فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن فرمهینی فراهانی صفحات 1-24

    این مقاله می‌کوشد تا نقش تربیت در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی را به تصویر بکشد و راهکارهای تربیتی مناسب در این رابطه ارایه دهد. در این زمینه، تحقیق به‌دنبال پاسخ به سوالاتی از این جمله است: نقش کلی تربیت در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی چیست؟ اهداف تربیتی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کدامند؟ اصول، روش‌های، شیوه‌های تربیتی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کدامند؟ این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوای استقرایی (تحلیل محتوای متعارف) است که بر اساس آن به تبیین مطالب مرتبط با مواجهه تربیتی با آسیب‌های اجتماعی بر تاکید بر مبانی دینی پرداخته می‌شود. از جمله یافته‌های مهم تحقیق اینکه، از منظر تربیتی پیشگیری بهترین راه مقابله با آسیب‌های اجتماعی است. اقدامات پیشگیرانه ‌به‌عنوان مهم‌ترین راهکار برای مبارزه با آسیب‌های اجتماعی، در نظام آموزشی شامل دو بخش است: نخست از رویکرد فعالیت پیشگیرانه عبارت است از: تمرکز بر آگاه‌سازی متربی و در مرحله دوم تقویت مهارت‌های اجتماعی. 10 هدف تربیتی، 15 اصل تربیتی و 12 شیوه تربیتی مواجهه با آسیب‌های اجتماعی شناخته و ارایه گردید. در ادامه پیشنهادهای تربیتی در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی در مراکز آموزشی ارایه گردید. آنچه که مسلم است این است که جوامعی که به نظام تعلیم و تربیت ‌به‌عنوان عامل بازدارندگی و کاهش آسیب‌های اجتماعی توجه دارند، موفقیت مطلوب‌تری را کسب نموده‌اند. اولویت‌هایی را که در این مسیر باید به آن توجه کرد عبارتند از: تمرکز ویژه بر برنامه‌های پیشگیری اولیه در مدارس همراه با طراحی و استقرار نظام آموزش درسی و کمک درسی پیشگیری با تاکید بر اجرای آن مبتنی بر الگوی آمایش سرزمین.

    کلیدواژگان: تربیت، اسلام، آسیبها، اجتماع، فرهنگی، پیشگیری، شیوه های تربیتی
  • محمدوحید سهیلی صفحات 25-38

    چند سالی است با توجه به افزایش ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی مسئله آسیب های اجتماعی در ایران ابعاد نظری و عملی تازه ای یافته است. دغدغه مندان در حوزه فرهنگ و اجتماع با رویکردهای عملیاتی به دنبال یافتن راهکارهایی به منظور مقابله با این آسیب ها هستند، اما به نظر می رسد بی توجهی به برخی از مباحث بنیادین و نظری، سبب درک نادرست از میدان عمل و درنتیجه عدم کارایی و تشخیص بهنگام در ریشه کنی آسیب های اجتماعی می شود. به این منظور، لازم است با درکی صحیح از نسبت تاثیر و تاثری میان آسیب های اجتماعی اولویت بندی شده، آسیب اساسی تر که سایر آسیب های اجتماعی پیامد آن هستند، شناسایی شوند. با توجه به محوریت مفهوم فضا در ماهیت امر اجتماعی، ایده اصلی در پاسخ به مسئله موردبررسی بر مفهوم فضا قرار داده شده است. با توجه به این که شهر به مثابه یک پدیده اجتماعی تعین فضاست، آسیب های اجتماعی بر پایه مفهوم شهر صورت بندی شده است. از این منظر، آسیب های اجتماعی محصول سبک زندگی خاصی در فضا و شهر مدرن است. روش به کار گرفته شده متناسب با تحقیقات بنیادین در این مقاله، روش شناسی بنیادین است که با رویکردی انتقادی از منظر حکمت متعالیه، مورد بازخوانی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: فضا، شهر، آسیبهای اجتماعی، حکمت متعالیه
  • محمدرحیم عیوضی صفحات 39-60

    از نگاه جامعه شناسی موضوع آسیب شناسی بی تردید موضوعی چندوجهی است که از حساسیت و لغزش پذیری نظری و کاربردی برخوردار است. از سویی تغییرات اجتماعی که به صورت بطیی ظهور می یابد، سایر شقوق زندگی اجتماعی نظیر فرهنگ، سیاست و اقتصاد را فرا می گیرد و ما را با مسئله اجتماعی پیوند می دهد. با توجه به تحلیل های اجتماعی باید پذیرفت که امروز غیر از دیروز است، همچنان که آینده متفاوت از امروز خواهد بود. سوال این است که چه عامل و یا عواملی سه مقطع گذشته، حال و آینده را به یکدیگر متصل می کند؟ پاسخ این است که مسایل اجتماعی حلقه های اتصال گذشته، حال و آینده یک حیات اجتماعی محسوب می شوند. پیوستگی و زمان از وجوه مهم مسئله اجتماعی است و ازآنجا که مهم ترین مولد مسایل اجتماعی تغییرات می باشند، لذا وقوع تغییرات دایما منجر به تولید مسایل جدیدی می گردد که احتمال دارد به آسیب اجتماعی منجر شود. در واقع، وقوع تغییرات اجتماعی مولد مسایل اجتماعی خواهد شد و درصورتی که زمینه اجتماعی مساعد باشد این مسایل در آینده عامل بروز آسیب های اجتماعی خواهند شد. از این نظر، مطالعه آسیب شناسی آینده مسایل اجتماعی بستر مهمی در آسیب شناسی مسایل اجتماعی است با تاکید بر اینکه برای بررسی حال، نیازمند مطالعه گذشته هستیم و جهت پیش بینی آینده، نیز گذشته و حال باید توامان مورد کنکاش قرار گیرد. در تحلیل مسئله فوق در این مقاله به معیارهایی برای مطالعه آسیب شناسی آینده مسایل اجتماعی پرداخته شده است. در این فرایند مطالعاتی تغییرات اجتماعی به عنوان متغیر مستقل و آسیب های اجتماعی به عنوان متغیر وابسطه و بستر اجتماعی مساعد آینده که زمینه های شکل گیری مسایل اجتماعی نوظهور و شگفتی سازها خواهد بود متغییر میانجی می باشد. وجه پیوستگی و عنصر زمان نیز از وجوه مهم این پژوهش به شمار می آید.

    کلیدواژگان: آسیب، آسیب اجتماعی، تغییرات اجتماعی، آینده، مسائل اجتماعی
  • نصرالله آقاجانی صفحات 61-80

    بازشناسی منطق طبقه بندی انواع آسیب های اجتماعی از منظر قرآن و روایات مسئله مهمی است که کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. با چه ملاک یا ملاک هایی می توان به چنین هدفی دست یافت؟ تامل در آیات و روایات نشان می دهد که سلسله مراتبی از انحرافات وجود دارد که با ملاک های متکثری می توان آنها را طبقه بندی کرد. شدت و اهمیت نهی از یک موضوع، اصرار بر انجام ناهنجاری و گناه، ترویج و آشکار کردن آن در جامعه و کوچک شمردن آن از معیارهایی است که در روایات به عنوان معیار تصریح شده است. قدر مشترک آنها این است که هر گناهی که نشان دهنده بی مبالاتی فردی در تعبد و تقید دینی او باشد یا ارتکاب آن تضعیف ارزش ها را در جامعه به دنبال داشته باشد، جزء ناهنجاری های بزرگی است که از آن به گناه کبیره یاد می شود. به علاوه، برای فهم حکمت و ملاک شدت نهی از یک ناهنجاری در اسلام، می توان استکبار ورزیدن در برابر دین، آنچه سبب تغییر هویت اسلامی فرد و جامعه شود و تضعیف توانمندی های جامعه از جمله ملاک هایی است که می تواند مجموعه ای از انحرافات و آسیب های اجتماعی را در ذیل خود طبقه بندی کند.

    کلیدواژگان: آسیبهای اجتماعی، انحرافات، منطق طبقه بندی آسیبهای اجتماعی
  • سید سعید زاهد زاهدانی صفحات 81-90

    در بحث نظریه پردازی آسیب های اجتماعی، هدف می تواند حل آسیب ها و یا مدیریت آسیب ها باشد. هدف این پژوهش این است که در نظریه پردازی های علوم اجتماعی موجود، هدف، مدیریت آسیب هاست نه حل آنها. بعکس، در نظریه پردازی اسلامی هدف، حل آسیب های اجتماعی است. معتقدیم که در این راه ضمن حل آسیب ها مدیریت آنان هم اتفاق می افتد. برای بررسی این ادعا و درک کم و کیف آن، اصل را بر اراده فردی و اجتماعی می گذاریم. کسانی که انحراف پیدا می کنند و در اصطلاحات علوم اجتماعی امروز هنجارهای فردی و یا اجتماعی را می شکند این کار را مبتنی بر اراده خویش انجام می دهد. در فرد و در جامعه قایل به سه سطح ارزش ها و اخلاق، علم و معرفت و رفتار هستیم. در هر یک از این سطوح و بین آنان انحراف در فرد، در جامعه و یا در بین فرد و جامعه می تواند راه یابد. اندیشمندان علوم اجتماعی غرب می کوشند که این سه سطح را در فرد، در جامعه و بین فرد و جامعه بر مبنای واحدی هماهنگ کنند، این کار منجر به مدیریت ناهنجاری می شود. در اندیشه اسلامی به علت اصل بودن توحید، نبوت و معاد، اصل بر هماهنگ شدن ناهماهنگی های فردی، اجتماعی و یا بین فرد و جامعه بر اساس اراده الهی است. به این ترتیب، آسیب هم مدیریت و هم حل می شود. در این پژوهش تلاش بر این است که با اتکاء به مفاهیم قرآنی موارد فوق را با استدلال منطقی بحث و نظریه پردازی کنیم.

    کلیدواژگان: سکولاریسم، اسلامی، رواننژندی، روانپریشی، ناهنجاریهای اجتماعی
  • سید حسین فخرزارع * صفحات 91-112

    از جمله دغدغه هایی که در هر دوره ذهن اندیشمندان را به خود مشغول می کند، علل و زمینه های فروپاشی تاریخ و تمدن یک جامعه و کشف قانونمندی آنهاست که در چارچوب های نظری مختلفی ساخته و پرداخته شده است. ازآنجاکه صحنه تاریخ، همچون تمام پدیده های دیگر دارای قوانین و سنن پابرجایی است، قرآن با قطعیت غیرقابل تحویلی، اعتلا و انحطاط جوامع را معطوف به علل و عوامل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، بیان کرده، ضمن اینکه سقوط و انحطاط جامعه و تاریخ را طی سازوکار مشخص با تبیین پیامدهای درون زا و برون زای آن و چگونگی اصلاح جامعه منحط، در آیات مختلفی آورده است. در این مقاله تلاش بر این است چرایی، چگونگی و پیامدهای انحطاط را از منظر اسلام به ویژه آیات قرآنی در شبکه ای از مفاهیم به هم پیوسته ارایه دهد. ضرورت این بحث از منظر قرآن و روایات، در جوامع معاصر که دچار بحران های بزرگ معنوی و اجتماعی حاصل از رویگردانی از ارزش های والای انسانی شده و ساخت جامعه را با بحران های زیادی مواجه کرده است، محسوس می باشد.

    کلیدواژگان: آسیبهای اجتماعی، انحطاط، جامعه، سنتهای الهی
  • محسن منطقی * صفحات 113-132

    کجروی مدیران و نقش آن در شکل گیری آسیب های اجتماعی در سازمان هاکجروی مدیران و نقش آن در شکل گیری آسیب های اجتماعی در سازمان ها در شکل گیری کجروی های اجتماعی، عوامل متعددی نقش دارند. این پژوهش، به یکی از عوامل پنهان کجروی های اجتماعی یعنی کجروی مدیران، که منجر به کجروی کارکنان سازمان ها و مردم می شود، می پردازد. مدیران سازمان ها با ابتلای به مفاسد اخلاقی، اعتیاد و خشونت، می توانند رفتار زیانباری را به کارکنان خود منتقل کنند. عوامل کجروی مدیران را می توان به دو دسته عوامل فردی و عوامل سازمانی تقسیم کرد. حریص بودن و ضعف ایمان، از عوامل شخصیتی و فردی مدیران است که باید با شیوه های بیداری وجدان، یادآوری معاد، و مجازات، آنها را بهبود بخشید. ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی نامناسب نیز می تواند از مهم ترین عوامل سازمانی کجروی اجتماعی مدیران باشد. با آگاهی بخشی و تاکید بر قانون گرایی، می توان عوامل سازمانی کجروی اجتماعی را کاهش داد و زمینه بهبود رفتار کارکنان را فراهم ساختمدیران، کارکنان سازمان، کجروی اجتماعی.

    کلیدواژگان: مدیران، کارکنان سازمان، کجروی اجتماعی
  • ابراهیم عباسپور * صفحات 133-152

    گزینش کنش های انسانی متاثر از عوامل متعددی است. برخی از نظریه پردازان بر عوامل فردی و اراده و برخی بر نقش عوامل پیرامونی تاکید دارند. انسان به عنوان موجودی مختار و انتخاب گر، کنش های خود را در فرایندی که متاثر از اراده و محیط است، برمی گزیند. محاسبه و گزینش کنش های همنوایانه یا کجروانه متاثر از عوامل پیرامونی [جسمی، روانی، موقعیتی، ساختاری (اجتماعی، اقتصادی،...)] است. بر اساس نظریات گزینش عقلانی، ارتکاب اعمال کجروانه امری گزینشی بوده و این گزینش، تحت تاثیر عوامل و پدیده های گوناگونی است. تحلیل های محققان از آیات و روایات اهل بیت(علیهم السلام)، بیانگر پذیرش این نکته در آموزه های شیعی است که اختیار و اراده انسان تحت تاثیر عوامل پیرامونی، محدودیت هایی پیدا می کند که البته به معنی سلب شدن اختیار از او نیست و این مقاله، تاثیرات عوامل پیرامونی را به عنوان کلی، تبیین و تحلیل می کند. در تحلیل این مقوله، به برخی از عوامل محدودکننده اختیار و تاثیرگذار در گزینش انسان از نگاه منابع اسلامی، اشاره شده و بررسی این متغیرها به ترتیب در سطوح خرد، میان برد و کلان پیگیری شده است. روش پژوهش، تحلیل محتوای توصیفی و کیفی است. هدف پژوهش، تحلیل محتوای قرآن و منابع روایی و تفسیری است. موضوع نیز عبارت است از: توصیف نگاه قرآن و احادیث شیعه در مورد نقش آفرینی عوامل پیرامونی در محاسبه و گزینش کنش های اختیاری. تحلیل محورهای آیات و روایات، حکایت از همسویی فی الجمله مضامین این آموزه ها با محورهای نظریات مدرن جامعه شناسی کجروی دارد.

    کلیدواژگان: کجروی، محاسبه، گزینش، عوامل پیرامونی، همنشینی، گروه مرجع
  • میثم آقداغی * صفحات 153-162

    اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر یکی از آسیب های اجتماعی مهم در کشور ما است که به دلیل گستره فزاینده، عمق تاثیر و پیامدهای سوء آن بسیار نگران کننده بوده و از آن در کنار مسئله طلاق، به عنوان مهم ترین آسیب ها و معضلات اجتماعی حال حاضر کشور یاد می شود. تاکنون تلاش های بسیاری توسط دانش پژوهان علوم رفتاری و علوم اجتماعی جهت تبیین و تحلیل این مسئله صورت گرفته اما به ظرفیت ها و دلالت های آموزه های اسلامی در هر دو ساحت نظری و عملی کمتر پرداخته شده است. توجه پژوهشگران و دست اندرکاران عرصه مقابله با اعتیاد و مواد مخدر به ظرفیت های آموزه های اسلامی می تواند به توسعه برنامه های مقابله با رویکرد اسلامی و متناسب با نیازهای بومی کشور ما کمک کند. مقابله با اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر باید در هر دو سوی عرضه (تولید، توزیع و فروش) مواد مخدر و تقاضا (خرید و سوء مصرف) انجام پذیرد. در سمت عرضه، آموزه های اسلامی می تواند به وضع قوانین بازدارنده و نیز به حذف انگیزه های سوداگری مواد کمک کند. مقابله با اعتیاد و مواد مخدر در سمت تقاضا، شامل سه مرحله پیشگیری، درمان، و التیام بخشی می شود. در مرحله پیشگیری نیز، هم آموزه های بینشی (نظیر نگاه به دنیا و فلسفه زندگی و...) و هم آموزه های اخلاقی و رفتاری (نظیر صبر و خویشتن داری در مواجهه با سختی ها و کنترل امیال و...) در کاهش گرایش و بروز سوءمصرف مواد مخدر تاثیرگذارند. در مرحله درمان، آموزه های اسلامی می توانند خلا معنویت را در افراد مبتلا کاهش داده، با امیدبخشی و تقویت اراده فرد (به طور مثال، بهره گیری از ادعیه، مناجات و توسل به ایمه(علیهم السلام)) به تکمیل چرخه درمان و کاهش ضریب بازگشت و پایداری هرچه بیشتر سلامت فرد بهبودیافته کمک کنند. متاسفانه به مرحله التیام به ویژه در اطرافیان فرد آسیب دیده، چندان توجه نشده، اما به نظر می رسد بهره گیری از آموزه های اسلامی و استفاده از کارشناسان دینی در هر سه مرحله پیشگیری، درمان، و التیام، مفید و بلکه ضروری است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، مواد مخدر، آسیب های اجتماعی، مطالعات اسلامی
  • زهرا خندان*، فریبا سیدان، زینب رضایی صفحات 163-184

    افزایش سن ازدواج، معضل و آسیبی است که اگر به آن رسیدگی نشود، باید از افزایش نسل تاثیرگذار چشم پوشی کرد. جوانان، نیروهای استراتژیک برای کشور هستند که اگر به ازدواج به عنوان، نیاز غریزی آنها که زمینه ساز رشد و کمال آنها نیز هست، توجهی نشود، افسردگی، کاهش امید به زندگی و فعالیت سازنده در کشور رخ می دهد. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل، تبیین و تفسیر پدیده افزایش سن ازدواج بر اساس تجربه زیسته دختران و پسران مجرد است. اطلاعات پژوهش از طریق مصاحبه عمیق با 23 نفر، شامل 13 دختر، 10 پسر که به روش گلوله برفی مشخص شده اند، جمع آوری شده است. روش پژوهش بر نظریه مبنایی مبتنی بوده و اطلاعات با استفاده از کدگذاری محوری تحلیل شده است. با توجه به تحلیل داده ها، می توان نوگرایی را یکی از عوامل اصلی موثر بر نگرش مجردین دانست که شامل افزایش فرهنگ مدرنیته و شهرنشینی، روابط آزاد جنسی و... می باشد. از سوی دیگر، افزایش فرهنگ چشم و هم چشمی در جامعه، پایبند بودن به رسومات غلط، نیز موثر بوده است. در این بین حمایت خانواده ها و تربیت غیرمسیولانه و بر محور شادکامی و رفاه طلبی، نقش اصلی را ایفا می کند؛ اما نمی توان از مهیا نبودن زیرساخت ها برای ایجاد حداقل زندگی چون مسکن، درآمد، خوابگاه متاهلی و... گذشت؛ نقش رسانه و تغییر معیارهای ازدواج و حرکت به سوی ایدیالیست گرایی از دیگر علل می باشد. در استراتژی مجردین نسبت به افزایش سن ازدواج به افزایش باورهای مذهبی و مهارت های زندگی، همچنین ایجاد زیرساخت ها توسط دولت با مدیریت فرهنگی جایگاه قابل توجهی دارد.

    کلیدواژگان: افزایش سن ازدواج، روش کیفی، نوگرایی، ترس از ازدواج
  • قاسم ابراهیمی پور * صفحات 185-200

    بر اساس آموزه های روایی شرم و حیا بنیان همه صفات پسندیده است طوری که اگر حیا از جامعه رخت بربندد همه فضایل یکی پس از دیگری فرو می ریزند و فرهنگ عمومی از اخلاق فاضله تهی می شود. این پژوهش برآن است تا عوامل، سازوکار و پیامدهای جامعه پذیری حیا و بی حیایی را در دوره معاصر از دیدگاه متون روایی مورد تحلیل قرار دهد. یافته ها نشان می دهد درونی سازی حیا موردتوجه جدی نیست و جامعه پذیری بی حیایی تحت تاثیر عوامل فراوانی مثل کاهش سطح دین داری، کاهش عزت نفس و منزلت اجتماعی، کاهش حلم و بردباری، کاهش سطح خرد و عقلانیت و ابراز نیاز، غلبه یافته است. هم چنین فعالیت های سازمآن های رسمی مثل بهداشت و درمان، نهاد آموزش، رسانه، ورزش و عدم امکانات تفریحی و ورزشی برای بانوان در جامعه معاصر جامعه پذیری بی حیایی را در جامعه کنونی دنبال می کنند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، بی حیایی، مفاسد اخلاقی، اخلاق اجتماعی
  • احمدحسین شریفی*، احمد محمدی پیرو صفحات 201-218

    این پژوهش، به هدف نشان دادن نمونه ای از امتداد اجتماعی فلسفه صدرایی، درصدد استخراج راهکارهای علمی و عملی پیشگیری از آسیب های اجتماعی از نگاه ملاصدرا است. برای دستیابی به این هدف، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، ابتدا بنیان های نظری یا مفروضات بنیادین مسئله را با توجه به مبانی انسان شناختی صدرا ذکر کرده ایم که عبارتند از: «نوع واحد بودن انسان در ابتدا و انواع متعدد آن در ادامه زندگی»، «وحدت شخصیت انسان»، «نقش اعمال در شکل دهی به شخصیت انسان»، «رابطه ظاهر و باطن»، «اصالت تعادل روحی» و «کثرت گرایی در نسخه های درمانی». سپس با تکیه بر این مبانی و همچنین با جست وجو در آثار مختلف صدرا، راهکارهای صدرایی برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی را در دو دسته راه کارهای علمی - معرفتی و راهکارهای عملی- اجرایی ذکر کرده ایم. در راهکارهای دسته اول، شش راهکار «تقویت علم و ادراک»، «تقویت تعقل»، «تقویت خودآگاهی»، «مرگ اندیشی»، «آموزش های همگانی و معرفی الگوها» و «ایجاد فهم مشترک» را به دست آورده ایم و در راهکارهای دسته دوم نیز «تعدیل نیازها»، «ترویج اعتدال گرایی»، «اصلاح نظام تغذیه»، «هدایت شغلی افراد»، «افزایش کنترل های خانوادگی» و «حمایت مشاوره ای از خانواده ها» را از مبانی و سخنان صدرا استخراج کرده ایم.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، راهکارهای معرفتی، راهکارهای عملی، ملاصدرا
|
  • Mohsen Farmahini Farahani* Pages 1-24

    This article tries to depict the role of education in the prevention of social harms and provide appropriate educational solutions in this regard. In this regard, the research seeks to answer questions such as: What is the general role of education in the prevention of social harm? What are the educational goals of preventing social harms? What are the principles, methods, educational methods of prevention of social harms? In terms of purpose, this research is applied and in terms of research method, it is a qualitative research of inductive content analysis (conventional content analysis), based on which the issues related to educational exposure to social harms are explained with emphasis on religious principles. One of the important findings of the research is that, from an educational perspective, prevention is the best way to deal with social harms. Preventive measures ‌ As the most important strategy to combat social harms in the education system, it consists of two parts: first, the approach of preventive activities is: focus on educator awareness, and secondly, strengthening social skills. 10 educational goals, 15 educational principles and 12 educational methods of dealing with social harms were identified and presented. Then, educational suggestions in the face of social harms were presented in educational centers. What is certain is that societies that pay attention to the education system as a deterrent and reduction of social harms have achieved better results. Priorities to be considered in this direction are: Special focus on primary prevention programs in schools along with the design and implementation of the curriculum and prevention curriculum with emphasis on its implementation based on the land management model.

    Keywords: education, Islam, injuries, society, culture, prevention, educational methods
  • Mohammad Vahid Soheil Pages 25-38

    For several years, due to the increase of social and cultural anomalies, the issue of social harms in Iran has found new theoretical and practical dimensions. Concerns in the field of culture and society with operational approaches seek to find solutions to deal with these harms, but it seems that ignoring some fundamental and theoretical issues leads to a misunderstanding of the field of action and thus inefficiency and timely diagnosis in eradicating social harms. It becomes. For this purpose, it is necessary With a proper understanding of the impact ratio between prioritized social harms, identify the more fundamental harm that other social harms result from. Given the centrality of the concept of space in the nature of social affairs, the main idea in response to the problem under study is placed on the concept of space. Given that the city as a social phenomenon determines the space, social harms are formulated based on the concept of the city. From this perspective, social ills are the product of a particular lifestyle in modern space and city. The method used in accordance with the fundamental research in this article is the fundamental methodology, which is read with a critical approach from the perspective of transcendent wisdom.

    Keywords: space, city, social injuries, transcendent wisdom
  • Mohammad Rahim Eivazi Pages 39-60

    From a sociological point of view, the subject of pathology is undoubtedly a multifaceted subject that has theoretical and practical sensitivity and slipperiness. On the other hand, social change, which appears slowly, pervades other branches of social life, such as culture, politics, and economics, and connects us to the social problem. According to social analysis, it must be admitted that today is different from yesterday, just as the future will be different from today. The question is, what factor or factors connect the three past, present and future? The answer is that social issues are the links between the past, present and future of a social life. Coherence and time are important aspects of the social problem, and since the most important generators of social problems are change, changes occur constantly, leading to the production of new problems that are likely to lead to social harm. In fact, the occurrence of social change will generate social problems, and if the social context is favorable, these issues will cause social harm in the future. From this point of view, the study of the future pathology of social issues is an important platform in the pathology of social issues, emphasizing that to study the present, we need to study the past and to predict the future, the past and the present must be explored together. In the analysis of the above issue, in this article, criteria for studying the future pathology of social issues are discussed. In this study process, social change as an independent variable and social harms as an intermediate variable and a favorable social context for the future, which will be the background for the formation of emerging and surprising social problems, is the mediating variable. Coherence and time element are also important aspects of this research.

    Keywords: Injury, social Injury, social change, future, social issues
  • Nasrullah Aghajani Pages 61-80

    Recognizing the logic of classifying various types of social harms from the perspective of the Qur'an and hadiths is an important issue that has been less studied. By what criterion or criteria can such a goal be achieved? Reflection on verses and hadiths shows that there is a hierarchy of deviations that can be classified by multiple criteria. The severity and importance of forbidding an issue, insisting on committing anomalies and sins, promoting and revealing it in society, and belittling it are among the criteria specified in the narrations as a criterion. What they have in common is that any sin that shows a person's lack of worship or religious observance, or that committing it undermines values in society, is one of the great anomalies that is called a great sin. In addition, to understand the wisdom and criterion of the severity of the prohibition of an anomaly in Islam, one can be arrogant towards religion, what changes the Islamic identity of the individual and society, and weakening the capabilities of society are among the criteria that can lead to a series of deviations and social harms. Classify below.

    Keywords: Social Injuries, Deviations, Logic of Classification of Social Injuries
  • Seyyed Saeed Zahed Zahedani Pages 81-90

    In discussing the theories of social harms, the purpose can be solving harms or manage the harms. The purpose of the existing social science theories is to manage the harm rather than solve it. On the contrary, the purpose of Islamic theorizing is to solve social harms. We believe that using this method, the harms will be solved and managed together. In order to investigate this claim and understand its quantity and quality, we consider individual and social will as a matter of principle. People who break individual and social norms and deflect themselves, they do it by their own will. We believe three levels of values, ethics, science, knowledge and behavior in individual and society. At each of these levels and between them, deflection can occur in person, in society or between person and society. Western social thinkers are trying to coordinate these three levels in person, in society or between person and society. This resulted in the anomalous management. Due to the principles of monotheism, prophecy and resurrection in Islamic thought, the purpose is to coordinate personal or social inconsistencies or inconsistencies between individual and society based on divine will. As a result, harm is managed and solved simultaneously. The purpose of this study is to theorize and discuss the above components by relying on Quran concepts with rational reasoning.

    Keywords: secularism, Islamic, psychosis, social anomalies
  • Seyyed Hossein Fakhr zare* Pages 91-112

    The reasons of degeneration of history and civilization of a society and the discovery of their legitimacy are one of the concerns of thinkers in each period which have been discussed based on various theoretical frameworks. Since history, like all other phenomena has laws and stable traditions. Quran has firmly stated that promotion and degeneration of societies depend on cultural, social, political and economic factors. Collapse and degeneration of society and history has been expressed in various verses of the Quran. Moreover, there are specific strategies for explaining its internal and external consequences and modifying society in various verses. The purpose of this paper is to provide the why, how and consequences of degeneration from Islam perspective especially Quran’s verses in a network of interconnected concepts. Since modern societies have experienced great spiritual and social crises due to neglecting supreme human value. Also the structure of society has faced many crises. As a result, the importance of this discussion is evident from the perspective of the Quran and narrations.

    Keywords: Social injuries, degeneration, society, divine traditions
  • Mohsen Manteghi Pages 113-132

    The recognition of the logic of categorizing social harm types from the point of view of the Qur'an and narrations is an important issue that has been underestimated. What criteria are required to achieve this purpose. Thinking in verses and narrations shows that there is a hierarchy of deviations that can be categorized by many criteria. The criteria that exist in the narrations include intensity and importance of prohibition one subject, insisting on sin, disclosing it in society, and minimizing it. Some sins indicate that individual is not committed to religious beliefs. These sins also undermine the values of society. In fact, Their common aspect is that they are mortal sin, because it causes major disruptions in society. Moreover, some categorical criteria of social deviations and social harms include enmity against religion that changes the individual's identity and society, weakens the capabilities of society.

    Keywords: Managers, employees of the organization, social deviance
  • Ebrahim Abbaspour* Pages 133-152

    The selection of human actions is influenced by several factors. Some theorists emphasize individual factors and will, and some emphasize the role of peripheral factors. Man, as an autonomous and selective being, chooses his actions in a process that is influenced by the will and the environment. The calculation and selection of consonantal or deviant actions is influenced by environmental factors [physical, psychological, situational, structural (social, economic, ...)]. According to the theories of rational choice, committing wrongdoing is a selective matter and this choice is influenced by various factors and phenomena. Scholars' analysis of the verses and hadiths of the Ahl al-Bayt (AS) shows the acceptance of the point in the Shiite teachings that human free will under the influence of environmental factors is limited, which of course does not mean deprivation of authority, and this article examines the effects of environmental factors. In general, it explains and analyzes. In the analysis of this category, some limiting and influential factors in human selection from the perspective of Islamic sources have been pointed out and the study of these variables has been followed at the micro, intermediate and macro levels, respectively. The research method is descriptive and qualitative content analysis. The purpose of this research is to analyze the content of the Quran and narrative and interpretive sources. The subject is also: describing the view of the Qur'an and Shiite hadiths about the mapping of environmental factors in the calculation and selection of voluntary actions. The analysis of the axes of verses and narrations indicates the similarity of the contents of these teachings with the axes of modern theories of deviant sociology.

    Keywords: Deviation, Calculation, Selection, Peripheral factors, Companionship, Reference group
  • Meysam Aghdaghi * Pages 153-162

    Drug addiction and abuse is one of the most important social harms in our country, which is very worrying due to its increasing scope, depth of impact and adverse consequences, and along with the issue of divorce, it is mentioned as the most important social harms and problems in the country. So far, many efforts have been made by scholars of behavioral sciences and social sciences to explain and analyze this issue, but less attention has been paid to the capacities and implications of Islamic teachings in both theoretical and practical fields. The capacities of Islamic teachings can help to develop programs to counter the Islamic approach and in accordance with the indigenous needs of our country. Countering drug addiction and abuse must be done on both supply (production, distribution and sale) of drugs and demand (purchase and abuse). On the supply side, Islamic teachings can help set deterrents as well as eliminate the motives of drug trafficking. Demand for addiction and drugs on the demand side includes three stages: prevention, treatment, and cure. In the prevention phase, both insightful teachings (such as looking at the world and philosophy of life, etc.) and moral and behavioral teachings (such as patience and self-control in the face of difficulties and control of desires, etc.) in reducing the tendency and abuse Drugs are effective. In the treatment phase, Islamic teachings can reduce the spiritual vacuum in sufferers, by giving hope and strengthening the individual's will (for example, using prayers, supplications and appeals to the Imams) to complete the treatment cycle and reduce the rate of return and stability. Help the improved person as much as possible. Unfortunately, little attention has been paid to the healing process, especially in those around the injured person, but it seems that the use of Islamic teachings and the use of religious experts in all three stages of prevention, treatment, and healing are useful and necessary.

    Keywords: Addiction, Drugs, Social Injuries, Islamic Studies
  • Zahra Khandan *, Fariba Seyydan, Zeinab Rezaei Pages 163-184

    Increasing the age of marriage is a problem and a harm that, if left unaddressed, the effective generation must be ignored. Young people are the strategic forces for the country, and if marriage as their instinctive need, which is the basis of their growth and perfection, is not taken into account, depression, reduction of life expectancy and constructive activity will occur in the country. The main purpose of this study is to analyze, explain and interpret the phenomenon of increasing the age of marriage based on the lived experience of single girls and boys. Research data were collected through in-depth interviews with 23 individuals, including 13 girls and 10 boys identified by the snowball method. The research method is based on grounded theory and the information is analyzed using axial coding. According to the data analysis, modernity can be considered as one of the main factors affecting the attitudes of singles, which includes increasing the culture of modernity and urbanization, free sex and .... On the other hand, increasing the culture of the eye and the eye in society, adhering to false customs, has also been effective. In the meantime, family support and irresponsible upbringing based on happiness and well-being play a major role; But it is not possible to ignore the lack of infrastructure to create a minimum living such as housing, income, married dormitory, etc .; The role of the media and changing the standards of marriage and moving towards idealism are other reasons. In the strategy of singles to increase the age of marriage to increase religious beliefs and life skills, as well as the creation of infrastructure by the government with cultural management has a significant place.

    Keywords: increasing marriage age, qualitative method, modernity, fear of marriage
  • Ghasem Ebrahimipour * Pages 185-200

    According to the teachings of narration, shame and modesty are the basis of all desirable attributes, so that if modesty disappears from society, all virtues will collapse one after the other, and public culture will be emptied of utopia. This study aims to analyze the factors, mechanisms and consequences of the socialization of modesty and indecency in the contemporary period from the perspective of narrative texts. Findings show that the internalization of modesty is not seriously considered and the socialization of indecency is influenced by many factors such as lowering the level of religiosity, lowering self-esteem and social status, lowering patience and tolerance, lowering The level of wisdom and rationality and expression of need has been overcome. Also, the activities of formal organizations such as health, education, media, sports and lack of recreational and sports facilities for women in contemporary society pursue immoral socialization in today's society.

    Keywords: sociability, immorality, moral corruption, social ethics
  • Ahmad Hossein Sharifi *, Ahmad Mohammadi Peiro Pages 201-218

    The purpose of this research is to determine a model of social sustainability of Mollasadra's philsophy and to extract scientific and practical approaches for preventing social harms from Mollasadra point of view. The research method is descriptive-analytical. First, the theoretical foundations or fundamental assumptions of the problem were stated with respect to Sadra's anthropological foundations which include: «the type of being unit of human at first and various types of it in continuing life», «unity of human personality», «the role of actions in shaping human personality», «outward and inward relationship», «the originality of the spiritual balance» and «Pluralism in therapeutic versions».Then, Sadr's strategies were mentioned for preventing social harms in two categories of scientific-epistemological and practical-executive approaches by relying on these foundations and moreover by searching in different works of Sadra,. Six approaches consisted of «strengthening science and perception», «strengthening reasoning», «strengthening self-awareness», «thinking about death», «general education and introduction of patterns» and «creating common understanding» were obtained from first categories. Approaches of Second category consisted of «needs adjustment», «promoting moderation», «modifying the nutrition system», «occupational guidance», «increasing family controls» and «counseling support of families» were extract from Mollasadra's Foundations and Speeches.

    Keywords: Social damage, Epistemological solutions, Practical solutions, Mulla Sadra