فهرست مطالب

علوم زمین خوارزمی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه علوم زمین خوارزمی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم طالع فاضل* صفحات 97-117

    سولفیدهای آهن و آرسنیک مهمترین کانی های میزبان طلا در کانسارها هستند که در این میان، ذخایر طلای افشان دور از منشاء با سنگ میزبان رسوبی و محتوای بالای طلا در ترکیب پیریت، از آن جمله است. در این پژوهش به طور مشخص خصوصیات بافتی- زمین شیمیایی پیریت با هدف درک نحوه توزیع طلا در قالب ذرات آزاد (Au0) یا مشارکت در شبکه بلوری کانی (Au+) در سه کانسار زرشوران (عیار متوسط 63/2 گرم در تن)، آق دره (عیار متوسط 7/3 گرم در تن) و عربشاه (عیار متوسط 2/1 گرم در تن)، در ناحیه فلززایی تکاب- انگوران، مورد بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج، یک رابطه شیمیایی منفی میان آرسنیک و گوگرد (R2= −0.61) در ترکیب آرسنین پیریت ها با فرمول تجربی Fe(AsxS1−x)2 به دست آمد که گویای حضور سویه As3+ در این ترکیب است. با توجه به وجود شواهدی نظیر همراهی پاراژنتیکی طلا با کانه های سولفیدی پیریت و اسفالریت، عدم رخداد کانی های اکسیدی نظیر هماتیت و مگنتیت، وجود مجموعه دگرسانی آرژیلیکی± سریسیتی، pH نزدیک به خنثی تا اسیدی و فعالیت بالای سولفور (logaS2) در هنگام رخداد طلا، نقش کمپلکس های بی سولفیدی -Au(HS)2 در مهاجرت طلا را در کانسارهای طلای ناحیه فلززایی تکاب- انگوران قوی تر می نماید. پس از آن، واکنش های وسیع سیال- سنگ و مصرف H2S موجب کاهش فعالیت S2-، ناپایداری کمپلکس های بی سولفیدی و در نهایت ته نشست طلا شده است.

    کلیدواژگان: آرسنین پیریت طلادار، کربنات های آهن دار، دگرسانی کربنات زدایی، ناحیه تکاب-انگوران
  • حمید سرخیل*، داریوش شیرخانی، یوسف عظیمی، احمد طالبی صفحات 119-131

    انتشار طبیعی گاز رادون یک پدیده نوظهور است که شیوه زندگی مدرن آن را به یک خطر بالقوه برای انسان تبدیل کرده است. گازی است که شاخصه قابل درک فیزیکی ندارد و برای انسان قابل حس یا مشاهده نیست. بنابراین، بسیار خطرناک تر از سایر آلاینده های گازی است. این گاز طبیعی در داخل ساختمان ها هم از جنبه ساختار زمینی که بر روی آن ساخته شده است و هم ازنظر ترکیب مصالح ساخت، می تواند تجمع یابد. امروزه کشورهای توسعه یافته جهان اطلس های رادون را در مکان های مهم و شهرهای بزرگ خود تهیه نموده اند. مشهد به عنوان دومین شهر مهم کشور، یکی از توریستی ترین شهرهای ایران محسوب می شود، و دارای اهمیت دوچندانی است. در این مطالعه، با در نظر گرفتن وضعیت زمین شناسی آن، در کل مناطق شهری مشهد گاز رادون اندازه گیری شده و با استفاده از نرم افزارArc GIS ، نقشه های پهنه بندی انتشار رادون طبیعی در مقیاس های شهری و زمین شناسی تهیه گردیده است. در ادامه، یک واحد مسکونی دریکی از مناطق بحرانی با انتشار طبیعی گاز رادون، انتخاب گردیده و یک روش اصلاحی برای کاهش رادون برای آن سازه اتخاذ شد. روش های اعمال شده بر روی سازه موردنظر، قادر به کاهش قابل توجه گاز رادون به میزان 27 تا 50 درصد بوده است. با توجه به اینکه انتشار طبیعی رادون از سنگ ها و شکستگی های زیرسطحی در تمام نقاط جهان وجود دارد. بنابراین شناسایی مناطق بحرانی (با انتشار طبیعی بالای رادون) می تواند اقدامات کنترلی ویژه ای را در ساختمان های محلی انجام دهد که خطرات این گاز طبیعی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: رادون، مشهد، انتشار رادون طبیعی، زمین شناسی
  • نعمت الله رشیدنژاد عمران*، مجید قاسمی سیانی، زهرا سعیدی، حاج یانگ صفحات 133-156

    توده گرانیتوییدی علمکوه، در قسمت غربی کلاردشت، در زون ساختاری ماگمایی البرز مرکزی واقع شده و متشکل از واحدهای آلکالی گرانیت، سینیت و - سینودیوریت تا مونزونیت است. سنگهای نفوذی علمکوه حاوی کانیهای پلاژیوکلاز، کوارتز، آلکالی فلدسپار و بیوتیت هستند. در قسمت شمالی توده نفوذی علمکوه، آنکلاوهای مافیک حضور دارند که نشاندهنده فرایند اختلاط و آمیختگی ماگمایی است. انواع بافتهای پرتیتی و همرشدی در همراهی با بافتهای گرانولار، میکروگرانولار و میکروگرانولار پورفیری در این سنگها دیده میشوند. بر اساس مطالعات شیمی کانیها و شیمی سنگکل، توده ها از نوع گرانیت I با ماهیت آلکالن تا شوشونیتی و متاآلومین هستند. نمونه های توده علم کوه غنی شدگی بیشتری از LREE و عناصر La, Rb, Th, Nb و تهیشدگی نسبی از عناصر Ba و Zr نشان میدهند. از نظر جایگاه تکتونیکی، در محدوده گرانیت های قوس آتشفشانی (VAG) در محیط کششی کمان ماگمایی البرز تشکیل شده اند، و گوشته لیتوسفری متاسوماتیزه و استنوسفری در زایش ماگمای گوشتهای دخالت داشتهاند. اختلاط دو ماگما با خاستگاه های گوشتهای و پوستهای و تفریق و تبلور، مهمترین فرایندهای موثر در تحولات ماگما و تنوع سنگها در منطقه بودند.

    کلیدواژگان: پترولوژی، ژئوشیمی، شیمی کانی، توده گرانیتوئیدی علم کوه، البرز مرکزی
  • سعیده سنماری*، بیژن ملکی، ابوذر بازوندی، محمدجواد یوسف زاده صفحات 157-170

    در این مطالعه ارزیابی رسوبات سازند کژدمی به عنوان سنگ منشا احتمالی، در میدان های نفتی اهواز، آغاجاری، پارسی ، کیلورکریم و مسجد سلیمان در حوضه زاگرس واقع در جنوب غرب ایران انجام گرفت. برای این منظور از مدل سینتیکی آرنیوس جهت ارزیابی بلوغ سنگ منشاء و همچنین بررسی زایش نفت استفاده شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده، کروژن غالب در سازند کژدمی از نوع   IIاست. همچنین بر اساس مقادیر بدست آمده از پیرولیز راک-اول، این سازند به طور کامل وارد پنجره نفتی شده و دارای  بالایی است. از این رو کروژن این سازند، در  طبقه بندی بسیار خوب قرار گرفته که از پتانسیل هیدروکربور زایی بسیار خوبی نیز برخوردار است. در این مطالعه بر اساس مدل سینتیکی آرنیوس نیز نتایج مشابهی بدست آمد. بر این اساس، نرخ تبدیل هیدروکربور در میدان های مختلف در محدوده 66 تا 100 درصد قرار گرفت. این تغییرات عمدتا ناشی از تاریخچه تدفین متفاوت، در میدان های مورد مطالعه بوده است.

    کلیدواژگان: مدل آرنیوس، میدان نفتی، سازندکژدمی، زاگرس میانی، تاریخچه تدفین
  • جواد سبحانی فروشانی، حمزه مهرابی، حسین رحیم پور بناب صفحات 171-199

    سازند سروک یکی از مخازن مهم نفتی در نواحی جنوب و جنوب غرب ایران به شمار می رود. مطالعه حاضر بر پایه تلفیق نتایج بدست آمده از مطالعات پتروگرافی (رخساره و دیاژنز) با داده های پتروفیزیکی (لاگ های چاه پیمایی) و مخزنی (تخلخل-تراوایی مغزه) به منظور بررسی عوامل کنترل کننده کیفیت مخزنی در سازند سروک انجام گرفته است. استفاده از روش شاخص زون جریان (FZI) منجر به شناسایی 10 واحد جریانی هیدرولیکی گردید. همچنین براساس روش لورنز 12 واحد مخزنی و غیرمخزنی (تله ای و سدی) در این سازند تفکیک گردید. در نهایت، رخساره های غالب و فرآیندهای دیاژنزی رایج در واحدهای جریانی و واحدهای مخزنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان می دهد که رخساره های رودیستی متعلق به واریزه های ریفی و رخساره های دانه غالب پشته های زیرآبی با غلبه فرآیندهای دیاژنز جوی نظیر انحلال گسترده، با کیفیت ترین افق های مخزنی را در سازند سروک پدید آورده اند. از دیدگاه چینه نگاری سکانسی، این واحدهای مخزنی اغلب در دسته رخساره پسرونده (RST) و در زیر مرزهای ناپیوستگی (SB) ناشی از رخنمون های قدیمه تمرکز یافته اند. بر خلاف این، رخساره های گل غالب، فشرده شده و سیمانی شده متمرکز در دسته رخساره پیشرونده (TST) و اطراف سطوح بیشینه سیلابی (MFS) که دور از مرزهای سکانسی قرار دارند، افق های غیرمخزنی سازند سروک را تشکیل داده اند

    کلیدواژگان: سازند سروک، رخساره، دیاژنز، گونه های سنگی مخزنی، واحدهای جریان هیدرولیکی، رخساره های الکتریکی
  • معصومه محمدی، قاسم نباتیان، مریم هنرمند، محمد ابراهیمی، علی حاجی ابوالفتح صفحات 225-249

    منطقه دهنه در شمال خاور زنجان و در پهنه البرز باختری- آذربایجان و زیرپهنه طارم قرار دارد. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه دهنه، شامل واحدهای آتشفشانی- رسوبی و آتشفشانی ایوسن (معادل سازند کرج) هستند که عمدتا متشکل از واحدهای توفی به دو صورت لیتیک کریستال توف و کریستال لیتیک توف و جریان‌های گدازه‌ بازالتی (بازالت آمیگدالوییدال و بازالت پورفیریتیک) می باشند. کانی های تشکیل دهنده بازالت‌های منطقه دهنه شامل کانی های پلاژیوکلاز، پیروکسن و الیوین می باشند. کانی های ثانویه قابل مشاهده در بازالت ها نیز شامل کلریت، زیولیت، کربنات (کلسیت)، اپیدوت، سرپانتین و اکسیدهای آهن هستند. کانی‌های اپک و آپاتیت نیز از کانی های فرعی در این سنگ ها به شمار می روند. داده های حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی حاکی از آن است که در واحدهای بازالتی منطقه، ترکیب پیروکسن ها از نوع کلسیم- منیزیم- آهن دار (فقیر از سدیم) بوده، عمدتا از نوع دیوپسید، اوژیت و به مقدار کمتر کلینوانستاتیت هستند. ترکیب فلدسپات‌ها نیز از نوع لابرادوریت و سانیدین می باشند. بر اساس آنالیزهای ریزکاو الکترونی بر روی کلریت ها، ترکیب آنها منیزیم دار بوده و در دسته دیابانتیت و پنینیت قرار می گیرند. علاوه بر این، کلریت نوع کلینوکلر نیز براساس مطالعات XRD در این منطقه شناسایی شده است. نتایج حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی برروی زیولیت ها نشان می دهد که ترکیب این کانی ها در منطقه دهنه، از نوع زیولیت های کم سیلیس تا سیلیس متوسط می باشد. زیولیت نوع ناترولیت (زیولیت سدیم دار) نیز براساس مطالعات XRDدر این منطقه شناسایی شده است. ترکیب شیمیایی پیروکسن های منطقه دهنه، بیانگر تبلور آنها در فشارهای کمتر از 5 کیلوبار از ماگماهای آلکالن تا ساب‌آلکالن در محیط های پشت قوسی و مرتبط با فرورانش می‌باشد.

    کلیدواژگان: ماگمای شوشونیتی، مجموعه آتشفشانی دهنه، پهنه ی البرز- آذربایجان، طارم، زنجان
  • مهران رحیمی، محمدعلی ریاحی* صفحات 251-269

    تراوایی یکی از پارامترهای مهم در مطالعات پتروفیزیکی مخزن است و ارزیابی این پارامتر می تواند به عنوان یک ابزار کلیدی در توسعه میدان های نفتی استفاده شود. هدف این مطالعه تخمین و مدل سازی سه بعدی تراوایی مخزنی سازند سورمه بالایی در یکی از میدان های نفتی خلیج فارس است. سازند سورمه با سن ژوراسیک به عنوان یکی از مهم ترین مخازن نفت و گاز در حوضه خلیج فارس محسوب می شود. در این مطالعه، در فرآیند ارزیابی تراوایی از داده های لرزه ای سه بعدی پس از برانبارش و نگارهای تراوایی استفاده شده است. مدل ساختمانی مخزن با استفاده از تفسیر مقاطع لرزه ای و نگارهای چاه در بخش مخزنی تهیه شده است. این مدل شامل تفسیر سطوح گسل، شبکه ژیوسلول و افق های مخزن می باشد. شبکه ژیوسلول مورد استفاده در این مطالعه از ستونک و ژیوسلول هایی با ابعاد 50 در 50 متر در راستای X و Y مورد استفاده قرار گرفت. ضخامت لایه های ژیوسلولی هر زون مخزن را متناسب با آن زون در بخش مخزنی طراحی شده است. تخمین مقادیر تراوایی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم پس انتشار انجام شده است. نتایج حاصل از شبکه عصبی مصنوعی در چاه های مخزن مورد مطالعه تعمیم داده شد. مقدار ضرایب همبستگی حاصل از مقادیر تخمین تراوایی با داده های مغزه حفاری برابر با 88 درصد است. مقایسه نتایج زمین آمار با مقادیر تراوایی نشان می دهد که روش های ارایه شده می توانند نتایج قابل قبولی را برای مدل سازی تراوایی مخزن ارایه دهند.

    کلیدواژگان: زمین آمار، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم پس انتشار، سازند سورمه، شبکه ژئوسلولی
  • پیام اخلاص پور، احمد عباس نژاد، مجید نعمتی* صفحات 270-285

    این پژوهش برای بررسی خطر زمین لرزه در استان کرمان، با به کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی و به کمک روش منطق فازی انجام گرفته است. نخست، معیارهای لازم مانند گسل های جنبا، زمین لرزه های تاریخی، پیش دستگاهی و دستگاهی، سازوکار زمین لرزه های دستگاهی، زمین ریخت شناسی (ارتفاع و شیب)، استحکام مواد بستری و زمین ساخت [3] جنبا در گستره استان کرمان و هم چنین زیرمعیارهای آن هاکه در پهنه بندی خطرزمین لرزه دخیل بوده اند، بررسی و ارزیابی شده و به لایه های اطلاعاتی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تبدیل گردیدند. اولویت زیرمعیارهایی چون درازا، سازوکار و جنبش گسل و هم چنین بزرگا و ژرفای زمین لرزه ها برای نخستین بار، درتهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لرزه توسط روش فازی رعایت شده است. کاربرد منطق فازی در برآورد خطر زمین لرزه، یعنی، وزن دهی لایه های اطلاعاتی و اولویت دهی به آن ها، به کمک روش منطق فازی و به کارگیری نرم افزار های ArcGIS و Expert Choice صورت گرفت. در پایان، لایه های اطلاعاتی به دست آمده در محیط نرم افزار ArcGIS هم آمیخت شده و گستره های گوناگون استان از دیدگاه خطر زمین لرزه، در نقشه پهنه بندی خطر زمین لرزه استان کرمان به گستره هایی با خطر لرزه ای خیلی زیاد (نوار کوه بنان- لکرکوه- گلباف - بم و گستره های بردسیر و ریگان)، گستره هایی با خطر متوسط (شهربابک، سیرجان و رفسنجان) تا گستره های کم خطر (باختر استان، لوت و جازموریان) دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: استان کرمان، زمین لرزه، پهنه بندی، خطر زمین لرزه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، منطق فازی
  • محسن غلامی درگاهی*، شاهرخ پوربیرانوند، مهدی تلخابلو صفحات 317-341

    اطلاع از میدان تنش و تحولات مکانی و زمانی آن، در شاخه های مختلف علوم زمین مانند ژیوتکنیک، زمین شناسی مهندسی و مطالعات تنش در مخازن هیدروکربوری (ژیومکانیک مخازن) نقش مهمی داشته، و در تشریح ژیودینامیک منطقه نیز اهمیت اساسی دارد. در این مطالعه، میدان تنش دیرین با استفاده از روشی جدید در تعیین جهت لغزش با استفاده از تفسیر داده های لرزه ای سه بعدی در یکی از میادین هیدروکربوری جنوب ایران در افق های گوناگون با سنین مختلف زمین شناسی، به وسیله روش وارون سازی تانسور تنش برآورد شد. همچنین، میدان تنش عهد حاضر نیز از روی داده های سازوکار کانونی زمین لرزه ها به همان روش فوق محاسبه گردید. وضعیت تنش حال حاضر و مقایسه ی آن با نقشه ی جهانی تنش، بیانگر ارتباط قابل قبول جهت تنش بیشینه ی به دست آمده با جهت تنش های منطقه ای است. این مطالعه نشان داد که در گذر زمان، چرخشی تدریجی در جهت حرکت عقربه های ساعت در راستای تنش افقی بیشینه اتفاق افتاده، و جهت گیری تنش افقی بیشینه از شمال غربی-جنوب شرقی در دوره ی کرتاسه، به شمال شرقی-جنوب غربی در عهد حاضر تبدیل شده است.

    کلیدواژگان: میدان تنش، وارون سازی غیرخطی تنش، داده های لرزه ای سه بعدی، سازوکار کانونی زمین لرزه ها
|
  • Ebrahim Tale Fazel* Pages 97-117

    Fe-As sulfide minerals are the most important hosts of gold in various deposits, which sedimentary rock-hosted disseminated gold deposits is known by high content of gold in arsenian pyrite composition. In this study, the textural-geochemical charecteristics of arsenian pyrite is specifically aimed at understanding how gold is distributed in the form of nanoparticles (Au0) or participation in the mineral crystal lattice (Au+) in three ore deposits: Zarshuran (average grade: 2.63 g/t), Agdarreh (average grade: 3.7 g/t), and Arabshah (average grade: 1.2 g/t), at Takab-Angouran metallogenic zone, have been studied. According to the results, a negative chemical relationship between arsenic and sulfur (R2 = −0.61) was observed in the arsenian pyrite composition, which indicates the presence of As3+ with the empirical formula of Fe(AsxS1−x)2. Due to the paragenetic association of gold with pyrite and sphalerite ores, the absence of oxide minerals, near-neutral to acidic nature of pH (presence of argillic±sericitic alteration), and the high activity of sulfur, shown that the gold solubility and its transfer were conducted by Au(HS)2– bisulfide complex. Evidence suggests that pervasive fluid-rock interaction is caused decreased S2– activity - has resulted instability of bisulfide complex and gold deposition in the pyrite veins.

    Keywords: Auriferous arsenian pyrite, Fe-rich carbonate, decarbonation alteration, Takab-Angouran district
  • Hamid Sarkheil*, Dariush Shirkhani, Yousef Azimi, Ahmad Talebi Pages 119-131

    The natural emission of radon gas is an emerging phenomenon that modern lifestyles have turned into a potential danger to humans. It is a gas that has no physical properties that can be seen or understood by humans. Therefore, it is much more dangerous than other gaseous pollutants. This natural gas inside a building is determined by both the terrain on which it is built and the composition of its constructed materials. Today, the world's developed countries have prepared Radon atlases in their critical locations and big cities. As the second most important city in the country, the Mashhad, which is also considered one of the most touristic cities in Iran, is doubly important. In this study, first, the structural geology condition of the Mashhad in terms of Radon emission has been investigated, and then Radon has been measured. Using Arc GIS software, natural Radon emission zoning maps at urban and geological scales have been prepared. Also, a residential unit in one of the critical areas of natural Radon emission has been selected. A corrective method has been adopted to reduce Radon. The methods applied to the structure were able to significantly reduce radon gas by 27 to 50 percent. Given that natural radon emissions from subsurface rocks and fractures are present in all parts of the world. So identifying critical areas (with high radon emissions) can provide special control measures at the local and site scale buildings that reduce the risks of this natural gas.

    Keywords: Radon, Mashhad, Natural Radon Emission, Geology
  • Nematolah Rashid Nejad Omran*, Majid Ghasemi Siani, ZAHRA SAEIDI, Huai-Jen Yang Pages 133-156

    Alam- kuh granitoid intrusion is located in the western part of kelardasht, Central magmatic Alborz structural zone. Alam- kuh granitoid intrusion consist of alkaligranite, syenite, and syenodiorite to monzonite rocks. In the northern part of Alam -kuh intrusion, there are mafic enclaves that represent the magma mixing and mingling process. it consists of plagioclase, quartz, alkali feldspar and biotite minerals. Types of pertite and myrmekite textures associated with granular, microgranular and microgranular porphyry textures observed in these rocks. According to mineral chemistry and whole rock chemistry studies, intrusion rocks are I-type which are typically of shoshonites and are aluminous, metaluminous. Alam- kuh samples are shown enriched in light rare earth elements (LREEs), and La, Rb, Th, Tb elements and depleted in Ba and Zr elements. Based on the major element oxides, tectonically, located in the volcanic arc granitoids (VAG) .Primary magma of district igneous rocks were produced by the melting of the underlying crustal protolith (amphibolite) and (meta-graywacke ), and the basaltic magma derived from the mantle which replaced in the lower crust could be thermal origin for partial melting of crustal source and mixed with crustal felsic magma. According to studis, In the stretching environment of Alborz Magma Bow, Lithosphere mantle and stenospheric mantle, Both were involved in the birth of a mantle with different stocks. Mixing two magmas with mantle and crustal origins and subtraction and crystallization, The most important processes were the development of magma and the diversity of rocks in the region.

    Keywords: Petrology, Geochemictary, Mineral chemistry, Alam- kuh granitoid, Central Alborz
  • Saeedeh Senemari*, Bijan Maleki, Abouzar Bazvandi, Mohammad Javad Yousefzadeh Pages 157-170

    In this study, the sediments of Kazhdumi Formation were evaluated as a possible source rock in Ahwaz, Aghajari, Parsi, Kilorkrim and Masjed Soleiman oil fields in Zagros basin located in southwestern Iran. For this purpose, the Arrhenius kinetic model was used to evaluate the maturity of the source rock as well as to investigate oil generation. According to the information obtained, the dominant kerogen in the Kazhdumi Formation is type II. Also, based on the values obtained from the Rock-Eval pyrolysis, this Formation has fully entered the oil window and has a high . Therefore, the kerogen of this Formation was classified in very good source rock, which has a very good hydrocarbon potential. Similar results were obtained in this study based on the Arneus kinetic model. Accordingly, the Transformation rateof hydrocarbons in different oil fields were the range of 66 to 100%. These changes are mainly due to different burial history in the oilfields studied.

    Keywords: Arrhenius model, Oil field, Kazhdumi Formation, Middle Zagros, History of burial
  • Hamzeh Mehrabi, Javad Sobhani Foroshani, Hossain Rahimpour-Bonab Pages 171-199

    The Sarvak Formation was deposited on shallow-marine carbonate platforms under the controls of tectonic and eustatic changes during the Upper Cretaceous in the Zagros area. It forms on of the most important reservoir intervals in SW Iran. Complex depositional setting and diagenesis history have resulted in a heterogeneous carbonate reservoir. This study, integrates the results of petrographic (facies and diagenesis) studies with petrophysical and reservoir data (core porosity-permeability and wireline logs) to evaluate the controls of depositional and diagenetic processes on the distribution of reservoir quality in the Sarvak Formation. Ten hydraulic flow units are determined using the FZI concept. Twelve reservoir and non-reservoir (baffle and barrier) units are identified using the Lorenz approach. Finally, dominant depositional facies and diagenetic alterations are evaluated in each HFU and reservoir zone. Results of this study showed that meteorically-dissolved rudist-dominated facies and high-energy facies of shoal complexes formed the best reservoir units in the Sarvak Formation. In sequence stratigraphic point of view, these zones are located in the RSTs of third-order sequences, beneath the disconformity (paleoexposure) surfaces. In contrast, the compacted and cemented mud-dominated facies concentrated in the TSTs and around the maximum flooding surfaces (MFS) formed the non-reservoir units of the Sarvak Formation.

    Keywords: Sarvak formation, Facies, Diagenesis, Rock types, Hydraulic flow unit, Electrofacies
  • Masoumeh Mohammadi, Ghasem Nabatian, Maryam Honarmand, Mohammad Ebrahimi, Ali Haji Abolfath Pages 225-249

    Dohneh area is located in the northeast of Zanjan and in the Western Alborz-Azarbayjan zone along the Tarom subzone. The outcropped rock units in the Dohneh area include Eocene volcanic and volcano-sedimentary rocks (equivalent to the Karaj Formation) which consist of tuff units including lithic crystal tuff and crystal lithic tuff as well as basaltic lava flows (amygdaloidal basalt and porphyritic basalt). Rock forming minerals in the Dohneh basalts include plagioclase, pyroxene and olivine. The secondary minerals in the basalts are chlorite, zeolite, carbonate (calcite), epidote, serpentine and iron oxides. The opaque minerals and apatite are present as minor minerals. The data resulted from electron microprobe suggest that the pyroxene composition in the Dohneh basalts are as Ca-Mg-Fe bearing pyroxene (low Na) and mostly show diopside, augite and minor clinoenstatite compositions. The feldspar composition is labradorite and sanidine. Based on microprobe analyses on chlorites, their composition is Mg rich which are grouped as diabantite and pininite. Moreover, the clinochlore is also detected in this area by XRD analysis. The results obtained from the electron microprobe analysis on zeolites show that zeolites of Dohneh area are low-content to medium-content silica. Na bearing zeolite namely natrolite is also recognized by XRD analysis. The chemical composition of pyroxene from the Dohneh area suggests that these minerals crystallized in pressure lower than 5 Kbar from alkaline to sub-alkaline magmas in the back-arc and subduction related setting.

    Keywords: Shoshonitic magma, Dohneh volcanic complex, Alborz- Azarbayjan zone, Tarom, Zanjan
  • Mehran Rahimi, Mohammad Ali Riahi* Pages 251-269

    Permeability is one of the important parameters in reservoir petrophysical studies, and evaluation of this parameter can be used as a key tool in the oil fields development. This study aim is permeability estimation and modeling of the Upper Surmeh Formation in one of the oil fields in the Persian Gulf. The Surmeh Formation with Jurassic age is considered as one of the most important oil and gas reservoirs in the Persian Gulf basin. In this study, we have used petrophysical well logs and 3D post-stack seismic data in the permeability evaluation process. The structural reservoir model has been prepared using the interpretation of seismic sections and well logs in the reservoir section. This model includes the interpretation of fault surfaces, geocell network and reservoir horizons. The geocell network used in this study used columns and geocells with dimensions of 50 * 50 meters in the X and Y directions. The thickness of the geocellular layers of each reservoir zone is designed to fit that zone in the reservoir section. The values permeability estimation was performed using the artificial neural network with a back-propagation algorithm. The results obtained from the artificial neural network were generalized in the studied reservoir well logs. The correlation coefficients value obtained from permeability estimation values with drilling core data is equal to 88%. Comparison of geostatistics results with permeability value shows that the proposed methods can provide acceptable results for reservoir permeability modeling.

    Keywords: Geostatistic, Artificial Neural Network, Back Propagation algorithm, Surmeh Formation, Geocellar network
  • Payam Ekhlaspour, Ahmad Abbasnejad, Majid Nemati* Pages 270-285

    This research is performed to investigate earthquake hazard using Geographical Information System (GIS) and Fuzzy Logic method. First, the necessary factors like active faults; historical, pre-instrumental and instrumental earthquakes; focal mechanism of instrumental earthquakes; geomorphology (elevation and dip), toughness of sediments and active tectonic and also their sub-criteria, which impress earthquake hazard are investigated and changed as information layer in GIS. For the first time, preference of sub- criteria like magnitude and depth of the earthquakes have been regarded. Fuzzy Logic (weighting layers and preferencing them using ArcGIS and Expert Choice software) is applied in earthquake hazard investigation. Finally, in earthquake hazard map of Kerman province, achieved information layers in Arc GIS were merged and various areas (earthquake hazard point of view) were classified to high risk (Kuhbanan, Lakarkuh, Golbaf, Bam, Bardsir and Rigan), moderate risk (Shar-e Babak, Sirjan and Rafsanjan) and low risk (west of the province, Lut and Jazmurian) areas.

    Keywords: Kerman province, Earthquake, Zoning, Earthquake Hazard, Geographic Information System, Fuzzy Logic
  • Mohsen Golami Dargahi*, Shahrokh Pourbeyranvand, Mehdi Talkhablou Pages 317-341

    The stress field and its spatial and temporal changes are important in various branches of geosciences such as geotechnics, engineering geology and hydrocarbon reservoir geomechanical stuidies. It is also important in describing the geodynamics of the area. In this study, a new method of determining the slip direction from 3D seismic interpretation data in one of the hydrocarbon fields in southern Iran on different horizons with different geological age is used for paleostress studies by nonlinear stress tensor inversion. Also the present state of stress field is calculated from the focal mechanism of earthquakes data by the same method. The present state of stress and its comparison with the global stress map indicates that there is a good agreement between the obtained stresses directions and the regional stress orientations. This study showed a clockwise gradual rotation in the direction of maximum horizontal stress over time, so that the maximum horizontal orientation of the NW-SE orientation of SHmax in Cretaceous has become NE-SW in the present day.

    Keywords: stress field, non-linear stress inversion, 3D seismic data, earthquakes focal mechanism