فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی پوراسمعیل نیازی، فرناز فرشباف مانی صفت*، علی خادمی، شهلا مشگی صفحات 289-300
    زمینه و هدف

    تبعیت از درمان، از عوامل اصلی دستیابی به حداکثر کارآیی بالینی است. به نظر می‫رسد خودشفقت‫ ورزی و راهبردهای مقابله ای بیماران، می ‫توانند در بهبود تبعیت از درمان تاثیرگذار باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای در رابطه خودشفقت ورزی با تبعیت از درمان در بیماران قلبی عروقی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. تعداد 234 نفر از بیماران قلبی- عروقی مراجعه کننده به مرکز تخصصی قلب شهید مدنی تبریز در بهار 1400 بصورت نمونه های در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس خودشفقت ورزی ریس و پرسشنامه مقابله با موقعیت‫های استرس‫زای اندلر و پارکر و تبعیت از درمان مدانلو، جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) و با بکارگیری نرم افزار SPSS-24 و AMOS-24 تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خودشفقت ورزی و راهبرد مقابله ای مساله محور روی تبعیت از درمان، تاثیر مستقیم و مثبت داشت (0/001>p). در حالی که تاثیر مستقیم و منفی راهبرد هیجان محور و اجتنابی روی تبعیت از درمان مشاهده شد (0/001>p). همچنین خودشفقت ورزی بر راهبرد مساله محور (0/001>p) اثر مستقیم، مثبت و معنادار و بر راهبردهای هیجان محور و اجتنابی (0/001>p) اثر مستقیم، منفی و معنادار داشت. در ادامه نتایج آزمون سوبل نشان داد که خودشفقت ورزی بواسطه راهبردهای مقابله ای (راهبرد مساله محور، 0/19=β؛ راهبرد هیجان محور، 0/08=β؛ راهبرد اجتنابی، 0/11=β)، تاثیر غیرمستقیم، مثبت و معنادار روی تبعیت از درمان داشته است (0/001>p).

    نتیجه گیری

    نتایج تایید کردند که خودشفقت ورزی به واسطه راهبردهای مقابله ای، موجب افزایش تبعیت از درمان می‫گردد. با توجه به یافته های بدست آمده، می‫توان برنامه های آموزشی که بر خودشفقت ورزی و بکارگیری راهبردهای مقابله ای سازگارانه بیماران تاثیرگذار باشد، تدارک دید.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، راهبردهای مقابله ای، تبعیت از درمان، بیماری قلبی عروقی
  • حسین جمشیدی، ناصر پریزاد، معصومه همتی مسلک پاک* صفحات 301-312
    زمینه و هدف

    آموزش بر پایه حل مساله به عنوان یک شیوه آموزشی نسبتا جدید، جایگاه والایی در سطوح بالای آموزشی پیدا کرده است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش یادگیری مبتنی بر حل مسئله بر مهارت‫ های ارتباطی دانشجویان پرستاری طراحی گردید.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 78 نفر از دانشجویان سال چهارم پرستاری انتخاب و در دو گروه مداخله (43 نفر) و کنترل (35 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، محتوی آموزشی به روش یادگیری مبتنی بر حل مسئله در 8 جلسه 60-45 دقیقه ای برای دانشجویان ارایه شد و یک ماه بعد، پس آزمون انجام گرفت. داده ها با فرم اطلاعات جمعیت‫ شناختی و پرسشنامه مهارت‫ های ارتباط کلامی و غیرکلامی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون‫ های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره مهارت‫ های ارتباطی کلامی قبل و بعد از مداخله در دو گروه کنترل و مداخله اختلاف معناداری داشت (0/05>p). آزمون تی مستقل نشان داد که تفاضل میانگین نمرات مهارت های ارتباطی کلامی در دو گروه، تفاوت آماری معناداری داشت (0/002=p). همچنین میانگین نمره مهارت های ارتباطی غیرکلامی قبل و بعد از مداخله در دو گروه کنترل و مداخله، اختلاف معناداری با هم داشتند (0/05>p) که آزمون تی مستقل، تفاضل میانگین نمرات مهارت‫ های ارتباطی غیرکلامی را بین دو گروه، معنی دار نشان داد (0/004=p).

    نتیجه گیری

    اجرای روش آموزش به شیوه یادگیری مبتنی بر حل مسئله روی مهارت‫های ارتباطی کلامی و غیرکلامی دانشجویان موثر بوده است. لذا توصیه می ‫شود با به کارگیری روش ‫های موثر در آموزش پرستاری از جمله آموزش به شیوه یادگیری مبتنی بر حل مسیله، مهارت‫های ارتباطی در دانشجویان پرورش داده شود، تا دانشجویان بتوانند در بالین موثرتر عمل کرده و بهتر تصمیم بگیرند.

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری مبتنی بر حل مسئله، مهارت‫های ارتباطی، دانشجویان پرستاری
  • سعیده الماسی، هیوا محمدی*، سلام وطن دوست صفحات 313-321
    زمینه و هدف

    افسردگی شایع ترین عارضه روان شناختی در بیماران تحت دیالیز است که می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی بیماران شود. کفایت دیالیز و شاخص های دموگرافیک می ‫توانند از عوامل موثر بر شیوع این اختلال باشند. بنابراین هدف این مطالعه، تعیین ارتباط افسردگی با کفایت دیالیز و شاخص‫ های دموگرافیک در بیماران تحت همودیالیز بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود که روی 102 نفر از بیماران تحت همودیالیز مراجعه کننده به مرکز آموزشی- درمانی توحید سنندج انجام شد. نمونه ها به روش سرشماری، وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک استفاده گردید. کفایت دیالیز هم با معیار استاندارد KT/V محاسبه شد. نتایج حاصل از پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS-21  در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (آزمون‏ رگرسیون چند متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج مطالعه، 76 درصد از بیماران مورد مطالعه از اختلال افسردگی رنج می‫ بردند. ارتباط معناداری بین افسردگی با کفایت همودیالیز و مشخصات دموگرافیک مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین افسردگی و کفایت دیالیز، ارتباط معناداری وجود ندارد. لذا با توجه به شیوع بالای افسرگی در این بیماران لازم است این مشکل مورد توجه بیشتر قرار گیرد. همچنین به منظور روشن ترشدن قضیه نیاز به مطالعات بیشتر می‫باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، کفایت دیالیز، همودیالیز
  • لیلا بزرگیان، رکسانا جان قربان، پروین یدالهی* صفحات 322-331
    زمینه و هدف

    یکی از حیطه های مهم خدمات مامایی، انجام زایمان ایمن و رضایت بخش با کمترین تجربه درد است. رکن اصلی در مدیریت درد زایمان، تعهد اخلاقی و حرفه ای متخصصان و مراقبین بهداشتی است. لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط رعایت کدهای اخلاق حرفه ای توسط عاملین زایمان با درک زنان از درد زایمان طبیعی از دیدگاه زنان زایمان کرده شهر یاسوج بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود که روی 200 زن زایو مراجعه کننده به زایشگاه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ادراک درد زایمان و پرسشنامه دیدگاه زنان در مورد ارتباط اخلاق پزشکی با فرآیند زایمان استفاده شد که طی 24 تا 48 ساعت پس از زایمان تکمیل شد. داده ها در نرم افزار spss-22 وارد شده و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه خطی در سطح 5% معنی داری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد در بین اصول چهارگانه اخلاق حرفه ای، اصول اول (رعایت اتونومی) و دوم و سوم اخلاق پزشکی (سودرسانی و عدم اضرار)، پیش بینی کننده های ادراک درد زایمان (0/05>p) بودند. در میان حیطه‫های این اصول نیز رعایت خلوت مادر از اصل اول (003/ 0=p، 28/ 0-B=) و سلامت مادر (017/ 0=p، 23/ 0-B=) و چگونگی استفاده از داروهای ضددرد (014/ 0=p،، 18/ 0-B=) از اصول دوم و سوم، به عنوان پیش بینی ‫کننده های منفی نمره ادراک درد زایمان شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، عاملین زایمان می‫توانند با رعایت اتونومی و با درنظر گرفتن اصل سودرسانی و عدم اضرار به بیمار و ارتقاء مهارت‫های ارتباطی در اتاق زایمان، تجربه خوشایندی را برای مادران ایجاد کنند، تا به این ترتیب بتوان هم گامی در جهت ارتقاء سلامت مادران و نوزادان برداشت و هم از آسیب ‫های روحی جبران ناپذیر بعدی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: کدهای اخلاق حرفه ای، زایمان طبیعی، ادراک درد، عامل زایمان
  • سولماز سعیدی، مهران نامی، وحیده آقامحمدی، جواد عبادی، باقر حیاتی، سمیرا امامی، یونس اختر کریم، خدیجه نصیری* صفحات 332-340
    زمینه و هدف

    رعایت موازین اخلاقی عامل موثری برای بهترشدن عملکرد پرستار در ارایه مراقبت با کیفیت می‫ باشد. عمل به اخلاقیات پرستاری و ارایه مراقبت اخلاقی، یکی از اهداف اصلی نظام ارایه خدمات سلامت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت اخلاق حرفه ای و عوامل تسهیل ‫کننده آن در پرستاران بیمارستان‫ های آموزشی اردبیل و خلخال انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال 1399 روی 435 نفر از پرستاران بیمارستان ‫های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل و دانشکده علوم پزشکی خلخال انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و پرسشنامه های رعایت معیارهای اخلاقی و عوامل تسهیل کننده رعایت معیارهای اخلاقی را تکمیل کردند. داده ها بعد از جمع آوری با استفاده از نرم افزار  SPSS-22 و با آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد که 8/ 59 درصد از پرستاران از نظر عملکرد اخلاقی در وضعیت مطلوب قرار داشتند. همچنین 41/ 42 درصد در بعد مسیولیت پذیری، 69 درصد در بعد ارتقاء کیفیت مراقبت و 9/ 55 درصد در بعد احترام به بیمار، عملکرد مطلوبی داشتند. دانش و آگاهی علمی کافی در مورد مراقبت‫های پرستاری با 8/ 62 درصد مهمترین عامل تسهیل‫ کننده رعایت اصول اخلاقی در پرستاران بود. نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که بین رعایت معیارهای اخلاقی و عوامل تسهیل‫ کننده آن، ارتباط آماری معنی‫ داری وجود دارد (05/ 0< p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت عملکرد اخلاقی پرستاران در حد مطلوب بوده و دانش و آگاهی علمی کافی در مورد مراقبت‫ های پرستاری، مهمترین عامل تسهیل کننده رعایت اصول اخلاقی در پرستاران می‫ باشد. بررسی وضع موجود و شناسایی علل و عوامل تاثیرگذار بر رعایت اخلاق حرفه ای می تواند در رفع کاستی‫ های اخلاقی و حرفه ای پرستاری مد نظر مدیران پرستاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل تسهیل کننده، پرستاران
  • شراره ضرابی، فاطمه سادات طباطبایی نژاد*، زهره لطیفی، محمد زارع نیستانک صفحات 341-352
    زمینه و هدف

    اختلال پرخوری عصبی به عنوان یک اختلال شایع روانشناختی بر زندگی افراد مبتلا تاثیر منفی می‫گذارد و کیفیت زندگی آنها را کاهش می‫دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و خودشفابخشی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال پرخوری عصبی انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به پرخوری عصبی مراجعه‫کننده به متخصصان و مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1398 بودند که 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار داده شدند. ابزار گردآوری دادها پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. یکی از گروه های آزمایش تحت درمان گروهی شناختی- رفتاری و گروه دیگر تحت درمان گروهی خودشفابخشی به مدت 12 جلسه قرار گرفتند. گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیری و نرم افزار spss-24 استفاده شد.  

    یافته ها

    بر اساس آزمون مجذور کای تفاوت معناداری از لحاظ سن، تحصیلات و مدت بیماری بین سه گروه مشاهده نشد. نتایج نشان داد که گروه شناختی رفتاری و خودشفابخشی در مقایسه با گروه کنترل در تمامی ابعاد کیفیت زندگی تفاوت معناداری داشتند (001/ 0>p). همچنین درمان خودشفابخشی باعث افزایش بیشتر ابعاد روانی، جسمانی و محیطی کیفیت زندگی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری شده است (05/ 0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان از درمان شناختی رفتاری و خودشفابخشی برای افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال پرخوری عصبی استفاده کرد. اگر چه به نظر می‫رسد درمان خودشفابخشی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در این مورد، موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان خودشفابخشی، کیفیت زندگی، پرخوری عصبی
  • مرضیه کلیوند، کورش امرایی*، فاطمه رضایی صفحات 353-364
    زمینه و هدف

    وجود استرس در هر بیماری جسمی باعث بدترشدن علایم آن می‫ شود. فشارخون بالا یک بیماری شایع است که عوامل روان شناختی همایند با آن نظیر استرس می ‫تواند باعث بدترشدن علایم و عوارض آن شود؛ لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مدل سازگاری روی بر ناگویی خلقی و تبعیت از رژیم غذایی افراد مبتلا به فشارخون همایند با استرس بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر از بیماران دارای فشارخون بالا همایند با استرس (21 زن، 19 مرد) مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان الیگودرز در سال 1400 انتخاب شدند و به صورت تصادفی 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای مداخله مدل سازگاری روی را دریافت کردند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمودند. پژوهش توسط پرسشنامه استرس، اضطراب و افسردگی، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو، فرم ثبت اطلاعات رژیم غذایی و فرم بررسی و شناخت الگوی سازگاری روی جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که اجرای مدل سازگاری روی به طور معناداری بر کاهش ناگویی خلقی (235/24=F، 0/01>p) و افزایش تبعیت از رژیم غذایی (540/87=F،01 /0>p) در نمونه بیماران مبتلا به فشارخون همایند با استرس اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مدل سازگاری روی به طور معناداری سبب کاهش ناگویی هیجانی و افزایش تبعیت از رژیم غذایی شده است، بنابراین استفاده از این مدل در بیماران مبتلا به فشارخون بالای همایند با استرس پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازگاری روی، تبعیت از رژیم غذایی، فشارخون، استرس
|
  • M. Pouresmaeel Niazi, F. Farshbaf Mani Sefat*, Sh .Meshgi Pages 289-300
    Background & aim

    Treatment adherence is one of the main factors in achieving maximum clinical efficacy. It seems that self-compassion and coping strategies of patients, can be effective on improving treatment adherence. The aim of this study was to investigate the mediating role of coping strategies in the relationship between self-compassion with treatment adherence in cardiovascular patients.

    Methods

    This research was correlational research using structural equation method. The number of 234 cardiovascular patients referred to the center of the heart of Shahid Madani in 2021 was selected as available samples. Data were collected using Raes's Self-Compassion Scale and coping with the stressful situations of Endler & Parker and Modanloo's Adherence questionnaire and then analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and path analysis) in SPSS-24 and AMOS-24 software.

    Results

    The results showed that self-compassion and Problem-Focused coping strategy had a direct, positive and significant effect on treatment adherence (p<0.001), while Emotion-Focused and avoidance strategies had a direct, negative, and significant effect on treatment adherence (p<0.001). Self-compassion also had a direct, positive, and significant effect on Problem-Focused strategy (p<0.001) and a direct, negative, and significant effect on Emotion-Focused and avoidance strategies (p<0.001). The results of Sobel test showed that self-compassion through coping strategies (Problem-Focused Strategy, β=0.19; Emotion-Focused Strategy, β=0.08; Avoidance Strategy, β=0.11) had an indirect, positive and significant effect on treatment adherence (p<0.001).

    Conclusion

    The results confirmed that self-compassion through coping strategies increased treatment adherence through coping strategies. According to the findings, it is possible to prepare educational programs that affect self-compassion and the using of adaptive coping strategies of patients.

    Keywords: Self-compassion, Coping Strategies, Treatment Adherence, Cardiovascular Disease
  • H .Jamshidi, N .Parizad, M. Hemmati Maslakpak* Pages 301-312
    Background & Aim

    Problem-based learning, as a relatively new educational approach, has found a high status in higher-educational institutions. The present study aimed to investigate the effect of problem-based learning on nursing students' communication skills.

    Methods

    This is a quasi-experimental study, in which a total of 78 fourth-year nursing students were recruited and allocated into two groups of intervention (n=43) and control (n=35). Participants in the intervention group received eight 60-minute sessions of problem-based learning and a post-test was conducted one month after the intervention. Data were collected using a demographic questionnaire and the verbal and non-verbal communication skills questionnaire. Data were first entered into the SPSS statistics, version 16. 0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA) and then analyzed using independent-samples t-test, paired-samples t-test, and chi-squared test.

    Results

    There was a statistically significant difference between the mean scores of baseline and the post-intervention verbal communication skills in the control and intervention groups (p<0.05). The results of independent-samples t-test showed that the difference in the mean scores of verbal communication skills was statistically significant between the two groups (p=0.002). Moreover, the difference between the baseline and the post-intervention mean scores of non-verbal communication skills was found to be statistically significant in the control and intervention groups (p<0.05) The results of independent-samples t-test also indicated that the difference in the mean scores of non-verbal communication skills was statistically significant between the two groups (p=0.004).

    Conclusion

      Problem-based learning has shown to be effective in improving students' verbal and non-verbal communication skills. Therefore, it is recommended to develop students' communication skills by using effective methods of nursing education, especially problem-based learning. Accordingly, students would be able to act more efficiently in the clinical setting and make better clinical decisions.

    Keywords: Education, Problem-based Learning, Communication Skills, Nursing Students
  • S. Almasi, H .Mohammadi*, S .Vatandost Pages 313-321
    Background & aim

    Depression is the most common psychopathological disorder among hemodialysis patients. This disorder can reduce the quality of life of patients. adequacy of dialysis and demographic characteristic can be effective factors in the prevalence of depression disorder. The aim of this study was to determine the relationship between depression and dialysis adequacy and demographic characteristic in hemodialysis patients.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted on 102 hemodialysis patients referred to Tohid hospital in Sanandaj, Participants were selected by convenience sampling method. Demographic characteristics form and Beck depression questionnaire are used to data collecting. Dialysis adequacy was measured with KT /V standard. The data were analyzed using the SPSS-21. Descriptive statistical methods (mean and standard deviation) and multiple regressions were used.

    Results

    Results showed that 76% of patients had depression. There were no significant differences between depression and dialysis adequacy (p=0.06).

    Conclusion

    The results showed that there was no significant relationship between the adequacy of dialysis and depression in these patients. Therefore, due to the high prevalence of depression in these patients, it is necessary to pay more attention to this problem. Also in order to clarify the issue, more study is needed.

    Keywords: Depression, Dialysis Adequacy, Hemodialysis
  • L. Bozorgian, R .Janghorban, P .Yadollahi* Pages 322-331
    Background & aim

    One of the important areas of midwifery services is safe satisfying delivery with the least amount of pain. The moral and professional commitment of health professionals and caregivers is the most important aspect of labor pain management. So, the purpose of the study was to assess the relationship between observance codes of professional ethics by the birthing team with the perception of labor pain as the parturient viewpoint in Yasuj city.

    Methods

    This was a descriptive correlational study involving 200 parturient women who were referred to a labor center affiliated to Yasuj university of medical sciences for vaginal birth. The sampling method was convenient sampling method. For collecting data, three questionnaires, comprising demographic information, perception of labor pain questionnaire, and a questionnaire about women's attitudes toward medical ethics in the childbirth process were completed by parturient women during 24 and 48 hours after delivery. The data were loaded into SPSS-22 and analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple linear regression analysis in p<0.05 significance level.

    Results

    The results of multiple regression analysis showed that among the four principles of professional ethics, the first (autonomy), second and third principles of medical ethics (as beneficence and non-maleficence) predicted the perception of labor pain (p<0.05). Among the components of these principles, mother’s privacy related to first principle (B=-0.28, p=0.003), mother’s health (B=-0.23, p=0.017) and mother’s need for pain reductions (B=-0.18, p=0.014) related to second and third principles were negative predictors of labor pain perception score.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the birthing team can make a pleasant experience for mothers by considering autonomy, benefice, and non-malfeasance principles to parturient and improvement of communication skills in the delivery room. As a result, it would be taken a step in the improvement of maternal and child health and the prevention of further irreversible mental damage.

    Keywords: Codes of Professional Ethics, Normal Delivery, Perception of Pain, Birthing Team
  • S .Saeeidi, M. Nami, V .Aghamohammadi, V. Ebadi, B .Hayati, S. Emami, Y .Akhtar Karim, K. Nasiri* Pages 332-340
    Background & aim

    Adherence to ethical standards is an effective factor in improving the performance of nurses in providing quality care. Nursing ethics and ethical care is one of the main goals of the health care system in the world. The aim of this study was to investigate the level of professional ethics and factors related to facilitate its observance in nurses working in Ardabil and Khalkhal teaching hospitals.

    Methods

    The present study is a descriptive-correlation study that was conducted in 2020 on 435 nurses working in Ardabil and Khalkhal universities of medical sciences. Samples were selected by random sampling method and completed the questionnaires for ethical standards and the factors that facilitate the observance of ethical standards. Data were analyzed using SPSS 22 software by pair T test.

    Results

    The findings of the study showed that 59.8% of nurses had good moral performance. Also, 42.41% of nurses in dimension of responsibility, 69% in dimension of improving the quality of care and 55.9% in dimension of patient respect had good performances. Adequate scientific knowledge and awareness about nursing care with 62.8% was the most important factor facilitating ethics in nurses. The results of paired t-test showed that there was a statistically significant relationship between compliance with ethical criteria and its facilitators (P <0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the moral performance of nurses was good and adequate scientific knowledge and awareness about nursing care was the most important factor facilitating the observance of ethical principles in nurses. Survey the current situation and identifying the causes and factors affecting the observance of professional ethics can be considered by nursing managers in eliminating the ethical and professional shortcomings of nursing.

    Keywords: Professional Ethics, Facilitating Factors, Nurses
  • Sh. Zarabi, FS .Tabatabaei*, Z. Latifi, M .Zare Zarehneystanak Pages 341-352
    Background & aim

    Bulimia nervosa, as a common psychological disorder, negatively affects the lives of people with this disorder and reduces their quality of life. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and self-healing on quality of life in women with bulimia nervosa.

    Methods

    This study was pretest-posttest quasi-experimental research with the control group. The statistical population of the study included all women with bulimia nervosa who had been referred to specialists and medical centers in Isfahan in 1398. 45 women were selected by purposive sampling and randomly placed in experimental and control groups. Data were collected via WHO Quality of Life questionnaire. Each of the experimental groups underwent 12 sessions of cognitive-behavioral group therapy, and self-healing group therapy, but the control group did not receive any training. Analysis of Mancova in SPSS-24 software was used to analyze the data.

    Results

    Based on the chi-square test, no significant difference was observed in terms of age, education, and disease duration between the three groups (p<0.05). The results showed that the cognitive-behavioral and self-healing experimental groups were significantly different from the control group in all variables of quality of life (p<0.001). Also, self-healing therapy increased the psychological, physical, and environmental dimensions of quality of life more than cognitive-behavioral therapy (p<0.05).

    Conclusion

    According to this study, cognitive-behavioral therapy and self-healing can be used to increase the quality of life of women with bulimia nervosa. However, self-healing treatment seems to be more effective than cognitive-behavioral therapy in this case.

    Keywords: Cognitive-behavioral Therapy, Self-healing Therapy, Quality of Life, Bulimia Nervosa
  • M. Kolivand, K .Amraei*, F. Rezaei Pages 353-364
    Background & aim

    Stress in any physical illness makes its symptoms worse. Hypertension is a common illness that psychological factors such as stress can worsen its symptoms and complications; the present study aimed to evaluate the effectiveness of Roy's adaptation model on alexithymia and diet adherence in people with hypertension comorbid with stress.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. Using the convenience sampling method, 40 patients with hypertension comorbid with stress    (21 females and 19 males) who were referred to Aligudarz city medical centers in 2021, were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group received a Roy's adaptation model intervention for 8 sessions of 60 minutes, but the control group did not receive any intervention. The data were collected by the stress, anxiety and depression questionnaire, Toronto emotional dysfunction scale, diet information record form and a form for assessing Roy’s adaptation model.

    Results

    The results of covariance analysis showed that Roy's adaptation model was significantly effective in reducing alexithymia (F=235.24, p<0.01) and increasing diet adherence (F=540.87, p<0.01) in hypertension patients comorbid with stress.

    Conclusion

     The results of this study suggest that Roy's adaptation model significantly decreased the alexithymia and increased diet adherence, therefore using Roy's adaptation model in hypertension patients comorbid with stress is recommended.

    Keywords: Roy Adaptation Model, Affective symptoms, Diet Adherence, Hypertension, Stress