فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
پیاپی 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزاده لک*، پریسا برزوعی صفحات 1-9
    اهداف

    مناطق مرزی با وجود وسعت فراوان به سبب دوری از مرکز، از محروم ترین مناطق ایران به شمار می روند و نیازمند توسعه زیربنایی هستند. احداث زیرساخت های لازم از جمله گمرک و بازارچه مرزی می تواند به توسعه و تامین تسهیلات مطلوب خرید و تفریح در کنار سایر تسهیلات زیربنایی برای ورود و خروج کالا و مسافر منجر شود. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدلی مفهومی برای طراحی مجموعه های گمرک و بازارچه مرزی بود.

    مشارکت کنندگان و روش ها:

    این پژوهش به روش کیفی و در دو گام انجام شد. در گام اول کیفیت های ناظر بر طراحی و برنامه ریزی بازارچه های مرزی از مطالعات کتابخانه ای استخراج و سپس با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از ذی نفعان که به روش گلوله برفی انتخاب شدند، روایی سنجی شد. در گام بعد، با اعتبارسنجی اصول به دست آمده به روش دلفی، با 10 نفر از متخصصین علوم طراحی و برنامه ریزی و با استفاده از پرسش نامه، مدل نظری تدوین شد.

    یافته ها:

    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که رویکردهایی همچون گردشگری شهری، پدافند غیرعامل، برندسازی شهری و طراحی و برنامه ریزی شهری در توسعه نواحی مرزی موثر هستند.

    نتیجه گیری:

    مدل مفهومی متشکل از ابعاد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و کالبدی می تواند با تاکید بر اصولی همچون پدافند غیرعامل (ایمنی و امنیت و انعطاف پذیری)، دسترسی، تنوع، همه شمولی، سرزندگی، زیرساخت ها، خوانایی، هویت و معماری بومی، بافت- موزه، پایداری، شخصیت بصری، انسجام و پیوستگی، همسازی با طبیعت و پاکیزگی محیطی در خدمت برنامه ریزان و طراحان شهری در توسعه مناطق مرزی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گمرک و بازارچه مرزی، مناطق مرزی، مدل مفهومی، طراحی و برنامه ریزی شهری، روش دلفی
  • پانته آ حکیمیان*، مهرنوش مظهری صفحات 11-17

    طبق گزارش برنامه جامع ارتقای سلامت روان کشور در سال 1394، اختلالات روانی رتبه دوم بار بیماری ها را در ایران به خود اختصاص داده است و ساکنان مناطق شهری از جمله گروه های اکثریتی هستند که بیشتر از اختلالات روانی مبتلا رنج برده اند. از این رو زندگی شهرنشینی خود عاملی تهدیدکننده برای سلامت روان ساکنان به شمار می رود. در حالی که موضوع سلامت و سلامت روان در حال یافتن جایگاهی قابل قبول در دانش طراحی شهری در مطالعات جهانی است، این حوزه مطالعه در ایران تنها در چند سال اخیر با تمرکز بر بعد جسمانی سلامت مورد توجه قرار گرفته و بعد روانی سلامت همچنان مغفول مانده است. از این رو هدف مطالعه حاضر، واکاوی ارتباط بین سلامت روان و محیط شهری و تدوین چارچوب مفهومی معطوف به ارتقای سلامت روان از طریق طراحی شهری است. مطالعه حاضر از نوع کیفی، گردآوری داده ها از طریق مطالعه اسنادی متون معتبر نظری و استخراج مولفه های سلامت روان در ابعاد رویه ای و ماهوی طراحی شهری با استفاده از تحلیل محتوای کیفی متون است و سنجش روایی چارچوب مفهومی با مصاحبه از صاحب نظران حوزه طراحی شهری و روان شناسی، تکمیل پرسش نامه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که کیفیت هایی نظیر "ایمنی و امنیت"، "همسازی با طبیعت و دسترسی به فضای سبز- آبی"، "نفوذپذیری و حرکت پیاده"، "کیفیت عرصه همگانی"، "رنگ تعلق و دلبستگی به مکان" و "پاکیزگی محیطی" از بعد ماهوی و "تعاملات و مشارکت اجتماعی" از بعد رویه ای با سلامت روان ساکنان در ارتباط هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت های طراحی شهری، سلامت روان، محله، چارچوب مفهومی
  • آلاله طوسی اردکانی*، آزاده لک صفحات 19-28

    با توجه به توسعه برون زای تهران و الحاق بسیاری از روستاهای پیرامون، بخش عمده ای از این شهر را بافت های روستا- شهری با شرایط خاص اکولوژیک و اجتماعی در بر می گیرد. این بافت ها ضمن اینکه در معرض نابودی کیفیت های اکولوژیک و اجتماعی هستند، خدمات و تسهیلات شهری را به صورت شایسته ای دریافت نمی کنند. تسلط مشکلات اکولوژیکی، کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و غیره در این بافت ها، تدوین برنامه جامعی در جهت تجدید حیات پایدار شهری را ایجاب می کند. این پژوهش درصدد تدوین چارچوب مفهومی تجدید حیات پایدار شهری است تا از این طریق زمینه ارتقای کیفیت زندگی و حل مشکلات در سه بعد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را در این بافت ها فراهم کند. همچنین برای ایجاد موازنه بین توسعه و حفاظت محیط زیست و توجه به ماهیت اکولوژیک بافت های روستا- شهری کاربست شبکه های سبز برای تدوین چارچوب مفهومی مذکور انتخاب شده است. این مطالعه براساس مطالعات کتابخانه ای، از طریق تحلیل محتوای کیفی متون بر رویکرد تجدید حیات پایدار شهری و شبکه سبز به استخراج اهداف تجدید حیات پایدار شهری و سیاست های طراحی شبکه سبز پرداخته است. سپس مفاهیم استخراج شده در چارچوبی مفهومی تدوین شده است. در چارچوب مفهومی مذکور، شبکه های سبز به عنوان ابزاری برای ایجاد هویت و حس مکان، اقتصاد محلی، به هم پیوستگی و اتصالات، عملکردهای چندگانه، مکان سازی و مکان یابی عرصه های همگانی و سبز، توسعه کالبدی همساز با اقلیم، یکپارچگی منظر اکولوژیکی و طراحی همساز با محیط در مقیاس های مختلف شهری، محلی، شبکه های سبز و اجزای این شبکه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تجدید حیات پایدار شهری، شبکه های سبز، زیرساخت سبز، بافت روستا- شهری
  • خلیل سروش، سیدعلی صفوی، مریم محفوظیان* صفحات 29-44

    زیست پذیری از نزدیک ترین مفاهیم به کیفیت زندگی است که از طریق آن می توان مطلوبیت محیط زندگی را برآورد کرد. بنابراین هر گونه افزایش یا کاهش میزان زیست پذیری، روشی برای ارزیابی کیفیت زندگی و ماندگاری ساکنان محلات و شهرها است. به موازات توسعه شهرها از جمله شهر همدان، تمام محلات قدیمی، جدید و حاشیه ای با انواع دگرگونی های کالبدی، اجتماعی و غیره مواجه شده اند. پس انتظار می رود که زیست پذیری در محلات با انواع فراز و نشیب ها مواجه باشد و این امر نیاز به بررسی دارد. در مطالعه حاضر، سه محله مختلف شامل حاجی، اعتمادیه و مزدقینه بررسی شده اند. هر سه محله در دو منطقه واقع شده اند. در نهایت از 4 مولفه کالبدی- فضایی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی استفاده شد. زیرمعیارهای هر مولفه به صورت سلسله مراتبی چیدمان شد و دو به دو مورد سنجش قرار گرفت. روش مطالعه، تحلیلی- مقایسه ای و ارزیابی و تحلیل داده ها نرم افزارهای SPSS 19 و Expert Choice 10 و روش AHP انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق برداشت عینی، تکمیل پرسش نامه و انجام مصاحبه با شهروندان و مسیولین بوده است. نتایج نشان می دهد که زیست پذیری در محله اعتمادیه با امتیاز 431/0 کیفیت مطلوب تری دارد و دو محله دیگر یعنی حاجی (322/0) و مزدقینه (246/0) به ترتیب در مرتبه های دوم و سوم قرار دارند. مولفه کالبدی و اقتصادی در محله حاجی نسبت به محلات دیگر از مطلوبیت بیشتری برخوردار است، ولی مولفه اجتماعی در محله مزدقینه نسبت به دو محله دیگر برتری دارد. همچنین محله اعتمادیه در مولفه زیست محیطی نسبت به سایر محلات اولویت دارد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، کیفیت محیط سکونتی، محله زیست پذیر
  • جهانشاه پاکزاد* صفحات 45-53

    تقریبا تمام نظریه پردازان به نام غربی، کم و بیش گوشه چشمی به بحث سرزندگی داشته و در کتب و مقالات خود به آن اشاره کرده اند. در ایران از سویی به جز طراحان شهری و برخی برنامه ریزان و جغرافی دانان نیرویی از آن استقبال چندانی نکرده است و از سوی دیگر هنوز تفاهم و توافق چندانی بر معنای این مفهوم حکم فرما نشده است و بسیاری از متخصصان آن را شعارگونه و به دلیل عقب نماندن از مد روز به کار می برند. البته این استقبال از موضوع ناشناخته چندان غیر قابل درک نیست و نمونه های مشابه بسیاری به آن در طول سال های مواجهه با غرب و مدرنیسم در ایران تجربه شده است و اغلب راه به افراط و تفریط نیز برده است. در طرفداری از سرزندگی نیز به تبع از بزرگان خارجی حرفه و بدون آنکه به مفهوم و جایگاه آن توجه کافی شود و اینکه برای کی و کجا چنین حسی مناسب است، شعار سر داده می شود. در مطالعه حاضر، معنی و جایگاه سرزندگی شهری و سوء برداشت از این مفهوم در بافت های شهری ایران مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت فضای شهری، سرزندگی، آشفتگی، آرامش
  • سیده نغمه متولیان*، منصور یگانه صفحات 55-67

    مهمترین عنصر شهری از لحاظ ملی بودن، نماد ملی است، بنابراین ضرورت تحلیل تاثیرات زمان بر آن احساس می شود. از جمله اهداف مطالعه حاضر می توان تاثیر زمان روی بعد ظاهری و معنایی مجموعه یادمان ملی، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم آن بر شاخصه های کیفی فضا و اثرات آن در شکل گیری مجموعه را نام برد. در راستای این اهداف، از روش توصیفی- تحلیلی برای گردآوری مطالب و برای اعتبارسنجی، از روش پیمایشی و ابزار دلفی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که به طور کلی اثرات زمان بر بعد ظاهری بیشتر با تحولات ساختاری، ظاهری، فرسایشی و زوال و بر بعد معنایی بیشتر با تحولات معنایی، هویتی و تکاملی همراه است. زمان روی شاخصه هایی نظیر گوناگونی، خوانایی، نفوذپذیری، غنای بصری و سرزندگی تاثیر غیرمستقیم و بر پایداری و کارآیی تاثیر مستقیم خواهد داشت. نحوه تاثیرگذاری بعد زمان بر انواع مختلف مجموعه یادمان های ملی متفاوت است. درباره مجموعه هایی که در گذر زمان شکل می گیرند، زمان باعث خاطره انگیزی، ایجاد معنا، ساختار لایه ای و مقبولیت می شود و در مورد مجموعه های از پیش طراحی شده، عامل ایجاد الگوهایی با قابلیت دریافت در طول زمان و آموزه هایی در خصوص طراحی است.

    کلیدواژگان: نشانه شهری، نماد ملی، حوزه بلافصل، مجموعه یادمان ملی، بعد زمان
  • کتایون پورامین، سید مهدی خاتمی*، علی شمس الدینی صفحات 69-83

    شکل گیری جزایر حرارتی شهری به یکی از چالش های جدی عصر حاضر تبدیل شده و ذهن جامعه علمی را به خود مشغول کرده است. توجه به این موضوع در مقالات و تحقیقات علمی خصوصا در دهه اخیر رشد بسیار زیادی داشته است. طبق نظر محققین اگر روند فعلی افزایش دما ادامه یابد، باعث بروز مشکلات جدی زیست محیطی و تحمیل هزینه های بسیار در سطح شهرها خواهد شد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این مطالعه مرور نظام مند و تحلیل موضوعی مقالات و تحقیقات علمی انجام شده در این زمینه است. طبق بررسی های انجام شده، جزیره حرارتی شهری تحت تاثیر دو گونه از عوامل اقلیمی و عوامل مربوط به ساخت شهر است. عوامل مربوط به اقلیم شامل تابش خورشید، سرعت و جهت شدت باد، پوشش ابری، رطوبت خاک و هوا، بارش، عرض جغرافیایی، تغییرات فصلی، توپوگرافی، نزدیکی به رودخانه و دریا هستند. این عوامل اگرچه در شهرهای موجود تقریبا غیر قابل کنترل هستند، اما در تصمیم گیری پیرامون جایابی شهرهای جدید و یا تعیین جهت توسعه شهر اهمیت بسیاری دارند. دسته دوم عوامل قابل کنترل و عمدتا مرتبط با طراحی و ساخت شهر هستند. شناخت اهمیت این عوامل می تواند نقش و جایگاه برنامه ریزی و طراحی شهری را در کاهش جزایر حرارتی شهری نشان دهد. در میان این عوامل بیش از همه میزان و کیفیت پوشش گیاهی در سطح شهر اهمیت دارد. عوامل دیگری همچون کاربری زمین، میزان تراکم شهری، نوع مصالح مصرفی در سطح بیرونی ساختمان ها و خیابان ها، فرم و هندسه شهر و نوع حمل و نقل از عوامل موثر بر شدت و میزان جزایر حرارتی شهری است.

    کلیدواژگان: جزیره حرارتی شهری، جزیره حرارتی، عوامل شهرسازی موثر بر جزیره حرارتی
|
  • A. Lak*, P. Borzooie Pages 1-9
    Aims

    The border areas are the most deprived ones due to their remoteness from the capital and marginality. Therefore, border development is essential. This development can be realized through establishment of custom and border marketplaces, which will provide convenient shopping and leisure facilities, along with other infrastructures for importing and exporting goods, as well as entrance and departure of passengers. The goal of the present study was to develop a conceptual model for designing customs and border marketplaces.

    Participants & Methods:

    This qualitative study has been conducted in two steps. In the first step, the design qualities of border marketplaces were extracted based on theoretical literature and were evaluated by a semi-structured interview with 10 participants by using snowball methods. In the next step, the theoretical model was developed by a questionnaire, based on the principles of the Delphi method with the help of 10 experts in the field of design sciences.

    Findings

    The results indicate that some approaches such as urban tourism, passive defense, city branding, and urban design are effective in developing the border areas.

    Conclusion

    A conceptual model including economic, social, legal and physical dimensions with an emphasize on some principles such as passive defense, accessibility, variety, inclusiveness, vitality, infrastructures, legibility, identity and local architecture, context-museum, sustainability, visual character, continuity and coherence, compatibility with nature and environmental cleanliness, can be used by urban planners and designers in the development of border areas.

    Keywords: Customs, Border Marketplace, Border Areas, Conceptual Mode, Urban Planning, Design, Delphi Method
  • P. Hakimian*, M. Mazhari Pages 11-17

    Based on the mental health comprehensive plan of development expression in 2015, mental disorders owned the second place of illnesses in Iran and residents of urban areas are the majority of the groups that most had been suffering from mental disorders. Therefore, urban living is a risk factor for residents’ mental health. While the issue of mental health and health is finding an acceptable place in urban design knowledge in global research, only in the last few years this study field has been considered in Iran with respect to the physical aspect of health and the psychological dimension of health remains neglected. Therefore, the purpose of the present study is to examine the relationship between mental health and urban environment and to propose a conceptual framework aimed at promoting mental health through urban design. In the present qualitative study, the data collection is done through desk study of related valuable scientific papers, and qualitative content analysis is used to extract the urban design qualities related to mental health. The validity of conceptual framework is done through interviews with experts in the fields of urban design and psychology, and completing the questionnaire and data analysis has been done using descriptive statistics. The results show that qualities such as "safety and security", "access to green-blue space", "permeability and walkability", "public realm quality", "place attachment", and "environmental cleanliness" in the substantive dimension and "social interaction and engagement" in the procedural dimension are related to residents’ mental health.

    Keywords: Urban Design Qualities, Mental Health, Neighborhood, Conceptual Framework
  • A. Toosi-Ardakani*, A. Lak Pages 19-28

    According to the development of Tehran and the joint of many rural contexts surrounding it, urban-rural contexts with special ecological and social conditions constitute a major part of Tehran. While the ecological and social qualities of these contexts are exposed to destruction, on the other hand, urban facilities and services are not properly received. The dominance of ecological, physical, social, and economic problems in these contexts requires the comprehensive plan to sustainable urban regeneration. This study aims to formulate the conceptual framework for sustainable urban regeneration in order to improve the quality of life and solving (social, economic, and environmental) problems in these contexts. Also, in order to make an equilibrium between development and environmental conservation and attention to the ecological nature of urban-rural contexts, the green network approach has been chosen to formulate the conceptual framework. This study is based on library studies, through qualitative content analysis on sustainable urban regeneration and green network, sustainable urban regeneration goals and green network design policies have been extracted. In conceptual framework, green network has been used as tools to create identity and sense of place, local economy, linkage and connections, multiple functions, placemaking and spatial arrangement of public and green space, climate compatible development, ecological integrity for landscape, compatible design with environment in multi-level of urban, neighborhood, green network and components of green network.

    Keywords: Sustainable Urban Regeneration, Green Network, Green Infrastructure, Urban-Rural Contexts
  • Kh. Soroush, S.A. Safavi, M. Mahfoozian* Pages 29-44

    The item of livability is one of the closest concepts to the quality of life that through it an ideal environmental society can be estimated. Therefore, any increasing or decreasing in the amount of livability is a means to evaluate staying inhabitants in the neighborhoods, regions, and cities. Also, it is a measurement for estimating the quality of life. While the city is developing, at the same time, all its traditional, new and periphery neighborhoods are facing to variety of physical, cultural, etc changes. So, due to existence of some challenging issues and necessity of livability to inhabitants, this needs to be assessed. In this study, three different neighborhoods including Haji, Etemadieh, and Mazdaghineh are investigated. It is interesting that all of them situated in 2 region municipality in Hamedan. There would be four components including physical-spatial, social-cultural, economic, and environmental items. The analytical-comparative methodology is used and in order to data analyzing and final evaluations, SPSS 19 and Expert Choice 10 technique is implemented and finally AHP method is used. To gather data observing, completion questionaires by residetial neighborhood and interviews with experts are used. Final results exhibited that the amount of livability in the neighborhood of Etemadieh is the most, nearly 0.431 points, and Haji and Mazdaghineh respectively are the second and the third livability neighborhoods with 0.322 and 0.246 points. The physical and economic components in Haji neighborhood are more favorable than other neighborhoods, but the social component in Mazdaqineh neighborhood is superior to the other two neighborhoods. The Etemadiyeh neighborhood is also a priority in the environmental component over other neighborhoods.

    Keywords: Livability, Quality of Life, Environment Quality, Livability Neighborhood
  • J. Pakzad* Pages 45-53

    Almost all western theorists in the field of urban studies pointed to urban vitality in their books and articles. Also, vitality is a fashionable word in the lexicon of urbanism in Iran, but in fact, it received little support from urban planners, urban designers, and geographers. During the years of confrontation with western achievements and modernism in Iran, people experience the incorrect manner of using imported terms, theories and inventions. Urban vitality is another example of such experiences, and the exact meaning and position of vitality in Iranian urban contexts is still unclear. There are lots of articles and projects focusing on urban vitality without clarifying the situation on which people can pursue vitality for an urban context. In the present study, the meaning and position for urban vitality, and the misuses of this concept in Iranian urban contexts is discussed.

    Keywords: Quality of Public Places, Urban Vitality, Chaos, Calmness
  • N. Motevallian*, M. Yeganeh Pages 55-67

    Since the national symbol is the most important urban element in terms of nationality, analyzing the influence of time on this symbol seems necessary. Less attention has been paid to the concept of time in the initial comments regarding urban issues. However, it was considered a serious matter after passing of time and observing its influence on urban and identity issues. The current study mainly aims to study the influence of time in the formation of the complex of national monuments, the direct and indirect influence of the time dimension on qualitative indicators of space and its influence on the appearance and semantic dimension of the national symbol and its immediate field. Thus, after reviewing the theoretical basics, many case studies of the world have been reviewed due to the lack of sufficient information and specialist investigations. Only nine case studies have been randomly selected and addressed in the present study. These studies are in line with theoretical basics and the thinkers’ ideas and they led to the final output. The descriptive-analytical method was used to gather the information and the outputs were analyzed by the survey method and Delphi tool for validation. The results show that the influence of time on the appearance dimension generally includes structural and apparent changes, erosion, deterioration, and ruin and the influence of time on the semantic dimension mostly includes semantic, identity, and revolutionary changes. In the qualitative indicators of the national symbol and its immediate field, the time dimension indirectly influences on some of indicators such as diversity, readability, permeability, visual richness, and vitality. In some indicators such as permeability and visual richness, the influence of time is associated with the appearance and in some indicators such as diversity, readability, and vitality, it is associated with appearance and semantic dimension. It is also influential in the quality of sustainability and efficiency in time dimension. Since there are two types of the national monuments in general, the influence of time dimension on them is different. Time triggers memory, meaning, layer structure and accessibility in the monuments built in the passing of time but it triggers patterns of receiving feature and lessons about designing such as observing flexibility and designing a timed and dramatic place in space.

    Keywords: Urban Landmark, National Symbol, Immediate Field, National Monument Complex, Time Dimension
  • K. Pouramin, S.M. Khatami*, A. Shamsodini Pages 69-83

    Forming urban heat islands is a serious challenge of the present age and a concern of academic communities. Attention to this issue has increased tremendously in scientific articles and researches, particularly in the last decade. With regard to the importance of the issue, the aim of this study is to form a systematic review and thematic analysis of articles and other researches in this field. Moreover, the content of the key articles was analyzed and the most important factors affecting the formation of urban heat islands were represented in a diagram and each of them was analyzed separately. As examined, urban heat islands are affected by climatic and urban construction factors. The climatic factors include sunlight, wind speed and direction, cloud cover, soil moisture, air humidity, precipitation, latitude, seasonal topographic variations, and the proximity to the river and the sea. Although these factors are almost uncontrollable in the existing cities, they have enormous importance for deciding new towns location and making the decision for city development direction. The second group of factors mainly related to the design of cities is controllable. Among these factors, the most important one is the amount and quality of vegetation in the city. Other factors such as land use, urban density, type of materials used on the facade of the buildings and streets, form and geometry of the city, and also transportation mode could influence the intensity and extent of urban heat islands.

    Keywords: Urban Heat Island, Heat Island, Effective Urban Design Factors on Heat Island