فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم محمدی*، احسان فدوی صفحات 1-18
    اهداف

    شناسایی و گونه شناسی فضاهای شهری گمشده در خیابان شهید بهشتی شهر کرج و بررسی میزان تحرک هر یک از این فضاها، اولویت برنامه ریزی و طراحی برای آن ها.

    روش ها

    در بررسی نمونه ی موردی با رویکرد متخصص محور و مبتنی شاخص های ادبیات نظری، فضاهای گمشده شناسایی و بررسی شده است. درواقع از روش برداشت میدانی مشتمل بر مشاهده، برداشت از فضا و عکس برداری استفاده شده و با تکمیل چک لیست، میزان تحرک هر فضا با نگاه متخصص محور ارزیابی شده است.

    یافته ها

    بر اساس ارزیابی فضاها در ابعاد عملکردی، اجتماعی، کالبدی، اجرایی و زیست محیطی، 23 فضای گمشده در نمونه ی موردی را می توان به پنج گونه تقسیم بندی نمود که عبارتند از: فضای توسعه نیافته، پارکینگ رو باز، فضای فاقد عملکرد، فضای باقی مانده از توسعه و فضای رها شده در حاشیه ی خیابان.

    نتیجه گیری

    بر اساس رویکرد پژوهش، به منظور احیا خیابان باید 8 اصل شامل: اصل محصوریت و پیوستگی نما/ هماهنگی فرم و عملکرد/ تنوع و گوناگونی/ زمینه‎گرایی/ سازگاری/ مردم محوری/ ایستایی و پویایی/ دیالکتیک فضای بیرونی و درونی، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای گمشده، محرک های توسعه ی شهری، گونه شناسی فضا، خیابان شهید بهشتی کرج
  • نور محمد منجزی، علی اسلامی مقدم* صفحات 19-41

    بیان مسئله:

      امروزه بحث آسایش حرارتی به عنوان یکی از عوامل مهم در کیفیت  فضاهای باز شهری در کنار عوامل کالبدی مطرح شده است. اصولا شهروندان، تمایل به حضور در فضاهایی دارند که در آنجا احساس آسایش حرارتی داشته باشند. به دلیل تاثیر پارامترهای گوناگون در فضاهای باز شهری که بر روی آسایش حرارتی کاربران تاثیرگذارند و کمبود مبانی مدون در این زمینه، خلق چنین فضایی در یک محدوده شهری، با دشواری هایی در تشخیص و تامین نیازهای حرارتی برای طراحان شهر گردیده است. 

    یافته ها:

    مطالعات نشان داد که در فضاهای باز محیط شهری به دلیل تاثیر عوامل مختلف نمی توان به شرایط مطلق آسایش حرارتی در تمام طول روز دست یافت؛ بلکه انتظار می رود شرایط آسایش حرارتی برای ساعات مشخصی فراهم شود. برای بهبود آسایش حرارتی در فضاهای باز شهری عناصری همچون، پوشش گیاهی، آب، جهت گیری مناسب،  نوع مصالح، رنگ، نرخ فعالیت و نرخ  پوشش اهمیت می یابند. بدیهی است با به کارگیری این عوامل و رعایت زمان حضور در فضای باز پیاده راه رودکنار، آسایش حرارتی در آن مهیا شود.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف کاربردی- توسعه ای است؛ و بر اساس روش تحلیلی است. در این روش  جهت بررسی خرد اقلیم مورد نظر از تکنیک شبیه سازی با نرم افزا (Envi met) به عنوان یکی از کامل ترین نرم افزارهای شبیه سازی در حوزه خرداقلیم های شهری، استفاده شده است و مقادیر شاخص آسایش حرارتیPMV  (پیش بینی متوسط آرا) به کمک شبیه سازی در نقاط مختلف مسیر پیاده راه طراحی شده که شرایط و موقعیت های متفاوتی دارند، محاسبه شده و تغییرات دو عامل دما و تابش و تاثیر آن بر آسایش حرارتی رودکنار خرم آباد لرستان در فصل تابستان، مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری:

    نهایتا مشخص شد که عواملی نظیر انتخاب جهت مسیر حرکت، ساعت پیاده روی، عرض پیاده راه، وجود درختان و پوشش گیاهی، سایه و آب، همچنین برخی ویژگی های کاربران نظیر نرخ متابولیک و فعالیت، نرخ پوشش در میزان آسایش حرارتی در این فصل از سال تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، پیاده راه، آسایش حرارتی، خرم آباد لرستان، PMV
  • محمدرضا فرزاد بهتاش*، فربد ارتفاعی صفحات 43-57

    بیان مسئله:

    در قرن حاضر، با گسترش شهرنشینی و توسعه های شهری، سطوح نفوذ ناپذیر (آسفالت، بتن) نیز افزایش یافته است و این تغییرات موجب شده تا رواناب ها در شهر جاری گردند و متعاقبا مشکلاتی از جمله اختلال در عبور و مرور، آلودگی آب های پذیرنده، کاهش سطح آب های زیرزمینی و شکل گیری سیلاب ها را در پی داشته باشند. روش های سنتی نیز امروزه کارایی چندانی ندارند و حتی در برخی موارد موجب تشدید این معضلات می گردند. از این رو نیاز به  روش های نوین و خلاقانه به منظور مدیریت رواناب ها بیش از پیش احساس می گردد.

    یافته ها:

    سه رویکرد «طراحی شهری حساس به آب»، «توسعه کم اثر» و «سیستم های زهکشی پایدار شهری» از جمله این روش های نوین و کارا در زمینه مدیریت رواناب شهری محسوب می گردند که مبتنی بر اصول پایداری شکل گرفته اند و علاوه بر مدیریت رواناب ها، دارای مزایای چندگانه (حفظ شرایط زیست محیطی و تکمیل چرخه آب شهری) نیز می باشند.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از منظر روش تحلیل، جزء پژوهش های نظری محسوب می گردد که در آن با بهره بردن از منابع اینترنتی و اسناد کتابخانه ای تلاش بر آن است که مفاهیم، اهداف و مزایای سه رویکرد مذکور شناسایی گردند.

    نتیجه گیری:

    نهایتا با استخراج اهداف مشترک، میزان موفقیت در تحقق هر هدف، با استفاده از ماتریس مطلوبیت مشخص شده و با توجه به این موارد علاوه بر تدوین مدل مفهومی مدیریت پایدار رواناب شهری، جدول راهبردهای رسیدن به چنین شیوه ای نیز احصا شده است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری حساس به آب، توسعه کم اثر، سیستم های زهکشی پایدار شهری، مدیریت رواناب شهری
  • منصور رامزی، منصور یگانه*، محمدرضا بمانیان صفحات 59-70

    بیان مسئله:

    ارزش های مشترک بین ساکنین و شهروندان یک محله از اهمیت بسزایی در داشتن یک ذهنیت جمعی و مشترک برخوردار است. بوجود آمدن ارزش های مشترک در محله به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از کیفیت ها و مفاهیمی که بر این ارزش های مشترک تاثیر زیادی دارد، تمایز مکانی محله است.  هدف این مقاله بررسی تاثیر میزان تمایز مکانی محله ها بر میزان شکل گیری ارزش های مشترک بین شهروندان است.

    روش ها

    این پژوهش با استفاده از پیمایش و بر اساس مطالعات میدانی در محله شهر اهواز و بر اساس نظرات 663 نفر از ساکنان محلات منتخب انجام گرفته است.

    یافته ها:

    بسیاری از مسایل شهر و آسیب ها ناشی از نداشتن ارزش های مشترک و ذهنیت جمعی و فهم جمعی مشترک است. محله هایی که دارای ویژگی منحصربه فرد، تشخص ویژه و تمایز مکانی متفاوت هستند، می توانند تامین کننده خیلی از کیفیت ها باشند. ارزش های مشترک منجر به درک و فهم مشترک از محله شده، تجارب جمعی و مشترک را ارتقا داده و در نتیجه بر کیفیت زیست محله ای و کیفیت زیست شهری اضافه می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که تمایز مکانی محله ها به میزان بسیار معنی داری منجر به شکل گیری و ارتقاء میزان ارزش های مشترک و جمعی بین شهروندان می گردد؛ و تمایز سیمای کالبدی و تشخص محله در این بین از مهم ترین عوامل به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: معماری، تمایز مکانی، تشخص محله، نقش انگیزی، شهرت محله
  • زینب خیرخواه، مرجان نعمتی مهر* صفحات 71-87
    اهداف

    هدف از این پژوهش، معرفی الگوی اکوویلیج به عنوان رهیافتی کارآمد در جهت پایداری سکونت گاه های انسانی و پاسخی مناسب به چالش های موجود در روستاشهرهایی که در مواجهه با توسعه فیزیکی شهرها قرار گرفته اند، می باشد.

    روش ها:

    روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. بدین صورت که در بخش نظری به بررسی و استخراج اصول اکوویلیج ها از طریق بررسی و تحلیل متون (روش اسنادی) پرداخته شده و چارچوب مفهومی و اهداف عام توسعه پایدار روستاشهرها مبتنی بر الگوی اکوویلیج تدوین گردیده است. در بخش مطالعات تجربی، مطالعات میدانی و بازدید از محل به منظور شناخت بهتر نمونه پژوهش و آشنایی با مسایل آن صورت گرفته و چارچوب طراحی شهری روستاشهر فرحزاد پس از انتخاب گزینه مفهومی برتر بر اساس تکنیک فرایند تحلیل سلسه مراتبی تدوین گردیده است.

    یافته ها:

    بر اساس یافته های پژوهش، الگوی اکوویلیج دارای چهار بعد اصلی زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و هیجده اصل می باشد که در روستاشهر فرحزاد، بعد زیست محیطی و سپس بعد اجتماعی و اقتصادی دارای بیشترین اهمیت می باشند. چارچوب انتخابی روستاشهر فرحزاد بر اساس تکنیک فرایند تحلیل سلسه مراتبی، بر مبنای تاکید بر نقش گردشگری و مسکونی روستاشهر و در نظر گرفتن دو محدوده محلی و گردشگری می باشد.

    نتیجه گیری:

    الگوی اکوویلیج، الگویی همه جانبه در راستای توسعه پایدار روستاشهر فرحزاد و روستاشهرهای هدف می باشد. اصول و اهداف اکوویلیج هر دو بعد ماهوی و رویه ای را در برمی گیرد که با فرایندی از پایین به بالا و مشارکت ساکنان و نهادهای محلی انجام پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، الگوی اکوویلیج، روستاشهر، محله فرحزاد تهران
  • سید مهدی خاتمی*، پوریا بوجاری، احسان رنجبر صفحات 89-110
    اهداف

    در قرن بیست و یکم، با توجه به تغییر پارادایم آموزش عالی در حرکت به سمت رویکرد مسیولیت اجتماعی دانشگاه از طرفی، و ماهیت پویا رشته طراحی شهری و هم چنین چالش های شهرسازی از طرف دیگر، اهمیت مطالعات آموزشی در این زمینه بسیار ضروری به نظر می رسد. لذا هدف نوشتار حاضر، ضمن شناسایی شیوه های آموزشی رایج در طراحی شهری، فراهم کردن زمینه برای بازطراحی برنامه آموزشی طراحی شهری منطبق بر رویکرد مسیولیت اجتماعی است.

    روش

    برای این منظور، مطالعات مربوط به مسیولیت اجتماعی دانشگاه و هم چنین مطالعات آموزش طراحی شهری مرور گردید و از طریق گفت وگو با برخی متخصصین طراحی شهری، الگوی مسیولیت اجتماعی برای آموزش طراحی شهری پیشنهاد داده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده توجه به چهار شیوه یادگیری- یاددهی شامل آموزش سنتی، پروژه محور، خدمات محور، و آموزش پایدار در برنامه های آموزشی طراحی شهری در مقطع کارشناسی ارشد است. هم چنین الگوی مسیولیت اجتماعی برای رشته طراحی شهری در چهار بخش ارزش ها، مدیریت، اعمال، و اثرات تدوین گردید.

    نتیجه گیری

    نگاه مسیولیت اجتماعی می تواند فرآیندهای دستیابی به توسعه پایدار را تسهیل نماید و با تاکید بر اهمیت اخلاق به تربیت متفکرین دغدغه مند و مسیول در این جهت گام بردارد

    کلیدواژگان: شیوه آموزشی، مسئولیت اجتماعی دانشگاه، شیوه یادگیری-یاددهی، آموزش طراحی شهری
|
  • Maryam Mohammadi*, Ehsan Fadavi Pages 1-18
    Aims

    This article intends to identify and define the typology of lost urban spaces in Shahid Beheshti Street in Karaj, and also to determine the priority of planning and design for lost spaces by examining the amount of its catalyst.

    Methods

    In order to study a case study an expert-centered approach based on criteria of conceptual framework is used for examining and finding the lost spaces. In this section, the field survey method including observation, survey and photography were used and by completing the checklist, the catalyst of each space was evaluated with an expert-centered view.

    Results

    Based on the evaluation in functional, social, economic, environmental and implemtational dimenstions, 23 lost spaces in the case study can be divided into five types, which are: undeveloped space, open parking space, dysfunctional space, residual development space and space abandoned on the side of the street.

    Conclusion

    According to the research approach, in order to revitalize the street, 8 principles should be considered (enclouser and continuity of facade / coordination of form and function / diversity and varaiety / context / compatibility / people-centered / static and dynamic / dialectic of exterior and interior space).

    Keywords: Lost Space, Urban Catalyst Projects, Principle, Typology, Shahid Beheshti Street of Karaj
  • NOOR MOHAMMAD MONJEZI, ALI ESLAMIMOGHADAM* Pages 19-41

    Problem statement:

    Today, the issue of thermal comfort has been raised as one of the important factors in the quality of urban open spaces along with physical factors. Basically, citizens tend to be in spaces where they feel thermally comfortable. Due to the effect of various parameters in urban open spaces that affect the thermal comfort of users and the lack of codified principles in this regard, the creation of such a space in an urban area has become difficult to identify and meet the thermal needs of city designers.

    Results

    Studies showed that in the open spaces of the urban environment, due to the influence of various factors, absolute thermal comfort conditions can not be achieved throughout the day; Rather, thermal comfort conditions are expected to be provided for certain hours. To improve thermal comfort in urban open spaces, elements such as vegetation, water, proper orientation, type of materials, color, activity rate and coverage rate are important. It is obvious that by using these factors and observing the time of presence in the open space of Rudkenar sidewalk, thermal comfort will be provided in it.

    Method

    The research is applied-developmental in terms of purpose; And is based on analytical method. In this method, in order to study the microclimate, the software simulation technique (Envi met) has been used as one of the most complete simulation software in the field of urban microclimate, and the values ​​of PMV thermal comfort index (average vote prediction) using simulation in different parts of the route The designed sidewalk that has different conditions and situations has been calculated and the changes of two factors of temperature and radiation and its effect on the thermal comfort of Khorramabad river in Lorestan in summer have been studied.

    Conclusion

    Finally, it was found that factors such as choice of direction, walking time, sidewalk width, the presence of trees and vegetation, shade and water, as well as some user characteristics such as metabolic rate and activity, coverage rate in terms of thermal comfort in this season of the year Has been impressive.

    Keywords: urban design, sidewalk, thermal comfort, Khorramabad, Lorestan, PMV
  • Mohammad Reza Farzad Behtash*, Farbod Ertefaei Pages 43-57
    Introduction

    In the present century, with the expansion of urbanization and urban development, impermeable surfaces (asphalt, concrete) have also increased and these changes have caused runoff to flow in the city and consequently problems such as traffic disruption, pollution of receiving waters, Reduce groundwater levels and the formation of floods. Traditional methods are not very effective today and in some cases even exacerbate these problems. Therefore, the need for new and creative methods to manage runoff is felt more than ever.

    Findings

    Three approaches including: water-sensitive urban design, low impact development and sustainable urban drainage systems are among these new approaches that are based on sustainability principles and have multiple benefits (maintaining environmental conditions and completing the urban water cycle) in addition to runoff management.

    Method

    In terms of purpose, this research is fundamental and from the point of view of analysis method, it is considered as one of the theoretical researches in which by using internet resources and library documents, an attempt is made to identify the concepts, goals and benefits of these three approaches.

    Conclusion

    Finally by extracting common goals, the success rate of achieving each goal is determined by using the utility matrix, and in addition to formulating a conceptual model of sustainable runoff management, a table of strategies for achieving this approach has been provided.

    Keywords: Water Sensitive Urban Design, Low Impact development, Sustainable Urban Drainage Systems, Urban Runoff Management
  • Mansour Ramezi, Mansour Yeganeh*, Mohammadreza Bemanain Pages 59-70

    problem statement:

    Common values ​​between residents and citizens of a neighborhood are fundamental in having a collective and common mentality. The emergence of common values ​​in the neighborhood depends on several factors. One of the qualities and concepts that significantly impact these common values ​​is the spatial differentiation of the neighborhood. This article aims to investigate the effect of the degree of spatial differentiation of neighborhoods on the formation of common values ​​among citizens.

    Method

    This research has been done using a survey and based on field studies in the neighborhood of Ahvaz city and based on the opinions of 663 residents of selected neighborhoods.

    Findings

    Many of the city's problems and ills are caused by a lack of shared values ​​and collective mentality and understanding. Neighborhoods with unique characteristics, distinctiveness, and different spatial distinctions can provide many qualities. Shared values ​​lead to a shared understanding of the neighborhood, enhance collective and shared experiences, and thus add to neighborhood quality and urban quality.

    Conclusion

    The results show that the spatial differentiation of neighborhoods significantly leads to the formation and promotion of common and collective values ​​among citizens. Moreover, the distinction of physical appearance and neighborhood identification are among the most critical factors.

    Keywords: Architecture, Spatial distinction, Neighborhood identification, Motivational elements, Neighborhood reputation
  • Zeinab Kheirkhah, Marjan Nemati Mehr* Pages 71-87
    Aims

    The purpose of this study is to introduce Ecovillage as a comprehensive model for the sustainable development of human settlements, which is an appropriate response to the challenges in the target urban-villages and Farahzad as the case study.

    Methods

    A descriptive-analytical approach has been applied in this study. In the theoretical part of the research, the principles of ecovillages have been investigated through the study and analysis of written documents and articles (documentary method) and the conceptual framework and general goals of Urban-Village sustainable development have been developed based on the ecovillage model. In terms of experimental studies, several field studies and site visits have been done in order to better understand the case study and its situation. The urban design framework of Farahzad Urban-Village has been developed based on AHP Analytic hierarchy process.

    Findings

    According to the study findings, the ecovillage model includes four key dimensions of environmental, social, economic and cultural and 18 principles that in Farahzad, environmental dimension and then social and economic dimension are the most important. The selected framework of Farahzad village is based on AHP, based on emphasizing its role in tourism and Residential, and considering both local and tourism areas.

    Conclusion

    The ecovillage is a comprehensive model for the sustainable development of Farahzad urban-village and the target villages. The principles and objectives of ecovillages include both substantive and procedural dimensions, which can be accomplished through a bottom-up process involving local residents and institutions.

    Keywords: Sustainable Development, Ecovillage, Urban-village, Farahzad Neighborhood
  • سیدمهدی خاتمی*, Pouria Boujari, Ehsan Ranjbar Pages 89-110
    Aims

    there is a need for educational studies due to the 21st-century paradigm shift in higher education toward the social responsibility of universities and the changing challenges of urban design and planning. This article aims to provide the background for redesigning and adapting the educational program of urban design to the social responsibility approach, and it also identified the current teaching and learning methods applied in urban design master’s programs.

    Methods

    the study reviews the university social responsibility and urban design pedagogy literature to propose a social responsibility-based model for urban design education through expert discussion.

    Findings

    with regards to pedagogical approaches, there are four teaching-learning methods, including traditional education, project-based learning, service-learning, and sustainable education. Besides, the social-responsibility-based model for urban design education includes four steps, namely, values, management, practices, and impacts.

    Conclusion

    the fundamental difference between this approach with the current educational approaches of urban design is the matter of morality so that its underlying philosophy should be considered responsibility toward society and the environment, regardless of time and place boundaries.

    Keywords: Urban Design Education, University Social Responsibility, Pedagogy, Teaching-learning Methods