فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال سیزدهم شماره 38 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب ابراهیم پور موزیرجی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 1-3
  • زهرا جدیدی، مریم عباسعلی‎زاده، سیده زهرا معصومی*، فریده کاظمی، پریسا پارسا صفحات 4-15
    زمینه و هدف

    گسترده ترین مدل مورد استفاده در ارزیابی کیفیت مراقبت های بهداشتی، ارزشیابی خدمات در حیطه ساختار، فرآیند و پیامد بر مبنای الگوی دونابدین می‎باشد. در این تحقیق با تاکید بر نقش مراقبت های دوران بارداری بر بهبود سلامت مادران به بررسی الگوی دونابدین پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 320 مادر باردار انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک ماما و خدمت گیرنده، پرسشنامه ساختار مراقبت، عملکرد تکنیکی، رضایتمندی و تعامل بین فردی بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار spss-16 آنالیز شد و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     در این مطالعه میانگین نمرات ساختار مراقبت در حد مطلوب بود. عملکرد ماما با میانگین نمره 89/4 ± 19/21 از سطح مطلوبی برخوردار نبود. بیشترین میزان رضایتمندی مراجعان از نحوه ارایه خدمات در زمینه مشاوره و مراقبت با میانگین نمره 10/6 ± 8/38 و کمترین میزان در زمینه آموزش های دریافت شده با میانگین نمره 10/5 ±60/15 بوده است. در بخش تعامل بین فردی میانگین نمره مهارت های ارتباطی 15/1±80/27 و مهارت کلامی 46/2 ± 25/19 بود که در سطح مطلوبی می باشد، ولی در مهارت غیر کلامی، مهارت گوش دادن فعال و در بعد حفظ حریم خصوصی سطح متوسطی  بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، اصلاح توزیع نیروهای مامایی و آموزش آنان در زمینه اهمیت ارایه استاندارد مراقبت ها و آموزش مهارت های ارتباطی می تواند باعث افزایش کیفیت مراقبت ها در تمامی ابعاد شود.

    کلیدواژگان: مراقبت، بارداری، الگوی دونابدین
  • معصومه سرلک، فاطمه جدیدی، آرزو شاهسواری* صفحات 16-25
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر در جهان است که به یک چالش جهانی تبدیل شده است. شیوع افسردگی در این بیماری مزمن منجربه کاهش تبعیت از درمان و در نتیجه تغییر در پیش آگهی دیابت در بیماران می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر افسردگی در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر نیمه تجربی بوده که بر روی 60 بیمار (30 نفر گروه مداخله و 30 نفر گروه کنترل) مبتلا به دیابت نوع دو با افسردگی خفیف تا متوسط انجام شد. مقیاس Beck برای اندازه گیری نمره افسردگی استفاده شد. این پرسشنامه دوبار، قبل و بعد از مداخله آموزشی شش ماهه توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. داده ها با کمک نرم افزار  spssنسخه 18و از طریق آزمون های T زوجی و T مستقل تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد قبل از مداخله اختلاف معناداری میان دو گروه از نظر نمره افسردگی وجود نداشت اما بعد از مداخله آموزشی نمره افسردگی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش نشان داد (001/0 <p)

    نتیجه گیری 

    بر اساس نتایج مطالعه مداخله آموزشی می تواند منجر به کاهش علایم خفیف تا متوسط افسردگی در بیماران دیابتی نوع دو گردد. با این حال نیاز به شواهد بیشتری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: دیابت، افسردگی، آموزش
  • آرزو شایان، مهتاب ستاری، فریده کاظمی، منصوره رفایی*، سیده زهرا معصومی، فرزانه سلطانی، سودابه آقابابایی، بتول خداکرمی، پریسا پارسا صفحات 26-35
    زمینه و هدف

    مدرسین برای تحقق اهداف خود از راهبردهای مختلف تدریس بهره می گیرند. تدریس مهارت های مختلف، نیاز به استفاده از روش ها و فنون متفاوتی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد، نگرش و رضایت دانشجویان مامایی از تدریس مهارت های بالینی با کمک فیلم انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر نیمه تجربی قبل و بعد با یک گروه می باشد که بر روی کلیه دانشجویان مامایی(20 نفر)  ورودی سال 1398 دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. ابزار جمع‎آوری داده‎ها پرسشنامه و چک لیست ارزیابی اطلاعات دموگرافیک و سنجش نگرش، رضایت مندی و عملکرد محقق ساخته بود. در هر جلسه ابتدا پروسیجر با توضیحات استاد و اجرا بر روی مولاژ انجام شد، سپس نگرش، رضایت و عملکرد دانشجویان از این روش سنجیده شد، سپس همان پروسیجر با فیلم آموزشی برای دانشجویان به اجرا درآمد و مجدد کلیه موارد بررسی شد. جهت آنالیز داده‎ها از نرم افزار stata-13 و برای تحلیل از آزمون های شاپیروویلک، شاخص های مرکزی و پراکندگی، من ویتنی و تی مستقل استفاده شد. 

    یافته ها

     در تمام پروسیجرها نمره کل نگرش دانشجو در بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله بالاتر بوده و نمره نگرش در پروسیجرهای تزریق و پرپ و درپ زایمان معنادار بود (به ترتیب 005/0=p و 04/0=p).  نمره رضایت مندی دانشجو نیز در تمام پروسیجرها بعد از مداخله بالاتر بود ولی این تفاوت در پروسیجر سونداژ، اکسیژن تراپی، تزریق و پرپ و درپ زایمان معنادار بود. میانگین نمره کل رضایت مندی نیز بطور معنی داری بعد از مداخله بیشتر از قبل بود (01/0=p). در تمام پروسیجرها بجز اکسیژن تراپی، نمره عملکرد دانشجو بعد از مداخله بطور معنادار بالاتر بود. میانگین نمره کل عملکرد نیز در بعد از مداخله به صورت معنی‎داری افزایش داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که فیلم‎های آموزشی می تواند تاثیر مطلوبی بر عملکرد، نگرش و رضایت‎مندی دانشجویان در آموزش پروسیجرهای درمانی داشته باشند. بنابراین استفاده صحیح از منابع ویدیویی ممکن است بتواند کمیت و کیفیت تدریس را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: فیلم آموزشی، عملکرد، نگرش، رضایت، دانشجویان مامایی، مهارت های بالینی
  • راضیه مزروعی، نسترن سمنانی، عاطفه جورابیان، زهرا سرکوهی، فهمیه صفی زاده، گلبهار آخوندزاده* صفحات 36-43
    زمینه و هدف

    وزن کم تولد یکی از مشکلات نوزادان نارس در بخش مراقبت های ویژه نوزادن می باشد. تحریکات پوستی نظیر لمس درمانی نقش مهمی در تحریک هورمون های رشد و بهبود پارامترهای فیزیولوژیک نوزادان نارس و افزایش رشد تکامل نوزادان نارس دارد. لذا این مطالعه با هدف تاثیر لمس یاکسون بر وزن گیری نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 64 نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان طالقانی گنبد کاووس در سال 1398 به صورت تصادفی ساده در 2گروه آزمون کنترل انجام شد. در گروه آزمون روش لمس درمانی یاکسون در روز هفتم بستری نوزاد به مدت 5روز انجام شد.وزن نوزاد 5 روز بعد این مداخله توسط 3 پرستار کنترل ثبت شد. اطلاعات توسط نرم افزار آماریSPSS21  با آمار استنباطی (تی مستقل و آزمون آنالیز واریانس تکراری) تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها 

    آزمون تی مستقل اختلاف معنی داری بین وزن نوزادان گروه آزمون کنترل قبل از مداخله نشان نداد (6/0=P). بعد از مداخله میزان وزن گیری نوزاد در هیج کدام از زمان های بررسی شده در دوگروه آزمون و کنترل تفاوت معنی داری را نشان نداد (29/0=P)

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد لمس درمانی یاکسون بر میزان وزن گیری نوزادان نارس تاثیر ندارد. نیاز است با رفع محدودیت های این پزوهش مطالعات مشابه دیگری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: لمس درمانی، یاکسون، وزن گیری، نوزاد نارس
  • فاطمه دلفانی* صفحات 44-50
    زمینه و هدف

    مادران به عنوان مراقب اصلی، نقش منحصر به فرد و اساسی در ارایه مراقبت جسمی و همچنین بهبود روانی- اجتماعی فرزند خود دارند، در ابتدا باید نیازهای جسمی و روانی آن ها شناسایی و رفع گردد تا بتوانند در رسیدگی و مراقبت از فرزندان بیمار خود نقش فعال تری داشته باشند. هدف این مطالعه، شناسایی نیازهای مراقبتی مادران دارای کودک دچار سوختگی در بخش کودکان بیمارستان مطهری و ارایه راهکار هایی برای رفع آنها است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه میدانی از نوع اکتشافی است. در مرحله اول برای شناسایی نیازهای مادران دارای کودک دچار سوختگی یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوای کیفی با حضور 8 مشارکت کننده که با روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند، انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری گردید. سپس در مرحله دوم برای تایید وجود نیازها و ارایه راهکارهایی برای رفع آن ها از روش دلفی با حضور 7 نفر از متخصصان در زمینه سوختگی کودکان، استفاده شد.

    یافته ها

    جمعا 30 کد در پایان مصاحبه ها شناسایی گردید که پس از تحلیل داده ها، نهایتا 4 تم اصلی شامل نیازهای اطلاعاتی، حمایتی، اقتصادی و نیازهای مرتبط با خانواده استخراج گردید. در مرحله دلفی نیز نیازهای به دست آمده و راهکارهایی برای کاهش و رفع آنها از طریق پنل متخصصان تایید و تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    به منظور مراقبت خانواده محور، بایستی در کنار تامین نیازهای کودک به عنوان مددجوی اصلی در سیستم مراقبت بهداشتی، نگرانی‎های مادران برطرف و نیازهایشان رفع گردد.

    کلیدواژگان: مراقب اصلی، کودکان، سوختگی کودکان، مطالعه کیفی، تکنیک دلفی
  • معصومه عبدی*، الهام دادگر، سمیه طوسانی صفحات 51-58
    زمینه و هدف

    خطاهای 28گانه یا Never Event ها مواردی هستند که هرگز نباید اتفاق بیفتند و در صورت وقوع باید بلافاصله به اطلاع معاون درمان دانشگاه رسانده شود و معاونت درمان نیز ظرف مدت حداکثر 6 ساعت دفتر نظارت و اعتبار بخشی معاونت درمان وزارت بهداشت را مطلع سازد. با توجه به آسیب‎های جبران ناپذیر ناشی از خطاهای 28 گانه در اتاق عمل، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان خطاهای 28گانه در اتاق عمل بیمارستان‎های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی در بازه زمانی فروردین 1397 تا اسفند 1398انجام شد.

    مواد و روش‏ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی از نوع گذشته‏نگر است که بر روی کلیه اتاق عمل‎های بیمارستان‎های دولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی لرستان که فرم گزارش وقایع 28 گانه را تکمیل نموده‎اند، انجام گردید. اطلاعات بعد از جمع‎آوری با استفاده از نرم‏افزار spss نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ‎ها

    نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی خطا مربوط به مرگ یا عارضه مادر و نوزاد به دنبال سزارین (58.3 درصد) است. همچنین بین میزان بروز خطا با گروه سنی، نوع بیمارستان و روز وقوع حادثه ارتباط معناداری یافت شد.

    نتیجه ‎گیری

    با توجه به اهمیت مرگ و عوارض مادر و نوزاد در اتاق عمل توصیه می‌گردد در صورت امکان از سزارین‌‎های بی دلیل اجتناب گردد و از پرسنل متبحر مامایی و بیهوشی و تجهیزات کامل احیا در اتاق عمل استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی، خطای پزشکی، خطاهای 28گانه، اتاق عمل، لرستان
|
  • Zahra Jadidi, Maryam Abbasalizadeh, Seyedeh Zahra Masoumi, Farideh Kazemi, Parisa Parsa Pages 4-15
    Background and Objectives

    The most wildly used model in measuring and evaluating the quality of health care is the evaluating of services in the field of structure, process and outcome based on the Donabedian model. In this study with emphasise on the role of the prenatal care in improving maternal health, the Donabedian model was investigated.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 320 pregnant women. The instruments used included midwife and client demographic information questionnaire, care structure, technical performance, satisfaction and interpersonal interaction questionnaires. Data was analyzed with SPSS-16 software and significance level of 0/05 was considered.

    Results

    In this study, the mean scores of the care structure were optimal. The performance of midwives with an average score of 21.19 ± 4.89 was not at the desired level. The highest level satisfaction of clients was the way of providing service in the field of counseling and care with an average of 38.8 ± 6.10 and the lowest level of training received with an average score of 15.60 ± 5.10. Also in the interpersonal interaction section the average overall score of communication skills was 27.80 ± 1.15 and verbal skills were 19.25 ± 2.46, which is at the desired level. But non-verbal skills, active listening and privacy were average.

    Conclusion

    According to the obtained results reforming the distribution of midwives and training them in the field of importance of providing standard of care and communication skills training can increase the quality of care in all dimensions.

    Keywords: Pregnancy, Care, Donabedian model
  • Masomeh Sarlak, Fatemeh Jadidi, Arezoo Shahsavari Pages 16-25
    Background and Objectives

    Diabetes is one of the most common non-communicable diseases in the world and has become a global challenge. The prevalence of depression in this chronic disease leads to a decrease in adherence to treatment and thus a change in the prognosis of diabetes in patients. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention on depression in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study performed on 60 patients (30 in the intervention group and 30 in the control group) with type 2 diabetes mellitus with mild to moderate depression. The Beck scale was used to measure depression score. This questionnaire was completed twice, before and after the six-month educational intervention by the participants. Data were analyzed using SPSS software version 18 through paired t-test and independent t-test.

    Results

    The results showed that before the intervention there was a significant difference between the two groups in terms of depression score but after the educational intervention the depression score in the intervention group compared to the control group showed a significant decrease (p <0.001).

    Conclusion

    According to the results of the study, educational intervention can reduce the symptoms of mild to moderate depression in type 2 diabetic patients. However, more evidence is needed.

    Keywords: Diabetes, Depression, Education
  • Arezoo Shayan, Mahtab Sattari, Farideh Kazemi, Mansoureh Refaei, Seyedeh Zahra Masoumi, FarzanehSoltani, Soodabeh Aghababaei, Batul Khodakarami, Parisa Parsa Pages 26-35
    Background and Objectives

    Teachers use different teaching strategies to achieve their goals. Teaching different topics and skills requires the use of different methods and techniques. The aim of this study was to evaluate the attitude, performance and satisfaction of midwifery students in teaching clinical skills with the help of video.

    Materials and Methods

    The present study is a quasi-experimental before and after with a group that was performed on all midwifery students (20 people) admitted to Hamadan University of Medical Sciences in 1398. The data collection tool was a questionnaire and a checklist for evaluating demographic information and measuring the researcher's attitude, satisfaction and performance. In each session, first the procedure was performed with the teacher's explanations and performed on the model, then the students' attitude, satisfaction and performance were measured by this method, then the same procedure was performed with an educational video for the students and all cases were re-examined. Stata-13 software was used for data analysis and Shapirovilk tests, central and dispersion indices, Mann-Whitney and independent t-test were used for analysis.

    Results

    In all procedures, the total score of the student's attitude after the intervention was higher than before the intervention and the attitude score was significant in the injected and preoperative delivery procedures (p = 0.005 and p = 0.04, respectively). Student satisfaction score was also higher in all procedures after the intervention. This difference was significant in catheterization procedures, oxygen therapy, injections and prep and delivery deliveries. The mean of the total satisfaction score was also significantly higher after the intervention (p = 0.01). In all procedures except oxygen therapy, the student's performance score after the intervention was significantly higher. The mean total score of performance after the intervention increased significantly (p <0.001).

    Conclusion

    Educational videos can have a positive effect on students' performance, attitude and satisfaction in teaching medical procedures. Therefore, the correct use of video resources may be able to improve the quantity and quality of teaching.

    Keywords: Educational video, performance, attitude, satisfaction, midwifery students, clinical skills
  • Raziye Mazroei, Semnani Nastran, Atefeh Jorabian, Zahra Sarkoohi, fahime safizade, Golbahar Akhoundzadeh Pages 36-43
    Background and Objectives

    Low birth weight is one of the problems of premature infants in neonatal intensive care unit. Skin irritations such as touch therapy play an important role in stimulating growth hormones and improving the physiological parameters of premature infants and increasing the developmental development of premature infants. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of Yakson touch on weight gain in preterm infants admitted to the intensive care unit.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was performed on 42 infants admitted to the intensive care unit of Taleghani Gonbad Kavous Hospital in 3939 by simple random sampling in two control groups. In the experimental group, YaKson touch therapy was performed on the seventh day of the infant's hospitalization for 3days. The infant's weight was recorded 3days later by 1control nurses. Data were analyzed by SPSS 33 statistical software with inferential statistics (independent t-test and Repeated Measure test).

    Results

    Independent t-test did not show a significant difference between the weights of the control group before the intervention (P = 9.4). After the intervention, the neonatal weight did not show a significant difference in any of the studied times in the experimental and control groups (P = 9.37).

    Conclusion

    The results of the present study showed that YaKson touch therapy has no effect on preterm weight gain. Other similar studies need to be done to remove the limitations of this research.

    Keywords: Touch therapy, YaKson, Weight gain, Premature infant
  • Fatemeh Delfani Pages 44-50
    Background and Objectives

    Mothers as primary caregivers have a unique and fundamental role in providing physical care as well as psychosocial improvement of their children. First, their physical and psychological needs must be identified and addressed so that they can be cared for Take a more active role in caring for their sick children. Therefore, the aim of this study was to identify the care needs of mothers with children with burns in the pediatric ward of Motahhari Hospital and to provide solutions to address them.

    Materials and Methods

    A field study was conducted in two stages, the first stage was to identify the needs of mothers with children with burns and the second stage was to confirm the existence of these needs and provide solutions to address them.

    Results

    A total of 30 descriptive codes were identified at the end of the interviews. In the data reduction phase, 11 categories and finally 4 main themes about the needs of mothers with children with disability due to burns were obtained. The focus of the researcher's activities was in the planning phase using the Delphi technique. The results of the second phase included proposed solutions for information, support, economic and family-related needs.

    Conclusion

    In order to provide family-centered care, in addition to meeting the needs of the child as the main client in the health care system, mothers' concerns should be addressed and their needs should be well met.

    Keywords: need, mother, burn, field study
  • Masoomeh Abdi*, Elham Dadgar, Somayeh Toussani Pages 51-58
    Background and Objectives

    28 Errors or Never Events are cases that should never happen and in case of occurrence, the Vice Chancellor of the University should be informed immediately and the Vice Chancellor should inform the Office of Supervision and Accreditation of the Deputy Minister of Health within a maximum of 6 hours.

    Materials and Methods

    The present study is a retrospective cross-sectional analytical study that was performed on all operating rooms of public hospitals under the auspices of Lorestan University of Medical Sciences, which have completed the 28 events reporting form. Data were analyzed using SPSS software version 16 and descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that the highest frequency of errors was related to death or complication of mother and infant following cesarean section (58.3%). Also, a significant relationship was found between the incidence of errors with age group, type of hospital and the day of the accident, but not with other variables.

    Conclusion

    Due to the importance of death and complications of mother and infant in the operating room, it is recommended to avoid unreasonable cesarean section if possible and to use skilled midwifery and anesthesia personnel and complete resuscitation equipment in the operating room.

    Keywords: Safety, Never events, Operating room, Lorestan