فهرست مطالب

سیاستنامه مفید - سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1397)

سیاستنامه مفید
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی حسینی زاده، عاطفه شهسواری* صفحات 7-26

    در دنیای امروز تمام کشورهای دنیا برای رسیدن به اهداف خود از دیپلماسی عمومی به عنوان یکی از مولفه های اصلی قدرت نرم کشور خود بهره می برند.. تاسیس، گسترش و فعال سازی سازمان ها و نهادهای غیردولتی، باعث شکل گیری شکل نوین و نرم تری از دیپلماسی عمومی شده است.در همین راستا جمهوری اسلامی نیز نمی تواند نسبت به دیپلماسی عمومی بی توجه باشد و همواره سعی کرده از دیپلماسی عمومی برای رسیدن به اهداف سیاست خارجی خود استفاده کند. یکی از کارهایی مثبتی که در سال های اخیر در راستای تقویت دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران انجام داده است تاسیس دانشگاه هایی برای جذب دانشجویان خارجی، برگزاری همایش و کنفرانس های بین المللی می باشد. یکی از این نهادها جامعه المصطفی العالمیه می باشد، در همین راستا پژوهش حاضر برای بررسی نقشی که نهاد جامعه المصطفی العالمیه در دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران ا استفاده از روش تحلیل محتوا و برای بررسی نقش این نهاد از طریق مصاحبه با تعدادی از کارکنان جامعه المصطفی و کسانی که به عنوان رایزن فرهنگی در کشورهای دیگر به فعالیت پرداخته اند به دنبال پاسخ به این پرسش می باشد که جایگاه جامعه المصطفی العالمیه در دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران چیست و چه تاثیری بر رشد نفوذ این کشور در عرصه جهانی برجای گذاشته اند؟

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، جامعه المصطفی العالمیه، جمهوری اسلامی، قدرت نرم
  • اعظم احمدی* صفحات 27-46
    تاریخ امپراتوری عثمانی می تواند برای هر پژوهشگر آکادمیک از اهمیت خاصی برخوردار باشد. اهمیت شکل گیری آن از یک سو به ورود مدرنیته به سرزمینهای اسلامی بازمی گردد که امپراتوری عثمانی بعنوان آخرین میراث دار امپراتوریهای اسلامی با آن مواجه شد و از دیگر سو به فهم مدرنیته و الزامات آن برمی گردد که پس از فروپاشی دولت عثمانی توانست در ترکیه مدرن ظاهرشود.این مقاله بر تاثیرمدرنیزاسیون عثمانی برموقعیت علمای آن می پردازد. درحالیکه برخی ازعلما باهرگونه اصلاحاتی که منبع غربی وغیر اسلامی داشت مخالف بودند، برخی دیگر به امید بازپس گیری قدرت پیشین امپراتوری و بهبود جایگاه خود، با اصلاحات همراهی کردند. آنها به منظور یافتن راه های بدیع، دوباره به اجتهاد رجوع کردند. تا بتوانند برای حمایت خود ادله شرعی بیابند. اما نتیجه ایی جز تحمیل معانی جدید بر مفاهیم قدیم و جدا کردن مفاهیم قدیم از معانی تاریخی خود نداشت. درچنین هرج ومرج فکری بود که گروهی ازروشنفکران عثمانی به آشتی ناپذیری سنت با تمدن جدید پی بردند و برای تاسیس نهادهای مدرن، منابع مشروعیت بخش سنتی را ازمیان برداشتند. علما بعنوان حاملان این منابع، ازساختارجدید برکنار شدند وبعدها حامی آن شدند. این مقاله با بکارگیری روش مطالعه تاریخی و بررسی کتب ومنابع کتابخانه ای درتلاش است تاچگونگی تاثیر مدرنیزاسیون عثمانی برموقعیت سیاسی واجتماعی علما را بررسی کند.
    کلیدواژگان: مدرنیزاسیون، امپراتوری عثمانی، علما، ترکیه
  • حسین منصف* صفحات 47-64

    این مقاله با هدف کشف، شناخت و استنتاج اندیشه سیاسی نوسنت گرایی و متفکر شاخص آن، سید حسین نصر نوشته شده است. ازآنجاکه در متون این نحله فکری تصریحات آشکار به مباحث سیاسی دیده نمی شود و احساس نیاز جوامع به خصوص جوامع اسلامی به نظام سیاسی کارآمد، اسلامی و مورد تایید مردم دیده می شد، به بررسی این اندیشه سیاسی پرداخته ایم. بنابر این پرسش اساسی این مقاله چگونگی بازنمایی مدل حکومت بر اساس بینش فکری نوسنت گرایان است.هدف این مقاله کشف و استخراج اندیشه و نظام سیاسی مطلوب نو سنت گرایی است . روش این مطالعه کتابخانه ای است.یافته های این مقاله نشان می دهد که سرآغاز اندیشه نوسنت گرایی در واکنش به دو پدیده مدرنیته و انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت که معتقد بودند این دو به نابودی سنت، از بین رفتن فرهنگ، ضدیت با مذهب و در نهایت به فراموشی خداوند در جامعه می انجامند. نتیجه نهایی مقاله این است که نوسنت گرایی  به مثابه راه حل یا تصویرسازی برای جلوگیری از نابودی سنت ، نظام سلطنت اسلامی را مطرح می کند و در دفاع از این نظام سیاسی، به سابقه تاریخی آن اشاره دارد که شاهان را حافظان دین معرفی می کند و به این امر اعتقاد دارند که این مدل حکومت می تواند در کنار رشد و ارتقای فرهنگ جامعه، حافظ مذهب و سنت باشد و سعادت انسان در دنیا و آخرت را تضمین گرداند.در این روش ، باز خوانی اندیشه نصر در چارچوب تعریف شده از سویی به بازسازی تفکر ، تحلیل و سنجش آرای او در پرتو دوران گذشته و حال انجامیده و از سویی دیگر به اندیشه سیاسی و نظام سیاسی مورد نظر و مطلوب وی دست یافته و آن را از دل متون و کتب استخراج کرده ایم.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، نظام سیاسی، سنت گرایی، نو سنت گرایی، سید حسین نصر
  • داود بیات*، محمود شفیعی صفحات 65-96

    یوسف اباذری با تفسیر خاصی از خرد جامعه شناسی، بر این نظر است که جامعه شناس ایرانی باید به تحلیل «اکنونیت» جامعه ایرانی پرداخته و مهم ترین وجه اکنونیت آن یعنی عقلانیت انتقادی مدفون شده در زیر سایه دهشتناک اقتصاد بازار آزاد را مورد تامل قرار دهد. شناخت علمی، تامل هرمنوتیکی و میانجی گری انتقادی و رهایی بخش، کارویژه ای است که جامعه شناسی محکوم به انجام آن است. تکیه او بر نظریه کنش ارتباطی و هرمنوتیک انتقادی، اندیشه جامعه شناختی او را، به توصیف خودش، از وجه مسیحاگرایانه و زیبایی شناختی برکنار نگه می دارد. جامعه شناسی سیاسی او، معطوف به فهم، نقد و نفی سلطه در اشکال مختلف آن در جامعه ایرانی در دوره جمهوری اسلامی است. با وجود اشتغال خاطر او به مباحث فلسفی و فرهنگی، انضمامی کردن جامعه شناسی و پرداختن به مسایل روزمره و پدیده های عینی و ملموس جامعه، وجه اصلی فعالیت او بوده است. حضور پررنگ اباذری در حوزه عمومی و مشارکتش در مناظرات و مجادلات حاد قلمی و زبانی، نشانگر اهتمام او به فراروی از سنت رسمی پوزیتیویستی «فارغ از ارزش بودن دانش و دانشمند اجتماعی» و باورمندی به نقش اصلاح گری و میانجی گری جامعه شناسی است. در چارچوب برنامه تحقیقاتی اباذری، می توان مدعی شد که «فهم و نقد سلطه» در اشکال مختلف و متنوع آن اعم از فرهنگی و اقتصادی یا سیاسی، مهم ترین وجه کنش آکادمیک و روشنفکرانه او تلقی می شود.

    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، سلطه، جامعه شناسی سیاست، اباذری
  • محمد خورشیدی*، سید علی میرموسوی صفحات 97-122

    شعر و نظم فارسی یکی از حوزه های مهم زبانی در تاریخ اندیشه ایرانی است که گفتار و آموزه های سیاسی در آن بازتاب یافته اند. یکی از چهره های پراهمیت در تاریخ ادب فارسی که در به نظم آوردن آموزه های سیاسی کوشیده، سعدی است. گفتار سیاسی سعدی در پرتو آموزه های اسلامی شکلی ویژه از آیین شهریاری را به نمایش می گذارد؛ بر این اساس آیین شهریاری در گفتار سیاسی سعدی موضوع حایز اهمیتی خواهد بود. در نوشتار حاضر برای درک و کشف نیت شاعر از روش خوانش قصدگرای اسکینر استفاده خواهد شد. در روش خوانش قصدگرا با توجه هم زمان به زمینه های فکری و سیاسی- اجتماعی و متون شیخ اجل سعدی شیرازی، اندیشه او درباره آیین شهریاری به گونه ای دقیق تفسیر می گردد؛ بنابراین سوال اصلی مقاله حاضر این است که با توجه به زمینه های فکری و عملی زمانه سعدی آیین شهریاری در گفتار سیاسی وی را چگونه می توان تفسیر کرد. در پاسخ می توان ادعا کرد آیین شهریاری در گفتار سیاسی سعدی با واژگان سیاسی و اخلاقی برگرفته از متون اصیل ایرانی- اسلامی و تجسم فرهنگ سیاسی و طنین ذهن و زبان فارسی زمانه خویش با لحنی فارغ از مدیحه و گزافه گویی های آن عصر به شکل نوعی اعتراض و طغیان علیه نمودهای رایج زمانه اش و نقد اخلاق منحط شهریاران آن روزگار، بیان شده است.

    کلیدواژگان: سعدی، اندیشه سیاسی، ایران، اندرزنامه نویسی، آیین شهریاری
  • محمد ملک زاده* صفحات 123-138
    ارمنستان تنها همسایه ایران با اکثریت مردمان مسیحی است که از زمان استقلال تاکنون روابط صمیمانه ای با ایران برقرار نموده. ایران و ارمنستان با تمدنی کهن، از گذشته های بسیار دور تاکنون، ارتباطات گسترده و نزدیکی با یکدیگر داشته اند. این ارتباطات، ریشه در زمینه های سیاسی- اقتصادی، فرهنگی- تمدنی و ارزش های سنتی دو ملت با پیشینه کهن تاریخی داشته؛ لذا در طول قرن های متمادی با وجود اختلافات قومی، مذهبی و دینی، توانسته اند در کنار یکدیگر همکاری مناسب و مسالمت آمیزی برقرار سازند. همکاری های دوستانه ایران و ارمنستان در شرایط کنونی با توجه به پیش زمینه های آن در گذشته، می تواند در ابعاد فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و سیاسی همچنان گسترش یافته و بستری مناسب در مسیر توسعه پایدار با سایر کشورها فراهم نماید. از دید کارشناسان سیاسی و اجتماعی، مراودات صمیمانه ایران و ارمنستان به عنوان دو کشور اسلامی و مسیحی همچنین می تواند به عنوان الگوی مناسبی برای روابط ایران و سایر کشورها و ملتها با ادیان مختلف به ویژه در منطقه اوراسیا معرفی گردد. این امر با توجه به شرایط حساس کنونی که به تشدید مناقشات بر سر قره باغ و نفوذ نیروهای بیگانه به منطقه منجر گردیده از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. با توجه به پیش زمینه های روابط دوستانه ایران و ارمنستان، جمهوری اسلامی می تواند با اتخاذ سیاست بی طرفی مثبت در مناقشات قره باغ بر حسن همجواری و تعاملات دوستانه میان دو ملت تاکید ورزد.
    کلیدواژگان: ارمنستان، ایران، عوامل توسعه روابط، مناقشه قره باغ
|
  • Mohammad Ali Hosseini Zadeh, Atefeh Shahsavari * Pages 7-26

    In today's world, all countries of the world use public diplomacy as one of the main components of their country's soft power to achieve their goals. The establishment, expansion and activation of non-governmental organizations and institutions have led to the formation of a new and softer form of public diplomacy. In this regard, the Islamic Republic can not be indifferent to public diplomacy and has always tried to use public diplomacy to achieve its foreign policy goals. One of the positive things that has been done in recent years to strengthen the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran is the establishment of universities to attract foreign students, hold international conferences and seminars. One of these institutions is Al-Mustafa Al-Alamiyah Society. In this regard, the present study examines the role of Al-Mustafa International University in public diplomacy of the Islamic Republic of Iran using content analysis method and to examine the role of this institution through interviews with a number of Al-Mustafa Al-Alamiya Those who have worked as cultural advisors in other countries seek to answer the question of what is the position of the Al-Mustafa International Society in the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran and what effect have they left on the growth of its influence in the world arena?

    Keywords: Public Diplomacy, Al-Mustafa International University, Islamic Republic, soft power
  • Azam Ahmadi * Pages 27-46
    The history of the Ottoman Empire could be of particular importance to researchers. This importance firstly goes back to the arrival of modernity in Islamic lands, which the Ottoman Empire faced as the last heir of Islamic empires, and secondly, refers to the understanding of modernity and its requirements which were able to appear in modern Turkey after the collapse of the Ottoman Empire. While some of the ulema were opposed to any reforms that had a Western and non-Islamic source, some others were hoped to regain the former power of the empire and consequently improve their position. In order to find new ways and support their ideas, the Ottoman’s ulema revised Ijtihad. However, it had no effect other than to impose new meanings on old concepts. As a result of chaos on thoughts, a group of late Ottoman intellectual realized the irreconcilability of the Islamic thought tradition with modern Western civilization and in order to establish modern institutions, they destroyed the legitimate and traditional resources. As the bearers of these resources, the ulema were expelled from the new structure under construction, and after numerous struggles, they supported the new government. By using the historical study method and books and library resources, this article tries to examine the impact of Ottoman modernization on the ulema’s situation.
    Keywords: Modernization, Ottoman Empire, Ulema, Turkey
  • Hossein Monsef * Pages 47-64

    This treatise has been formed with the aim of detection, recognition and inference the new political thought of Neo-Traditionalism and its leading thinker, Seyyed Hossein Nasr. Since their texts do not show clear definitions of political issues and the desired political system, and due to an urgent need for societies, especially Islamic societies to have an efficient, Islamic and popular political system, it was necessary to discover and extract their desired thought and political system From the texts, books, articles and writings of the traditionalists and the Neo-Traditionalism. Thus, it examines the intellectual and historical background of this school, Explanation the generalities of Neo-Traditionalism thought, the reasons for its separation from traditionalism, recognition the main components, elements and factors of its expansion in the past few decades and the recognition of political thought of Seyyed Hossein Nasr. In this way on the one hand, the re-reading of Nasr's thought in the defined framework has led to the reconstruction of his thinking, analysis and assessment of votes in the light of the past and present and on the other hand it has reached his desired political thought and political system. We have extracted it from the texts and books from our hearts.

    Keywords: Political Thought, political system, traditionalism, Neo-Traditionalism, Seyed Hossein Nasr
  • Davood Bayaat *, Mahmood Shafiee Pages 65-96

    Yousef Abazari, with a special interpretation of sociological wisdom, thinks that the Iranian sociologist should analyze the "present" of Iranian society and reflect on its most important aspect, its critical rationality buried under the terrible shadow of a free market economy. Scientific cognition, hermeneutical reflection, and critical and emancipatory mediation are features that sociology is doomed to do. His reliance on the theory of critical communication action and hermeneutics keeps his sociological thought, by his own description, Christianist and aesthetic. His political sociology focuses on understanding, criticizing and denying domination in its various forms in Iranian society during the Islamic Republic. Despite his preoccupation with philosophical and cultural issues, the Concretize of sociology and his treatment of everyday issues and objective and tangible phenomena of society have been the main focus of his work. Abazari's strong presence in the public sphere and his participation in acute literary and linguistic debates and debates show his commitment to transcending the official positivist tradition of "being independent of the value of knowledge and social scientist" and believing in the role of sociological reformer and mediator. In the Framework of Abazari's research program, it can be argued that "understanding and criticizing domination" in its various forms, whether cultural, economic or political, is considered the most important aspect of his academic and intellectual action.

    Keywords: Critical Theory, Domination, sociology of politics, Abazari
  • Mohammad Khorshidi *, Seyed Ali Mir Moosavi Pages 97-122

    Poetry and verse are one of the most important spheres of language in the history of Iranian thought, in which political speeches and political doctrines are reflected. One of the most important persons in the history of Persian literature, who tried to organize political doctrines, is Saadi. Saadi's political speech in the light of Islamic teachings is a special form of the Shahriari's regulation. The present study, based on this concern, addresses the issue of Shahriyani's political speech in Saadi's speech and seeks to focus on the concept of regulation according to the skinner's intention-oriented hermeneutics approach, while simultaneously addressing the intellectual and political context and the texts of Sa'di Shirazi to Interpret Shahriari's regulation. Therefore, the main question of the present research is how it can be interpreted in terms of the intellectual and practical aspects of the time of Saadi in his political speech? The answer can be claimed Shahriari's regulation in saadi's speech is based on the political and moral vocabulary derived from the original Iranian-Islamic texts and the visualization of political culture and the resonance of the Persian mind and language in its time in a tone of speech and exaggeration .The days of that era have been expressed as a kind of protest and uprising against the current manifestations of his time and the critique of the decadent morality of that time.

    Keywords: Saadi, Political Thought, Iran, Mirror's for princes, Shahriari's Regulation
  • Mohammad Malekzadeh * Pages 123-138
    Armenia is the only neighbor of Iran with the majority of Christian people who have been intimate relations with Iran since independence. The two ancient Iranian and Armenian peoples have had widespread political, social, cultural, and economic cooperation from far-flung past. These close connections have rooted in the cultural, civilizational, and traditional values of two great nations that have been able to cooperate with each other for centuries, along with ethnic, religious, and religious differences. The friendly cooperation between Iran and Armenia in the current context, given its background in the past, can continue to expand in the cultural, social, economic and political dimensions of today, and the appropriate framework for sustainable development through the development of friendly relations between the two countries and even improving relations Iran will provide with other countries. In other words, from the point of view of political and social experts, the sincere engagement of Iran and Armenia as two Islamic and Christian countries can be a good model for relations between Iran and other nations and nations with different religions, especially in the Eurasian region.
    Keywords: Armenia, Iran, relations development factors, conflict Qarabagh