فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا رضایی*، یوسف محمدی مقدم، اسماعیل احمدی مقدم، محمد بارانی صفحات 9-37
    زمینه و هدف

    افزایش بی رویه جرایم و ناکارآمد بودن شیوه اعمال کیفر، موجب گرایش روزافزون به استفاده از یافته های علمی در پیشگیری از جرم شده است و تحقق اهداف پیشگیرانه نیازمند تحول سازمانی با عزمی جهادی است؛ ازاین رو پژوهش حاضر باهدف دستیابی به الگوی تحول سازمانی در پیشگیری انتظامی از جرم با رویکرد جهادی انجام پذیرفت.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت داده ها آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل نخبگان پلیس در حوزه پیشگیری از جرم بود که با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع نظری، 14 نفر به عنوان نمونه انتخاب و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. در بخش کمی، جامعه آماری 139 نفر مشتمل بر فرماندهان و کارشناسان خبره بود که به روش نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی، 102 نفر از آن ها انتخاب و پرسش نامه محقق ساخته بین آن ها توزیع شد. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار «ایموس» استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که الگوی نهایی تحول شامل 116 شاخص، 19 مولفه و 5 بعد ساختار سازمانی ارگانیکی و تحول در فناوری، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی و اهداف پیشگیری از جرم است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه هرکدام از ابعاد شناسایی شده نقش قابل توجه ای در برنامه های پیشگیرانه ایفا می کنند برای اثربخش بودن اقدامات پیشگیری انتظامی از جرم لازم است در یک اقدامی جهادی در همه ابعاد شناسایی شده تحول انجام شود.

    کلیدواژگان: الگوی، تحول، تحول سازمانی، پیشگیری انتظامی، رویکرد جهادی
  • صدیقه سادات هاشمی *، حسن احمدی صفحات 39-69
    زمینه و هدف

    ارتباطات مبنای تمام زمینه های زندگی ازجمله فعالیت های آموزشی است؛ بنابراین رابطه متقابل و پیچیده ای بین ارتباطات و آموزش وجود دارد. از این رو برخورداری فرماندهان نیروهای مسلح از مهارت های ارتباطی، می تواند نقش قابل توجهی در بهبود آموزش ها داشته باشد. هدف این پژوهش، طراحی الگوی مهارت های ارتباطی فرماندهان صف برای تعامل موثر با سربازان در حال آموزش است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، کیفی است. جامعه آماری پژوهش را فرماندهان صف و مدیران مراکز آموزش عمومی ناجا و سربازان این مراکز تشکیل داده اند و به طور هدفمند، نمونه 17 نفری با مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد پرسش قرار گرفتند. داده ها با تکنیک تحلیل مضمونی، بررسی و الگوی پژوهش طراحی شده است. پایایی پژوهش با روش توافق درون موضوعی (توافق 25/83 درصدی) تایید و اعتبار پژوهش در همه مراحل قابل دفاع است.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد که الگوی مهارت های ارتباطی فرماندهان صف، 12 قابلیت «احترام و تکریم افراد، وضعیت ظاهری، شخصیت، تجربه، تخصص، هوش هیجانی، وقت گذاشتن، عدالت، حمایت گری، قدرشناسی، درک تفاوت های فردی و در نظر داشتن شرایط هر موقعیت» را در برمی گیرد.

    نتیجه گیری

    قابلیت های فرماندهان، در چهار بعد «نگرش، صفات، رفتارها و اقتضایات»، الگوی مهارت های ارتباطی فرماندهان صف مراکز تربیت و آموزش عمومی ناجا را تشکیل می دهند. این ابعاد می توانند مبنای برنامه ریزی های منابع انسانی برای گزینش و آموزش فرماندهان صف قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، فرمانده صف، سرباز، آموزش، رهبری
  • سید سعید کشفی*، داود دعاگویان، مجید رضائی صفحات 71-101
    زمینه و هدف

    ارتقای توان کشف و کاهش فاصله وقوع تا کشف، از اولویت های راهبردی پلیس آگاهی نیروی انتظامی است که البته پلیس در این راه با چالش هایی مواجه است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناسایی چالش های مدیریت انتظامی در پی جویی سرقت در فرماندهی انتظامی استان همدان است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه اجرا آمیخته با استفاده از دو روش کیفی (دلفی دومرحله ای) و کمی (توصیفی - پیمایشی) است. مشارکت کنندگان بخش کیفی شامل 15 نفر از خبرگان مدیریت انتظامی و مدیران پلیس آگاهی استان همدان بودند که با روش هدفمند قضاوتی انتخاب شدند و جامعه آماری بخش کمی نیز کارشناسان و کارکنان پلیس آگاهی استان همدان بودند که براساس جدول مورگان، 161 نفر از آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف - اسمیرنوف، تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    چالش های مدیریت انتظامی در پی جویی سرقت در دو سطح چالش های درون سازمانی در دو حوزه مراحل مقدماتی و انجام اقدامات اساسی و چالش های برون سازمانی در مراحل مقدماتی، انجام اقدامات اساسی و مرحله نهایی، دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    چالش های درون سازمانی سهم مهمی در به چالش کشیدن مدیریت انتظامی استان همدان در پی جویی سرقت و کشف جرم دارند؛ بنابراین لازم است، روسا و مدیران پلیس آگاهی استان همدان اصلاح چالش های درون سازمانی مدیریت انتظامی را در اولویت اقدامات خود قرار دارند.

    کلیدواژگان: چالش های درون سازمانی، چالش های برون سازمانی، مدیریت انتظامی، پی جویی جرائم، کشف جرم سرقت
  • علی صادقی صفحات 103-134
    زمینه و هدف

    اداره بهینه و کارآمد جامعه نیاز به مدیریتی سازمان یافته دارد که بتواند به شکلی قانونمند، امور مختلف را در فضای جغرافیایی به گونه ای اداره کند که علاوه بر مشروعیت بخشی، امنیت، رضایت مندی و مشارکت همه جانبه شهروندان را به دنبال داشته باشد. یکی از این الگوهای کارآمد مدیریتی که رهبر انقلاب در تنظیم سند چشم انداز بر آن تاکید داشته اند، مدیریت جهادی است؛ بنابراین در این مطالعه تلاش شده است که ضمن شناسایی مولفه های امنیت ملی پایدار در سند چشم انداز، به تحلیل اثرات مدیریت جهادی بر آن پرداخته شود.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت در گروه تحقیقات آمیخته (کیفی- کمی) است. ابتدا، مهم ترین شاخص های مدیریت جهادی مبتنی بر تحقیق بیدخوری (1386) استخراج شد و به منظور شناسایی و استخراج شاخص های مرتبط با امنیت ملی، سند چشم انداز در اختیار بیست نفر از مدیران و نخبگان قرار گرفت سپس نتایج توسط پنج نفر از صاحب نظران اعتبار یابی و مورد تایید قرار گرفت در پایان پرسش نامه محقق ساخته که پایایی گویه های آن (764/0)، بود، در اختیار 50 نفر از مدیران و کارشناسان به شکل هدفمند، قرار گرفت و یافته های حاصل با استفاده از آزمون آماری رگرسیون خطی و چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که مولفه های امنیت ملی در سند چشم انداز در بعد داخلی شامل سیزده مولفه و در بعد خارجی شامل یازده مولفه است. شاخص های فردی مدیریت جهادی در شش مورد و شاخص های مدیریتی نیز در پنج مورد شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین ضریب استانداردشده بتا نشان می دهد، شاخص ایثار با ضریب 080/1 بیشترین تاثیرگذاری را بر مولفه های امنیت ملی در بعد داخلی و شاخص وحدت در گفتار و رفتار با ضریب 050/1 تاثیرگذاری بیشتری بر عملکرد مولفه های بعد خارجی امنیت ملی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان چنین استدلال کرد که مدیریت جهادی گزینه مناسبی برای نیل به آرمان های مندرج در سند چشم انداز و تامین امنیت ملی پایدار محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، امنیت، امنیت ملی، سند چشم انداز، ایران
  • حسین قانونی، علی هاشمی، علی کریمی خوزانی * صفحات 135-177
    زمینه و هدف

    کلانتری ها به عنوان سرانگشتان ناجا، نقش بسیار کلیدی در کاهش منازعات، افزایش ایمنی و اعتماد مردم بر عهده دارند؛ ازاین رو به منظور ارتقای کیفیت خدمت رسانی کلانتری ها در این پژوهش به دنبال ارایه چهارچوبی برای ارزیابی عملکرد کلانتری ها در راستای طرح تحول کلانتری ها و پاسگاه ها با تکیه بر نظرات خدمت گیرندگان است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ نوع تحقیق، توصیفی - تحلیلی است که برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، تمامی افرادی هستند که در جایگاه شاکی از مهرماه 1398 تا مهرماه 1399 در سه کلانتری شهر اصفهان اقدام به تشکیل پرونده کرده اند. با استفاده از فرمول کوکران، 120 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پایایی داده ها با آزمون آلفای کرونباخ (879/0) مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون خطی و چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل عاملی پرسش نامه منجر به شناسایی 4 عامل «کارآمدی و حسن رفتار»؛ «انضباط نیروی انسانی»؛ «پایبندی به قانون» و «کیفیت تجهیزات و محیط» شد که به ترتیب 87/28، 89/15، 25/14 و 25/11 درصد از واریانس عملکرد کلانتری ها را تبیین می کنند. درمجموع، پرسش نامه طراحی شده می تواند بیش از 70 درصد از میزان رضایت شهروندان از عملکرد کلانتری ها را تبیین کند که این میزان، آن را به چهارچوب ارزیابی مطلوبی تبدیل می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه یکی از مهمترین اهداف طرح تحول کلانتری ها و پاسگاه ها افزایش رضایتمندی شهروندان از کیفیت ارایه خدمات است، به منظور دستیابی به این مهم ضروری است کلانتری ها براساس چارچوب شناسایی شده در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گیرند.

  • ذبیح الله کرمی*، اکبر علی دوستی صفحات 179-200
    زمینه و هدف

     هدف این پژوهش، بررسی تاثیر راهبردهای نمایش عاطفی فرماندهان بر کاهش دل زدگی شغلی کارکنان فرماندهی انتظامی استان چهارمحال و بختیاری به عنوان اصلی ترین سرمایه های سازمان با توجه به اهمیت روابط فرماندهان و کارکنان در ساختار سلسله مراتبی است.

    روش

    تحقیق با استفاده از روش پیمایشی و استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان فرماندهی انتظامی استان چهارمحال و بختیاری بود که با استفاده از فرمول کوکران، 327 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های استاندارد راهبردهای عاطفی مدیران دایندورف (2005) با ضریب پایایی 75/0 و پرسش نامه دل زدگی شغلی مسلش (1985) با ضریب پایایی 84/0 استفاده شده است. همچنین برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین دو متغیر راهبردهای نمایش عاطفی مدیران و دل زدگی شغلی، خستگی عاطفی کارکنان و مسخ شخصیت کارکنان رابطه معکوس وجود دارد. همچنین بین راهبردهای نمایش عاطفی و عملکرد فردی کارکنان نیز رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. بررسی رگرسیون مولفه های متغیر مستقل نشان داد به ترتیب راهبردهای عمیق، واقعی و سطحی درمجموع قادر به پیش بینی 4/26 درصد از دل زدگی شغلی کارکنان هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بروز راهبردهای نمایش عاطفی به ویژه نمایش عمیق و واقعی مدیران می تواند بر کاهش دل زدگی شغلی کارکنان تاثیرگذار باشد؛ همچنین با افزایش راهبردهای عاطفی عمیق و واقعی مدیران میزان مسخ شخصیت کارکنان کاهش می یابد. پیشنهاد می شود برای کاهش دل زدگی شغلی کارکنان فرماندهان به متغیرهای نمایش عاطفی توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: راهبردهای عاطفی، دلزدگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، عملکرد فردی، چهارمحال و بختیاری
  • عبدالله توکلی، حسین مومنی * صفحات 201-232
    زمینه و هدف

    از دیدگاه اسلام، باارزش ترین سرمایه یک جامعه و سازمان، نیروی انسانی است؛ به طوری که قرآن انسان را با اوصافی مانند جانشینان الهی، مخلوق برگزیده و تسخیرکننده همه موجودات معرفی می کند. بنابراین پژوهش حاضر بدنبال تبیین الگوی سرمایه انسانی کمال یافته از منظر قرآن کریم می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ ماهیت کیفی از نوع تحلیل محتوا است. ابتدا بامطالعه اکتشافی، ابعاد سرمایه انسانی کمال یافته از منظر قرآن شناسایی و مقوله های هر بعد مشخص شد. سپس با مراجعه به متن قرآن آیات مرتبط با هریک از ابعاد ومقوله ها شناسایی ومورد تحلیل قرار گرفت و همچنین فراوانی آیات مربوط به هر شاخص گزارش شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سرمایه انسانی از منظر قرآن دارای دو بعد فردی و سازمانی، 14 مقوله و 36 شاخص می باشد؛ این نتایج حاصل بررسی کلیه آیات قرآن و استخراج 688 آیه مرتبط از 89 سوره بود.

    نتیجه گیری

    سرمایه انسانی کمال یافته از منظر قرآن بیانگر اوصاف ذاتی انسان است و با ارتباطات، تلاش ها و آموزش تقویت شده و سبب عمق بخشی به معنویات، همراهی با دیگران، تحول آفرینی و افزایش بهره وری در سازمان می شود.

    کلیدواژگان: قرآن، سرمایه انسانی، انسان کمال یافته، مدیران، سازمان
|
  • Gholamreza Rezaei *, yousef mohammadi moghaddam, esmaeil ahmadi moghaddam, mohammad barani Pages 9-37
    Background and Aim

    In law enforcement, the need for change to maintain readiness to carry out missions is inevitable, so that the increase in crime, inefficiency of the method of punishment, leads to an increasing tendency to use crime prevention findings in the implementation of preventive programs. More importantly, achieving the expected goals requires a serious activity with jihadist determination. Therefore, the research was conducted with the aim of achieving a model in this field. 

    Method

    The research is qualitative-quantitative in terms of practical purpose and descriptive-analytical in terms of data collection method. The statistical population in the qualitative part includes police elites in the field of crime prevention. With purposeful sampling method and theoretical saturation principle, 14 people were selected as a sample and data collection tools were semi-structured interviews. In the quantitative part of the statistical population 139 A group of commanders and experts who were randomly selected by stratified sampling method, 102 of them, as well as data collection tool was a researcher-made questionnaire. 

    Findings

    The findings indicate the identification of 5 dimensions, 19 components and 116 indicators to provide a relevant model in this field. 

    Results

    The results show that the main components of the model are organic organizational structure, technology, organizational culture, human resource development and crime prevention goals and each of them plays a positive role in prevention programs. Keywords: Transformation, organizational transformation, pattern of organizational transformation, disciplinary crime prevention, jihadi approach.

    Keywords: pattern, Transformation, Organizational Transformation, disciplinary prevention, Jihadi Approach
  • seddighe sadat Hashemi *, hasan ahmadi Pages 39-69
    Background and Purpose

    Communication is the basis of all walks of life, including educational activities, and therefore there is a complex interrelationship between communication and education. There is no doubt that commanders' communication skills can play a significant role in improving training. The purpose of this study is to design a model of communication skills of commanders of NAJA military training centers.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of implementation method. The statistical population of the study consists of line commanders and managers of NAJA public training centers and soldiers of these centers. Sampling was performed by snowball method and purposefully and a sample of 17 people were interviewed through semi-structured interviews. With this number of interviews, theoretical saturation was achieved. The data were designed using the theme analysis technique, review and research model. The reliability of the research was confirmed by the method of intra-subject agreement (83.25% agreement) and the validity of the research is defensible at all stages.

    Finding

    The study showed that the communication skills model of line commanders includes 12 capabilities. These qualities include: respecting and honoring people, taking care of appearance and discipline, personality, having experience, having expertise, emotional intelligence, taking time, observing justice, support, appreciation, understanding individual differences, and finally, considering circumstances. Any situation.

    Conclusion

    Commanders' abilities, in four dimensions of attitude, traits, behaviors and requirements, form the model of communication skills of commanders in the ranks of NAJA general training centers. Therefore, with special attention to these capabilities, in selecting commanders and also, paying attention to the development of these capabilities in their training, their interaction with soldiers can be significantly improved. As a result, more effective training is provided.

    Keywords: Communication Skills, Line Commander, soldier, Training, Leadership
  • Seyed Saeed Kashfi *, davood Doagouyan, majid Rezaei Pages 71-101
    Background and Aim

    Improving the detection capacity and reducing the time from occurrence to discovery is one of the strategic priorities of the police. Therefore, the purpose of this study is to identify the challenges of police management of theft investigation in the police command of Hamadan province.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose using two methods qualitative (two-stage Delphi) and quantitative (descriptive-survey). The participants of the qualitative section included 15 experts of disciplinary management and managers of the intelligence police of Hamadan province who were selected by purposive judgment via stratified sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was calculated and confirmed by content validity and its reliability by Cronbach's alpha. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov tests, one-sample t-test, Friedman test and multivariate regression used.

    Results

    The challenges of police management of theft detection were classified into two levels: internal challenges in the two areas of preliminary stages and performing basic actions and external organizational challenges in the preliminary stages, performing basic actions and the final stage.

    Conclusion

    Internal organizational challenges have an important role in challenging the police management of Hamedan province in the pursuit of theft and crime detection; Therefore, it is necessary that the heads and managers of the Awareness Police of Hamadan Province prioritize the reform of the internal challenges of the disciplinary management.

    Keywords: Internal organizational challenges, External Organizational Challenges, Police Management, Criminal Investigation, Crime Detection, Theft
  • Ali Sadeghi* Pages 103-134
    Background and Aim

    Optimal and efficient management of society needs an organized management that can legally manage various affairs in the geographical space in a way that in addition to legitimacy, security, satisfaction and comprehensive participation of citizens. One of these efficient management models that the leader of the revolution has emphasized in preparing the vision document is jihadi management; Therefore, in this study, an attempt has been made to identify the components of sustainable national security in the vision document and to analyze the effects of jihadi management on it.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose which has utilized a mixed method research (qualitative-quantitative). First, the most important indicators of jihadi management based on malnutrition research (2007) were extracted and in order to identify and extract indicators related to national security, the vision document was provided to twenty managers and elites, then the results were validated and approved by five experts. At the end of the researcher-made questionnaire, the reliability of which was 0.764, it was given to 50 managers and experts in a targeted manner, and the results were analyzed using linear and multiple regression statistical tests.

    Results

    The findings indicate that the components of national security in the vision document include thirteen components in the internal dimension and eleven components in the external dimension. Individual indicators of jihadi management were identified and analyzed in six cases and management indicators in five cases. Also, the standardized beta coefficient shows that the self-sacrifice index with a coefficient of 1.080 has the greatest impact on the components of national security in the internal dimension and the index of unity in speech and behavior with a coefficient of 1.050 has the greatest impact on the performance of the external dimension components of national security.

    Conclusion

    Based on the obtained findings, it can be argued that jihadi management is a good option to achieve the ideals set out in the vision document and ensure sustainable national security.

    Keywords: Jihadi management, Security, National Security, vision document, Iran
  • Hossein Ghanouni, Ali Hashemi, ali karimi khozani * Pages 135-177
    Background and Aim

    Police stations, as front line of Iranian Police, have a very key role in reducing conflicts and increasing safety and public trust; Therefore, in order to improve the quality of service of police stations in this study seeks to provide a framework for evaluating the performance of police stations in line with the transformation plan of police stations and checkpoints based on the opinions of customers.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the type of research in which a survey method has been used to collect data. The statistical population of the study is all participants who have filed a case as plaintiffs from September 2019 to September 2020 in three police stations in Isfahan. Using the Cochran's formula, 120 people were randomly selected as the statistical sample. Data reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (0.879). Data were analyzed using factor analysis and linear and multivariate regression analysis using SPSS software.

    Results

    Factor analysis of the questionnaire led to the identification of 4 factors of "efficiency and good behavior"; "Manpower discipline"; "Adherence to the law" and "quality of equipment and environment", which explain 28.87, 15.89, 14.25 and 11.25 percent of the variance of police stations, respectively. In total, the designed questionnaire can explain more than 70% of the citizens' satisfaction with the performance of police stations, which makes it a desirable evaluation framework.

    Conclusion

    Considering that one of the most important goals of the transformation plan of police stations is to increase citizens' satisfaction with the quality of services, in order to achieve this, it is necessary for police stations to be evaluated based on the framework identified in this study.

    Keywords: Police Station, Performance evaluation, Coupe Transformation Plan, Citizens' satisfaction
  • Zabihollah Karami *, akbar ali alidosti Pages 179-200
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the effect of commanders 'emotional display strategies on reducing job boredom of Chaharmahal and Bakhtiari police officers as the main assets of the organization due to the importance of commanders' and staff relations in the hierarchical structure.

    Method

    The research was conducted using a survey method and a questionnaire. The statistical population included all employees of the Chaharmahal and Bakhtiari province police command, 327 of whom were selected as a sample using the Cochran's formula. In order to collect information, standard questionnaires of emotional strategies of Dindorf managers (2005) with a reliability coefficient of 0.75 and Maslash occupational boredom questionnaire (1985) with a reliability coefficient of 0.84 were used. Pearson and linear regression tests were also used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that there is an inverse relationship between the two variables of managers' emotional display strategies and job boredom, employees' emotional fatigue and employees' metamorphosis. Also, a positive and significant relationship was observed between emotional display strategies and personal performance of employees. The study of regression of independent variable components showed that deep, real and superficial strategies in total are able to predict 26.4% of employee job boredom, respectively.

    Conclusion

    Considering that the emergence of emotional display strategies, especially the deep and real display of managers, can reduce employee job boredom; Also, with the increase of deep and real emotional strategies of managers, the amount of employee metamorphosis decreases; It is suggested that command staff pay special attention to emotional display variables to reduce job boredom.

    Keywords: Emotional Strategies, Job Boredom, emotional fatigue, personality metamorphosis, individual performance, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Abdollah Tavakoli, Hossein Momeni * Pages 201-232
    Background and Aim

    From the Islamic point of view, the most valuable asset of a society and organization is manpower; In such a way that the Qur'an introduces man with attributes such as divine successors, chosen creatures and conquerors of all beings. Therefore, the present study seeks to explain the pattern of perfected human capital from the perspective of the Holy Quran.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose via using a content analysis technique. First, by exploratory study, the dimensions of perfect human capital from the perspective of the Qur'an were identified and the categories of each dimension were identified. Then, by referring to the text of the Quran, verses related to each of the dimensions and categories were identified and analyzed, and also the frequency of verses related to each index was reported.

    Results

    The results showed that human capital from the perspective of the Qur'an has two dimensions of individual and organizational, 14 categories and 36 indicators; These results were the result of examining all verses of the Qur'an and extracting 88688 related verses from 89 suras.

    Conclusion

    Perfect human capital from the perspective of the Qur'an reflects the innate characteristics of human beings and is strengthened by communication, efforts and education and causes deepening of spirituality, companionship with others, transformation and increasing productivity in the organization.

    Keywords: Quran, human capital, Perfect Man, managers, organization