فهرست مطالب

فصلنامه مشکوه
پیاپی 152 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهیمه ساجدی مهر، حوران اکبرزاده صفحات 4-24

    مقاله حاضر به تحلیل مفهومی شاکله به مثابه امری واسطه ای بین انسان و کنش او می پردازد. واژه «شاکله» در آیه 84 سوره اسراء مطرح شده است. درباره چیستی شاکله و شاکله مندی رفتار در طول تاریخ تفسیر فرضیات متفاوتی بیان شده است. برخی از مفسران شاکله را جوهر و ذاتی انسان، برخی اکتسابی و جوهری انسان و برخی باتردید به صورت فصلی بین این دو دانسته اند. تبیین مفهوم شاکله مندی رفتار و تاثیر آن در نظام های تربیتی و اخلاقی بسیار ضروری است. در این تحقیق، آیه همچون نموداری خطی فرض شده و جایگاه شاکله با کلمات قبل و بعد خود در این نمودار بررسی می شود. از طریق تحلیل پیوند شاکله با انسان و رفتار انسان به مفهوم جامع و جدیدی می توان دست یافت. شاکله هرانسانی برآیندی از جوهر انسان و ملکاتی که جوهری او هستند و مجموع دارایی های اکتسابی اوست که رفتارش را شکل می دهد.

    کلیدواژگان: شاکله، کنش انسان، هویت واسطه ای، هیئت های اکتسابی، هیئت های طبیعی
  • سید محمود طیب حسینی، محمدحسین شیرزاد*، محمدحسن شیرزاد صفحات 25-49

    «نحله» از کهن ترین واژه‏ های سامی است که تنها یک‏ بار در قرآن کریم (نساء/4) به کار رفته است. مرور بر منابع تفسیری گویای آن است که از همان صدر اول، معنای این واژه تکامد موضوع مناقشات تفسیری بوده و برای آن چند وجه معنایی ذکر شده است که گاه با هم تعارض جدی دارند. پژوهش حاضر می‏ کوشد با کاربست رویکرد تاریخ واژه ‏نگاری، روند تاریخی تعریف ‏های ارایه‏ شده از این واژه را در منابع تفسیری به بحث گذارد و با کاربست رویکرد ریشه‏ شناسی، قدیم ‏ترین و اصیل‏ ترین معنای این واژه را در قالب یک مطالعه تطبیقی با زبان‏ های خویشاوند عربی به دست آورد. مطالعه حاضر نشان می‏ دهد که واژه «نحله» در اصل به معنای تملیک مال است و یادکرد از آن در سیاق بحث از پرداخت مهریه، این آموزه قرآنی را به همراه دارد که برخلاف باورهای عرب جاهلی، مهریه حق زن از زندگی مشترک است که تنها باید به او تملیک شود. از دیگر دستاوردهای این پژوهش، اثبات این نکته است که برخلاف دیدگاه اغلب عالمان لغت و تفسیر، واژه «نحله» فاقد هرگونه رابطه ریشه‏ شناختی با واژه «نحل» _ به معنای زنبور عسل_  است؛ با این توضیح که ماده «ن‏ح‏ل» دو ساخت تاریخی کاملا متفاوت را پشت سر گذاشته و در زبان عربی دچار اشتراک لفظی شده است.

    کلیدواژگان: مهریه، نحل، تکامد، اشتراک لفظی (هم‏نامی)، مفردات قرآن، زبان‏ شناسی سامی
  • محمدجواد فلاح* صفحات 50-73

    یکی از مسایل مهم در حوزه اخلاق کاربردی حل دوراهه های اخلاقی است که بر پایه روش هایی صورت می گیرد. روش های اصل گرایی، قرینه گرایی و موازنه متفکرانه، از مهم ترین روش های رایج در حل چالش ها و دوراهه های اخلاقی است. هر یک از این روش ها با نقایصی همراه است. در حکمت 289 نهج البلاغه امام علی  (ع)  برای حل دوراهه های اخلاقی روشی را پیشنهاد می دهند که بر اساس فرایندی چندمرحله ای و مبتنی بر همه ابعاد وجودی فاعل اخلاقی _ شامل بعد معرفتی، عاطفی و رفتاری _ شخص بتواند ضمن آگاهی معرفتی و قلبی نسبت به دوراهه اخلاقی، تصمیم مقتضی را اتخاذ کند. این روش که با ارجاع دو یا چند گزینه اخلاقی به نفس فاعل اخلاقی آغاز می شود با قضاوت درونی شخص ادامه می یابد و فاعل اخلاقی با عرضه دوراهه به درون، آنچه را که به هوای نفس نزدیک تر است می یابد و با آن مخالفت می کند. ابعاد مختلف این روش اخلاقی، مولفه ها و مراحل آن، مسئله ای است که مقاله حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی عهده دار تبیین آن است.

    کلیدواژگان: دوراهه اخلاقی، روش اخلاقی، اخلاق کاربردی، حکمت 289 نهج البلاغه، حل تعارض اخلاقی
  • مهدی مردانی (گلستانی)* صفحات 74-88

    نزدیک به چهل نمونه از افعال پیامبر (ص)، به عنوان افعال اختصاصی ایشان معرفی شده است. طبق نظریه مشهور، افعال اختصاصی قابل الگوگیری نیستند. در نتیجه، این تعداد از افعال پیامبر(ص) از دامنه افعال قابل تاسی خارج می گردند. مقاله حاضر با رویکردی تحلیلی و نقد دو مقدمه نخست، نتیجه متفاوتی را در میان نهاده است. از یک سو، با تعیین ملاک هایی علمی، تعداد افعال اختصاصی پیامبر (ص) را بسیار کمتر از آمار ذکر شده دانسته است و از سوی دیگر، با گونه شناسی افعال اختصاصی به دو دسته مشکک و متواطی، بعضی از افعال اختصاصی را قابل تاسی دانسته است. بدین سان که در افعال متواطی، محدودیت اختصاصی بودن را متوجه حکم وجوب یا حرمت فعل کرده است و در افعال مشکک، محذوریت اختصاصی بودن را به مراتب شدید آن بازگردانده است.

    کلیدواژگان: سنت رسول خدا(ص)، خصائص النبی(ص)، تاسی به پیامبر(ص)
  • الهه شاه پسند*، معصومه شادمهری صفحات 89-113
    بر مبنای این اصل که قرآن کتاب هدایت و یادآوری است و نه یک کتاب فقهی، انتظار می رود در هر دسته از موضوعات خود، اهداف و آموزه های تربیتی را نیز لحاظ کند. این مقاله به بررسی موردی رهیافت های تربیتی آیات فقهی ازدواج، مهریه و نفقه می پردازد. تحلیل آیات پس از کدگذاری، مقوله بندی، توصیف و تحلیل داده ها می آید. موارد زیر در این آیات نشان داده می شود: ابعاد تربیتی جسمی، روحی، اقتصادی، جنسی و اخلاقی؛ اهداف تربیتی ایجاد روحیه تعاون، پیشگیری از رذایل اخلاقی، مبارزه با عقاید و آداب نادرست و تقویت روحیه شکرگزاری؛ اصول تربیتی رعایت محدودیت های طبیعی و وسع مالی متربی، نظارت مستمر بر اعمال وی، آزادی و اختیار متربی، حفظ کرامت انسانی؛ و روش های تربیتی مانند: تشویق و پاداش، محروم سازی، پرهیز از تصریح در مسایل جنسی، و مقایسه و تحریک عواطف انسانی. قرآن بر آن است تا تربیت افراد خانواده با حفظ کرامت و جایگاه والای انسانی آن ها و با اختیار خودشان فراهم آید.
    کلیدواژگان: رهیافت های تربیت، مهریه و نفقه، آیات الاحکام، احکام ازدواج
  • سید حسن حسینی*، ابوالفضل گایینی، سعید عزیزی صفحات 114-138

    دستیابی به معنویت سازمانی نیازمند انگیزه معنوی در کارکنان است. مدیران، برای ایجاد انگیزش معنوی در کارکنان، ناگزیرند به گرایش های درونی آنان توجه کنند؛ چراکه ارزش های معنوی با گرایش های انسان عجین است. هدف نخست این جستار، تدوین بخشی از راهبردهای قرآن در ایجاد انگیزش معنوی است که از گرایش انسان به لذت جویی و رنج گریزی حاصل می شود. نیز هدف دوم یافتن روش های مطلوب قرآنی برای عملیاتی کردن این راهبردها در حد امکان است. در پژوهه پیش رو که از روش تفسیر موضوعی استنطاقی استفاده می گردد، به منظور استنتاج هر راهبرد و روش های اجرای آن، از الگوی منطقی«ویلیام فرانکنا» بهره گیری می شود. در این الگو از دو نوع گزاره هنجارین و واقع گرا در یک فرایند استنتاج منطقی استفاده می گردد. دستاورد کاربست الگوی روشی مذکور بر مبنای گرایش به لذت ، استخراج راهبردهای تبیین لذت بخشی معنویات، برجسته سازی لذت های اخروی، رعایت اصل لذت بخشی در انتقال مفاهیم معنوی و ارتقای ذایقه لذت خواهی در کارکنان؛ و بر مبنای رنج گریزی، استخراج راهبردهای انذار و تسهیل امور معنوی است.

    کلیدواژگان: راهبرد قرآنی انگیزش، انگیزش معنوی، لذت گرایی انسان، رنج گریزی انسان، معنویت سازمانی
|
  • Fahimeh Sajedi Mehr, Hooran Akbarzadeh Pages 4-24

    The present article deals with the conceptual analysis of the Shākilih (rule of conduct) mentioned in verse 84 of Isra' Surah as a mediator between man and his action. Different hypotheses have been expressed about the Shākilih and behavior conduction throughout the interpretation history. Some commentators describe Shākilih as essence of human beings, some acquired phenomenon, and some have doubted between the two. It is very important to explain the structure of Shākilih concept and its effect on educational and moral systems. In this research, the verse is assumed to be a linear graph and the position of Shākilih is examined with its before and after words in this diagram. A comprehensive and new concept can be achieved by analyzing the relationship between Shākilih and human behavior. The human Shākilih is the result of the essence of man and the properties that are his essence and the sum of his acquired assets that conduct his behavior.

    Keywords: shākilih, human action, mediating identity, Natural Phenomenon, acquired phenomenon
  • Seyyed Mahmood Tayyebhoseini, MohammadHossein Shirzad *, MohammadHassan Shirzad Pages 25-49

    "Niḥlah" is one of the oldest Semitic vocabularies that is used only once in the Holy Qur'an (Q. 4:4). Reviewing the Qur'anic exegeses, this study shows that the meaning of "Niḥlah" has been the subject of controversy among Muslim scholars. That's why different meanings have been offered for this word throughout the history. This study, paying attention to the history of lexicography, is going to discuss the history of meanings that has been proposed for "Niḥlah" in exegetical resources. Moreover, this study is going to discover the oldest meaning of "Niḥlah" by adopting the etymological approach. The present study indicates that the original meaning of "Niḥlah" is "transferring property to somebody". Therefore, mentioning "Niḥlah" in the context of "paying bride’s marriage portion" in the Holy Qur'an was an attempt to notify that the bride’s marriage portion is the women's inalienable right. In addition, the present study proves that contrary to the most lexicographers and exegetes’ viewpoint, there is no etymological relationship between "Niḥlah" and "Naḥl" which respectively means “bride’s marriage portion" and "bee". Accordingly, the Semitic root "N-Ḥ-L" has two different origins, and is mistakenly regarded homonymous.

    Keywords: bride’s marriage portion, Naḥl, homonymy, Qur’anic lexicons, Semitic linguistics
  • MohammadJavad Fallah * Pages 50-73

    One of the important issues in applied ethics is to solve ethical dilemmas. The methods of fundamentalism, evidentialism and thoughtful balance are the most important common methods in solving ethical challenges and dilemmas. Each of these methods has its drawbacks. In Wisdom 289 of Nahj al-Balaghah, Imam Ali (A.S.) proposes a method for solving moral dilemmas that based on a multi-stage process and all the existential dimensions of the moral agent – including epistemological, emotional and behavioral dimensions. In this way, one can make the appropriate decision while being aware of the moral dilemma with knowledge and heart. This method, which begins by referring two or more moral options to the soul of the moral agent, continues with the inner judgment, and the moral agent, by offering a dilemma, intuitions and opposes what is closer to the soul. The various dimensions of this ethical method are the problem's components and stages that the present article is responsible to explain in a descriptive-analytical method.

    Keywords: Ethical Dilemma, ethical method, Applied Ethics, Nahj al-Balaghah 289 wisdom, Conflict Resolution
  • Mahdi Mardani * Pages 74-88

    Nearly forty Prophet’s (S.A.W.) actions have been introduced as his specific actions. According to popular theory, specific verbs are not patternable. As a result, these numbers of Prophet’s actions (S.A.W.) go beyond the scope of imitable actions. This article, with an analytical approach, presents a different result by criticizing the first two introductions. On the one hand, by determining scientific criteria, the number of Prophet’s specific actions (S.A.W.) is much less than the statistics mentioned so far. On the other hand, by dividing the specific actions into two categories, univocal and equivocal, some specific actions are imitable and not in the specific rank of the Prophet (S.A.W.). In this way, in univocal actions, the limitation of specificity is due to the precept of the action (obligatoriness and prohibition), and in equivocal actions, the constraint of specificity is changed to its extreme degree.

    Keywords: Prophet’s (S.A.W.) tradition, characteristics of the Prophet (S.A.W.), Imitation of the Prophet (S.A.W.)
  • Elaheh Shahpasand *, Masomeh Shadmehri Pages 89-113
    Based on the principle that the Qur'an is a book of guidance and not a jurisprudential book, it can be expected that it has included educational teachings and goals in each of its subjects. This article examines the case study of educational approaches to the jurisprudential verses of marriage, dowry and alimony and after coding, categorizing, describing and analyzing the data, it is found that the following items are present in these verses: Physical, spiritual, economic, sexual and moral educational dimensions; The educational goals to create a spirit of cooperation, to prevent moral vices, to fight against false beliefs and customs, and to strengthen the spirit of gratitude; Educational principles of observing the natural and financial constraints of the educator, continuous supervision of his actions, freedom and authority of the educator, preservation of human dignity; And educational methods such as: encouragement and reward, deprivation, avoidance of specification in sexual matters and comparison and stimulation of human emotions. Accordingly, the Qur'an intended to educate family members by preserving their dignity and by their own free will.
    Keywords: Approaches to education, dowry, alimony, rulings verses, marriage rules
  • Seyyed Hasan Hoseini *, Abolfazl Gaini, Saeed Azizi Pages 114-138

    Achieving organizational spirituality requires spiritual motivation in employees. Managers have to pay special attention to human inner tendencies in order to create spiritual motivation because spiritual values ​​are intertwined with human instincts. The purpose of this article is to formulate that part of the Holy Qur’an strategies in creating spiritual motivation which are obtained from man's innate tendency to seek human hedonism and suffering aversion. This article also seeks to implement these strategies as much as possible in the organization by finding desirable methods from the Qur'an. In this research, which uses interrogative-thematic interpretation method, in order to deduce each strategy and its implementation methods, William Frankena’s logical model has been applied. In this model, normative and realistic propositions are used in a logical inference process. The achievement of using the mentioned methods based on the tendency to pleasure includes strategies for explaining the pleasures of spirituality, highlighting the pleasures of the hereafter, observing the principle of pleasure in transmitting spiritual concepts and promoting the pleasure-seeking taste in employees. Strategies for warning and facilitating spiritual matters are also derived on the basis of suffering aversion.

    Keywords: Qur’anic strategy, Motivation, spiritual motivation, human hedonism, suffering aversion, Organizational Spirituality