فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 74 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی سراج* صفحات 9-34

    بروز نسبیت انگاری معرفتی در قالب آنومیهای اجتماعی و مسایلی چون ناهنجاریها و بحرانهای عاطفی و هویتی، تزلزل و سرخوردگیهای روانی، نتیجه مبنا قرار گرفتن جریان مدرنیته و حاکمیت پارادایم پوزیتویسم است. این موارد به عنوان مسایل حیاتی زندگی بشری در برهه های مختلف مورد توجه بوده است که مصداقهای آن را می توان در دو اثر سه شنبه ها با موری  و مثنوی مولوی مشاهده کرد. رمان سه شنبه ها با موری یکی از آثار قابل توجه دنیای غرب بر مساله گرفتاری دایم بشریت در دام مادیت و غفلت از خودشناسی (عشق و مهرورزی، مرگ، معنویت و آگاهی و...) تاکیدکرده است. همین موارد به گونه ای دیگر در مجموعه آثار مولوی به طور اخص، مثنوی معنوی مورد توجه است. پژوهش می کوشد با روش تحلیل تطبیقی، مبتنی بر مکتب امریکایی به تجزیه و تحلیل محتوای این دو اثر و ارایه راهکارهای مطلوب به منظور برون رفت از وضعیت حاکم بر زندگی انسانها دست یابد. یافته های تحقیق حاکی است که وجه غالب هردو اثر، مطرح کردن بحران گرفتاری بشریت در دام عالم مادی است. تمایز دو اثر را می توان در تاکید مولوی بر فراتر رفتن از عوامل مادی وتکیه بر هستی شناسی عرفان اسلامی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، میچ آلبوم، سه شنبه ها با موری، از خودبیگانی، عشق، مرگ
  • مریم شریف نسب* صفحات 35-62

    «مکان» عنصری حذف ناشدنی در هر متن روایی است؛ زیرا هر کنش یا توصیفی در داستان و هر پیشرفتی در پیرنگ، خواه ناخواه در مکانی واقعی یا مخیل اتفاق می افتد. عنصر مکان در داستان، گاهی صرفا پس زمینه ای صامت و بستری برای رخدادن رویدادها است؛ اما گاهی نیز به مثابه عنصری زنده و پویا در شکل گیری حوادث نقش دارد. در این پژوهش رمانهای شهری فارسی دهه های هفتاد تا نود، که حوادث آنها در تهران روی داده، با رویکرد مطالعات فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد مکان در این رمانها گاه عینی (مانند بزرگراه ها، خیابانها، پاساژها و...) است که مظاهر پیشرفت و تمدن پایتخت را به رخ می کشد؛ اما به سبب ناهمگنی با فرهنگ و عواطف شهروندان، پیوستار گفتمانی ایجاد نمی کند. حاصل زندگی در این مکانها برای شهروندان بومی، دلزدگی و ملال، و برای شهروندان مهاجر (شهرستانی)، ترس، اندوه و سردرگمی است. گاهی نیز فضا بر شهروندان استیلا می یابد و توصیفات مکان، تحت تاثیر آرزوها، دلتنگی ها، ترسها، یا آرمانهای شخصیت ها قرار می گیرد. این فضاها، عموما دور از دسترس است؛ در خاطرات یا آرزوهای شخصیت ها حضور دارد و برای آنها حس نوستالژی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: مکان در داستان شهری، تهران دهه هفتاد و دهه هشتاد و دهه نود، مطالعات فرهنگی و رمان جدید
  • سیده زهرا صابری نیکو*، میرجلال الدین کزازی، موسی پرنیان صفحات 63-95

    در این جستار، تعبیر رویای گودرز در شاهنامه از دو دیدگاه خوابگزاری سنتی و مباحث ناخوداگاه فردی و جمعی یونگ مورد بررسی قرار گرفته و با تعبیر مدنظر روایت داستانی مقایسه شده است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیل و مقایسه است؛ یعنی در بخش خوابگزاری سنتی، تعبیر نمادهای آمده در رویا براساس کتابهای تعبیر خواب ایرانی و اسلامی گزارش می شود؛ اما در بخش تحلیل روانشناسی رویا، ابتدا با در نظر گرفتن وقایع زمان دیدن خواب و نیز رخدادهای زندگی، شخصیت و روحیات گودرز ، نمادهای رویای او تحلیل، و در بخش پایانی نیز شباهتهای ساختاری این رویا با اسطوره ها و کهن الگوها بررسی شده است. در نهایت از دیدگاه تعبیر سنتی خواب، نمادهای آمده در رویا را منطبق با تعبیر آن در روند داستانی شاهنامه می بینیم. در بررسی ناخودآگاهی فردی، این نتیجه به دست آمد که ناآرامی خاطر و دغدغه گودرز برای به نتیجه رسانیدن نبردهای کین خواهی سیاوش در روان او گرهی ایجاد کرده که به دیدن چنین رویایی منجر شده است؛ اما این رویا از دیدگاه ناخودآگاهی جمعی، کهن الگوها و نیز همسویی با اساطیر کهن با چند رویکرد قابل تبیین است. این رویکردها عبارت است از: کهن الگوی قهرمان، کودک رها شده، اسطوره باروری و اسطوره آفرینش نخستین.

    کلیدواژگان: شاهنامه و رویای گودرز، خوابگزاری در شاهنامه، گودرز، یونگ و ضمیر ناخودآگاه
  • محبوبه علی حوری* صفحات 97-123

    تامل در فرهنگ بومی، سبب آشنایی با فرهنگ جامعه و شناخت هویت جمعی می شود و این مهم را در آثار ادبی هر ملت به عنوان آیینه تمام نمای فرهنگ آن ملت می توان جست وجو کرد. در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای، بنیادهای عامیانه در مثنوی بدیع الزمان نامه بررسی شده است. بدیع الزمان نامه منظومه ای تقریبا ناشناخته سروده شاعری ناشناس از متون نماینده عصر صفوی در 3287 بیت و بحر متقارب است. این مثنوی، عاشقانه ای رزمی را در شرح ماجراجوییهای بدیع الزمان، شاهزاده ایرانی برای رسیدن به وصال قمرچهر، دختر خاقان چین، روایت می کند. این مضمون در ذیل دو شاخه اصلی اثرپذیری از سنت نقل و آثار پیشین و بنمایه های قصه های عامیانه نمود می یابد. روایت بدیع الزما ن نامه تحت تاثیر متون کهن و عامه پسند فارسی مانند شاهنامه، اسکندرنامه نقالی و قصه حمزه است که با طرح مدور روایت، کاربرد واژگان و عبارات عامیانه، اشاره به آداب و رسوم و آیین ها، مضمون دینی و مذهبی، شخصیت پردازی مشابه قصه های عامیانه، خرق عادت، شگفت آوری، کاربرد اعداد خاص، سرانجام خوش و ناتمام ماندن روایت، حاکی از شکل گیری این مثنوی بر بنیادهای عامیانه کهن است. بنابراین از دلایل اهمیت و جایگاه متون فارسی در تاریخ ادبیات، هویت برآمده از فرهنگ ایرانی این نوع آثار است که می توان این مهم را از رهگذر بررسی گستره بنیادهای عامیانه در دیگر آثار ادب فارسی نیز مطالعه کرد و بدین وسیله به جریان تحول فرهنگی جامعه و مخاطب شناسی آثار دست یافت.

    کلیدواژگان: بدیع الزمان نامه، بنیادهای عامیانه، سنت نقل، بنمایه های قصه های عامیانه
  • قدرت قاسمی پور* صفحات 125-146

    در این مقاله به تبیین چگونگی شکل گیری ژانرها و مناسبات ژانر و خلاقیت ادبی پرداخته می شود. موضوع این مقال، بررسی تاریخی یا درزمانی چگونگی شکل گیری ژانرها نیست، بلکه بررسی همزمانی دریاره چگونگی رویارویی پدیدآورندگان ادبی با پدیده ژانر از دید خلاقیت است. تلقی مدرن از ژانر مبتنی است بر اینکه ژانرها صرفا ابزارهایی برای طبقه بندی و توصیف متنهای ادبی نیست، بلکه بنا به تعریف جدید چون ژانرها درحکم کنشهایی گفتاری در موقعیتهای مکرر به شمار می آید، ابزارهای خلاقیت است که بدون آنها هیچ‎ گونه آفرینشی صورت نمی گیرد و تمام متنها به یک یا چند ژانر وابسته است. مباحث این مقاله عبارت است از اینکه ژانرها مناسباتی چهارگانه با نویسندگان، خوانندگان، متنها و بافتارهای اجتماعی دارد. دیگر اینکه برخلاف مدعای رمانتیک ها و برخی از پیروان مدرن آنان، متنها همگی به یک یا چند ژانر وابسته است. همچنین ژانرها در عین اینکه قوانینی را الزام می کند، فرصتها و عرصه هایی را برای انتخاب و گزینش نیز فراهم می آورد. مبحث دیگر درباره ثبات و انعطاف ژانرهاست که با پدیده خلاقیت ادبی ارتباط تنگاتنگی دارد؛ چرا که دگرسانیهای گونه شناختی، تابع آشنایی زداییهای ادبی است. مبحث پایانی این مقال در این زمینه است که پدیدآورندگان ادبی، ژانرها را بدون پیشینه خلق نمی کنند، بلکه ژانرها حاصل دگردیسی گفتارها در فرمها و قالبهایی دگرگون یابنده یا دیرنده است.

    کلیدواژگان: ژانر، پدیدآورندگان ادبی، خلاقیت ادبی، دگرسانی گونه شناختی
  • آرمان کوهستانیان* صفحات 147-162

    در  این جستار  به نقد و تحلیل  مقاله «تازی سروده های خاقانی»  می پردازیم  که سال  1396 در  نشریه متن شناسی ادب فارسی دانشگاه اصفهان به چاپ رسیده است. جستار تازی سروده های خاقانی، ویژگیهای پسندیده ای دارد که از آن میان میتوان تازگی موضوع، داشتن انسجام و پرداختن به شگرد تداوم تصویر سازی خاقانی و... را نام برد در حالی که عنوان نا رسا، به درازا کشیدن مقدمات، خوانش سرسری پژوهشهای پیشینیان، شناخت سطحی تازی سروده های خاقانی، تحلیل ناروا، دریافت نادرست آرایه های ادبی، لغزش در ترجمه، سرقت ادبی، سهل انگاری در ضبط، بهره گیری نا بجا از چاپهای گوناگون و بهره نجستن از منابع تخصصی از گرفتاریهای آن است.

    کلیدواژگان: بایستگی نقد مقالات ادبی، مقاله تازی سرودهای خاقانی، ابیات تازی خاقانی شروانی، شعر کلاسیک فارسی
  • زهرا ملک زاده*، مهین پناهی صفحات 163-189

    این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش است که مبانی معناشناسانه در زیبایی شناسی فرید الدین عطار نیشابوری چیست. برای رسیدن به پاسخ این پرسش با شیوه توصیفی -تحلیلی ابتدا مبانی، زیبایی، زیباشناسی و شناخت با توجه به کتابهای فلسفی و هنری تعریف شد. پس از آن به دلیل قابل تعریف نبودن زیبایی به مولفه های آن پرداخته شد. مبانی معناشناختیزیبایی شناسی در عرفان اسلامی شامل سه دسته مبانی معناشناسی، معرفت شناسی و هستی شناسی می شود. در این پژوهش معناشناسی زیبایی شناسی در چهار اثر عطار مورد بررسی قرار گرفته است. مبنای اول، تعریف زیبایی در عرفان و از دیدگاه عطار است که شامل همه هستی است؛ زیرا عالم ناسوت، آینه عالم لاهوت است و همه انعکاس نور الهی است. مبنای دوم معیارهای زیبایی است و دست کم هفت معیار زیباشناختی عطار توضیح داده شد. بر اساس آن می توان گفت مبنای اصلی تشخیص زیبایی از نظر عطار، توجه به وجه الله است؛ یعنی با حواس ظاهری از عالم فیزیک با عقل اشراق یافته به متافیزیک و منشا حسن رسیدن و با ابزار دل و تزکیه به کشف معدن حسن نایل شدن است. مبنای سوم رازگشایی از زیباییهای در پرده است. ثمره تجربه درونی کشف زیبایی، ایجاد نشاط، امید، حیرت و لذت درک وقت در کاشف آن است.

    کلیدواژگان: فریدالدین عطار، عرفان، معنا شناسی، زیبایی شناسی، مثنوی های عطار
|
  • Seyyed Ali Seraj* Pages 9-34

    The emergence of epistemological relativism in the form of social anomies and issues such as emotional and identity abnormities and crises, psychological fluctuations and disappointments are derived from the current of modernity and the governance of the positivist paradigm. Examples of these cases as vital issues of human life are seen in the “Tuesdays with Murrie” and “Masnavi Molavi”. The novel of “Tuesdays with Murrie, one of the most remarkable Western works, emphasises humanity's permanent problem in materialism and neglects the self-knowledge trap (love and affection, death, spirituality and consciousness, etc.). These subjects have been emphasised in other ways in the collection of Molavi’s works, specifically, the Masnavi Ma’navi. With an analytical-comparative method, the present study aimed to analyse the content of these two works, based on the American school, and provide desirable solutions to get out of the governing situation on human life. The results indicated that the dominant aspect of both works is proposing the crisis of human problems in the material world trap. The distinction between them is in Molavi’s emphasis on going beyond material factors and relying on the ontology of Islamic mysticism.

    Keywords: Molavi, Mitch Album, Tuesdays with Murrie, alienation, love, death
  • Maryam Sharifnasab* Pages 35-62

    Location is an indelible element in any narrative text, because every action or description in the story and every development in the plot takes place in a real or imaginary place, whether you like it or not. The place element in the story is sometimes just a silent background and context for events to take place; But sometimes it also plays a role as a living and dynamic element in the formation of events. In this study, Persian urban novels of the seventies to nineties, the events of which took place in Tehran, have been studied with the approach of cultural studies. The results of this research show that the place in these novels is sometimes an objective place (such as highways, streets, passages, etc.) that show the manifestations of progress and civilization of the capital; But due to the heterogeneity with the culture and emotions of the citizens, it does not create a discourse continuum. The result of living in these places is boredom for the native citizens and cowardice, sadness and confusion for the immigrant (city) citizens. Sometimes space dominates the citizens and the descriptions of the place are influenced by the wishes, nostalgia, fears, or ideals of the character. These spaces are generally out of reach, present in the memories or wishes of the characters and create a sense of nostalgia for them.

    Keywords: Location in an Urban Story, Tehran, The seventies, the eighties, the nineties, Cultural Studies, New Novel
  • Seyedeh Zahra Saberi Nikoo*, Mir Jalal-Od-Din Kazazi, Mousa Parnian Pages 63-95

    "Dream and dream interpretation" is a common theme between literature and psychology, the most important similarity between the two is their symbolic language. In many literary works we see the narration of dreams that have been interpreted by dream interpreters and have come true. Shahnameh isn’t an exception and dream interpretation is one of the most frequent cases in this book. In this paper, the interpretation of Goodarz's dream in Shahnameh was examined from two perspectives of traditional dream interpretation and Jung's unconscious and was compared with the interpretation of a narrative. The research method of this article is comparative analysis. In the traditional dream interpretation section, dream symbols are reported based on Iranian and Islamic dream interpretation; but in the psychological analysis section, the symbols of Goodarz's dream are analyzed regarding the events of dreaming time, life events, and his personality. In the final section, the structural similarities of this dream with myths and archetypes are examined. Finally, from the perspective of traditional interpretation of the dream, the dream symbols were in accordance with their interpretation in the Shahnameh narrative, and in examining individual unconscious, it was concluded that Goodarz's unrest and concern to end Siavash's revenge battles damaged his psyche that led to such a dream. This dream can be explained from several perspectives of collective unconscious, archetypes, and alignment with ancient myths. These approaches include the hero archetype, the abandoned child, the fertility myth, and the creation myth.

    Keywords: Shahnameh, dream interpretation, Goodarz, Jung, unconscious
  • Mahboubeh Alihouri* Pages 97-123

    Badi al-Zamannameh is an almost forgotten collection of poems by an anonymous poet that represents the writing style of the Safavid era and consists of 3287 verses. It is a romantic epic narrating the adventures of Badi al-Zaman, an Iranian prince, in marriage with Ghamarchehr, daughter of the Khagan of China. The current study aimed to investigate the folk foundations of Badi al-Zamannameh by adopting a descriptive-analytical methodology and conducting library research. The theme is represented by the two major fields: influences of the oral tradition and the works of previous generations and the basic themes of folktales. The old and popular texts of Persian literature like Shahnameh, Eskandarnameh Nghali, and Hamzehnameh influenced the language used in Badi al-Zamannameh. Moreover, characteristics like having a cyclical narration, applying folksy words and phrases, referring to customs and rituals, highlighting religious themes, making characterizations similar to folktales, illustrating miracles and surprises, using special numbers, using happy endings, and leaving the narration open indicate that it has been influenced by ancient folk literary works. Reflecting on a native culture illustrates the culture of a society and makes the collective identity known. Looking at the literary works of a nation as a clear reflection of its culture is a way to achieve this goal, which may lead the researcher to the processes of cultural transformation in society and know the audience of such works.

    Keywords: Badi al-zamannameh, folk foundations, oral tradition, the basic themes of folktales
  • Ghodrat Ghasemipour* Pages 125-146

    This article explains how genres are formed, and defines the relationship between genre and literary creativity. The subject of this article is not a historical or diachronic study of how genres are formed, but according to creation phenomenon, this study is a synchronic study of how literary authors deal with the phenomenon of genre. The modern conception of genre is based on the fact that genres are not merely tools for classifying and describing literary texts, but according to the new genre theory, genres are speech acts in repetitive situations, so they are tools for creativity; and without genres there is no any literary creation at all.  In modern genre theory it is said that all texts belong to one or more genres. Issues that are considered in this article are: first, genres are related to writers, readers, texts, and social contexts. Contrary to the claims of the Romantics and some of their modern followers, the texts all belong to one or more genres. Genres, although obliging rules, provide opportunities for selection. Another issue is the stability and flexibility of genres, which is closely related to the phenomenon of literary creativity, because generic alterations are subject to literary defamiliarizations. The concluding point of this article is that literary creators do not create genres without background, but literary genres are the result of the alterations of speech acts into literary forms. Therefore, genre is not only a tool for describing and classifying texts, but also is a tool or a device for creativity. In fact, none of the literary works can escape from the genre rules. In addition, among literary genres, some are more flexible than others, and this flexibility provides an opportunity for innovation and creativity.

    Keywords: genre, literary creators, literary creativity, generic alteration
  • Arman Kouhestanian* Pages 147-162

    Khaqani Shirvani, the bilingual scholar. .He has written poetry in Persian and Arabic. Whose arabic poems have been the basis of some studies Like the works of his order and prose during past years. Khaqani’s Arabic Poems Article is one of them which is published by Persian Literature Textology Journal of Isfahan University In the summer of the year one thousand three hundred and ninety-six. The present study criticizes the mentioned article in a nutshell Because researchers know that criticizing and comprehending this article provides researchers with background to firstly always take scientific method and Secondly the journals try to make opportunity only for the publication of scholarly works and researches. Subject newness, integrity and explaining about Khaqani’s imagism continuity method and…are among good desired features of Khaqani’s Arabic Poems Article. Even though ambiguous title Neglect in recording, different publications misuse, not using specialized sources, prolonged introduction, wrong analysis, misunderstanding arrays, superficial understanding of Khaqani’s Arabic poems, inaccurate reading of past studies about those poems, wrong translation of poems and plagiarism are among the drawbacks of this article

    Keywords: criticism, Khaqani’s arabic poems paper, privileges, drawbacks
  • Zahra Malekzadeh*, Mahin Panahi Pages 163-189

    This research seeks to answer the question, what are the semantic foundations in Attar's mystical aesthetics. To answer this question, In style Analytical and descriptive first the basics, beauty, aesthetics and cognition were defined according to philosophical and artistic books. After that, due to the indefinability of beauty, its components were discussed. The semantic foundations of aesthetics in Islamic mysticism include three categories of semantic foundations, epistemology and ontology. In this research, aesthetic semantics has been studied in four works of Attar. The first basis is the definition of beauty in mysticism and from Attar's point of view, which includes the whole universe. Because the world of Nasut is the mirror of the world of divinity and all is a. reflection of divine light. The second basis is the criteria of beauty, and at least eight of Attar's aesthetic criteria were explained. According to it, it can be said that the main basis for recognizing beauty from Attar's point of view is paying attention to God. That is, to reach metaphysics and the source of goodness with the apparent senses of the physical world with the enlightened intellect. And with the tools of the heart and cultivation, to discover the mine of goodness. The third basis is the revelation of the beauties on the screen. The result of inner experience is the discovery of beauty, the creation of joy, hope, astonishment and the joy of understanding time in its discoverer.

    Keywords: Frida Al-din Attar, Mysticism, Semantics, Aesthetics, Attar's Masnavi