فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و نهم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان رحیمی*، حسن زارعی متین، عبدالله توکلی، حمیدرضا یزدانی صفحات 5-48
    نظام های سیاسی که حاکمیت خود را با ابزاری به نام دولت اعمال کرده اند، در اداره امور عمومی مملکت خویش رویکرد و راهبردی را در پیش گرفته اند که مبتنی بر نظریه ای راجع به عقلانیت بوده است. مسئله اصلی این پژوهش، یافتن رویکرد اسلام (آیات قرآن کریم و روایات معصومان) (ع) به عقلانیت و سهم یاری های آن برای مدیریت دولتی اسلامی است. این پژوهش از نوع کیفی بوده و راهبرد آن تحلیل مضمون است که طی آن با رجوع به منابع معتبر و جستجوی واژه عقل و مشتقات و مترادفات آن، آیات و روایات منتخب با استفاده از الگوی کینگ و هورکس تحلیل مضمون گردید تا اینکه شبکه نهایی مضامین شکل گرفت. بر این اساس، عقلانیت اسلامی دارای سه بعد اصلی: زمینه ها، پیامدها و ساحت های عقلانیت شامل سه ساحت «اندیشه ها، بینش ها و نگرش ها»، «گرایش ها و انگیزه ها و منش ها» و «اعمال و رفتارها» بود. در ساحت اندیشه، مضامین ناظر به شرایط لازم و حداقلی عقلانیت، عنوان «تمییزمحوری» و مضامین ناظر به شرایط ایدیال و آرمانی عقلانیت، عنوان «توحیدگرایی» گرفتند. همچنین در ساحت صفات، مضامین ناظر به شرایط لازم و حداقلی، عنوان «اعتدال محوری» و مضامین ناظر به شرایط ایدیال و آرمانی عقلانیت، عنوان «تعالی گرایی» گرفتند. در ساحت اعمال نیز مضامین ناظر به شرایط لازم و حداقلی، عنوان «عدالت محوری» و مضامین ناظر به شرایط ایدیال و آرمانی عقلانیت، عنوان «احسان گرایی» گرفتند. در نهایت با تحلیل شبکه مضامین حاصله، سهم یاری های عقلانیت اسلامی برای مدیریت دولتی در ابعاد مذکور ارایه گردید.
    کلیدواژگان: عقلانیت اسلامی، مدیریت دولتی، اداره عمومی، مدیریت اسلامی
  • سید تقی موسوی*، عبدالله توکلی، محمدتقی نوروزی صفحات 49-79

    این پژوهش با هدف ارایه و تحلیل الگوی رهبری تحول آفرین از منظر قرآن کریم انجام پذیرفته است و در پی پاسخ به این پرسش است که الگوی رهبری تحول آفرین از منظر قرآن کریم چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش و برای استخراج مفاهیم رهبری به قرآن مراجعه و از روش تفسیر موضوعی و تحلیل مضمون استفاده شده است. برای استخراج مفاهیم و کدگذاری در ابتدا دو بار کل قرآن کریم مرور شده که 618 آیه شد. در پاسخ سوال ها یافته های تحقیق عبارت اند از 251 مضمون پایه، 48 مضمون سازمان دهنده و 7 مضمون فراگیر شناسایی شد. مضامین فراگیر در قالب مفاهیمی مانند مبانی فکری، اصول رهبری، رفتارهای تحول آفرینانه، بازخورد رهبری تحول آفرین، نتایج رهبری تحول آفرین و در نهایت مولفه های رهبری شکل گرفت. آنچه از مجموع آیات بررسی شده به دست می آید این است که در مواردی آیات قرآن کریم نظریات اندیشمندان مدیریت را مورد تایید قرار داده و در مواردی، نگاهی اصلاحی و در برخی موارد نیز نظریات خاصی ارایه می دهد که ناشی از جهان بینی متفاوت بین این دو دیدگاه است.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، رهبری تحول آفرین، رهبری تحول آفرین در قرآن، تحلیل مضمون
  • سید محمدرضا نبویان حمزه کلایی، محمدرضا باقرزاده*، سید احمد جعفری کلاریجانی، مجتبی طبری صفحات 81-114

    پژوهش حاضر با استفاده از مفهوم نوین حکمرانی خوب در مطالعات مدیریت اسلامی با هدف طراحی مدل بومی مبتنی بر آموزه های دینی انجام گرفت. داده های پژوهش از طریق مرور نظام مند برجسته ترین اسناد و کتب دینی و تاریخی ایران باستان (دوره هخامنشیان) جمع آوری شد و با استفاده از روش داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت. جهت اعتباریابی کیفی و بررسی روایی مدل مفهومی به دست آمده از مراحل کدگذاری، از روش تایید خبرگان منتخب با استفاده از روش نمونه گیری ترکیبی قضاوتی و گلوله برفی استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، مقوله های شایستگی های مدیران و وحدت جهت و هدف مشترک ارکان نظام به عنوان شرایط علی تحقق حکمرانی خوب؛ نظارت و کنترل، فرهنگ سازی، پویایی اصل شورا و مشورت و مدیریت دانش محور به عنوان شرایط زمینه و بستر و تحمیل فشار بر مردم، فساد و خیانت در مدیریت و ناکارآمدی در مدیریت به عنوان مقوله های مداخله گر تضعیف کننده حکمرانی خوب شناسایی شدند. تمرکز بر حوزه های منابع انسانی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به عنوان راهبردهای تحقق حکمرانی خوب و برقراری امنیت در حوزه های مختلف، برخورداری از پشتوانه مردمی، عدالت فراگیر، رشد و شکوفایی، کارایی و اثربخشی و پایبندی به هویت و ارزش ها پیامدهای حکمرانی خوب تعیین شدند.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، الگوی حکمرانی، آموزه های دینی، حکمرانی اسلامی، مدیریت اسلامی
  • مجید استادی*، روح الله جمالی صفحات 115-150

    یکی از دغدغه های موجود در سازمان های نظامی چگونگی تربیت و رشد کادر فرماندهی و مدیریت خود می باشد. این نکته دارای اهمیت دوچندان می شود وقتی که رسالت پاسداری و حراست از کیان انقلاب اسلامی به عنوان اصلی ترین وظیفه یک سازمان قرارمی گیرد. ضرورت شناخت جامع و کامل از شخصیت های موثر به خصوص در مجموعه های نظامی و انتقال سبک ها و شیوه های عملکردی آن ها در فرماندهی و مدیریت زیرمجموعه خود، امری بسیار مهم به شمار می رود. این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های فرماندهی و مدیریت شهید مهدی باکری به بررسی اسناد و مدارک شامل کتب، مقالات، مصاحبه ها، گزارش و... در مورد شهید پرداخته است، آنگاه با بهره گیری از راهبرد تحلیل مضمون به 235 مضمون پایه، 9 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر دست یافته است. مضمون های سازمان دهنده شامل «شخصیت معنوی»، «فضایل اخلاقی»، «شخصیت قوی، موثر و باصلابت»، «حسن تدبیر در مدیریت و فرماندهی»، «انسان مدار»، «روحیه جهادی»، «مردم دار»، «مسیولیت پذیری و دردمندی»، «دشمن شناسی و مدارا با اسرا» بوده و در نهایت الگویی متناسب با سه بعد فردی، سازمانی و فراسازمانی به عنوان مضمون های فراگیر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، شهید مهدی باکری، فرماندهی نظامی، فرماندهی و مدیریت، دفاع مقدس
  • لیلا خسروی مراد*، زهرا فیضی، حمیدرضا یونسی صفحات 151-187
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای شایستگی های مدیران هییت های مذهبی به روش کیفی انجام شد و برای دستیابی به هدف از سه روش کیفی مشاهده، مصاحبه و مدیریت تعاملی (IM) استفاده شده است. جامعه آماری در هرکدام از روش های پژوهش متفاوت بوده است. در بخش مشاهده جامعه آماری شامل هییت های شاخص، در بخش مصاحبه و مدیریت تعاملی شامل کارشناسان مدیریتی، مسایل اجتماعی، روان شناسی و مسیولان هییت های نمونه بوده است. متناسب با روش های پژوهش استفاده شده، روش نمونه گیری نیز متفاوت بوده است. روش نمونه گیری در بخش مشاهده به صورت در دسترس بوده و با در نظر گرفتن محدودیت های پژوهش و ملاک های انتخاب از بین 11 هییت، 5 مورد انتخاب شد؛ و در مصاحبه به صورت هدفمند و جمع آوری داده تا آنجایی ادامه یافت که اشباع نظری حاصل و در نهایت 9 مصاحبه انجام شد. در نهایت، در قسمت مدیریت تعاملی نیز نمونه شامل 5 نفر از افراد مصاحبه شده در مرحله قبل بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش تجزیه وتحلیل در بخش مصاحبه و مشاهده پس از پیاده سازی متن آن ها به روش کدگذاری و با استفاده از نرم افزار Maxqda انجام شد. در روش مدیریت تعاملی مبنای پیشنهادی محقق که حاصل دو بخش قبل بود به بحث گزارده، پس از اصلاح و تایید متخصصان و رسیدن به اجماع نهایی، الگوی شماتیک شایستگی با نشان دادن روابط علی و معلولی با استفاده از نرم افزار ISM ترسیم شد. نتایج نشان داد که به ترتیب داشتن هنر مدیریت، شناخت مسایل دینی، اخلاق مداری، جاذبه قوی و دافعه مطلوب در روابط عمومی و داشتن سواد رسانه ای از مهم ترین شایستگی های یک مدیر هییت مذهبی هستند.
    کلیدواژگان: الگو، شایستگی، مدیران، هیئت مذهبی
  • سیدمهدی سیدطباطبایی، محمد احمدی *، علیرضا حاجی زاده، امیر میان بندی صفحات 189-219

    یکی از پیش‌نیازهای مهم جهت تحقق مدیریت اسلامی، اشراف بر پیشینه پژوهش‌های مدیریت اسلامی است. ازآنجاکه تاکنون بررسی جامعی در این باره صورت نگرفته، این پژوهش با هدف شناسایی جامع و تحلیل چندبعدی مقالات منتشرشده در حوزه مدیریت اسلامی به رشته تحریر درآمده است. در پژوهش حاضر، تمامی مقالات مدیریت اسلامی منتشرشده از ابتدای انقلاب اسلامی تا سال 1400 به‌صورت کلیدواژه‌ای جست‌وجو شده و با روش مرور دامنه مورد بررسی قرار گرفته است. این روش به ارزیابی مقدماتی اندازه و دامنه ادبیات موجود، با هدف شناسایی ماهیت و وسعت شواهد پژوهش صورت می‌پذیرد. بر این ‌اساس تعداد 828 کلیدواژه ترکیبی از اصطلاحات خاص دانش مدیریت و اندیشه اسلامی جست‌وجو شد تا تمامی آثار این حوزه جمع‌آوری شود. در نهایت با غربال مقالات منتخب و حذف مقالات تکراری، تعداد 3336 مقاله منحصربه‌‌فرد در حوزه مدیریت اسلامی به‌دست آمد. سپس نتایج به‌‌دست‌آمده از حیث تحلیل تاریخی و کمی، تحلیل موضوعات اسلامی و تحلیل موضوعات تخصصی مدیریت طبقه‌بندی شد. از نوآوری‌های این تحقیق می‌توان به جامعیت در احصای آثار مدیریت اسلامی، تحلیل برمبنای حوزه‌های تخصصی دانش مدیریت و برمبنای منابع مختلف اندیشه اسلامی اشاره کرد. در پایان نیز چهارده نتیجه و پیشنهاد براساس تحلیل‌های حاصل از پژوهش فهرست شده‌اند. مهم‌ترین نتیجه پژوهش نیز ترسیم دامنه پژوهش‌های موجود در حوزه‌های مختلف مدیریت اسلامی است که می‌تواند راهنمای عمل پژوهش‌گران این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: مرور دامنه، فرامطالعه، مطالعه ثانویه، مدیریت اسلامی، پژوهش های مدیریت اسلامی
|
  • Ehsan Rahimi *, Hasan Zareimatin, Abdollah Tavakkoli, Hamidreza Yazdani Pages 5-48
    Political systems that have exercised their sovereignty with a tool called the government have adopted an approach and strategy in managing the public affairs of their country that is based on a theory of rationality. The main issue of this research is to find the approach of Islam (verses of the Holy Quran and the narrations of the Infallibles) to rationality and its contributions to government management. This research is of qualitative type and its strategy is Thematic analysis, during which by referring to reliable sources and searching for the word intellect and its derivatives and synonyms, selected verses and narrations were analyzed using King and Horex model until the final network of themes was formed. Which consisted of three main dimensions for rationality, including the contexts, consequences, and areas of rationality (including the three areas of Thoughts, Attitudes and Insights - Tendencies, Motivations and ethos - Actions and Behaviors). In the field of thought, the themes concerning the necessary and minimum conditions of rationality were called "Distinction-oriented" and the themes concerning the ideal and ideal conditions of rationality were called "monotheism". Also in the field of attributes, the themes related to the necessary and minimum conditions were called "moderation- oriented " and the themes related to the ideal and ideal conditions of rationality were called "sublimationism". In the field of actions, the themes related to the necessary and minimum conditions were called "justice-oriented" and the themes related to the ideal and ideal conditions of rationality were called "altruism". Finally, by analyzing the resulting network of topics, the contribution of Islamic rationality grants for government management in the mentioned dimensions was presented
    Keywords: Islamic rationality, Public management, Public administration, Islamic management
  • Seyyed Taghi Mousavi *, Abdollah Tavakkoli, Mohammad Taqi Norozi Pages 49-79

    This research aims to "present and analyze the pattern of transactional leadership from the perspective of the Holy Quran" accomplish and seeks to answer the question of what is the pattern of transactional leadership from the perspective of the How is that Quran? To answer this question and to extract the concepts of leadership, refer to the verses of the Quran and use a combined method of content thematic interpretation and analysis that has a basic and methodical appropriateness. In order to extract the concepts and codify, the whole Holy Quran was reviewed twice first, and 618 verses were selected. For the selected verses, 251 basic themes, 48 organizing themes and 7 inclusive themes have been identified. That pervasive themes in the form of concepts such as intellectual and philosophical foundations, Principles of leadership, Transformational behaviors, Transformational leadership feedback, Transformational leadership results And finally the components of leadership were formed. What can be deduced from all the verses studied is that in some cases the verses of the Holy Quran confirm the theories of management thinkers and in some cases provide a corrective view and in some cases offer specific theories that result from worldview. There is a difference between the two views.

    Keywords: Islamic management, Transformational Leadership, Transformational Leadership in the Quran, content analysis
  • Seyedmohamadreza Nabavian Hamzeh Kalaei, Mohamadreza Bagherzadeh *, Seyedahmad Jafarikelarijani, Mojtaba Tabari Pages 81-114

    The present study was conducted using the new concept of good governance in Islamic management studies with the aim of designing an indigenous model based on religious teachings. The research data were collected through a systematic review of the most prominent religious and historical documents and books of ancient Iran (Achaemenid period) and analyzed using the foundation data method. To qualitatively validate and validate the conceptual model obtained from the coding steps; The method of confirmation of selected experts was used using the combined judgment and snowball sampling method. Based on the research findings, the categories of competencies of managers and the unity of the common direction and goal of the pillars of the system as the causal conditions for the realization of good governance; Oversight, culture, the dynamism of the council principle, and knowledge-based consultation and management were identified as contextual contexts, pressure and betrayal of the people, corruption and betrayal in management, and management inefficiencies as interfering categories that undermine good governance. Focus on the areas of human, economic, political and cultural resources as strategies for achieving good governance and security in various areas, popular support, inclusive justice, growth and prosperity, efficiency and effectiveness, and adherence to identity and values. , The consequences of good governance were determined.

    Keywords: good governance, Governance Model, Religious Teachings, Islamic Governance, Islamic management
  • Majid Ostadi *, Rohollah Jamali Pages 115-150

    One of the concerns in military organizations is how to train and grow your command and manage, this point is important when the mission of protection and protection from Kian Islamic Revolution is as the main task of an organization The necessity of comprehensive and complete recognition of effective figures, especially in military collections and the transfer of their functional styles and practices, in command and management of their subset, is very important. This research aims to identify the dimensions and components of Shahid Mehdi Bakri's command and management components to review documents including books, articles, interviews, reports and ... about martyrs, then using the theme analysis strategy to 235 basic themes, 9 Organizing themes and 3 comprehensive themes. Organic themes include 'spiritual character', 'moral virtues,' 'strong, effective personality', 'Hassan Tadbir in Management and Command', 'Manager', 'Jihadist', 'Agent', 'responsibility and pain' , 'Is an enrichment and tolerance with prison' and ultimately proportional to the three dimensions of individual, organizational and meta-organization as inclusive themes.

    Keywords: Jihadi management, Martyr Mahdi Bakri, military Command, Command, Management, holy defense
  • Leila Khosravi Morad *, Zahra Feizi, Hamid Reza Younesi Pages 151-187
    The purpose of this study is to design a model for the competencies of religious Hay’at boards. In terms of methodology, we use a qualitative research, which uses three methods of observation, semi-structured interview and interactive management (IM) method, to achieve the goals. The statistical population of the study was examined in the section on observation of sample boards of sample and in the interview included management experts, social issues, psychology and boards of sample Hay’ats. The sampling method in the observation section was made available by considering the limitations of the research and the selection criteria from 11 cases to 5 delegates. The sampling method in the interview was purposeful, and the sampling process continued until the theoretical saturation was achieved. Finally, 9 people from the community were studied. In the interactive management section, sampling from the interviewees was done purposefully and five people with relevant experience in the field were selected. The method of data analysis in interview after coding the interviews and observation forms was done by coding method using Maxqda software and in the interactive management method the researcher suggested two sections before and after modification. Experts' approval and reaching a final consensus on the competency model was drawn using ISM software. Findings from the recognition of managerial competencies showed that having the art of management, knowledge of religious issues, orthodox ethics, strong attraction and favorable public relations and media literacy are the most important competencies of a religious director and ultimately causal relationships. Their disability is plotted.
    Keywords: Pattern, competence, Managers, Religious Board
  • Seyyed Mehdi Seyyed Tabatabaei, Mohammad Ahmadi *, Alireza Hajizadeh, Amir Mianbandi Pages 189-219

    One of the important prerequisites for the realization of Islamic management is the aristocracy of Islamic management research. Since there has not been a comprehensive review of this time, this research aims to identify comprehensive and multidimensional analysis of articles published in the field of Islamic management. In the present study, all the articles of Islamic management published from the beginning of the Islamic Revolution until 1400 were searched for keywords and analyzed by the scope method. This approach is aimed at evaluating the size and scope of existing literature, with the aim of identifying the nature and extent of evidence of research. Accordingly, 828 keywords combining the specific terms of knowledge management and Islamic thought to collect all the works of this area. Finally, with respect to selected articles and removing repetitive articles, 3336 unique articles in the field of Islamic management were obtained. Then the results were categorized as historical and quantitative analysis, analysis of Islamic issues and analyzing specialized management issues. The innovations of this research include the comprehensiveness of the works of Islamic management, analyzing the specialized areas of management knowledge and based on various sources of Islamic thought. In the end, fourteen results and suggestions are based on the analyzes obtained from the research. The most important result of the research is to draw the scope of research in various Islamic management areas that can guide researchers in this area.

    Keywords: Scoping Review, Meta Study, Secondary Study, Islamic Management, Islamic Management Researches