فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 74 (فروردین 1401)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 74 (فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدنادر آزادپور* صفحات 7-27

    روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل دارای وجوه فراملی پررنگی است. باتوجه به اهمیت فراوان روابط آذربایجان با اسرائیل و تاثیر آن بر امنیت ملی ج.ا.ایران، درک زمینه‌های فراملی این روابط حائز اهمیت است. در مقاله حاضر شناسایی تاثیر آنها بر شکل‌گیری و توسعه این روابط بعنوان هدف در نظر گرفته شده است. در این راستا، از روش توصیفی-تحلیلی و نیز از منابع کتابخانه‌ای جهت گردآوری داده‌های لازم استفاده شده است. یافته¬ها و نتایج مقاله حاکی از آنست که پس از فروریزی ساختار دوقطبی نظام بین-الملل با توسعه عوامل و کنشگران فراملی، اهمیت روابط اقتصادی در تعاملات جهانی، روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل متاثر شده است. استقلال‌یابی کشورهای حوزه قفقاز جنوبی به دنبال فروپاشی شوروی و ناتوانی روسیه در کنترل وضعیت، منجر به حضور کنشگران فرامنطقه‌ای چون آمریکا در حوزه ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی شد؛ بنابراین از نیات و انگیزه‌های اساسی ایجاد روابط حسنه آذربایجان با اسرائیل، کسب حمایت لابی ذینفوذ یهودی در روند سیاسی آمریکا بود. الگوی سیستم کثرت‌گرایانه آمریکا هم شرایط مناسب برای تاثیرگذاری لابی‌های ذینفع در حوزه سیاست خارجی آمریکا فراهم نمود. لابی یهود و حامیان سیاست صهیونیستی بعنوان عضو غیررسمی این روابط با موضع جانبدارانه خود در قبال مساله آذربایجان در سیاست آمریکا نشان داده‌اند که در کانال پشتی، موثرتر از کانال رسمی و دیپلماتیک ایفای نقش کردند. مساله امنیت انرژی غرب با نقش‌آفرینی شرکت‌های چندملیتی نیز از عوامل موثر در توسعه روابط و نیز منافع استراتژیک اسرائیل در آذربایجان است.

    کلیدواژگان: آذربایجان، اسرائیل، بازیگران فراملی، لابی یهود، تعاملات فراملی
  • محمد ترابی*، محمدرضا صفری کیا صفحات 29-46

    موضوع اجرای اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در قالب خصوصی‌سازی و واگذاری اموال دولتی به بخش خصوصی صورت می‌گیرد، از جمله مهمترین اصول قانون اساسی است که با هدف کاستن از نقش دولت در اقتصاد و تصدی‌گری و افزایش سهم بخش خصوصی و تعاونی در اقتصاد در 3 دهه اخیر و بویژه در دستورکار دولت‌های یازدهم و دوازدهم قرار گرفته است. این مقاله به دنبال آن است که به این سوال پاسخ دهد که در حقیقت سازمان خصوصی‌سازی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تا چه میزان توانسته است  اهداف سیاست کلی اصل 44 را در حوزه خصوصی‌سازی تحقق ببخشد؟ در پاسخ به این سوال و با فرض عدم موفقیت دولت به دلیل وجود اشکالات در حوزه ساخت‌های قانونی و نیز اقدامات کارگزاران، تلاش گردیده با بهره‌گیری از چارچوب نظریات ساختار /کارگزار و با رویکردی توصیفی- تحلیلی ضمن بیان میزان تحقق اهداف سیاست‌های کلی اصل 44، بروز انحرافات و فساد اداری را از جمله عوامل موثر در این بین می‌داند و در پایان با ارایه توصیه‌های سیاستی، صرف داشتن راهبردها و سیاست‌های کلان مناسب را کافی ندانسته و علاوه بر ارایه راهکارهای اجرایی و اصلاحی مناسب، بر ضرورت رعایت و توجه به آموزه‌های سیاستگذاری عمومی در حوزه خصوصی‌سازی در ایران تاکید می‌نماید.

    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، سازمان خصوصی سازی، دولتهای یازدهم و دوازدهم، فساد اداری
  • حمزه ولی زاده پرکوهی * صفحات 47-71

    شیوع کووید 19 یک چالش بین‌المللی است که در طی قرون گذشته بی‌سابقه بوده است. این ویروس که در اواخر دسامبر 2019 در شهر ووهان چین منتشر شد، طی زمان کوتاهی سرتاسر جهان را در برگرفت. سیاست و عملکرد کشورها در مواجهه با بحران کرونا، بخشی تحت تاثیر خط‌مشی جهانی و بخشی نیز حاصل عملکرد داخلی است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که نقش دولت‌ها در کنترل و مدیریت شیوع پاندمی کرونا، ویروس نوین در جهان را چگونه می‌توان ارزیابی، استنتاج و تحلیل کرد؟ و آیا اقدامات اتخاذی توسط دولت‌ها به همکاری کشورها با یکدیگر منجر می‌شود یا بالعکس موجب نزاع و اختلاف کشورها می شود؟ یافته‌ها نشان می‌دهد که در شرایط همه‌گیری بیماری کووید 19 در جهان باتوجه به رویکرد ریالیسم ساختاری در نظام بین‌الملل دولت‌ها همچنان بر مرزبندی‌های سیاسی و جغرافیایی خود تاکید کرده که این امر مانع مدیریت و جلوگیری از شیوع این بیماری در جهان می‌باشد. شیوع این بیماری بار دیگر نشان داد همانطور که نیوریالیست‌ها تاکید می‌کنند دولت‌ها همچنان مهم‌ترین بازیگران نظام بین‌الملل به شمار می‌آیند. همچنین پاندمی کرونا محل تلاقی اندیشه‌ها و نزاع گفتمانی در عرصه بین‌الملل است که زمینه رقابت‌های سیاسی، اقتصادی و... را برای دولت‌ها فراهم می‌سازد. این فرضیه، خود را وفادار به خصلت فاقد اقتدار مرکزی در محیط بین‌الملل می‌داند که کشورها را به اصل خودیاری و بقا سوق می‌دهد. قابل ذکر است که مقاله حاضر از روش توصیفی تحلیلی در روش جمع‌آوری داده‌ها به شیوه کتابخانه‌ای (اسنادی) بهره‌ برده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، رئالیسم ساختاری، کووید-19، نظام بین الملل
  • وحید افراسیابان صفحات 73-101

    جهانی شدن مهمترین وجه تمایز جهان امروز با دیروز می‌باشد که در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصاد رشد کرده است. وجود سازمان‌هایی مانند بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول، سازمان تجارت جهانی که اقتصاددانان آن را سازمان ملل اقتصادی می‌نامند، جهانی شدن اقتصاد را به پدیده‌ای انکارناپذیر تبدیل کرده‌اند که عدم تطبیق هر کشوری با آنها خسران فراوان اقتصادی به همراه خواهد داشت. هدف اصلی این مقاله درک تاثیری است که جهانی شدن اقتصاد بر یکی از قدرت‌های منطقه غرب آسیا یعنی اسراییل داشته است. برای پاسخ به این سوال اصلی که جهانی شدن چه فرصت‌هایی برای اقتصاد اسراییل فراهم اورده است؟ این مقاله برمبنای داده‌های به دست آمده از نهادهای اصلی بین‌المللی، درصدد برآمده است تا به روش توصیفی- تحلیلی به آزمون فرضیه اصلی مقاله، در مورد جهانی شدن اقتصادی اسراییل بپردازد. دوره زمانی شامل سال‌های قبل و بعد از عضویت اسراییل در سازمان‌های تجارت جهانی و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه می‌باشد. یافته‌ها نشان می‌دهد که جهانی‌سازی در حوزه اقتصاد منتج به ایجاد شغل، کاهش فقر و افزایش سطح کیفی زندگی می‌گردد. در محقق ساختن این هدف عضویت اسراییل در نهادهایی همچون بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، یک ضرورت بوده است. در پایان اینطور می‌توان نتیجه‌گیری کرد که جهانی‌سازی باعث جذب سرمایه‌گذاری خارجی در اسراییل گردیده و زمینه تامین امنیت این بازیگر در اقتصاد را از طریق وابستگی متقابل با سایر کشورهای پیشرفته فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، بانک جهانی، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، اسرائیل
  • شهلا پاشایی صفحات 103-121

    مقاله حاضر درصدد بررسی عدم وجود قانون در رابطه با حقوق حیوانات از منظر حقوقی و روانشناسی است. باتوجه به مسیله‌مند بودن این موضوع، به بررسی پیامدهای عدم وضع قانون در این خصوص پرداخته شده است. مطابق با مستندات ارایه شده، روش گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه‌ای می‌باشد. در این مقاله این سوال مطرح است که در صورت عدم تصویب قانون درخصوص حقوق حیوانات، چه پیامدهایی شامل حال افراد، حیوانات و جامعه خواهد بود؟ یافته‌ها حاکی از آن است که در کشور ایران برخلاف سایر کشورها، عنوان حیوان‌آزاری جرم‌انگاری نشده و مجازاتی نیز برای آن تعیین نشده است و افرادی که اقدام به حیوان‌آزاری می‌کنند به لحاظ روانی، بیمار می‌باشند و برای جامعه خطرناک هستند. درنهایت، باتوجه به اهمیت حقوق حیوانات در اسلام، شاهد بی‌تفاوتی‌هایی درخصوص حقوق حیوانات هستیم که باعث آزار رساندن به حیوانات و نبود قانونی برای مجازات افراد متخطی می‌باشد که با تصویب قانون حمایت از حقوق حیوانات و تعیین کیفر و همچنین فرهنگ‌سازی و پیشبرد روش‌های اصولی، می‌توان تا حدودی شاهد کاهش بسیاری از اتفاقات ناگوار حال حاضر شد.

    کلیدواژگان: حقوق حیوانات، قانون، علم روانشناسی، مباحث حقوقی، ایران
  • عبدالقیوم طیب* صفحات 123-140

    هدف اصلی مقاله حاضر تجزیه و تحلیل استعاره مفهومی کرونا در رسانه‌های افغانستان و نوع شناخت و تعبیر انسان از این مفهومی ناپدیدار بوده است. مفهوم انتزاعی کرونا در رسانه‌های افغانستان در ساختار چیزها و پدیده‌های مختلفی، چون: دشمن، انسان، گیاه و غیره بازنمایی زبانی شده است. در این مقاله از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.  پرسش اصلی که بدان پاسخ داده شده، چگونگی بازنمایی و تعبیر مفهوم انتزاعی کرونا در رسانه‌های افغانستان مبتنی بر تیترهای کرونایی (روزنامه 8صبح) می‌باشد. یافته‌ها نشان می‌دهد که شایع‌ترین استعاره‌ مفهومی کرونا در رسانه‌های افغانستان بویژه در تیترهای کرونایی روزنامه‌ 8 صبح، استعاره‌ مفهومی «کرونا دشمن است» می‌باشد. این استعاره یکی از جدیدترین و نیز اصلی‌ترین استعاره‌های مفهومی زبان پارسی در حوزه‌ پزشکی به شمار می‌رود. استعاره‌ مفهومی «کرونا دشمن است» از لحاظ گونه‌های استعاری، از جمله استعاره‌های ساختاری خوانده می‌شود که منظور از این‌گونه استعاره‌ها، بازنمایی یک مفهوم بر مبنای ساختار مفهوم دیگر است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، کرونا، رسانه های افغانستان، روزنامه هشت صبح
  • فرزاد مصافی، سهیل میرزائی محرمانی*، رستم فخری نژاد، مهناز کارگر صفحات 141-157

    مقاله حاضر به دنبال بررسی رابطه و تاثیر ساختار سازمانی بر ظرفیت جذب دانش با میانجیگری انرژی سازمانی در اداره آموزش و پرورش شهرستان آستارا در سال 1399 است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان آستارا به تعداد 950 نفر تشکیل می‌دهد که نمونه‌ای متناسب با جامعه آماری پژوهش به تعداد 274 نفر و به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شده و پژوهش به روش همبستگی انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده که بعد از برآورد اعتبار و پایایی در بین پاسخگویان توزیع گردید. بعد از جمع‌آوری پرسشنامه‌ها با استفاده از ضرایب آماری متناسب با نوع متغیرها (تکنیک تحلیل ساختارهای عاملی و تحلیل مسیر و به کمک نرم‌افزار لیزرل به‌منظور بررسی فرضیه‌های تحقیق و به‌منظور بررسی میانجیگری انرژی سازمانی، از روش رگرسیون سلسله مراتبی به کمک نرم‌افزار اس.پی.اس.اس) محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده این موضوع است که ساختار سازمانی بر ظرفیت جذب دانش با میانجیگری انرژی سازمانی تاثیر دارد. زیرا تجزیه و تحلیل آماری بین این دو نشان دهنده معنی‌داری مسیر مابین دو متغیر برابر 0.49 می‌باشد و چون این مقدار بزرگتر از 0.3 می‌باشد، از این‌رو مورد تایید قرار می‌گیرد. از طرفی چون عدد معنی‌داری بدست آمده مثبت می‌باشد این اثر مستقیم می‌باشد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ظرفیت جذب دانش، انرژی سازمانی، آموزش و پرورش
|
  • Mohammad N. Azadpour Pages 7-27

    The relations between the Republic of Azerbaijan and Israel have strong transnational aspects. Given the great importance of Azerbaijan's relations with Israel and its impact on the national security of the Islamic Republic of Iran, it is important to understand the transnational context of these relations. In the present article, identifying their impact on the formation and development of these relationships is considered as a goal. In this regard, descriptive-analytical method as well as library resources have been used to collect the necessary data. Findings and results of the article indicate that after the collapse of the bipolar structure of the international system with the development of transnational factors and actors, the importance of economic relations in global interactions, the relations between the Republic of Azerbaijan and Israel has been affected. The independence of the South Caucasus countries following the collapse of the Soviet Union and Russia's inability to control the situation led to the presence of trans-regional actors such as the United States in the geopolitical sphere of the South Caucasus; Therefore, one of the main intentions and motives for establishing good relations between Azerbaijan and Israel was to gain the support of the influential Jewish lobby in the American political process. The model of the American pluralistic system also provided the right conditions for influential lobbies to influence US foreign policy. The Jewish lobby and supporters of Zionist politics, as unofficial members of these relations, have shown by their biased stance on the issue of Azerbaijan in American politics that they played a more effective role in the back channel than in the official and diplomatic channels. The issue of energy security in the West with the role of multinational corporations is also one of the factors influencing the development of relations as well as Israel's strategic interests in Azerbaijan.

    Keywords: Azerbaijan, Israel, Transnational Actors, Jewish Lobby, Transnational Interactions
  • Mohammad Torabi, Mohammad R. Safarikia Pages 29-46

    The implementation of Article 44 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, which takes place in the form of privatization and transfer of state property to the private sector, is one of the most important principles of the Constitution, which aims to reduce the role of government in the economy and entrepreneurship. And economic cooperation has been on the agenda of the eleventh and twelfth governments in the last three decades, and especially. This article seeks to answer the question to what extent, in fact, the Privatization Organization in the Eleventh and Twelfth Governments has been able to achieve the general policy objectives of Article 44 in the field of privatization? In response to this question and assuming the failure of the government due to problems in the field of legal structures and the actions of brokers, an attempt has been made to use the framework of structure / broker theories with a descriptive-analytical approach while stating the achievement of policy goals. The general provisions of Article 44 consider the occurrence of deviations and corruption as one of the effective factors in this regard. And an appropriate amendment emphasizes the need to observe and pay attention to the teachings of public policy in the field of privatization in Iran.

    Keywords: Article 44 of the Constitution, Privatization Organization, Eleventh, Twelfth Governments, Corruption
  • Hamzeh Valizadehparkoohi Pages 47-71

    The Covid 19 outbreak is an international challenge that has been unprecedented over the centuries. The virus, which was released in Wuhan, China in late December 2019, soon spread around the world. The policies and actions of countries in the face of the Corona crisis are partly influenced by global policy and partly the result of domestic performance. The main question of the present article is how the role of governments in controlling and managing the outbreak of the corona pandemic, the new virus in the world, can be evaluated, inferred and analyzed? And do the actions taken by governments lead to the cooperation of countries with each other or, conversely, do they lead to conflicts and differences between countries? The findings show that in the context of the Kuwait-19 epidemic in the world, due to the approach of structural realism in the international system, governments continue to emphasize their political and geographical boundaries, which prevents the management and prevention of the disease in the world. The outbreak of the disease has once again shown that, as neorealists emphasize, governments remain the most important actors in the international system. The Corona Pandemic is also a crossroads of ideas and discourse conflicts in the international arena, which provides the ground for political, economic, etc. competition for governments. This hypothesis considers itself loyal to the lack of central authority in the international environment, which leads countries to the principle of self-help and survival. It is noteworthy that the present article has used the descriptive-analytical method in the method of data collection in a library (documentary) method.

    Keywords: Diplomacy, Structural Realism, Covid-19, International System
  • Vahid Afrasiaban Pages 73-101

    Globalization is the most important difference between today's world and yesterday, which has grown in various fields, including the economy. The existence of organizations such as the World Bank, the International Monetary Fund, the World Trade Organization, which economists call the United Nations, has made the globalization of the economy an undeniable phenomenon with which any country does not adapt. It will bring economic. The main purpose of this article is to understand the impact that economic globalization has had on one of the powers of the West Asian region, Israel. To answer the main question, what opportunities has globalization provided for the Israeli economy? This article, based on data obtained from major international institutions, seeks to test the main hypothesis of the article on the economic globalization of Israel in a descriptive-analytical manner. The period includes the years before and after Israel's membership in the World Trade Organization and the Organization for Economic Cooperation and Development. Findings show that globalization in the economy leads to job creation, poverty reduction and increased quality of life. In order to achieve this goal, Israel's membership in institutions such as the World Bank, the International Monetary Fund, the World Trade Organization, the Organization for Economic Cooperation and Development has been a necessity. In the end, it can be concluded that globalization has attracted foreign investment in Israel and has provided the security of this actor in the economy through interdependence with other developed countries.

    Keywords: Globalization, World Bank, World Trade Organization, Organization for Economic Co-operation, Development, Isral
  • Shahla Pashaei Pages 103-121

    The present article seeks to examine the lack of law regarding animal rights from a legal and psychological perspective. Due to the problematic nature of this issue, the consequences of not enacting a law in this regard have been investigated. According to the provided documents, the method of collecting information is library. In this article, the question arises that if the law on animal rights is not approved, what will be the consequences for individuals, animals and society? The findings indicate that in Iran, unlike other countries, the title of animal abuse has not been criminalized and no punishment has been determined for it, and those who attempt animal abuse are mentally ill. And are dangerous to society. Finally, given the importance of animal rights in Islam, we see indifference to animal rights that leads to animal abuse and the lack of legislation to punish offenders, which is enacted with the passage of the Animal Rights Protection and Punishment Law as well as culture. Building and advancing principled methods, we can see to some extent the reduction of many unfortunate events now.

    Keywords: Animal Law, Law, Psychology, Legal Issues, Iran
  • Abdulqaum Tayeb Pages 123-140

    The main purpose of this article is to analyze the conceptual metaphor of Corona in the Afghan media and the type of human cognition and interpretation of this invisible concept. The abstract concept of Corona is linguistically represented in the Afghan media in the structure of various things and phenomena, such as the enemy, human, plant, and so on. In this article, descriptive-analytical method has been used. The main question that has been answered is how the abstract concept of Corona is represented and interpreted in the Afghan media based on Corona-related headlines (in the Hasht-e Subh [8 am] Daily). The findings show that the most common conceptual metaphor of Corona in the Afghan media, especially in the Corona-related headlines of the Hasht-e Subh Daily, is the conceptual metaphor of "the Corona is the enemy". This metaphor is one of the newest and also the main conceptual metaphors of Persian language in the field of medicine. The conceptual metaphor of "Corona is the enemy" is considered a structural metaphor in terms of metaphorical types; structural metaphors are the representation of one concept based on the structure of another concept.

    Keywords: Conceptual Metaphor, Corona, Afghan Media, Hasht-e Subh Daily
  • Farzad Masafi, Soheil M. Moharramani, Rostam Fakhrinejad, Mahnaz Kargar Pages 141-157

    The present article seeks to investigate the effect of organizational structure on knowledge absorption capacity through the mediation of organizational energy in the Directorate of Education of Astara, Iran, in 2020. The statistical population of this study consists of all employees of the Directorate of Education of Astara city (950 people). A sample appropriate to the statistical population of the study including 274 people was selected by stratified random sampling and the research was conducted by correlation method. Data collection tool was a standard questionnaire which was distributed among respondents after estimating its validity and reliability. After collecting the questionnaires, in order to investigate the research hypotheses and in order to examine the organizational energy mediation, statistical coefficients appropriate to the type of variables were calculated and analyzed using factor structure analysis technique and path analysis (using LISREL software) and hierarchical regression method (using SPSS software). The results show that organizational structure affects the knowledge absorption capacity through the mediation of organizational energy, because the statistical analysis between these two shows that the significance of the path between the two variables is 0.49 and since this value is greater than 0.3, it is therefore confirmed. On the other hand, since the obtained significance number is positive, this effect is direct.

    Keywords: Organizational Structure, Knowledge Absorption Capacity, Organizational Energy, Education