فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 48 (تابستان 1401)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 48 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانگیر امیری*، ربیع امیری، ناهید خدادادیان صفحات 1-20

    تاثیر استعمار بر جهان سوم یکی از موضوعاتی است که بازتاب آن همواره در آثار نویسندگان و شاعران جهان دیده می شود. نقد پسا استعماری از پژوهش های میان رشته ای نوین است و مطالعات فرودستان از شاخه های نظری آن به شمار می آید. چنین مطالعاتی در پی آن است تا از طریق بازاندیشی در اجتماع و متون مختلف، به قشرهای فرودست فاعلیت ببخشد. یکی از مهم ترین نظریه پردازان مطالعات فرودست، گایاتری اسپیواک می باشد. اسپیواک همزمان رویکردی فمینیستی - پسا استعماری دارد و تمرکز اصلی وی بر فرودست مونث یا زنان است. در حقیقت هدف مطالعات فرودستان و به ویژه اسپیواک، بازنمایی صدا و ذهنیت فرودستان بخصوص زنان می باشد.رمان "ریح الجنوب" رمانی الجزایری است که به زبان عربی و توسط عبدالحمید بن هدوقه به رشته تحریر درآمده و نویسنده با بهره گیری از توصیف، واقعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی حاکم بر الجزایر پس از انقلاب را نشان داده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی، رمان "ریح الجنوب" را با نقد پسااستعماری و به ویژه نظریات اسپیواک در رابطه با فرودست مورد تحلیل و بررسی قرار داده است. در حقیقت هدوقه، نظام فیودالی حاکم بر روستاهای الجزایر و حکم فرمایی استعمار روانی و عقیده ای را توصیف کرده و سعی بر آن دارد تا جایگاه فرودست زنان و تبعیض جنسیتی آنان را در مسایلی چون ازدواج اجباری، دیدگاه سنتی درباره زنان و تحکم روحیه مرد سالارانه در جامعه را در قالب رمان برای خوانندگان به تصویر کشد؛ ازاین رو صدا، عاملیت و ذهنیت زنان فرودست در قالب اقدامات سنت شکنانه و پویایی شخصیت های زنان داستان تجلی می-یابد.

    کلیدواژگان: ریح الجنوب، عبدالحمید بن هدوقه، نقد پسا استعماری، زنان فرودست، گایاتری اسپیواک
  • سحر دهقانی، حسین شمس آبادی*، امید ایزانلو صفحات 21-40

    زن و نقش آن در ادبیات یکی از موضوعاتی است که بسیار مورد توجه نویسندگان است. از عرصه های حضور زن می توان به ادبیات داستانی کودک اشاره نمود. بررسی طرح واره های زن در ادبیات کودک، از آن حیث که کودکان با خواندن داستان با جامعه و نقش ها و طرح واره های اجتماعی و واقعیت های اطرافشان آشنا شده و با شخصیت های داستان هم ذات پنداری کرده، اهمیت وافری دارد. داستان «امیره القصر الذهبی» اثر محمد عطیه الإبراشی، به عنوان نمونه ای از ادبیات داستانی کودک، با هدف بررسی طرح واره های زن مورد بررسی قرار گرفت. لذا بررسی توصیفی- تحلیلی این داستان نشان می دهد که زنان در متن حضور کمرنگی داشته و مردانه نویسی به وضوح در متن دیده می شود و داستان حول شخصیت های مرد می چرخد. شخصیت های زن در داستان با طرح واره هایی منفی به تصویر کشیده شده اند؛ که می توان به طرح واره هایی چون زیبایی و دلربایی زن، شیء انگاری و به حاشیه راندن زن، نادیده انگاری و نگاه افراطی زن به طلا اشاره کرد. محمد عطیه الإبراشی با بیان عقاید قدیم و مردسالارانه در قالب طرح واره های منفی، عمدا یا سهوا طرح واره های ذهنی خود را به گونه ای غیرمستقیم به مخاطبان خود می آموزد و ازآنجایی که این طرح واره ها، غالبا منفی بوده، تاثیری سوء بر فکر و اندیشه کودک داشته که غیرقابل جبران خواهد بود.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک، طرح واره، زن، محمد عطیه الإبراشی، امیره القصر الذهبی
  • رضا رضایی*، محدثه دلارام نژاد صفحات 41-64

    دستورنقش گرای نظام مند «مایکل هلیدی» زبان شناس انگلیسی یکی ازمهم ترین ارکان زبان شناسی نقشگرا محسوب می شودکه براهمیت نقش ومعنا تاکید می ورزد وباتکیه بر سه فرا نقش اندیشگانی، بینافردی ومتن به بررسی متون می پردازد .در این پژوهش خطبه حضرت زینب (س) با توجه به نظریه هلیدی درحیطه فرا نقش اندیشگانی بمنظور دریافت و تعیین فرآیند زبانی خطبه مورد تحلیل قرار گرفته است. روش این پژوهش به شیوه کتابخانه ای وتحلیل موضوع است. درابتدا مفاهیم نظری پژوهش بازخوانی شده است. سپس افعال وجملات و تقسیم بندی آن ها بر مبنای این نظریه بررسی وبسامد و فراوانی هر کدام تعیین شده است. نتایج پژوهش نشان می دهدکه فرآیند مادی بیشترین فراوانی رادارد زیرا حضرتزینب (س) به عنوان سفیر کربلا وپیام رسان این نهضت، سعی درروشنگری مردم وافشای حقایق رخ داده درکربلا داشته است. فرآیند مادی بیشترین ظرفیت را برای ابلاغ این مهم داراست. در فرآیند ذهنی مهمترین هدف خطیب توجه دادن مخاطب به خطای فکری و عقیدتی اوست .خطاب مستقیم و استفاده از قدرت انگیزشی افعال امر و نهی به هدف تاثیر گذاری بر اندیشه مخاطب بوده است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، هلیدی، خطبه حضرت زینب(س)، فرا نقش اندیشگانی
  • علی صیادانی*، پرویز احمدزاده هوج، عاطفه رحمانی صفحات 65-83

    گفتمانها از مجموعه دال ها و نشانه هایی تشکیل شده است که در فرآیند ارتباطی دارای انسجام خاص بوده و از پیوند عمیق بین دالها برخوردار است که باعث وحدت بخشی بین عناصر گفتمان میشوند. نشانه شناسی به بررسی چگونگی تشکیل نشانه ها و حرکت دایره وار و روند حضور آنها در گفتمان با تکیه بر اصول و سازه و کارهای مختلف می پردازد و به دنبال رسیدن به فهمی عمیق از آنها می باشد. پییر گیرو زبانشناس فرانسوی (1912- 1983) به تبع آن، نشانه شناسی را دانش بررسی تمام پدیده های اجتماعی و فرهنگی می داند که به مطالعه ی زندگی نشانه ها در جامعه می پردازد در حقیقت وی نشانه ها را رمزگان هایی می داند که توانایی شناخت پدیده را به شخص می دهد که نقش مهمی در فهم متن دارد. پژوهش حاضر با تکیه بر روش نشانه شناسی پییر گیرو به بررسی قصیده « قصیده العراق» یشری البستانی می پردازد از این رو در ابتدا به نظریه نشانه شناسی پییر گیرو و زندگی نامه شاعر اشاره کرده است سپس مولفه های این نظریه را در قصیده ی مذکور مورد بررسی قرار داده است. نتایج پژوهش حاضر بیان گر این است که مقاومت و پایداری مردم عراق در برابر ظلم و ستم سازه اصلی گفتمان قصیده «قصیده العراق» و دال مرکزی آن به شمار می آید که رمزگان های اجتماعی و فرهنگی به شکل منسجم آن را ترسیم میکند. در این قصیده سازه ها و رمزگانهای زبانی بیشتر رویکرد ارجاعی و عاطفی دارند

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، پییرگیرو، بشری البستانی، قصیدهالعراق
  • آشورقلیچ پاسه، زهرا صمدی، پروین خلیلی، مسعود باوان پوری* صفحات 85-107

    نظریه سرمایه جنسی نوعی سرمایه اجتماعی و یکی از نظریات جدید در حوزه جامعه شناسی معاصر و مطالعات اجتماعی است. این نظریه توسط کاترین حکیم در سال 2011 م مطرح شد. او سرمایه جنسی را دارای نقشی مهم در مناسبات قدرت در سطوح مختلف جامعه می داند. این نوع سرمایه از نظر وی دارای شش مولفه است که در فرهنگ ها و محیط های متفاوت، دارای کارکرد و مفاهیم متعددی است؛ از طرفی ادبیات از جمله داستان و رمان نیز نقش عمده ای در بازتاب دادن فرهنگ جامعه، نقش ها، ارزش ها، اندیشه ها و باورها ایفا می کنند که ادبیات داستانی و رمان در ادبیات عرب، از این امر مستثنی نیست. براین اساس در این پژوهش سعی شده تا استفاده از روش توصسفی- تحلیلی و با تکیه بر نظریه حکیم به بررسی مولفه های سرمایه جنسی در رمان الطلیانی شکری المبخوت، نویسنده مشهور تونسی، پرداخته شود. نتایج پژوهش نشان داده که براساس مولفه های سرمایه جنسی کاترین، مقوله های زیبایی (چون سلیقه فرهنگی، شخصیت فردی، انرژی اجتماعی)، سرزندگی و جذابیت جنسی در بین زنان و نیز مقوله های جذابیت جنسی و مولفه های اجتماعی در بین مردان از بسامد بالایی برخودار بوده و حایز اهمیت است و نویسنده همچنین روابط جنسی و مولفه های آن در بین هر دو شخصیت زن و مرد در رمان را به صورتی برجسته مطرح کرده است.

    کلیدواژگان: سرمایه جنسی، کاترین حکیم، الطلیانی، شکری المبخوت
  • زینب فیضی، حسین مهتدی*، سید حیدر فرع شیرازی، حسین فقیه صفحات 109-134

    استعاره مفهومی در رویکری معناشناسی شناختی در پی آن است تا مفاهیم انتزاعی را در قالب مفاهیمی ملموس بیان کند. قرآن کریم با سرشت استعاری خود با ابزار استعاره مفهومی مفاهیم بسیار پیچیده از امور غیبی مانند مفهوم انتزاعی حیات آخرت را با زبانی ساده و قابل شناخت به بشریت عرضه کرده است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی با مفهوم سازی نام نگاشت «آخرت سفر است» در قرآن کریم براساس نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسن به تبیین نگاشت تناظرهای نظام مند حوزه مبدا بر حوزه مقصد در این استعاره مفهومی میپردازد. این نام نگاشت از الگوهای استعاری بسیار مناسب برای به تصویر کشیدن «آخرت» به عنوان حوزه انتزاعی مقصد در ساختار ملموس «سفر» به عنوان حوزه مبدا می باشد. نگاشت حوزه مبدا بر حوزه مقصد چارچوب اصلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. نام نگاشت «آخرت سفر است» با نگاهی نظام مند و الگوبرداری های خلاقانه مفهوم پیچیده و انتزاعی سرای وسیع و ناشناخته حیات اخروی را در ساختار مفهوم عینی و شناخته شده سفر قابل فهم و ملموس می نماید. مولفه های متناظر با ارکان سفر آخرت به چهار بخش تقسیم می شود. نگارندگان در این مقاله به شناسایی این تناظر های مفهومی از حوزه مبدا به مقصد و ترسیم نمودار نگاشت احکام قلمروی مبدا بر مقصد می پردازند. وجود تناظرهای نظام مند میان دو حوزه «آخرت» و حوزه «سفر» علاوه براینکه تاییدی دیگر بر اعجاز قرآن کریم در بهره مندی از نظام مفهومی کاملا ساختارمند و منسجم است؛ باعث درک بهتر مفهوم ماورایی آخرت در تصویر مفاهیم آشنا و تجربی در مخاطبان قرآنی برای تلاش در جهت تهذیب نفوس و اصلاح امورشان در دنیا می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، استعاره مفهومی، نام نگاشت، حیات آخرت، سفر
|
  • Jahangir Amiri *, Rabi Amiri, Nahid Khodadadian Pages 1-20

    The impact of colonialism on the Third World is one of the topics that is always reflected in the works of writers and poets of the world. Postcolonial critique is one of the new and modern interdisciplinary researches and studies of the lower classes are considered among its theoretical branches. Such studies seek to activate the lower classes through rethinking in society and in various texts. One of the most important theorists of inferior studies is Gayatri Spivak. At the same time, Spivak has a feminist-postcolonial approach and her main focus is on inferior status of females or women.In fact, the purpose of the studies of the lower classes, especially Spivak, is to represent the voice and mentality of the lower classes, especially women.The novel "Rih al-Janub" is the first Algerian novel which has been written in Arabic by Abdul Hamid Ibn-Hadduqa, and the author uses the description to show the social, political and cultural reality that ruled Algeria after the revolution. Using a descriptive-analytical method, the present study has studied and investigated the novel " Rih al-Janub " with postcolonial critique and especially Spivak's theories about the inferior status. In fact, Hadduqa described the feudal system that ruled Algerian villages and the rule of psychological and ideological colonization and tries to portray the inferior status of women and their gender discrimination in issues such as forced marriage, the traditional view of women and the strengthening of the patriarchal spirit in society in the form of novels for readers.

    Keywords: Rih al-Janub, Abdul Hamid Ibn-Hadduqa, Postcolonial critique, inferior status Womans, Gayatri Spivak
  • Sahar Dehghani, Hossein Shamsabadi *, Omid Izanloo Pages 21-40

    Women and their role in literature is one of the topics that is very much considered by writers. Areas of female presence include children's fiction. The study of female schemas in children's literature is of great importance because children become familiar with society and social maps and schemes and the realities around them by reading the story, and identify with the characters of the story. The story "The Golden Palace Princess" by the Egyptian writer Muhammad Atiyah al-Ibrashi as an example of children's fiction literature, it was examined with the aim of of female schemas. Therefore, the descriptive-analytical study of this story shows that women have a small presence in the text and masculine writing is clearly seen in the text and the story revolves around male characters. The female characters in the story are portrayed with negative schemas; Which can be referred to schemas such as female beauty and charm, objectification and marginalization, neglect and extreme view of women in gold. Muhammad Atiyah al-Ibrashi, by expressing old and patriarchal ideas in the form of negative schemas, intentionally or inadvertently teaches his mental schemas to his audience indirectly. And since these schemas are often negative, they have an adverse effect on the child's mind that will be irreversible.

    Keywords: Children's literature, schema, woman, The Golden Palace Princess Muhammad Atiyah al-Ibrashi
  • REZA Rezaei *, Mohadeseh Delaramnezhad Pages 41-64

    The systematic functional grammar of Michael Halliday, an English linguist, is one of the most important pillars of functional linguistics which emphasizes the importance of function and meaning and examines texts by relying on three ideational, interpersonal and textual Meta functions. In this research,the sermon of Hazrat Zeinab(PBUH)has been analyzed according to Halliday's theory in the field of meta function of thought in order to recieve and determine the linguistic process of the sermon . The method of this research was library method and subject analysis. First, the theoretical concepts of the research were re-read, then we examined the verbs and sentences and classified them based on this theory and determined the frequency of each. The results of the research show that the material process has the highest frequency because Hazrat Zainab (PBUH) as the ambassador of Karbala and the messenger of this movement and she tries to enlighten the people and reveal the facts that occurred in Karbala and the material process has the greatest capacity for this important issue. The material process has the greatest capacity to communicate this important point.In this mental process,the most important goal of the orator is to draw the audience's attention to her intellectual and ideological error.Direct addressing and using the motivational power of commanding and forbidding actions has been aimed at influencing the audience's thought.

    Keywords: functional linguistics, Halliday, Sermon of Hazrat Zeinab (PBUH), Ideational meta-function
  • Ali Sayadani *, Atefeh rahmani, Parviz ahmadzadeh Pages 65-83

    Discourses are made up of a set of dans and signs that have special coherence in the communication process and has deep and deep transplantation that causes the unity of the discourse elements. Semiotics examines how to form symptoms and circular moves and their presence in discourse by relying on principles and structures, and seeks to achieve deep understanding of them. French linguist Pierre (1983), consequently, considers the knowledge of all social and cultural phenomena who studies the life of signs in society, in fact, as signs of the codes, which is the ability to recognize the phenomenon that plays an important role. In understanding the text. The present study relies on the Pierre Gire semiotic method to investigate the "Qashid al-Iraqi" of Boshra al-Bostani Has set. The results of this study indicate that the resistance and sustainability of the Iraqi people against the cruelty of the main structure of the "Qashid al-Iraqi" and its central slab is the coherent social and cultural encryption. In these ideals, structures and linguistic codes have more referral and emotional approach.

    Keywords: Semiotics, Pierigiro, Boshari al-Blbostani, Qashid al-Iraq
  • Parvin Khalili, Masoud Bavanpouri * Pages 85-107

    The theory of sexual capital is a kind of social capital and one of the new theories in the field of contemporary sociology and social studies. This theory was proposed by Katherine Hakim in 2011. He considers sexual capital to have an important role in power relations at different levels of society. According to him, this type of capital has six components that have different functions and concepts in different cultures and environments; On the other hand, literature, including fiction and novels, play a major role in reflecting the culture of society, roles, values, ideas and beliefs, and fiction and novels in Arabic literature are no exception. Accordingly, in this research, based on Hakim's theory, an attempt has been made to study the components of sexual capital in the novel of Al-Taliani Shukri Al-Makhkhot, the famous Tunisian author. The results showed that based on the components of Catherine's sexual capital, categories of beauty (such as cultural taste, personal personality, social energy), vitality and sexual attractiveness among women, as well as categories of sexual attractiveness and social components among Men have a high frequency and are important, and the author also highlights sexuality and its components between both male and female characters in the novel.

    Keywords: Sexual Capital, Katherine Hakim, Shokri Al-Makhout, Al-Taliani
  • Zeinab Feizi, HOSSEIN MOHTADI *, Farie Shirazi Syyed Heidar, HOSSEIN FAGHIH Pages 109-134

    Conceptual metaphor in a cognitive semantic approach seeks to express abstract concepts in the form of tangible concepts. The Holy Qur’an, with its metaphorical nature, has presented to humanity a very complex concepts of the unseen, such as the abstract concept of the Hereafter, in a simple and recognizable language. The present study, with a descriptive-analytical approach, conceptualizes the systematic correspondences of the source realm on the destination realm in this conceptual metaphor based on the conceptual metaphor theory of Lakoff and Johnson with the conceptualization of the nomenclature of "The Hereafter is a journey" in the Holy Qur’an. This nomenclature is one of the most suitable metaphorical patterns to depict the "Hereafter" as the abstract sphere of destination in the tangible structure of "Journey" as the origin sphere.Mapping the source realm to the destination realm forms the main framework of the present study. The nomenclature "The Hereafter is a journey", with a systematic look and creative imitations, makes the complex and unknown concept of the vast and unknown abode of the afterlife understandable and tangible in the structure of the objective and known concept of journey. The components corresponding to the pillars of the journey to the Hereafter are divided into four parts. In this article, the authors identify these conceptual correspondences from the realm of origin to the destination and draw a mapping diagram of the provisions of the territory of origin to the destination.

    Keywords: Holy Qur’an, Conceptual metaphor, Nomenclature, Afterlife, Journey