فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه فرابخشی - پیاپی 74 (زمستان 1400)

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 74 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم محمودی اصل، فرهاد حسینی طایفه*، باقر نظامی بلوچی صفحات 1-9

    یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه می کند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته می شود که نتیجه تجربه دو گردنه بطری در حدود 10000 و 12000 سال پیش است. تمام جمعیت های زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی به دلیل کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقی مانده است. دراین پژوهش مروری، بر اعتبارسنجی کاهش تغییرات ژنی در سطوح مختلف نشانگرهای مولکولی آلوزیم ها، ریزماهواره ها، دی.ان.ای. میتوکندریایی و نرخ چندشکلی تک نوکلیوتیدی در کل ژنوم یوزپلنگ پرداخته شده است. بررسی های مبتنی بر چندشکلی قطعات طولی محدود شونده بیانگر کاهش شدید تنوع ژنومی در بروز تغییرات تک نوکلیوتیدی، تراکم تغییرات تک نوکلیوتیدی، تغییرات تک نوکلیوتیدی ژن های کد کننده، ژن های مجموعه سازگاری بافتی اصلی و تغییرات تک نوکلیوتیدی دی.ان.ای. میتوکندریایی نسبت به سایر گونه ها است. کاهش چشمگیر در تغییرات کلی ژنتیکی توسط نشانگرهای ژنومی متعدد با افزایش مرگ و میر توله ها، ناهنجاری های شدید در رشد اسپرم، مشکلات مربوط به برنامه های تکثیر در اسارت و افزایش آسیب پذیری در برابر شیوع بیماری های عفونی ارتباط دارد. از آنجایی که علم ژنتیک حفاظت نقش اساسی در حفاظت و مدیریت گونه ها دارد، نتایج این پژوهش می تواند در حفاظت ژنتیکی، تولیدمثل در اسارت و مدیریت جمعیت های باقی مانده یوز آسیایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغییرات ژنتیکی، درون آمیزی، ژنتیک حفاظت، ژنوم یوزپلنگ، گردنه بطری
  • مهدی غلامی، رضا شیخ اکبری مهر* صفحات 10-22
    شناخت زیستگاه ها و ویژگی های زیستی و غیرزیستی مرتبط با آن ها، گام اولیه و مهم در مدیریت بهره برداری و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست می باشد. استان قم در فلات مرکزی ایران قرار گرفته و بر اساس رده بندی دومارتن دارای اقلیم خشک می باشد. به منظور شناسایی انواع زیستگاه ها و رستنی های شاخص آن ها، هم زمان با پایش مناطق مختلف استان و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، گونه های گیاهی غالب نیز جمع آوری و با استفاده از منابع معتبر گیاه شناسی شناسایی و نامگذاری گردیدند. از ده زیستگاه اصلی موجود در جهان هشت نوع آن در استان قم با 24 نوع زیستگاه فرعی با استفاده از سیستم رده بندی زیستگاه های یونیس تشخیص داده شد. این 8 زیستگاه عبارتند از: 1- آب های سطحی درون سرزمینی 2- باتلاق، لجن زار و مرداب 3- چمنزارها با چیرگی گیاهان علفی 4- خلنگزار، بوته زار و خارستان 5- درختزارهای تنک 6- زیستگاه ها و زمین های بدون پوشش 7-زیستگاه های زراعی 8- زیستگاه های احداثی مصنوعی. با در نظر گرفتن این حقیقت که از دست دادن خدمات اکوسیستم باعث افزایش آسیب پذیری انسان ها به ویژه در مناطق خشک می شود و از آن جایی که عرصه های استان قم عمدتا شامل اکوسیستم بیابانی است و این نوع اکوسیستم بسیار آسیب پذیر و شکننده می باشد، با شناخت و محافظت از زیستگاه های اصلی و فرعی و هم چنین ریززیستگاه های این استان، با تاکید بر گیاهان شاخص و خودروی آن ها، می توان گامی موثر در حفاظت از محیط زیست استان قم برداشت.
    کلیدواژگان: اقلیم، پوشش گیاهی، رده بندی زیستگاه، زیستگاه، قم
  • کامران شایسته، شیوا غریبی*، فرهاد فیضی صفحات 23-34

    شهر دارای پوشش ناهمگنی از زیرساخت های سبز و خاکستری است. زیرساخت های سبز از جمله پوشش درختی به عنوان ذخایر کربن عمل می کنند. روش های مختلفی جهت برآورد مقدار ترسیب کربن توسط درختان وجود دارد که هرکدام از روش ها وابسته به زمان، هزینه و نوع منطقه مورد مطالعه است. جهت تهیه نقشه پوشش درختان در مقیاس شهر همدان با مساحت 74 کیلومتر مربع از تصاویر گوگل ارث استفاده شد. حریم50 متری اطراف خیابان های اصلی شهر اعمال و بر اساس درصد سبزینگی به 3 گروه تراکمی بالا، متوسط و پایین طبقه بندی شدند. در هر طبقه به صورت تصادفی و با عملیات میدانی اطلاعات 265 درخت (در مجموع 800 درخت) از جمله قطر تاج پوشش و اطلاعات آلومتریک ثبت شد. یک رویکرد شی گرا برای استخراج مساحت و درصد تاج پوشش درختان به کار گرفته شد. با تقسیم مجموع تاج پوشش درختان به میانگین مساحت تاج پوشش درختان منفرد، تعداد کل و سپس موقعیت درختان تخمین زده شد. جهت برآورد زی توده خشک گونه های درختی از معادلات آلومتریک استفاده شد. بر اساس نتایج، عمده ترین گونه های درختی شامل افرا، اقاقیا، چنار، زبان گنجشک، سرو، صنوبر، کاج و نارون است. میانگین کربن آلی ذخیره شده در درختان منفرد و حاشیه خیابان که سطح زیر آن ها به صورت سنگفرش و آسفالت است حدود 29/88 کیلوگرم برآورد شد که در مقایسه با میانگین کربن آلی درختان که سطح زیر درخت پوشیده از خاک و پوشش علفی (میانگین: 79/148 کیلوگرم) و دارای تفاوت چشمگیری است. در مجموع، مقدار کربن ذخیره شده توسط درختان شهری در شهر همدان 6/1 تن در هر هکتار برآورد شد.

    کلیدواژگان: تاج پوشش، دی اکسید کربن، زی توده، معادلات آلومتریک
  • مسلم سواری*، فاطمه نقی بیراوند صفحات 35-47
    این تحقیق با هدف کلی عوامل موثر بر به کارگیری عملیات پایدار محیط زیستی انجام شد. جامعه آماری پژوهش تمامی خانوارهای کشاورزان گندم‏کار شهرستان خرم آباد بودند (N= 12500). حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه ‏گیری کوکران 240 نفر از آنان برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ ها پرسشنامه بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. داده‏های پژوهش با کمک نرم‏ افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که کشاورزان مورد مطالعه از دانش و نگرش مساعدی نسبت به به کارگیری عملیات پایدار زیست محیطی برخوردار نیستند. علاوه بر این، نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که شش متغیر (نگرش نسبت به عملیات پایداری، دانش نسبت به عملیات پایداری، نگرانی زیست محیطی، دلبستگی مکانی، سرمایه اجتماعی و اشتغال غیرزراعی) بیشترین تاثیر را در تفکیک گروه‏ های کشاورزی (پذیرنده و نپذیرنده عملیات زیست پایدار زیست محیطی) دارند و تابع تشخیصی به دست آمده از این شش متغیر قادر است کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده را با دقت 28/87 درصد از هم تفکیک کند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست طبیعی، کشاورزی پایدار، منابع طبیعی
  • امیرعباس مفرد، فرهاد حمزه*، امید مرادی، نادر بهاری صفحات 48-59

    امنیت و ایمنی کلانشهرها امروزه مورد توجه دولت مردان و دیپلماسی شهری در تمام ابعاد زندگی شهری قرار دارد. همچنین یکی از مولفه های اصلی تهدید امنیت، بحث محیط زیستی از جمله آلودگی هوا است. موضوع آلودگی هوا و بحران محیط زیستی کلان شهرها مخصوصا شهر تهران در سال های گذشته به یکی از مساله های اصلی متولیان مسیولان تبدیل گشته است که تلاش برای شناخت جنبه های این بحران در کنار عوامل تاثیر گذار اهمیت فراوانی یافته است. مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین آلودگی هوا و امنیت با نقش میانجی فناوری نانو در کلانشهر تهران تهیه شده است. تحقیق حاضر از حیث روش اجرا توصیفی- پیمایشی، بر اساس هدف پژوهش کاربردی و روش نمونه گیری تصادفی است. جامعه ی آماری این پژوهش به علت نامحدود بودن آن ها، نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر که از فعالان و کارشناسان در حوزه های مدیریت شهری، جغرافیای سیاسی، فناوری نانو، محیط زیست می باشند، انتخاب شدند. با توجه به نتایج تحقیق، اعمال سیاست های کاهش آلودگی هوا بر افزایش امنیت با بکارگیری فناوری نانو تاثیر گذار است و کاهش آلودگی هوا و امنیت با نقش میانجی فناوری نانو رابطه معنادار و مثبتی دارد. همچنین، کاهش آلودگی هوا و افزایش امنیت، کاهش آلودگی هوا و فناوری نانو، فناوری نانو و افزایش امنیت رابطه معنادار و مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، امنیت، فناوری نانو، کلانشهر تهران
  • مهدی اجلی*، عباس نصیری، حسن هدایتی صفحات 60-77
    توجه به موضوع مدیریت زنجیره تامین سبز به مفهوم یکپارچه سازی تفکر محیطی در مدیریت زنجیره تامین در حال افزایش است. این مفهوم در اثرگذاری کلی محیط هر سازمان درگیر در فعالیت های زنجیره تامین از اهمیت اساسی برخوردار است، به طوری که می تواند به بهبود عملکرد پایداری کمک کند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عملیات مدیریت زنجیره تامین سبز (تدارکات سبز، تولید سبز، توزیع سبز، لجستیک سبز) بر همکاری محیطی و عملکرد پایداری (اقتصادی، اجتماعی، محیطی) در شرکت پتروشیمی فناوران کشور می باشد. بدین منظور پس از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش، مدلی مفهومی از ارتباط میان این سازه ها ارایه شد. در ادامه به منظور بررسی ارتباط میان آن ها از رویکرد تحلیل مسیر استفاده شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از 55نفر از خبرگان و متخصصان شرکت مذکور است که به دلیل محدود بودن اندازه جامعه، از تمامی اعضاء به عنوان نمونه بهره گرفته شد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. خروجی تحلیل مسیر نشان داد که: "عملیات مدیریت زنجیره تامین سبز تاثیر مثبت بر "عملکرد پایداری" و "همکاری محیطی"؛ و همچنین "همکاری محیطی تاثیر مثبت بر عملکرد پایداری در شرکت پتروشیمی فناوران دارد". در ادامه با استفاده از تکنیک تصمیم گیری نوین سوارا، معیارهای عملکرد پایداری موردارزیابی قرار گرفته و وزن (اهمیت) آن ها استخراج شد. خروجی این تکنیک حاکی از آن است که "معیار محیطی" با بیشترین وزن به عنوان مهم ترین معیار عملکردی پایداری در ارزیابی تامین کنندگان شناسایی شده است. همچنین "معیارهای اقتصادی" و "معیارهای اجتماعی" در رتبه های بعدی از نظر اهمیت قرار گرفتند. نهایتا با بکارگیری تکنیک رتبه بندی ویکور، هفت تامین کننده مواد شرکت موردارزیابی قرار گرفته و تامین کنندگان از نظر عملکرد پایداری رتبه بندی شدند. یافته های این پژوهش به ویژه برای شرکت های تولیدی در توسعه همکاری محیطی با تامین کنندگان آن ها به منظور دستیابی به عملکرد پایداری بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، همکاری محیطی، عملکرد پایداری، تحلیل مسیر، سوارا، ویکور
  • مهدی مهدی نسب* صفحات 78-90

    با به کارگیری روش های نوین در ارزیابی ریسک ها می توان تا حدود قابل ملاحظه ای از شدت بروز ریسک ها و به تبع آن از خسارات وارده بر محیط زیست کاست و در راستای نیل به توسعه پایدار حرکت نمود. در این پژوهش با استفاده از مدل (DPSIR) تهدیدات و ارزش های محیط زیستی تالاب های پلدختر در حیطه اکولوژیک، هیدرولوژیک و اجتماعی بررسی و بر اساس امتیاز تهدیدات، ارزش ها و ارتباط بین تهدیدها و ارزش ها ارزیابی آسیب پذیری تالاب ها انجام و راهبردهای مدیریتی در پاسخ به نیروهای محرکه، فشارها، وضعیت و اثرات ریسک ها ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان داد از نظر اکولوژیک، هیدرولوژیک و اجتماعی به ترتیب: وقوع خشکسالی ها، آتش سوزی نیزارها و زهکشی تالاب منجر به کاهش تنوع زیستی، افزایش کدورت آب و کاهش نگه داشت ذخیره آب و کاهش کارکردی منطقه شکار و صید ممنوع تالاب های پلدختر گردیده است. بیشترین تاثیر تهدیدات اکولوژیک بر پرندگان تالابی با میانگین امتیاز 1/16 و کمترین تاثیر تهدیدات بر گیاهان خشکی زی با میانگین امتیاز 2 می باشد. ریسک های محیط زیستی تاثیری بیشتری با میانگین امتیاز 3/10 بر کاهش نگه داشت آب در دوره کم آبی تالاب ها خواهند داشت و کاهش کارکردی منطقه شکار و صید ممنوع تالاب با امتیاز 6/8  از نظر اجتماعی مهم ترین اثر ریسک ها بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت تالاب ها، ارزیابی زیست محیطی، مدل DPSIR، تالاب های پلدختر
  • مهشید جلیلی، ابوالفضل صالح*، مریم فلاحی، علی ماشینچیان مرادی، محمدرضا فاطمی صفحات 91-105

    فراوانی، پراکندگی و تنوع ساختار جمعیت گونه ای فیتوپلانکتونی و میزان غلظت مواد مغذی خلیج چابهار در سال 99-98 مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت. گسترش فیتوپلانکتون به عوامل فیزیکوشیمیایی، مواد مغذی در دسترس، میکسوتروفی بودن گونه ها و شکارچیان (زیوپلانکتون) بستگی دارد. نمونه برداری از آب توسط بطری نیسکین در 9 ایستگاه در 6 بار از سال در دوره های پیش مانسون، 2 بار در مانسون جنوب غربی، پس مانسون و 2 بار در مانسون تابستانه انجام گرفت. در این بررسی 114 گونه فیتوپلانکتون متعلق به 4 شاخه باسیلاریوفیتا، داینوفیتا، سیانوفیتا و کروموفیتا شناسایی شد. داینوفیتا با تراکم 94% بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. با انجام آزمون آماری غیرپارامتریک Kruskal-Wallis تفاوت معنی داری بین تراکم گونه های ماه های نمونه برداری شده دیده شد. اگرچه اختلاف معنی داری بین تراکم گونه ها و میزان مواد مغذی دیده نشد اما همسویی مشخص و واضحی بین میزان مصرف مواد مغذی و تراکم فیتوپلانکتون مشاهده گردید. نتایج نشان داد افزایش مواد مغذی در پاییز و زمستان سبب افزایش تراکم فیتوپلانکتون (به خصوص در مهر و بهمن) می شود. آزمون CCA نشان داد که حدود 84% تغییرات تراکم فیتوپلانکتون به میزان مواد مغذی و میزان اکسیژن محلول بستگی دارد.

    کلیدواژگان: تراکم، تنوع، خلیج چابهار، فیتوپلانکتون، مانسون
  • روانبخش شیردم، سارا امامی، سمیه محمدی صفحات 106-120

    با هدف کاهش حلالیت فلزات نیکل، کادمیم، سرب، روی و کبالت باطله فیلتر کیک حاصل از فرآوری روی، نمونه ای از باطله های مذکور از محل انباشت در استان زنجان جمع آوری شدند. خصوصیات شیمیایی آن ها با استفاده از آنالیزهای XRF و XRD اندازه گیری شدند. سپس، این باطله ها با تثبیت کننده های آهک، گل قرمز، سیمان و سرباره ذوب آهن (GGBFS) به ترتیب با درصدهای 0-10%، 0-3%، 0-2% و 0-6% نمونه مخلوط شدند. به منظور بررسی میزان کاهش حلالیت عناصر فلزی، فرآیند عصاره گیری از نمونه ها با محلول 05/0 مولار EDTA انجام گرفت و عناصر فلزی این عصاره ها با جذب اتمی اندازه گیری شدند. نتایج نشان می دهد نمونه هایی که با ترکیبی از هر دو تثبیت کننده آهک و گل قرمز ساخته شده اند، میزان حلالیت همه فلزات به جز سرب را 45 تا 50 درصد کاهش داده است. مقایسه طیف XRD نمونه شاهد و نمونه تثبیت یافته نشان می دهد که فرم سولفاتی PbSO4 نمونه شاهد، به فرم کربناتی PbCO3 در نمونه حاوی آهک و گل قرمز که دارای حلالیت بیشتری می باشد تغییر یافته است. این تغییر عامل اصلی افزایش حلالیت سرب (87%) در این نمونه ها بوده است. سیمان و سرباره موثرترین افزودنی در کاهش حلالیت سرب در فیلتر کیک، بوده اند. مطابق با طیف XRD، فرم PbSO4 در نمونه شاهد، پس از اختلاط با سیمان و سرباره به طور قابل توجهی (100%) کاهش یافته است که این مهم، دلیل کاهش حداکثری حلالیت سرب قابل استخراج در نمونه بوده است.

    کلیدواژگان: باطله فرآوری، فیلتر کیک فروشویی، تثبیت شیمیایی، فلزات سنگین، حلالیت
|
  • Maryam Mahmoudiasl, Farhad Hosseini Tayefeh *, Bagher Nezami Baloochi Pages 1-9

    Cheetah is the only species from the Acinonyx subfamily and genus whose global population trend has been declining. This species is known as a species with a low genetic variation that has resulted from bottlenecks about 10,000 and 12,000 years ago. All populations of the Asiatic cheetah subspecies are extinct in the Middle East and Southwest of Asia and Iran. Asiatic cheetah subspecies listed in the Critically Endangered because of severe decline in the gene diversity level which has resulted from habitat degradation, geographical separation of populations, and increasing inbreeding, there are only a few of the species remained in the wild of Iran. In this review study, the genetic variation reduction at different levels of Allozymes molecular markers, microsatellites, mitochondrial DNA, and Single Nucleotide Polymorphism in the entire cheetah genome was investigated and validated. studies based on restriction fragment length polymorphism, indicate severe genomic reductions in the occurrence of Single Nucleotide Variant, the density of Single Nucleotide Variant, Single Nucleotide Variants protein-coding genes, Major Histocompatibility Complex genes, and mitochondrial DNA Single Nucleotide Variant compared with other species. Significant reductions in overall genetic variation by multiple genomic markers lead to increased cubs’ mortality, severe abnormalities in sperm growth, problems with captive reproduction programs, and increased vulnerability to the spread of infectious diseases. Since conservation genetics plays a key role in the conservation and management of species, the results of this study can be used in genetic conservation, reproduction in captivity, and the management of the remaining populations of Asian cheetahs.

    Keywords: bottlenecks, Cheetah Genome, Conservation Genetics, Genetic variation, Inbreeding
  • Mehdi Gholami, Reza Sheikhakbari-Mehr * Pages 10-22
    Identification and classification of habitats and their related biological and non-biological characteristics is the first and most crucial step in managing the exploitation and conservation of the environment and natural resources. Qom province is located in the central plateau of Iran and has a dry climate according to the Domarten climate classification. The different regions of the province were surveyed in order to identify the various types of habitats and their dominant vegetation. Along with collecting the required information, dominant plant species were also collected and identified. Eight of the ten main habitats in the world were identified in Qom province, with 24 sub-habitats using the EUNIS habitat classification key. These eight habitats are: 1- inland surface water habitat, 2- mire, bog and fen habitat, 3- grassland habitats, 4- heathland and scrub habitat, 5- woodland and forest habitat, 6- inland unvegetated or sparsely vegetated habitat, 7- cultivated agricultural habitat and, 8- constructed and artificial habitat. Qom province mainly includes a desert ecosystem, and this type of ecosystem is very vulnerable and fragile. Considering the fact that the loss of ecosystem services increases the vulnerability of humans, especially in arid areas, therefore recognizing and protecting the primary and secondary habitats as well as microhabitats of the province, with emphasis on native plants, play an influential role in protecting the province's environment.
    Keywords: Climate, Habitat, Habitat Classification, Qom, Vegetation
  • Kamran Shayesteh, SHIVA Gharibi *, Farhad Feizi Pages 23-34

    Urban is a unique and inconsistently defined land cover including green and grey infrastructures. Tree covers that can store large stocks of carbon. There are several ways to estimate a tree's CO2 sequestration. In this study, Google Earth images were used for mapping tree covers in the Hamadan urban scale with an area of 7422 hectares. First, a 50-meter buffer was applied on two sides of the main streets. Then, it was classified into three groups called high, medium, and low density based on the percentage of greenery. In each group, the information of 265 trees (the total of 800 trees) were recorded randomly such as allometric data and canopy diameter of trees. An Object-Oriented approach was applied to extract the area and canopies of individual urban trees. The total number of trees and their location were estimated by dividing the total of trees canopy by the average of the individual urban trees canopy. Allometric equations were used to estimate the dry biomass of tree species. Based on the results, the main species in the study area include maple, black locust, sycamore, manna ash, cypress, fir tree, and elm. The average amount of organic carbon stored in individual and street trees with asphalt and cobblestone pavement is estimated to be about 88.29 kg, which differs significantly from those with the surface covered by soil and grass (an average value of 148.79 kg). In total, the amount of organic carbon stored by Hamadan urban trees is estimated to be 1.6 tons per hectare.

    Keywords: Allometric equations, Biomass, canopy, Carbon dioxide, Hamadan
  • Moslem Savari *, Fatmeh Naghi Bayranvand Pages 35-47
    The main purpose of this study was Factors influencing the use of environmentally sustainable operations. The statistical population of the study was all wheat farmers in Khorramabad County (N= 22500). Using Cochran’s sampling formula, 240 of them were selected as a sample. Using Cochran's sampling formula, 240 of them were selected as a sample (N=240). The main instrument in this study was questionnaire which its validity was confirmed by the panel of experts and the reliability of it was also calculated by using a sequential alpha test and through software. Data were analyzed by SPSS18 software. The results showed that the studied farmers do not have a favorable knowledge and attitude towards sustainable environmental practices. The results of the discriminant analysis showed that the six variables of Attitude towards sustainability, knowledge of sustainability, environmental concern, spatial attachment, social capital and non-farm employment have the greatest impact on the separation of agricultural groups (accepting and rejecting environmental sustainable operations). In summary, the discriminant function from these six variables is able to accurately differentiate the studied persons with 87.28% accuracy in accepting and rejecting environmental sustainable operations.
    Keywords: sustainable development, natural environment, Sustainable agriculture, Natural resources
  • Amir Abbasmofrad, Farhad Hamzeh *, Omid Moradi, Nader Bahari Pages 48-59

    The security and safety of metropolises today is the focus of men's government and urban diplomacy in all aspects of urban life. Also, one of the main components of the security threat is the environmental issue, including air pollution. The issue of air pollution and environmental crisis in metropolitan areas, especially the city of Tehran in recent years has become one of the main concerns of those in charge of the authorities that trying to identify aspects of this crisis along with influential factors has become very important. The present article aims to investigate the relationship between air pollution and security with the mediating role of nanotechnology in the metropolis of Tehran. The present research in terms of descriptive-survey implementation method is based on the purpose of applied research and random sampling method. The statistical population of this study, due to their infinity, a statistical sample based on Cochran's formula, 384 people who are activists and experts in the fields of urban management, political geography, nanotechnology, environment, were selected. According to the research results, the implementation of air pollution reduction policies has an effect on increasing security by using nanotechnology and reducing air pollution and security has a significant and positive relationship with the mediating role of nanotechnology. Also, reducing air pollution and increasing security, reducing air pollution and nanotechnology, nanotechnology and increasing security have a significant and positive relationship.

    Keywords: Air Pollution, Security, Nanotechnology, Tehran Metropolis
  • Mehdi Ajalli *, Abbas Nasisri, Hasan Hedayati Pages 60-77
    The main purpose of this study is to investigate the effect of green supply chain management operations (green procurement, green production, green distribution, green logistics (on environmental cooperation and sustainable performance) economic, social, and environmental (in the country's technology petrochemical company. Literature and research background, a conceptual model of the relationship between these structures was presented, and then the path analysis approach was used to examine the relationship between them. The statistical population of the study consists of 55 experts and specialists of the company due to limited size the population was used as a sample of all members. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. The output of the Path Analysis showed that: "Green supply chain management operations have a positive effect on" performance "Sustainability" and "environmental cooperation" as well as "environmental cooperation has a positive effect on the performance of sustainability in Fanavaran Petrochemical Company". The output of SWARA technique indicates that the "environmental criterion" with the most weight has been identified as the most important performance measure of sustainability in evaluating suppliers. "Economic criteria" and "social criteria" were also ranked next in importance. Finally, using VIKOR technique, seven suppliers of the company's materials were evaluated and the suppliers were ranked in terms of sustainability performance. The findings of this study are especially useful for manufacturing companies in developing environmental cooperation with their suppliers in order to achieve sustainable performance.
    Keywords: GSCM, Environmental Collaboration, Sustainability Performance, path analysis, SWARA, VIKOR
  • Mehdi Mehdinasab * Pages 78-90

    New methods of risk assessment can significantly reduce the severity of risks and consequently the environmental damage and move towards sustainable development. In this study, using the DPSIR model, the threats and environmental values ​​of Poldokhtar wetlands in the ecological, hydrological and social areas were evaluated and based on the threat score, values ​​and relationship between threats and values, the assessment of wetlands vulnerability and strategies Management was provided in response to the driving forces, pressures, situation and effects of risks. The results showed that ecologically, hydrologically and socially, droughts, fires, and wetland drainage resulted in reduced biodiversity, increased water turbidity and reduced water retention and functional reduction of hunting and hunting area of ​​Poldokhtar wetlands. Effortless. The highest impact of ecological threats on wetland birds was 16.1 on average and the least impact on threats on arid plants with average 2 Environmental risks with a mean score of 10.3 would have an impact on water retention during the period of wetland dehydration, and a functional reduction of 8.6 percent wetland hunting and fishing area was the most important social risk impact.

    Keywords: Wetlands Management, environmental assessment, DPSIR Model, Poldokhtar Wetlands
  • Mahshid Jalili, Abolfazl Saleh *, Maryam Fallahi, Ali Mashinchian Moradi, MohammadReza Fatemi Pages 91-105

    The abundance, distribution, biodiversity and species composition of phytoplankton and the concentration of nutrient were evaluated in Chabahar Bay during 2018-2019. Phytoplankton succession is mostly posh by physical factors, nutrient availability, mixotrophy and phytoplankton’s predators. Water sampling was carried out by Niskin water sampler from 9 stations in 6 time periods (pre-monsoon, 2 times in southwest monsoon, post-monsoon and 2 times in summer monsoon). The physical and chemical factors were also recorded. In this study, 114 phytoplankton genus and species belonging to 4 main taxa were identified, of which the most dominant phytoplankton was Dinophyta with abundance of 94%. A significant difference of the density of phytoplankton among sampling months was observed (non-parametric Kruskal-Wallis analysis, p≤0.05). Clear paradox between phytoplankton abundance and nutrient concentration was detected. The results showed that increasing the concentration of nutrients by the autumn resulted in highest number of phytoplankton in winter. CCA Analysis explained about 84% of variations on the phytoplankton density cause by nutrient concentration and dissolved Oxygen.

    Keywords: Density, Abundance, Chabahar Bay, phytoplankton, Monsoon
  • Ravanbakhsh Shirdam, Sara Emami, Somayeh Mohamadi Pages 106-120

    To reduce the solubility of nickel, cadmium, lead, zinc and cobalt of filter cake tailings, resulting from zinc processing, a sample of the mentioned tailings was collected from the accumulation site in Zanjan province. Their chemical properties were measured using XRF and XRD analysis. Then, these tailings were mixed with 0-10%, 0-3%, 0-2% and 0-6% of lime, red mud, cement and GGBFS, respectively, as stabilizers. In order to investigate the reduction of solubility of heavy metals, the extraction process of the samples was performed using 0.05 M EDTA solution, and the heavy metal of these extracts were measured by atomic absorption. The results demonstrate that in samples made with a combination of both lime and red mud, the solubility of all heavy metals except lead was reduced by 45 to 50%. A comparison between the XRD spectra of the control sample and that of the stabilized sample shows that the sulfate form of PbSO4 in the control sample has converted to the carbonate form of PbCO3 in the sample containing lime and red mud, which has more solubility. This change was the main factor in increasing the solubility of lead (87%) in these samples. Cement and slag have been the most effective additives in reducing lead solubility in filter cake. According to the XRD spectrum, the form of PbSO4 in the control sample decreased significantly (100%) after being mixed with cement and slag, which was the reason for the maximum reduction of the solubility of extractable lead in the sample.

    Keywords: Tailings, Leach Filter Cake, Chemical Stabilization, Heavy Metal, Solubility