فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 107، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین شاره*، زهرا رباطی صفحات 412-426
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی، افکار خودکشی، افسردگی و ناامیدی در سربازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل، شصت سرباز به صورت نمونه گیری در دسترس از پادگان های نظامی در خراسان رضوی در سال 1398 انتخاب و به طور تصادفی به گروه های سی نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها در گروه های آزمایش به مدت هشت جلسه هفتگی 90دقیقه ای تحت گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل این درمان را دریافت نکرد. در پیش آزمون و پس آزمون، پرسش نامه های انعطاف پذیری شناختی (CFI)، مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI)، پرسش نامه افسردگی بک ویرایش دوم (BDI-II) و مقیاس ناامیدی بک (BHS) روی تمام آزمودنی ها اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون t گروه های مستقل و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنی داری منجر به افزایش انعطاف پذیری شناختی و مولفه های آن (0/001=P)، کاهش افکار خودکشی (0/001=P)، افسردگی (0/001=P) و ناامیدی (0/002=P) در مقایسه با گروه کنترل می شود.

    نتیجه گیری

    گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد احتمالا با افزایش انعطاف پذیری شناختی منجر به کاهش افسردگی، افکار خودکشی و ناامیدی در سربازان می شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، خودکشی، افسردگی، ناامیدی، پذیرش، تعهد، سرباز
  • سمانه فرنیا، الهام مه تیان، مهران ضرغامی، پریسا اسلامی پرکوهی، آیدا عمادیان، نرجس هندویی* صفحات 428-439
    اهداف

    هدف مطالعه حاضر عبارت است از بررسی اثربخشی و ایمنی افزودن پرگابالین به رژیم درمانی آنتی سایکوتیک در درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن به مدت شش هفته.

    مواد و روش ها

    از میان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن بستری با علایم بالینی پایدار، 48 بیمار به روش دردسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی، در دو گروه پرگابالین و دارونما قرار گرفتند (در هر گروه 24 نفر). بیماران در گروه مداخله، در سه هفته اول روزانه 75 میلی گرم، و از هفته چهارم روزانه 150 میلی گرم پرگابالین همراه با رژیم استاندار آنتی سایکوتیک دریافت کردند. در ابتدای مطالعه و در هفته های سوم و ششم پس از شروع آن، اثربخشی پرگابالین با سنجه ارزیابی علایم مثبت و منفی (PANSS) و عوارض حرکتی با سنجه های سیمپسون آنگوس کره-آتتوز (SAS) و رتبه بندی رفتاری بارنز آکاتیزیا (BARS) بررسی شد. از لحاظ آماری، P کمتر از 0/05 به عنوان معناداری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر پایه خرده سنجه های مثبت، منفی، سایکوپاتولوژی عمومی و امتیاز کلی ارزیابی علایم مثبت و منفی، در پایان هفته ششم درمان، تغییر آماری معناداری در شدت علایم بیماران در هر گروه و همچنین بین دو گروه وجود نداشت. بر اساس نمرات سنجه های سیمپسون آنگوس کره-آتتوز و رتبه بندی رفتاری بارنز آکاتیزیا و فراوانی عوارض جانبی، در پایان هفته ششم، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه درمان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    افزودن روزانه 150 میلی گرم پرگابالین به رژیم استاندار آنتی سایکوتیک، در بهبود علایم سایکوتیک بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن موثر نیست، اما به خوبی تحمل می شود..

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، پرگابالین، داروهای آنتی سایکوتیک
  • فرزاد قادری، ناهید اکرمی*، کورش نامداری، احمد عابدی صفحات 440-457
    اهداف پژوهش

    حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه با درمان فراتشخیصی بر علایم بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر همبود با افسردگی انجام شد. 

    مواد و روش ها

     برای اعتبارآزمایی رقابتی از طرح نیمه تجربی دو گروهی به روش مورد منفرد استفاده شد. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر همبود با افسردگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1398 بود که از میان آنان 10 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه درمان شناختی رفتاری یکپارچه و درمان فراتشخیصی گمارش شده و مورد مداخله قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه در مراحل خط پایه، جلسات سوم، پنجم، هشتم، دهم و پیگیری یک ماهه با مقیاس های اضطراب فراگیر، مقیاس افسردگی بک و پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا مورد ارزیابی قرار گرفتند. گزارش نتایج از تحلیل دیداری نمودارها با شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و معناداری آماری و بالینی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد هر دو درمان تغییرات معناداری از نظر بالینی و آماری در آماج های درمانی ایجاد کرده و تاثیرات درمانی در دوره پیگیری نیز ادامه داشته است، اما درصد بهبودی در آزمودنی های گروه درمان شناختی رفتاری یکپارچه نسبت به آزمودنی های گروه درمان فراتشخیصی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و بر اساس مبانی نظری اثربخشی درمانی، درمان شناختی رفتاری یکپارچه از نظر اندازه تغییر و ثبات بر درمان فراتشخیصی ارجحیت دارد، اما از نظر میزان پذیرش هر دو یکسان هستند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان فراتشخیصی، اختلال اضطراب فراگیر، افسردگی
  • سیامک طهماسبی، علیرضا کریم پور وظیفه خورانی* صفحات 458-472
    اهداف

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی دو روش دستکاری انگیزشی و نوروفیدبک بر حساسیت به پاداش، کاهش ارزش تاخیری و تکانشگری در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون ، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر کودکان 7 تا 12ساله مبتلا به اختلال ADHD بودند. برای نمونه گیری در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. حجم نمونه بر اساس هدف و روش پژوهش90 نفر انتخاب شد. در این مطالعه نوروفیدبک و دستکاری انگیزشی به عنوان مداخله بر روی گروه آزمایش پیاده شد که هر کدام 12 جلسه و هر جلسه به مدت 45 دقیقه انجام شد. از آزمون خطرپذیری بادکنکی وکاهش ارزش تاخیری برای گرداوری داده ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد و داده ها با استفاده از روش آماری مانکووا در SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    با کنترل اثرات پیش آزمون بر پس آزمون تفاوت میان گروه ها در پس آزمون از لحاظ آماری در بین متغیرهای تکانشگری و کاهش ارزش تاخیری در سطح P< 0/01 و در بین متغیر حساسیت به پاداش در سطح P<0/05 معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد روش نوروفیدبک (4/66= M) نسبت به روش دستکاری انگیزشی (2/31=M) در مقایسه با گروه کنترل بر پردازش پاداش تاثیر بیشتری داشته است که در سطح  P<0/01 معنادار است. اما میزان تفاوت میانگین دستکاری انگیزشی (2/31=M) در مقایسه با گروه کنترل معنادار نیست.

    نتیجه گیری

     فعال سازی ارادی مناطق دوپامینرژیک مغز به وسیله نوروفیدبک و دستکاری انگیزشی منجر به کنترل درون زای دوپامین در این ساختارها می شود و این امر می تواند منتهی به موفقیت در تنظیم مقررات یا کنترل مهاری وکاهش اعمال تکانشی شود.

    کلیدواژگان: ADHD، حساسیت به پاداش، کاهش ارزش تاخیری، تکانشگری، نوروفیدبک، دستکاری انگیزشی
  • پگاه نصیری*، سیده فاطمه موسوی، جواد ملازاده صفحات 474-491
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین فعالیت سیستم مغزی رفتاری و رضایت زناشویی خانواده های ساکن شهرستان ماهشهر انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی به شیوه تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان و مردان متاهل ساکن بندر ماهشهر تشکیل می دادند که از میان آن ها، 200 نفر متاهل (106 زن و 94 مرد) به صورت دردسترس و داوطلب برای شرکت در پژوهش، از میان مراجعان به دو درمانگاه صنایع پتروشیمی شهرستان ماهشهر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه شخصیتی گری ویلسون (GWPQ)، فرم کوتاه فارسی مقیاس رضایت زناشویی انریچ (ENRICH Persian-Brief) و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ-S) بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر با  نسخه 17 نرم افزارSPSS  و نسخه 8/8 نرم افزار LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که همه ابعاد تنظیم شناختی هیجان و فعالیت سیستم های مغزی رفتاری با رضایت زناشویی رابطه معناداری دارند. نتایج همچنین نشان داد که هر دو راهبرد منفی و مثبت تنظیم شناختی هیجان و دو بعد اجتناب فعال و سیستم جنگ / گریز از مولفه های سیستم مغزی رفتاری به طور مستقیم و سیستم بازداری رفتار به شکل غیرمستقیم با رضایت زناشویی رابطه دارند. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد مولفه های سیستم مغزی رفتاری و تنظیم شناختی هیجان از قدرت پیش بینی کننده خوبی برای رضایت از رابطه زناشویی در خانواده ها برخوردارند.

    نتیجه گیری

    فعالیت سیستم مغزی رفتاری به عنوان الگوی زیستی و پایدار شخصیت و استفاده از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نقش موثری در پیش بینی رضایت زناشویی به عنوان برآیند کلی فرد از تعاملات درازمدت زناشویی دارند

    کلیدواژگان: سیستم مغزی رفتاری، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، رضایت زناشویی
  • احمد عاشوری، پویا فرخ نژاد افشار، حمزه علیمرادی، مقداد طالبی زاده* صفحات 492-506
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه هوش هیجانی صفت کلی در جمعیت دانشجویان دانشگاه های منتخب تهران انجام شد. 

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع هنجاریابی است. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه های منتخب تهران تشکیل می دادند که 551 دانشجو به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. نسخه فارسی هوش هیجانی صفت کلی را به همراه پرسش نامه هوش هیجانی شات و پرسش نامه 5عاملی نیو تکمیل کردند. تجزیه داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS از طریق تی مستقل، آلفا کرونباخ، همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد.

    یافته ها

    آلفای کرونباخ برای هوش هیجانی صفت 0/95 و برای عوامل بین 0/70 تا 0/90 به دست آمد و در روش دو نیمه کردن آزمون، آلفای کرونباخ نیمه اول آزمون 0/92 و برای نیمه دوم 0/89 محاسبه شد. روایی هم گرا / افتراقی این پرسش نامه نیز با کمک پرسش نامه هوش هیجانی شات و پرسش نامه 5عاملی نیو نشان داد این پرسش نامه با اکثر خرده مقیاس های پرسش نامه هوش هیجانی شات همبستگی مثبت و با خرده مقیاس روان رنجوری پرسش نامه 5عاملی همبستگی منفی دارد. همچنین در این پژوهش تفاوت های جنسیتی بین نمرات زنان و مردان وجود داشت. به این صورت که زنان در نمره کلی و عوامل به ورزی و هیجانی بودن نمره بالاتری داشتند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نسخه فارسی پرسش نامه هوش هیجانی صفت از 4 عامل به ورزی، کنترل خود، هیجانی بودن و جامعه پذیری تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    درمجموع یافته ها نشان داد که نسخه فارسی پرسش نامه هوش هیجانی صفت برای سنجش این سازه در جمعیت بزرگسال ایرانی از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار است

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، شخصیت، هنجاریابی
  • بنفشه غرایی، سمیرا معصومیان*، سمیه ضمیری نژاد، هومن یغمایی زاده صفحات 508-518
    اهداف

    این پژوهش با هدف بررسی مشخصات روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه خود گزارشی شخصیت DSM-5 (SCID-5-SPQ) در جمعیت بالینی مبتلا به اختلال‏های روان پزشکی شهر تهران صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه مطالعه حاضر شامل بیماران سرپایی و بستری مراجعه کننده به 3 مرکز شهر تهران، شامل مرکز آموزشی درمانی روان پزشکی ایران، مجتمع آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم (ص) و درمانگاه دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روان پزشکی تهران) است. نمونه گیری در این پژوهش به شیوه دردسترس انجام شد و نمونه مورد مطالعه 289 نفر بود. در این پژوهش، علاوه بر پرسش نامه جمعیت شناختی، از نسخه فارسی مصاحبه بالینی ساختاریافته تشخیصی برای اختلال های شخصیت  DSM-5 (R) (SCID-5-SPQ)و پرسش نامه غربالگری شخصیت DSM-5 (SCID-5-SPQ) استفاده شد. . در نهایت به منظور ارزیابی اطلاعات از شاخص ها و روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله تاثیر آیتم برای بررسی روایی صوری، آلفای کرونباخ جهت بررسی پایایی درونی، همبستگی اسپیرمن برای بررسی روایی هم گرا و آزمون یومن ویتنی استفاده شد. 

    یافته ها

     پرسش نامه غربالگری شخصیتDSM-5 (SCID-5-SPQ)  دارای روایی صوری مطلوبی است. بررسی روایی هم گرای این پرسش نامه با مصاحبه SCID نشان داد، تمامی زیرمقیاس ها همبستگی مثبت معناداری در حد P≥0/001 داشتند. همچنین، پایایی پرسش نامه 0/93 بود و بنابراین نسخه فارسی این پرسش نامه، ابزاری پایا به شمار می رود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، SCID-5-SPQ ابزاری معتبر است و می تواند در کلینیک ها و بیمارستان های روان پزشکی به عنوان ابزار غربالگری اختلالات شخصیت به تنهایی یا در کنار مصاحبه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، اختلال شخصیت
  • سمیه ضمیری نژاد، لیلی جمیل*، احمد عاشوری صفحات 520-534
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی فرم فارسی مقیاس خالص اهمال کاری شامل پایایی، روایی و تغییرناپذیری اندازه گیری در بین متغیرهای جمعیت شناختی و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این مطالعه مقطعی شامل 390 نفر از دانشجویان سه دانشگاه شهر تهران بود و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. پرسش نامه های خودگزارشی مقیاس خالص اهمال کاری، مقیاس مشکلات تنظیم هیجان، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و مقیاس رضایت از زندگی را تکمیل کردند. 

    یافته ها

    آزمون EFA نشان دهنده وجود سه عامل در این مقیاس بود. یعنی اهمال کاری خالص سه بعد از اهمال کاری به نام های اهمال در تصمیم گیری، اهمال کاری رفتاری و به موقع بودن را اندازه می گیرد. نتایج تحلیل عامل تاییدی چندگروهی، تغییرناپذیری بین گروهی ساختار عاملی، وزن های اندازه گیری، کوواریانس های ساختاری و باقیمانده های اندازه گیری بین عاملی اهمال کاری خالص را برای متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد. داده ها حاکی از همسانی درونی مطلوب و پایایی بازآزمون بالاست. علاوه بر این، همبستگی های معنی داری بین اهمال کاری خالص و زیرمقیاس هایش با رضایت از زندگی، افسردگی، اضطراب و استرس، مشکلات تنظیم هیجان وجود داشت.

    نتیجه گیری

    مقیاس اهمال کاری خالص، سه عاملی است و ساختار عاملی آن در زیرگروه های سنی، جنسیتی و وضعیت تاهل تغییری نمی کند. روایی و پایایی قابل قبولی در جمعیت ایرانی دارد و می توان از آن برای اندازه گیری اهمال کاری در حوزه های پژوهشی و درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، اهمال کاری، تحلیل عاملی تاییدی، پایایی، روایی
  • تاز واه ما* صفحات 536-554
    اهداف

     همه گیری بیماری کرونا در سال 2019 (COVID-19) به عنوان بزرگ ترین بحران بهداشت جهانی در دهه های اخیر درنظر گرفته می شود.  تغییرات در حوزه های اصلی زندگی به دلیل راهبردهای کنترل عفونت به اختلال عملکردی ناشی از پریشانی عاطفی شبیه است و بسیاری از افراد را در معرض خطر بیشتری از شرایط روانی قرار می دهد.  با این حال، همه گیری COVID-19 و فاصله گذاری اجتماعی مرتبط با آن، استفاده از تلفن های هوشمند برای دریافت اطلاعات مربوط به COVID-19 در سال گذشته را به طور گسترده افزایش داده است. استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند پیامدهای زیان باری دارد. مطالعه حاضر به بررسی علایم اضطراب عمومی و اضطراب ناشی از COVID-19 و تاثیر آن ها بر شدت استفاده مشکل زا از تلفن هوشمند پرداخت.

    مواد و روش ها

     افراد بزرگسال 18 تا 75 سال با نمونه گیری طبقه ای و احتمالی از یک پایگاه داده نماینده جمعیت، انتخاب شدند.  در بین 1080 چینی هنگ کنگ (18 تا 75 سال)، یک نظرسنجی مقطعی مبتنی بر وب بین تاریخ 23 جولای تا 25 اوت سال 2020 (دوره شیوع موج سوم کووید 19 در هنگ کنگ) انجام شد. شرکت کنندگان با معیارهایی از جمله مقیاس افسردگی اضطراب استرس -21، مقیاس اختلال اضطراب فراگیر-7 و فرم کوتاه مقیاس اعتیاد به تلفن هوشمند مورد ارزیابی قرار گرفتند.  از مدل سازی معادلات ساختاری و نسخه 22 نرم افزار Amos  برای ارزیابی ارتباط بین علایم اضطراب عمومی، اضطراب ناشی از COVID-19 و شدت استفاده مشکل زا تلفن هوشمند استفاده شد.

    یافته ها

    با استفاده از نمرات برش تعیین شده، نتایج ما نشان داد شیوع سطح اضطراب متوسط ​​در حدود 22 درصد از شرکت کنندگان وجود دارد. با استفاده از ودلسازی معادلات ساختاری، هم علایم اضطراب عمومی و هم اضطراب ناشی از COVID-19 با شدت  استفاده مشکل زا تلفن هوشمند مرتبط بودند.  علاوه بر این اضطراب COVID-19 تا حدی میانجی روابط بین عوامل زمینه سازاضطراب عمومی با شدت استفاده مشکل زا تلفن هوشمند است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه داده های اولیه را در مورد وضعیت سلامت روان افراد مبتلا به کووید 19 ارایه می دهد. همچنین روابط بین اضطراب ناشی از COVID-19 و شدت استفاده مشکل زا تلفن هوشمند را به عنوان یک مکانیسم مقابله مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: کووید 19، اضطراب، استفاده مشکل زا از گوشی هوشمند، سلامت روان
  • سعیده شیردل*، بهین آرامی نیا، مهدیه صالحی، رضا آرزومندان، محمدرضا شالبافان، لیلا کمال زاده، سید وحید شریعت صفحات 556-559

    ویکی پدیا یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی در فضای مجازی است که قابلیت ویرایش تقریبا توسط هرکسی در هر موردی را دارد و ویژگیهای دانش نامه های عمومی و تخصصی و سالنامه ها را در خود ترکیب کرده است. هدف ویکی پدیا انتشار اطلاعات عمومی به صورت آزاد برای عموم است. با این حال این تغییر پذیری نیز منجر به بی اعتمادی بسیاری از افراد نسبت به آن به عنوان یک منبع قابل اطمینان اطلاعات شده است. اگرچه تلاش های زیادی برای توسعه معیارها برای کمک به کاربران در مورد اعتبار محتوا صورت گرفته است، اما مشخص نیست که چه میزان این اقدامات می تواند بر روی این سیستم تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سلامت، روان، اینترنت، ویکی پدیا
|
  • Hossein Shareh*, Zahra Robati Pages 412-426
    Objectives

     The present study aims to investigate the effect of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on cognitive flexibility, suicidal ideation, depression, and hopelessness in conscripts.

    Methods

    In this clinical trial with a pretest/posttest design using a control group, 60 conscripts were selected through a convenience sampling method from among those referred to military counseling centers in Khorasan Razavi Province of Iran in 2019, and were randomly assigned into intervention (n=30) and control (n=30) groups. The intervention group received ACT group therapy at eight weekly 90-min sessions, while the control group received no treatment. In the pretest and posttest phases, Cognitive Flexibility Inventory, Beck Scale for Suicide Ideation, Beck Depression Inventory-II, and Beck Hopelessness Scale were completed by both groups. Data analysis was performed using the independent ‎‎t-test and analysis of covariance.

    Results

    ACT significantly led to increased cognitive flexibility and its components (P=0.001) and reduced suicidal thoughts (P=0.001), depression (P=0.001) and hopelessness (P=0.002).

    Conclusion

     ACT group therapy can reduce depression, suicidal ideation and hopelessness in conscripts by increasing their cognitive flexibility.

    Keywords: Flexibility, Suicide, Depression, Hopelessness, Acceptance, commitment therapy, conscripts
  • Samaneh Farnia, Elham Mahtiyan, Mehran Zarghami, Parisa Eslami Parkoohi, Aida Emadian, Narjes Hendouei* Pages 428-439
    Objectives

     This study aims to evaluate the efficacy and safety of adding pregabalin to standard antipsychotic treatment in patients with chronic schizophrenia.

    Methods

    In this randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, participants were 48 male inpatients aged 18-65 years with chronic schizophrenia but with clinically stable conditions. They were randomly divided into two groups of intervention (n=24) and control (n=24). The intervention group received 75 mg of pregabalin per day for three weeks which was increased to 150 mg per day from the fourth week to the end of the study, in addition to standard antipsychotic medication for six weeks. The severity of psychotic symptoms was assessed by the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), and their movement disorder symptoms were evaluated by the Barnes Akathisia Rating Scale (BARS) and Simpson-Angus Scale (SAS) at baseline and at 3th and 6th weeks of the intervention. Collected data were analyzed using repeated measures ANOVA in SPSS v.20 software, considering P<0.05 as the statistically significance level.

    Results

     No significant differences were observed in severity of disease based on the PANSS total score and its three subscales (positive scale, negative scale, and general psychopathology) and in the BARS and SAS scores at the end of 6th week in groups and between the two groups.

    Conclusion

    Adding 150 mg of pregabalin to the standard antipsychotic treatment of patients with chronic schizophrenia is not effective in improving their psychotic symptoms, but it is well tolerated.

    Keywords: Schizophrenia, Pregabalin, Antipsychotic agents
  • Farzad Ghaderi, Nahid Akrami*, Koroosh Namdari, Ahmad Abedi Pages 440-457
    Objectives

    This study aims to compare the effectiveness of integrated Cognitive Behavioral Therapy (CBT) and transdiagnostic treatment in improving symptoms of patients with Generalized Anxiety Disorder (GAD) comorbid with depression.

    Methods

    This is a single-case quasi-experimental study. The study population consists of all people with GAD comorbid with depression referred to counseling centers in Isfahan, Iran in 2019, from whom 10 were selected using a purposive sampling method and randomly assigned into two groups of CBT and transdiagnostic treatment. Subjects in both groups were assessed at baseline, 3rd, 4th, 8th, 10th sessions, and during a one-month follow-up period using the 7-item Generalized Anxiety Scale, the Beck Depression Inventory, and the Penn State Worry Questionnaire. To analyze the data, visual analysis,  Reliable Change Index (RCI), improvement percentage, and statistical and clinical significance were used.

    Results

    Visual analysis, percentage of improvement, and RCI value showed that both treatments caused clinically and statistically significant changes in therapeutic outcomes and their therapeutic effects continued during follow-up period. However, the percentage of improvement in CBT group was higher than in the transdiagnostic treatment group.

    Conclusion

     CBT is superior to transdiagnostic treatment in terms of effect size and stability, but both are the same in terms of acceptance.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Transdiagnostic Treatment, Generalized Anxiety Disorder, Depression
  • Siyamak Tahmasebi, Alireza Karimpour Vazifehkhorani* Pages 458-472
    Objectives

    This study aims to compare the effects of two methods of motivational manipulation and neurofeedback on reward sensitivity, delay discounting, and impulsivity in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).

    Methods

     This is an experimental study with a pre-test/post-test/follow-up design using a control group. Participants were 90 children aged 7-12 years with ADHD in Tehran, Iran who were selected using a convenience sampling method. Neurofeedback and motivational manipulation were performed in the two intervention groups at 12 sessions each session for 45 minutes. Balloon Analogue Risk task and Chocolate  Delay Discounting task were used to collect data. The collected data were analyzed using MANCOVA in SPSS v.23 software.

    Results

    After controlling the effects of pre-test scores on post-test scores, the difference between the groups in the post-test phase was statistically significant in terms of impulsivity and delay discounting (P<0.01) and reward sensitivity (P<0.05). The neurofeedback method (Mean=4.66) had a greater effect on reward sensitivity than motivational manipulation method (Mean=2.31) compared to the control group, which was significant (P<0.01). The effect of motivational manipulation (Mean=2.31) was not significant in comparison with the control group.

    Conclusion

    Voluntary activation of dopaminergic regions of the brain by neurofeedback and motivational manipulation leads to endogenous dopamine control in these regions, resulting in successful regulation or inhibitory control and reduced cravings, which reduces impulsivity and reward sensitivity.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD), Reward sensitivity, Delay discounting, Impulsivity, Neurofeedback Motivational manipulation
  • Pegah Nasiri*, Seyyedeh Fatemeh Mousavi, Javad Mollazadeh Pages 474-491
    Objectives

    This study aims to assess the mediating role of Cognitive Emotion Regulation (CER) strategies in the relationship between brain-behavioral system activity and marital satisfaction.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. The statistical population consists of all married men and women referred to two clinics of petrochemical industries in Mahshahr, of whom: 200 (106 female and 94 male) were selected using a convenience sampling method. Data collection tools were the Gray-Wilson Personality Questionnaire, ENRICH Marital Satisfaction Scale, and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). Pearson correlation test, multiple regression analysis and path analysis were carried out in SPSS v.17 and LISREL v.8.8. 

    Results

    All dimensions of CER (negative and positive strategies) and the activity of brain-behavioral system were significantly associated with marital satisfaction. Both negative and positive CER strategies and two Behavioral Activating System and Fight/Flight System as components of the brain-behavioral system had direct association and the Behavioral Inhibition System component had indirect association with marital satisfaction. They had good predictive power to predict marital satisfaction in families. 

    Conclusion

     The brain-behavioral system activity, as a biological model of personality, and the use of CER strategies have can predict marital satisfaction.

    Keywords: Brain-Behavioral System, cognitive emotion regulation strategies, Marital Satisfaction
  • Ahmad Ashouri, Pouya Farokhnezhad Afshar, Hamzeh Alimoradi, Meghdad Talebizadeh* Pages 492-506
    Objectives

     This study aims to translate and evaluate the psychometric properties of the Persian version of Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue) in college students.

    Methods

    This is a descriptive study. Participants were 551 students from selected universities in Tehran, Iran who were enrolled using a stratified random sampling method. The students completed the Persian version of TEIQue as well as the Schutte Self Report Emotional Intelligence Test (SSEIT) and the Neo-Five Factor Inventory (NEO-FFI). Data were analyzed in SPSS v. 22 software using independent t-test, Cronbach’s alpha, Pearson correlation and Exploratory Factor Analysis (EFA).

    Results

    The results of EFA confirmed that the Persian TEIQue had four factors of well-being, self-control, emotionality and sociability. Cronbach’s alpha value was reported 0.95 for the global EI, and ranged 0.69-0.90 for its four factors. In the split-half reliability, the Cronbach’s alpha was obtained 0.92 for the first half and 0.89 for the second half. The convergent/discriminant validity assessment in relation to SSEIT and NEO-FFI, showed a positive correlation with the most subscales of SSEIT and a negative correlation with the neuroticism subscale of NEO-FFI. There were gender differences in TEIQue scores between males and females, where females had higher scores in the global index and in factors of well-being and emotionality. 

    Conclusion

    The Persian version of TEIQue has acceptable reliability and validity for measuring trait emotional intelligence in Iranian adult population.

    Keywords: Emotional Intelligence, Personality, Psychometrics
  • Banafsheh Gharrae, Samira Masoumian*, Somayeh Zamirinejad, Hooman Yaghmaeezadeh Pages 508-518
    Objectives

     This study aims to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Self-Report Personality Questionnaire of the Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5-SPQ) in Iranian clinical samples.

    Methods

    This is a descriptive survey study. Participants were 289 outpatients and inpatients referred to Iran Psychiatric Hospital, Hazrat-e Rasool General Hospital and the clinic of Tehran Institute of Psychiatry who were selected using a convenience sampling method. In addition to a demographic form and the Persian version of SCID-5-SPQ, the Persian version of SCID-5 Personality Disorder (SCID-5-PD) was used. Finally, face validity, internal consistency (by Cronbach’s alpha), convergent validity (by Spearman correlation test) and the differences between self-reports of women and men (by Mann-Whitney U test) were evaluated.

    Results

    The Persian SCID-5-SPQ showed good face validity. Regarding the convergent validity, all subscales of this questionnaire showed a significant positive correlation with the SCID-5-PD (P<0.001). Moreover, Cronbach’s alpha was reported α=0.93, indicating good internal consistency.

    Conclusion

    The Persian version of SCID-5-SPQ has good validity and reliability, and can be used alone or along with the interviews in psychiatric clinics and hospitals in Iran for screening personality disorders.

    Keywords: Reliability, Validity, personality disorder
  • Somayeh Zamirinejadsomayeh Zamirinejad, Leili Jamil*, Ahmad Ashouri Pages 520-534
    Objectives

    This study aims to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Pure Procrastination Scale (PPS) including reliability, validity, measurement invariance, and factor analysis.

    Methods

    In this cross-sectional study, 390 college students from the three universities in Tehran participated. They completed a battery of four self-report tools including the PPS, Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Depression, Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21), and Satisfaction with Life Scale (SWLS). 

    Results

    The Exploratory Factor Analysis (EFA) results confirmed the three-factor solution of the Persian PPS which were decisional procrastination, implemental delay, and timeliness. The results of multi-group confirmatory factor analysis showed the between-group invariance of the factor structure, measurement weights, structural covariances and measurement residuals of PPS for demographic variables. The results revealed high internal consistency and high test-retest reliability. There Persian PPS and its subscales had statistically significant correlations with DASS-21, DERS, and SWLS.

    Conclusion

    The Persian PPS has good reliability and validity for assessing procrastination in Iranian population.

    Keywords: Psychometrics, Procrastination, Factor analysis, Reliability
  • Ma Tsz Wah* Pages 536-554
    Objectives

     The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic is regarded as the biggest global health crisis in recent decades. The changes in major life domains due to infection control strategies resemble the functional impairment consequential to emotional distress and place many people at greater risk of psychiatric conditions. Meanwhile, the COVID-19 pandemic and associated social distancing have widely increased the usage of smartphone to receive COVID-19-related information in the past year. However, the excessive use of smartphones has deleterious consequences. The current study investigated general anxiety symptoms and COVID-19-induced anxiety, and their impact on problematic smartphone use (PSPU) severity. 

    Methods

    Adults aged 18–75 years were recruited by stratified, probability sampling from a database representative of the population. Among 1080 Hong Kong Chinese (age 18–75 years), a cross-sectional web-based survey was conducted between July 23 and August 25, 2020 (the period of the third wave outbreak of COVID-19 in Hong Kong).  Participants were assessed with the measures, including the Depression Anxiety Stress Scale-21, Generalized Anxiety Disorder Scale-7, and Smartphone Addiction Scale-Short Version. Structural equation modeling (SEM) was used to evaluate the associations among general anxiety symptoms, COVID-19-induced anxiety, and severity of PSPU by the Amos 22.0 software.

    Results

     Using established cut-off scores, our results found that prevalence of at least moderate anxiety level in around 22% of participants. Using SEM, both general anxiety symptoms and COVID-19-induced anxiety were associated with PSPU severity. Moreover, COVID-19 anxiety partially mediated relations between predisposing general anxiety with PSPU severity.

    Conclusion

    This study provides initial data on the mental health status of people affected by COVID-19. It also investigated the relations between COVID-19-induced anxiety and PSPU severity as a coping mechanism.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, problematic smartphone use, mental health
  • Saeedeh Shirdel*, Behin Araminia, Mahdiyeh Salehi, Reza Arezoomandan, Mohammadreza Shalbafan, Leila Kamalzadeh, Seyedvahid Shariat Pages 556-559

    Wikipedia is one of the most important online sources of information that can be edited by any one. About 80% of people in developed countries use the Internet to search for mental health information, which generally includes disease symptoms, illnesses, and treatment methods. Existing studies have reported varying degrees of quality for mental health information on the Wikipedia website. To our knowledge, there is no study on the quality of information on the Persian version of Wikipedia, especially in the field of mental health. Due to the importance of Wikipedia for Internet users, the main purpose of this letter is to present a brief report on the Iranian authors' efforts in improving the quality and quantity of mental health information on the Persian Wikipedia. This can a step to promote the general knowledge of the community about the mental health.

    Keywords: Mental, Health, Wikipedia, Internet