فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 207 (فروردین 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 207 (فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا رجب زاده، فاطمه رهبری زاده*، امیرعلی حمیدیه صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر ایمونوتراپی با استفاده از سلول های T مهندسی شده دارای گیرنده کایمریک (CAR T cells)، به عنوان درمانی نوین و امیدبخش برای برخی بیماری ها بویژه سرطان مورد توجه قرار گرفته است. فرایند تولید سلول CAR T یک فرآیند چند مرحله ای، پیچیده، زمانبر و هزینه بر می باشد. یکی از مراحل مهم در تولید سلول CAR T تکثیر این سلول ها به میزان مناسب برای تزریق می باشد. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی روش های تکثیر سلول های CAR T انسانی در شرایط برون تنی (ex vivo) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پس از تهیه سلول های مهندسی شده CAR T اختصاصی علیه آنتی ژن توموری MUC1، این سلول ها با استفاده از rIL-2، anti-CD3/C28 Dynadeads و allogeneic PBMC (روش تکثیر سریع: REP) در مدت 14 روز تکثیر شده و با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استفاده از آنتی بادی های anti-CD3/CD28 در نسبت های موثر 1:1 و 1:3 (بید:سلول) به همراه (IU100) rIL-2 منجر به افزایش 27/5 برابری در تعداد سلول ها شد، ولی استفاده از rIL-2 به تنهایی و یاallogeneic PBMC نهایتا منجر به افزایش (به ترتیب) حدود 4/5 و 9 برابری شدند.

    استنتاج

    استفاده از anti-CD3/CD28 به همراه rIL-2 می تواند هر سه سیگنال مورد نیاز برای فعال سازی و تکثیر سلول های T را فراهم آورد، که می تواند جایگزین مناسبی برای روش های تکثیر پرهزینه و نیازمند تجیهزات گران سلول های CAR T برای مطالعات حیوانی و انسانی باشد.

    کلیدواژگان: ایمونوتراپی، CAR T cell، تکثیر سلولی، سرطان
  • صفیه قنبری ابرقوئی، امیر رشیدلمیر*، ناهید بیژه، مجید مومنی مقدم صفحات 13-25
    سابقه و هدف

    MicroRNA-122 (miR-122) فراوان ترین miRNA اختصاصی بافت کبد است. گزارش شده است که miR-122 نقش های متعددی از جمله تعادل آهن، مهار تومور، تنظیم اسید چرب کبدی و تمایز سلول های کبدی ایفا می کند. این مطالعه با هدف، بررسی تغییرات بیان ژن miR-122 کبد و سطوح سرمی آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) پس از تمرین مقاومتی و تزریق استرویید بولدنون آندسیلنات (بولدنون) در موش های صحرایی نر، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهارگروه کنترل(5 سر)، تمرین مقاومتی (5 سر)، تمرین مقاومتی + تزریق بولدنون (5 سر) و تزریق بولدنون (5 سر) تقسیم شدند. تمرین مقاومتی به مدت هشت هفته و هفته ای سه جلسه انجام شد. تزریق بولدنون دو بار در هفته (دو میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش) انجام شد. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، نمونه گیری خونی و بافتی انجام گردید. اندازه گیری سطوح سرمی آنزیم های ALT و AST با روش فتومتریک و بیان ژن miR-122 کبد با استفاده از روش Real-Time PCR انجام شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) انجام گرفت.

    یافته ها

    کاهشی در بیان ژن miR-122 در گروه تزریق بولدنون یافت شد، در حالی که بیان این ژن در گروه تمرین مقاومتی بالاتر بود، با این وجود تفاوت، معنی دار نبود (0/514=P). تفاوت معنی داری در سطوح سرمی آنزیم های AST و ALT بین گروه ها یافت نشد (به ترتیب؛ 1/00=P و 0/527=P).

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که miR-122 کبد، به تزریق استرویید بولدونون و تمرین مقاومتی پاسخ های مختلفی می دهد. با این حال، شناخت سازوکار آن نیازمند مطالعات بیش تری است.

    کلیدواژگان: MicroRNA-122، تمرین مقاومتی، بولدنون، کبد
  • ابراهیم عباسی، ایرج صالجی، ابراهیم زرین کلام، کمال رنجبر، فاطمه میرزایی*، علیرضا کمکی، سارا سلیمانی اصل صفحات 26-37
    سابقه و هدف

    اثرات مضر مرفین بر کبد پس از ‏سندرم ترک نامشخص است. از این رو در این آزمایش، تاثیر ورزش بر استرس اکسیداتیو، التهاب کبد، آنزیم های کبدی و بافت شناسی کبد پس از ‏سندرم ترک در رت ها مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 30 سر رت  نر نژاد ویستار بطور تصادفی به 5 گروه شامل کنترل، سندرم ترک، سندرم ترک همراه با ورزش استقامتی، ورزش مقاومتی و ورزش همزمان تقسیم شدند. گروه معتاد، مرفین را به مدت 28 روز دریافت کردند و بعد از ترک آن انواع مختلف ورزش برای 10 هفته انجام شد. در پایان مطالعه، رت  ها کشته شدند و کبد جدا شد و فعالیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شد. هیستوپاتولوژی کبد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین سطح فاکتور نکروز توموری آلفا (TNFα) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در گروه ‏سندرم ترک مرفین میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام(TAC)، گلوتاتیون، و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز (SOD) در مقایسه با گروه کنترل معنی داری کاهش یافت (0/05P<)، درحالی که غلظت مالون دی آلدیید (MDA)، ظرفیت اکسیداسیون تام (TOS) و TNF-α در رت های معتاد در مقایسه با کنترل افزایش چشمگیری داشت(0/05P<). با این حال، استفاده از انواع مختلف تمرین باعث کاهش غلظت MDA، TOS و TNF-α و همچنین افزایش TAC، SOD و گلوتاتیون شد. تجزیه و تحلیل های بافت شناسی نشان دهنده آسیب کبدی شدید در گروه سندرم ترک بود، در حالی که ورزش سبب بهبود این تغییرات شد.

    استنتاج

    اگرچه از مرفین به عنوان ضد درد در بیماران استفاده می شود، اما این مطالعه نشان داد که مصرف مرفین اثر مضری بر عملکرد ‏و بافت شناسی کبد دارد.‏

    کلیدواژگان: مرفین، کبد، استرس اکسیداتیو، ورزش
  • مهرداد جلالیان، مهدی پوراصغر*، احمد مجد، حسین قلعه نویی، زهرا کیانمهر صفحات 38-47
    سابقه و هدف
    اختلال افسردگی عمده (MDD) یک چالش بزرگ برای سلامت روان جامعه است. Zinc و کورتیزول سرم نشانگرهای زیستی مناسبی برای پاسخ به درمان می باشند. هدف مطالعه حاضر مقایسه نشانگرها در بین دو گروه بیماران MDD تحت درمان با فلوکستین تراپی و درمان شناختی رفتاری انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 40 بیمار زن MDD (معیارDSM-V) در دوگروه فلوکستین تراپی (روزانه 20 میلی گرم به مدت 3 ماه) (20N=) و CBT گروهی (جلسه 90 دقیقه ای، یکبار در هفته، به مدت 12 هفته) (20N=) جای گرفتند. شدت افسردگی، غلظت سرمی کورتیزول و Zinc در ابتدا و پایان درمان سنجش شدند. داده ها در سطح معنادار 0/05≥P با کمک نرم افزار Graphpad Prism9 آنالیز شدند.
    یافته ها: نمره BDI-II در هر دوگروه فلوکستین (از1/5 ± 23/2 به 1/1 ± 11/1) و CBT (از 0/6 ± 26/8 به 0/8 ± 9/5) کاهش معناداری داشت. میزان کورتیزول سرم در گروه فلوکستین بدون تغییر و درگروه CBT (از0/09 ± 453 به 0/07± 386/4) کاهش داست. غلظت Zinc سرم در گروه فلوکستین (از 4/8 ±91/6 به 2/8 ± 72/8) کاهش و در گروه CBT (از 2/1 ± 78/9 به 2/6 ± 86/5) افزایش داشت. از نظر مقایسه بین گروهی مقادیر بعد از درمان، میزان کاهش نمره BDI-II و غلظت کورتیزول در گروه CBT نسبت به گروه فلوکستین تراپی بیش تر بود.
    استنتاج
    امتیاز BDI-II، کورتیزول سرم در گروه CBT کاهش بیش تر اما Zinc سرم افزایش بیش تر نسبت به گروه فلوکستین داشته است. بنابراین برای درمان MDD مناسب به نظر می رسد. مطالعه با حجم بیش تر و دوره طولانی تری توصیه می شود.
    شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20190710044171IRCT
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی عمده، درمان شناختی رفتاری، فلوکستین، کورتیزول، Zinc
  • محمد موذن، مجتبی بیانی*، مینا رنجبر، مهرزاد شاددل، مدیحه امینی، اشرف زمانی صفحات 48-58
    سابقه و هدف
    ارتباط بین بیماری های پریودنتال و سرطان اندومتر در برخی از مطالعات بررسی شده است. هرچند که نقش عوامل التهابی نظیر ویسفاتین در این رابطه ناشناخته است. این مطالعه با هدف ارزیابی ویسفاتین مایع شیار لثه ای در بیماران مبتلا به سرطان اندومتر و پریودنتیت مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه مورد شاهدی همسان شده از نظر سن و شاخص توده بدن بود. 120 زن مورد مطالعه به چهار گروه تقسیم شدند. گروه بیمار شامل مبتلا به سرطان اندومتر و پریودنتیت مزمن (گروه یک=20 نفر) و مبتلا به سرطان اندومتر و سالم از نظر پریودنتیت مزمن (گروه دو=20 نفر) و گروه سالم شامل سالم از نظر ابتلا به سرطان اندومتر و مبتلا به پریودنتیت مزمن (گروه سه=40 نفر) و سالم از نظر هر دو بیماری (گروه چهار=40 نفر). مایع شیار لثه ای جمع آوری و توسط الایزا ارزیابی شد.
    یافته ها: پارامترهای پریودنتال نظیر عمق پاکت پریودنتال، از دست رفتن اتصالات بالینی و درصد خونریزی در حین پروب در گروه یک نسبت به سایر گروه ها به طور معنی داری بیش تر بود (0/001>P). میانگین ویسفاتین مایع شیار لثه ای در گروه یک تفاوت معنی داری با گروه دو و چهار داشت (0/001>P). همچنین میانگین ویسفاتین مایع شیار لثه ای در گروه سه نیز تفاوت معنی داری با گروه چهار داشت (0/001>P).
    استنتاج
    یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده نقش احتمالی ویسفاتین مایع شیار لثه ای در ارتباط بین سرطان اندومتر و پریودنتیت مزمن در شرایط التهابی است.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، سرطان اندومتر، مایع شیار لثه ای، ویسفاتین
  • فاطمه صفری حاجیکلایی، زهرا رمضانی، جمشید یزدانی چراتی*، رضاعلی محمدپورتهمتن، زهرا نورانی بالادزایی، فائزه سادات موحدی صفحات 59-66
    سابقه و هدف
    شاخص طول مدت بستری، معیار مناسبی برای ارزیابی کیفیت مراقبت های بیمارستانی است. هدف از این مطالعه شناسایی بهترین مدل های استاندارد پارامتریک تحلیل بقا برای تعیین عوامل موثر بر طول مدت بستری بیماران سوختگی می باشد.
    مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی با روش سرشماری، پرونده های بیمارستانی مجموع 460 بیمار سوختگی که طی سال های 1392 تا 1398دربیمارستان شهید زارع ساری (تنها مرکز ارجاع بیماران سوختگی در استان مازندران) بستری بودند، مرور شد. با استفاده از معیار ارزیابی اطلاعات آکایکه (AIC)، بهترین مدل انتخاب شد و سپس با تحلیل بقای چند متغیره بر مبنای آن مدل، عوامل موثر بر طول مدت زمان بستری شناسایی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری R ver 4.1.1 (پکیج survival) و SPSS ورژن 24 در سطح معنی داری 0/05P< پردازش شدند.
    یافته ها: مدل پارامتری Burr دارای کم ترین مقدار AIC (3284/92) و بنابراین بهترین مدل بود. متغیرهای بیماری زمینه ای(دیابت)(1/61HR=، 0/68-0/28 : CI 95 درصد)، محل رخداد حادثه (1/33HR=، 0/94-0/07 : CI 95 درصد)، درصد سوختگی (0/73HR=، 2/53-0/28 : CI 95 درصد)، و فاصله زمانی بین رخداد سوختگی تا بستری شدن (1/69HR=، 0/88-0/18 : CI 95 درصد)، به طور معناداری بر طول مدت بستری تاثیرگذار بودند (0/05P<).
    استنتاج
    مدلBurr برازش بهتری در مقایسه با سایر مدل های پارامتریک استاندارد تحلیل بقا برای تعیین عوامل موثر بر طول مدت بستری بیماران سوختگی دارد.
    کلیدواژگان: مدل های پارامتریک تحلیل بقا، توزیع (BurrXII) Burr، معیار ارزیابی اطلاعات آکایکه، طول مدت بستری، سوختگی
  • سمیه شیدایی، مهسا صالحی*، رستم پورموسی، مریم قاسمی صفحات 67-78
    سابقه و هدف
    ابتلا به سرطان های حنجره با مرگ و میر و نیزناتوانی بالایی همراه است. از آن جایی که هیچ تست غربالگری موثری برای این بیماری به اثبات نرسیده است، به نظر می رسد بهترین راه جهت کنترل بیماری، شناخت و حذف فاکتورهای مستعدکننده از زندگی افراد است. لذا این مطالعه به قصد برداشتن گامی موثر در جهت شناخت ریسک فاکتورها و عوامل موثر بر نوع و پروگنوز ضایعات حنجره انجام شد.
    مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، اطلاعات کلیه بیمارانی که طی سال های 88 لغایت 98 در بیمارستان بوعلی شهر ساری بیوپسی شده بودند و پرونده داشتند، جمع آوری گردید. در این بیماران تمام ضایعات حنجره اعم از خوش خیم و بدخیم از منظر کلینیکوپاتولوژیک بررسی شد. بدین صورت که از طریق پرونده خوانی، اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران نظیر سن، جنسیت، تشخیص بالینی و پاتولوژیک، محل عود، موارد عود و نوع خوش خیمی جمع آوری و آنالیز شد.
    یافته ها: 423 بیمار بررسی شدند. از میان این افراد 331 نفر(78/3 درصد) مرد و 92 نفر (21/7 درصد) زن بودند. 254 نفر (60 درصد) ساکن شهر و 169 نفر (40 درصد) ساکن روستا، 189 نفر (44/6 درصد) سابقه مصرف مواد مخدر، 136 نفر (32 درصد) سابقه مصرف الکل و 312 نفر (74 درصد) سابقه استعمال دخانیات داشتند. در مطالعه حاضر، درگروه دارای بدخیمی میانگین سنی بروز ضایعات در طی سال های مورد بررسی کاهش داشته است ولی درضایعات خوش خیم، میانگین سنی بروز ضایعات به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است(0/05P<). همچنین مردان در مقایسه با زنان ریسک ابتلای بیش تری به ضایعات غیر بدخیم دارند.
    استنتاج
    این مشاهدات بیانگر یک هشدار بوده و لازم است در برنامه های آموزشی- اجتماعی و اپیدمیولوژیک جهت اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تومور حنجره، ارزیابی کلینیکوپاتولوژیک، بیوپسی
  • نرگس نجفی، پریسا بخشی، رضا علیزاده نوایی، فاطمه آهنگرکانی، زهرا اکبری، مریم میرزاخانی، علیرضا داودی* صفحات 79-89
    سابقه و هدف
    بررسی اپیدمیولوژی بالینی بیمارانی که به دلیل کووید-19 فوت شده اند، برای شناسایی عوامل خطر مرگ و میر و برای کنترل همه گیری اهمیت به سزایی دارد. در این مطالعه ویژگی های دموگرافیک و بالینی بیماران فوت شده به دلیل کووید-19 در بیمارستان فاطمه زهرا ساری در دوره زمانی اول اسفند 1398 تا پایان بهمن 1399 بررسی شد.
    مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی گذشته نگر با مرور تمامی 214 پرونده بیمارستانی بیماران فوت شده با تشخیص کووید-19 اجرا شد. ملاک تشخیص نهایی کووید-19 تست مثبت RT-PCR و یافته های تصویربرداری از ریه بود. اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک و داده های بالینی، تصویر برداری و آزمایشگاهی گردآوری و ثبت شدند. داده ها با نرم افزار آماری 25SPSS  تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها: میانگین سنی بیماران فوت شده 14/1±68/37سال بود. فراوان ترین بیماری های زمینه ای در این افراد، به ترتیب پر فشاری خون(47/2 درصد)، بیماری قلبی- عروقی (45/8 درصد) و دیابت (40/7 درصد) بودند. شایع ترین ناهنجاری در تصویربرداری ریه به ترتیب ضایعات محیطی کدورت شیشه مات (ground glass) در 149 نفر (69/6 درصد)، ضایعات ground glass همراه با consolidation 46 نفر (21/4 درصد) و crazy paving در 19 بیمار (9 درصد) بود. تفاوتی از نظر میانگین سنی، جنسیت، بیماری های زمینه ای و نوع درمان های حمایتی بین بیماران فوت شده در زمان موج های اپیدمی اول تا سوم یافت نشد.
    استنتاج
    بیماری های زمینه ای می بایستی در ارزیابی نیاز به بستری و اقدامات درمانی برای بیماران کووید-19 مورد توجه ویژه قرار گیرند. همچنین اجرای مطالعه ای جامع راجع به بیماران فوتی در زمان های درمان های قبل و بعد از واکسیناسیون با هدف بررسی تاثیرات نهایی ایمن سازی عمومی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کووید-19، مرگ و میر، عامل خطر، بیماری زمینه ای، اپیدمیولوژی بالینی
  • مسعود قادی پاشا، مریم اخگری*، عبدالرزاق برزگر صفحات 90-94
    سابقه و هدف

    گیاهان دارویی از دیر باز به عنوان یکی از مهمترین منابع طبیعی دنیا به حساب می آمده اند. بسیاری ازعطاری های عرضه کننده فرآورده های گیاهی فاقد مجوز لازم جهت انجام فعالیت در زمینه گیاهان دارویی هستند. با توجه به بالا بودن آمار بیماران مصرف کننده عرقیات گیاهی، مطالعه حاضر با هدف  بررسی کمی اتانول و متانول در عرقیات گیاهی فله موجود درعطاری های سطح شهر تهران طراحی شد.

    مواد و روش ها

    140 نمونه از انواع عرقیات فله تهیه و مورد آنالیز قرار گرفتند. تمامی عرقیات موردبررسی فله بوده و از عطاری های شهر تهران جمع آوری شدند.کلیه عرقیات به روش کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace آنالیز شدند. در این مطالعه 14 نوع عرق گیاهی فله مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کلیه عرقیات گیاهی فله فاقد اتانول بودند. میزان متانول در عرق نعنا با بیشترین مقدار و با متوسط ppm 153±334/62 دارای تفاوت معنی داری نسبت به سایر عرقیات بود (0/05>.(P همچنین میزان بالایی از متانول در عرق شنبلیله (ppm 321/43) و ترخون (ppm 311/39) وجود داشت. عرق پونه فاقد متانول و گلاب با میزان ppm 14/61 دارای حداقل میزان متانول بود.

    استنتاج

    مصرف مداوم عرقیات گیاهی فله حاوی غلظت های بالای متانول برای سلامت مصرف کنندگان مضر است. بنابراین بررسی وجود متانول در عرقیات گیاهی که دارای مصرف زیادی هستند از ضروریات است.

    کلیدواژگان: عرقیات گیاهی، اتانول، متانول، کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace، سم شناسی تجزیه ای
  • سید محمد باغبانیان*، ابوالفضل حسین نتاج، شراره اسکندریه، محمدعلی صحراییان صفحات 95-101
    سابقه و هدف

    بیماری ام اس یک بیماری مزمن التهابی و نورودژنراتیو دستگاه اعصاب مرکزی است. هدف از این مطالعه گزارشی از اطلاعات بیماران ام اس ثبت شده در سامانه رژیستری ام اس مازندران از سال 98 تاکنون می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر مبتنی بر داده های موجود بر روی بیماران مبتلا به ام اس ساکن استان مازندران با مراجعه به سامانه ثبت بیماران ام اس کشور از شهریور 1398 لغایت خرداد 1400 انجام شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه از 2211 بیمار ثبت شده در سامانه ثبت بیماران ام اس استان مازندران 72/8 درصد زن بودند و میانگین سن بیماران 9/47 ± 36/97 سال بود. شایع ترین فرم ام اس در استان فرم عود کننده بهبود یابنده یا Relapsing remitting(RR) با 61/2 درصد و پس از آن ثانویه پیشرونده یا Secondary progressive(SP) با 19/6 درصد می باشد. در این مطالعه 16/2 درصد سابقه فامیلی داشتند. بیش ترین موارد بیماری ثبت شده مربوط به شهرستان های آمل و ساری بود. اینترفرونهای ریتاکسی مب و فینگولیمود بیش ترین داروهای مصرفی بوده و میانگین مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده (نمره EDSS) در مردان بیش تر از زنان بود. میانگین نمره EDSS در نوع CIS بیماری کم ترین مقدار و در نوع های SP و RP دارای بیشترین مقدار بود. سطح ناتوانی در مردها بصورت معناداری بیشتر از زن های مبتلا به ام اس بود(0/001P<).

    استنتاج

    تایپ و نوع ام اس در استان مازندران مشابه آمارهای جهانی این بیماری است. افزایش شیوع فرم فامیلی در این استان نسبت به سایر استان ها نیاز به بررسی های دقیق تر دارد و از بین موارد ثبت شده بیش ترین تعداد مربوط به شهرهای با جمعیت بالا مانند ساری و آمل بوده است.

    کلیدواژگان: بیماری ام اس، سامانه رژیستری کشور، استان مازندران
  • رز فولادی*، فرزاد گوهردهی، فرنام گوهردهی صفحات 102-108
    سابقه و هدف

    شرایط جهان پس از ظهور ویروس کووید-19 و انتشار سریع آن در جوامع انسانی تغییر کرده و زندگی اجتماعی و ورزشی را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه با هدف، بررسی میزان بروز آسیب های ورزشی در مازندران، تغییرات ناشی از پاندمی کرونا بر فراوانی آسیب های ورزشی و رابطه با سن، جنسیت، رشته ورزشی و شدت آن، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، آمار همه ورزشکاران سازمان یافته و اطلاعات تمامی ورزشکاران آسیب دیده مراجعه کننده به هیات پزشکی ورزشی مازندران در سال های 1397 تا 1399 جمع آوری، و داده ها با نرم افزار 23SPSS تجزیه و تحلیل گردید و به صورت توصیفی در جدول توزیع فراوانی ارایه شد. فراوانی اندام آسیب دیده در رابطه با گروه های سنی، جنسیت، رشته ورزشی، سمت آسیب دیده و جراحی، به وسیله آزمون کای دو تحلیل شد.

    یافته ها

    ورزشکاران سازمان یافته در سال های 1397 تا 1399 به ترتیب 51/56، 50/59 و 16/45 نفر در هر 10 هزار نفر جمعیت استان و ورزشکاران آسیب دیده 6/90، 6/62 و 5/73 نفر در 10 هزار نفر ورزشکار سازمان یافته، با اکثریت مردان بوده است. پس از آغاز پاندمی، فوتبال با 9/09 نفر آسیب دیده در هر 10 هزار نفر ورزشکار سازمان یافته صدرنشین بود و افزایش آسیب زانو به 40/8 درصد و موارد جراحی به 23/3 درصد کل آسیب ها مشاهده شد. ارتباط معنی دار اندام آسیب دیده با سن ورزشکار(0/05˂P) و رشته ورزشی(0/001˂P) طی تمام سال ها وجود داشت.

    استنتاج

    کاهش قابل توجه ورزشکاران سازمان یافته و عدم تغییر محسوس آسیب دیده های ورزشی، گویای احتمال کاهش ورزشکاران غیرحرفه ای پس از شیوع پاندمی می باشد. ممنوعیت فعالیت ورزشی در فضاهای سربسته سالنی، می تواند دلیل افزایش آمار آسیب مردان و رشته فوتبال باشد که در کنار حرفه ای تر بودن ورزشکاران، منجربه افزایش درگیری زانو و جدی تر بودن آسیب آن شده است.

    کلیدواژگان: بروز، آسیب ورزشی، پاندمی کرونا، مازندران
  • سعید پیرمرادی* صفحات 109-124
    سابقه و هدف

    آسم یک بیماری رایج التهابی مزمن مجاری هوایی است و در اثر ترکیبی از تعاملات پیچیده محیطی و ژنتیکی ایجاد می شود که درک ناقصی از آن ها داریم. این عوامل شدت بیماری آسم و نیز نحوه پاسخ آن به درمان را تحت تاثیر قرار می دهند. بیان متفاوت ژن در بیماران مبتلا به آسم در مقابل گروه شاهد در چندین مطالعه گزارش شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در صدد شناسایی لیست مشترکی از ژن های متفاوت بیان شده (DEG) با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی بود. سه مطالعه از داده های مایکروارای (microarray)،که معیارهای ورود به سیستم تعریف شده دارند، شناسایی شد. این مطالعات در مجموع 268 نمونه را شامل می شدند که در آن ها، 167 فرد بیمار و 101 فرد دیگر سالم بودند. این مطالعات تجزیه و تحلیل شدند و سپس یک متاآنالیز بر روی آن ها انجام شد.

    یافته ها

    با شناسایی ژن های مشترک در مطالعات مختلف که دچار کاهش و یا افزایش بیان معنادار شده بودند، از آن ها در بررسی مسیرهای بیولوژیکی و مولکولی و سلولی استفاده شد که درکل، مشخص شد این مجموعه از ژن ها می توانند در آسم و برخی مسیرهای موثر در فرایند عملکردی این بیماری نقش داشته باشند.

    استنتاج

    براساس یافته های مطالعه حاضر، می توان با بررسی اهداف اثرگذاری و آنالیز عملکردی ژن های جدید موثر در بیماری آسم و محصولات پروتیینی آن ها و همچنین بررسی نقش درمسیرهای برهمکنشی بیماری آسم، راهکارهای درمانی مناسبی برای مهار عوارض و آسیب های بیماری آسم ارایه کرد.

    کلیدواژگان: آسم، بیان ژن، نرم افزار R، شبکه برهمکنش ژنی
|
  • Alireza Rajabzadeh, Fatemeh Rahbarizadeh*, Amir Ali Hamidieh Pages 1-12
    Background and purpose

    In recent years, immunotherapy using chimeric antigen receptor T cells (CAR T cells) has been considered as a novel and promising treatment for some diseases, especially cancer. The CAR T cell production is a multi-step, complex, time-consuming, and costly process. One of the most important steps in production of CAR T cells is expansion of these cells at appropriate numbers for injection. Therefore, the aim of this study was to investigate the methods of expansion for human CAR T cells in ex vivo.

    Materials and methods

    In this study, specifically engineered CAR T cells against the MUC1 tumor antigen were prepared. The cells were then treated with rIL-2, anti-CD3/C28 Dynadeads, and allogeneic PBMC (Rapid expansion protocol (REP)) for 14 days.

    Results

    The results showed that using anti-CD3/CD28 antibodies in effective ratios; 1: 1 and 1: 3 (bead: cell) along with (IU100) rIL-2 resulted in a 27.5-fold increase in the number of cells. However, the use of rIL-2 alone or allogeneic PBMC eventually resulted in 4.5-fold increase and 9-fold increase, respectively.

    Conclusion

    Anti-CD3/CD28 in combination with rIL-2 can provide all three signals required for T cell activation and proliferation which can be a suitable alternative to costly and expensive cell proliferation techniques for animal or human CAR T cell studies.

    Keywords: immunotherapy, CAR T cell, cell proliferation, cancer
  • Safiyeh Ghanbari-Abarghooi, Amir Rashidlamir*, Nahid Bijeh, Madjid Momeni-Moghaddam Pages 13-25
    Background and purpose

    MicroRNA-122 (miR-122) is the most abundant liver–specific miRNA. It has been reported that miR-122 plays several biological roles such as iron homeostasis, tumor suppressor, hepatic fatty acid regulation, and in hepatocyte differentiation. The Purpose of this study was to investigate changes in liver miR-122 gene expression and serum levels of alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) enzymes after resistance training and boldenone undecylenate (boldenone) steroid injection in male rats.

    Materials and methods

    Twenty male Wistar rats were randomly divided into four groups: control (n=5), resistance training (n=5), resistance training+ boldenone injection (n=5), and boldenone injection (n=5). Resistance training was performed three sessions a week for eight weeks. Boldenone was injected twice per week (2mg/kg). Seventy-two hours after last training, blood and tissue samples were collected. Serum levels of ALT and AST were measured via photometric method and miR-122 gene expression in the liver was assessed by real-time PCR. Statistical analysis was conducted using SPSS V16.

    Results

    Reduced expression of liver miR-122 was found in boldenone group, while the expression of miR-122 was higher in resistance training group, however, the difference was not significant (P= 0.514). Also, no significant difference was found in serum AST and ALT levels between the experimental groups (P= 1.00 and P= 0.527, respectively).

    Conclusion

    In this study, liver miR-122 responded differently to resistance training and boldenone injection. However, clear understanding of its mechanism requires further studies.

    Keywords: MicroRNA-122, resistance training, boldenone, liver
  • Ebrahim Abbasi, Iraj Salehi, Ebrahim Zarin Kalam, Kamal Ranjbar, Fatemeh Mirzaei*, Alireza Komaki, Sara Soleimani Asl Pages 26-37
    Background and purpose

    The harmful effects of morphine on the liver after withdrawal syndrome are unclear. In this experiment, we investigated the effects of exercise on oxidative stress, liver inflammation, liver enzymes, and liver histology after morphine withdrawal in rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, male Wistar rats (n=30) were randomly divided into five groups: ‎‎control, withdrawal syndrome (addicted), withdrawal syndrome+‎endurance training, withdrawal syndrome+‎resistance training, withdrawal syndrome+concurrent training. The experimental groups received morphine for 28 days, and after withdrawal, training interventions were done for 10 weeks. At the end of the study, the rats were sacrificed and liver was removed. Antioxidant activity ‎was measured and histopathological evaluation of ‎liver was done. Also, the TNF-α levels were determined.‎

    Results

    Compared with control rats, the levels of total antioxidant capacity (TAC), and the activities of glutathione and superoxide dismutase (SOD) significantly decreased in morphine withdrawal group (P<0.05), while malondialdehyde (MDA) concentration, total oxidant capacity (TOS), and TNFα significantly increased in this group (P<0.05). However, training interventions reduced the concentration of MDA, TOS activity, and TNF-α and increased TAC, SOD, and glutathione. Histological analysis indicated major changes in addict group, while training alleviated these changes.

    Conclusion

    Morphine is used as analgesic in patients, but this study showed that it has harmful effects on liver function and histology.

    Keywords: morphine, liver, oxidative stress, exercise
  • Mehrdad Jalalian, Mehdi Pourasghar*, Ahmad Majd, Hossein Ghalehnoei, Zahra Kianmehr Pages 38-47
    Background and
    purpose
    Major depressive disorder (MDD) is a massive challenge for community mental health. Serum zinc and cortisol are suitable biomarkers for assessing the response to a given treatment. In the present study, serum concentrations of these markers were compared between two groups of patients treated with fluoxetine and cognitive behavioral therapy.
    Materials and methods
    In this randomized clinical trial study, 40 female MDD (DSM-V criteria) patients were divided into two groups: fluoxetine therapy (20 mg/daily/3 months, n=20) and group CBT (90-min/once a week/12 weeks, n=20). Severity of depression was studied by Beck Depression Inventory (BDI-II) and serum cortisol and zinc concentrations were measured before and after treatments. Data were analyzed in Graphpad Prism 9.
    Results
    BDI-II scores significantly reduced in both fluoxetine therapy (from 23.2±1.5 to
    11.1± 1.1) and CBT (from 26.8±0.6 to 9.5±0.8) groups after treatments. Serum cortisol level did not change in patients treated with fluoxetine, but it decreased in CBT group (from 453 ± 0.09 to 386.4±0.07). Serum zinc level decreased in the fluoxetine group (from 91.6±4.8 to 72.8±2.8) and increased in the CBT group (from 78.9±2.1 to 86.5±2.6). Post intervention inter-group comparison showed greater decrease in BDI-II score and cortisol concentration in CBT group than the fluoxetine therapy group.
    Conclusion
    The decrease in BDI-II score and cortisol level and increase in serum zinc were higher in CBT group than fluoxetine group. Therefore, CBT seems to be suitable for treatment of MDD. Further studies are needed with larger sample size and longer study periods.

    (Clinical Trials Registry Number: IRCT20190710044171N1)
    Keywords: major depressive disorder, cognitive behavior therapy, fluoxetine, cortisol, zinc
  • Mohammad Moazen, Mojtaba Bayani*, Mina Ranjbar, Mehrzad Shaddel, Madihe Amini, Ashraf Zamani Pages 48-58
    Background and
    purpose
    The association between periodontal diseases and endometrial cancer (EC) has been assessed in some studies but the probable role of inflammatory factors such as visfatin is unknown. This study aimed at evaluating the levels of visfatin in gingival crevicular fluid (GCF) in patients with EC and chronic periodontitis (CP) to address this gap.
    Materials and methods
    In a case-control study with matched age and body mass index controls, 120 female participants were divided into four groups. Case groups included group I (EC-CP [n=20]), group II (EC without CP [n=20]), and controls were group III (without EC but diagnosed with CP [n=40]), and group IV (healthy without EC or CP [n=40]). GCF samples were collected and visfatin was assessed by enzyme-linked immunosorbent assay.
    Results
    Clinical periodontal parameters such as periodontal pocket depth, clinical attachment loss, and bleeding on probing were significantly higher in EC-CP group than other groups (P<0.001). Mean visfatin level in GCF was found to be significantly different in group I compared with groups II and IV (P<0.001). Also, there was a significant difference in visfatin concentration in GCF between group III and group IV (P<0.001).
    Conclusion
    According to current study, GCF visfatin concentration is probably associated with EC and CP.
    Keywords: chronic periodontitis, endometrial cancer, gingival crevicular fluid, visfatin
  • Fatemeh Safari Haji Kolaei, Zahra Ramzani, Jamshid Yazdani Charati*, Reza Ali Mohammadpour Tahamtan, Zahra Nourani Baladezai, Faezeh Sadat Movahedi Pages 59-66
    Background and
    purpose
    Hospital Length of Stay (LoS) is a good indicator of the quality of hospital care. The purpose of this study was to identify the best standard models for survival analysis to determine the factors affecting the length of hospital stay in burn patients.
    Materials and methods
    In this cross-sectional study, the hospital records of 460 burn patients hospitalized in Sari Shahid Zare Hospital, 2013-2019 were reviewed. Best model was introduced using Akaike information criterion (AIC) method. Multivariate survival analysis was done and factors affecting the LoS were determined. Statistical analyses were performed using R ver. 4.1.1 (survival package) and SPSS ver. 24.

    Results
    The Burr parametric model had the lowest AIC value (3284.92) and was therefore selected as the best model. Comorbidities, including diabetes (HR= 1061, 95% CI: 0.28-0.67), location of accident (HR= 1.33, 95% CI: 0.07-0.49), burn percentage (HR=0.73, 95% CI: 0.28-2.35), and time interval between burn incidence and hospitalization (HR=1.69, 95% CI: 0.18-0.88) significantly affected the duration of hospitalization (P<0.05).


    Conclusion
    The Burr model fits better than other standard parametric models of survival analysis to determine the factors affecting the length of hospital stay in burn patients.
    Keywords: Parametric models of survival analysis, Burr distribution, Akaike information criterion, length of hospital stay, burn disease
  • Somayeh Sheidaei, Mahsa Salehi*, Rostam Pourmousa, Maryam Ghasemi Pages 67-78
    Background and
    purpose
    Laryngeal cancers are associated with high rates of mortality and disability. No effective screening test is proven for this disease, so, the best way seems to be controlling the disease by identifying and eliminating individual predisposing factors. The aim of this study was to pave the way for a better understanding of the risk factors and factors affecting the type and prognosis of laryngeal lesions.
    Materials and methods
    A cross-sectional study was performed using the records of patients who had a biopsy in Sari Bu Ali Hospital, between 2009 and 2019. Demographic and clinical information such as age, gender, clinical diagnosis, pathological diagnosis, location of recurrence, recurrent cases, and type of benign tumors were collected.
    Results
    We studied 423 patients, including 331 (78.3%) males and 92 (21.7%) females, 254 (60%) lived in cities and 169 (40%) patients lived in rural areas. History of narcotics consumption, alcohol, and smoking were seen in 189 (44.6%), 136 (32%), and 312 (74%). respectively. In patients  with malignancies, the mean age at onset of disease decreased during the years of study, but in patients with benign lesions the average age of incidence of lesions has increased significantly (P<0.05). In this study, men were found to be at higher risk of developing non-malignant lesions than women.
    Conclusion
    These findings are a warning and should be considered in educational social and epidemiological programs for preventive measures.
    Keywords: laryngeal tumor, clinicopathological evaluation, biopsy
  • Narges Najafi, Parisa Bakhshi, Reza Alizadeh- Navaei, Fatemeh Ahangarkani, Zahra Akbari, Maryam Mirzakhani, Alireza Davoudi* Pages 79-89
    Background and
    purpose
    Clinical epidemiology of deceased COVID-19 patients is of great importance in identifying the risk factors for mortality and controlling the pandemic. In this study, we studied the demographic and clinical characteristics of deceased COVID-19 patients in Sari Fatemeh Zahra Hospital, Iran, between March 2020 and February 2021.
    Materials and methods
    This retrospective cross-sectional study was performed by reviewing hospital records of deceased patients diagnosed with COVID-19 (n=214). Diagnosis of COVID-19 was confirmed on the basis of positive RT-PCR test and lung CT scan findings. Information about demographic and imaging characteristics, underlying diseases, and risk factors were collected. Data were analyzed in SPSS V25.
    Results
    The mean age of deceased patients was 68.37 ± 14.1. The most common underlying diseases were hypertension(47.2%), cardiovascular disease (45.8%), and diabetes (40.7%). Abnormalities in lung imaging included peripheral lesions of ground glass in 149 (69.6%), ground glass with consolidation in 46 (21.4%), and crazy paving in 19 (9%) patients, respectively. There was no difference in mean age, sex, underlying diseases, and type of supportive care in patients who died during the epidemic waves of one to three.
    Conclusion
    Underlying diseases were the most critical risk factors for the death of patients with COVID-19 and should be given special attention in assessing the need for hospitalization and treatment of these patients. It is also recommended to conduct a comprehensive study of deceased patients before and after vaccination to evaluate the final effects of general immunization.
    Keywords: COVID-19, mortality, risk factor, underlying diseases, clinical epidemiology
  • Masoud Ghadipasha, Maryam Akhgari*, Abdolrazagh Barzegar Pages 90-94
    Background and purpose

    Medicinal plants are among highly consumed natural drugs. Many herb shops produce and sell this products without any license. Traditional herbal distillates are widely used in Iran, so, the aim of this study was to determine ethanol and methanol concentrations in handmade herbal distillates in Tehran herb shops.

    Materials and methods

    A total of 140 samples from 14 traditional handmade herbal distillates were obtained from Tehran herb shops and analyzed using headspace gas chromatography.

    Results

    In this study, no sample contained ethanol. Peppermint distillate had significantly higher methanol content (334.62±153 ppm) compared with other distillates (P<0.05). Also, high amounts of methanol were found in Fenugreek (321.43 ppm) and Tarragon (311.39 ppm) distillates. Pennyroyal distillate did not contain methanol and rose water had the lowest methanol content (14.61 ppm).

    Conclusion

    Handmade herbal distillates containing high concentrations of methanol can cause health problems in regular consumers. Therefore, highly consumed herbal distillates should be monitored to determine their methanol concentration.

    Keywords: herbal distillates, ethanol, methanol, Headspace gas chromatography, analytical toxicology
  • Seyed Mohammad Baghbanian*, Abolfazl Hosseinnataj, Sharaeh Eskandarieh, Mohammadali Sahraian Pages 95-101
    Background and purpose

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory and neurodegenerative disease of the central nervous system. The purpose of this study was to report the information of MS patients registered in Mazandaran MS Registry System between 2019 and 2021.

    Materials and methods

    This retrospective study was performed in patients with MS living in Mazandaran province using the MS national registry system in Iran.

    Results

    A total of 2211 patients were found, including 72.8% females and the mean age of patients was 36.97±9.47 years. Most of the patients had Relapsing remitting (RR) MS (61.2%) followed by Secondary progressive (SP) MS (19.6%) and a family history of the disease was seen in 16.2%. Most of the patients lived in populated cities; Sari and Amol. Interferons, Rituximab, and Fingolimod were found to be the most widely used drugs. The mean score for Expanded Disability Status Scale (EDSS) was higher in men than women. The mean EDSS scores were the lowest in clinically isolated syndrome (CIS) type of the disease and the highest in the SP and RP types. The level of disability was significantly higher in men than women (P<0.001).

    Conclusion

    The types of MS in Mazandaran province is similar to global data of this disease, but the increasing prevalence of familial MS in this province compared with other provinces requires more detailed studies.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Iran National MS Registry, Mazandaran Province
  • Rose Fouladi*, Farzad Gohardehi, Farnam Gohardehi Pages 102-108
    Background and purpose

    World condition has changed since the Coronavirus disease 2019 (COVID-19) emerged and its rapid spread affected people’s social and sports life. In this study, we aimed at investigating the incidence of sports injuries in Mazandaran province, Iran and the effects of COVID- 19 pandemic on frequency of sports injuries. We also studied the relationship between sports injuries and age, gender, sports specialties and severity of injury.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, information of all/injured athletes registered in Mazandaran Sport Medicine Center between 2018 and 2020 were analyzed in SPSS V23. In order to investigate the relationship between injured limb and age, gender, sports specialty, injured side, and surgery, Chi-square test was applied.

    Results

    The numbers of registered athletes were 51.56, 50.59 and 16.45 per 10,000 population in the province and injured athletes included 6.90, 6.62, and 5.73 per 10,000 registered ones in 2018-2020, respectively. The majority of athletes were men. After the COVID-19 pandemic, the rate of injury was high in soccer (9.09 per 10,000 registered athletes), knee injuries increased to 40.8%, and surgery was performed in 23.3% of all injuries. Significant relationship was found between injured limb and age (P˂0.05) and sport specialty (P˂0.001) during the years studied.

    Conclusion

    Reduction in number of registered athletes and no considerable change in sports injuries indicate a decrease in recreational athletes after the outbreak of the COVID-19 pandemic. However, prohibition of indoor sports activities can be the reason for increase in men injuries, especially football players. Also, professional athletes experienced serious and more knee injuries

    Keywords: incidence, sports injury, COVID- 19 pandemic, Mazandaran
  • Saeed Pirmoradi* Pages 109-124
    Background and purpose

    Asthma is a chronic inflammatory disorder of the airways caused by a combination of complex environmental and genetic interactions. There is an incomplete understanding of this mechanism which affect both severity of the disease and how it responds to treatment. Different gene expressions are reported in patients with asthma and healthy controls.

    Materials and methods

    In this study, a common list of different genes expressed (DEG) was identified using bioinformatics methods. Three studies from microarray data that met the study’s inclusion criteria were selected. These studies included 268 samples, consisting of 167 patients and 101 healthy people. These studies were analyzed, and then a meta-analysis was performed.

    Results

    Common genes that led to significant decrease or increase in gene expressions were identified and their biological, molecular, and cellular pathways were examined. In general, it was found that this set of genes can be involved in asthma and some pathways affecting the function of disease.

    Conclusion

    According to current findings, examining the objectives of efficacy and functional analysis of new genes effective in asthma and their protein products, and also investigating the role of interactions in asthma could help in taking appropriate treatment strategies to control asthma complications and injuries.

    Keywords: asthma, gene expression, R software, gene interaction network