فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کورش گلکار، سهیلا صادق زاده*، آزاده لک صفحات 85-95

    کیفیت فضای شهری و حضور ساکنان یکی از مهم ترین مسایل طراحی شهری امروز است زیرا تسلط حضور سواره امکان تردد گروه های مختلف اجتماعی و سرزندگی فضاهای شهری را کم رنگ کرده است. ضرورت توجه به این مسئله در بافت متراکم منطقه 10 که با کمبود فضاهای باز شهری گریبان گیر است، نیاز به خلق مکان برای حضور کودکان در فضای شهری را دوچندان کرده است.

     این مطالعه درصدد است تا روایت ، رویداد طراحی شهری تاکتیکی را دریکی از خیابان های فعال منطقه 10 تهران تحت عنوان «خیابان در دست بچه ها», با رویکرد کیفی و به «روش مطالعه موردی» بررسی کند و امکان حضور بیشتر کودکان را در فضای شهری واکاوی نماید. این رویداد بر اساس اصول شهرسازی تاکتیکی در جهت تحقق تامین نیازهای ساکنان بخصوص کودکان و نوجوانان است تا با ارایه رویکردی از جنس اقدامات کوچک مقیاس پاسخ دهد. مطالعه موردی رویداد «خیابان در دست بچه ها» که در آذرماه 1396 انجام شده است. گردآوری داده های پژوهش به روش مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 13 نفر از کارشناسان و 15 نفر از مخاطبان این رویداد، جمع آوری و به روش تحلیل محتوا ارزیابی شده است.

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که رویداد شهرسازی تاکتیکی بر اساس «تفکر طراحی» در 5 گام «درک و همدلی», «تعریف موضوع»، «ایده پردازی»، «اجرای نمونه اولیه» و «آزمون» قابل برنامه ریزی و ارزیابی هستند. وقوع این رویدادها را می توان سرمشقی برای جریان تکاملی پروژه های شهرسازی تاکتیکی در خدمت مدیریت شهری متکی بر رویدادهای کوچک مقیاس و امکان تحقق ابزار غیررسمی «حکمروایی طراحی شهری» در جهت ارتقا کیفیت محیط برشمرد.

    کلیدواژگان: شهرسازی تاکتیکی، فرایند تفکر طراحی، خیابان در دست بچه ها، خیابان رودکی، منطقه 10 شهرداری تهران
  • هادی پندار* صفحات 97-107

    علاوه بر اقدامات تشخیصی در مراحل اولیه بیماری همه گیر کووید 19، پیشگیری از حضور افراد در محیط های پرخطر، همراه با توزیع مناسب جمعیت و خدمات نیز در کنترل گسترش بیماری موثر است. کنترل موثرتر، به ویژه در شرایطی عدم قرنطینه کامل، ضروری به نظر می رسد. مدل شیوع همه گیری که از/ بر الگوهای حرکت و رفت وآمد شهروندان تاثیرپذیر/تاثیرگذار است، بر مبنای انواع داده های همه گیری، جمعیتی و حرکتی شکل می گیرد. هدف پژوهش حاضر معرفی و آسیب شناسی نقشه های خطرپذیری در زمان شیوع بیماری کرونا و تبیین چارچوبی جهت تهیه و به کارگیری آن ها بر اساس موضوعات مرتبط با رفتارهای ساکنین است. این پژوهش به روش استدلال منطقی و با بررسی تحلیلی نمونه های موجود، مولفه های موثر بر تهیه این نقشه ها و به روزرسانی آن ها انجام شده است. به این منظور پس از گونه شناسی نقشه ها، از منظر خروجی ها، معیارهای ارزیابی نتایج، اعتبارسنجی شدند. بر اساس نتایج پژوهش، پویایی داده های حرکت انسانی برای برآورد تعامل های فضایی در  این نقشه ها کلیدی هستند؛ چراکه بواسطه فاصله اجتماعی، ماندن در خانه و تعطیلی مشاغل، تغییرات اساسی درحرکت های فردی و گروهی اتفاق می افتد. بنابراین با استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف و تصور جدیدی از داده های شهری قابل اتکا، بستر مشارکت گروه های مختلف استفاده کننده از نقشه های مکان نگاشت با رویکرد مردم سپاری فعال و غیر فعال و افزایش کارایی فراهم می شود. تهیه چنین نقشه هایی حاصل همکاری میان رشته ای رشته های همه گیری شناسی، سلامت، روانشناسی محیط و متخصصان برنامه ریزی و طراحی عرصه های عمومی، به ویژه طراحی شهری است تا مطالعات تلفیقی و مبتنی بر پویاشناسی رفتارهای مبتنی بر مکان، اعتبار نقشه ها را تا حد بالایی تضمین نماید.

    کلیدواژگان: نقشه های خطرپذیری، رفتارشناسی، مدل سازی، پویاشناسی، کووید 19
  • سکینه معروفی* صفحات 109-117

    فضاهای شهری، نظیر خیابانها، میادین، بازارها و فضاهای باز از جمله مهمترین فضاها در بازتاب فرهنگ یک کشور و تامین اجزاء و عناصر هویت آن هستند. کیفیت این فضاها بر نحوه انجام فعالیتها و میزان حضورپذیری آنها تاثیر گذار است. فضاهای شهری عرصه هایی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی مردمان هر جامعه هستند. زمینه سازی برای چنین عرصه هایی، نیازمند ایجاد تمهیدات کالبدی و عملکردی لازم است. هدف از این تحقیق ارایه راه کارهایی برای مناسب سازی فضاهای شهری به منظور وقوع رخدادهای فرهنگی و جمعی می باشد. برای انجام مطالعات میدانی محدوده بازار تهران انتخاب شد. انتخاب این محدوده به این دلیل بود که محدوده بازار تهران در بافت تاریخی و مرکزی شهر تهران واقع شده و از دیرباز محل آمد و شد مردمان و  تعاملات اجتماعی بوده و همچنین بستر تحولات متعدد در طول تاریخ شهر تهران است. این محدوده  جزء محدوده های هویت بخش شهر تهران نیز قلمداد می شود. روش تحقیق این پژوهش تحلیلی- توصیفی و با استناد به اسناد تاریخی و مشاهدات میدانی می باشد . در این تحقیق پس از مطالعات نظری و بدست آوردن چارچوب مفهومی،  به شناخت و تحلیل محدوده مطالعاتی از طریق انجام مشاهدات میدانی کارشناس محور اقدام شده است. در ادامه برای تحلیل داده های تحقیق از  جدول تحلیل سوات استفاده گردید. در پایان بر اساس تحلیل های جدول سوات اهداف عملیاتی ، راهبردها و راه کارهای کالبدی و عملکردی برای تحقق هدف اصلی پژوهش (مناسب سازی محدوده مورد مطالعه، برای برگزاری مراسم فرهنگی و جمعی) ارایه شدند .

    کلیدواژگان: فضای شهری، فعالیتهای فرهنگی و جمعی، آئین های نمایشی، بازار بزرگ تهران
  • فریناز مقتدری* صفحات 119-128

    با مروری بر مطالعات گذشته و بررسی وضعیت موجود شهرها  و نوع اثر فن آوری های نوین بر شهرهای پیشرفته، می توان رد پای تولد نسل جدید از شهرهای هوشمند را در ادبیات علمی و حرفه ای جهان مشاهده کرد. پیشرفت فن آوری و ظهور امکانات جدید برآمده از آن، منجر به تولد مفاهیم نوینی در مفهوم شهر هوشمند و در نتیجه تغییر فرآیند طراحی و برنامه ریزی برای شهر هوشمند شده است. لاکن، به واسطه ارتباط مفهومی و ماهیتی مفهوم شهر هوشمند با فن آوری و دستاوردهای آن، می توان بیان نمود که مفهوم شهر هوشمند، در طول زمان تغییر کرده و واجد ماهیتی پویا است و هم گام شدن با این تغییرات در فرایند شهرسازی ضروری است.
    بدین مبنا، نوع و رویکرد به طراحی و برنامه ریزی شهر هوشمند در طول زمان دستخوش تغییرات بنیادی شده و شهر هوشمند نوین با رویکردی متفاوت به تبیین هوشمندی در شهر و شهر مشارکتی بدل شده است. بدون شک این تعریف جدید از شهر هوشمند، اثرات قابل توجهی در فرم و فرآیند طراحی شهری خواهد داشت. در این نوشتار مفهوم شهر هوشمند از بررسی و ارزیابی مفاهیم متاخر مطرح شده از شهر هوشمند در تعامل با نتایج بدست آمده از ارزیابی طرح های شهری برای شهرهای هوشمند، برگرفته شده است. بر این اساس، ضمن شناسایی و بررسی مفاهیم نوین مرتبط و اثرگذار، مفهومی نوین از شهر هوشمند از دو منظر تجربی و مفهومی معرفی و فرآیند د گردیسی محیط های شهری به سمت تسری هوشمندی همه جانبه ارایه شده است تا راهگشا و مبنای طراحی ها و مطالعات برای دگردیسی شهرهای ایران به شهرهای هوشمند باشد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، شهر هوشمند مشارکتی، چارچوب مفهومی طراحی شهری شهرهای هوشمند نوین، فرآیند دگردیسی شهرهوشمند
  • محمد نظرپور*، مریم ساعدی صفحات 129-144

    در پژوهش های حوزه شهر انسان مدار، دوچرخه سواری شهری عمدتا در سایه مطالعات مربوط به پیاده ها قرار گرفته است. عمده مطالعات مربوط به دوچرخه سواری این پدیده را ذیل رشته هایی چون مهندسی ترافیک، مدیریت شهری و حوزه سلامت قرار داده است و در این میان معدود مطالعاتی وجود دارد که نگاهی جامعه شناسانه و انسان شناسانه به این زیست متفاوت شهری داشته اند. از طرفی با وجود مطالعات متعددی که به تجربه زیسته پیاده ها در شهر پرداخته اند، مطالعات بسیار محدودی در راستای فهم بخشی از تجربه دوچرخه ها در شهر انجام شده است. علاوه بر این مطالعات صورت گرفته در این حوزه غالبا از روش های کمی برای رفع نیازهای زیرساختی و افزایش قابلیت دوچرخه سواری استفاده کرده اند، پژوهش هایی که مبتنی بر روش های کمی و پوزیتیویستی صرفا به پاسخ های کالبدی-فضایی دوچرخه سواران از جمله طراحی مسیرها،ایستگاه ها و... پرداخته اند. پژوهش حاضر با هدف فهم تجربه زیسته دوچرخه سواری در شهر خودرو محوری چون تهران با نگاهی جامعه شناسانه و انسان شناسانه به آن با کاربست روش نوظهور خود مردم نگاری (همکارانه) انجام شده است. نتایج حاصل در قالب ابعاد چهارگانه تجربه زیسته (فضا، بدن، روابط اجتماعی و زمان) ارایه شده است که نشان می دهد دوچرخه سواران در شهر تجربه کاملا متفاوت از پیاده و سایر افراد در ارتباط با شهر و دیگران می سازند که پژوهش های کاربردی در حوزه هایی چون طراحی شهری نیازمند فهمی بنیادین از این تجربه های زیسته اند تا بتوانند فضای شهری را به شکل مطلوبی به نفع دوچرخه سواران تغییر دهند.

    کلیدواژگان: دوچرخه سواری شهری، تجربه زیسته، فرهنگ شهری، خود مردم نگاری همکارانه، تهران
  • مرتضی لطفی پور سیاهکلرودی*، علی دلزنده، حیدر جهان بخش، نرگس حمزه صفحات 145-155

    مصالح هوشمند شکل دهنده پوسته ها با فعالیت ویژه خود بر اصالت دهندگی به فضا و نمایش هویت یک جامعه تاثیرگذار می باشند و مانند هر تکنولوژی و عنصری آثار و پیامدهای خود را داشته و می توان گفت که بر اساس جذابیت های بصری و فلسفه عصر ارتباطات و بصری سازی فرهنگ جوامع بنیان نهاده شده اند. تحقیق حاضر به دنبال آن است که تاثیرات مصالح و پوسته های هوشمند را از  جنبه روانی و ناهنجاری های فکری و فرهنگی بازشناسی کرده و به استفاده منطقی از آن از سوی طراحان متناسب با فرهنگ و ساختار فکری جامعه ایرانی کمک نماید. این پژوهش دارای ابعاد اثباتی-محتوایی و هنجاری-محتوایی بوده و از حیث روش شناسی، روش توصیفی و تحلیلی همراه با راهبرد کیفی را شامل می شود. اخذ اطلاعات مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی صورت پذیرفته است. آثار و پیامدهای کالبدی و محتوایی مصالح هوشمند شکل دهنده سطوح بر مبنای فرهنگ بصری در وجه ادراکی: حقیقت و واقعیت، زمان و مکان، تجربه و واقعه، برابری و عدالت، دانش و اطلاع را در یک جامعه مورد خدشه قرار داده و قاطعیت را با سماجت، سخاوت را با اسراف، بردباری را با بی تفاوتی، پایبندی را با سعه صدر و زیبایی را با تظاهر یکسان انگاشته و فرهنگ سازی می نمایند و در وجه حسی: یکسان انگاری، دوری و فاصله از جهان هستی، خدشه به سایر حواس، خدشه به پیام و معنای فرستنده پیام، جدایی، انزوا، دل بستگی ظاهری، محدود کردن سلیقه، غیرانسانی بودن معماری و شهرسازی از نتایج حاصل از بهره گیری روزافزون آن می باشد.

    کلیدواژگان: مصالح هوشمند، پوسته های هوشمند، فرهنگ بصری، فضای شهری، عصر ارتباطات
  • پیمان پیله چی ها*، قدسیه سادات نجفی، محمدامین دباغیان صفحات 157-165

    امروزه کشورها برنامه ریزی های خود درزمینه معماری را به گونه ای انجام می دهند تا به کمک معماری بومی و اقلیمی بتوانند علاوه بر آنکه ساکنین خود را از عوامل اقلیمی نامطلوب مثل باد، سرما و گرمای شدید محافظت کنند؛ به کمک طراحی مناسب آسایش را برای ساکنین به ارمغان بیاورند. معماری بومی هر دو کشور نپال و ایران به عنوان الگویی گران قدر از طراحی منطبق با اقلیم به شمار می رود اقلیم سرد و کوهستانی این دو کشور شرایط ویژه ای را برای ساکنین ایجاد کرده است. هدف از نگارش این پژوهش ثبت الگوهای طراحی اقلیمی دو کشور و مقایسه تطبیقی این دو الگو به منظور ارایه راهکارهای نوین برگرفته از معماری بومی است. از این منظر مقاله حاضر کمک شایانی به پژوهشگران و طراحان این حوزه می کند. این پژوهش برگرفته از منابع کتابخانه ای، اسنادی و آماری، به روش تحلیلی و پژوهشی و درنهایت نتیجه گیری تطبیقی، با رویکرد ترویجی و با اهداف کاربردی است. پس از جمع آوری و ثبت و تطبیق الگوهای طراحی اقلیمی دو کشور نتایج حاصل شد. درنهایت راه کارهای معماری بومی نپال که منطبق با معماری بومی و اقلیمی بود به منظور راه گشای معماری بومی ایران در جهت حصول آسایش ساکنین ارایه شد. امید است با استفاده از این راه کارها، در حفظ محیط زیست و صرفه جویی در مصرف انرژی گامی روبه جلو برداشته شود.

    کلیدواژگان: طراحی اقلیمی، معماری بومی، اقلیم سرد و خشک، ایران، نپال
|
  • Soheila Sadeghzadeh*, Kourosh Golkar, Azadeh Lak Pages 85-95

    The quality of urban spaces and the presence of residents are some of the primary issues of current urbanism, as the dominance of vehicles has diminished the commuting opportunity for different social groups and the liveliness of urban spaces. This is especially true for urban spaces where once acted as children’s playground and now have turned into vehicle routes, pushing their former function to the sides. In the dense landscape of district 10, with its insufficient open urban spaces, this issue is even more pronounced, doubling the need for creating urban spaces accommodating children. Tactical urbanism is a general term describing such urban interventions regarding different qualities (e.g. the scale of the project, provisional measures for reusing the unused potentials of cities, providing privileges and support, unofficial actions within legal bounds, or attention to and revitalizing abandoned spaces) and has been further extended in specific academic fields such as traffic engineering

    Keywords: Design governance, Tactical urbanism, Design thinking process, Street held by children, Roodaki Street, District 10 of Tehran
  • Hadi Pendar* Pages 97-107

    In addition to diagnostic measures in the early stages of the widespread disease of COVID-19, prevention of the presence of individuals in high-risk environments, along with the proper distribution of population and services, is also effective in controlling the spread of the disease. The epidemic model, is based on population and movement. The aim is to introduce hazardous maps at the outbreak of corona disease and to explain the framework for their preparation and application based on issues related to resident behaviors. This research has been done by the method of logical reasoning and by analytical study of the existing samples, the components that are effective in preparing these maps and updating them. To this end, after the typology of the maps, the results evaluation criteria were validated from the perspective of the outputs. According to the research results, the dynamics of human movement data are key to estimating spatial interactions in these maps; Because of the social distance, staying home, and closing down jobs, fundamental changes occur in individual and group movements. Using different sources of information can be provided, the platform for participation of different groups of users using mapping maps is provided with an active and inactive demographic approach and increased efficiency. The development of such maps is a collaboration between the fields of epidemiology, health, environmental psychology, and public planning and design, especially urban design, to ensure that integrated studies based on the dynamics of location-based behaviors greatly enhance the validity of the maps.

    Keywords: Risk Maps, Behavior, Modeling, Dynamics, COVID-19
  • Sakineh Maroofi* Pages 109-117

    Cultural activities can play a key role in communication between people in a city and help the identification of the space and people through the social memories’ creation. Nowadays, performing rites in Iran as an access to identification and displaying of our culture and tradition, lost their past values and it is necessary to pay attention to them and their magnificent role in the improvement of the urban spaces. In this research, the area around the grand bazaar in Tehran in the center of the city where thousands of people go for everyday shopping and has traditional places like Golestan palace which attracts many tourists every year, has been selected as a study case. Bazaar has always been the significant cultural-social pivot in the center of the cities and every year many social activities such as religious rites like Ta’zieh and Moharam mourning are held in this place. In this research, with the use of analytical-defined method and historical documents in order to reach more information about concepts and after the study of different cases in other parts of the world, the analysis of this case study has been done and in the end, the essential measures have been suggested for the improvement of this place for holding the social rites which emphasize that it is possible to provide the bilateral communication between public urban spaces and these events.

    Keywords: urban spaces, social, cultural activities, Tehran grand Bazaar, Performing Arts
  • فریناز Moghtaderi Esfahani* Pages 119-128

    Smart City Master Plan Smart cities, at the first stage had been defined as cities that adopt ICT in all aspect of urban spaces. However, during the last three decade,  the approach of urban initiatives turned into employing ICT as one of the main infrastructure of cities. Reviewing the literature around the phenomena of smart cities along with smart city projects experiences indicate the new generation of smart cities. Novel paradigms and concepts are emerging through the development of technology that directly affect urban initiatives. Therefore, the definition of smart cities have a dynamic character though to its integration with technology.
    Accordingly, with the evolution of smart cities, urban planning, urban design and urban government had been affected ultimately, which result a new approach into smart cities and urban initiatives as adopting collaborative cities and intelligence cities.  Therefore, this research aim to review definitions of smart cities during the last years within academic literature along with urban projects experiences to explore the definition of new generation of smart cities. To do so, smart cities definition had been explore through academia and experiments and the new concepts emerged in the urban literature been clarified in order to shed the light on how urban design and planning have to reform in Iran to meet the new centuries requirements.

    Keywords: Smart City, Collaborative city, Smart City Conceptual Framework, Smart process for Urban Design
  • Mohammad Nazarpour*, Maryam Saedi Pages 129-144

    There have been numerous studies conducted in urban studies dealing with the issue of pedestrians’ collective life. However, there is a dramatic scarcity of the research on bicycling, most of which have focused on the subjects of traffic engineering, urban planning, policies and health. Few studies have taken the subjects of social sciences and urban anthropology. In addition, the majority of research on cycling have produced a largely quantitative methodological tool kit. The studies which are based on quantitative and positivistic approaches, have exclusively dealt with the contextual-spatial responses of the cyclists, including the design of the routes, the physical features, and so forth. The study of the lived experience of the cyclists in cities has been, therefore, essentially neglected. The present study, as a qualitative research, relies on auto-ethnography, to investigate the lived experience of the author, in the city of Tehran (as a car-dominated city). The current research paper illustrates the lived experience of cycling in Tehran under six primary topics (Represented Space versus Spatial Representations, Personalized City versus External Urban Network; Roaming on the Saddle; I Pedal, Therefore I Am; Triangle Phenomenon; Power Space and Spatial Resistances). The research concepts are elicited from my auto-ethnographical essays by implementing four existential life worlds: lived space (spatiality), lived body (corporeality), lived time (temporality), and lived relations (relationally).

    Keywords: cycling, lived experience, auto-ethnography, phenomenology, city of Tehran, Iran
  • Morteza Lotfipour Siahkalroudi*, Ali Delzendeh, Heidar Jahanbakhsh, Narges Hamzeh Pages 145-155

    Smart materials and shells affect on represent the space and identity of a society with their special activity and like any technology and element, it has its own effects and consequences and it can be said that based on the visual attractions and philosophy of the age of communication and visualization the culture of societies founded. The aim of this research is explaination of these effects on urban smart surfaces from psychological and intellectual and cultural anomalies aspects and helping designers to use it logically and in accordance with the culture and smart buildings of the community. The present research has a positive-content aspect and from another aspect, has a normative-content structure. Also, the research method includes descriptive and analytical research along with qualitative strategy, because it addresses contemporary social and cultural conditions. Data collection is based on library studies and documentation. The physical and material effects of smart shells that make urban facades based on perceptual visual cultures in perceptual aspects are criticized: truth and reality, time and space, experience and event, equality and justice, knowledge and information in a society and consider equal the meaning of firmness with persistence, generosity with lavishness, tolerance with indifference, adherence to affection and beauty with pretense and and in sensual aspects: Unity, distance and distance from the world, distorting other senses, undermining the message and meaning of the sender of the message, separation, isolation, apparent attachment, limiting taste, inhumanity of architecture and urbanization would be the results of increasing use of them.

    Keywords: smart materials, smart shells, visual culture, urban spaces, age of communication
  • Peiman Pilechiaha*, Godsiesadat Najafi, Mohamadamin Dabaghian Pages 157-165

    Nowadays, countries are required to develop the architectural plans by using vernacular and climatic architectures so that they can provide comfort to residents in addition to protect them from adverse climate factors such as wind, cold, and extreme heat. Vernacular architecture in both Nepal and Iran is seen as a precious model of climate adaptive design. The cold and mountainous climate of these two countries has created special conditions for residents. The purpose of current paper is to record the climatic design patterns of the two countries and to compare them in order to present new approaches derived from the vernacular architecture. From this point of view, this article provides a great help to researchers and designers in this field. Moreover, the present research is derived from library, documentary and statistical sources in an analytical and research method and finally, the conclusion is comparative to the promotional approach and to the practical goals. The results were obtained after collecting, recording, and adjusting the climate design patterns of the two countries. Finally, Nepal's vernacular architectural solutions, which were in line with vernacular and climatic architecture, were presented to guide the vernacular architecture of Iran for the benefit of residents. It is hoped that by using these solutions, we can take a step forward in protecting the environment and saving energy.

    Keywords: Climate Design, vernacular architecture, Cold, dry climate, Iran, Nepal