فهرست مطالب

عصب روانشناسی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1400)

نشریه عصب روانشناسی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن جرجانی، پرویز صباحی*، محمود نجفی صفحات 9-19
    بی خوابی یک نگرانی عمده بهداشت عمومی و رایج‎ترین اختلال خواب محسوب می‎شود که درمان آن در راستای ارتقای بهزیستی و عملکرد فرد جایگاه ویژه ای دارد. یکی از روش های درمانی نوین در مداخلات خواب استفاده از تحریک مستقیم فراجمجمه ای است. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی تحریک مستقیم فراجمجمه ای بر تاب آوری، توجه انتخابی، تمرکز و تلاشمندی در مبتلایان به بی خوابی صورت گرفت. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل با سنجش پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه سمنان در سال تحصیلی 99-1398 با تشخیص اختلال بی خوابی بود. 20 نفر به عنوان نمونه به صورت هدفمند انتخاب شده و در دو گروه کنترل و آزمایش با گمارش تصادفی قرار گرفتند. از دستگاه تحریک مستقیم فراجمجمه ای در جهت مداخله و از پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ، تاب آوری کانر و دیویدسون و آزمون D2برای سنجش متغیرها استفاده شد. گروه آزمایش طی 10 جلسه درمانی به مدت 10دقیقه با ولتاژ1 میلی آمپر تحت مداخله قرار گرفت و گروه کنترل تحت مداخله شم قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد تحریک مستقیم فراجمجمه ای منجر به افزایش تاب آوری، توجه انتخابی و تمرکز و تلاشمندی و همچنین بهبود بی خوابی می شود. یافته های پژوهش بیانگر آن بود که تحریک مستقیم فراجمجمه ای راهبردی موثر در افزایش تاب آوری، توجه انتخابی، تمرکز و تلاشمندی و بهبود سطح کیفیت خواب است و می توان از آن به عنوان روشی موثر بهره برد.
    کلیدواژگان: تحریک مستقیم فراجمجمه ای، تاب آوری، توجه انتخابی، خواب
  • جلال دهقانی زاده*، مسعود رحمتی آرانی صفحات 21-35
    هدف
    کودکان دارای کم توانی هوشی، به شدت در معرض خطر اختلالات هوشی هستند اما اختلالات رفتاری مخرب شایع تر بنظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات منتخب ادراکی حرکتی بر مهارت های عصب روانشناختی کودکان کم-توان هوشی بود.
    روش
    در این مطالعه از طرح تحقیق تجربی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 30 کودک کم توان هوشی (12-7 سال) با ضریب هوشی 70-50 در دو گروه تمرین و کنترل هر گروه 15 نفر بصورت جداگانه قرار گرفتند. تمامی شرکت کنندگان بوسیله مقیاس عصب روانشناختی کانرز نسخه معلم ارزیابی شدند. برنامه تمرینی شامل فعالیت های ادراکی حرکتی منتخب، 8 هفته، هفته ای سه بار به مدت 60 دقیقه بود. یافته ها: نتایج نشان داد در پیش آزمون تفاوت معنی-داری بین دو گروه وجود ندارد، درحالی که بعد از مداخله، بهبودی معناداری در گروه تمرین در عملکرد توجه، حسی حرکتی، حافظه، کارکرداجرایی، توانایی شناختی، عملکرد دیداری فضایی و عملکرد تحصیلی خواندن و ریاضیات مشاهده شد. نتیجه گیری: یافته های حاکی از این است که برنامه تمرینی برای تونیک بر کارکردهای شناختی کودکان کم توان هوشی تاثیر مثبت دارد. بنابراین، این تاثیر مثبت از نقش و اهمیت فعالیت-های ادراکی حرکتی بر بهبود کارکرد حرکتی و شناختی مرتبط با بهزیستی در کودکان کم توان هوشی حمایت می-کند.
    کلیدواژگان: فعالیت ادراکی حرکتی، کارکردهای روانشناختی، کودکان کم توان هوشی
  • فروغ آیت نیا، پروین میرزایی* صفحات 37-46
    مقدمه

    کودکان مبتلا به کم توجهی- بیش فعالی در برخی از کارکردهای شناختی دچار مشکل هستند. همچنین این کودکان نسبت به کودکان عادی به میزان بیشتری دچار افت تحصیلی می شوند.

    هدف

    این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر تحریک فرا جمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (tdcs) بر توانایی شناختی و حافظه کاری دانش آموزان دارای نارسایی توجه و بیش فعالی بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان 18-15 سال مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی شهر تهران در سال 1400-1399 بود. که از بین آن ها 32 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و گروه کنترل (16 نفر) جای داده شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش به صورت انفرای 18 جلسه 30 دقیقه ای تحریک فرا جمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های توانایی های شناختی و حل مسیله استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تحریک فرا جمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی باعث بهبود توانایی شناختی و حافظه کاری دانش آموزان دارای نارسایی توجه وبیش فعالی شده است.

    کلیدواژگان: تحریک فرا جمجمه ای مغز، توانایی شناختی، حافظه کاری، دانش آموزان، بیش فعالی
  • علی پروندی*، حسن یعقوبی، عزت الله احمدی صفحات 47-58
    هدف

    هدف پژوهش، مقایسه نواقص عصب روان شناختی افراد با نشانگان اختلال شخصیت مرزی، خودشیفته و افراد عادی است. روش. طرح پژوهش، علی مقایسه ای بود. نمونه پژوهش شامل 24 نفر با نشانگان اختلال شخصیت مرزی و 22 نفر با نشانگان اختلال شخصیت خودشیفته بود که به روش هدفمند از بین بیماران مراجعه کننده به بخش روانپزشکی بیمارستان امام خمینی سنقر و کلینیک مشاوره پیوند انتخاب شدند و با 22 نفر بهنجار از کارکنان بیمارستان و کلینیک مشاوره مقایسه شدند. از تکلیف تصویری پروب دات، آزمون دسته بندی کارتهای ویسکانسین، مقیاس فراخنای ارقام، تکلیف برو/ نرو، مقیاس تکانشگری بارت و آزمون ذهن خوانی از روی تصاویر چشم برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ننایج: نتایج نشان داد که بین گروه های مورد مطالعه در متغیرهای وابسته تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که افراد با نشانگان اختلال شخصیت مرزی و خودشیفته، سوگیری توجه و تکانشگری بیشتر و تخریب در نظریه ذهن و کارکردهای اجرایی در مقایسه با گروه عادی نشان دادند. این نواقص(به استثنای حافظه فعال) در افراد با نشانگان اختلال شخصیت مرزی در مقایسه با افراد با نشانگان شخصیت خودشیفته بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نواقص عصب روان شناختی در افراد با نشانگان اختلال شخصیت مرزی و خودشیفته بیشتر از افراد عادی است؛ گرچه این نواقص در افراد با نشانگان اختلال شخصیت مرزی بیشتر از افراد با نشانگان اختلال خودشیفته می باشد.

    کلیدواژگان: عصب روان شناختی، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت خودشیفته
  • محمد اورکی، احمد علیپور، سهیلا دهخدایی* صفحات 59-78
    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح بین- درون آزمودنی های آمیخته است که با هدف تعیین اثربخشی تلفیق درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی با نوروفیدبک، بر حساسیت اضطرابی و استرس ادراک شده در افراد مبتلا به دیابت تیپ II انجام گرفت. نمونه پژوهش، شامل 45 بیمار مبتلا به دیابت تیپ II بود که به صورت هدفمند از بین بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه های شهرستان ماهشهر انتخاب شدند. این بیماران، پس از همتاسازی، به روش تصادفی در 3 گروه 15 نفره جایگزین شدند و گروه های آزمایش در 8 جلسه درمان روانشناختی و 10 جلسه آموزش نوروفیدبک به صورت انفرادی، مداخلات مربوط به گروه خود را اخذ نمودند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه، با پرسشنامه حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران (2005)، و مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، انجام یافت. طبق نتایج تحلیل SPANOVA، هر دو مداخله ACT + نوروفیدبک، و MBSR + نوروفیدبک، برای کاهش حساسیت اضطرابی و استرس ادراک شده، در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بودند. اما در حالیکه اثربخشی هر دو مداخله برای کاهش حساسیت اضطرابی یکسان بود، برای استرس ادراک شده، اثر مداخله MBSR+نوروفیدبک، چه در مرحله پس آزمون و چه در مرحله پیگیری، بطور معناداری بیشتر از اثر ACT+نوروفیدبک بود.
    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، استرس ادراک شده، نوروفیدبک، دیابت تیپ 2
  • پروین حسینی اشکذری، شکوفه متقی*، محسن سعیدمنش، افسانه مرادی صفحات 79-93
    اضطراب امتحان از جمله مشکلات روان شناختی رایج در دوره تحصیل است و پیامدهای روان شناختی مهمی در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی برکاهش استرس و تحریک الکتریکی مستقیم قشر مغز در بهبود علایم اضطراب در دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان انجام شد. این پژوهش مطالعه ای نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال اضطراب امتحان دوره اول متوسطه شهر اشکذر در سال 1399 بودند که تعداد 48 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایابی شدند. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه اضطراب امتحان فریدمن (1997) روی هر دو گروه آزمایشی انجام شد. گروه آزمایش"الف"به مدت 8 جلسه یک ساعته مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و گروه آزمایشی"ب" 10 جلسه 20 دقیقه ای تحریک الکتریکی مستقیم قشر مغز دریافت کردند، در این فاصله گروه کنترل، درمانی دریافت نکردند. پس از پایان مداخله ها، مجددا از هر سه گروه، پس آزمون به عمل آمد و سرانجام پیگیری دوماهه انجام شد. نتایج نشان داد درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و تحریک مستقیم قشر مغز هر دو در بهبود علایم اضطراب موثر بودند (05/0p<). در مقایسه دو روش بر کاهش علایم اضطراب امتحان، اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس قوی تر بود. بنابر نتایج به دست آمده می توان از فنون مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک مستقیم قشر مغز در کاهش علایم اضطراب امتحان دانش آموزان بهره برد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، تحریک الکتریکی مستقیم قشر مغز، درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس
  • محمدرضا ذوقی پایدار*، زهرا حسنی خوش، مسیب یارمحمدی واصل، حسین محققی صفحات 95-109
    مقدمه

    مشکلات هیجانی، پریشانی روان شناختی و  ولع مصرف از عوارض ناشی از مصرف مواد است. هدف این پژوهش مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی مستقیم مغز  و درمان نگهدارنده متادون بر کاهش ولع، تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در افراد با اختلال مصرف مواد افیونی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد پذیرش شده در مراکز درمانی ترک اعتیاد شهر همدان در سال 1398 بودند که 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه در قالب دو گروه آزمایش متادون درمانی (13 نفر)، تحریک الکتریکی مغز (13 نفر)  و یک گروه کنترل (14 نفر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده مقیاس های دشواری در تنظیم هیجان، تحمل پریشانی و  سنجش وسوسه مواد پس از ترک جمع آوری شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی تاثیر معناداری در ولع مصرف، تنظیم هیجان و تحمل پریشانی داشت (05/0p<).  متادون درمانی بر کاهش ولع و تنظیم هیجان موثر بود اما بر تحمل پریشانی تاثیر نداشت. در مقایسه بین دو گروه آزمایش در کاهش ولع، تفاوت معنادار مشاهده نشد (05/0p>) اما اثر تحریک الکتریکی بر تنظیم هیجان، بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر بیشتر روش تحریک الکتریکی، بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی، می توان از آن به عنوان یک درمان موثر و مکمل، در کنار درمان های معمول اختلال مصرف مواد و پریشانی هیجانی ناشی از آن بهره برد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، درمان نگهدارنده متادون، تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، ولع مصرف مواد
  • آرش جلوداری، فاطمه سادات مرعشیان* صفحات 111-122
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان غیرفعال سازی ذهنیت (MDT) در بهبود مهارت های ارتباطی و عزت نفس بیماران مبتلا به اختلال ارثی سیستم عصبی، حسی و خود مختار نوع 2 (HSAN2) بود. طرح پژوهش حاضر، طرح شبه آزمایشی تک موردی با طرح خط پایه ی چندگانه بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل 50 بیمار دچار اختلال ارثی سیستم عصبی، حسی و خودمختار نوع 2 در سطح جهان بود. نمونه ی آماری این پژوهش شامل 2 نفر بود که با روش نمونه گیری هدفمند یک نفر از ایران و یک نفر از کانادا با ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به پرسشنامه ی مهارت های میان فردی (ICSQ) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از معناداری بالینی، ترسیم دیداری، بهبود تشخیصی و شاخص های ششگانه کارایی تجزیه و تحلیل شدند. براساس نتایج، درصد بهبودی کلی پس از درمان برای مهارت های ارتباطی 65/52 و برای عزت نفس 57/53 بود. براساس نتایج می توان نتیجه گرفت که درمان غیرفعال سازی ذهنیت با شناسایی باورهای هسته ای ناسازگار و جایگزین ساختن آنها با جایگزین های سازنده از راه فرآیند اعتباردهی، شفاف سازی و مسیردهی مجدد به طور معناداری در بهبود مهارت ارتباطی و عزت نفس بیماران دچار اختلال ارثی سیستم عصبی، حسی و خودمختار نوع 2 (HSAN2) موثر بود.
    کلیدواژگان: درمان غیرفعال سازی ذهنیت، HSAN2، نوروپاتی، مهارت های ارتباطی، عزت نفس
|
  • Mohsen Jorjani, Parviz Sabahi *, Mahmood Najafi Pages 9-19
    Insomnia is a major public concern and the most common sleep problem, the treatment of which has a special place in promoting well-being and performance. One of the new therapies in sleep interventions is direct transcranial movement. The present study was conducted to determine the effectiveness of transcranial direct movement on resilience, selective attention, concentration and effort in patients with insomnia. The research design was quasi-experimental with a control group with pre-test and post-test. The statistical population included all students of Semnan University in the academic year 2009-2010 with a diagnosis of insomnia. 20 people were purposefully selected as a sample and were divided into two groups of control and experiment with random assignment. The transcranial direct motion device is used for intervention and Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire, Connor & Davidson Resilience and D2 test for measurements. The experimental group underwent intervention for 10 minutes for 10 minutes with a voltage of 1 mA and the control group underwent sham intervention. The results of analysis of covariance show direct transcranial motion increase resilience, attention and focus and search, as well as improve insomnia. The research findings indicated that the direct movement of strategic transnationals in increasing resilience, selective attention, search and improving the level of sleep quality and can be used as a way to productivity.
    Keywords: Direct transcranial stimulation, Resilience, Selective Attention, sleep
  • Jalal Dehghanizade *, Masoud Rahmati Arani Pages 21-35
    Objective
    Children with intellectual disabilities are at heightened risk for mental disorders, but disruptive behavior disorders appear to be the most prevalent. The present study aimed to determine the effect of a selective perceptual-motor exercise course on the neuropsychological skill of intellectual disability children.
    Method
    The study used pre- and posttest experimental research design with a control group. Total of 30 children with intellectual disability (7–12 years) whit 50-70 of intelligence quotient were recruited with 15 assigned for the exercise group and 15 for the control group, separately. All the participants were assessed using the Conners Teachers Rating Scale (CTRS). The exercise program consisted of selected perceptual-motor activities for 60 min, thrice per week for 8 weeks.
    Results
    The results showed that there is not a significant difference between the two groups in pre-test; while after the intervention significant improvements were found in the exercise group in attention, sensory-motor performance, memory, executive function, cognitive ability, visuospatial performance and andacademic performance of reading and mathematics.
    Conclusion
    Results indicate that a Brailletonik exercise program can have a positive effect on the cognitive functions of persons with intellectual disability. However, this positive effect can support the role and importance of perceptual-motor activity to improve motor and cognition function of well-being among children with intellectual disability.
    Keywords: Perceptual-Motor Activity, Psychological Functions, Intellectual Disability Children
  • Forough Ayatnia, Parvin Mirzaie * Pages 37-46
    Introduction

    Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder have problems with some cognitive functions. Also, these children are more likely to drop out of school than normal children.

    Aim

    this study was to investigate the effect Transcranial direct-current stimulation of brain (tdcs) on cognitive ability and working memory of students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Method

    this research was quasi-experimental with pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population of the present study was all students aged 15-18 years who referred to the Psychology Clinic in Tehran in 1399-1400. Among them, 32 people were selected using available sampling method and were placed completely randomly in two experimental groups (16 people) and control group (16 people). Participants in the experimental group received 18 single sessions of 30-minute transcranial stimulation of the brain using direct electric current. Cognitive and problem solving questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using SPSS software and statistical method of analysis of variance with repeated measures.

    Results

    the results showed that extracranial stimulation of the brain using direct electric current improved the cognitive ability and working memory of students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Transcranial direct-current stimulation of brain (tdcs), Cognitive Ability, Working memory, students, Hyperactivity
  • Ali Parvandi *, Hassan Yaghoubi, Ezzatolah Ahmadi Pages 47-58
    Aim

    The Purpose of the research was to compare the neuropsychological deficits in individuals with borderline and narcissistic personality disorder symptoms and normal individuals.

    Method

    The research design was causal-comparative. The sample of the study included 24 individual with borderline personality disorder symptoms and 22 individual with narcissistic personality disorder symptoms who through purposeful method were selected through patients who had referred to the Psychiatry clinic of Imam Khomeini Hospital and the Payvand counseling clinic in Songhor and were compared with 22 normal individual from the hospital and counseling center personnel. The dot-probe task, Wisconsin Card Sorting Test, Digit Span Task, Barratt Impulsiveness Scale, go/ no go test and Reading the Mind in the Eyes tests were used to collect data. Data were analyzed via using multivariate analysis of variance and Tukey post hoc test.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the groups in the dependent variables. This means that individual with borderline and narcissistic personality disorder symptoms demonstrated more attention bias and impulsivity and impairment in theory of mind and executive functions compared to normal group. These deficits (except for working memory) were higher in individual with borderline personality disorder compared to individual with narcissistic personality syndrome.

    Conclusion

    Neuropsychological deficits in individuals with borderline and narcissistic personality disorder symptoms are more than normal individuals. Although, these deficits in individuals with borderline are more than individuals with narcissistic personality disorder symptoms.

    Keywords: Neuropsychology, borderline personality disorder, Narcissistic Personality Disorder
  • Mohammad Oraki, Ahmad Alipour, Soheila Dehkhodaei * Pages 59-78
    The present study is a quasi-experimental study with an inter-intra subject design aimed to determine the effectiveness of combining acceptance and commitment-based therapy and mindfulness-based stress reduction therapy on anxiety sensitivity and perceived stress in people with type 2 diabetes. The sample consisted of 45 patients with type II diabetes purposefully selected from patients referred to laboratories in Mahshahr city. After matching, the patients were randomly assigned to 3 groups of 15 patients and the experimental groups received their group interventions in 8 sessions of psychological therapy and 10 sessions of individual neurofeedback training and the control group did not receive any intervention. Pre-test, post-test, and 2-month follow-up were performed with Floyd et al.'s (2005) Anxiety Sensitivity Questionnaire and Cohen et al.'s (1983) Perceived Stress Scale. According to the results of SPANOVA analysis, both ACT + neurofeedback and MBSR + neurofeedback were effective in post-test and follow-up stages to reduce anxiety sensitivity and perceived stress. But while the effectiveness of both interventions in reducing anxiety sensitivity was the same, for perceived stress, the effect of MBSR + neurofeedback, both in the post-test and in the follow-up phase, was significantly greater than the effect of ACT + neurofeedback.
    Keywords: Anxiety Sensitivity, Perceived stress, Neurofeedback, type 2 diabetes
  • Parvin Hosseini Ashkezary, Shekoofeh Mottaghi *, Mohsen Saeidmanesh, Afsaneh Moradi Pages 79-93
    Test anxiety is one of the most common psychological problems in the study period and has important psychological consequences. The aim of this study was to compare the effectiveness of stress-based mindfulness therapy and direct electrical stimulation of the cerebral cortex in improving anxiety symptoms in students with test anxiety. This study was a quasi-experimental study with a control group and pre-test, post-test and follow-up design. The statistical population included all students with anxiety disorder in the first year of high school in Ashkzar in 2020, 48 of whom were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned to two experimental groups and a control group. To collect data, Friedman (1997) test anxiety questionnaire was performed on both experimental groups. Experiment group "A" received 8 sessions of one-hour mindfulness intervention based on stress reduction and experimental group "B" received 10 sessions of 20 minutes of direct electrical stimulation of the cerebral cortex, during which the control group did not receive treatment. At the end of the interventions, post-test was performed again in all three groups and finally a two-month follow-up was performed. The results showed that mindfulness therapy based on stress reduction and direct stimulation of the cerebral cortex were both effective in improving anxiety symptoms (p<0.05). Compared to the two methods on reducing test anxiety symptoms, the effectiveness of stress-based mindfulness was stronger. According to the results, mindfulness-based techniques and direct stimulation of the cerebral cortex can be used to reduce students' test anxiety symptoms.
    Keywords: Test Anxiety, Direct electrical stimulation of the cerebral cortex, Mindfulness-based stress reduction therapy
  • Mohammadreza Zoghipaydar *, Zahra Hasany Khosh, Mosayyeb Yar Mohammadi Wasel, Hossein Mohagheghi Pages 95-109
    Introduction

    Emotional problems, psychological distress and cravings are some of the side effects of substance abuse. The aim of this study was compare the effect of transcranial direct current stimulation and Methadone Maintenance treatment on craving reduction, emotion regulation and distress tolerance in people with opioid use disorder.

    Method

    The present study was a quasi-experimental. The statistical population of this study was all people admitted to addiction treatment clinics in Hamedan in 2019, which 40 patients were selected by available and voluntary sampling in two experimental groups of methadone therapy (n = 13), electrical brain stimulation (n = 13) and a control group (n = 14). Subjects completed the Emotion Regulation Difficulty Scale, Distress Tolerance Scale, and measure the temptation of substances after leaving. Data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that electrical stimulation had a significant effect on craving, emotion regulation and distress tolerance (p <0.05). Methadone therapy was effective in craving reduction and emotion regulation, but had no effect on distress tolerance. In comparison between the two experimental groups, no significant difference was observed in craving reduction (p> 0.05), but the effect of electrical stimulation on emotion regulation was greater.

    Conclusion

    Due to the greater effect of transcranial direct current stimulation on emotion regulation and distress tolerance, it can be used as an effective and complementary treatment, along with the usual treatments for substance use disorder and the emotional distress it caused.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Methadone maintenance treatment, emotion regulation, Distress tolerance, Craving drugs
  • Arash Jelodari, Fatemeh Sadat Marashian * Pages 111-122
    The current research aimed to examine the effectiveness of the Mode Deactivation Therapy (MDT) on improving communicational skills and self-esteem of patients with HSAN2. The research design was quasi-experimental single case with multiple baselines. The statistical population of the research included 50 patients with HSAN2 all over the world from whom 2 were recruited (one from Iran and one from Canada) using purposive sampling method with inclusion-exclusion criteria. The patients filled out the Interpersonal Communication Skills Questionnaire and the Rosenberg Self-Esteem Scale. The data were analyzed using clinical significance, visual inspection, diagnostic improvement and the six indices of efficacy. According to the results, the total percentage of improvement for communicational skills and self-esteem were 52.65 and 53.57, respectively. One can conclude that the Mode Deactivation Therapy (MDT) was effective in improving communicational skills and self-esteem of the patients with HSAN2 through identifying maladjustment core beliefs and replacing them with useful alternatives via the verification-clarification-validation process.
    Keywords: Mode Deactivation Therapy, HSAN2, Neuropathy, communicational skills, Self-esteem.