فهرست مطالب

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرام ایمانی*، احمد عظیمی صفحات 1-16

    کارآفرینی روستایی راهکاری جدید در نظریه های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در مناطق روستایی در راستای دستیابی به توسعه پایدار است و به عنوان یک راهبرد نو در توسعه مناطق روستایی به علت ماهیت اشتغال زایی بالا می تواند برای روستاییان اشتغال مولد و دایم و برای بیکاران فصلی اشتغال موقت ایجاد کند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر باهدف بررسی قابلیت ها و ظرفیت های توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی بخش خورش رستم شهرستان خلخال انجام یافت. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیل است و به لحاظ نحوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه خانوارهای ساکن در روستاهای بخش خورش رستم شهرستان خلخال به تعداد 3808 خانوار بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 313 نفر محاسبه و با روش طبقه ای چندمرحله ای از میان جامعه موردمطالعه انتخاب شده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه قابلیت های توسعه کارآفرینی شامل چهار مولفه فردی، اقتصادی، اجتماعی و زیرساختی، جمع آوری گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصین و اساتید مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جهت تعیین میزان پایایی تعداد 30 پرسشنامه در منطقه توزیع شد و میزان پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 85/0 برآورد گردید. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد مولفه فردی و زیرساختی در روستاهای موردبررسی وضعیت نسبتا مناسبی در توسعه کارآفرینی داشته است؛ با این وجود، مولفه های اقتصادی و اجتماعی از وضعیت مناسبی در این روستاها برخوردار نبوده است. همچنین نتایج ضریب همبستگی نشان داد بیشترین همبستگی بین ویژگی های فردی سطح تحصیلات و درآمد با ظرفیت های کارآفرینی بوده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، ابعاد ظرفیتی کارآفرینی، توسعه روستایی، توسعه پایدار، بخش خورش رستم
  • انوش مهربان مرجقل، رفعت شهماری اردجانی*، سیده صدیقه حسنی مهر، علیرضا پورشیخیان صفحات 17-36

    بازارهای هفتگی از قدیم در بسیاری از روستا ها رواج داشته و یکی از مشخصه های اصلی بسیاری از روستاها شناخته شده است، به نحوی که در تاریخ اقتصادی و اجتماعی جوامع کارکرد و جایگاه ویژه ای دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تحلیل فضایی بازار های هفتگی بر مبنای پایداری روستاها در دهستان های شهرستان صومعه سرا است. اطلاعات و داده های لازم از منابع کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده، ابزار پژوهش نیز پرسشنامه است و روایی آن توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفت. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل های FARAS، WASPAS، FVIKOR استفاده شده است. نتایج رتبه بندی معیار های اقتصادی و اجتماعی با استفاده از مدل آراس فازی نشان داد، در بعد اقتصادی به ترتیب مولفه های درآمد با مقدار وزن 497/0، افزایش کسب و کار با مقدار وزن 465/0، اشتغال با مقدار وزن 461/0، افزایش سرمایه گذاری با مقدار وزن 446/0، در بعد اجتماعی نیز به ترتیب مولفه های افزایش ارتباط فامیلی با مقدار وزن 476/0، کاهش مهاجرت با مقدار وزن 468/0، منزلت اجتماعی با مقدار وزن 454/0، ارتقای فرهنگ بومی با مقدار وزن 431/0، بالاترین و پایین ترین رتبه ها را به خود اختصاص داده اند. در ادامه نیز نتایج رتبه بندی بازار های هفتگی با تاکید بر ابعاد پایداری با استفاده از مدل واسپس نشان داد، در بعد اقتصادی، به ترتیب بازارهای هفتگی (گوراب زرمیخ، هندخاله، (شیخ محله) کسما، طاهر گوراب (اباتر)، هندخاله (تولم شهر)، ضیابر، طاهر گوراب)، و در بعد اجتماعی نیز به ترتیب بازار های هفتگی (گوراب زرمیخ، هندخاله (شیخ محله)، کسما، هندخاله (تولم شهر)، طاهر گوراب (اباتر)، طاهر گوراب)، بالاترین و پایین ترین رتبه ها را به خود اختصاص داده اند. در نهایت به منظور تحلیل فضایی دهستان های شهرستان صومعه-سرا با تاکید بر ابعاد پایداری از مدل وایکور فازی استفاده شد، نتایج نشان داد، دهستان های کسما با مقدار وزن 254/0، بالاترین رتبه و دهستان طاهر گوراب با مقدار وزن 050/0، پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: بازارهای هفتگی، پایداری، مناطق روستایی، شهرستان صومعه سرا
  • ناصر شفیعی ثابت*، فاطمه کریمی مارزی صفحات 37-56

    امروزه سکونتگاه های روستایی با چالش های بسیاری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و محیطی - اکولوژیک مواجه هستند. از این رو، سرمایه اجتماعی به مثابه یک ویژگی مثبت در سکونتگاه های روستایی تعریف می شود که با آسان سازی همکاری ها در یک محدوده جغرافیایی می تواند به درک گوناگونی های پنهان زیست پذیری کمک نماید. براین مبنا، پژوهش حاضر به روش کمی و توصیفی تحلیلی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه، در 30 روستا و 400 خانوار نمونه انجام شد؛ ازفرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه و از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار آموس گرافیک رابطه میان سرمایه اجتماعی و بهبود ابعاد زیست پذیری پایدار روستایی در بخش مرکزی شهرستان جیرفت را آشکار ساخت. یافته ها بیانگر اثرگذاری سازگار و مثبت میان سرمایه اجتماعی و زیست پذیری پایدار روستایی است. افزون براین، از میان شاخص های سرمایه اجتماعی، شاخص انسجام اجتماعی با کمترین میانگین معادل 81/2 و تشکل اجتماعی با مقدار 40/3 بیشترین میانگین را به خود اختصاص داده است، و از وضعیت بهتری نسبت به سایر ابعاد برخوردار است. و در میان ابعاد زیست پذیری بعد اقتصادی با میزان 17/3 در این راستا، با بهبود و ارتقای ابعاد آگاهی، انسجام، اعتماد، شبکه و روابط اجتماعی، مشارکت روستاییان در انجام برنامه های اقتصادی، اجتماعی و محیطی اکولوژیک افزایش یافته و سبب بهبود زیست پذیری پایدار روستایی می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، زیست پذیری روستایی، پایداری، مدلسازی معادلات ساختاری، شهرستان جیرفت
  • عبدالقادر راستای، زهره هادیانی، سید هادی طیب نیا* صفحات 57-78

    هدف از گردشگری روستایی، توسعه اقتصاد محلی و بهبود استانداردهای زندگی جوامع محلی است. توسعه گردشگری، می-تواند اثراتی بر جامعه میزبان بگذارد. شناخت آنها و نحوه ارزیابی اثرات به منظور مواجهه با آن ها، چه مثبت و چه منفی، بسیار مهم است. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثرات گردشگری در ابعاد مختلف بر جامعه میزبان در روستای تمین است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی- تحلیلی است که به دو روش مطالعه کتابخانه ای و پیمایشی میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را مردم محلی روستای تمین که بر طبق آمار سال 1395 جمعیت آن 762 نفر بوده است، تشکیل می دهد. برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که به وسیله آن تعداد 256 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که وضعیت شاخص اقتصادی با میانگین 109/3، شاخص احتماعی 178/3، شاخص زیست محیطی 053/3 و شاخص کالبدی با میانگین 178/3 بالاتر از میانگین مطلوب است و گردشگری باعث بهبود وضعیت این ابعاد در روستای تمین شده است. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که گردشگری بیشترین تاثیر را بر بعد اقتصادی و بعد کالبدی به ترتیب با مقدار بتای 362/0 و 302/0 ؛ و کم ترین تاثیر با ضریب بتای 157/0، بر بعد اجتماعی و بعد زیست محیطی با ضریب بتای 234/0 در روستای تمین داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، جامعه میزبان، روستای تمین، شهرستان میرجاوه
  • مریم قاسمی*، فاطمه کهنوجی صفحات 79-100
    کارآفرینی در کشاورزی به معنای بکارگیری خلاقیت و نوآوری در فعالیت های مرتبط با کشاورزی و راهبرد کلیدی در حل چالش های بخش کشاورزی نواحی روستایی است. پژوهش حاضر به بررسی سطح توسعه کارآفرینی کشاورزی در بین کارآفرینان خرد و نقش عوامل فردی موثر بر آن می پردازد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی است. در این پژوهش 55 روستا که دارای کارآفرین خرد کشاورزی در شهرستان مشهد هستند، شناسایی و تمامی کارآفرینان خرد کشاورز (90 کارآفرین) مورد بررسی قرار گرفت. لذا چه در سطح روستا و چه در سطح واحد تحلیل، تمام شماری انجام شد. توسعه کارآفرینی در میان کارآفرینان کشاورزی خرد به کمک 4 بعد نوسازی، پیشگامی، ریسک پذیری و نوگرایی و 18 شاخص به کمک ابزار پرسشنامه کمی شد. آلفای کرونباخ 0.83 بیانگر پایایی مطلوب ابزار پژوهش است. نتایج نشان داد میانگین بعد نوسازی با 3.26، بعد پیشگامی با 3.24، بعد ریسک پذیری با 3.48، بعد نوگرایی با 3.19 به طور معنی داری بالاتر از میانه نظری در حد متوسط می باشد. همچنین میانگین سازه توسعه کارآفرینی در بین کارآفرینان کشاورز با 3.29 از میانه نظری بالاتر است؛ لذا میزان توسعه کارآفرینی در بین کارآفرینان خرد کشاورزی نواحی روستایی شهرستان مشهد در سطح متوسط ارزیابی شده است. نتایج حاصل از همبستگی پیرسون نشان داد رابطه مستقیم و معنی داری بین سابقه فعالیت کشاورزی، رضایت از کسب و کار کارآفرینانه و درآمد با سازه توسعه فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی وجود دارد. همچنین تفاوت معناداری بین میانگین توسعه فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی بر اساس بومی/غیربومی بودن، جنسیت، تاهل، دارا بودن/نبودن تحصیلات تخصصی، شرکت/عدم شرکت در دوره های آموزشی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، کارآفرینان میکرو، نواحی روستایی، شهرستان مشهد
  • محمود فال سلیمان*، محمد اسکندری ثانی، آزاده رضائی نسب صفحات 101-123

    چند سالی است که در سطح ایران کانون های بزرگ روستایی برای تطور و تبدیل روستا به شهر مورد توجه نظام برنامه ریزی و برنامه ی ساخت کشور قرار گرفته است. با تبدیل شدن روستا به شهر، تاثیرات متفاوتی بر ابعاد مختلف زندگی ساکنان منطقه روستایی ایجاد می شود که یکی از این نواحی کشور که در حوزه تبدیل روستا به شهر گام برداشته است، دو شهر زیارت و لوجلی در شهرستان شیروان می باشد. در این پژوهش هدف، بررسی تاثیر تبدیل روستا به شهر بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی شهرهای لوجلی و زیارت در شهرستان شیروان می باشد. روش تحقیق در این پژوهش بر اساس ماهیت، توصیفی و تحلیلی و از لحاظ دستیابی به حقایق از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق شامل خانوارهای ساکن شهرهای زیارت و لوجلی در شهرستان شیروان می شدند که تعداد آن ها 1479 خانوار می باشد. حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 195 خانوار تعیین و به نسبت جمعیت و بعد خانوار در دو شهر پرسش گری انجام شد. سپس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه ها انتخاب شدند. در مرحله بعد اطلاعات وارد نرم افزار spss شد؛ سپس با انتخاب آزمون توزیع دو جمله ای به ارزیابی شاخص های تحقیق از جنبه ی آمار استنباطی پرداخته شد. نتیجه گیری کلی تحقیق از تاثیرگذاری تبدیل روستا به شهر در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی اشاره دارد ومبین این است که این تاثیرگذاری زیادبوده است.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، روستا-شهر، تقسیمات کشوری، شهرستان شیروان
|
  • Bahram Imani *, Seyyed Ahmad Azimi Pages 1-16

    Rural entrepreneurship is a new solution in development theories for empowerment and capacity building in rural areas in order to achieve sustainable development. And as a new strategy in the development of rural areas, due to the nature of high employment, it can create productive and permanent employment for the villagers and temporary employment for the seasonally unemployed. According to imprtance of subject, The aim of this study was to evaluate the capabilities and capacities of entrepreneurship development in rural areas of Khorsh Rostam district of Khalkhal city. This research is applied in terms of purpose And is based on a descriptive-analytical nature And in terms of how information is collected is a survey. The statistical population of this study was 3808 households living in the villages of Khorsh Rostam district of Khalkhal city. The sample size was calculated using the Cochran's formula to 313 people And were selected from the study population by multi-stage stratified method. Data were collected using the Entrepreneurship Development Capabilities Questionnaire including four components: individual, economic, social and infrastructure. The validity of the questionnaire was reviewed and approved by a panel of experts and professors. To determine the reliability, 30 questionnaires were distributed in the region and its reliability was estimated to be 0.85 using Cronbach's alpha. The results of one-sample t-test showed that the individual and infrastructure components in the studied villages had a relatively good situation in entrepreneurship development, but the economic and social components did not have a good situation in these villages. Also, the results of correlation coefficient showed that the highest correlation was between individual characteristics of education level and income with entrepreneurial capacities

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Entrepreneurship Capacity Dimensions, Rural Development, Sustainable development, Rostam khoresh Section
  • Anush Mehraban Marjqal, Rafat Shahmari Ardjani *, Seyeheh Sedigheh Hassani Mehr, Alireza Poursheikhan Pages 17-36

    Weekly markets have long been popular in many villages and is one of the main characteristics of many villages. The purpose of this study is to investigate the spatial analysis of weekly markets based on the sustainability of rural areas of Somehsara County. Necessary information and data were collected from library and field sources, The research tool is a questionnaire and its validity was confirmed by experts. FARAS, WASPAS and FVIKOR models were also used to analyze the data. The results showed the ranking of economic and social criteria using the fuzzy ARS model, In the economic dimension, the components of income with a weight of 0.497, increase of business with a weight of 0.465, employment with a weight of 0.461, increase of investment with a weight of 0.446, respectively in the social dimension, respectively. Components of increasing family relationship with a weight of 0.476, reducing migration with a weight of 0.468, social status with a weight of 0.454, promotion of indigenous culture with a weight of 0.431, have the highest and lowest ranks. have given. The results of weekly market rankings with emphasis on the dimensions of sustainability using the Wasps model showed, In the economic dimension, weekly markets (Gorab Zarmikh, Hindkhaleh, (Sheikh Mahalla) Kasma, Taher Gorab (Abater), Hindkhaleh (Tolm Shahr), Ziaber, Taher Gorab), respectively, and in the social dimension, respectively, weekly markets (Gorab Zarmikh) , Hindkhaleh (Sheikh Mahalla), Kasma, Hindkhaleh (Tolm Shahr), Taher Gorab (Abater), Taher Gorab), have the highest and lowest ranks. Finally, in order to spatially analyze the villages of Somehsara city with emphasis on the dimensions of stability, the fuzzy Vicor model was used. The results showed that Kasma villages with a weight of 0.254 had the highest rank and Taher Gorab village with a weight of 0.050 had the lowest rank.

    Keywords: Weekly markets, Sustainability, rural areas, Sumeh Sara County
  • Naser Shafieisabet *, Fatemeh Karimi Marezi Pages 37-56

    Today, rural settlements face many economic, social, and environmental-ecological challenges. Hence, social capital is a positive feature in rural settlements that facilitating cooperation in a geographical area can help understand the hidden diversity of viability. Accordingly, the present study was conducted in a quantitative, descriptive-analytical method and based on a questionnaire in 30 villages and 400 sample households. Cochran's formula for determining the sample size and structural equation modeling and Amos graphic software revealed the relationship between social capital and improving the dimensions of sustainable rural viability in the central part of Jiroft city. Findings indicate a consistent and positive effect between social capital and sustainable rural livelihood. In addition, among the social capital indices, the social cohesion index with the lowest average of 2.81 and the social organization with the value of 3.40 has the highest average. It has a better situation than other dimensions. And among the dimensions of economic viability with a rate of 3.17 in this regard, by improving and promoting the dimensions of awareness, cohesion, trust, network, and social relations, the participation of villagers in economic, social, and environmental programs has increased, and improved Sustainability becomes rural.

    Keywords: Social capital, Rural viability, Sustainability, Central district, Jiroft County
  • Abdolghader Rastae, Zohre Hadyani, Seyed Hadi Tayebnia * Pages 57-78

    The goal of rural tourism is to develop the local economy and improve the living standards of local communities. Tourism development can have an impact on the host community. Knowing them and how to evaluate the effects is very important in order to deal with them, both positively and negatively. The purpose of this study is to evaluate the effects of tourism in different dimensions on the host community in Tamin village. The present research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of descriptive-analytical work, which has been done in two ways: library study and field survey. The statistical population of the study consists of local people of Tamin village, which according to the statistics of 2016, its population was 762 people. Cochran's formula was used to select the sample size, by which 256 people were selected as the sample size. To analyze the research findings, one-sample t-test and multivariate regression analysis were used. The results of one-sample t-test showed that the economic index with an average of 3.109, social index 3.178, environmental index 3.053 and physical index with an average of 3.178 is higher than the average and tourism improves the situation of these dimensions It is secured in the village. Also, the results of multivariate regression showed that tourism had the greatest impact on the economic and physical dimensions with beta values of 0.362 and 0.302, respectively; And the lowest effect with beta coefficient of 0.157 was on the social dimension and environmental dimension with beta coefficient of 0.234.

    Keywords: Tourism, rural tourism, Host Community, Temin Village, Mirjaveh Township
  • Maryam Ghasemi *, Fatemeh Kahnooji Pages 79-100
    Entrepreneurship in agriculture means using creativity and innovation in activities related to agriculture and a key strategy in solving the challenges of the agricultural sector in rural areas. The present study examines the level of development of agricultural entrepreneurship among micro-entrepreneurs and the role of individual factors affecting it. The research method is descriptive-analytical and in terms of purpose is applied research. In this study, 55 villages that have micro-entrepreneurs in Mashhad were identified and all micro-entrepreneurs (90 entrepreneurs) were examined. Therefore, both at the village level and at the level of the analysis unit, counting was done. Entrepreneurship development among micro-agricultural entrepreneurs was quantified with the help of 4 dimensions of modernization, pioneering, risk-taking and modernity and 18 indicators with the help of a questionnaire. Cronbach's alpha of 0.83 indicates the optimal reliability of the research tool. The results showed that the average of the modernization dimension with 3.26, the pioneering dimension with 3.24, the risk-taking dimension with 3.48, and the modernization dimension with 3.19 are significantly higher than the average theoretical average. Also, the average structure of entrepreneurship development among agricultural entrepreneurs is 3.29 higher than the theoretical average; Therefore, the rate of entrepreneurship development among micro-entrepreneurs in rural areas of Mashhad has been evaluated at an average level. The results of Pearson correlation showed that there is a direct and significant relationship between the history of agricultural activity, satisfaction with entrepreneurial business and income with the structure of development of agricultural entrepreneurial activities. Also, no significant difference was observed between the average development of agricultural entrepreneurial activities based on indigenous / non-indigenous, gender, marriage, having / not having specialized education, participation / non-participation in training courses.
    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Micro Entrepreneurs, rural areas, Mashhad
  • Mahmoud Fallsolyman *, Mohammad Eskandarisani, Azadeh Rezaeiinasab Pages 101-123

    Planning organizations and the country's construction plan in Iran have considered the large rural areas to be transformed into cities. With the turning of the village into the city, different effects on the different dimensions of the life of the inhabitants of the rural area are created. Ziarat and Lujali towns of Shirvan County are two country's areas which have started turning from the villages into cities. This study aims to examine the effect of the transformation of the village into town on the economic, social, environmental and physical dimensions of Ziarat and Lujali. The methodology of this study is descriptive analytical in terms of type, empirical in terms of data collection and functional in terms of purpose. The population sample size of the study includes 1479 families living in Ziarat and Lujali towns of Shirvan County. The sample size was 195 families which were determined by Cochran formula. According to the population and the average of the families' members, a questionnaire was distributed in two towns. Then, by the use of simple random sampling method, the samples were selected. The data were entered into SPSS software, then, through binominal test, the research variables were assessed based in terms of descriptive statistics. The results demonstrated that the transformation of village into town affects the economic, social, environmental and physical dimensions significantly.

    Keywords: Regional Development, village-town, economic, Shirvan county