فهرست مطالب

نشریه روانشناسی پیری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسمن آباد، همایون هارون رشیدی* صفحات 1-10

    سالمندی به عنوان یکی از مراحل حساس تحول انسان، دارای ویژگی ها و شرایط خاص خود است. در این میان اضطراب وجودی و نشخوار فکری از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است که با مداخله مناسب می توان آنها را بهبود بخشید. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر نشخوار فکری و اضطراب وجودی سالمندان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمام سالمندان با اضطراب وجودی شهر اهواز در سال 1400 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر مرد سالمند (65 تا 75 سال) بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی هشت جلسه 90 دقیقه ای هفتگی دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل نشخوار فکری هوکسما و مارو و اضطراب وجودی ویمز و همکاران بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره در سطح 05/0 با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد در مرحله پس آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر نشخوار فکری و اضطراب وجودی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0P<). به عبارت دیگر، نتایج پژوهش حاضر نشان داد درمان مبتنی بر شفقت موجب کاهش اضطراب وجودی و نشخوار فکری می شود. به نظر می رسد این نتایج نمایان گر افق های جدیدی در مداخلات روان شناختی است و می توان از درمان مبتنی بر شفقت به عنوان یک روش درمانی موثر در بهبود سلامت روانی سالمندان سود جست.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، اضطراب وجودی، نشخوار فکری، سالمندان
  • حدیث ولی زاده، شیما پرندین* صفحات 11-24

    سالمندی فرآیندی طبیعی و مرحله ای حساس در زندگی یک فرد است که با طیف وسیعی از تغییرات فیزیولوژیکی و روان شناختی از جمله افزایش باورهای غیرمنطقی و تضعیف شادکامی همراه است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر باورهای غیرمنطقی و شادکامی سالمندان شهر کرمانشاه انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند، که به شیوه نمونه گیری دردسترس 30 نفر از سالمندان (60 تا 70 سال) با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله درمانی طی  8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند و گروه کنترل در لیست انتظار برای درمان قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز و شادکامی آکسفورد بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که در پس آزمون، گروه آزمایش از نظر هر دو متغیر باورهای غیرمنطقی و شادکامی تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشتند. به عبارت دیگر، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث شد که سالمندان باورهای غیرمنطقی کمتر و شادکامی بیشتری را تجربه کنند (05/0>P). با توجه به اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمانگران و متخصصان مرتبط با سلامت می توانند از این روش درمانی برای مداخله های مرتبط با سلامت به ویژه برای بهبود باورهای غیرمنطقی و شادکامی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، باورهای غیرمنطقی، شادکامی، سالمندان
  • نرگس حسین نظری، حمید نجات*، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 25-38

    سالمندی با محدودیت و ناتوانی بسیاری همراه است که می تواند مولد اضطراب مرگ در آنها باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بهزیستی درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ سالمندان مرکز نگهداری روزانه سالمندان انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل سالمندان عضو مراکز روزانه با اضطراب مرگ بودند. از بین این افراد، تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در سه گروه 15 نفری قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت هشت جلسه 90 دقیقه ای بهزیستی درمانی یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و برای گروه کنترل اقدامی صورت نگرفت. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر بود. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که بهزیستی درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل بر کاهش اضطراب مرگ سالمندان اثر معنادار داشته اند. با این حال، تفاوت معناداری بین اثربخشی دو گروه بر کاهش اضطراب مرگ وجود نداشت. طبق نتایج، می توان از بهزیستی درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در جهت بهبود اضطراب مرگ در سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، بهزیستی درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سالمند
  • محمدجواد باقری، علی اصغر اصغرنژاد*، بیتا نصرالهی صفحات 39-54

    فرایند سالمندی با کاهش تدریجی عملکرد سیستم های بدن یک فرد بالغ و سالم به فردی آسیب پذیر با کاهش در ظرفیت های فیزیولوژیک همراه است. بنابراین، امروزه توجه به مولفه های سلامت در سالمندان اهمیت ویژه ای یافته است. این پژوهش با هدف تعیین رابطه خودکارآمدی و کیفیت زندگی با نقش میانجی بهزیستی روان شناختی در سالمندان شهر تهران انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، متشکل از کلیه سالمندان (60 سال به بالا) شهر تهران بود که از این میان 200 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این افراد به پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف، خوکارآمدی عمومی شرر، و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS و روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که مدل مفروض این مطالعه از برازش مناسبی در نمونه مورد مطالعه برخوردار است. بدین ترتیب که، خودکارآمدی رابطه مستقیم مثبتی با بهزیستی روان شناختی و همچنین رابطه مستقیم مثبتی با کیفیت زندگی دارد. از سویی بهزیستی روان شناختی رابطه مستقیم مثبتی با کیفیت زندگی دارد. همچنین مشخص شد بهزیستی روان شناختی از طریق خودکارآمدی با کیفیت زندگی رابطه غیرمستقیم دارد. این نتایج بر اهمیت بهبود شرایط زندگی سالمندان بر اساس سلامت روان شناختی و میزان احساس راحتی در هنگام برخورد با شرایط دشوار اشاره می کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی، سالمندان
  • ملیحه سلمانی، لیلا ذوقی* صفحات 55-69

    اضطراب مرگ می تواند نگرش منفی در مورد پیری را افزایش دهد و حتی منجر به اضطراب و ترس از پیری شود. بنابراین شناخت عوامل روان شناختی موثر بر اضطراب مرگ در سالمندان بسیار مهم می باشد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه احساس تنهایی، هوش معنوی و سلامت عمومی با اضطراب مرگ از طریق نقش میانجی ذهن آگاهی در سالمندان بود. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی سالمندان مقیم جامعه در سه منطقه 3، 8 و 20 شهر تهران در سال 1400 بود که از بین آنها تعداد 250 نفر به عنوان گروه نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه های اضطراب مرگ تمپلر، احساس تنهایی راسل، هوش معنوی کینگ، سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و ذهن آگاهی بایر و همکاران بود. نتایج پژوهش نشان داد که مدل مفروض با داده های پژوهش برازش مطلوبی دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر برای بررسی نقش متغیر میانجی نشان داد که ذهن آگاهی رابطه بین احساس تنهایی، هوش معنوی و سلامت عمومی با اضطراب مرگ در سالمندان را میانجی گری می کند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که ارتقاء سطح ذهن آگاهی به کاهش اضطراب مرگ در سالمندان کمک می کند و لازم است راهکارهایی برای افزایش آن در این جامعه ارایه گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، احساس تنهایی، هوش معنوی، سلامت عمومی، ذهن آگاهی، سالمندان
  • سمانه صادقی، امین عظیم خانی*، حامد عباسی صفحات 71-85

    اگرچه پدیده سالمندی را نمی توان متوقف نمود، ولی می توان با برنامه ریزی درست و به کارگیری روش ها و مراقبت های اصولی، از اختلالات و معلولیت های این دوران پیشگیری کرده و یا اینکه آن را به تعویق انداخت. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی اثربخشی تمرین های ذهن آگاه، تعادل و ترکیبی بر تعادل و ترس از افتادن سالمندان بود. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان شهرستان مشهد با مشکل تعادل و ترس از افتادن بود. 150 نفر از سالمندانی که در پارک ملت مشهد حضور داشتند که پس از بررسی به صورت هدفمند، 48 سالمند زن شهر مشهد در دامنه سنی 60 تا 79 سال به طور تصادفی در چهار گروه 12 نفره جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه بین المللی کارآمدی افتادن و آزمون تعادل برگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و نرم افزار Excel 2013 انجام شد. یافته ها نشان داد که هر سه روش تمرینی ذهن آگاهی، تعادلی و ترکیبی (ذهن آگاه-تعادلی) در مقایسه با گروه کنترل بر عملکرد تعادلی و ترس از افتادن زنان سالمند، تاثیر معنی داری داشته و هر سه روش تمرینی، سبب افزایش معنی داری در تعادل و کاهش ترس از افتادن زنان سالمند شد. همچنین، یافته ها نشان داد که بین تاثیر تمرینات ذهن آگاه، تعادلی و ترکیبی بر عملکرد تعادلی و ترس از افتادن زنان سالمند تفاوت معنی داری وجود دارد که به ترتیب، روش تمرین ترکیبی (تعادل-ذهن آگاه)، ذهن آگاه و تعادلی تاثیر بیشتری بر بهبود تعادل و کاهش ترس از افتادن زنان سالمند داشت. از این رو، توصیه می شود به منظور ارتقای سطح شاخص های حرکتی (تعادل) و روان شناختی (ترس از افتادن) موثر بر عملکرد سالمندان، از ترکیبی از تمرینات تعادلی و ذهن آگاهی با در نظر گرفتن ویژگی های تمرینی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، فعالیت بدنی، ترس از افتادن، تعادل، زنان سالمند
  • بهرام ملکی صفحات 87-103

    شیوع بیماری کرونا یک چالش مهم برای دستگاه‌های مراقبت بهداشتی در ایران است. سبک‌های دلبستگی و حس انسجام و هوش معنوی از جمله متغیرهایی هستند که می‌توانند تاثیر بسزایی بر سلامت روان و کیفیت زندگی سالمندان در دوران شیوع بیماری کرونا داشته باشند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی هوش معنوی در رابطه بین سبک‌های دلبستگی و حس انسجام با استرس ادراک‌شده در دوران بیماری کرونا در سالمندان اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مقیم سراهای سالمندان شهر سنندج در سال 1400 بود که از بین آنها 270 نفر (146 مرد و 124 زن) به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد. داده‌ها با استفاده از مقیاس‌های دلبستگی بزرگسالان کولینز، حس انسجام آنتونووسکی، استرس ادراک‌شده کوهن و همکاران و هوش معنوی کینگ جمع‌آوری شدند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که مدل مفروض این مطالعه از برازش مناسبی در نمونه مورد مطالعه برخوردار است. بدین ترتیب که سبک دلبستگی ایمن از طریق هوش معنوی با استرس ادراک‌شده، سبک‌های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا از طریق هوش معنوی با استرس ادراک‌شده و حس انسجام از طریق هوش معنوی با استرس ادراک‌شده در سالمندان رابطه غیرمستقیم (05/0>P) داشتند. این نتایج بر اهمیت ارتباط سبک‌های دلبستگی و حس انسجام با توجه به نقش میانجی هوش معنوی در ارایه کمک‌های روان‌شناختی به سالمندان در مدیریت استرس ادراک‌شده آنها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، حس انسجام، سبک های دلبستگی، هوش معنوی
|
  • Yasaman Abad, Homayoon Haroon Rashidi * Pages 1-10

    Aging, as one of the most critical stages of human development, has its own characteristics and conditions. In the meantime, rumination and existential anxiety are among the most common mental health issues in the elderly that proper intervention can be conducted to improve them. Therefore, the purpose of the current study was to examine the effectiveness of compassion-based therapy on rumination and existential anxiety in the elderly. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all the elderly men living in Ahvaz in 2020. The sample consisted of 30 elderly men (60 to 70 years old) selected using available sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received eight 90-minute weekly sessions. The questionnaires applied in the current study included Nolen-Hoeksema and Morrow’s rumination and Weems et al.’s existential anxiety. Data were analyzed using univariate analysis of Covariance (ANCOVA) in SPSS-22 software. The results revealed that there was a significant difference between experimental and control group in terms of rumination and existential anxiety in posttest (P<0.001). Put in other words, the results of the present study showed that compassion-based therapy is effective in reducing existential anxiety and improving rumination of the elderly. The results of the current study seem to open up new horizons in psychological interventions, and compassion-based therapy can be applied as an effective therapeutic method for improving mental health of the elderly.

    Keywords: compassion-based therapy, existential anxiety, rumination, elderly
  • Hadis Valizadeh, Shima Parandin * Pages 11-24

    Aging is a natural and sensitive period in a person’s life that is associated with a wide range of physiological and psychological changes, including the increase of irrational beliefs and the decrease of happiness. Therefore, the aim of this study was to examine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on irrational beliefs and happiness in the elderly in Kermanshah, Iran. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all the elderly living in Kermanshah in 2021, among whom 30 (60 to 70 years) were selected using convenience sampling and according to the inclusion and exclusion criteria of the study, and assigned randomly into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received the therapeutic intervention in eight 90-minute sessions, while the control group was placed on a waiting list for treatment in the same time. The measures used in this study included the Jones’s Irrational Beliefs and the Oxford Happiness Questionnaires. Data were analyzed using Univariate Analysis of Covariance (ANCOVA) in SPSS-25 software. The results indicated that there was a significant difference between experimental and control groups in the post-test in terms of both irrational beliefs and happiness. In other words, mindfulness-based cognitive therapy caused the elderly to experience fewer irrational beliefs and more level of happiness (P<0.05). According to the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy, therapists and health professionals can apply this therapeutic method for health-related interventions, especially to improve irrational beliefs and happiness in the elderly.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, irrational beliefs, happiness, elderly
  • Narges Hossein Nazari, Hamid Nejat *, Mohammadreza Saffarian Tosi Pages 25-38

    The elderly seems to be associated with many limitations and disabilities which can cause them to feel death anxiety. Therefore, the current study aimed to compare the effectiveness of well‐being therapy with acceptance and commitment therapy on death anxiety in the elderly. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population of the present study included the community dwelling elderly members of day care centers with death anxiety, among whom 45 were selected using the convenience sampling method and assigned randomly into three groups, with each group containing 15 people. The experimental groups underwent eight 90-minute sessions of well‐being therapy or acceptance and commitment therapy, and no action was taken for the control group. Data collection tool included the Templer's Death Anxiety Scale. The results of Univariate Analysis of Covariance (ANCOVA) indicated that well‐being therapy and acceptance and commitment therapy had a significant effect on reducing death anxiety compared to the control group. However, there was no significant difference between the effectiveness of the two experimental groups. According to the results, well-being therapy and acceptance and commitment therapy can be applied to improve the death anxiety in the elderly.

    Keywords: death anxiety, well‐being therapy, Acceptance, commitment therapy, elderly
  • Mohammad Javad Bagheri, Aliasghar Asgharnejad Farid *, Bita Nasrolahi Pages 39-54

    The aging process is associated with a gradual decline in the function of the body systems of a healthy and matured adult to a vulnerable individual with a decrease in physiological capacity. Therefore, nowadays, paying attention to the components of health in healthy people has gained especial importance. The aim of this study was to determine the relationship between self-efficacy and quality of life with the mediating role of psychological well-being in the elderly in Tehran, Iran. This was a descriptive study, of correlational type with structural equations modeling (SEM). The statistical population consisted of all the elderly (60 years and older) living in Tehran, among whom 200 people were selected using convenience sampling. Participants responded to the Ryff’s psychological well-being, Sherer's general self-efficacy and World Health Organization Quality of Life (WHOQOL) questionnaires. Pearson’s correlation coefficient and SEM were used to analyse data in SPSS and AMOS software. The results of SEM illustrated that the hypothetical model of this study has a good fit in the study sample. Thus, self-efficacy had a direct positive relationship with psychological well-being and also with quality of life. Besides, psychological well-being had a direct positive relationship with quality of life. It was also found that psychological well-being is indirectly related to quality of life through self-efficacy. The results indicate the importance of improving the living conditions of the elderly based on mental health and the degree of feeling comfortable when dealing with difficult situations.

    Keywords: Self-efficacy, psychological well-being, quality of life, the elderly
  • Malihe Salmani, Leila Zoghi * Pages 55-69

    Death anxiety can increase the negative attitude towards aging and even leads to anxiety and fear of aging. Therefore, it seems very important to know the psychological factors which affect death anxiety in the elderly. In this regard, the aim of this study was to examine the relationship between loneliness, spiritual intelligence and general health with death anxiety through the mediating role of mindfulness in the elderly. The research method was correlational, of path analysis type. The statistical population of the present study included all community-dwelling elderly living in three districts of 3, 8 and 20 of Tehran, Iran in 2021, among whom 250 were selected as the sample of the study using convenience sampling method. The research instruments included Templer’s death anxiety, Russell’s loneliness, King's spiritual intelligence, Goldberg & Hillier’s general health and Baer’s mindfulness questionnaires. The results indicated that the hypothesized model has a good fit with the research data. The results of the path analysis to examine the role of the mediator variable also revealed that mindfulness mediates the relationship between loneliness, spiritual intelligence and general health with death anxiety in the elderly. Accordingly, it can be concluded that the increased level of mindfulness results in reduction of death anxiety in the elderly and it is necessary to provide solutions to increase it in the society.

    Keywords: death anxiety, Loneliness, spiritual intelligence, general health, Mindfulness, elderly
  • Samaneh Sadeghi, Amin Azimkhani *, Hamed Abbasi Pages 71-85

    Although the phenomenon of aging cannot be stopped, the disorders and disabilities of this period can be prevented or postponed through proper planning and the use of methods and principled cares. Therefore, this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness, balance and combined exercises (balance-mindfulness) on the balance and fear of falling in the elderly. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all the elderly living in Mashhad, Iran with balance problem or fear of falling. Participants included 48 elderly women (60 to 79 years old) who were randomly assigned into four groups of 12 people. In order to collect data, the international falling efficiency questionnaire and Berg’s balance test were used. Univariate analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data in SPSS-20 and Excel 2013 software. The findings revealed that compared to control group, all three training methods of mindfulness, balance, and the combination of mindfulness-balance had a significant effect on balance performance and fear of falling in the elderly women, as such, increased the balance and reduced the fear of falling. Besides, the findings indicated that there is a significant difference between the mindfulness, balance and combined methods in terms of their effectiveness on balance performance and fear of falling in the elderly women. In this sense, the combined exercise, mindfulness and balance methods had a greater effect on improving balance and reducing the fear of falling, respectively. Therefore, in order to improve the level of motor (balance) and psychological (fear of falling) indicators affecting the performance of the elderly women, it is recommended to use a combination of balance exercises and mindfulness, considering the characteristics of exercise.

    Keywords: Mindfulness, physical activity, fear of falling, balance, elderly women
  • bahram maleki Pages 87-103

    The spread of Coronavirus is an important challenge for health care systems in Iran. Attachment styles, self-coherence and spiritual intelligence are the variables that can have a significant impact on mental health and quality of life in the elderly during the outbreak of Coronavirus. Therefore, the current study aimed to investigate the mediating role of spiritual intelligence in the relationship between attachment styles and self-coherence with perceived stress during the outbreak of coronavirus in the elderly. This was a correlational study of path analysis type. The statistical population included all the elderly living in nursing homes in Sanandaj in 2021, among whom 270 (146 men and 124 women) people were selected using convenience sampling method. Data were collected using Collins’s adult attachment styles, Antonovsky’s sense of cohesion, Cohen et al.’s perceived stress, and King’s spiritual intelligence Scales. The results of path analysis revealed that the hypothetical model has a good fit in the sample of this study. As such, secure and avoidant attachment styles had an indirect relationship with perceived stress through spiritual intelligence, and sense of cohesion indicated an indirect relationship with perceived stress through spiritual intelligence (P<0.05). The findings emphasize the importance of the relationship between attachment styles and a sense of cohesion with respect to the mediating role of spiritual intelligence in providing psychological assistance for the elderly in order to manage their perceived stress.

    Keywords: Perceived stress, sense of cohesion, Attachment styles, spiritual intelligence