فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 46 (بهار 1401)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 46 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد فیروزی* صفحات 1-12
    خراسان بزرگ یکی از مهم ترین تمدن های بشری است که حوزه جغرافیایی وسیعی از عراق تا طخارستان و از سیستان تا هند را در بر داشته است. در این بین، ایران و افغانستان به عنوان میراث داران اصلی این تمدن بزرگ تلقی می گردند به طوری که وسیع ترین و ژرف ترین اشتراکات فرهنگی، اجتماعی و غیره را باهم دارند. بااین حال، فاصله های شناختی، عاطفی و کاربرد نابجا از ظرفیت ها و امکانات متقابل در دو کشور، زمینه همکاری را سست می کند و دوری را افزایش می دهد. گسترش افراط گرایی مذهبی، منافع رقبای منطقه ای و جهانی ایران، بحران مهاجرت، کمبود منابع آب، رشد گروه های رادیکال ناسیونالیستی و غیره از تهدیدهای درخور تامل بر روابط این دو کشور و داشته های تمدنی و تاریخی است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی به این سوال اصلی پاسخ می دهد که با توجه به اشتراکات و تهدیدات در روابط این دو کشور، ساحت فرهنگ و عناصر فرهنگی و اجتماعی چه نقشی را در بهبود روابط و حفظ مشترکات تمدنی و تاریخی ایفا می کند؟ شکی نیست که ساحت فرهنگ و اجتماع مسیر مهم توسعه روابط کشورها است. به عقیده بسیاری از جامعه شناسان پست مدرن، امروزه، کالاها و عناصر فرهنگی دیگر ساحات جامعه را درنوردیده است، بنابراین از نقش فرهنگ، عناصر و ارزش های اجتماعی نباید غافل شد. هدف این پژهش بررسی فرصت ها و ظرفیت های مشترک این دو کشور و آسیب شناسی فقدان تعامل مطلوب و سرمایه گذاری برای اشتراکات نامبرده است. یافته ها نشان می دهد که سرمایه گذاری مشترک ایران و افغانستان بر مشترکات فرهنگی و اجتماعی، سایر قلمروهای زندگی را نیز تحت تاثیر قرار داده و از داشته های تمدنی و تاریخی محافظت خواهد کرد و چگونگی روابط و مناسبات نسل های بعدی، وابسطه به این اقدامات خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، اشتراکات فرهنگی و اجتماعی، ایران، افغانستان
  • سید صادق حقیقت*، سید محمد عابدی صفحات 13-24
    دین اسلام و آموزه های عقلانی آن به مثابه یک گفتمان مسلط اجتماعی و عقیدتی مردم افغانستان را در دوران سه جنگ و تجاوز نظامی استعمار انگلیس توان و نیرو بخشیده است. با این نگرش نگارنده سعی دارد دال ها و نشانه های گفتمان عقلانیت اسلامی در مبارزه با استعمار انگلیس را با استفاده از منابع تاریخی و روش پژوهش کتابخانه ای و همچنین بر اساس روش گفتمان لاک لا و موف متاثر از میشل فوکو به تحلیل و خوانش گیرد. حدود 99٪ جمعیت و نفوس افغانستان، پیرو دین اسلام است و آموزه های عقلانی آن در تمام زوایای زندگی مردم افغانستان نهادینه شده است. بنابراین اسلام دال مرکزی گفتمان عقلانیت اسلامی در مبارزه با استعمار انگلیس را شکل داده و سایر دال ها و نشانه ها در مفصل بندی آن، ریشه های عمیق در اندیشه های دینی و عقیدتی مردم دارد. دال اولی الامر، نقش عالمان دین در تعیین امان الله خان در مبارزه با استعمار انگلیس و استقلال کشور را بازنمایی می کند. دال فتوا پیوند عمیقی بین مردم و عالمان دین علیه استعمار را پدید آورده و استحکام بخشیده است و به همین ترتیب دال نفی سبیل با عنصرهای مختلف، رزمندگان افغانستان در برابر سپاهیان استعمار را پدیدارنموده است. عناصر نفی سبیل مانند عنصر فرهنگی، سیاسی و دیپلماسی ضربه های مهلکی بر پیکری استعمار انگلیس وارد کرده و سرانجام استعمار را با خروج اجباری از افغانستان به حاشیه رانده و خود به عنوان یک گفتمان مسلط اسلامی به ثمر نشسته است. حال پرسش اصلی این است که نقش عقلانیت اسلامی در مبارزه با استعمار انگلیس چیست؟ هدف از این پژوهش، بازنمایی دال ها و نشانه های عقلانیت اسلامی و تاثیر آن در توانمندی مردم افغانستان علیه استعمار انگلیس است. یافته ها نشان می دهد، مردم افغانستان هراندازه متکی به اسلام و دال ها و نشانه های آن بوده به همان میزان توانمندی و پیروزی در عرصه مبارزه با استعمار انگلیس را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: عقلانیت اسلامی، مبارزه، استعمار انگلیس، دال اولی الامر، دال فتوا، دال نفی سبیل
  • ایمان قلندریان* صفحات 25-42

    تحلیل جریان های مهاجرتی به درک روابط میان سکونتگاه ها، دلایل و تاثیرات این پدیده بر حوزه جغرافیایی و همچنین ارایه پیشنهاد و اتخاذ سیاست های جمعیتی و خدماتی مناسب، کمک می کند. این پژوهش با هدف تحلیل جریان مهاجرت میان شهرستانی در استان های خراسان، طی سال های 1390ش تا 1395ش و پاسخ به این سوال انجام شده است که شبکه سکونتگاهی استان های خراسان (در مقیاس شهرستان) بر اساس میزان مهاجرت چه وضعیتی دارد؟ روش پژوهش کمی و رویکرد مورد استفاده در آن توصیفی-تحلیلی می باشد. شیوه جمع آوری داده ها اسنادی و از آمارهای مربوط به دوره های سرشماری 1390ش و 1395ش استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از رویکرد صفت مبنا و جریان مبنا و نرم افزار Gephi استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که از میان شهرستان های موردمطالعه تنها 8 شهرستان مهاجرپذیر بوده و 39 شهرستان دیگر، مهاجرفرست هستند. شهرستان مشهد از برتری بسیار بالایی نسبت به سایر شهرستان ها برخوردار است و به عنوان مرکز اصلی شهرستان های سه استان به حساب می آید. هرچند 4 خوشه کوچک تر به مرکزیت شهرستان های بیرجند، سبزوار، بجنورد و تربت حیدریه قابل شناسایی هستند. دسته دوم به مرکزیت بیرجند، پویاترین خوشه از نظر تحرک مهاجرتی است. غالب شهرستان های مرزی و کم برخوردار، مهاجرفرستی بالایی دارند. به عبارتی، علاوه بر اقتصاد، عامل جغرافیایی نیز در پویایی جمعیت موثر است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، تحلیل جریان، خراسان، شهرستان
  • محسن جان پرور*، ساجد بهرامی جاف، امین مرادی، مریم تک روستا صفحات 43-56

    ایران به دلیل برخورداری از مرزهای طولانی و تعدد همسایگان در مسایل مرتبط با کنترل مرزها از اهمیت برجسته ای برخوردار است. نگاهی کلی به مناطق مرزی کشور نشان دهنده عوامل متعددی است که کنترل مرزهای کشور را با چالش مواجه و زمینه بروز مشکلات عدیده ای را فراهم نموده است، چنانکه با شناخت بهتر آن ها می توان گامی در جهت کاهش این مشکلات برداشت؛ و مرزهای کشور را بهتر کنترل کرد. پژوهش حاضر با هدف کاربردی و روش توصیفی-تحلیلی به دنبال بررسی عوامل موثر بر کنترل مرز در استان خراسان رضوی با کشور افغانستان است. برای گردآوری اطلاعات از دو شیوi کتابخانه ای و پیمایشی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 13 کارشناس در زمینه های جغرافیایی سیاسی، علوم سیاسی و مرزبانان است. در بخش بعدی به منظور تحلیل یافته های پرسش نامه از نرم افزار SPSS و PLS استفاده شده است. نتایج یافته های میدانی در بخش آزمون T نشان داد که شاخص کلی کنترل مرز بر اساس ابعاد شکل گرفته با امتیاز میانگین 3.55 نشان از تاثیر مثبت ابعاد مطرح شده بر کنترل مرز در محدوده موردبررسی داشت. در بخش یافته های مرتبط با روش حداقل مربعات جزیی (PLS) نشان داد که ضرایب مسیر برای ابعاد اقتصادی و اجتماعی به ترتیب با امتیازهای 0.248 و 0.244 بیشترین مقدار همبستگی و برای ابعاد جمعیتی و سیاسی به ترتیب با امتیازهای 0.178 و 0.191 کمترین مقدار همبستگی را با کنترل مرز داشته اند.

    کلیدواژگان: مرز، کنترل مرز، خراسان رضوی، افغانستان، مناطق مرزی
  • سید عبدالصمد مشتاق* صفحات 57-70
    در سال های اخیر افزایش سرقت در شهر کابل یکی از مسایل جدی این شهر تلقی می گردد. این مسئله مصونیت شهر کابل را به چالش کشیده و نگرانی های اجتماعی شهروندان را افزایش داده است. سرقت در شهر کابل یک مسئله پیچیده و دارای ابعاد و سویه های مختلفی است. این پدیده با بسیاری از مشکلات، محدودیت ها، ضعف ها و ناهنجاری های موجود در جامعه افغانی درهم تنیده شده است. در این پژوهش سعی شده است که پدیده سرقت در شهر کابل با توجه به نگرش شهروندان کابل نسبت به این مسئله موردبررسی قرار داده شود. چارچوب نظری این پژوهش به صورت ترکیبی از تیوری های نظارت اجتماعی، تیوری بی سامانی اجتماعی و تیوری فضایی به دست آمده است. جامعه آماری در این پژوهش شهر کابل و 116 شهروند به عنوان نمونه انتخاب شده است. داده های میدانی با استفاده از نرم افزار SPSS در سه سطح آمار توصیفی، آمار تحلیلی و آمار استنباطی مورد تحلیل و تجزیه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داده است که میزان سرقت در شهر کابل بالا بوده و عواملی همچون نابسامانی های اجتماعی، ضعف در مکانیزم های کنترل کننده در جامعه و محیط نامطلوب شهری نقش موثر در پدیده سرقت در شهر کابل دارند. با توجه به نگرش شهروندان کابل نسبت به پدیده سرقت، مواردی همچون کاهش فرصت های سرقت، تغییر در ارزش ها و توسعه و توانمندسازی نهادی در جامعه به عنوان راه حل جهت کاهش پدیده سرقت در شهر کابل ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شهرکابل، سرقت، نظارت اجتماعی، بی سامانی اجتماعی، محیط شهری
  • جواد فرهادی بلقور*، معصومه توانگر صفحات 71-84
    در تمامی کشورهای دنیا، مدیریت شهری یکی از نیروهای پویایی شهر است. در این میان، انواع طرح های توسعه شهری از مهم ترین ابزارهای مداخله مدیریت شهری به نمایندگی از حاکمیت می باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات اجرای طرح های توسعه شهری بر مکان های باارزش تاریخی-هویتی شهر مشهد، علل تغییر کاربری و تخریب بافت تاریخی و ابنیه باارزش و ارزیابی مجموعه اقدامات و پروژه های شهری انجام شده در بخش مرکزی شهر مشهد تدوین گردیده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است که در بخش تحلیل فضایی از روش تفسیر بصری عکس های هوایی قدیمی و تصاویر ماهواره ای با رزولوشن 5/0 متر استفاده شده است. چهارچوب تحلیلی پژوهش با تاکید بر مفاهیم سه گانه لوفور از ابعاد فضا، شامل پرکتیس فضایی، فضای بازنمایی، خصوصا بازنمایی فضایی شکل گرفته است. نتایج نشان می دهد، سیاست ها و طرح های شهری اجراشده در بخش مرکزی شهر مشهد، به هویت تاریخی آن آسیب جدی زده است. شیوه بازنمایی هویت زدای حاکم بر این فضا، قادر به حفظ بافت تاریخی، حتی به صورت تک بنا نیز نبوده و موجب جمعیت زدایی و کارکردزدایی بافت های تاریخی شهر مشهد و از بین رفتن مفهوم محله در این مناطق کهن شده است. تاکید بر حفاظت از لکه های باقی مانده بافت تاریخی، تلاش در نگاه داشت جمعیت بومی، بازآفرینی و احیاء محلات تاریخی، ایجاد تعادل بین حفاظت و توسعه در طرح ها و اقدامات مدیریت شهری و کاربری بخشی ابنیه از طریق فعالیت های فرهنگی مانند گردشگری، راهبردهای قابل پیشنهاد برای آینده چنین پهنه هایی می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، مکان با ارزش، گردشگری، رویکرد انتقادی، مشهد
|
  • Sayed Mohammad Firozi * Pages 1-12
    Great Khorasan is one of the largest and richest human civilizations that covers a large geographical area from Iraq to Takharistan and from Sistan to India. However, Iran and Afghanistan are considered as the main heirs of this great civilization, as they have the widest and deepest cultural, social, etc. commonalities. However; cognitive and emotion’s distances and misuse of mutual capacities and facilities in the both countries discourage the field of co-operation and increases distance. The expanding of religious extremism, the interests of Iran's regional and global rivals, the migration crisis, the scarcity of water resources, the growth of radical nationalist groups are some of the threats to the relations between the two countries and our civilizational and historical assets. This paper answers with a descriptive-analytical method The main question that given these commonalities and threats in the relations between the two countries, what roles can play the field of culture and cultural and social elements; in improving relations and preserving our civilizational and historical commonalities? There is no doubt that the field of culture and society are an important path for the development of relations between countries; According to many postmodern sociologists, today: goods and cultural elements have permeated other areas of society; therefore, the role of culture, elements and social values should not be overlooked. The purpose of this paper is to explore the common opportunities and capacities between the two countries and the pathology of the lack of favorable interaction and investment in common interest. The results of this study show that the joint investment of Iran and Afghanistan on cultural and social commonalities will affect other areas of life and will protect our civilizational and historical assets, and how relations between future generations will depend on these measures.
    Keywords: Investment, cultural, social commonalities, Iran, Afghanistan
  • Sadegh Haghghat *, Seyed Mohammad Abedi Pages 13-24
    The religion of Islam and its rational teachings as a dominant social and ideological discourse have empowered the Afghan people during the three wars and military aggression of British colonialism. With this attitude, the author tries to show the signs and symbols of the discourse of Islamic rationality in the struggle against British colonialism by using historical sources and library research methods. And also to analyze and read according to the method of Laclau and Moff discourse influenced by Michel Foucault. About 99% of the population of Afghanistan is followers of Islam and its rational teachings are embedded in all aspects of the life of the Afghan people; Thus, Islam forms the central sign of the discourse of Islamic rationality in the struggle against British colonialism, and other signs and symbols in its articulation have deep roots in the religious and ideological thoughts of the people. Dall-Auli al-Amr. It represents the role of religious scholars in appointing Amanullah Khan in the struggle against British colonialism and the country's independence. Dall fatwa It has created and strengthened a deep bond between people and religious scholars against colonialism In the same way, Dall Nafyee Sabill with different elements, Afghan warriors have not appeared against the colonial armies. Elements of Dall Nafyee Sabell, such as the cultural, political, and diplomatic elements, have dealt a fatal blow to the British colonial body, eventually marginalizing colonialism by forcing it out of Afghanistan and becoming a dominant Islamic discourse. Now the main question is what is the role of Islamic rationality in the struggle against British colonialism? The purpose of writing is to represent the signs and symbols of Islamic rationality and its impact on the ability of the Afghan people against British colonialism. The findings show that the people of Afghanistan have relied on Islam and its signs and symbols as much as they have been able to achieve victory and victory in the fight against British colonialism.
    Keywords: Islamic rationality, struggle, British colonialism, Dall-Auli al-Amr, Dall fatwa, Dall Nafyee Sabell
  • Eman Qalandarian * Pages 25-42

    The analysis of migration flows leads to understanding the correlations of habitations, reasons,and influences of this action on geographic field,as well as proposing appropriate population policies and services. This research has been carried out due to analysis of inter-county migration flow in Khorasan provinces from 2011 to 2016, and also to recognizing the circumstance of residential network of Khorasan provinces (in county scale), based on the rate of migration. The research comprises a quantitative method and a descriptive-analytical approach. The method of data collection is documentary and statistics related to the 2011 and 2016 census periods have been used. To analyze the data, the approach of Size-Based and Network-Based and also the Gephi software has been used. The results of the research indicate that among the studied counties only eight counties are immigrant and 39 remain counties are emigrant. The Mashhad city has a very high advantage over other cities. It is considered the principal capital of the three province's cities. However, four smaller bunch are identifiable that their capitals are Birjand, Sebzevar, Bojnurd and Torbat Heydaieh. The second group with the centrality of Birjand, is the most dynamic bunch in terms of immigration mobility. Most border and deprived cities have high emigration. In other words, in addition to economic, the geographic factor is influential in population dynamics.

    Keywords: migration, Khorasan, Flow Analysis, Provinces
  • Mohsen Janparvar *, Sajed Bahrami Jaf, Amin Moradi, Maryam Tak Roosta Pages 43-56

    Iran Due to its long borders and multiplicity of neighbors, Iran has always had issues related to border control in border issues. An overview of the border areas of the country shows several factors that challenge the control of the country's borders and provide the basis for many problems that by better understanding and understanding them can be a step to reduce these problems and better improve the country's borders. Controlled. The present study aims to apply the factors affecting border control in Khorasan Razavi province with Afghanistan with the purpose of application and descriptive-analytical method. Two sections of library and survey have been used to collect information. The statistical population of the study consisted of 55 experts in the fields of political geography, political science and border guards. In the next section, SPSS and PLS software were used to analyze the findings of the questionnaire. The results of field findings in the T-test section showed that the overall border control index based on the dimensions formed with an average score of 3.55 showed a positive effect of the proposed dimensions on border control in the study area. In the findings related to the partial least squares (PLS) method, the path coefficients for economic and social dimensions with 0.248 and 0.244 scores have the highest correlation and for demographic and political dimensions with 0.178 and 0.191 scores, respectively. With border control.

    Keywords: Border, Border Control, Khorasan Razavi, Afghanistan, Border Areas
  • Said Abdul Samad Moshtagh * Pages 57-70
    In recent years, the increase of the theft in Kabul city is one of the serious problems of this city. This problem has challenged the immunity of Kabul city and raised social concerns among the citizens. Theft in Kabul is a complex issue that has different dimensions and aspects. This phenomenon is intertwined with many problems, limitations, weaknesses, and anomalies in Afghan society. In this research, an attempt has been made to investigate the phenomenon of theft in Kabul according to the attitude of Kabul citizens towards this issue. The theoretical framework of this research is obtained as a combination of theories, like social control theory, social disorder theory, and spatial theory. The statistical population in this study is the city of Kabul, which 116 of Kabul’s citizens have selected as a sample. The field data were analyzed by using SPSS software at three levels of descriptive statistics, analytical statistics, and inferential statistics. The results show that the rate of theft is high in Kabul, and factors such as social disorders, weakness in mechanisms of control in the society, and adverse urban environment, have an effective role in the phenomenon of theft in Kabul city. According to the attitude of Kabul citizens towards the phenomenon of theft, reducing the opportunities for theft, positive change in values of society and institutional development, has been suggested as an effective solution to reduce the phenomenon of theft in Kabul city.
    Keywords: Kabul city, Theft, Social control, Social disorder, urban environment
  • Javad Farhadi *, Masoomeh Tavangar Pages 71-84
    In all countries of the world, urban management is one of the dynamic forces of the city. Among these, various urban development plans are the most important tools of urban management intervention on behalf of the government. The present article aims to analyze the effects of urban development projects on the destruction of historical-identity sites in Mashhad, the causes of land use change and destruction of valuable historical buildings and structures in Mashhad and evaluation of urban actions and projects in the central part of Mashhad Has been. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. In the spatial analysis section, visual interpretation of old aerial photographs and satellite images with a resolution of 0.5 meters has been used. The analytical framework of the research is formed by emphasizing Lefebvre's three concepts of space dimensions, including spatial practice, representational space, especially spatial representation. The results show that the policies and urban plans implemented in the central part of Mashhad have seriously damaged its historical identity. The depopulation representation in this space has not been able to preserve the historical context, even as a single building, and has led to the depopulation and de-functionalization of the historical contexts of Mashhad and the disappearance of the concept of neighborhood in these ancient areas.
    Keywords: spatial analysis, Valuable place, Tourism, Critical Approach, Mashhad