11) which increased to 51.86 (8.18) in the post-test the experimental group. Also, the mean (SD) of the child acceptance in the pre-test was 36.93(4.47), which increased to 41.00 (5.85) in the post-test (P=0.001). In the control group, the mean (SD) of conflict resolution and child acceptance in pre-test and post-test were not different. The univariate correlation analysis showed that there is a significant difference between the dimensions of the parent-child relationship between the control and experimental groups in the post-test (p <0.001).

    Conclusion

    The study showed that mindfulness-based life skills' training is effective on conflict resolution and child acceptance in their parents of children with intellectual disabilities. Therefore, the use of this intervention in the field seems to be beneficial for families with children with ID.

    Keywords: Life Skills, Mindfulness, Parent-Child Relationship, Intellectual Disability