فهرست مطالب

اقتصاد و برنامه ریزی شهری - سال سوم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین جهانگیر*، اشکان توپ شکن، آرش کارگرزاده صفحات 1-15

    این تحقیق به ارایه روشی در سایزینگ سیستم ترکیبی باتری و PV متصل به شبکه با هدف تامین بار مصرفی هنگام پیک بار شبکه و سپس برآورد هزینه و تعیین میزان یارانه منصفانه از جانب دولت می پردازد. سیستم های PV و باتری که امروزه در بسیاری از بخش های خانگی، اداری و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند غالبا به شبکه برق سراسری متصل می باشند و سیستم PV و باتری به عنوان سیستم پشتیبان (Backup) در نظر گرفته می شود. مهم ترین کار کرد چنین سیستمی جدا از تامین برق به هنگام قطع شدن برق سراسری، به حداقل رساندن هزینه برق مصرفی از طریق کاهش مصرف برق در هنگام پیک بار شبکه است. از سوی دیگر کارکرد چنین سیستم هایی کم کردن میزان مصرف برق از شبکه سراسری و کم شدن فشار وارد بر شبکه می باشد. گام نخست برای نصب این سیستم ها بدست آوردن اندازه ظرفیت مناسب PV و باتری است به گونه ای که بار مصرفی بخش خانگی در هنگام پیک بار شبکه را تامین کند و از این طرق هزینه ها را به حداقل برساند. سپس هزینه سایز بهینه به دست آمده محاسبه می شود و با توجه به در نظر گرفتن دوره ی بازگشت سرمایه ی 4 ساله میزان یارانه ای که دولت باید در ازای نصب و راه اندازی این سیستم ها بپردازد محاسبه می شود. در این مقاله سعی شده با شبیه سازی بار مصرفی یک خانه مسکونی ظرفیت مناسب برای سیستم PV و باتری به منظور برآورده کردن نتیجه مذکور به دست آید.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدید پذیر، انرژی خورشیدی، شبیه سازی، نرم افزار هومر، نیروگاه خانگی
  • زینب علاماتی*، علیرضا کلدی، مهرداد نوابخش صفحات 16-32

    آینده پژوهی به عنوان رشته ای نوظهور، در دهه های اخیر به شدت مورد توجه محافل دولتی، دانشگاهی و بنگاه های اقتصادی قرار گرفته است و در حال حاضر دستاورد های آینده پژوهان نقش مهمی در تصمیم سازی حکومت ها، نهادها و شرکت های خصوصی ایفا می کند. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقابل که یکی از روش های متداول و مورد پذیرش آینده نگاری است، و با استفاده از نرم افزار میک مک به شناسایی پیش ران های اصلی توسعه شهری کلانشهر تهران پرداخته است. بدین منظور ابتدا با مطالعه منابع کتابخانه ای داخلی و خارجی، تمام عوامل موثر بر توسعه شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت و پس از تهیه لیستی از این عوامل، در جلسات مصاحبه با صاحب نظران، یافته های پژوهش تکمیل شده و ‏مبتنی بر آنها پرسش نامه تدوین شده و فرآیند نظرسنجی آغاز شد. در نهایت به کمک نرم افزار (MicMac) و با روش تحلیل اثرات متقابل، داده ها تحلیل و سناریوهای پژوهش ارایه شدند. نتایج به دست آمده از اجرای مدل حاکی از این است که کلانشهر تهران سیستمی ناپایدار می باشد و در صفحه پراکندگی هشت دسته (عوامل تاثیرگذار، دو وجهی، تاثیرپذیر، و مستقل) قابل شناسایی هستند. در نهایت از میان 51 عامل مورد بررسی پس از بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این عوامل بر یکدیگر و بر وضعیت آینده کلانشهر تهران با روش های مستقیم . غیرمستقیم 12 عامل کلیدی (مدیریت یکپارچه شهری،وضعیت اقتصادی، فقر، حکمروایی خوب شهری، عدالت اجتماعی و فضایی، امنیت، بیکاری، تحریم، اقتصاد متنوع، مشارکت، مسیولیت پذیری شهروندان، ارتقای آموزش و فرهنگ) بیشترین نقش را در وضعیت آینده توسعه و شکوفایی کلانشهر تهران دارند، انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیش ران های کلیدی، عدم قطعیت، توسعه شهری، تهران
  • علی پالیزبان، عباس طلوعی اشلقی*، سید رضا صالحی امیری، محمودرضا اسفندیار صفحات 33-47

    مصرف، فرایندی پویاست که با سبک زندگی پیوندی عمیق دارد و می توان گفت مهمترین عامل در بین عوامل و مولفه های سبک زندگی افراد در دوره مدرن است. این مقاله با تمرکز بر الگوی مصرف خانوارهای شهری ایرانی و تقسیم بندی انواع مصارف آنها و با این دیدگاه که الگوی مصرف، فرایندی پویاست، با استفاده از رویکرد پویایی سیستم ها به آن پرداخته است و با بهره گیری از نرم افزار ونزیم و قابلیت های آن، با انجام مراحل مدلسازی پویا، از تعریف مساله و ساخت فرضیه پویا و تشریح جوانب مساله و نیز شناخت عوامل موثر و ایجاد نمودار زیرسیستم جهت تبیین جریان های موجود در این مدل به تهیه نمودار علی و معلولی آن پرداخته و با ترسیم نمودار حالت - جریان و مدلسازی، به تدوین سناریوهای نه گانه ای پرداخته است که در نهایت با تحلیل حساسیت به سناریو پردازی پرداخته است و به نتایجی در خصوص الگوی مصرف و سبک زندگی خانوار شهری در جامعه ایرانی پرداخته و در انتها پیشنهادات و راهکارهایی را ارایه کرده است. این مقاله و مدل حاصل از آن نشان می دهد که به جز مصرف زیستی که طبعا اولویت اول مصرف در خانوارهای شهری است، سایر مصارف در شرایط تقریبا مشابهی قرار دارند و شیب نرخ مصرف رسانه ای و پس از آن مصرف فرهنگی، نسبت به سایر هزینه ها بیشتر است و این یعنی با بهبود شرایط اقتصادی مصرف آنها افزایش بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، خانوار شهری، سبک زندگی، سیستم دینامیکی، مصرف
  • سمانه جلیلی صدرآباد*، پریا سنجیده صفحات 48-63
    مدیریت یک شهر، مستلزم برنامه ریزی برای آن می باشد. تصمیم گیری و برنامه ریزی نیز فرآیند پیچیده ای است؛ به خصوص زمانی که در یک مقیاس بزرگ تر همانند شهر باشد. مدیریت شهر در صورتی موفق خواهد بود که مقدمات لازم جهت این امر انجام بگیرد. انجام پژوهش در این زمینه قطعا کمک بزرگی به فرآیند برنامه ریزی برای مدیریت یک شهر خواهد کرد و قوانین و مقرراتی که در زمینه پژوهش های شهری وجود دارند نیازمند توجه بیشتری هستند. در این میان، دو نهاد شهرداری و مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در راستای هم اقدامات بسیاری جهت انجام پروژه ها و طرح ها انجام داده اند. هدف این تحقیق، بررسی قوانین و مقررات موجود در رابطه با مطالعات و پژوهش های شهری و ایجاد یک پشتوانه حقوقی برای آن ها است. بنابراین در ابتدا با بررسی متن این قوانین و دسته بندی و جمع بندی آن ها و سپس با استفاده از روش مصاحبه عمیق با متخصصین و خبرگان، مشکلات قوانین شناسایی و جهت رفع نواقص آن ها پشنهاداتی ارایه می شود.
    کلیدواژگان: شهرداری تهران، مستندات حقوقی، میزان مطلوبیت
  • علی جعفری شهرستانی، نیلوفر جهانفر*، حجت الله میرزایی صفحات 64-75

    کسری بودجه یکی از مفاهیم مهم در تنظیم و اجرای بودجه است و عدم محاسبه کسری بودجه منجر به ایجاد ناپایداری مالی خواهد شد. تامین هزینه ‏ها از طریق درآمدهای ناپایدار مانند استقراض و یا واگذاری دارایی سرمایه‏ای مصداق کسری بودجه در شهرداری است. پژوهش حاضر با استفاده از مفاهیم تراز عملیاتی، تراز کلی و منابع ناپایدار به محاسبه کسری بودجه شهرداری کلان شهرهای تهران، مشهد، شیراز و قم طی سال‏های 1397-1390 پرداخته است. نتایج نشان می‏دهند: الف) در سال های اخیر شهرداری تهران با کسری تراز عملیاتی مواجه شده و بخشی از هزینه های جاری خود را نیز از محل واگذاری دارایی های مالی و سرمایه ای تامین نموده است؛ ب) در سایر کلان شهرها وضعیت تراز کلی و تراز کلی بدون واگذاری درآمدهای ناپایدار، گویای استفاده از منابع ناپایدار برای مصارف بودجه ای است که در بلندمدت با کاهش ذخیره های زیستی شهر، وضعیت مالی این کلان شهرها با مخاطرات جدی مواجه می شود. برای مرتفع ساختن کسری بودجه، شهرداری ها می-بایست با تعریف ردیف های جدید، افزایش پایه و نرخ عوارض ردیف های درآمد پایدار فعلی به ویژه عوارض نوسازی و مالیات بر ارزش افزوده و استقرار سیستم بهای تمام شده از سطح هزینه ها کاشته شود. هم چنین برای کنترل تامین مالی از محل درآمدهای ناپایدار با هدف پوشش کسری بودجه، امکان ایجاد محدودیت هایی توسط نهادهای نظارتی بر بودجه شهرداری ها وجود دارد: - تعیین سقف تامین مالی از طریق استقراض توسط وزارت کشور در بودجه سنواتی شهرداری ها برای جلوگیری از ورشکستگی مالی.- تعیین سقف برای تراز کلی بدون واگذاری دارایی های سرمایه ای ناپایدار و الزام شهرداری به رعایت آن در راستای کنترل فروش ظرفیت های زیستی شهر.

    کلیدواژگان: استقراض، تراز عملیاتی، تراز کلی، کسری بودجه، واگذاری دارایی سرمایه ای
  • حمیده عباسی*، رسول صریحی، عباس شاه ابادی فراهانی، محمدحسین عباسی صفحات 76-88
    افزایش جمعیت شهرها و گسترش پدیده شهرنشینی در قرن بیست و یکم سبب گردیده است که نه تنها شهرهای موجود با گسترش فیزیکی و کالبدی مواجه شوند، بلکه تبدیل و دگرگونی سکونت گاه های روستایی به شهری نیز مورد توجه قرار گیرند. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تامین منابع درآمدی پایدار شهرداری اراک بوده است. تحقیق از نظر روش، تلفیقی از روش های کیفی و کمی می باشد. در مرحله اول، از روش کیفی و از نوع تحلیل محتوا جهت جمع آوری اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی در حوزه تامین منابع درآمدی استفاده شده است و در مرحله دوم، جهت تعیین ابعاد و مولفه های موثر بر تامین منابع درآمدی پایدار شهرداری اراک از تکنیک دلفی استفاده گردید. به منظور تعیین روایی از روایی محتوای سی و آر و جهت محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. در این تحقیق به منظور شناسایی عوامل موثر جهت تامین منابع درآمدی پایدار شهرداری اراک از روش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی با نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل استفاده شده است. نتایج حاکی از آن بوده است که که مولفه های، عوارض عمومی، عوارض بر ارتباطات و حمل و نقل، کمک های مالی دولت، عوارض آلودگی محیط زیست، افزایش نرخ عوارض بر ارزش زمین و روابط مالی شهرداری و شهروندان) به عنوان مولفه های موثر در منابع درآمدی پایدار در شهرداری اراک بوده اند.
    کلیدواژگان: تامین منابع، درامد پایدار، شهرداری
  • کیومرث ایراندوست*، نینا خلیقی، سمانه خبیری، آرین آسیایی صفحات 89-103
    از انتهای سال 1398، با آغاز همه گیری ویروس کوید 19، نه تنها حوزه سلامت مردم، بلکه دیگر حوزه های زندگی نیز با چالش روبرو شد. مهمترین چالش پس از سلامت، دشواری های اقتصادی شهری و ملی بود که در این میان بخش غیررسمی همچون سایر گروه ها، تحت تاثیر این بیماری قرار گرفت. از جمله شاغلین بخش غیررسمی، دست فروشان خیابانی هستند که با وجود تاثیر غیرقابل انکار بر رونق اقتصاد و پویایی فضاهای شهری، در بیشتر کشورها از حمایت رسمی برخوردار نیستند و در دوره همه گیری با مشکلات بسیاری روبرو شدند. ازآنجایی که مطالعات اندکی در این زمینه وجود دارد، هدف نوشتار، شناسایی و استخراج ابعاد مختلف کسب و کار دست فروشان شهریست که در این دوران تحت تاثیر کوید 19 قرار گرفته است. پژوهش به کمک روش تحلیل محتوای کمی و کیفی و در دو مرحله کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است. ابتدا به کمک شاخص های پایه مستخرج از پیشینه، پرسش هایی در شکل نیمه ساختاریافته تدوین شد. با هدف دستیابی به اشباع نظری، مجموع 23 مصاحبه عمیق از دست فروشان کرمانشاه انجام و با کمک فرایند کدگذاری سه مرحله ای مقولات و ابعاد اصلی دسته بندی شد. 6 بعد اقتصادی، بهداشت و سلامت، اخلاقی-هنجاری، آموزشی، مدیریت-نظارت و روانشناختی-ذهنی به عنوان مهمترین ابعاد اثرگذار بیماری کوید 19 بر حوزه کسب و کار دست فروشان شناسایی شد. نتایج نشان میدهد، با توجه به فراوانی مقولات، ایشان در حوزه بعد اقتصادی بیش از سایر ابعاد، دچار آسیب شده اند که خود عاملی برای کاهش کیفیت در سایر ابعاد 5 گانه، است.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، تحلیل محتوا، دست فروشی خیابانی، همه گیری کووید 19
  • مرتضی تهامی پور زرندی*، مینا مقیسه صفحات 104-120
    در این مطالعه به تحلیل هزینه - فایده اجتماعی به کارگیری یکی از کاربردی ترین روش ها در کاهش انتشار آلاینده های گازی یعنی تعویض مبدل های کاتالیستی غیرفعال در خودروهای سبک شهر تهران پرداخته شده است. برای این منظور، هزینه تعویض مبدل ها، تمایلبهپرداخت ساکنان شهر تهران برای کاهش آلودگی هوا و منافع حاصل از کاهش انتشار آلودگی در سال 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه به دست آمد. بر اساس نتایج به دستآمده، مجموع هزینه های مرتبط با تعویض مبدل کاتالیستی برای یک دوره برابر با 49834 میلیارد ریال، ارزش تمایل به پرداخت سالانه شهروندان تهرانی با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط معادل 31834 میلیارد ریال و منفعت سالانه حاصل از کاهش انتشار نیز 8987 میلیارد ریال برآورد شده است. بر این اساس و با توجه به دوره بررسی 20 ساله و مفرضات مدل اقتصادی، تعویض مبدلهای کاتالیستی در سناریوهای مختلف دارای توجیه اقتصادی است. لذا پیشنهاد می شود نهادهای مدیریت شهری با در نظر گرفتن منافع ایجادشده، زمینه تامین منابع مالی و تعویض این قطعه را در جهت کاهش آلودگی هوای شهر تهران مورد پیگیری قرار دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، خودروهای سبک، روش ارزش گذاری مشروط، شهر تهران، مبدل های کاتالیستی
  • امیررضا کنجکاو منفرد*، محمدرضا باروت کوب، محمدمهدی خلیلیان اشکذری، حمیده اسماعیلی صفحات 121-134

    گردشگری، صنعتی است که می تواند اقتصاد هر استانی را به نحو مطلوب تقویت کند و بنابراین با برنامه ریزی کارآمد در این راستا می توان این صنعت را به نحوی مطلوب توسعه داد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر منابع و انگیزه های گردشگران بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری شهری با توجه به نقش رفتار هم خلقی در گردشگران داخلی شهر یزد است. روش تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش تحقیقی توصیفی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت. به منظور بررسی روایی پرسشنامه، بار عاملی مربوط به سوالات و همچنین مقادیر میانگین واریانس استخراج شده (AVE) محاسبه شد که بیانگر روایی ابزار پژوهش بود. جامعه آماری این پژوهش، گردشگران داخلی شهر یزد می باشد و از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردیده و تعداد 275 نمونه قابل قبول جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. در این راستا، داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 19.0 و Smart PLS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان می دهد که منابع متعلق به مشتری و انگیزه مشتری هم به طور مستقیم و هم به طور غیر مستقیم با در نظر گرفتن نقش میانجی رفتار هم خلقی ارزش مشتری بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری تاثیر مثبت و معنا دار دارد.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، انگیزه گردشگر، منابع گردشگر، هم‎خلقی ارزش، یزد
  • حسن امیریان ورنوسفادرانی* صفحات 135-147

    در دو دهه ی اخیر رویکردهایی در سظح جهانی مطرح شدند که به دنبال احیاء و ترویج محلاتی شهری می باشند که ما در گذشته آن ها را تجربه کرده، اما امروزه به دلایلی نظیر بی توجهی به برنامه ریزی در این مقیاس از شهر متزلزل شده اند. لذا این پژوهش با انتخاب یک نمونه موردی (بافت مرکزی شهر اسفراین) و بکارگیری تجربیات موفق در سطح جهانی، به دنبال احیای مفهوم مرکز محله و بازگشت به ویژگی های محلات قدیمی در قسمت های مرکزی شهر که دارای موقعیت منحصر به فردی هستند، می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ روش ترکیبی (توصیفی-تحلیلی) محسوب می گردد. در این روش در کنار برداشت میدانی از روش های دیگری نظیر مشاهده، مصاحبه و... در گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری بافت مرکزی شهر اسفراین می باشند که بعد از تعیین مرز دقیق بافت، نمونه گیری در هر یک از قسمت های بافت به صورت احتمالی و با روش نمونه گیری غیرهدفمند انجام گردید. در تعیین مرز بافت موجود در بافت مرکزی شهر، سه عامل ساختار حرکتی شهروندان در نشانه های مرکزی بافت، رویکرد تصویر ذهنی و سابقه کالبدی محلات مورد توجه قرار گرفته و در ادامه به منظور انجام برنامه ریزی در بافت مرکزی با استفاده از تجارب جهانی و پیشینه پژوهش به ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی رسیده و با استفاده از روش های آمار توصیفی، سیستم اطلاعات جغرافیایی و تحلیل فازی (FUZZY ANP) مورد تجریه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند.

    کلیدواژگان: اسفراین، بافت مرکزی، تجارب جهانی، مداخله در بافت
|
  • MohammadHossein Jahangir *, Ashkan Toopshekan, Arash Kargarzadeh Pages 1-15

    This research presents a method in sizing a combined on-grid battery and PV system with the aim of providing the needs during the peak load of the network and then estimating the cost and determining the amount of fair subsidies from the government. PV and battery systems that are used in many home, office and commercial sectors today are often connected to the national grid and PV and battery systems are considered as backup systems. The important function of such a system, apart from supplying electricity in the event of a nationwide power outage, is to minimize the cost of electricity consumption by reducing the power consumption during the peak. On the other hand, the function of such systems is to reduce the amount of electricity consumption from the network and reduce the pressure on the network. The first step in installing these systems is to obtain the right size for PV and batteries so that the household load is consumed during the peak and thus minimizes the costs. Then, the cost of the optimal size is calculated, and according to the 4-year return on investment period, the amount of subsidy that the government has to pay for the installation of these systems is calculated. In this paper, we try to simulate the consumption load of a residential house to obtain the appropriate capacity for the PV system and batteries in order to meet the mentioned result.

    Keywords: Renewable Energy, Sizing, PV system, battery, Grid peak load
  • Zeynab Alamati *, Alireza Kaldi, Mehrdad Navabakhsh Pages 16-32

    Futurism as an emerging discipline has received a great deal of attention in recent decades from governments, academia, and businesses, and the achievements of futurists are now very important in the decision-making of governments, institutions, and private companies.The present study, by studying the resources of domestic and foreign libraries, examined all the factors affecting the development of Tehran and after preparing a list of these factors, in interviews with experts, the research findings were completed and based on them a questionnaire was developed and the process The poll begins. Finally, using software (MicMac) and interaction analysis method, data were analyzed and research scenarios were presented. According to the research findings, according to the results of Mick Mac, four factors of integrated urban management, economic situation, poverty and good urban governance were identified as the first four factors influencing the system. According to the score of direct and indirect influence of 51 factors, finally the first 12 factors affecting the future of Tehran metropolis development were selected to determine the final uncertainties and were scored according to the importance and predictability. And the drivers that had the most uncertainty in the future development of Tehran in order to present future scenarios of Tehran development were identified that the three variables of integrated urban management, economic status and poverty were selected as the most influential variables and uncertainty.

    Keywords: Futurism, Key drivers, uncertainly, Urban development, Tehran
  • Ali Palizban, Abbas Toloie Eshlaghy *, Seyyed Reza Salehi Amiri, Mahmoodreza Esfandiar Pages 33-47

    Consumption is a dynamic process that is inextricably linked to lifestyle and may be considered the most important aspect among the variables and components of modern citizens' lifestyles. This article investigates and categorizes the consumption patterns of Iranian urban families. Our hypothesis is that consuming is a dynamic process, which we illustrated by utilizing the systems dynamics method through Vensim software capabilities. We established the problem and presented our dynamic hypothesis inside it while using this program to execute dynamic modeling procedures. Then, after investigating the many parts of the problem, and while recognizing the effective variables and developing a subsystem diagram, we give a causal loop diagram to explain the currents in this model. In the next step, we created nine scenarios by sketching a state-flow diagram and modeling. These scenarios were generated using the sensitivity analysis approach, from which we gathered data on the consumption patterns and lifestyles of urban families in Iranian society, and finally, we presented ideas and suggestions. Except for biological consumption, which is naturally the first priority of consumption among urban families, the results of this article and the derived model show that the situation of other consumptions is nearly the same, and the curves of media consumption and cultural consumption are higher than other costs. This means that when the economy improves, such consumption will rise even more.

    Keywords: Consumption, Consumption Pattern, Dynamic system, Life style, Urban Household
  • Samaneh Jalilisadrabad *, Parya Sanjideh Pages 48-63
    Managing a city requires planning for it. Decision making and planning is also a complex process; Especially when it is like a city on a larger scale. The city administration will be successful if the necessary arrangements are made for this. Doing research in this area will definitely help a lot in the planning process for managing a city, and the rules and regulations that exist in the field of urban research need more attention. In the meantime, the two municipal institutions and the Center for Studies and Planning of the city of Tehran have taken many measures to carry out projects and plans. The purpose of this study is to review the existing laws and regulations related to urban studies and research and to provide a legal basis for them. Therefore, first by examining the text of these rules and classifying and summarizing them, and then by using the method of in-depth interviews with experts and experts, the problems of the rules are identified and suggestions are made to address their shortcomings.
    Keywords: Tehran Municipality, Legal Documents, desirability
  • Ali Jafari Shahrestani, Niloofar Jahanfar *, Hojatollah Mirzaei Pages 64-75

    Budget deficit is one of the important concepts in budget preparation. failure to calculate budget deficit will lead to financial instability. Financing through volatile revenues such as borrowing or transferring capital assets is an example of a budget deficit in the municipality. The study uses the concepts of operational balance, general balance and unstable resources to calculate the budget deficit of the municipalities of Tehran, Mashhad, Shiraz and Qom during years 1390-1397. The results show:- recently, Tehran Municipality has faced an operating balance deficit and has provided part of current expenditures from the transfer of financial assets and capital.- In other metropolises, the general balance sheet and the general balance sheet without the transfer of unsustainable revenues indicate the use of unsustainable resources for budgetary purposes, which in long run, with the reduction of the city's biological reserves, the financial situation of these metropolises faces serious risks. To address the budget deficit, municipalities should be planted by defining new rows, increasing the base and toll rates of the current stable revenue tier, especially renovation tolls and value-added taxes and establishing a cost-benefit system. also possible control the budget deficit of municipalities by controlling the financing of unstable revenues for covering the budget deficit.- Determining ceiling of financing through borrowing by the Ministry of Interior in the annual budget of municipalities to prevent financial bankruptcy.- Determining ceiling for the general level without assigning unstable capital assets and obliging the municipality to observe for controling the sale of the city's biological capacities.

    Keywords: Budget deficit, operating balance, general balance, transferring of capital assets
  • Hamideh Abbasi *, Rasool Sarihi, Abbas Shahabadi Farahani, Mohammadhossein Abbasi Pages 76-88
    The increase in the population of cities and the expansion of urbanization in the 21st century has caused not only the existing cities to become more developed and physical, but also the transformation of rural settlements into cities. The purpose of this study was to identify the factors on sustainable income sources of Arak Municipality. Research in terms of method is an interpretation of qualitative and quantitative methods. In the first stage, a qualitative method and analytical content type is used to collect information from written and electronic sources in the field of revenue sources, and in the second stage, the ratio and components of sustainable revenue sources of Arak Municipality. The Delphi technique was used. C and R validity was used to determine the validity and Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability. In this research, in order to identify the factors for sustainable sources of income in Arak Municipality, the method of factor analysis of confirmation and exploration with SPSS and LISREL software has been used. The results showed that components (public tolls, tolls on communications and transportation, government grants, environmental tolls, increasing toll rates on land value and financial relations between municipalities and citizens) as medical components. They are a source of stable income in Arak Municipality.
    Keywords: Resource provision, Sustainable Income, municipality
  • Kayoumars Irandoost *, NINA KHALIGHI, Samaneh Khabiri, Arain Asiaee Pages 89-103
    The Coronavirus has affected not only public health in the last 2 years, but also has caused national and economic challenges all over the world. Informal sectors suffered mostly in this predicament and led to drastic shortage in their quality of life. Informal sectors are considered as one of the most fundamental actors in economic prosperity of the cities and urban space dynamism. Since there are few studies addressing this group, the main objective of this article is to explore and identify the most important dimensions of corona virus which hurt life and business of street vendors as a group of informal workers. A qualitative approach was chosen in order to gather the gist of changes and shortages in vendor’s life. Using content analysis method, 23 in-depth interviews were conducted in Kermanshah streets in Iran. Six major dimensions were extracted using coding mechanism: economic, health, ethical and normative, educational and managerial, psychological dimensions. The result shows that this group has suffered irreparable damage in mentioned areas during pandemic. From the economic point of view, the poor are stuck in a cycle of poverty, and the Corona crisis has taken away any chance of getting out of this cycle. Also, the psychological feeling of being ignored along with the feeling of shame and helplessness (towards the family and society) has greatly expanded the boundaries of the impact of this phenomenon. An aspect which effects the social resilience of urban communities and need further investigation.
    Keywords: content analysis, Covid-19(Corona virus), Informal Sector, Street Vendors
  • Morteza Tahami Pour Zarandi *, Mina Moghise Pages 104-120
    In this regard, in this study, we used a social cost-benefit analysis to examine one of the most practical methods in reducing the emission of gaseous pollutants, namely the replacement of defective catalytic converters in light vehicles in Tehran. For this purpose, the cost of replacing the converters, willingness to pay for the residents of Tehran to reduce air pollution, and the benefits of reducing pollution have been examined in 2020. The required data was obtained through field studies and filling out questionnaires. According to the results, the total cost associated with replacing catalytic converters for a period is equal to 49834 billion Rials. The annual value of willingness to pay for the citizens of Tehran using the conditional valuation method is equivalent to 31834 billion Rials, and the annual benefit of reducing emissions is 8987 billion Rials. Considering the 20-years review period and the assumptions of the economic model, replacing catalytic converters in different scenarios has financial justification. Therefore, we suggest that urban management institutions, considering the benefits created, pursue financing and replace this part to reduce air pollution in Tehran.
    Keywords: Air pollution, catalytic converters, Conditional valuation method, Light Vehicles, Tehran
  • Amirreza Konjkav Monfared *, Mohammad Barotkob, MohamadMehdi Khaliliyan Ashkezari, Hamideh Esmaeili Pages 121-134

    Tourism is an industry that can develop the economy of any province. Therefore, this industry can be developed with an efficient planning. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of resources and motivations of tourists on the brand equity of tourism destination with regard to the role of value co-creation behavior of domestic tourists in Yazd. The present research is applied method in terms of purpose and in terms of research method is descriptive in which data were collected by using a questionnaire and survey method. The reliability of the questionnaire was evaluated and confirmed based on Cronbach's alpha coefficient. In order to check the validity of the questionnaire, the factor loading and AVE values were calculated, which indicated the validity of the research tool. The population of this study is domestic tourists in Yazd and available nonrandom sampling method was used and 100 acceptable samples were collected. Structural equation modeling was used to analyze the data and collected data were analyzed by SPSS 19.0 and Smart PLS software. The findings reveal customers’ resources and their motivation, by the mediating role of customer value creation behavior has a positive and significant effect on the brand equity of the tourism destination directly and indirectly.

    Keywords: brand equity, customer motivation, customer resources, Value Co-creation, Yazd
  • Hassan Amirian Varnosfaderani * Pages 135-147

    Some global approaches have been presented in two previous decades which seek to revive and promote urban neighborhoods we has experienced in the past but has been concussed due to inattention to urban planning. This research selected one case study such as Sfarayen central texture and applied successful global experiences in order to revive the concept of neighbourhood center and return to ancient neighborhoods in central parts of The city which have some unique features. This research is regarded as combined method ( descriptive- analytic ). This method has used observation, interview besides field analyses in collecting information. Statistical population is the central texture of Sfarayen. The sampling of textures has been used probably and by non-targeted sampling after determining exact boundary of the texture. Three factors such as moving structure of the citizens in central signs of the texture, mental approach image and physical history of the neighborhoods are very important in determining texture boundary inside central texture of the city then social, economic, physical and environmental has been regarded in order to plan in central texture by using global experiences and research backgrounds and geographical information systems and fuzzy analysis has been analyzed by descriptive statistics methods . The results show that the major reasons for the failure of upward designs in solving the problems of central texture is the marginalization with focusing on quantitative measures such as population and area .

    Keywords: central texture, Global Experiences, intervention of the texture, Sfarayen