فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1402)

نشریه روانشناسی پیری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیش بینی افت شناختی مرتبط با سن و کارکردهای اجرایی بر اساس انزوای اجتماعی، فعالیت جسمانی و عادات تغذیه ایی در سالمندان
    زهره محمودی، اسحق رحیمیان بوگر*، سیاوش طالع پسند صفحه 2

    عوامل اجتماعی و رفتارهای مرتبط با سلامت از جمله فعالیت جسمانی و تغذیه نقش مهمی در وضعیت توانایی های شناختی در سالمندان دارند. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی نقش انزوای اجتماعی، فعالیت جسمانی و عادات تغذیه ای در پیش بینی افت شناختی مرتبط با سن و نارسایی کارکردهای اجرایی در سالمندان انجام شد. طرح پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی زنان و مردان سالمند سراهای سالمندان شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آنها، 258 نفر بر اساس فرمول نمونه گیری تاباچنیک و فیدل به روش در دسترس انتخاب شدند و به معاینه مختصر وضعیت شناختی فولستاین و همکاران، مقیاس نارسایی کارکردهای اجرایی بارکلی، مقیاس شبکه اجتماعی لوبن، مقیاس فعالیت جسمانی سالمندان واشبورن و همکاران و ارزیابی مختصر وضعیت تغذیه ای گایگاز و همکاران پاسخ دادند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS-26 تجزیه و تحلیل شدند . نتایج نشان داد فعالیت جسمانی و عادات تغذیه ای با افت شناختی و نارسایی کارکردهای اجرایی رابطه منفی و معنی دار دارند (001/0>p). انزوای اجتماعی با افت شناختی و نارسایی کارکردهای اجرایی رابطه معنی دار نداشت (05/0<p). به علاوه، متغیر فعالیت جسمانی به میزان 20 درصد افت شناختی سالمندان و متغیر عادات تغذیه ای به میزان 14 درصد نارسایی کارکردهای اجرایی سالمندان را پیش بینی کرد (001/0>p). نتیجه گیری می شود که فعالیت جسمانی مناسب و برخورداری از الگوی تغذیه مطلوب می تواند با کاهش نارسایی های شناختی در سالمندان همراه باشد. این نتیجه حاوی مضامین کاربردی در تدوین برنامه های پیشگیرانه و مداخله ای در بهبود توانایی شناختی سالمندان می باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، عادات تغذیه ای، افت شناختی، کارکردهای اجرایی، سالمندان
  • اثربخشی درمان کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و استرس ادراک شده سالمندان مقیم در سرای سالمندی
    شیما پرندین* صفحه 3

    افزایش جمعیت سالمندان در کشور همراه با انواع مشکلات تهدید کننده جسم و روان آن ها، منجر به واکنش های هیجانی نامناسب و عوامل تنش زا نظیر کاهش تاب آوری و تشدید استرس در جامعه سالمندان شده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و استرس ادراک شده در سالمندان مقیم در سرای سالمندان انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان مقیم در سرای سالمندی شهر کرمانشاه در سال 1402 بودند که از میان آنان 30 نفر با روش نمونه گیری دردسترس و با توجه به معیارهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. محتوای جلسات درمانی برگرفته از دیدگاه سگال و همکاران (2016) بود. شرکت کنندگان در پژوهش به پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه آزمایش از نظر هر دو متغیر تاب آوری و استرس ادراک شده تفاوت معنا داری با گروه کنترل داشتند. به عبارت دیگر درمان کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث بهبود تاب آوری و کاهش استرس ادراک شده در سالمندان شد (05/0>P). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمانگران می توانند از روش درمان کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی برای مداخله های مرتبط با سلامت به ویژه برای بهبود تاب آوری و کاهش استرس ادراک شده استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی، تاب آوری، استرس ادراک شده، سالمندان
  • اکرم ملک زاده* صفحات 325-341

    یکی از بحران های مورد توجه در سطح جهانی، خودکشی و پیامدهای ناشی از آن می باشد. به نظر می رسد خودکشی بالاخص با افزایش سن، روند صعودی پیدا کرده و در جمعیت سالمندان به شدت افزایش یافته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مقایسه اجتماعی و افکار خودکشی با نقش میانجی گری سبک های تصمیم گیری سالمندان انجام شد. پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل سالمندان بالای 65 سال شهر شیراز بود که از میان آنها نمونه 265 نفری به روش نمونه گیری در دسترس، و با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های افکار خودکشی بک، سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس و پرسشنامه مقایسه اجتماعی گیبونز و بانک پاسخ دادند. اطلاعات جمع آوری شده با روش مدل معادلات ساختاری و در نرم افزارهای SPSS26 و LISREL8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد مدل مفروض از برازش خوبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد مقایسه اجتماعی از طریق سبک های تصمیم گیری با افکار خودکشی ارتباط دارد. بدین صورت که سبک های تصمیم گیری منطقی و شهودی با افکار خودکشی رابطه منفی و معنادار و با سبک تصمیم گیری اجتنابی، وابسته و آنی رابطه مثبت و معنادار دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر به روانشناسان و متخصصین توصیه می شود برای حل مشکل خودکشی به عنوان یک معضل جهانی و رو به افزایش، به افراد کمک کنند تا بر ویژگی های مثبت زندگی خویش متمرکز شوند و از مقایسه سطحی بپرهیزند. همچنین با آموزش مهارت های تصمیم گیری در کاهش میزان خودکشی در سالمندان گام بردارند.

    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، افکار خودکشی، مقایسه های اجتماعی، سالمندان
  • حسن عبدالله زاده، هیوا محمودی*، سمانه آقاجانی صفحات 343-359

    تغییراتی که در دوران سالمندی ایجاد می شود منجر به کاهش میزان زیادی از توانایی بدنی و ایجاد احساس پوچی و سرباری آنها می شود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی بر احساس انرژی و عزت نفس معنوی سالمندان انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت پژوهش، جزء پژوهش های نیمه-آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی سالمندان بالای 65 سالمندان شهر قزوین در سال 1402 بود که از میان آنها نمونه ای به حجم 40 نفر به روش نمونه گیری دردسترس و براساس معیارهای ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسش نامه احساس انرژی اتواتر و کارملی و عزت نفس معنوی فرهوش و همکاران بود. همچنین پروتکل معنادرمانی فرانکل در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای استفاده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 27 تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که معنادرمانی باعث افزایش معنادار احساس انرژی و عزت نفس معنوی سالمندان شد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که تقویت توانمندی معنوی با معنادرمانی می تواند افزایش احساس انرژی و عزت نفس معنوی سالمندان را در بر داشته باشد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، احساس انرژی، عزت نفس معنوی، سالمندان
  • زهرا سیفی، همایون هارون رشیدی* صفحات 361-375

    با افزایش سن جمعیت، افزایش ارائه خدمات به افراد با اختلال استرس پس از سانحه در خدمات سالمندی قابل انتظار است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی شفقت درمانی بر همجوشی شناختی و خودانتقادی بر سالمندان مبتلا به استرس پس از سانحه شهر تبریز انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی سالمندان با استرس پس از سانحه شهر تبریز در سال 1401 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر سالمند (65 تا 75 ساله) با استرس پس از سانحه بود که با روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش بسته درمانی گیلبرت را در هشت جلسه 90 دقیقه ای هفتگی دریافت نمودند. مقیاس‎های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس سطوح خودانتقادی تامپسون و زاروف و پرسشنامه همجوشی شناختی گیلاندرز و همکاران بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین دو گروه گواه و آزمایش در متغیرهای همجوشی شناختی و خودانتقادی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0<p). بر اساس یافته های این مطالعه، شفقت درمانی سبب کاهش همجوشی شناختی و خودانتقادی سالمندان می شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بهبود سلامت روانی و کیفیت زندگی سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، خودانتقادی، سالمندان، شفقت درمانی، همجوشی شناختی
  • مونا محمدی*، سجاد بشرپور صفحات 377-397

    سالمندی یکی از مهمترین مراحل زندگی انسان است که در آن، سالمند با طیف وسیعی از تغییرات بخصوص در حیطه سلامتی جسمانی و روان شناختی مواجه می شود. اضطراب سلامت در افراد به خصوص در سالمندان می تواند تاثیرات نامطلوبی داشته باشد که بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن اهمیت پیدا می کند. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین روان شناختی و رفتارهای ارتقادهنده سلامت با اضطراب سلامت در سالمندان با میانجی گری تاب آوری انجام شد. روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان سالمند ساکن در شهر تبریز در بهار 1402 بود که از میان آنها تعداد 220 سالمند به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون، پرسش نامه نیازهای بنیادین روان شناختی، پرسش نامه رفتارهای ارتقادهنده سلامت و پرسش نامه اضطراب سلامت بود. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار Lisrel نسخه 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که نیازهای بنیادین روان شناختی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) با اضطراب سلامت زنان سالمند رابطه منفی دارد، رفتارهای ارتقادهنده سلامت (تغذیه، فعالیت بدنی، مسئولیت پذیری در مورد سلامت، مدیریت استرس، روابط بین فردی و رشد معنوی) با اضطراب سلامت زنان سالمند رابطه منفی دارد. تاب آوری با اضطراب سلامت زنان سالمند رابطه منفی دارد. همچنین نیازهای بنیادین روان شناختی از طریق تاب آوری با اضطراب سلامت زنان سالمند رابطه دارد و رفتارهای ارتقادهنده سلامت از طریق تاب آوری با اضطراب سلامت زنان سالمند رابطه دارد. بنابراین نتیجه گیری می شود که با افزایش تاب آوری در سالمندان و برآورده کردن نیازهای روان شناختی و آموزش رفتارهای ارتقادهنده سلامت می توان از افزایش اضطراب سلامت پیش گیری کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، نیازهای بنیادین روان شناختی، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، تاب آوری، سالمندان
  • بختیار مسلمی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 399-417

    فعالیت شناختی و کیفیت زندگی نشانگر های مهمی در ارزیابی سلامت روان هستند و بهبود آنها منعکس کننده حفظ و ارتقای سلامت فیزیکی و روانی در سالمندان است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی قشر پیش پیشانی مغزی بر توجه، حافظه کاری، تصمیم گیری، شناخت اجتماعی و کیفیت زندگی سالمندان انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان بالای 60 سال ساکن شهرستان تبریز در سال 1402 بود که از میان آنها نمونه 40 نفر که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایشی به مدت 20 جلسه یک روز درمیان تحت تحریک الکتریکی مغزی بر روی پیش پیشانی با شدت 1 میلی آمپر دریافت نمودند و گروه کنترل در این زمان هیچ مداخله ای دریافت نکرد. از آزمون ارزیابی خودکار عصب روانشناختی کمبریج، جهت ارزیابی عملکرد شناختی و پرسش نامه کیفیت زندگی 36 گویه ای سازمان بهداشت جهانی جهت کیفیت زندگی در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. از روش تحلیل آماری آنکوا در نرم افزار SPSS نسخه 24 جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده گردید. نتایج آزمون آنکوا نشان دهنده تفاوت معنی دار در میانگین توجه، حافظه کاری، تصمیم گیری، شناخت اجتماعی بین دو گروه آزمایشی و کنترل در پس آزمون بود (05/0<p). به این معنی که تحریک الکتریکی قشر پیش پیشانی موجب بهبود توجه، حافظه کاری و تصمیم گیری و شناخت اجتماعی و همچنین بهبود کیفیت زندگی در گروه آزمایش به نسبت گروه کنترل شده است. یافته های پژوهشی نشان دهنده اثربخشی تحریک الکتریکی مغزی بر روی قشر پیش پیشانی در بازتوانی عملکردهای شناختی در سالمندان است، این رویکرد درمانی را می توان به عنوان یک راهکار موثر در بهبود سلامت عملکرد شناختی و کیفیت زندگی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، عملکرد شناختی، کیفیت زندگی، سالمندان
|
  • Pre diction of Age-Related Cognitive Decline and Executive Functions based on Social Isolation, Physical Activity and Nutritional Habits in The Elderly
    Zohreh Mahmoodi, Isaac Rahimian-Boogar *, Siavash Talepasand Page 2

    Social factors and health-related behaviors, including physical activities and nutrition, play an important role in status of cognitive abilities in the elderly. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the role of social isolation, physical activity and nutritional habits in predicting age-related cognitive decline and executive function failure in the elderly. The research design was descriptive and correlational. The statistical population in this research included all elderly men and women in nursing homes in Tehran in 1401, from which 258 participants were selected based on Tabachnick and Fidell's formula by convenience sampling, and they were asked to the Folstein et al’s Mini Mental State Exam, Barkley Deficits in Executive Functioning Scale, Lubben Social Network Scale, Washburn et al.'s Physical Activity Scale for the Elderly, and Guigoz et al.'s Mini Nutritional Assessment. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis with SPSS-26 software. The results showed that physical activity and nutritional habits have a negative and significant relationship with cognitive decline and executive function deficiency (p<0.001). Social isolation did not have a significant relationship with cognitive decline and failure of executive functions (p>0.05). In addition, the physical activity predicted the cognitive decline of the elderly by 20% and the nutritional habits by the amount of 14% predicted the failure of the executive functions of the elderly (p<0.001). It is concluded that proper physical activity and having a good nutrition pattern can be associated with the reduction of cognitive deficits in the elderly. This result contains implications in developing preventive and intervention programs to improve the cognitive ability of the elderly.

    Keywords: physical activity, nutritional habits, cognitive decline, Executive Functions, elderly
  • The effectiveness of mindfulness-based stress reduction therapy on resilience and perceived stress of elderly residents in nursing homes
    Shgima Parandin * Page 3

    The increase in the elderly population in the country, along with various problems that threaten their physical and mental health, has led to inappropriate emotional reactions and stress-causing factors such as reducing resilience and intensifying stress in the elderly community. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindfulness-based stress reduction therapy on resilience and perceived stress in elderly residents in nursing homes. The present research method was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the elderly living in Kermanshah nursing home in 1402, among which 30 people were randomly selected into two alternatives experimental and control groups with the available sampling method and according to the criteria for entering and exiting the study. Became the content of the therapy sessions was taken from the perspective of Segal et al. (2016). The research participants responded to the Connor and Davidson (2003) resilience questionnaire and the Cohen et al. (1983) perceived stress questionnaire. The data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-26 software. The results showed that the experimental group was significantly different from the control group in terms of both resilience and perceived stress variables. In other words, stress reduction treatment based on mindfulness improved resilience and reduced perceived stress in the elderly (P<0.05). According to the results of the present study, therapists can use mindfulness-based stress reduction therapy for health-related interventions, especially to improve resilience and reduce perceived stress.

    Keywords: Stress reduction treatment based on mindfulness, resilience, Perceived stress, elderly
  • Akram Malekzadeh * Pages 325-341

    One of the most important crises in the world seems to be suicide and its consequences. It seems that suicide, especially with increasing age, has an upward trend and has greatly increased in older population. Therefore, the present study was to investigate the relationship between social comparisons and suicidal thoughts with the mediating role of decision-making styles in older adults. This was a correlational study, of structural equation modeling (SEM) type. The statistical population included older adults over 65 years old living in Shiraz, Iran, among whom 265 were selected using convenience sampling method and according to the inclusion criteria. Participants filled out Beck scale for suicidal ideation (BSS), Scott and Bruce’s decision-making styles questionnaire, and Gibbons and Buunk’s social comparison questionnaire. The collected information was analyzed using SEM in SPSS-26 and Lisrel-8.8 software. The results of the present study indicate that the hypothesized model demonstrates a good fit. Furthermore, the findings suggest that social comparison is related to suicidal ideation through the mediating role of decision-making styles. Specifically, logical and intuitive decision-making styles were significantly and negatively associated with suicidal ideation, while the avoidant, dependent, and immediate decision-making styles were positively and significantly related to suicidal ideation. Based on the findings of this research, psychologists and experts are advised to address suicide ideation as a global and escalating issue by assisting individuals in shifting their focus towards the positive aspects of their lives and refraining from making superficial comparisons. Furthermore, reducing suicide ideation can be achieved by imparting decision-making skills to older adults.

    Keywords: decision-making styles, suicidal thoughts, social comparisons, older adults
  • Hasan Abdollahzadeh, Hiva Mahmoodi *, Samaneh Aghajani Pages 343-359

    The changes that occur in old age may lead to a significant decrease in physical ability and can make them feel empty and burdensome. Therefore, this study was conducted to investigate the effectiveness of logotherapy on the sense of energy and spiritual self-esteem among older people. In terms of purpose, this research was practical, and in terms of its nature, it was a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population of the current research included all older people over 65 living in Qazvin, Iran in 2023, Among whom, a sample of 40 people was selected using convenience sampling method and according to inclusion and exclusion criteria and randomly assigned into two experimental and control groups (20 people in each group). The data collection tools included Atwater and Carmeli's Energy Feeling and Farhosh et al.’s Spiritual Self-Esteem questionnaires. Moreover, Frankel’s logotherapy protocol was utilized in the format of eight 90-minutes group sessions. The data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-27 software. The findings revealed that logotherapy significantly increased the sense of energy and spiritual self-esteem in older people. Based on the results of the current study, it can be concluded that strengthening spiritual empowerment via meaning therapy may enhance the sense of energy and spiritual self-esteem in older adults.

    Keywords: logotherapy, Sense of Energy, Spiritual Self-esteem, elderly
  • Zahra Siefy, Homayoon Haroon Rashidi * Pages 361-375

    With an aging population, an increase in the provision of services to individuals experiencing Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) is expected in care services for older adults. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the effectiveness of compassion therapy on cognitive fusion and self-criticism in older adults with PTSD in Tabriz, Iran. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all older adults with PTSD living in Tabriz in 2022. The sample of the study included 30 older adults (65 to 75 years old) selected through convenience sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria of the study, and were randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group underwent Gilbert’s compassion therapy package in eight 90-minute weekly sessions. The questionnaires used in this research consisted of Thompson and Zuroff’s levels of self-criticism scale and Gillanders et al.’s cognitive fusion questionnaire. Data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-22 software. The results revealed that in the post-test stage, there is a significant difference between the control and experimental groups in terms of cognitive fusion and self-criticism (P<.001). Based on the findings of this study, compassion therapy results in the decrease of cognitive fusion and self-criticism in older adults and can represent new horizons in clinical interventions and can be used as an effective intervention method to improve the mental health and quality of life in older adults.

    Keywords: compassion therapy, Cognitive fusion, elderly, Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), Self-criticism
  • Mona Mohammadi *, Sajjad Basharpoor Pages 377-397

    Old age seems to be one of the most crucial stages of human life during which individuals encounter a wide range of changes, particularly in the realm of physical and psychological health. Health anxiety, especially in older adults, can have undesirable effects, making it important to examine the factors influencing this variable. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between basic psychological needs (BPNs) and health-promoting behaviors (HPBs) with health anxiety in older adults, through the mediating role of resilience. This was a correlational study, of path analysis type. The statistical population of this research included all older women residing in Tabriz, Iran in the spring of 2023, among whom 220 individuals were selected as the sample using convenience sampling method. The measurement tools included the Connor and Davidson’s Resilience Scale, BPNs Questionnaire, HPBs Questionnaire, and Health Anxiety Questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient in SPSS-23 software and path analysis in LISREL 8.8 software. The results indicated that BPNs (autonomy, competence, and relatedness) have a negative relationship with health anxiety in older women; HPBs (nutrition, physical activity, health responsibility, stress management, interpersonal relationships, and spiritual growth) have a negative relationship with health anxiety in older women. resilience had a negative relationship with health anxiety in older women. Moreover, BPNs were related to health anxiety in older women through resilience, as well as HPBs were related to health anxiety in older women through resilience. Therefore, it can be concluded that increasing resilience in older adults and fulfilling BPNs along with educating HPBs can prevent the increase of health anxiety.

    Keywords: Basic psychological needs, health promoting behaviors, health anxiety, resilience, older adults
  • Bakhtiar Moslemi *, Gholamreza Chalabianloo Pages 399-417

    Cognitive function and quality of life (QOL) are crucial indicators in health assessment, and their enhancement reflects the maintenance and improvement of both physical and mental health in older adults. Therefore, this study aimed to investigate the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) over the prefrontal cortex on attention, working memory, decision-making, social cognition, and QOL in older adults. This quasi-experimental study employed a pretest-posttest design with a control group. The study population consisted of older adults aged over 60 residing in Tabriz, Iran in 2023, among whom, 40 individuals meeting the inclusion criteria were selected through convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 1mA tDCS over the prefrontal cortex for 20 sessions every other day, while the control group received no intervention during the same period. The Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB) was utilized to assess cognitive function, and the Quality of Life Questionnaire-Short Form (QOL-SF 36) was administered to evaluate QOL at pretest and posttest phases. Analysis of covariance (ANCOVA) was conducted using SPSS-24 software for statistical analysis. The results revealed a significant difference between the means of attention, working memory, decision-making, social cognition, and QOL in the experimental and control groups at the post-test phase (P<.05). Thus, electrical stimulation of the prefrontal cortex led to improvements in attention, working memory, decision-making, social cognition, and QOL, thereby enhancing cognitive performance and improving QOL in the experimental group compared to the control group. The findings suggest that tDCS over the prefrontal cortex enhances cognitive function in older adults, indicating its potential as an effective and beneficial method to improve cognitive performance and QOL in this population.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Cognitive Function, quality of life, older adults