فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1401)

مجله سلامت و بهداشت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیرحسین سامی، جلیل خندقی، ناطق عباسقلی زاده * صفحات 7-16
    زمینه و هدف

    کنترل ایمنی انواع پنیرهای سنتی تهیه شده از شیر خام مانند پنیر کوزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گرچه باکتری های انتروکوک می توانند خواص مفید پروبیوتیکی یا تکنولوژیکی در پنیر ایفا کنند ولی بکارگیری آن ها در غذاها بدلیل شواهد مبتنی بر بیماریزایی و مقاومت های آنتی بیوتیکی آن ها مورد بحث و تردید بوده است.

    روش کار

    در تحقیق حاضر پس از جداسازی و شناسایی مورفولوژیکی و  بیوشیمیایی باکتری های انتروکوک جداسازی‫شده از تعداد 50 نمونه پنیر کوزه ای سنتی در استان آذربایجان غربی، خواص ضد باکتریایی جدایه ها به روش انتشار چاهک تعیین و الگوی مقاومت به 12 آنتی بیوتیک رایج بالینی با استفاده از روش انتشار دیسک ارزیابی شد. همچنین ویژگی همولیزکنندگی جدایه ها بررسی گردید.

    یافته ها

     نتایج وجود انتروکوکسی ها در 74 درصد از نمونه های پنیر کوزه را نشان دادند. در بین گونه های شناسایی شده انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم به ترتیب با 7/44 و 2/37 درصد، بیشترین فراوانی را داشتند. بالاترین اثرات بازدارندگی جدایه ها در مورد باکتری لیستریا مونوسایتوجنز (7/83%) ثبت شد. بررسی ها نشان داد بالای 80 درصد از جدایه ها به 8 آنتی بیوتیک رایج کلینیکی ازجمله ونکومایسین حساس بودند. همچنین همه باکتری های انتروکوک جداشده فاقد قدرت همولیز بودند.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که پنیر سنتی کوزه منبع غنی از باکتری انتروکوکوس دارای فعالیت ضد میکروبی و حساسیت بالا به آنتی بیوتیک های رایج از جمله ونکومایسین است. در صورت مطالعه جنبه های بیشتر ایمنی و همچنین ارزیابی دیگر خواص پروبیوتیکی، می توان از این جدایه ها به عنوان منبع باکتری های پروبیوتیک بومی در دیگر محصولات تخمیری نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انتروکوکوس، پنیر کوزه، خواص آنتاگونیستی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • زهرا خلیلی، فردانه قلی پور*، مهسا سلیمی، پری ملکی گلندوز، عمران خسروی صفحات 17-33
    زمینه و هدف

    اخیرا گسترش سریع بیماری کووید-19 به یک چالش بهداشتی در سراسر جهان تبدیل شده است. مقابله با شیوع بسیار واگیر کووید-19 درمرحله اول نیازبه اقدامات پیشگیرانه و رفتارهای مراقبت از خود افراد دارد. برای همین منظور، استفاده از تکنیک و روش‫های مقابله، پیشگیری از بیماری و همچنین مدیریت، روش سبک زندگی، آموزش و استفاده از موارد بهداشتی و ارایه دستورالعمل های خودمراقبتی می تواند از شیوع بیشتر این بیماری جلوگیری کند. هدف از این مطالعه تعیین اولویت بندی شاخص‫های خودمراقبتی در پیشگیری از کووید-19 در استان اردبیل بود که یکی از کانون‫های مورد توجه این بیماری است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت توصیفی- پیمایشی میدانی از اوایل شروع بیماری کووید-19 (اسفند 98 تا دی ماه 99) انجام شد. حجم نمونه شامل 120 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و در دسترس انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار تحلیل تاپسیس و فرمول نویسی در نرم افزار اکسل بر اساس وزن دهی با الگوریتم آنتروپی و اولویت بندی با الگوریتم تاپسیس انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد زیرشاخص افزایش آگاهی افراد در زمینه همه‫گیربودن عفونت با ضریب نزدیکی (CLi+) 8673/0، شستن دست ها با آب و صابون یا ضدعفونی کردن با محلول بر پایه الکل با ضریب نزدیکی (CLi+) 9391/0، الکترونیکی‫کردن اکثر فعالیت‫های کاری کارمندان با ضریب نزدیکی (CLi+) 8687/0، رعایت فاصله ایمن (5/1 متر) از افرادی که سرفه و عطسه می کنند با ضریب نزدیکی (CLi+) 8327/0، پرهیز از هرگونه تجمعات با ضریب نزدیکی (CLi+) 9276/0، به عنوان مهمترین شاخص در بین روش‫های خود مراقبتی در استان اردبیل کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه یک روش پیشنهادی برای کمک به مراقبین بهداشتی و درمانی در تصمیم گیری‫ها و انتخاب مدل خود مراقبتی کووید-19در استان اردبیل بود.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودمراقبتی، بیماری کووید-19، الگوریتم آنتروپی، الگوریتم تاپسیس
  • مریم کاس کلدره*، لیلا نجفی، روح الله زابلی، اسرافیل رشدی صفحات 34-48
    زمینه و هدف

    سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) آخرین سامانه طراحی شده پرونده الکترونیک سلامت در ایران می‫باشد که با هدف یکپارچه سازی اطلاعات مربوط به سلامتی افراد و ارایه خدمات بهداشتی از اسفندماه 1394 به صورت رسمی در ایران شروع به کارکرد. مطالعه با هدف طراحی مدل استقرار پرونده الکترونیک سلامت در برنامه پزشک خانواده دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام گرفت.

    روش کار

     پژوهش بصورت ترکیبی بوده است. از روش تحلیل محتوی کیفی با رویکرد قراردادی با 15 تن از خبرگان سازمانی و دانشگاهی در حوزه برنامه پزشک خانواده و فناوری اطلاعات بصورت نمونه گیری هدفمند مصاحبه انجام شد. سپس مولفه های مهم و ابعاد مورد نظر در الگوی مفهومی اولیه شناسایی شد و پرسشنامه اولیه تدوین و برای تایید به نظر خبرگان رسید. سپس پرسشنامه نهایی محقق ساخته در مقیاس لیکرت استخراج گردید. روایی محتوایی آن توسط خبرگان و پایایی پرسشنامه توسط آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد و جهت تکمیل به 453 نفر از اعضای تیم سلامت ارسال شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS و LISREL شده، با استفاده از روش آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، الگوی نهایی استخراج شد.

     یافته ها

    مدل با هشت عامل نگرشی و رفتاری، مدیریتی و نظارتی، فاکتورهای فردی کاربران، تعاملات و کار تیمی، سازمانی، فنی، سیستمی، ثبات جایگاه شغلی ارایه شدکه می‫توانند 015/ 63 درصد واریانس متغیر برنامه پزشک خانواده مبتنی بر پرونده الکترونیک سلامت را تبیین نمایند. الگوی پیشنهادی بیشترین تاثیر را از مولفه های مدیریتی و نظارتی (85/0) و کمترین تاثیر را از ثبات جایگاه شغلی (45/0) دارد.

    نتیجه گیری

    استقرار پرونده الکترونیک سلامت در برنامه پزشک خانواده با هدف ارایه خدمات با کیفیت و هزینه کمتر، تحت تاثیر عوامل مختلفی است که با تقویت جنبه های مثبت و رفع موانع در عوامل شناسایی‫شده می‫توان به نهادینه سازی و استفاده کاربردی‫تر از آن در راستای رفع مشکلات بهداشتی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: عوامل، پرونده الکترونیک سلامت، پزشک خانواده، سامانه یکپارچه بهداشت (سیب)
  • مهرناز مشعوفی، نسرین سرافراز، عاطفه شادمان، سمیرا عابدی، افروز مردی * صفحات 49-59
    زمینه و هدف

    سازمان بهداشت جهانی سواد سلامت را به عنوان یکی از مهمترین تعیین‫کننده های امر سلامت معرفی کرده است که به نوبه خود می‫تواند بر کمیت و کیفیت روابط جنسی و رضایت جنسی و زناشویی افراد تاثیر بگذارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با رضایت زناشویی و جنسی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر اردبیل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی- همبستگی است. جامعه آماری، کلیه زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی اردبیل بوده که در نهایت 380 زن واجد شرایط با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه سنجش سواد سلامت جمعیت شهری ایران (هلیا)، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه رضایت جنسی هادسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-21 انجام و برای ارایه نتایج از آمار توصیفی، تحلیلی استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره سواد سلامت افراد 34/64 در طیف 33 الی 165، میانگین نمره رضایت زناشویی 84/142 در طیف 47 الی 235، میانگین نمره رضایت جنسی 71/94 در طیف 25 الی 175 بود. بین سواد سلامت و سن زن، سن ازدواج، تعداد زایمان، نوع زایمان، تحصیلات و شغل زن ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0<p). بین سواد سلامت و رضایت جنسی ارتباط معنی‫دار و مستقیم بود و بین رضایت زناشویی با رضایت جنسی ارتباط معنی‫دار معکوس بود. یعنی با افزایش یکی دیگری کاهش می یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که سواد سلامت در بین زنان سنین باروری پایین بود. این نتایج حاکی از نیازبه توجه به موضوع سواد سلامت زنان بویژه در مورد مسایل زناشویی می‫باشد. بنابراین باید توجه و برنامه ریزی ویژه ای در این مقوله ها و عوامل تاثیرگذار بر آنها صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، رضایت زناشویی، رضایت جنسی
  • رافت کاظم زاده، زهرا اعتباری اصل*، ایراندخت جعفری، سینا آقایی صفحات 60-69
    زمینه و هدف

    دارا بودن سلامت معنوی و رفتار اخلاقی مطلوب در دانشجویان علوم پزشکی، هر دو از عوامل مهم ‏در پیشگیری از آسیب به بیماران می باشند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارتباط سلامت معنوی با رفتار اخلاقی در ‏دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.‏

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که در سال 1398 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان ‏دانشکده های پرستاری مامایی اردبیل می باشد که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه به تعداد 265 نفر محاسبه ‏شد و به روش تصادفی طبقه ای، نمونه گیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد سلامت معنوی و رفتار ‏اخلاقی که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفته است، جمع آوری شدند و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنوا به وسیله نرم افزار  SPSS-15تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 83/1±60/20 سال بود. میانگین نمره سلامت معنوی دانشجویان 16/7±49/70  از حداکثر نمره 120 بود. میانگین نمره رفتار اخلاقی نیز 28/8±52/59 ‏ از حداکثر نمره 75 بدست آمد. همچنین، بر اساس آزمون همبستگی پیرسون بین سلامت معنوی و رفتار اخلاقی دانشجویان ارتباط آماری ‏مستقیم و معنی داری وجود داشت (756/0=‏r‏ و  001/0>p).

    نتیجه گیری

    ‏‎ ‎با توجه به این یافته که دانشجویان با سطح سلامت معنوی بالاتر، رفتار اخلاقی مطلوب تری نسبت به سایرین داشتند؛ مسیولین دانشگاهی می توانند با توجه بیشتر به سلامت معنوی دانشجویان ‏و فراهم کردن زمینه هایی برای بهبود آن، رفتارهای اخلاقی مطلوب را نیز در آنها ارتقا دهند.‏

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، رفتار اخلاقی، دانشجویان
  • علی اکبری ساری، صدیقه میر افضلی، سمیه علیزاده * صفحات 70-79
    زمینه و هدف

    از شیرگرفتن کودکان به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که شناخت هریک از آنها می‫تواند در اتخاذ استراتژی‫های پیشگیری از قطع ناگهانی تغذیه با شیر مادر کمک کند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی طریقه از شیرگرفتن کامل کودکان و عوامل موثر بر آن، در مادران دارای فرزند 36-30 ماهه، در شهرستان کرمان انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 802 مادر شهری و روستایی که دارای کودک 30 تا 36 ماهه بودند بصورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه الگوی از شیرگرفتن کودکان با آلفای کرونباخ 75 تا 98% استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-21 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن مادران 5/5±41/31 بود، اکثر آنها داری تحصیلات دانشگاهی (2/45%) و خانه دار (4/81%) بودند. نحوه قطع کامل شیر مادر در 39 درصد کودکان به صورت تدریجی بود. میانگین طول دوره تدریجی قطع شیردهی 21 روز بود. 5/66 درصد از مادران در این خصوص اطلاعات کسب کرده بودند. 2/58 درصد از مادران در برنامه تغذیه ای کودکان تغییر ایجاد کردند. 7/46 درصد از مادران برنامه ای ازجمله مسافرت بردن، خرید اسباب بازی و پارک بردن برای حمایت روانی از کودک خود در نظر گرفتند.

    نتیجه گیری

    مادران در خصوص فرآیند از شیرگرفتن کودکانشان، نیاز به آموزش‫های مدون و ویژه دارند تا با از شیرگیری تدریجی و بدون استفاده از داروها یا مواد شیمیایی مختلف، روند ختم شیردهی برای مادران و کودکان، با حداقل آسیب‫های احتمالی جسمی یا روانی سپری گردد.

    کلیدواژگان: نحوه از شیرگرفتن، تغذیه با شیر مادر، کودکان، مادران
  • مهری شمس قهفرخی *، محمدرضا قاسمی، فریده شمس قهفرخی صفحات 80-91
    زمینه و هدف

    نیروی انسانی، بزرگترین سرمایه هر سازمان می باشد. راضی نگه داشتن این سرمایه، از مهمترین دغدغه‫های مدیران است. صاحب نظران، ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل را از متغیرهای مهم موثر بر رضایت شغلی می دانند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل با رضایت شغلی بود.

    روش کار

    این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری تمامی کارکنان مرکز آموزشی- درمانی الزهرا (س) اصفهان در سال 1399 (2600 نفر) بود. تعداد نمونه 340 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه آنلاین و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss-23 استفاده شد. همچنین به منظور توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری توصیفی، نظیر میانگین، انحراف معیار و نیز روش های استنباطی نظیر ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون بهره گرفته شد.

    یافته ها

     میانگین نمره رضایت شغلی 11/60 و میانگین نمره ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل 85/59 بود. همبستگی بین رضایت شغلی و ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل، در سطح معنی داری 01/0 معادل 742/0 بود. 742/0R= و 551/0 R2=محاسبه گردید. ضریب رگرسیون نیز معادل 763/0 بود. یافته های حاصل از آزمون فرضیات دو متغیره نشان داد بین میزان ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل و رضایت شغلی، رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد، به نحوی که با افزایش میزان ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل، رضایت شغلی نیز ارتقا می یابد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد متغیر ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل، در تبیین رضایت شغلی موثر است و افزایش میزان رضایت شغلی، تحت تاثیر افزایش میزان ارضای نیازهای اجتماعی از طریق شغل، می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد کارکنان مرکز بهداشتی- درمانی مورد مطالعه، تا چه اندازه از شرایط موجود رضایت دارند و پیشنهاد می نماید به منظور افزایش انگیزه و رضایت شغلی کارکنان و به تبع آن، تولید و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت تر، علاوه بر توجه به سایر عوامل موثر بر رضایت شغلی، توجه بیشتری به نیازهای اجتماعی کارکنان گردد. نتایج این مطالعه می تواند برای تدوین استراتژی های منابع انسانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، نیازهای اجتماعی، بیمارستان
  • فریبا استوار *، نیلوفر عابدین زاده، سعید پورکریم مژدهی صفحات 92-109
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به فرآیندهای تصفیه بر پایه غشا، استفاده از موادی مانند آنتی اسکالانت ها که از تشکیل رسوب ها در حین فرآیند تصفیه جلوگیری می کنند؛ از نقطه نظر صنعتی بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، سنتز آنتی اسکالانت کوپلیمر استایرن- مالییک انیدرید (PSMA) به روش پلیمریزاسیون رادیکالی و بررسی عوامل و پارامترهای موثر در استفاده از آن در غشاء اسمز معکوس جهت حذف TDS از نمونه آب خلیج فارس بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر در مقیاس آزمایشگاهی با هدف بررسی کارایی آنتی اسکالانت سنتزی، به صورت ناپیوسته و به شکل بنیادی- کاربردی و در مقیاس نیمه صنعتی توسط سیستم غشایی اسمز معکوس (RO) انجام پذیرفت. سپس جهت بررسی عملکرد آن بر میزان هدایت الکتریکی (EC)، کل جامدات محلول (TDS)، شار خروجی و گرفتگی غشا در سیستم اسمزمعکوس، تاثیر پارامترهایی مانند  pHو غلظت آنتی اسکالانت در افزایش راندمان و کارایی غشا بررسی گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان داد با افزودن آنتی اسکالانت به سیستم اسمز معکوس می توان EC و TDS نمونه را به ترتیب در محدوده 5/99-8/98 درصد و 7/98-2/97 درصد کاهش داد، بطوریکه در مدت زمان مورد بررسی که یک ساعت بود؛ کاهش عملکرد کمتری در غشاء اسمز معکوس نسبت به حالت عدم استفاده از آنتی اسکالانت مشاهده شد. همچنین غلظت آنتی اسکالانت سنتزی تا غلظت mg/L 5 سبب افزایش راندمان شده و سپس تاثیر کمی داشت. افزایش pH نیز اثر نامطلوبی بر کارایی سیستم اسمز معکوس داشته و با افزایش pH از 7 به 9، راندمان سیستم کاهش یافته و مقدار TDS بیشتری به ترتیب برابر mg/L 5/265 و mg/L 5/382 در خروجی پساب تصفیه شده مشاهده گردید. مطابق با بررسی های آماری ANOVA و مقادیر Prob> F برابر 0004/0، مطابقت داده ها به اثبات رسید. همچنین، مطابقت خوب نتایج واقعی و نتایج پیش بینی شده نرم افزار نیز تایید شد و ارتباط خوب و منطقی بین ضریب رگرسیون پیش بینی شده و تجربی حاصل گشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و با تعیین مقادیر بهینه پارامترهای مورد بررسی با غلظت mg/L 5 آنتی اسکالانت و در pH برابر 7، استفاده از آنتی اسکالانت سنتزی، سبب افزایش راندمان تصفیه با استفاده از سیستم اسمزمعکوس شده است. این ماده با افزایش طول عمر غشا و جلوگیری از ایجاد رسوب روی غشاء اسمز معکوس، زمان استفاده از این سیستم را افزایش داده و در حضور این ضد رسوب، راندمان تصفیه بالاتری در سیستم اسمزمعکوس حاصل می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اسکالانت، پلیمریزاسیون رادیکالی، خلیج فارس، پلی استایرن- مالئیک انیدرید، اسمزمعکوس
  • آسیه اقدسی، مجید عباسپور *، آیدا احمدی صفحات 110-122
    زمینه و هدف

    شبکه حمل و نقل ریلی شهری به دلیل شرایط خاص خود همواره در معرض ریسک قرار دارد. موارد زیادی نشانگر وجود عوامل تهدیدکننده و خطرزا برای جوامع انسانی در سیستم‫های حمل و نقل ریلی شهری می‫باشد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی مخاطرات شبکه های حمل و نقل ریلی شهری در راستای افزایش تاب آوری انجام گرفت.

    روش کار

    روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی بود. جامعه آماری این مقاله شامل کارکنان مترو تهران در ایستگاه امام خمینی بود. در این مقاله حجم نمونه به صورت سیستماتیک و هدفمند انتخاب شد که شامل 24 نفر از کارکنان و مدیران ایستگاه امام خمینی تهران بود. برای طبقه بندی مخاطرات سیستم حمل و نقل ریلی شهری تهران ابتدا مخاطرات شناسایی و علت و پیامدهای تعیین و سپس اولویت بندی مخاطرات با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام گرفت.

    یافته ها

     نتایج مطالعه مشخص نمود که 22 مخاطره در سیستم حمل ونقل شهری تهران وجود دارد. نتایج حاصل از بکارگیری فرایند تحلیل سلسه مراتبی در اولویت بندی مخاطرات شناسایی شده نشان داد که خطر سیل، نشتی و آبگرفتگی، زلزله، فعالیت های خرابکارانه و تروریستی به ترتیب از جمله مخاطرات با اولویت های مهم در شبکه حمل و نقل ریلی شهر تهران بودند.  هم چنین حرارت در پست های برق، سیستم فاضلاب ایستگاه و وجود گازهای شیمیایی و نامطبوع از جمله مواردی بود که دارای کمترین مخاطرات در محدوده مطالعاتی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مشخص نمود که سیستم حمل و نقل شهری تهران در ایستگاه مورد مطالعه دارای خطرات بالقوه بود. لذا بر اساس خطرهای شناسایی شده می توان اقداماتی همچون پایش وضعیت رفتار سازه تونل و خطوط ریلی و داده کاوی اطلاعات، استفاده از تجهیزات اطفاء حریق، تکمیل سامانه هشدار سریع (در تعامل با سازمان بحران شهری) و تدوین دستورالعمل تاب آوری در برابر شرایط اضطراری را انجام داد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سیستم حمل و نقل عمومی، مترو شهری، مخاطرات، شهر تهران
  • نازگل کاظمی، نیکو خسروی، فهیمه کاظمی * صفحات 123-133
    زمینه و هدف

    اخیرا تمرینات فیتنس (تمرینات با وزن بدن)، کیک بوکس و تی آرایکس محبوبیت زیادی پیدا کرده اند. هدف پژوهش حاضر اثر یک دوره تمرینات فیتنس- کیک بوکس و فیتنس- تی آرایکس بر برخی شاخص های آنتروپومتری و فاکتورهای خطرزای قلبی-  عروقی در زنان دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    تعداد 40 زن دارای اضافه وزن به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. تمرینات گروه کنترل شامل تمرینات فیتنس و تمرینات گروه تجربی شامل تمرینات فیتنس همراه با کیک بوکس و فیتنس همراه با تی آرایکس بود. آزمودنی ها تمرینات را به مدت دو ماه (3 جلسه در هفته) انجام دادند. سپس در دو نوبت (قبل از شروع دوره و 48 ساعت پس از اتمام دوره آزمایشی)، شاخص های آنتروپومتری (با استفاده از دستگاه سنجش ترکیب بدن) و نمونه های خونی (جهت اندازه گیری پروفایل لیپیدی خون) اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه با سطح معنی داری 05/0<p استفاده شد.

    یافته ها

     در گروه فیتنس بین وزن بدن (001/0=p)، BFM (009/0=p)، BMI (0001/0=p)، %BF (037/0=p) و WHR (024/0=p) و نیز کلسترول تام (011/0=p)، در گروه فیتنس- کیک بوکس بین BFM (012/0=p)، %BF (003/0=p) و WHR (002/0=p) و نیز کلسترول تام (009/0=p)، HDL (016/0=p) و LDL (0001/0=p) و در گروه فیتنس- تی آرایکس بین وزن بدن (0001/0=p)،  BFM (001/0=p)، BMI (0001/0=p)، %BF (001/0=p) و WHR (0001/0=p) و نیز کلسترول تام (001/0=p) و LDL (004/0=p) در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی داری وجود داشت. به‫علاوه، بین %BF (003/0=p) و نیز HDL (021/0=p) و LDL (0001/0=p) در سه گروه پس از یک دوره تمرینات تفاوت معنی‫داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    هر سه تمرین به نوعی بر شاخص های آنتروپومتری و فاکتورهای خطرزای قلبی- عروقی در زنان دارای اضافه وزن اثرگذارند. با مقایسه سه گروه می توان گفت که تمرینات فیتنس بیشتر بر کاهش %BF و LDL، تمرینات فیتنس- کیک بوکس بر کاهش %BF و افزایش HDL و تمرینات فیتنس- تی آرایکس بر کاهش LDL موثر است.

    کلیدواژگان: تمرینات فیتنس، کیک بوکس، تی آرایکس، ترکیب بدن، نیمرخ لیپیدی، زنان دارای اضافه وزن
  • داوود ادهم، اسلام مرادی اصل، عباس عباسی قهرمانلو* صفحات 134-141
    زمینه و هدف

    کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها و زیرمجموعه کروناویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید-19 را شامل می شود و سیستم تنفسی انسان را درگیر می‫کند. هدف از این مطالعه بررسی سیر تغییرات علایم بالینی بیماری کووید-19 در طول دوره اپیدمی در بیماران بستری شده در بیمارستان‫های استان اردبیل بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی)، کلیه بیماران دارای علایم مشکوک به کووید-19 که به بیمارستان‫های استان اردبیل مراجعه کرده و بستری شده اند مورد مطالعه قرار گرفتند. این اطلاعات از سیستم ثبت داده های بیمارستانی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل استخراج گردید و در دو بازه زمانی بین 20 فوریه تا 10 جولای 2020  مورد آنالیز قرار گرفتند. برای بررسی رابطه بین علایم COVID-19 و دوره های زمانی، از آزمون های مجذور کای و آزمون فیشر در نرم افزار SPSS-16 استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد کل موارد بستری  در طول مطالعه 5541  مورد  بودند که بعد از آزمایش PCR  از کل بیماران نتیجه آزمایشگاهی برای 2506 نفر (22/45%) مثبت بودند. طبق نتایج این مطالعه  شیوع دل درد و کوفتگی بدن در فاصله زمانی اول تا دوم تقریبا دو برابر شد (05/0<p). با این حال شیوع ضعف عمومی بدن، گیجی یا تحریک پذیری، آبریزش بینی، درد قفسه سینه و قرمزی ملتحمه چشم در این مدت کاهش قابل توجهی داشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که در ابتدای اپیدمی علایم تنفسی در بیشتر مبتلایان گزارش شده است. با گذشت زمان برخی علایم دیگر نظیر علایم گوارشی و بویایی و چشایی نیز بیشتر شده اند اما باز هم علایم دستگاه تنفسی در کووید-19 جزو علایم شدید بوده و بصورت مستقیم در میزان بستری و مرگ و میر تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کووید-19، علایم بالینی، اپیدمیک، ایران
|
  • A.H Sami, J. Khandaghi, N . Abbasgholizadeh* Pages 7-16
    Background & objectives

    Safety control of traditional raw milk cheese such as Pot cheese is of special importance. Although enterococci can play beneficial probiotic or technological properties in cheese and their use in food is the subject of debate due to evidence of pathogenicity and antibiotic resistance.

    Method

    In the present study, after isolation and morphological and biochemical identification of enterococci isolated from 50 samples of traditional Pot cheeses in West Azerbaijan province, the antibacterial properties of the isolates were determined by well diffusion method and the resistance pattern to 12 common clinical antibiotics was evaluated using disk diffusion method. The hemolytic properties of the isolates were also investigated.

    Results

    The results showed the presence of enterococci in 74% of the Pot cheese samples. Among the identified species, Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium had the highest frequency with 44.7% and 37.2%, respectively. The highest inhibitory effects of isolates were recorded for Listeria monocytogenes (83.7%). Studies showed that over 80% of isolates were sensitive to eight common clinical antibiotics, including vancomycin. Also, all enterococcus isolates lacked hemolysis activity.

    Conclusions

    This study showed that traditional jar cheese is a rich source of Enterococcus bacteria with antimicrobial activity and high sensetive to common antibiotics such as vancomycin. If more safety aspects are studied and other probiotic properties are evaluated, these isolates can be used as a source of native probiotic bacteria in other fermented products.

    Keywords: Enterococcus, Pot cheese, Antagonistic Activity, Antibiotic Resistance.Conflict of interest: None declared
  • Z. Khalili, F.Gholipour*, M. Salimi, P .Maleki Galandouz, I .Khosravi Pages 17-33
    Background & objectives

    The rapid spread of COVID-19 has recently become a worldwide health challenge. Coping with the highly contagious outbreak of COVID-19 requires preventive measures and self-care behaviors in the first instance. To this end, the use of techniques and methods of coping, disease prevention as well as management, lifestyle, education and use of health items and providing self-care instructions can prevent further spread of the disease. The aim of this study was to determine the prioritization of self-care indicators in the prevention of Covid-19 in Ardabil province, which is one of the foci of this disease.

    Methods

    This descriptive-field survey was conducted from the beginning of Covid-19 outbreak (March 1998 to January 1999). The sample size consisted of 120 people who were selected using the available snowball sampling method. Data analysis was performed using TOPSIS analysis software and formulation in Excel software based on weighting with entropy algorithm and prioritization with TOPSIS algorithm.

    Results

    The results of this study showed the Sub-indics of increasing awareness of people about the prevalence of infection with proximity with coefficient (CLi +) of 0.8673, washing hands with soap and water or disinfecting with alcohol-based solution with proximity coefficient (CLi +) of 0.9391, electronicization of most activities Employees' work with a coefficient of closeness (CLi +) of 0.8687, observing a safe distance (1.5 meters) from people who cough and sneeze with a coefficient of closeness (CLi +) of 0.8277, avoiding any gatherings with a coefficient of closeness (CLi +) 0.9276, as the most important indicators among self-care methods in Ardabil province.

    Conclusion

    This study was a proposed method to assist health care providers in making decisions and selecting the COVID-19 self-care model in Ardabil province

    Keywords: Self-care Behaviors, COVID-19 Disease, Entropy Algorithm, TOPSIS Algorithm
  • M .Kaskaldareh*, L. Najafi, R .Zaboli, I .Roshdi Pages 34-48
    Background & objectives

    The Integrated Health System (SIB) is the latest electronic health record system in Iran, officially began in Iran in March 2016, with the goal of integrating health information and providing health services. This study aimed to design a model for establishment of the electronic health record in family physician program of Guilan university of medical sciences.

    Method

    The research method was mixed method. Fifteen organizational and academic experts in the fields of family physician program and information technology were interviewed through purposive sampling using qualitative content analysis with conventional approach. Having identified the important components and respective dimensions in the initial conceptual model, the primary questionnaire was developed and submitted to the experts for their approval. Then, the final Likert-scale researcher-made questionnaire was extracted. Its content validity index was calculated by the experts and the reliability of the questionnaire was assessed through Cronbach’s alpha. The questionnaire was sent to 453 members of the healthcare team for being completed. Through analysing data by SPSS and LISREL, the final model was extracted using the specialized statistical techniques of exploratory and confirmatory factor analyses.

    Results

    The model was presented with eight factors of attitudinal and behavioural, supervision and managerial, individual factors of users, interactions and teamwork, organizational, technical, systemic and job stability which can explain over 63 percent of the variance of the variables of electronic health record-based family physician program. The highest and lowest impacts on the proposed model came from the managerial and supervisory (0.85) and the job stability components, respectively (0.45).

    Conclusion

    Establishing an electronic health record in the family physician program with the aim of providing good quality services and lower costs, is influenced by various factors that by strengthening the positive aspects and removing barriers in the identified factors, it is possible to institutionalize and use it more practically in order to solve health problems.

    Keywords: Factors, Electronic Health Record, Family Physician, the Integrated Health System (SIB)
  • M. Mashoufi, N .Sarafraz, A. Shadman, S. Abedi, A. Mardi* Pages 49-59
    Background & objectives

     The World Health Organization has introduced health literacy as one of the most important determinants of health which in turn can affect the quantity and quality of sexual relationship and sexual and marital satisfaction of individuals. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between health literacy and marital and sexual satisfaction in women referring to health centers in Ardabil.  

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive-correlational study. The statistical population was all women of reproductive age who referred to Ardabil health centers. Finally, 380 eligible women were selected using cluster sampling. To collect data, three questionnaires of the health literacy of the urban population of Iran (Helia), Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and Hudson Sexual Satisfaction Questionnaire were used to collect the data. Data analysis was performed using SPSS-21 software and descriptive and analytical statistics were used to present the results.

    Results

     The mean score of health literacy was 64.34 in the range of 33 to 165, the mean score of marital satisfaction was 142.84 in the range of 47 to 235, and the mean score of sexual satisfaction was 94.71 in the range of 25 to 175. There was a significant relationship between health literacy and age, marriage age, number of deliveries, type of delivery, education and occupation. There was a significant and direct relationship between health literacy and sexual satisfaction and there was a significant inverse relationship between marital satisfaction and sexual satisfaction. That is, it decreased with the increase of another.

    Conclusion

    The results of this study showed that health literacy was low among women of reproductive age. This indicates the need to pay attention to the issue of health literacy in the women's community, especially in marital issues. Therefore, special attention and planning should be done in these subjects and the factors affecting them

    Keywords: Health Literacy, Marital Satisfaction, Sexual Satisfaction
  • R. Kazemzadeh, Z.Etebari Asl*, I .Jafari, S .Agayi Pages 60-69
    Background & objectives

    Spiritual health and good ethical behavior, both are important ‎factors in preventing harm to patients in medical students. The purpose of this study is to survey the ‎relationship between spiritual health and ethical behavior among students of nursing and midwifery ‎faculty in Ardabil university of medical sciences.‎

    Methods

    This is a descriptive-correlational study conducted in 2019. The statistical population of ‎the study was all students of Ardabil nursing and midwifery faculties. Sample size was calculated 265 ‎persons based on Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method was used. Data were ‎collected using standard questionnaires of spiritual health and ethical behavior. Validity and reliability of questionnaires were confirmed. Data was analyzed by SPSS15 software with Pearson correlation, independent sample t- test and ANOVA statistical tests.

    Results

    Mean age of the students was 20.60±1.83. The mean score of students’ spiritual health was 70.49±7.16 from the maximum score of 120. The mean score of ethical ‎behavior was 59.52±8.28 from the maximum score of 75. Also, based on Pearson's correlation test, there was a significant positive ‎relationship between spiritual health and ethical behavior of students.‎

    Conclusion

    According to this finding that students with higher levels of spiritual health behave more morally than others, therefore academic authorities can also promote their desirable ethical ‎behaviors ‎        by attending students' spiritual health and ‎providing backgrounds for their improvement.

    Keywords: Spiritual Health, Ethical Behavior, Students
  • A. Akbari Sari, S. Mirafzali, S. Alizadeh* Pages 70-79
    Background & objectives

    Weaning of children depends on several factors, recognizing each of these factors will be effective in adopting strategies to prevent abrupt cessation of breastfeeding. The aim of this study was to investigate the method of complete weaning of children and the factors affecting it in mothers with children aged 30-36 months in Kerman.

    Methods

    In this cross-sectional study, 802 urban and rural mothers with children aged 30 to 36 months were selected by stratified random sampling. A breastfeeding pattern questionnaire with 75 to 98% Cronbach's alpha was used to collect data. Data analysis was performed using spss-21 software.

    Results

    The average age of the mothers was 31.41±5.5, most of who had a university degree (45.2%) and were housewives (81.4%). In this study, complete weaning was gradual in 39% of children. The mean duration of gradual cessation of lactation was 21 days. 66.5% of mothers had obtained information in this regard. 58.2% of mothers made changes in their children's nutrition program. 46.7% of mothers considered a program (such as traveling, buying toys and going to park) for psychological support of their child.

    Conclusion

    Mothers need specialized training in the process of weaning their children to complete the gradually weaning process for mothers and children without the use of various drugs or chemicals, with minimal possible physical or psychological damage.

    Keywords: Weaning Method, Breastfeeding, Children, Mothers
  • M.Shams Ghahfarokhi*, M.R. Ghasemi, F. Shams Gahfarokhi Pages 80-91
    Background & objectives

    The human resources are the biggest asset of any organization. Keeping this capital satisfied is one of the most important concerns of managers. Experts consider the satisfaction of social needs through job as one of the important variables affecting job satisfaction. The aim of this study was to investigate the relationship between satisfaction of social needs through job and job satisfaction.

    Methods

    This cross-sectional study has been performed by descriptive-analytical method. The statistical population was all the staff (2600 people) of Al-Zahra educational and medical center in Isfahan in 2020. The sample size was 340 people selected by available sampling method. Online questionnaire was used to collect information and SPSS software was used to analyze the data. In order to describe and analyze the data, descriptive statistical methods such as mean, standard deviation and inferential methods such as Pearson correlation coefficient and regression were used.

    Result

    The mean score of job satisfaction was 60.11 and the average score of satisfaction of social needs through job was 59.85. The correlation between job satisfaction and satisfaction of social needs through job was at a significance level of 0.01 equal to 0.742. R=0.742 and R2=0.551 were calculated. The regression coefficient was equal to 0.763. Findings from the test of bivariate hypotheses showed that there was a significant and direct relationship between the satisfaction of social needs through job and job satisfaction. So that, with increasing the satisfaction of social needs through job, job satisfaction also increased. The results of regression analysis also showed that the variable of satisfaction of social needs through job was effective in explaining job satisfaction and the increase in job satisfaction was affected by the increase in satisfaction of social needs through job.

    Conclusion

    This study showed how satisfied were the staff of the study center with the current situation and suggested that in order to increase the motivation and job satisfaction of employees and consequently, the production and provision of better health services, in addition to other factors affecting job satisfaction, more attention should be paid to the social needs of employees.

    Keywords: Job Satisfaction, Social Needs, Hospital
  • F . Ostovar*, N. Abedinzadeh, S. Poorkarim Mozhdehi Pages 92-109
    Background & objectives

     Nowadays, according to membrane-based filtration processes; the use of substances such as antiscalants that prevents the formation of deposits during the treatment process, is very important from industrial point of view. This study aimed to synthesize styrene-maleic anhydride copolymer (PSMA) using the radical polymerization method and to investigate the factors and parameters affecting its use in reverse osmosis membrane for removal of TDS from the Persian Gulf water sample.

    Methods

     The present study was performed in laboratory scale to investigate the efficiency of synthetic antiscalants, in batch and fundamental-applied forms, as well as on a semi-industrial scale using reverse osmosis (RO) membrane system. Then, to evaluate its performance on the electrical conductivity (EC), total dissolved solids (TDS), flow flux, and membrane fouling in the reverse osmosis system, the effect of parameters such as pH and antiscalant concentration on increasing membrane efficiency and effectiveness were investigated.

    Results

     The results showed that by adding antiscalant to the reverse osmosis system, the EC and TDS of the sample can be reduced in the range of 99.5-8.98% and 97.98-2.7%, respectively, so that in the study period, which was 1 hour, less performance reduction was observed in reverse osmosis membranes than in the absence of antiscalant. Also, the concentration of synthetic antiscalant up to 5 mg/L increased the efficiency, but had a small effect in higher amounts. Increasing the pH also had an adverse effect on efficiency of the reverse osmosis system and by increasing the pH from 7 to 9, the system efficiency decreased and higher TDS scores of 265.5 mg/L and 382.5 mg/L were observed in the treated effluent output, respectively. According to ANOVA statistical analysis and Prob> F values ​​of 0.0004, the data were confirmed to be consistent. Also, a good match between the actual results and the predicted results of the software was confirmed and a logical relationship was obtained between the predicted and experimental regression coefficients.

    Conclusion

     According to the results and by determining the optimal values of the studied parameters with a concentration of 5 mg/L antiscalants and at a pH of 7, the use of synthetic antiscalant increased the treatment efficiency using a reverse osmosis system. This material, by increasing the life of the membrane and preventing the formation of deposits on the reverse osmosis membrane, increased the time of use of this system and higher treatment efficiency was achieved in the reverse osmosis system in the presence of this anti-fouling.

    Keywords: Antiscalant, Radical Polymerization, Persian Gulf, Polystyrene-maleic Anhydride, Reverse Osmosis
  • A .Aghdasi, M.Abbaspour*, A. Ahmadi Pages 110-122
    Background & objectives

    The urban rail transport network is always at risk due to its special conditions. Many cases indicate the existence of threatening and risk factors for human societies in urban rail transportation systems. Therefore, in this study, with the aim of identifying and prioritizing the risks of urban rail transportation networks in order to increase resilience is on the agenda.

    Methods

    The research method was descriptive-analytical and applied. The statistical population of this article included Tehran metro employees at Imam Khomeini station. In this article, the sample size has been selected systematically and purposefully, which included 24 employees and managers of Imam Khomeini station in Tehran. To classify the hazards of Tehran's urban rail transportation system, first the hazards were identified and the cause and consequences were determined and then the hazards were prioritized using the analytic hierarchy process (AHP) method.

    Results

    The results of the study showed that there are 22 hazards in Tehran's urban transportation system. The results of applying AHP in prioritizing the identified hazards indicated that the risk of floods, leaks and water accumulation, earthquakes, sabotage and terrorist activities, were among the hazards with important priorities in the rail transport network of Tehran, respectively. Also, heat in electric stations, sewage system of station and the presence of unpleasant chemical gases were among the items that had the least risks in the study area.

    Conclusion

    The results showed that Tehran urban transportation system in the study station had potential hazards. Therefore, based on the identified risks, measures such as monitoring the behavior of tunnel and railway lines and data mining information, using firefighting equipment, completing the rapid alert system (in interaction with the Urban Crisis Organization) and developing emergency resilience instructions could be performed.

    Keywords: Resilience, Public Transportation System, Urban Metro, Hazards, Tehran
  • N .Kazemi, N. Khosravi, F. Kazemi* Pages 123-133
    Background & objectives

    Recently, fitness (bodyweight workout), kickboxing and TRX training have become very popular. The aim of the present study was to determine the effect of a period of fitness-kickboxing and fitness-TRX training on some anthropometric indices and cardiovascular risk factors in overweight women.

    Methods

    Forty overweight women were randomly divided into three groups. The control group included fitness training and the experimental group included fitness training with kickboxing and fitness training with TRX. Subjects performed the training for two months (3 sessions per week). Then anthropometric indices with body composition analyzer and blood samples (to measure blood lipid profile) were measured on two occasions (before the beginning of the course and 48 hours after the end of the course). For analyzing data, paired sample t-test and one-way analysis variance with the significant level of p<0.05 were used.

    Results

    There was a significant difference between body weight (p=0.001), BFM (p=0.009), BMI (p=0.0001), %BF (p=0.037), WHR (p=0.024) and also total cholesterol (p=0.011) in fitness group, a significant difference between BFM (p=0.012), %BF (p=0.003) and WHR  (p=0.002) and also total cholesterol (p=0.009), HDL (p=0.016) and LDL (p=0.0001) in fitness-kickboxing group and a significant difference between body weight (p=0.0001), BFM (p=0.001), BMI (p=0.0001), %BF (p=0.001), WHR (p=0.0001) and also total cholesterol (p=0.001) and LDL (p=0.004) in fitness-TRX in the pre-and post-test (p<0.05). Furthermore, there was a significant difference between %BF (p=0.003) and also HDL (p= 0.021) and LDL (p=0.0001) in three groups after a period of training.

    Conclusion

    All three trainings somehow influenced anthropometric indexes and cardiovascular risk factors in overweight women. With the comparison of the three groups, it can be concluded that fitness training is more effective on decreasing %BF and LDL, fitness-kickboxing on decreasing %BF and increasing HDL as well as fitness-TRX training on reducing LDL.

    Keywords: Fitness Training, Kickboxing, TRX, Body Composition, Lipid Profile, Overweight Women
  • D .Adham, E .Moradi-Asl, A. Abbasi-Ghahramanloo* Pages 134-141
    Background & objectives

    Coronaviruses are a large group of viruses and constitute a subfamily of Coronaviridae ranging from the common cold virus to viruses causing more acute diseases such as SARS (Severe Acute Respiratory Symptom), MERSE (Middle East Respiratory Symptom) and COVID-19 inflicting human respiratory system. The aim of this study was to evaluate the trend of changes in the clinical symptoms of COVID-19 disease during the epidemic period in patients admitted to hospitals in Ardabil province.

    Methods

    In this cross-sectional (descriptive-analytical) study, all patients with suspected symptoms of COVID-19 who were referred to hospitals in Ardabil province were studied. The information was extracted from the hospital data registration system of Ardabil University of Medical Sciences and was analyzed in two time periods between 20th February to 10th July 2020. Chi-square and Fisher tests in SPSS 16 software were used to investigate the relationship between COVID-19 symptoms and time periods.

    Results

    The total number of hospitalizations during the study was 5541, which after PCR test was positive for 2506 patients (45.22%). Patients were examined at two different time intervals. The first time period from the beginning of the disease in Ardabil province to 4/20/2020 and the second time period from 5/1/2020 to 10/7/2020 were studied. According to the results of this study, the prevalence of stomachache and bruising had almost doubled between the first and second time (p<0.05). However, the prevalence of general weakness, confusion or irritability, runny nose, chest pain and conjunctival redness were significantly reduced during this period (p<0.05).

    Conclusion

    This study showed that at the beginning of the epidemic, respiratory symptoms had reported in most patients. Over time, some other symptoms, such as gastrointestinal, olfactory, and taste symptoms, had increased, but respiratory symptoms in COVID-19 were still severe and directly affected hospitalization and mortality.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Clinical Symptoms, Epidemic, Iran