فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره یعقوبی، فرشته عراقیان مجرد* صفحات 1-3

    سردبیر محترم بیماران در بیمارستان در معرض حوادث و بلایای متعددی قرار دارند [1]؛ یکی از مهمترین اقدامات پس از بروز سوانح، تخلیه اضطراری منطقه سانحه دیده به محل های اسکان موقت و ارایه خدمات امدادی است [2]. در گذشته در اکثر بیمارستان ها نیاز به تخلیه اضطراری یک پدیده دور از ذهن در نظر گرفته می شد [3]؛ فرآیند تخلیه اضطراری بیمارستان بسیار دشوار و پیچیده است و جابجایی بیماران در صورت تخلیه اضطراری و تداوم ارایه خدمات درمانی از چالش های مهم به خصوص در بخش های مراقبت های درمانی ویژه نظیر همودیالیز است [4]. همودیالیز رایج ترین درمان مرحله پایانی نارسایی مزمن کلیه در ایران و جهان است. همودیالیز طول عمر بیماران را افزایش می دهد اما در عین حال محدودیت های زیادی را برای این بیماران ایجاد می کند [5]. در صورت تخلیه اضطراری بیمارستان، بیماران همودیالیزی که از دریافت کنندگان خدمات درمانی مستمر در بیمارستان هستند، با مشکلات بیشتری روبرو خواهند شد عامل کلیدی در تخلیه اضطراری ایمن و سریع بخش همودیالیزی، آمادگی کارکنان است [6]. تجربه یکی از محققین حاکی از چالش های فراوان پرستاران در هنگام بروز آتش سوزی در بخش همودیالیز بود. عدم توانایی در اطفای حریق و گسترش به بخش های بستری بیماران منجر به صدور دستور تخلیه اضطراری کامل بیمارستان شد. دغدغه مهم پرستاران بخش همودیالیز، قطع ناگهانی فرآیند همودیالیز و خروج ایمن بیماران متصل به دستگاه از محل حادثه بود. سختی و دشواری فرآیند جابجایی بیماران از درس آموخته های تخلیه اضطراری بیمارستان است. تخلیه بموقع، موثر و ایمن بیماران از پیش نیازهای تخلیه اضطراری ایمن در بیمارستان است، اما بسیاری از ارایه دهندگان خدمت در بخش دیالیز، جهت تخلیه اضطراری، آموزش کمی دریافت کرده اند یا هیچ گونه آموزشی به آنها ارایه نشده است. عدم تخصص مدیران و تیم آتش نشانی بیمارستان جهت پاسخ موثر حوادث در بخش های همودیالیز و از سوی دیگر نیز عدم تجربه پرسنل برای انتقال سریع بیماران شرایط تخلیه اضطراری را در بخش های همودیالیز دشوارتر می سازد. از آنجایی که بخش های همودیالیز درمراکز درمانی پیشرفته قرار دارند و روزانه تعداد بیماران زیادی را پذیرش می نمایند، تمرین های آتش نشانی و تخلیه اضطراری به ندرت انجام می گیرد. با توجه به تجربیات بالینی محققین، نکته بسیار مهم در تخلیه اضطراری بخش همودیالیز، تداوم درمان بیمار متصل به دستگاه همودیالیز است. هرگونه تاخیر زمانی در برنامه درمانی بیماران همودیالیزی سبب بروز مشکلات سلامتی آنان خواهد شد. لذا پیشنهاد می شود که موارد زیر جهت کاهش چالش های بیماران همودیالیز در فرآیند تخلیه اضطراری بیمارستان تاکید شود. 1. توجه به تاب آوری سازه ای و غیر سازه ای بخش های همودیالیز در برابر حوادث آتش سوزی و زلزله 2. فراهم سازی بستر مناسب برای جابجایی آسان بیماران همودیالیز در طراحی بخش 3. دسترسی به واحد های سیار و قابل جابجایی همودیالیز 4. بسترسازی رویکرد های نوین همودیالیز نظیر همودیالیز در منزل، طراحی آمبولانس با سیستم همودیالیز 5. آموزش کارکنان بخش های بالینی بخصوص بخش همودیالیز در زمینه اطفای حریق و تخلیه اضطراری 6. اجرای تمرین های اطفای حریق و تخلیه اضطراری در بیمارستان ها

    کلیدواژگان: همودیالیز، تخلیه اضطراری بیمارستان، چالش ها
  • رضا گوهرانی، کیوان گوهری مقدم، معصوم خوش فطرت، صادق شباب، ملیحه السادات موید* صفحات 4-13
    زمینه و هدف

    مبتلایان به بیماری مزمن انسدادی ریوی، چالش برانگیزترین فرآیند جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی را دارا هستند و میزان مرگ و میر آنان به علت شکست در فرآیند جداسازی تا هفت برابر بیش تر از سایر بیماران است. این پژوهش در جمعیت بیماران مزمن انسدادی ریوی با دو هدف تعیین نقاط برش شاخص ترکیبی جدید و شاخص های مرسوم و مقایسه مولفه های پیش بینی کننده جداسازی در شاخص های ترکیبی جدید و مرسوم انجام شد.

    روش ها

     این مطالعه از نوع مشاهده ای آینده نگر سه سوکور بود که از سال 1392 تا 1393 در جامعه 180 نفری بیماران مزمن انسدادی ریوی بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های منتخب شهر تهران در دو گروه تعیین نقطه برش شاخص ها و گروه تعیین مولفه های شاخص های پیش بینی کننده جداسازی انجام شد. فرآیند جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی در هر دو گروه یکسان و بر اساس یک پروتکل بود. برای گروه تعیین نقاط برش از تحلیل راک و در گروه دوم از مولفه های پیش بینی کننده جداسازی استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص تنفس سطحیRapid Shallow Breathing Index (RSBI) (927/0)  وNIWI (878/0)  بیشترین مقدار ناحیه زیر منحنی را کسب کردند. بالاترین میزان حساسیت مربوط به NIWI با مقدار 100 درصد و بالاترین ویژگی مربوط به شاخص RSBI %90، ارزش اخباری مثبت مربوط به معیار RSBI با 5/87 درصد، ارزش اخباری منفی مربوط به NIWI با مقدار 100 درصد و بالاترین دقت تشخیصی نیز با مقدار 67/98 درصد متعلق به RSBI به دست آمد. نقطه برش و مولفه های مختلف پیش بینی کننده جداسازی در مقایسه بین شاخص های مورد مطالعه به ترتیب شاخص های RSBI، NIWI ، P0.1 و NIF مطلوب ترین مولفه ها را داشتند.

    نتیجه گیری

    شاخص NIWI با توجه به دارا بودن مولفه های پیش بینی کننده مناسب می تواند به عنوان یک شاخص پیش بینی کننده ی مکمل جهت جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، جداسازی، تهویه مکانیکی، بیماری مزمن انسدادی ریوی
  • زینب همتی، نصرالله علیمحمدی*، مریم مصلحی، شیما صفازاده صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    ابتلا به ترومبوز وریدهای عمقی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که در بخش های مراقبت ویژه مشاهده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مشخصات بالینی و فردی با ابتلا به ترومبوز وریدهای عمقی اندام تحتانی در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی که بر روی 504 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان الزهرا (س) اصفهان طی سال های 1398-1393 انجام شده است. نمونه ها در گروه مورد 89 به صورت آسان و در گروه شاهد 415 به صورت تصادفی منظم وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی مشخصات فردی و بالینی جمع آوری شد، سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی دو نمونه ای مستقل، من ویتنی یو، کای اسکور و همچنین رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین سنی شرکت کنندگان در حدود 53 سال بود، اگرچه میانگین سنی در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (004/0=p) اما پس از کنترل تاثیر جنس و ابتلا به بیماری های زمینه ای، تاثیری بر ابتلا به ترومبوز نداشت (075/0=p) شانس ابتلا به ترومبوز در مردان 7/1 برابر زنان بود (029/0=p) شاخص pao2/fio2 در مبتلایان به ترومبوز (02/±61/0) به طور معناداری کمتر از گروه غیر مبتلایان (1/2±5/5) بود (0001/0>p) پس از کنترل اثر سن و جنس، شانس رخداد ترمبوز در افراد مبتلا به پرفشاری خون، دیابت، آمبولی ریه و سابقه قبلی ابتلا به ترومبوز به ترتیب (0001/0>p) 6/2، (0001/0>p) 3/3، (006/0=p) 1/2، (0001/0>p) 1/8 و(0001/0>p) 3/36 بود. بی تحرکی با شانس(0001/0=p) 9/29 مهمترین عامل خطر در آی سی یو برای ابتلا به ترومبوز بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که داشتن برخی ویژگی های خاص و ابتلا به برخی بیماری های زمینه ای که بواسطه آنها بیماران در بخش های ویژه بستری می شوند، شانس ابتلا به ترومبوز در وریدهای عمقی را افزایش می دهد. بنابراین پرستاران می توانند با آگاهی در برنامه ریزی های پیشگیرانه آنها را مورد توجه بیشتر قرار داده و از بروز آنها بکاهند.

    کلیدواژگان: ترمبوز وریدهای عمقی، اندام های تحتانی، بخش مراقبت ویژه، مطالعه مورد- شاهدی
  • رسول رئیسی، سعید بکائی، کیاوش هوشمندی، مهدی راعی* صفحات 25-33
    زمینه و هدف

    شیوع گسترده کووید-19 و افزایش روز افزون تعداد بیماران، نیاز نظام سلامت را به سنجش شاخص های کیفیت مراقبت سلامت نشان می دهد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان رضایتمندی بیماران ترخیص شده با تشخیص کووید-19 از کیفیت خدمات پرستاری بود.

    روش ها

     این مطالعه مقطعی بر روی 110 نفر از بیماران ترخیص شده با تشخیص کووید-19 از بیمارستان 22 بهمن شهر خواف در یک بازه زمانی شش ماهه انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه رضایتمندی بیماران از کیفیت خدمات پرستاری سروکوال در ابعاد قابلیت اعتماد، پاسخگویی، تضمین و همدلی بود که توسط پژوهشگر به صورت تلفنی از بیماران ترخیص شده جمع آوری شد.

    یافته ها

     تعداد 71 نفر از بیماران (5/64 درصد) مرد و بیشترین فراوانی مربوط به بیماران دارای تحصیلات خواندن و نوشتن (2/38 درصد) و دارای سن 60-51 سال (5/44 درصد) بود. میانگین نمره رضایت بیماران از کیفیت خدمات پرستاری (از 5) در ابعاد قابلیت اعتماد، پاسخگویی، تضمین و همدلی و در کل به ترتیب برابر با 84/3، 30/3، 31/3، 22/3 و 43/3 بود. میانگین نمره رضایت از کیفیت خدمات پرستاری در کل و ابعاد آن در بیماران مورد مطالعه بر حسب جنسیت، سطح تحصیلات، سن و مدت بستری تفاوت معناداری نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به میزان رضایتمندی متوسط بیماران از کیفیت خدمات پرستاری، پیشنهاد می شود که برای ایجاد انگیزه در پرستاران برای ارایه خدمات مراقبتی با کیفیت، در بخش های مراقیت از بیماران کووید-19 برنامه ریزی شود تا به تبع آن رضایت بیماران از خدمات پرستاری افزایش یابد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی بیمار، کووید- 19، کیفیت خدمات پرستاری، بخش کرونا
  • فاطمه منصوری، آذر درویش پور*، رویا منصورقناعی صفحات 34-44
    زمینه و هدف

    بیماری فشارخون یکی از شایع ترین مشکلات سالمندان در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران است. یکی از تعیین کننده های اصلی کنترل پرفشاری خون، رفتارهای خود مراقبتی است و از جمله عوامل تاثیرگذار بر سطح آگاهی و در نتیجه کنترل و پیشگیری موثرتر آن، سواد سلامت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بین سواد سلامت با رفتارهای خود مراقبتی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون در بخش های مراقبت ویژه قلبی انجام گرفت.

    روش ها

     مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود که در سال 1399 روی 76 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون بستری در بخش های CCU و post CCU در بیمارستان های دولتی شرق گیلان انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه سواد سلامت برای بزرگسالان ایرانی و پرسشنامه رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اکثریت سالمندان مبتلا به پرفشاری خون از سواد سلامت کافی (9/57 درصد) و از رفتارهای خود مراقبتی نسبتا مطلوب (7/94 درصد) برخوردار بودند. همچنین یافته ها بیانگر آن بود که بین سواد سلامت با رفتارهای خود مراقبتی همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد (528/0rs= و 05/0<p).

    نتیجه گیری

    سواد سلامت سالمندان بر میزان خود مراقبتی آنان تاثیرگذار است و هر چقدر سواد سلامت سالمندان بالاتر باشد، میزان خود مراقبتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون نیز افزایش می یابد. بنابراین می توان اذعان داشت موضوع سواد سلامت در سالمندان از اهمیت خاصی برخوردار است و توانمند کردن سالمندان در زمینه سواد سلامت، عامل مهم در ارتقاء رفتارهای خود مراقبتی و نهایتا سلامت این افراد است. لذا پیشنهاد می شود مسیولین و سیاستگذاران سلامت با مد نظر قراردادن سواد سلامت به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بهبود خود مراقبتی، نسبت به تدوین، طراحی و اجرای برنامه های عملیاتی در این خصوص اهتمام ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودمراقبتی، سالمندی، فشارخون بالا
  • اکبر اشقاب، امیر واحدیان عظیمی، زهره وفادار*، مجتبی سپندی، محسن ملاهادی صفحات 45-62
    زمینه و هدف

    اختلالات خواب در بیماران بخش های مراقبت ویژه یکی از مهمترین علل افزایش مدت اقامت، کاهش بهبودی، بروز دلیریوم و مشکلات عصبی و روانی است. مداخلات پرستاری می توانند در بهبود اختلالات خواب موثر باشند. هدف از مرور نظام مند حاضر تعیین تاثیر مداخلات پرستاری بر بهبود اختلالات خواب در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه است.

    روش ها

    این مطالعه مرور نظام مند در نیمه اول سال2021 با جستجو در مقالات فارسی و انگلیسی در بازه زمانی ابتدای 1980 تا نیمه اول 2021 انجام شده است. راهبرد جستجو وکلید واژه ها بر اساس سیستم PICO و معیارهای ورود تعریف شدند. جستجو با ترکیبی از کلید واژه های فارسی: "اختلال خواب"، "مراقبت پرستاری"، "بخش مراقبت ویژه " و معادل انگلیسی آنها Sleep Disorder، Hyper Somnolence، Insomnia، Dyssomnia ،Apnea Sleep ، Sleep Deprivation، Intensive Care، Critical Care، ICU, CCU ، Nursing Intervention nursing care در پایگاه های فارسی زبان اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)  و اطلاعات نشریات کشور (Magiran)  و انگلیسی زبان Scopus، Web of Science، Pub Med، Science Direct و Proquest همچنین با استفاده از موتور جستجوگر Scholar Google انجام شده است. ارزیابی کیفی مقالات با مقیاس جداد انجام شد. از 18799 مطالعه بازیابی شده اولیه، 97 مطالعه به مرحله مرور نهایی رسیدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان دادند کاهش سرو صدای محیط، پروتکل زمان آرام، استفاده از گوش بند و چشم بند، موسیقی درمانی، رایحه درمانی و دارو درمانی به ویژه ملاتونین خوراکی بیشترین تاثیر روی کیفیت و کمیت خواب را داشته اند. مداخلات با تاثیر و کاربرد کمتر شامل ماساژ، طب سوزنی، فیزیوتراپی، ترکیب شیر و عسل قبل از خواب، درمان شناختی- رفتاری، مراقبت معنوی، مدل مراقبت پیگیر، مدهای ونتیلاتور، آرام سازی و تجسم سازی هدایت شده بوده اند. همچنین انواعی از مداخلات دارویی به صورت جایگزین و یا همراه با مداخلات غیر دارویی استفاده می شوند.

    نتیجه گیری

     یافته های مطالعه حاصل نشان دادند مداخلاتی ساده و کم هزینه مانند کاهش تعداد دفعات مراقبت مستقیم، کاهش سر و صدا و نور محیط و استفاده از چشم بند وگوش بند موثرترین مداخلات پرستاری در بهبود کیفیت و کمیت خواب در بخش های مراقبت ویژه هستند. پرستاران پس از شناخت مواردی که باعث اختلالات خواب بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه می شود، می توانند با مداخلات مذکور از بروز عوارض اختلالات خواب در بیماران پیشگیری کنند.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، بخش مراقبت ویژه، مراقبت های پرستاری، مداخلات پرستاری
  • سجاد پناهی فر، ژیلا ماهری نوریانی، زهرا قنبری*، شهرزاد سنجری صفحات 63-72
    زمینه و هدف

    اضطراب ناشی از کووید- 19، زمینه ساز برخی مشکلات روانشناختی در پرستاران می شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه تصور از خود، تاب آوری و تمایز یافتگی با اضطراب ناشی از کووید- 19 در پرستاران بخش ویژه بیمارستان لقمان حکیم شهر تهران بود.

    روش ها

     مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه پرستاران بخش ویژه بیمارستان لقمان حکیم شهر تهران در شش ماهه دوم سال 1399 به تعداد 103 نفر تشکیل دادند که 81 نفر به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های تصور از خود بک ، تاب آوری کونور و دیویدسون و اضطراب ناشی از کووید- 19 علیپور و همکاران پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین تصور از خود (r=-0.714, p=-0.001)، تاب آوری (p=0.001, r=-0.862)  با اضطراب ناشی از کووید- 19 در پرستاران بخش ویژه بیمارستان لقمان حکیم شهر تهران رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین تمایز یافتگی (r=0.667, p=0.001) با اضطراب ویروس کرونا رابطه مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تصور از خود، تاب آوری و تمایز یافتگی با اضطراب ناشی از کووید- 19 در پرستاران ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: تصور از خود، تاب آوری، تمایز یافتگی، اضطراب ویروس کرونا، پرستاران بخش مراقبت ویژه
  • منصوره روئین تن، سیمین جهانی*، بهمن چراغیان صفحات 73-82
    مقدمه

    خروج بدون برنامه ی لوله تراشه، عامل مهمی در ارزشیابی کیفیت مراقبت های پرستاری است که میزان شیوع بالایی دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین علل خروج بدون برنامه ی لوله تراشه و عوارض ناشی از آن در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 99-1398 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه ی آینده نگر چند مرکزه ی مقطعی، 384 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه را با روش نمونه گیری آسان مورد بررسی قرار داد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر 3 بخش بود که توسط پژوهش گر و کمک پژوهش گران(پرستاران شاغل در بخش های مذکور)، تکمیل گردید. بخش اول پرسشنامه، شامل اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی بیمار دچار خروج بدون برنامه ی لوله تراشه بود. بخش دوم و سوم نیز به ترتیب شامل چک لیست هایی پژوهش گر ساخته درباره ی عوامل مربوط به خروج بدون برنامه ی لوله تراشه و عوارض ناشی از آن بود. روایی ابزار با استفاده از روش اعتبار محتوا، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار نیز با روش test-retest بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت.

    نتایج

    در پژوهش حاضر، میزان بروز خروج بدون برنامه ی لوله تراشه، 14/06درصد بود که علل مربوط به این پدیده را می توان به سه حیطه ی علل مربوط به بیمار (مانند دلیریوم (37 درصد))، علل مربوط به پرستار (مانند حجم کاری زیاد پرستار (29/7 درصد)) و علل مربوط به تجهیزات و معماری بخش (مانند پاره شدن کاف لوله تراشه (57/4 درصد)) تقسیم کرد. همچنین، بیشترین عوارض ناشی از خروج بدون برنامه ی لوله تراشه در بیماران نیز شامل خونریزی حنجره (16 درصد)، آسپیراسیون (11/1 درصد)، آسیب به حنجره (9/3 درصد)، برونکواسپاسم (9/3 درصد) و ایست قلبی تنفسی (9/3 درصد) بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به وقوع خروج بدون برنامه ی لوله تراشه در 14/06 درصد بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه در این مطالعه و شناسایی علل و عوارض مربوط به آن، جهت کاهش وقوع این پدیده، آموزش کارکنان بخش مراقبت ویژه، به خصوص پرستاران در این زمینه الزامی است.

    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه، خروج بدون برنامه ی لوله تراشه، بخش مراقبت ویژه
|
  • Tahrerh Yaghoubi, Fereshteh Araghian Mojarad* Pages 1-3

    Dear Editor Patients in the hospitals are exposed to numerous accidents and disasters (1); One of the most important measures after the occurrence of accidents is the emergency evacuation of the affected area to temporary shelters and the provision of relief services (2). In the past, the need for emergency evacuation in most hospitals was considered a far-fetched phenomenon (3). The process of emergency evacuation of the hospital is extremely difficult and complex, and the transfer of patients in case of emergency evacuation and the continuation of medical services is an important challenge, especially in intensive care units such as hemodialysis (4). Hemodialysis is the most common treatment for end-stage chronic renal failure in Iran and the world. Hemodialysis increases the life expectancy of patients but at the same time imposes many limitations on these patients (5). In case of emergency evacuation of the hospital, hemodialysis patients who are receiving continuous medical services in the hospital will face more problems. A key factor in safe and rapid emergency evacuation of the hemodialysis ward is the readiness of the staff (6). The experience of one researcher showed that nurses face many challenges when there is a fire in the hemodialysis ward. The inability to extinguish the fire and spread to the inpatient wards led to the issuance of a complete emergency evacuation order. The main concern of the nurses of the hemodialysis ward was the sudden interruption of the hemodialysis process and the safe departure of patients connected to the device from the accident site. The difficulty of the transfer process is from the lessons learned from the hospital emergency evacuation. Timely, effective and safe evacuation of patients is a prerequisite for safe emergency evacuation in the hospital, but many dialysis service providers have received little or no training for emergency evacuation. Lack of expertise of hospital managers and firefighters to respond effectively to accidents in hemodialysis wards and on the other hand, lack of experience of personnel for rapid transfer of patients makes emergency evacuation conditions in hemodialysis wards more difficult. Because hemodialysis wards are located in advanced medical centers and receive a large number of patients daily, firefighting and emergency evacuation exercises are rarely performed. According to the clinical experiences of researchers, a very important point in the emergency evacuation of the hemodialysis ward is the continuation of the treatment of the patients connected to the hemodialysis machine. Any delay in the treatment plan of hemodialysis patients will cause health problems. Therefore, it is suggested that the following items be emphasized to reduce the challenges of hemodialysis patients in the emergency evacuation process of the hospital. 1. Paying attention to structural and non-structural resilience of hemodialysis wards against fire and earthquake accidents 2. Providing a suitable bed for easy movement of hemodialysis patients in the ward design 3. Access to mobile and removable hemodialysis units 4. Laying the groundwork for new hemodialysis approaches such as home hemodialysis, ambulance design with hemodialysis system 5. Training of staff of clinical wards, especially hemodialysis wards in the field of firefighting and emergency evacuation 6. Performing firefighting and emergency evacuation exercises in hospitals

    Keywords: Hemodialysis, Hospital Emergency Evacuation, Challenges
  • Reza Goharani, Keyvan Gohari Moghadam, Masuom Khoshfetrat, Sadegh Shabab, Malihe Sadat Moayed* Pages 4-13
    Background and aim

    Chronic Obstructive Pulmonary Disease patients are certainly the most challenging ones for weaning from mechanical ventilation. Mortality in these patients compared to others due to failure in the weaning process is more than seven times. The present study was performed on the population of ventilated chronic obstructive pulmonary disease purposes of determining cut-off points of New Integrative Weaning Index (NIWI) and conventional indexes and comparing differences between their predictive components.

    Methods

    The observational prospective, triple blinded study was conducted in 2012-2013 on 180 hospitalized COPD patients in critical care units of selected hospitals in Tehran in two groups including cut-off points determining group and determining different predicting weaning factors group. The process of weaning was based on the same and defined protocol. The ROC analysis was used to determine the cut-off points group and the predicting factors were used in the other group.

    Results

    The highest area under the curves was devoted to Rapid Shallow Breathing Index (0.927) and NIWI (0.878). The highest sensitivity was related to NIWI with 100% and the highest specificity was related to RSBI index 90%, the positive predictive value to RSBI Index was 87.5%, the negative predictive value to NIWI with 100% and highest diagnostic accuracy related to RSBI was 98.67%. The cut-off point and the most desirable components predicting weaning were RSBI, NIWI, P0.1, and NIF indexes, respectively.

    Conclusion

    The NIWI index can be used as a complementary predictive indicator for weaning from mechanical ventilation in chronic obstructive pulmonary disease patients due to its good predictive components.

    Keywords: COPD, Mechanical Ventilation, Validity, Weaning
  • Zeinab Hemati, Nasrollah Alimohammadi*, Maryam Moslehi, Shima Safazadeh Pages 14-24
    Background and Aim

    Deep Vein Thrombosis (DVT) is one of the most common problems in Intensive Care Units (ICU). The aim of this study was to investigate the relationship between clinical and demographic characteristics with lower extremity DVT in patients admitted to ICU.

    Methods

    The present study is a retrospective case-control study that was performed on 504 patients admitted to the ICUs of Al-Zahra Hospital in Isfahan during 2014-2019. Samples were easily included in the case group (89) and in the control group (415), randomly. Data were collected using a two-part questionnaire of demographic and clinical characteristics, then descriptive and analytical statistical tests such as two-sample independent t-test and if necessary Mann-Whitney were used and were eventually analyzed with SPSS version 21.

    Results

    The results showed that the mean age of participants was about 53 years, although the mean age in the case group was higher than the control group (p=0.004), but after controlling sex and underlying diseases, had no effect on thrombosis (0.075). The chance of developing thrombosis in men was 1.7 times higher than women (p=0.029). The pao2 / fio2 index in patients with thrombosis (0.61±0.02) was significantly lower than the control group (5.5±2.1) (p<0.0001). After controlling for the effect of age and sex, the chance of thrombosis in patients with hypertension, diabetes, pulmonary embolism and previous history of thrombosis (p<0.0001), 2.6 (p<0.0001), respectively, 3.3 (p=0.006), 1/2 (p<0.0001) 8.1 (p<0.0001) was 36.3. Inactivity with a chance of 29.9 (p=0.0001) was the most important risk factor in ICU for thrombosis.

    Conclusion

    The results of this study show that having certain characteristics and having some underlying diseases due to which patients are admitted to special wards, increases the chance of developing DVT. Therefore, nurses can pay more attention to them in preventive planning and reducing their incidence.

    Keywords: Deep Vein Thrombosis, Lower Extremities, Intensive Care Unit
  • Rasoul Raesi, Saied Bokaie, Kiavash Hushmandi, Mehdi Raei* Pages 25-33
    Background and Aim

    The widespread prevalence of COVID-19 and the increasing number of patients indicate the need of the health system to measure the quality indicators of health care. The aim of this study was to determine the level of satisfaction of discharged patients with the diagnosis of COVID-19 from the quality of nursing services in the corona ward.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 110 patients discharged from the corona ward of 22 Bahman Hospital in Khaf over a period of six months. The data collection tool was a questionnaire of patients' satisfaction with the quality of SERVQUAL nursing services, which was conducted by the researcher by telephone from discharged patients. Data were analyzed using SPSS 15 statistical software and one-sample t-test, independent samples t-test and one-way analysis of variance at the significant level of α=0.05.

    Results

    In the present study, 71 patients (64.5%) were male and 39 patients (35.5%) were female. The highest frequency was related to patients with literacy education (38.2%) and aged 51-60 years (44.5%). Patients' satisfaction with the quality of nursing services in general and its dimensions was moderate (p<0.001).

    Conclusion

    Since in this study, the satisfaction of COVID-19 patients with nursing services in the corona ward was moderate, it is suggested to managers to plan to motivate nurses in COVID-19 patient care wards. Also, nurses working in the corona ward must be supported in order to encourage them to provide quality care services to eventually increase patient satisfaction with nursing services.

    Keywords: Patient Satisfaction, COVID-19, Quality of Nursing Services, Corona Ward
  • Fatemeh Mansouri, Azar Darvishpour*, Roya Mansour- Ghanaei Pages 34-44
    Introduction

    Hypertension is one of the most common problems of the elderly in developing countries, including Iran. One of the main determinants of controlling hypertension is self-care behaviors and one of the factors affecting the level of awareness and thus its more effective control and prevention is health literacy. The aim of this study was to determine the correlation between health literacy and self-care behaviors in the elderly with hypertension admitted to cardiac intensive care units.

    Methods

    The present correlational study was performed in 2020 on 76 elderly patients with hypertension admitted to CCU and post CCU wards in East Guilan public hospitals. The instruments used in this study included a Health Literacy Questionnaire for Iranian Adults (HELIA) and a Self-Care Behavior Questionnaire for patients with hypertension.

    Results

    The results showed that the majority of elderly people with hypertension had adequate health literacy (57.9%) and relatively desirable self-care behaviors (94.7%). Findings also revealed that there is a significant correlation between health literacy and self-care behaviors (r=0.528 and p<0.05).

    Conclusion

    Elderly health literacy affects the level of self-care of the elderly, and the higher the health literacy of the elderly, the higher the level of self-care of the elderly with hypertension. So, it can be acknowledged that the issue of health literacy in the elderly is of particular importance and empowering the elderly in the field of health literacy is an important factor in promoting self-care behaviors and ultimately the health of these people. Therefore, it is suggested that health officials and policy makers consider health literacy as one of the most important tools for improving self-care, and also pay special attention to the development, design and implementation of operational plans in this regard.

    Keywords: Health Literacy, Self-Care, Elderly, High Blood Pressure
  • Akbar Ashghab, Amir Vahedian Azimi, Zohre Vafadar*, Mojtaba Sepandi, Mohsen Molahadi Pages 45-62
    Background and Aim

    Sleep disorders in patients in Intensive Care Units (ICUs) are one of the most important causes of increased length of stay, decreased recovery, delirium and neurological and psychological problems. Nursing interventions can be effective in improving sleep disorders. The purpose of this systematic review is to determine the effect of nursing interventions on the improvement of sleep disorders in patients admitted to ICUs.

    Methods

    This systematic review was conducted in the first half of 2021 by searching Persian and English articles in the period from the beginning of 1980 to the first half of 2021. The search strategy and keywords were defined based on the PICO system and inclusion criteria. Search with a combination of Persian keywords: "sleep disorder", "nursing care", "intensive care unit" and their English equivalents sleep disorder, hyper somnolence, insomnia, dyssomnia, sleep apnea, sleep deprivation, intensive care, critical care, ICU, CCU, nursing intervention nursing care in Persian-language databases Scientific Jihad (SID) and information of national publications (Magiran) and English Scopus, Web of Science, Pub Med, Science Direct and Proquest also performed using Google scholar search engine Has been. Qualitative evaluation of articles was performed with Jadad scale. Of the 18,799 initially retrieved studies, 97 reached the final review stage.

    Results

    The results showed that reducing ambient noise, leisure time protocol, use of ear and eyeglasses, music therapy, aromatherapy and pharmacotherapy, especially oral melatonin, had the greatest effect on the quality and quantity of sleep. Interventions with less impact and application included massage, acupuncture, physiotherapy, milk and honey combination before bed, cognitive-behavioral therapy, spiritual care, follow-up care model, ventilator modes, relaxation and guided visualization. Also, a variety of pharmacological interventions are used as an alternative or in combination with non-pharmacological interventions.

    Conclusion

    The findings of this study showed that simple and low-cost interventions such as reducing the number of direct care visits, reducing noise and ambient light and using blindfolds and earplugs are the most effective nursing interventions in improving the quality and quantity of sleep in ICUs. After recognizing the cases that cause sleep disorders in patients admitted to ICUs, nurses can prevent the occurrence of complications of sleep disorders in patients with these interventions.

    Keywords: Sleep Disorder, Intensive Care Unit, Nursing Care, Nursing Interventions
  • Sajjad Panahi Far, Zhila Maheri Nooryani, Zahra Ghanbari*, Shahrzad Sanjari Pages 63-72
    Background and Aim

    Anxiety caused by Covid-19 causes some psychological problems in nurses. The aim of this study was to determine the relationship between self-perception, resilience and differentiation with anxiety caused by Covid-19 in nurses of Loghman Hakim Hospital in Tehran.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study. The statistical population consisted of all nurses in the special ward of Loghman Hakim Hospital in Tehran in the second half of 2020 with 103 people. For this purpose, 81 people were selected as the sample size by simple random sampling. Participants answered questionnaires about "self-concept", Connor's and Davidson's resilience, and anxiety caused by Covid-19 Correlation coefficient and regression were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that between self-perception (r=-0.714, p=-0.001) and resilience (p=0.001, r=-0.862) with anxiety caused by Covid-19, a negative and significant relationship exists between the nurses of the special ward of Loghman Hakim Hospital in Tehran. There is also a positive relationship between differentiation (r=0.667, p=0.001) and Covid-19 anxiety.

    Conclusion

    The results showed that self-concept, resilience and differentiation are associated with anxiety caused by Covid-19 in nurses.

    Keywords: Self-concept, Resilience, Differentiation, Coronavirus Anxiety, Nurses
  • Mansooreh Rooeintan, Simin Jahani*, Bahman Cheraghian Pages 73-82
    Background and Aim

    Unplanned extubation is an important factor in the assessment of nursing care quality. This study aimed to determine the causes of unplanned extubation and its complications in patients admitted to intensive care units in the educational hospitals affiliated to Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2019-2020.

    Methods

    This prospective, cross-sectional multicenter study examined 384 patients admitted to intensive care units by convenience sampling method. The data was acquired through a questionnaire consisting of 3 sections, completed by the nurses working in these departments. The first section of the questionnaire included demographic and medical information of the patient undergoing unplanned extubation. Sections 2 and 3 contained researcher-made checklists about factors regarding extubation, and the subsequent complications, respectively. The validity and reliability of the tool were tested and confirmed by calculating the content validity and test-retest approach. For data analysis, SPSS V22 software was used, along with the descriptive and analytical statistics tests.

    Results

    In the present study, the incidence rate of unplanned extubation was reported to be 14.06%, the reason for which can be divided into 3 areas including patient-related factors such as delirium, nurse-related factors such as high nursing workload, and factors associated with the department’s design and equipment such as tube cuff rupture. Moreover, most complications due to unplanned extubation in patients included laryngeal hemorrhage and aspiration.

    Conclusion

    Considering the incidence rate of unplanned extubation in patients admitted to ICU departments in this study was reported to be 14.06%, and the identification of its causes and complications, it is essential to train the ICU staff, especially nurses, to reduce the incidence of this phenomenon.

    Keywords: Intubation, Unplanned Extubation, Intensive Care Unit