فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی پندار*، حانیه خسروی صفحات 1-17

    بکارگیری سرمایه اجتماعی در فرایند بهسازی خیابان های واقع در محلات سنتی، مستلزم شناخت فرآیند های شکل دهنده به سکانس ها در طول زمان است. هدف پژوهش حاضر معرفی چارچوبی جهت به کارگیری سرمایه های اجتماعی در بهسازی محیطی و نگهداری مسیولانه سکانس های مرتبط با محلات در خیابان است. پرسش پژوهش آن است که چگونه می توان نقش امروزین خیابان به عنوان عنصر جداکننده محلات را به عنصر پیوند دهنده ی آن ها تبدیل نمود؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی در 3 فاز 1- تبیین چارچوب مفهومی مرتبط جهت ورود به بستر پژوهش 2-  تحلیل و بحث در خصوص یافته های عینی و ذهنی و 3_ رتبه بندی راهبردهای مشارکت موثر و تحلیل کیفی داده ها را به انجام رساند.  ابزار سنجش، پرسشنامه نیمه ساختار یافته و استفاده از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS در راستای سنجش معیارها و پاسخگویی به پرسش ها بوده است. بستر پژوهش خیابان امام خمینی و  محلات مجاور آن می باشد. بر اساس جمعیت جامعه آماری پژوهش، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 378  نفر محاسبه شد. شاخص های پژوهش، دعوت کنندگی، تظاهر شخصیت محله در لبه خیابان، شفافیت و عمق بخشی به لبه خیابان و احساس تعلق و رفتارهای مسیولانه محیطی می باشند. بر اساس نتایج پژوهش گویه های مرتبط با طراحی ورودی های همخوان با هویت تاریخی محلات و تداوم فعالیت های تفریحی و گردشگری در لبه و بافت درونی محلات، در جهت هویت بخشی به سکانس های خیابان از اهمیت بالاتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سکانس بندی خیابان، مشارکت موثر، تکنیک یادگیری و اقدام مشارکتی، خیابان مصطفی خمینی، تهران
  • سکینه معروفی*، زهرا رجبی صفحات 18-32

    خیابان  به عنوان مهم ترین فضای شهری نقش تاثیرگذاری در شکل گیری تصویر ذهنی کودکان  از شهر و محل زندگی خود دارد. در این تحقیق، از روش مطالعه اسنادی و تحلیل محتوا استفاده شده است به این ترتیب که بررسی منابع موجود در ایران و جهان، نظریات اندیشمندان مطرح در این زمینه و نیز بیانیه ها و بخشنامه های منتشرشده از سوی سازمان های مرتبط جهانی (یونسکو و یونیسف) از روش مطالعه اسنادی بهره گرفته شده است. همچنین برای بازشناسی  شاخص های فوق از دیدگاه کودکان از روش تحلیل محتوا استفاده شد. برای شناسایی نیازها و تمایلات کودکان، از دانش آموزان 12 تا 13 ساله مدرسه دخترانه هاجر واقع در خیابان مصباح کرج خواسته شد ویژگی های خیابان مورد نظر خود را در قالب انشاء بیان نمایند.  در تعیین تعداد دانش آموزان از روش نمونه گیری نظری استفاده شد. برای بررسی داده های متنی جمع آوری شده  ابتدا مفاهیم مندرج در داده های متنی استخراج، کد گذاری و بر اساس مطالب ارایه شده دسته بندی ها انجام شد و پس از دسته بندی مجدد با بررسی داده های متنی فراوانی کدها در هر یک از دسته ها بیان گردید .  در بازشناسی شاخص های مورد نظر کودکان از طریق تحلیل محتوای داده های متنی بیش ترین فراوانی در زمینه ابعاد و شاخص های مد نظر کودکان مربوط به بعد عینی و بصری و همچنین در میان سه شاخص مطرح در این حوزه شاخص های مربوط غنای حسی از بیش ترین اهمیت برخوردار بوده اند به این ترتیب که 28 درصد داده ها مربوط به بعد عینی و بصری بوده است. و شاخص های غنای حسی 55 درصد فراوانی از میان شاخص های بعد بصری و عینی را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: خیابان مصباح کرج، خیابان دوستدار کودک، تحلیل محتوای متنی
  • محمد نظرپور*، هاشم داداشپور صفحات 33-49

    خود مردم نگاری روشی نوظهور در مردم نگاری است که در زمره روش های کیفی و در حیطه پارادایم تفسیر گرایی قرار می گیرد و هدف آن فهم فرهنگی زندگی روزمره از خلال تجربه زیسته محقق است که در قالب نوشتاری داستان گونه به توصیف غنی این تجربه در بستر فرهنگی آن می پردازد. با اینکه این روش در حوزه های مطالعاتی متنوعی در سالهای اخیر بکار گرفته شده است و در حال گسترش به سایر رشته ها است، در حوزه مطالعات شهری بسیار مهجور بوده است. شهرهای امروزی موزاییکی از خرده فرهنگ های متکثر هستند که پژوهشگران این حوزه می توانند با به کارگیری این روش به فهم لایه های عمیق از آنها از خلال تجربه زیسته خود نایل شوند. هدف این مقاله در گام اول، تشریح ویژگی های اصلی این روش و در گام بعدی، برقراری پیوند آن با حوزه مطالعات شهری در راستای فهم فرهنگی بسترهای شهری است. در این راستا ابتدا با بهره مندی از مطالعات کتابخانه ای و تحلیل اسنادی، مبانی فلسفی و روش شناسی خودمرد نگاری معرفی و سپس خود مردم نگاری شهری در محل تلاقی چهار چرخش اصلی(چرخش فرهنگی، چرخش روایی،چرخش فضایی و چرخش خود) در حوزه مطالعات شهری تبیین خواهد شد. تنوع فرهنگی حاکم بر شهرهای ایرانی و ضرورت فهمی عمیق و بومی از ویژگی های ماهوی آن نزد کنشگرانی که آن را به شکل بی واسطه ای تجربه می کنند اهمیت کاربست خودمرم نگاری شهری را در پژوهش های این حوزه دوچندان می کند.

    کلیدواژگان: خود مردم نگاری، مطالعات شهری، روش شناسی کیفی، فرهنگ شهری، تجربه زیسته
  • سید علی صفوی*، اکرم محمدزاده، فاطمه حاجیان جابر صفحات 50-66

    لزوم هماهنگی نماها در سیمای شهری به ویژه در بخش های مرکزی شهرها از اهمیت بسزایی برخوردار است. از این رو، تنظیم یک چارچوب قابل اتکا برای تضمین ابقای این انسجام بسیار مهم و ضروری است. با این حال در نبود سازوکار اجراسازی، این ضوابط تنها خطوط نوشتاری بر روی کاغذ باقی مانده و نمی توان نمود بصری آن ها را در چهره شهر مشاهده نمود. بررسی اسناد خارجی تدوین شده، نشان از وجود دسته ای از اسناد نما می دهد که به عنوان یک ابزار تشویقی، ماهیتا پیاده سازی دستورالعمل های طراحی نما را هدف قرار می دهند. این اسناد که غالبا «برنامه های اصلاحات نما» نامیده می شوند، مورد استفاده طی گسترده ای از شهرها هستند.
    این مقاله از طریق بررسی اجمالی محتوای اسناد اصلاحات نما و مرور آن ها در تعدادی از این اسناد، سعی دارد که ابزاری جهت پیاده سازی دستورالعمل های طراحی به ویژه در مبحث نما ارایه دهد. قابل ذکر است هدف این مقاله تنها آشنایی با یکی از ابزارهای تشویقی در جهت اصلاحات نما بوده و استفاده از آن برای کشور ایران، نیازمند بومی سازی آن با شرایط و ضوابط خاص داخل کشور می باشد.

    کلیدواژگان: نما، بدنه شهری، برنامه توسعه
  • حیدر جهانبخش*، افسانه پیراعیادی صفحات 67-81

    پیاده راه ها قسمتی از فضای شهری اند که به دلایل ویژه، عمدتا به خاطر دارا بودن برخی پتانسیل های خاص و در تمام یا بخشی از ساعات شبانه روز کاملا بر روی حرکت سواره بسته شده و به طور کامل به حرکت عابران پیاده اختصاص می یابند. امروزه با غلبه تدریجی حرکت سواره بر پیاده، دو کیفیت مهم فضای  شهری یعنی ایمنی و سرزندگی با چالش های جدی مواجه شده است. پیاده راه های تجاری به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای شهری می توانند نقش مهمی را در اصلاح ساختار شهری به نفع حرکت پیاده ایفا و ارتباط موثری میان فعالیت خرید، ایمنی و سرزندگی ایجاد کنند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی امکان تبدیل خیابان ستارخان(حدفاصل فلکه اول و دوم صادقیه) به یک محور پیاده تجاری به منظور ایجاد سرزندگی و ایمنی بیشتر پیاده می باشد که نخست به مبانی نظری مرتبط با پیاده راه سازی و سرزندگی پرداخته، سپس با استفاده از مطالعات میدانی و مشاهده مستقیم و غیرمستقیم (پرسشنامه)، وضعیت سرزندگی و ایمنی این خیابان بررسی شده و با استفاده از روش مقایسه تطبیقی و باتکیه برمدل تجربه شده در خیابان تربیت تبریز، امکان سنجی پیاده راه سازی این خیابان صورت گرفته و الگوهایی برای طراحی این خیابان تجاری ارایه گردیده است.  با توجه به ارزیابی های انجام شده به نظر می رسد که این اقدام از نظر تاثیرات اجتماعی، فرهنگی توجیه پذیری لازم را داشته باشد.

    کلیدواژگان: پیاده راه سازی، ایمنی، سرزندگی
  • امیرحسین حیدری فریزی*، لعیا طالب همت صفحات 82-104

    با توجه به مزایای حس مکان برای فرد و جامعه، رو به رشد بودن روند سالمندی در ایران، اهمیت حضور آنان در فضاهای شهری به عنوان سرمایه ی اجتماعی و تاثیر محیط بر سطح عملکردی و حس مکان آنان توجه به ترجیحات محیطی این گروه جمعیتی حایز اهمیت است. هدف این پژوهش، بهبود رابطه مکان و سالمندان و شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری حس مکان سالمندان است. تحقیق حاضر در چارچوب روش شناسی کیفی و از نوع تحلیل محتوی است. داده ها با کمک تکنیک مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شده و حجم نمونه با اشباع نظری مشارکت کنندگان مشخص شده است.
    مورد پژوهش در تحقیق میدان راه آهن تهران است؛ این میدان به عنوان پلازای ساختمان تاریخی راه آهن و یکی از دروازه های کلیدی پایتخت ایران، در منطقه ی 16 شهرداری تهران واقع شده است. داده های گردآوری شده در قالب 19 شناسه، 5 مفهوم و 3 مقوله کدگذاری شده اند. مقولات شامل ارتباط با مردم، کارایی فضا و هویت مندی فضا می باشند. مفاهیم عمده نیز عبارتند از: جامعه ی استفاده کننده از فضا، مدیریت فضا، امکانات و تسهیلات فضا، انسجام فضایی و پیشینه ی فضا. نتایج این پژوهش نیز نشان داد که نگاه سالمندان تنها به کالبد فضا محدود نیست و استفاده کنندگان از فضا نیز بر حس مکان آن ها تاثیر می گذارند. همچنین مدل پیشنهادی این تحقیق می تواند راهنمایی برای طراحان و  برنامه ریزان شهری باشد تا با توجه به شناسه های استخراج شده، بر حس مکان این گروه جمعیتی تاثیر مثبت گذارند.

    کلیدواژگان: حس مکان، سالمندان، میدان راه آهن تهران
  • عقیل جمشیدی رستمی*، آیسان درزی صفحات 105-122

    امروزه با توجه به شیوع ویروس کووید 19 که عامل بیماری و مرگ و میر فراوان می باشد، الگوی زندگی مردم در شهرها تحت تاثیر این عامل قرار گرفته است. دراین راستا به منظور کنترل شیوع بیمارهای واگیردار و کاهش زیان های اقتصادی،  در این گزارش وب اپلیکیشن ها به عنوان ابزار هوشمند پشتیبانی شده توسط مدیریت شهری و ستاد مدیریت بحران در جهان ارایه می شوند. یکی از وب اپلیکیشن های موجود در این زمینه، وب اپلیکیشن (ADERSIM) دانشگاه یورک (کانادا) می باشد، که اطلاعات مکانی از شدت پراکنش بیماری کووید 19 را در انطباق با اطلاعات شهری در اختیار شهروندان قرار می دهد و با این کار منجر به کاهش عبور و مرور و سطح فعالیت در شهرها شده است. نمونه مورد بررسی در ایران، وب اپلیکیشن نقشه همراه تهران (رایا) می باشد، که امکان دسترسی سریع تر شهروندان به اطلاعات مکانی را فراهم کرده است. در این پژوهش با مقایسه وب اپلیکیشن جهانی موجود در این زمینه، جهت ارتقاء وب اپلیکیشن رایا پیشنهاد می شود، با تلفیق نقشه های مبتنی بر سیستم اطلاعات جغرافیایی2، استفاده از داده های سامانه خودارزیابی و ثبت بیماران کووید 19، داده های دوربینهای ترافیکی، داده های تلفن همراه، سیستم موقعیت یاب جهانی3، اپلیکیشن ماسک و با افزودن لایه های نظیر: تغییرات کاربری و معابر، مناطق پرخطر و پناهگاه ها در جهت کاهش شیوع ویروس کووید 19 به روزرسانی شود.

    کلیدواژگان: وب اپلیکیشن، کووید 19، ADERSIM، رایا
|
  • Hadi Pendar*, Hanie Khosravi Pages 1-17

    Applying social capital to refurbish urban streets has meant recognizing opportunities and challenges and shaping processes to its sequences over time. The purpose of the present study is to introduce a strategic framework for applying the potentials and values ​​of social capital in environmental improvement and responsible maintenance and social control of street-related sequences. The main question is that how to transform the role of today's street as an element of neighborhood segregation into a linking element of discrete neighborhoods so as to become a showcase for cultural and social interactions. The method of this research is descriptive-analytical which is in three phases: explaining the relevant conceptual framework for entering the research context, applying it to the research context, analyzing and discussing the objective and subjective findings, Qualitative data analysis is done. The measurement tool is a semi-structured questionnaire, using descriptive statistics and inferential statistics performed by SPSS software were used to evaluate criteria and answer research questions. The research context is Imam Khomeini Street and the neighborhoods adjacent to this street. The sample size was 378 using Cochran formula. Indicators used in this study are invitations, neighborhood personality expression on the street edge, transparency and depth to the street edge, and a sense of belonging and responsible environmental behaviors. The results indicate that the items related to the design of the entrances and the continuation of recreational and tourism activities on the edge and the inner texture of the neighborhoods are of greater importance for identifying street sequences.

    Keywords: Social Capital, Street Sequencing, Effective Participation, Participative Learning Action Technique, Mustafa Khomeini Street, Tehran
  • Sakineh Maroofi*, Zahra Maroofi Pages 18-32

    As part of the community, children have their own needs, desires, and preferences. Citizens who have been neglected in social life, especially in the design of cities and the creation of urban environments. The purpose of this research is to investigate the needs, desires and preferences of children in providing planning and design indicators for urban spaces. The main research questions are: What are the desirable street indicators from a children's perspective? What are the practical solutions for the indicators in the study area? In this research, documentary study method and content analysis were used to identify design and planning indicators of child-friendly Street. In order to identify the needs and desires of the children, 40 13- to 12-year-old students of Hajar Primary School in Mesbah Street in Karaj were asked to write down the characteristics of their desired street. To examine the collected textual data, the concepts contained in the textual data were first extracted, coded and categorized based on the content presented. After classification, the frequency of codes in each category was determined. Objective and visual dimension had the highest frequency in recognizing the desired indicators of children. As such, 28% of the data were related to the visual dimension. Social dimensions (24%), activity (23.27%), psychological (15.27%) and finally environmental (9.45%) were the least important factors for children

    Keywords: Mesbah Street Karaj, Textual Content Analysis, child-friendly street
  • Mohammad Nazarpour*, Hashem Dadashpoor Pages 33-49

    Autoethnography is an emerging approach in ethnography which falls under the qualitative methodology and interpretive paradigm. Although this approach has been used in various fields of study in recent years and is expanding to other disciplines, it has been very limited in urban studies. Today's cities are diverse subcultures mosaic of which researchers in this field can use to understand the deep layers through their lived experience. This study mainly aims to describe the major features of this approach and subsequently to link it with the field of urban studies to culturally understand the urban contexts. Accordingly, to understand the philosophical, epistemological and methodological principles of auto ethnography library research and documentary analysis has been used and for the application of auto ethnography in urban studies a field study has been conducted and urban auto ethnography is then explained at the intersection of four main turn ("cultural" turn, "narrative" turn, "spatial" turn and "auto" turn). Cultural diversity in Iranian cities and the need for a deep and indigenous understanding of its inherent characteristics among actors who experience it directly adds further importance to the application of urban autoethnography in research in this area.

    Keywords: Autoethnography, urban studies, qualitative methodology, urban culture, lived experience
  • Seyyed Ali Safavi*, Akram Mohammadzadeh, Fatemeh Hajian Jaber Pages 50-66

    The necessity of coordinated facades especially in city centers plays an important role in the image of the cities. Setting up a reliable framework is crucial to ensure that this coordination is maintained. However, due to the lack of tools for implementing that framework the roles and regulations in this context remain only written.
    The review of complied foreign documents shows that there is an intensive tool that leads to implementing façade design instructions. This tool which is called the ‘Improvement Façade Program’ has been employed in many cities across the world.
    This paper aims to propound tools for implementing design instructions specified in the façade context. It is noteworthy that the main purpose of this paper is being familiar with one of the intensive tools for improving façade and applying this tool in Iran requires localization with specific conditions and regulations inside the country.

    Keywords: Facade, urban frame, Development program
  • Heidar Jahanbakhsh*, Afsaneh Piayadi Pages 67-81

    Today, with the overcome of vehicles transportation on the walking two important quality of urban spaces (safety and vitality) have faced challenges. Commercial walkways as a one of most important urban spaces can play an important role to urban spaces improvement in favor to pedestrians and create effective relationship among shopping, safety and vitality. The aim of this research is study about possibility of conversion of Sattarkhan street (between 1th and 2th square) to a walkway for create more safety and vitality of pedestrians. In this study, first we discussed literature about walkways and vitality and then we evaluate these two factors Sattarkhan Street by using of field studies and direct and indirect observations. After that with the comparative method and emphasis on experienced model in Tarbiat Street in Tabriz city, possibility of pedestrianized Sattarkhan Street and patterns and component of design is offered.

    Keywords: pedestrianized, safety, vitality
  • Amirhosein Heidareefarizi*, Laya Talebhemmat Pages 82-104

    considering the benefits of "sense of place for the individual and society, the growth of the aging process in Iran, the importance of their presence in urban spaces as social equity and the impact of the environment on the level of performance and their sense of place, it is important to consider  environmental preferences of this population group. The aim of this research is to improve the relationship between the place and elderly and identifying the effective factors on the formation of sense of place in them. This study is in the context of qualitative methodology and content analysis. The data has been collected using a semi-structured in-depth interview technique and the sample size was determined by the theoretical saturation of the participants.
    The research case is Tehran Railway Square; This square is one of the key gates of the Iranian capital. The collected data is encoded in 19 identifiers, 5 concepts and 3 categories. Categories including communicating with people, space efficiency, and space identity. Major concepts include the space-user community, space management, space facilities, space coherence, and space history. The results of this study also indicated that the view of the elderly is not limited to the form of the space, the space-users also affect their sense of place. Thus, the proposed model of this research can be a guide for urban designers and planners to have a positive effect on the sense of place of this population group according to the extracted identities.

    Keywords: Sense of Place, Elderly, Tehran Railway Square
  • Aghil Jamshidi Rostami*, Aysan Darzi Pages 105-122

    Nowdays, since the outbreak of COVID-19, which is the reason for the disease and death of many, the lifestyle of the people in the cities has been affected by this factor. To this end, to control the spread of infectious diseases and decline economic losses, web applications as intelligent tool supported by urban management and crisis management headquarters in the world are introduced. One of the web applications in this field is the University of York (Canada) web application (ADERSIM), which provides citizens with spatial data on the severity of the spread of COVID-19 disease as per urban information, thus has caused reducing traffic and the level of activity in the metropolitan areas. The sample studied in Iran is the web application of the Tehran mobile map (Raya), which has supplied citizens with faster access to spatial information. In this study, by comparing the global web application available in this discipline, to improve the Raya web application, It is urged to upgrade the application by combining Geographic Information System-based maps, utilizing data from the self-assessment system, and registering COVID-19 patients, traffic camera data, mobile data, Global Positioning System, Mask application, with the addition of layers such as change of land use and streets, high-risk zones, and shelter to reduce the outbreak of the COVID-19 virus.

    Keywords: Web application, COVID-19, ADERSIM, Raya