فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 54 (زمستان 1402)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 54 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه دهقان، حجت رسولی*، ابوالفضل رضایی صفحات 1-24

    استعاره مفهومی نظریه زبان شناختی است که استعاره را علاوه بر زیبایی آفرینی ادبی ابزاری مهم برای درک تفکر خلاق در آثار ادبی می داند. استعاره های مفهومی مرتبط با حوزه احساسات در یک زبان و فرهنگ کاملا شبیه هم نیستند چون عواملی از قبیل جامعه و زمان و تفاوت های فردی نیز در این امر دخیل هستند. غزلیات شریف رضی(394 ه ش) و کتاب اوراق الورد از مصطفی صادق الرافعی (1355ه .ش) هرکدام مختص به یک دوره متفاوت است و هر دو از متون خلاق و مورد تقلید ادبا هستند و می توانند نماینده خوبی برای متون ادبی زمان خود باشند، همچنین مضمون واحدی دارند و عشق در هر دوی این اثر، عارفانه-عاشقانه است؛ این پژوهش با روش تحلیلی مقابله ای بر آن است تا به بررسی تفاوت ها و شباهت ها و کارکرد استعاره های مفهومی مرتبط با حوزه عشق در متن های فوق الذکر بپردازد. یافته ها نشان داد که استعاره مفهومی حوزه عشق با گذشت زمان شکل پیچیده تری به خود گرفته و ورای استعاره های مفهومی لایه های پنهان دیگری وجود دارد، همچنین از ویژگی تلفیق که از قدرتمندترین ساز و کار فراتر رفتن از نظام مفهومی روزمره است و ویژگی پرسش و تفصیل بیشتر استفاده شده است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، عشق، اوراق الورد، غزلیات شریف رضی، کارکرد استعاره
  • محمد مهدی کریمی*، شهریار نیازی صفحات 25-45
    تحلیل گفتمان انتقادی، یکی از شیوه های جدید در تحلیل گفتمان و مطالعات زبان شناختی است که به بررسی صرف داده های زبانی اکتفا نکرده، بلکه فرآیندهای ایدیولوژیک و بافت های موقعیتی، اجتماعی و بینامتنی موثر بر شکل گیری گفتمان را نیز مورد توجه قرار می دهد. الگوی تحلیلی نورمن فرکلاف از مهم ترین رویکردها در تحلیل گفتمان انتقادی به شمار می رود. در این دیدگاه، گفتمان در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، تحلیل می شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و در پرتو رویکرد فرکلاف به بررسی سطوح گفتمان انتقادی رمان الطریق الطویل از نجیب الکیلانی می پردازد تا ایدیولوژی و گفتمان مد نظر نویسنده را تبیین کند. یافته های پژوهش نشان می دهد نجیب الکیلانی در رمان مذکور با بهره گیری از کارکرد واژگان و روابط معنایی بین آن ها، افعال مثبت و خبری، کاربرد جملات استعاری، دیدگاه خود را نشان داده است. همچنین وی با استفاده از بینامتنیت و فراخوانی مضامین اسلامی و متون قرآنی، به دنبال تبیین آثار و تبعات استعمار بر زندگی مردم مصر است. کیلانی با گفتمانی مبارزه طلبانه به بیان موضوعاتی همچون آزادی خواهی و ایستادگی در برابر ستم می پردازد و با تقویت روحیه مبارزه طلبی، به دنبال القای ایدیولوژی مد نظر خود و مفاهیمی چون به دست آوردن آزادی، استقلال و مبارزه با دشمن استعمارگر است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، نورمن فرکلاف، نجیب الکیلانی، الطریق الطویل، استعمار
  • ایمان قنبری اقدم*، علی اکبر محسنی، علی سلیمی، وحید سبزیان پور صفحات 47-65
    طارق بکاری (1988م) نویسنده اهل مراکش، از نویسندگان توانایی است که با قلم شیوا و هنرمندانه خود توانسته است بخش قابل توجهی از مشکلاتی که دامن گیر جامعه مراکش و جامعه اسلامی- عربی شده است را موشکافانه مورد نقد قرار دهد. رمان «القاتل الاشقر» یکی از آثار برجسته اوست که وی در آن ناهنجاری-هایی همچون، رواج روسپی گری، بحران هویت، قتل و کشتار و... را مورد بررسی قرار داده است. عنوان این اثر، سرشار از نشانه های است که او با هوشمندی خاصی آن ها را در اثر گنجانده است. نویسندگان در این جستار بر آن بوده اند تا با روشی نشانه شناسانه به بررسی نشانه های موجود در عنوان رمان «القاتل الاشقر» بپردازند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که کلمه «القاتل» علاوه بر معنای ظاهری آن، اشاره به حوادث کشنده ای همچون تجاوزهای دوران کودکی، آسیب عاطفی و از دست رفتن حیثیت در رابطه با شامه، بحران هویت و... به حوادثی دارد که بخشی از شخصیت اشقر را به نابودی کشانده اند. همچنین، واژه الاشقر، از لحاظ نمادین می تواند به داغ ننگ ناشی از نامشروع بودن، خاص بودن، و مفاهیمی از این دست اشاره داشته باشد که ارتباط و همنشینی آن با «القاتل» این مسیله را توجیه می کند. وی در این اثر به شیوه هنرمندانه ای روند تحول شخصیت اشقر به قاتلی خون آشام و پیوستن او به داعش را به تصویر کشیده است. در واقع، نویسنده با گنجاندن نشانه های گوناگون زبانی به دنبال آن بوده است تا پرده از روی بحران هویت و فساد اخلاقی سران داعش برگیرد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نشانه های تصویری، عنوان، طارق بکاری، القاتل الاشقر
  • امید جهانبخت لیلی، حامد پورحشمتی*، فاطمه جعفرپور صفحات 67-88
    زبان شناسی شناختی رویکردی نوین در مطالعات زبانی است که رابطه زبان انسان و ذهن و تجارب فیزیکی و اجتماعی او را مورد بررسی قرار می دهد. مارک جانسون و جرج لیکاف از نظریه پردازان پیشگام در این حوزه شناخته می شوند و استعاره مفهومی از منظر آنها با تبیین و عینیت سازی مفاهیم انتزاعی جهت شناخت و تبادل تجربیات انسان نسبت به پدید ه های اطراف متمایز می گردد. از آنجا که پرداختن به تصورات متافیزیک و مفاهیم اخلاقی و ارتباط آن با تجربیات شناختی محسوس و روزمره زندگی، حضوری پررنگ در نوع زبان و بیان دینی دارد، بررسی طرحواره های تصویری در استعاره های قرآن کریم، نظامی از ساختارهای مفهومی و لایه های پیچیده معنایی آیات قرآنی را هویدا می سازد. در این جستار تلاش شده تا با توجه به طرح نظریه لیکاف و جانسون و ساخت های ذهنی استعاره های موجود در سوره آل عمران، سه نوع طرحواره حرکتی، حجمی و قدرتی بر مبنای توصیف و تحلیل نمونه های قرآنی مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سوره آل عمران برخی مفاهیم به صورت استعاره مفهومی بیان شده و در میان این مفاهیم، انواع طرحواره های حرکتی، حجمی و قدرتی جهت برجسته سازی برخی رخ دادها و تبیین و تقویت پیام های دینی به کار رفته اند. طرحواره حرکتی در سوره آل عمران با درنظرگرفتن مفاهیم حسی، بیشتر بر حوزه مقصد به عنوان نتیجه حرکت تاکید دارد و طرحواره حجمی در این سوره در حوزه های مثبت و منفی در قالب ظرف و مظروف و طرحواره قدرتی در انواع انسداد، رفع مانع و تغییر مسیر متمایز می گردد.
    کلیدواژگان: لیکاف و جانسون، استعاره مفهومی، طرحواره های تصویری، آل عمران
  • حسن اسماعیل زاده*، پرویز احمدزاده هوج، امیر فرهنگ دوست صفحات 89-110
    دستیابی به شناختی سنجش پذیر از هویت ، همواره از دغدغه های بنیادین علوم شناختی بوده است. امروزه با پیچیدگی های ذهنی و رفتاری انسان معاصر، کاوش های هویت شناسانه به مسیله ای فراگیر در انسان شناسی تبدیل شده است؛ به گونه ای که رویکردهای مختلفی را ذیل "هویت و انواع آن" به ظهور رسانده است. در این میان، روان شناسی به نام «جیمز مارسیا»، در ادامه دیدگاه «اریکسون» درباره هویت، با طرح دو متغیر "تجربه بحران" و "تعهدپذیری"، چهار وضعیت عملیاتی از هویت دسته بندی می کند که عبارتند از: هویت پراکنده، زودرس، ناتمام و موفق. در تیوری او که به "پایگاه های هویت" مشهور است، هر یک از این مراحل، بر حسب برخورداری از عوامل تعیین کننده "بحران" و"تعهد" از هم تمییز می یابند؛ رویکردی که با تحلیل رفتاری کنش ها و نگره ها، ظرفیت مناسبی را برای رمان پژوهان در دستیابی به درکی روان شناختی از هویت فراهم ساخته است. پژوهش حاضر می کوشد با بهره جویی از مولفه های این رویکرد روان شناختی، هویت یابی و نحوه دستیابی به آن را در رمان ازهر جرجیس به نام «النوم فی حقل الکرز» که سوژه های انطباق پذیری با دیدگاه حاضر دارد، بررسی کند. از جمله دستاوردهای این جستار که به صورت توصیفی تحلیلی فراهم آمده، ارتباط دوسویه و ناگسستنی مکان و فرد در پیشروی یا رکود و پسروی در پایگاه های هویتی مارسیا است؛ مقوله ای که نویسنده با روایتی چندلایه از جایگاه قهرمان داستانش در شهرهایی چون بغداد و اسلو بر آن صحه می گذارد. از دیگر نتایج قابل توجه، هم سویی خطوط چهارگانه داستان و پایگاه های هویت مارسیا در تعداد شمارگان است که توجه ارادی نویسنده به این رویکرد را به شکل جدی تر تقویت بخشیده است.
    کلیدواژگان: پایگاه های هویت، جیمز مارسیا، ازهر جرجیس، رمان النوم فی حقل الکرز
  • سید ابوالفضل سجادی*، مهدی سیف، ابراهیم اناری بزچلوئی، احمد امید علی صفحات 111-131
    قرآن بلیغ ترین متنی است که در دسترس قرار گرفته است. برای بررسی و تحلیل این متن بی نظیر، پژوهشگران از روش ها و الگو های مختلفی بهره گرفته اند. یکی از روش های نوین بررسی متن، در قالب نظریه انسجام متنی هالیدی و حسن مطرح گردیده است. بررسی متن قرآن از دیدگاه نظریه هالیدی و حسن بر اساس روابط معنایی که منجر به ایجاد انسجام می شوند، می تواند نشان دهد که چگونه با ابزار زبانی جایگزینی عنصری، توانسته است با لفظی اندک جانشین معنایی بسیار گردد و از تکرار نابجای یک صورت لفظی جمله یا جملاتی جلوگیری نموده و ضمن تکرار مفهوم و تداوم و استمرار معنا و خط فکری، متن منسجم و یکپارچه تولید کند. گاهی چندین آیه به حدی باهم گره خورده و ارتباط برقرار نموده که امکان حذف یا جابجایی یکی از آنها بدون ایجاد خلل در معنا و ایجاد ابهام و سردرگمی مخاطب امکان پذیر نیست. ابزار جانشینی در سوره «النحل» با ایجاد گره و پیوند از نوع هم-طبقگی و ایجاد زنجیره انسجامی به ترتیب؛ جانشینی جمله ای، بیشترین، اسمی، بیشتر و فعلی، کمترین بسامد را داشته اند . تداوم و استمرار معنا و ایجاد ارتباط بین آیات بدون تکرار ضمیر-های بسیار با رعایت اصل اقتصاد زبانی امری است که با بکارگیری دقیق ابزار جایگزینی در این سوره رخ داده.
    کلیدواژگان: انسجام، متن، جانشینی، سوره النحل، هالیدی و حسن
|
  • Fatemeh Dehghan, Hojjat Rasouli *, Abolfazl Rezayi Pages 1-24

    Metaphor is a conceptual linguistic theory that considers metaphor as an important tool for understanding creative thinking in literary works in addition to literary aesthetics. Conceptual metaphors related to the field of feelings in a language and culture are not completely similar because factors such as society and time and individual differences are also involved in this matter. Sharif Razi's Ghazliat (394 AH) and Mustafa Sadegh Al-Rafi's Book of Oragh Alvard (1355 AH) are each specific to a different period and both are creative and imitated literary texts and can be a good representative of the texts of their time. They have a single theme and love in both of these works is mystical-romantic; This research aims to investigate the differences and similarities and the function of conceptual metaphors related to the field of love in the above-mentioned texts using the analytical-confrontational method. The findings showed that the conceptual metaphor of the field of love has become more complex with the passage of time and there are other hidden layers beyond the conceptual metaphors.Also, the combining feature, which is one of the most powerful mechanisms to go beyond the everyday conceptual system, and the feature of questioning and elaboration have been used.

    Keywords: Conceptual metaphor, love, Oragh Alvard, Sharif Razi', s Ghazlia, The function of metaphor
  • Mohammad Mahdi Karimi *, Shahryar Niazi Pages 25-45
    Critical discourse analysis is one of the new methods in discourse analysis and linguistic studies. It examines linguistic data, ideological processes, and situational, social, and intertextuality contexts affecting discourse formation. The analytical paradigm developed by Norman Fairclough is regarded as one of the most influential approaches to critical discourse analysis. In this view, discourse is analyzed in three levels: description, interpretation, and explanation. This descriptive-analytical study employing the approach of Fairclough analyzes the levels of the critical discourse of al-Tariq al-Tawil by Naguib al-Kilani to explicate the author's intended ideology and discourse. According to the research findings, using the function of words and their semantic relationships, positive verbs, and metaphorical sentences, Naguib al-Kilani has demonstrated his point of view in this novel. Moreover, he explains the effects of colonialism on Egyptians' lives by employing intertextuality and citing Islamic themes and Quranic verses. Al-Kilani uses a combative discourse to convey freedom and resistance to oppression. He seeks to inculcate his ideology and concepts by fortifying the combat spirit, such as obtaining freedom and independence and fighting against the colonialist adversary.
    Keywords: critical discourse analysis, Norman Fairclough, Naguib al-Kilani, al-Tariq al-Tawil, Colonialism
  • Iman Ghanbariaghdam *, Ali Akbar Mohseni, Ali Salimi Ghale, Vahiad Sabzianpoor Pages 47-65
    Moroccan author, Tariq Bekari (1988), is a talented writer who scrutinizes a significant part of the problems affecting the Moroccan and Arab-Islamic societies with his eloquent writing style. The novel “Al-Qatil Al-Ashqar” is one of his prominent works, which depicts anomalies including the prevalence of prostitution, identity crisis, and murder. The title of this work is full of cleverly-chosen signs. In this article, the authors try to analyze the signs in the title of the novel “Al-Qatil Al-Ashqar” with the semiotic method. The results show that the word “Al-Qatil” in addition to its apparent meaning refers to fatal incidents including childhood rapes, emotional damage, loss of dignity concerning shama, identity crisis, and other painful incidents that destroyed a part of Ashqar's personality. In addition, the word Al-Ashqar can symbolically refer to the stigma caused by illegitimacy, specialness, and similar concepts, which is justified by companionship with “Al-Qatil”. In this work, Bekari artistically depicts the transformation of Ashqar's character into a vampire killer and his joining ISIS. In fact, by including various linguistic signs, the author tries to reveal the identity crisis and moral corruption of ISIS leaders
    Keywords: Semiotics, Visual signs, Title, Tariq Bakari, the killer of Ashqar
  • Omid Jahanbakht, Hamed Poorheshmati *, Fateme Jafarpoor Pages 67-88
    Cognitive linguistics is a modern approach in language studies that addresses the relationship between human language and mind, as well as physical-social experiences. Mark Johnson and George Lakoff are pioneer theorists in this field. They assume that conceptual metaphor is distinguished from surrounding phenomena by explaining and objectifying abstract concepts to identify and share human experiences. This kind of metaphor is manifested in different types of schemas based on the concepts formed in the human mind. Because metaphysic imaginations and ethical concepts and their connection with perceptible cognitive and daily life experiences have a bold presence in language type and religious expression, examination of image schemas in Holy Quran’s metaphors reveals a system of conceptual structure and sophisticated meaning layers of Quran verses. This study has tried to investigate three types of schemas: path, containment, and force based on the description and analysis of Quran samples based on the theory of Lakoff and Johnson and mental constructs available in Ali 'Imran Surah. The internal context of language and imaginary images expressed in Ali 'Imran Surah has been explained in a way that reader can touch their concepts based on their daily experiences and find clear truths by reviewing the available abstract issues in this Surah. Research findings indicate that path schema in Ali 'Imran Surah emphasizes destination as the result of the path considering the sensual concepts, while containment schema in this surah is distinguished in positive and negative scopes as container and contained,.
    Keywords: Likoff, Johnson, Conceptual metaphor, image schemas, Surah Al-Imran
  • HASAN ESMAILZADE *, Parviz Ahmadzadeh, Amir Farhangdust Pages 89-110
    Achieving measurable knowledge of identity has always been one of the fundamental concerns of cognitive science. Today, with the mental and behavioral complexities of contemporary man, identity research has become a comprehensive issue in anthropology; So that it has brought different approaches under “identity and its types”. In the meantime, the psychologist named “James Marcia”, continuing Erikson's view on identity, by proposing two variables "crisis experience" and "commitment", categorizes four operational states of identity which are: diffusion, foreclosure, moratorium, and successful. In his theory, which is known as "bases of identity", each of these stages is distinguished based on having the determining factors of “crisis” and “commitment”. An approach that, with the behavioral analysis of actions and attitudes, has provided a suitable capacity for novel researchers to achieve a psychological understanding of identity. The current research tries to use the components of this psychological approach to investigate identification and how to achieve it in the novel of Azhar Jirjees called “Sleep in the Cherry Orchard” which has subjects that are compatible with the current point of view. One of the achievements of this research, which is provided in a descriptive-analytical manner, is the two-way and inseparable relationship between place and person in the face of stagnation, backwardness or regression in Marcia's identity status; A category that the author confirms with a multi-layered narrative of the status of his protagonist in cities such as Baghdad and Oslo.
    Keywords: : Identity bases, James Marcia, Azhar Jerjis, Al-Noum fi Haqhl Alkarz novel
  • Seyed Aboalfzl Sajadi *, Mahdi Seaf, Ibrahim Anari Bozghlooi, Ahmad Omidali Pages 111-131
    The Holy Quran is the most eloquent text available to mankind. To examine and analyze this unique text, researchers have used various methods and models so far. One of the new methods of text analysis has been proposed in the form of Halliday and Hassan's textual cohesion theory. Examining the Qur'an text from the perspective of the role-oriented systematic theory of Halliday and Hassan, based on the semantic relations that lead to the creation of cohesion , can show how with the linguistic device of substitution, an element has been able to replace a lot of meaning with a little vocabulary and avoid unnecessary repetition. It avoids a verbal form, sentences or sentences and produces a coherent and integrated text while repeating the concept and continuity of the meaning and line of thought. Sometimes several verses are tied together and connected to such an extent that it is not possible to remove or move one of them without causing a disturbance in the meaning and creating ambiguity and confusion for the audience . Substitution device in Surah Al-Nahl by creating knots and links of the Co-Classification and creating a coherent chain, respectively: Clausal substitution, nominal substitution and Verbal substitution, have the highest to the lowest frequency. Continuity and continuation of the meaning and creating a connection between the verses without repeating many pronouns in accordance with the principle of linguistic economy is a matter that happened with the careful use of the Substitution device in this surah.
    Keywords: Cohesion, Text, substitution, Surah Al-Nahl, Halliday, Hassan